Stjärnorna kvittar det lika

Man kan inte räkna dem alla

Sägner och sånt man hör

det sägs att en stjärna ska falla

var gång en människa dör

(ur en Döddansares visor av Nils Ferlin)

Ur led är tiden; ve! Att jag är den,

Som föddes att den vrida rätt igen.

Nu kommen, vänner, låt oss följas åt!

(sista raderna ur första akten av Shakespeares Hamlet)

Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis

(första stycket i An8na Karenina av Leo Tolstoj)

Att jag inleder detta inlägg med tre citat är inte för att skryta med bildning – jag var naturligtvis tvungen att rådfråga nätet för att citaten skulle bli korrekta – utan för att de bättre än vad jag själv skulle kunna beskriver hur jag upplever tillståndet i världen.

Tolstoj skriver om familjer, jag tänker på “tider”, och påstår att alla lyckliga tider liknar varandra, medan varje olycklig tid är olycklig på sitt eget vis. Just nu befinner vi oss i en olycklig tid även om det ännu inte märkts så mycket i vårt lugna hörn av världen.

Att tiden är ur led tror jag att alla klimatrealister är överens om, och den enda trösten är nog att som Nils Ferlin skriver (i sista raden i sista versen av dikten ovan) att stjärnorna kvittar det lika. (Det hindrar inte att jag är riktigt orolig, inte bara för mina barnbarn utan faktiskt också för mina barn.)

Att vi lever i en övergångstid tror jag att många är medvetna om. De senaste sjuttio åren har dominerats av Förenta Staterna, under de första fyrtio i konkurrens med Sovjetunionen, de senaste trettio med ett allt mäktigare Kina som främsta rival. I stora delar av världen, dock inte hela, har denna tid kunnat karakteriseras som Pax Americana, men den tiden kommer snart att vara över.

Den president som tillträder den 20 januari nästa år kommer att uppleva att även om MAGA (Make America Great Again) blir verklighet, så kommer Förenta Staternas makt i världen att minska i rask takt. Även Europas inflytande kommer att minska lika raskt.

När det gäller Förenta Staterna är det verkligen ett val mellan pest och kolera. Blir Donald Trump omvald har vi fortsatt en okunnig och nyckfull president som kommer att försvagas av att vara motarbetad av sin egen ekonomiska och intellektuella elit, och blir Biden vald så kommer den NGD (New Green Deal), med vidhängande klimatpolitk, som han kan komma att påtvingas, förstöra hela Förenta Staternas ekonomi, på samma sätt som den redan förstört Kaliforniens. För Europas del blir det nog kombinationen av Corona- och klimatpolitik som leder till nedgången.

Förhoppningsvis kommer alla förändringar att ske långsamt medan vi kanske kan hoppas på att slippa ett tredje världskrig. Frågan är om våra barn och barnbarn kommer att leva i Pax Sina (det latinska namnetpå Kina är Sina, därav ordet sinolog för kinakännare).

Avslutningsvis vill jag bara säga att när jag efter att ha följt KU under ett par timmar och därmed inte kunnat undgå att iaktta all idioti som klimathysterin lett till, hamnat i en känsla som liknar Hamlets, med den skillnaden att jag inte föddes att vrida tiden rätt igen.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. elias

  ”Just nu befinner vi oss i en olycklig tid även om det ännu inte märkts så mycket i vårt lugna hörn av världen.”
  En fras som jag inte håller med om; långt ifrån!
  Tom vår statsledning hotas idag, förutom allt annat.

 2. Lasse

  Vi bor i den bästa världen.
  Välj vilket diagram ni vill härifrån:
  https://ourworldindata.org/

  Det var mycket värre förr!
  Möjligen är ungas engagemang felriktade mot något de kallar för klimatnödläge.
  Förr protesterade vi för fred på jorden och missriktade denna önskan mot det enda landet som idag har övergivit denna mission. Trots det eller på grund av det har vi väldigt få väpnade konflikter idag.
  https://ourworldindata.org/war-and-peace

 3. Simon

  Det stora problemet är att beslut som påverkar människors vardag numera fattas i allt högre utsträckning på känslomässig basis snarare än vetenskaplig. Inte minst klimat, energipolitiken och migrationspolitiken är ju tydliga exempel på detta. Dessa känslobaserade beslut leder till polarisering och slitningar i samhället då den rationella delen av befolkningen protesterar. En nation som försöker tysta ned sina kritiker och vars utveckling samtidigt inte byggs på vetenskap är illa ute. Här talar historien sitt tydliga språk.

