Googlar om klimatet

Antag att du inte vet så mycket om klimatet och du har hört att vissa är skeptiska till klimatkatastrofen. Det första du gör är antagligen att ”googla” lite om detta ämne. Jag har därför provat detta för att se vad man får för sökresultat om man söker på ”klimatet” och ”klimatskeptiker”. Jag använde ”Privat läge” i webb-läsaren för att inte tidigare sökningar skulle påverka sökningen.

Om man googlar på ”klimatet”, kommer som första resultat upp en artikel från Sveriges Geologiska Undersökningar där första meningen direkt sätter ner foten och förklarar att:

De klimatförändringar som vi ser idag är främst kopplade till de stigande koncentrationerna av växthusgaser från människans aktiviteter.

Sen kommer en länk från DN som börjar med:

Jorden blir allt hetare

Tredje resultatet är från Naturvårdsverket som fastslår:

Det framtida klimatet bestäms i allt väsentligt av halten av växthusgaser i atmosfären

Och så där mal det på. Klimatupplysningen finns inte med på de 10 första sidorna av sökresultat, och då är ändå denna sajt en av de största när det gäller klimat i Sverige

Googlar man istället ”klimatskeptiker” får man först upp ett resultat från svt.se:

Så bemöter forskarna klimatskeptiska argument

Sen kommer en sida från wikipedia om ”klimatskepticism”:

Klimatskepticism, klimatförnekelse eller klimatförändringsförnekelse är förnekande, avfärdande eller ogrundat tvivel som motsäger vetenskapens konsensus om klimatförändringar, som den exempelvis presenteras i FN-panelen IPCC:s sammanfattande bedömning

Visserligen kommer några riktigt klimatskeptiska länkar fram insprängda mellan alla sajter som försöker förklara bort de klimatskeptiska argumenten, men man förstår att gemene man lätt kan avfärda oss genom att bara googla lite!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Simon

  Ibland önskar man att man var miljonär. Då kunde man betalat google så att en sökning på MP gett hänvisningar till flat earth society 🙂

  Naturvårdsverket använder skattemedel för att marknadsföra sig på detta vis och sprida falsk propaganda. Det är en aktivistisk myndighet i bästa DDR-stil.

 2. Lasse

  Tur att kunskapen går att finna utanför google.
  Brukar lägga nyttiga länkar i ett bokmärkesfält.

  Tony Heller har drabbats av YouTube banbulla för en tid eftersom han lade upp en film där en tysk läkare grips i London.
  Det gällde Covid-sades det.
  Men det är lätt att genomskåda då man söker på YouTube
  ”German Doctor Arrested In London”

  Även debattredaktören i SVD har plockat bort klimatrelaterat eftersom de ogillar debatt i frågan! Dvs de inlägg som är skeptiska till gängse bilden.

 3. Daniel+Wiklund

  Slår på SVT, kollar text-tv. Dom förnekar sig inte, Covering Climate Now förpliktigar. Om koldioxid lagring i Norge. Gäller att begränsa koldioxidutsläppen för att begränsa jordens uppvärmning, har vi hört det förr. Men Green Peace är inte nöjda. Carl Schlyter, kampanjledare på Green Peace, säger ”Den upprätthåller ett gammalt system som går ut på att förbränna saker som förgiftar atmosfären, vilket skapar avfall av koldioxid”. Förgiftar, vågar jag mig ut och cykla idag. Vågar jag andas, vågar jag släppa ut koldioxid lagret som jag har i min kropp. Borde kanske ringa vårdupplysningen för att få mer information om förgiftningen.

 4. Sten Kaijser

  Bra Magnus,

  jag gjorde motsvarande med den sökmotor jag brukar börja med, den som heter duckduckgo.com

  Det blev annorlunda men några svenska klimatskeptiska sidor dök upp. Det visar sig att klimatsans kommer upp före KU

  Att det delvis beror på algoritmerna är ju möjligt, men att det också kan finnas ”tillägg” som tar bort exempelvis KU.

  Det vore intressant om man får liknande resultat om man skriver ”climate”.

  Det som gav ett litet hopp var när jag på duckduckgo skrev ”klimatskeptiker”. Visst började det med ”anti” men man behövde inte gå så långt för att hitta riktiga klimatskeptiska sidor.