 4. Vi får inte glömma att oavsett hur det går så kommer Italien att gå segrande ur striden. Amerika med all sin styrka kan inte slå grodan:

  Moment 22

  ”The frog is almost five hundred million years old. Could you really say with much certainty that America, with all its strength and prosperity, with it’s fighting man that is second to none, and with its standard of living that is the highest in the world, will last as long as the… frog?”

  https://www.counterpunch.org/2003/04/09/nately-s-old-man/

 5. #3 Simon

  ”Här talar historien sitt tydliga språk.”

  Vad som dock ger mig lite hopp är att vi genom seklerna alltid styrts av känsloargument och vidskepelsen. Trotts alla dessa blindspår har vi lyckats gå framåt. Bara för att stora delar av världen har fastnat i en klimathysteri så betyder det inte att vi sitter fast och för evigt är dömda. Det pågår i bakgrunden en utveckling som för oss framåt.

 6. Sten Kaijser

  Tack Johan!

 7. Gun

  Du är hoppfull Johan, hoppas du har rätt. Tur att denna sida finns att hämta ”syre” från som motvikt till den dagliga indoktrineringen. Tack!

 8. Simon

  #5 Johan
  Ja jag hoppas jag har fel och att du har rätt naturligtvis. Hopp finns alltid. Verkligheten kommer alltid ikapp.

 9. Ivar+Andersson

  Vi behöver inte bekymra oss. Vi går före och visar den rätta vägen bort från livets alla bekymmer. Invandringen löser alla våra ekonomiska utmaningar. Vi ska spendera 52 miljarder SEK 2021 på Sida och betalade 16681 MSEK till FN 2019 och vi ska lämna lite bidrag till EU och EUs coronafond. Inga ekonomiska utmaningar i sikte enligt makthavarna.

 10. Håkan Bergman

  Ivar Andersson #9
  Inga problem pap… jag menar barnbarnen betalar. Eller varför inte låta pengarna försvinna i ett excelark.
  https://www.theguardian.com/politics/2020/oct/05/how-excel-may-have-caused-loss-of-16000-covid-tests-in-england
  Hörde en engelsk matematiker nämna att 75% av excelarken innehåller fel, inte konstigt att världen ser ut som den gör.

 11. Staffan+Lindström

  4 Johan Montelius
  Som min morfars gamle fotbollslagskamrat i Filipstad, Nils Ferlin skrev: ”Stjärnorna kvittar det lika” MEN varför har Counterpunch petat in : ”with it’s fighting man” när Joseph Heller skrev: ”with its fighting man”? (Goodreads)
  Läser på BBC (fake) news att en WHO ”top official” sagt att var 10:e människa kan ha varit smittad av COVID19… Först i slutet av artikeln med en bild av en skyddsarbetare med gasmask och allt framför Kristusstatyn i Rio… (Ett till resmål ni INTE behöver flyga till….) så avslöjas att nämnda ”top official” heter Mike Ryan. Han konstaterar att pandemin slår väldigt olika… Att få 35 miljoner fall bli 800 miljoner är nog inte svårt med en rekorderlig datormodell…

 12. Anders T

  Läste en artikel i SvDs kultur del av Håkan Lindgren idag om att vända kappan efter vinden och religiösa sekter. Miljörörelsen uppfyller kriterierna för båda med råge. Hoppet får nog stå till att vi är beroende av att produktionen fungerar och ger ett rejält överskott som kan finansiera alla dumheter, när det inte fungerar längre kanske folk vaknar. Politikerna vaknar kanske när de inte bara kan höja skatterna hur som helst när de vill visa handlingskraft.

 13. Lars-Eric Bjerke

  #12 Anders T
  ”Att få 35 miljoner fall bli 800 miljoner är nog inte svårt med en rekorderlig datormodell.”

  Det har varit 35 M bekräftade fall av corona. Det är väl troligt att det verkliga antalet fall är närmare 800 M än 35 M. I många länder har ju ca 10 % av befolkningen antikroppar.