 5. Lennart Bengtsson

  Såvitt jag förstår så fungerar sökmotorerna dynamiskt varför frekventa frågor automatiskt hamnar högt. Klimataktivister utnyttjar detta systematiskt via sina följare att på så sätt föra fram sina uppfattningar i första rummet samt att göra allt de kan för att skandalisera och förminska sina motståndare. Jag har själv drabbats av detta efter hot av en aktivists som ville hämnas för att jag inte oroade mig tillräckligt för jordens valrossar. Han hade 20 000 följare som systematiskt sökte upp de mest negativa uppfattningar om mig som var möjligt. Tyvärr har de lyckats.
  Så går det till och jag ser ingen annan lösning än att gå tillväga på samma sätt. Härtill kommer alla politiska påtryckningar på ex Google. Ett sätt vore att utveckla automatiska frågeprogram

 6. Sören+G

  ”klimatförändringsförnekelse” är väl när man inte tror att klimatet kan förändras av sig självt d.v.s. av andra orsaker än av koldioxid. Vi andra vet ju att klimatet aldrig är konstant utan har varierat genom tiderna.

  Hörde just nyheterna att EU har godkännt en ny klimatlag. Hur kan man tro att man genom politiska beslut kan bestämma vilket klimat man vill ha. Om man räknar och tror på IPCC:s scenarior så blir ändå vinsten i fråga om miskad uppvärmning knappt mätbar. Och varför har man fått för sig att ett varmare klimat är negativt när historien visar att civilisationerna blomstrade under värmeperioderna och kollapsade under efterföljande kallare perioder.

 7. Ja, det är jobbigt när inte bara stormedia bojkottar oss utan när vi även har det mäktiga Google emot oss. Vi är överlägset den största privatbloggen i Sverige (förmodligen i hela Norden) under kategorierna ”miljö” och ”vetenskap” i Bloggportalen (se längst ned på sidan). Vi har tusentals läsare varje dag.

  Idag stängde Google också ned vårt annonsflöde – igen. De påstår att vi bryter mot någon interns policyregel, men talar inte om vilken. Har vi blivit anmälda av någon? – inget svar. Hur skall vi göra för att fortsätta att få in annonser på våra annonsplatser på siten? – inget svar. Bloggen får ju trots allt några tusenlappar i månaden som täcker kostnaden för det tekniska.

  Å andra sidan så får jag nästan dagligen förslag från företag världen runt som upptäckt att vi trots vårt lilla språkområde vill annonsera mot en ersättning. Men dels vill vi inte binda oss politiskt, religiöst eller kommersiellt (som det står i våra stadgar). Dels skulle det kräva en hel del arbete från vår sida att sköta alla dessa annonser.

  Någon som har ett förslag på hur vi bör agera?

 8. Carljalmar

  Att människor dessutom blandar ihop miljö och klimat är ett jätteproblem. De ser inte skillnaden mellan koldioxid i atmosfären och partiklar som bildar luftföroreningar vilka inte har med klimatet att göra i koldioxiddebatten. Jag får heta klimatförnekare, men borde inte klimatalarmisterna kallas förnekare, det är ju de som inte tror att klimatet kan ändra sej utan tror det är statiskt.

 9. jensen

  Sökning på Bing visade först Wikipedia med negativ karaktärisering av klimat skepticism gentemot IPCC´s konsensus.
  Dock på tredje plats Klimatsans samt KU på 6-e.
  Sedan blandat men med övervikt synnerligen negativa gentemot Klimathotsskepticism.

 10. Paul+Håkansson

  Så här går det till. Man undrar vem som betalar deras uppehälle, eller inte.

  https://www.armstrongeconomics.com/armstrongeconomics101/opinion/facebook-has-become-part-of-the-problem-should-be-broken-up/

 11. Lennart B #5,

  Vi måste slå tillbaka mot dessa marodörer! Har du lust att skriva ett kort inlägg på KU om det? Om inte, kan du meddela mig per mejl vilka klimataktivister det var. Har de någon blogg eller FB-konto?

 12. jax

  Det är ju tyvärr inte bara Google som uppträder så här. Se bara hur Twitter och Facebook plockar bort inlägg som de anser vara misshagliga. Nu senast tog de bort Trumps inlägg om att influensan var farligare än Covid för vissa grupper. De kallade det fake news (vilket det kanske var) men om de inte håller med Trump får de väl bemöta hans påståenden i stället. Det vill de förstås inte göra, men de skapar ju en mycket farlig värld när de anser att de ska bestämma vem som får säga vad.

 13. Fredrik S

  De stora amerikanska drakarna känner sig nog utomordentligt hemma här i bananstaten.

  Att de sen får hundratals miljoner i skattestöd och betalar några procent priset på el för drift tycker de nog själva är lite förvånande men kör glatt på, även när det inte blåser.

  Har förresten Baylan gjort något riktigt sedan han fick förtroende över andras pengar?

 14. Erik

  Apropå googla, står det någonstans någonting om man kunnat se skillnader, i klimatet eller temperaturer eller för den delen i mätningarna på Mauna Loa, nu under pandemin? En del artiklar berättar att nedgången är alldeles för liten för att kunna påverka men annars står inte mycket.
  Om jag inte missförstått, bidrar exempelvis flyget med en stor påstådd ”extraeffekt” på klimatet pga att utsläppen sker på högre höjd. Har någon kunnat mäta sig till någon Coronaeffekt där?
  Om jag inte missförstått (2) klimatdiskussionen så är ett större utsläpp av koldioxid ännu farligare än ett mindre. Men om en utebliven klimateffekt av Corona beror på dess obetydlighet i storlek skulle det betyda att det omvända, ett mindre utsläpp inte är mindre farligt än ett större…?
  Det har väl ändå talats om en total nedgång i hela transportsektorn med 30%, dvs inte av ringa art. Hur stor måste det lilla vara för att räknas?

 15. Daniel+Wiklund

  Idag är det julafton på text-tv för planeträddarna. Flera inlägg om klimatkrisen. Bl a att EU-s samlade utsläpp bör minska med 60 procent till 2030 (agendaår). Jytte Guteland (S) säger ”Jag känner ett lyckorus, det här är den gladaste dagen jag haft i parlamentet”. Hur lättroad måste man vara för att få vara ledamot i EU. Och vidare ”September varmast hittills globalt”. Propagandisterna har bråda dagar. Snart ramlar nog himlen ner.

 16. Att Google diskriminerar visst innehåll är både välkänt och uppenbart. Det finns dock en faktor till som avgör sökresultaten. Nämligen i vilken grad hemsidan är kompatibel med Googles algoritmer.

  Först, undertecknad är en absolut nolla när det gäller IT, men jag anlitar en duktig webmaster som jag träffade av en slump. Mitt företags hemsida https://www.tiro.fr handlar om trähus och är alltså inte alls kontroversiell. Det är jag själv som skapat innehållet, men min webmaster som bygger sidan och lägger ut den på Internet. Innehållet har varit ungefär detsamma i 15 år. Först hjälpte min grannes barnbarn mig att publicera den. Antalet unika besökare låg då under flera år runt 25 stycken per dag.

  2011 träffade jag min nuvarande webmaster. Han tittade på koderna som finns bakom varje illustration och text. För detta använde han ett program som graderade överensstämmelsen med Googles algoritmer och kom fram till siffran 45%. Därefter omarbetade han koderna vilket var ett stort arbete. Skillnaden på placeringen visade sig omgående. Antalet dagliga unika besökare tiodubblades på ett par veckor! Och det utan att ändra det synliga innehållet, förutom några rubriker.

  Före omarbetningen fanns hemsidan inte ens bland de första 100 sidorna om man sökte på ”maison ossature bois” (trähus). Om man istället sökte på ”maison ossature bois kit autoconstruction” (trähus byggsats självbygge) hittade man hemsidan runt 16e sidan. Efter förändringen av koderna hamnade hemsidan vid sök på ”maison ossature bois” på andra eller tredje sidan; ”maison ossature bois kit autoconstruction” först på första sidan. Visningen av bilder från hemsidan förbättrades lika spektakulärt. Google valde flera år att illustrera sök på ”maison ossature bois” med ett av mina hus.

  I skrivande stund får jag följande resultat:

  ”maison ossature bois” 7 580 000 träffar, sid.5

  ”maison ossature bois autoconstruction” 5 290 000 träffar, sid.1

  ”maison ossature bois kit autoconstruction” 203 000 träffar, sid.1 högst upp efter annonserna.

  På Yandex vid sök på bilder under ”maison ossature bois” finns på första sidan 11 stycken foto från min hemsida. Erkännas skall att Yandexsidan innehåller många foto, men ändå.

  Till Johan Montelius ställer jag frågan: Har du verifierat hur kompatibel Klimatupplysningen är med Googles algoritmer?

 17. Rolf Mellberg

  #14 Erik

  Ingen Coronaeffekt ännu. vad gäller Mauna Loa.

  Jag skrev för två dagar sen om att CO2 fortsätter uppåt. Utöver det jag skrev då så kom jag sen att tänka på att den ovanligt höga värmen i sibirien i somras har kanske förorsakat extra utsläpp genom förmultning.
  https://klimatupplysningen.se/stjarnorna-kvittar-det-lika/#comment-388132

 18. Karl-Oskar

  Lennart B #5

  Skulle vi inte kunna hjälpa Lennart genom att göra precis tvärt emot och sprida positiva uppfattningar i stället.
  Frågan är bara hur gör man?

 19. Mats Kälvemark

  #15 Daniel+Wiklund
  EU:s mål 60% reduktion till 2030 är utan verklighetskontakt. Reds ut här på KU i:
  https://klimatupplysningen.se/den-omojliga-parisoverenskommelsen/
  Delmålet för Sverige om 70% reduktion av utsläpp från transporter är lika orimligt. Baserat på ökningen i rullande fordon mellan 2010-2020 kommer vi 2030 att ha ca 7 miljoner rullande fordon varav 1,6 miljoner elbilar enligt en mycket optimistisk prognos, dvs 23% vilket innebär 77% bilar med ICE (diesel/bensin) . Räcker med grundskolekompetens i matte för att inse orimligheten med målet 70%. Alarmisterna saknar helt sinne för proportioner och grundläggande mattekunskap.

 20. KWS

  Google har haft en s.k. ”Senior advisor” vid namn Al Gore.
  Kan ju ha viss betydelse i sammanhanget.

 21. Lasse

  För att öka trafiken hit så föreslår jag att vi öppnar en debattsida där aktuella frågor tas upp direkt.
  Det finns ju mycket att diskutera och flera medier att göra det på. Men om man har som vana att hänvisa hit och vet att frågan tas upp på ett relevant sätt så tror jag intresset är stort.

  Just nu Klotet om kylning av innomhusluft-där klimatförändringarna ligger bakom behovet. Inte ett ord om UHI och städernas utbredning.

 22. Håkan Bergman

  Länkar och fakta från IPCC AR5WG1 skadar ju inte och borde höja rankingen hos Google och andra sökmotorer. Fakta är ju på vår sida och kan aldrig skada.

 23. Simon

  OT

  Många paralleller mellan corona och klimatet när det gäller ifrågasättandet av etablissemangets påstått rådande konsensus. Det påminner ju inte så lite om inkvisitionens agerande på medeltiden.

  ”Det är konstigt att få mothugg till och med när vi bara säger vad forskare internationellt säger. Det är som att det är ett annat universum”

  https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/efter-kritiken-forskare-overvager-lamna-sverige/

 24. Ingemar Säfbom

  # 21 Lasse . Den här sidan på SMHI är intressant och visar att det var varmare på 40-talet än nu , och att klimatet blivit mildare verkar främst bero på högre minimitemperatur. https://www.smhi.se/kunskapsbanken/klimat/varmebolja-1.22372

 25. eon

  Något jag verkligen stör mig på är (iaf Engelska) wikipedia, där det i princip är norm att individer (speciellt politiker osv) som är skeptiker konsekvent beskrivs som att de ”förnekar det vetenskapliga konsensuset om den globala uppvärmningen” (parafraserat), och alarmistiska som att de ”accepterar” det. Inte särskilt opartiskt direkt.

  I jämförelse har jag sätt exempel på att vaxineringsmotståndare (där det knappast är nån fråga om att vaxin i allmänhet är att föredra framför alternativen) beskrivs med mycket snällare och neutralare toner, inget om att ”de förnekar det vetenskapliga konsensuset” där inte.

  Det är mycket man kan lära sig på Wikipedia, men när det gäller klimatet verkar det vara en total avsaknad på balans.

 26. Benny N.

  Global energikonsumtion kontra förnyelsebart
  84 -26% och fossilt ökar mer än förnyelsebart. (Då är det alltså kört för planeten?) Källa: BP Statistical Review of World Energy september 2020.

  För 20 år sedan utredde företrädare för processindustrin i Sverige om de skulle tillsammans satsa på att bygga ett eget kärnkraftverk för att rädda sin elförsörjning. Den nya generationens ledare i dessa industrier har gått på förnyelsemyten och vill bygga eldriven stålframställning och få ”klimatprofil” på sin verksamhet. Nu vill t ex Holmen bygga vindkrafts-”parker” i skogarna norr om Norrköping och i Västerbotten. Skicka gärna mail till deras samrådsportal och påtala hur verkningslöst det är med vindkraft och hur det istället skapar beroende av fossila bränslen.
  https://www.holmen.com/sv/energi/vindkraft/holmens-vindkraft/pagaende-projekt/

 27. Claes-Erik Simonsbacka

  Personen bakom klimathysterin dömd för vetenskapligt bedrägeri

  Michael Mann mest känd som den ledande forskare om klimatförändringar. Han och tre kollegor rekonstruerade globala temperaturer som går tillbaka cirka 500 år och producerade en nu ökänd hockey-klubbliknande graf över globala temperaturer som visade på en kraftig temperaturuppgång som inleddes i början av 1900-talet.Efter en 9-år lång och ”multi-million dollar lawsuit ” rättegångsprocess kom domstolens (SUPREME COURT OF BRITISH COLUMBIA:s) utslag i augusti 2019. Michael Mann dömdes för vetenskapligt bedrägeri och tvingas betala miljonbelopp i rättegångskostnader.

  Den hockey-klubbliknande grafen användes av bland andra IPCC, media och regeringar världen över samt i USA:s f.d. vicepresident Al Gore´s film från 2006 ”En obekväm sanning”, för att driva den globala uppvärmningshysterin. I filmen hävdas t.ex. att mänskligheten bara har 12 år kvar innan en klimatapokalyps på något sätt kommer att förstöra planeten.

  Mvh,

 28. Ann+Löfving-Henriksson

  # 27
  C-E S. Länk?

 29. Lasse

  #24 Ingemar S
  Tack det var en bra sida som dock döljer en sak-solen!
  Relevant när man talar om värme tycker jag!

  Intressant att de redan nu samlar in klimat från 1991-2020.
  Noterar att den del där klimatförändringen syns mest-Norra Sverige inte fått varmare sommar

  #28 Googlar och får följande svar:
  https://www.justice.gov/usao-ndny/pr/valuewise-ceo-michael-mann-pleads-guilty-100-million-fraud

  Men det är Mr Google som luras! En namne?

 30. Claes-Erik Simonsbacka

  #28 länkar:

  https://medium.com/@graham100200/global-warming-scientist-loses-lawsuit-against-79-year-old-canadian-climatologist-dr-tim-ball-9efdaf8d2933

  http://www.ccfsh.org/climate/climate-change-hoax-collapses-as-michael-manns-bogus-hockey-stick-graph-defamation-lawsuit-dismissed-by-the-supreme-court-of-british-columbia/

  Mvh,

 31. Argus

  @#26 Benny

  Det där verkar som en scam. Hur kan Holmen hålla på med sådant? Kolla vilka som sitter i bolagsledningen!
  https://www.allabolag.se/5569951279/befattningar

  8 personer i styrelsen. 7 utlandsbosatta. En delgivningsbar:
  https://www.allabolag.se/befattningshavare/bjorn-olof-oberg/091181d9e5da896abcaaa133859b3286

  Är detta friskt? NOT tycker jag.

 32. Adepten

  Jag såg denna länk ”SVT Special så bemöter forskarna klimatskeptiska argument” på denna sajt tidigare idag, men den försvann.
  Jag anser att SVT förklaringar på dessa argument är förenklade och i vissa delar missvisande.
  Med anledning av det tycker jag att det läge för att de kunniga på denna sajt lägger ut sin syn på nedanstående påståenden som framfördes.
  Påstående 1: ”Mängden koldioxid ökar inte”
  Påstående 2: ”Det finns inget samband mellan koldioxid och temperatur”
  Påstående 3: ”Global uppvärmning är bra för matproduktionen”
  ”Torra områden blir torrare och blöta områden blötare”
  ”Satellitbild över Skåne och norra Själland. Dra markören för att se skillnaden i bördighet mellan sommaren 2017 och sommaren 2018”
  Påstående 4: ”Vi är på väg mot en ny istid så uppvärmningen spelar ingen roll”
  Påstående 5: ”Varmare klimat ger bättre skördar”
  Påstående 6: ”Antarktis får mer is”
  ”Havsisens utbredning är den lägsta sen mätningarna startade”
  Påstående 7: ”Det är solstrålningen som blivit intensivare”
  ”Ett par procents ökning de senaste 500 miljoner åren”
  Påstående 8: ”Man kan inte lita på IPCC”
  Påstående 9: ”Vi är inne i en naturligt varmare cykel just nu”
  ”Nej, så är det inte”
  Påstående 10: ”Djur och växter kan anpassa sig”
  ”Förändringstakten är för snabb – en miljon arter hotade”
  Påstående 11: ”Uppvärmningen har minskat hungern i världen”
  ”Världens småbönder bland dem som drabbas värst”
  Påstående 12: ”Temperaturmodellerna går inte att lita på”

 33. En annan

  För fyra eller fem år sedan tyckte att den här klimathysterin verkade helt sinnessjuk, sökte jag på nätet efter ” climat scam”. På andra eller tredje plats kom L Berns Antropocene upp! Väl där började jag läsa kommentarerna under hans artiklar, vilket ledde mig hit.
  Just kommentarsfältet är en utmärkt informationskälla, samt att söka på rätt ord! Kanske ni ska ta kontakt med Bahnhof, dom verkar ju vara emot all internetcensur. Tack f.ö för en riktigt bra och upplysande blog, har lärt mig massor!

 34. Lars Cornell

  Argus #31
  Det är uppseendeväckande. Uppenbarligen är det kinesiska företag med kinesisk finansiering som villa bygga och driva vindkraft i Sverige.
  Med nuvarande gröna regering anser de uppenbart att det är lönsamt att investera i svensk vindkraft. Men hur blir det med en annan regering?
  Tror jag fel om de ser vinst i själva investeringen (byggnationen) med Kinesisk teknik och att de därefter säljer till någon annan?

  Hur ser vindkraftmarknaden ut när finnarna får igång sina två kärnkraftverk nästa år? Då upphör svensk export av el till Finland.

 35. Daniel+Wiklund

  Apropå det hållbara samhället. Igår invigdes en ny gång och cykelbana i Luleå. Med pompa och ståt. Snapsakademin spelade. Allt för att som kommunen skriver ”Göra Luleå mer attraktivt och mer hållbart” . Samtidigt igår avgick kommunalrådet Lenita E med omedelbar verkan. Hon säger att det beror på att hon motarbetats av verkställande utskottet i sitt eget parti. Hon har suttit i 9 månader. (som plåster på såren får hon en fallskärm på närmare 2 miljoner, tre årslöner. Behövs snart en fallskärmsansvarig i Luleå kommun) För ett år sen fick kommundirektören sparken av kommunalrådet Niklas N, som några dagar senare avgick och flyttade till Stockholm, där kommundirektören också flyttade. Dessutom slutade några chefer till. Detta hela havet stormar gör ju inte Luleå mer hållbart, bra då att en ny cykelbana kommer som en motvikt.

 36. Munin

  # 24
  Att minimitemperaturen skulle ha ökat ska du sätta ett stort frågetecken för. Det är snarare ett resultat av ökad kontaminering med värmeöeffekter vid många mätstationer. Det handlar om en konstgjord ökad uppvärmning vid mätstationer och som bl.a. visar sig på detta vis. En tydlig indikator på att presenterade uppgifter visar för höga temperaturer under senare år.

 37. Robert+Norling

  SVT i kväll, debattprogrammet Sverige möts, handlar om Malungs ”Nej till vindkraft på Ripfjället.” Ledningen från Nej sidan kommer inte att delta då de misstänker att det kommer att vinklas för hårt. Förmodligen kommer Vindindustrin att lobba för att ta bort det kommunala vetot.
  SVT 1 klockan 21.00

 38. tty

  #14

  ”Om jag inte missförstått, bidrar exempelvis flyget med en stor påstådd “extraeffekt” på klimatet pga att utsläppen sker på högre höjd. Har någon kunnat mäta sig till någon Coronaeffekt där?”

  Den där ”extraeffekten” är rent nonsens, atmosfären är väl blandad när det gäller koldioxid, och vattenångans omsättningstid i atmosfären är bara någon vecka. Möjligen kan utsläpp i stratosfären, ovanför tropopausen ha något längre effekt, men där kyler ju växthugaserna.

 39. Torbjörn

  #38 tty
  När det gäller flyget så borde det väl även ha en kylade effekt genom kondensstrimmor som bildas, de borde reflektera bort en del av solljuset

 40. tty

  #33

  Påstående 1: ”Mängden koldioxid ökar inte”

  Jo, det gör den

  Påstående 2: ”Det finns inget samband mellan koldioxid och temperatur”

  Jo det finns det, men det är svagt

  Påstående 3: “Global uppvärmning är bra för matproduktionen”

  Korrekt. Det finns inga områden som är för varma för jordbruk, men enorma områden som är för kalla

  Påstående 4: ”Vi är på väg mot en ny istid så uppvärmningen spelar ingen roll”

  Ja vi är på väg mot en ny istid, vi vet inte när den börjar på allvar, men troligen befinner vi oss i slutet av den här mellanistiden. Något som är litet oroande är att det finns indikationer från tidigare mellanistider på en kort värmeperiod innan temperaturen dyker på allvar.

  Påstående 5: “Varmare klimat ger bättre skördar”

  I stort sett korrekt.

  Påstående 6: ”Antarktis får mer is”

  Osäkert. Isen i Västantarktis minskar, den i Östantarktis ökar. Osäkerheten i mätningarna är stora, det är i praktiken omöjligt att säga om isen ökar eller minskar totalt.

  Påstående 7: ”Det är solstrålningen som blivit intensivare”

  Här i Sverige har otvivelaktigt solstrålningen ökat signifikant de senaste årtiondena enligt SMHI:s mätningar.
  Det har även skett en ökning av solens totala strålning de senaste århundradena men den är liten.

  Påstående 8: ”Man kan inte lita på IPCC”

  Korrekt

  Påstående 9: ”Vi är inne i en naturligt varmare cykel just nu”

  Korrekt. Den nuvarande uppvärmningen efter ”Lilla Istiden” började långt innan koldioxidutsläppen blev signifikanta. Men någon cyklicitet i strikt mening är det nog inte.

  Påstående 10: ”Djur och växter kan anpassa sig”

  Korrekt. I princip alla existerande arter har överlevt en eller flera ”terminations”, den snabba övergången mellan en istid och en mellanistid. Dessa är tidvis mycket snabbare än den nuvarande klimatförändringen (t ex 5 grader på 50 år för ca 11700 år sedan).
  Sedan är det också så att fauna och flora ofta är i kraftig ojämvikt med klimatet. I början av den här mellanistiden var t ex klimatet i Sverige betydligt varmare än nu, men det tog flera årtusenden innan växtligheten ”hann ikapp” eftersom de måste invandra långt söderifrån

  Påstående 11: “Uppvärmningen har minskat hungern i världen”

  Troligen korrekt.

  Påstående 12: ”Temperaturmodellerna går inte att lita på”

  Korrekt. Det är bara att jämföra CMIP med verkligheten.

 41. tty

  #39

  Just kondensationsstrimmorna har möjligen en svagt värmande effekt eftersom de befinner sig så högt och därmed har en så låg temperatur att de snarast minskar den totala utstrålningen. Denna effekt uppväger troligen deras effekt på albedot och litet till. Kom ihåg att iskristaller är svartkroppstrålare, inte en växthusgas.

 42. Håkan Bergman

  AR5WG1 om flyg och contrails:

  ”Persistent contrails from aviation contribute a positive RF of 0.01 [0.005 to 0.03] W/m² (medium confidence) for year 2011, and the combined contrail and contrail-cirrus ERF from aviation is assessed to be 0.05 [0.02 to 0.15]
  W/m² (low confidence). This forcing can be much
  larger regionally but there is now medium confidence that it does not produce observable regional effects on either the mean or diurnal range of surface temperature. {7.2.7}”

  TS.3.4 i följande:
  https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/02/WG1AR5_all_final.pdf#page=71&zoom=120,0,0
  Pengarna tillbaka till flygresenärer som ”klimatkompenserat” för höghöjdseffekten m.a.o.

 43. Daniel+Wiklund

  # 40 tty. Vilket uppslagsverk tty är. Tack för lektionen.

 44. Lars Kamél

  Många gånger är det bäst att undvika Google för sökningar. Det finns alternativ, som DuckDuckgo, yandex.ru och bing.
  Är Al Gore fortfarande rådgivare åt Google?

 45. tty

  #44

  Även när det gäller politiskt neutrala ämnen är yandex klart bättre när det gäller ryska/östeuropeiska sajter. yandex.com är kanske att föredra för den som inte är bekväm med det kyrilliska alfabetet.

  Ironiskt nog är ryska yandex mycket populärt i Kina eftersom de inte censurerar alls så hårt som google gör för kinesiska användare.

  Men om ni störs av att den ryska säkerhetstjänsten kan se era sökningar bör ni nog undvika yandex. Mig oroar det dock betydligt mindre än svenska myndigheters snokande.

 46. Lars-Eric Bjerke

  #34 Lars Cornell,

  ”Med nuvarande gröna regering anser de uppenbart att det är lönsamt att investera i svensk vindkraft. ”
  Regeringen har föreslagit ett stoppdatum för nya elcertifikat den 31 dec 2021. Forwardpriserna är 0,6 öre kWh.

 47. Simon

  För vetenskapliga sökningar är inte den här så dum:
  https://www.wolframalpha.com/

 48. Robert+Norling

  #46 Lars-Eric Bjerke
  ”Regeringen har föreslagit ett stoppdatum för nya elcertifikat den 31 dec 2021.”
  Ja, det stämmer men de som har byggt eller byggt före stoppdatum har ju fortsatt som vanligt.
  Men vem tror du får bekosta de stor utbyggnaden av ledningsnätet som måste komma. Inte är det VKV ägarna i alla fall.

 49. Eva

  Leta efter SEO, som står för Search Engine Optimization. Man kan skruva på de inställningarna så man kommer högre upp i sökresultaten.

 50. #16 Lars Mellblom

  Jag har inte lagt någon tid på att sökoptimera siten. Det fungerar nog helt ok som det är. Vi kan säker göra en hel del men någon skall hinna göra det också.

  En Googling på ”klimathotet” ger oss på sjunde plats vilket inte är så dåligt. En rolig sak är att när man skriver in ”kimathotet” så vill Google fylla i med ”överdrivet” – det säger en hel del om vad folk googlar på.

  Skriver man in ”klimathotet överdrivet” så kommer vi först på tredje sidan och då en länk till ett inlägg som pekar på att Aftonbladet påstår det 🙂

  Vi kanske skall använda frasen själva lite oftare 🙂

 51. Daniel+Wiklund

  Inger problem att hitta klimatförändringar på SVT. Nyss på rapport om att småfåglar kommer tidigare och lämnar senare. Pga av klimatförändringar. Covering Climate Now missar aldrig en klimatförändring. Reportern gick sen direkt till ”högre temperaturer på bostadsmarknaden”. Apropå stoppdatum för nya elcertifikat, kan man inte ha ett stoppdatum för miljöpartiets miljöfarliga klimatpolitik.