 14. Rolf Mellberg

  Tack Sten, mycket tankeväckande.

  Jag känner ändå en viss optimism inför framtiden och en orsak till det är att jag tror att vi kommer att ha massor med billig energi framöver. Medan mellanöstern och OPEC får det tufft. Detta medan vi samtidigt löser kärnkraftens avfalls- och säkerhetsproblem hur elegant som helst.

  Kina kommer troligen att visa vägen och bli överlägsna ledare inom kärnkraft!!!
  Men mest spännande är om de lyckas med nu pågående projekt inom Molten Salt Reactors.

  Men här håller sig även våra danska vänner sig väl framme medan Sverige genom Leadcold/Blykalla tyvärr (menar jag) råkat ta en olycklig väg. Men strunta i att Sverige misslyckats och gläds med våra bröder i söder.

  I köpenhamn huserar två YTTERST spännande – ännu så länge rätt små – bolag:

  1) Seaborg Technologies med Troels Schönfeldt som ledande företrädare

  2) Copenhagen Atomics med Thomas Jam Pedersen som frontfigur.

  Följande film funkar även för de som inte har så goda fysik-kunskaper men för den som vill fortsätta med självstudier blir det massa härlig fysik!!!

  Kommer Köpenhamn att kallas Molten Salt Valley framöver?

  Copenhagen atomics verkar ha en väldigt jordnära strategi och har etablerat ett samarbete med Alfa Laval, så vi är ändå med på ett hört!

  https://www.youtube.com/watch?v=S-N3PNzTAAQ

 15. Arild Fuglerud

  #3 Simon och #5 Johan
  Visst finns det hopp! Klimathysterin handlar om politik, inte vetenskap. Den styrs mer av känslor än förnuft. Det finns många exempel i världshistorien där ex. MSM (och även politiker) har ändrat sig och även sitt beteende mot meningsmotståndare: skogsdöden, säldöden, invandring, Estonia och alternativa teorier samt nu senast ”apatiska” barn. Ett erkännande att man har haft fel lär dock vänta på sig. Det samma kommer att hända med klimathysterin – bara en tidsfråga.

 16. Daniel+Wiklund

  Apropå känslor och förnuft. Antonio R Damasio, professor i neurologi, har skrivit en intressant bok ”Descartes misstag”. Han berättar om hur tankarnas och känslornas neurologiska processer ser ut. Att förnuft och omdöme hänger samman med emotionell förmåga kan den moderna hjärnforskningen visa med hjälp av avancerade tester och funktionell hjärna bildning. Känslor är en viktig källa till rationellt tänkande och har avgörande betydelse för vår förmåga att fatta beslut och handla adekvat i sociala situationer. Damasio har gjort experiment där han visar det. Daniel Goleman har skrivit två intressanta böcker ”Social intelligens”, och ”Känslans intelligens”.

 17. Simon

  Ska vi hoppas på att detta är början på miljörörelsens sönderfall till allt mindre grupperingar där det råder inbördes stridigheter sinsemellan om den rätta läran:
  https://www.aftonbladet.se/kultur/a/R9R9B8/tank-om-greta-thunberg-egentligen-har-fel

  Med tanke på att verkligheten alltid kommer ikapp menar jag

 18. Daniel+Wiklund

  Vilka ledare har vi i Sverige och världen just nu. David H Ingvar har skrivit en bok ”Tio hjärnor”. Han berättar om tio personer som alla led av mer eller mindre allvarliga sjukdomar i hjärnan. Om kungen och härföraren Alexander den store, filosofen Friedrich Nietzsche, författarna Fjodor Dostojevskij och Ernest Hemmingway, statsmännen Woodrow Wilson, Vladimir Lenin, Winston Churchill, Adolf Hitler, Mao Zedong och John F Kennedy. David Ingvar forskade mycket om hjärnan. Och han skriver på ett lättsamt sätt.

 19. Lasse

  Dagens nobelpris-Svarta hål.
  Detta samtidigt som V och M redovisar sina budgetar.

  Roar mig dagligen med att titta på denna videoblogg Sucpisious observer, som idag glädjer mer än vädret:
  It is the sun*3
  Förstår inget, men på ett högre plan 😉
  https://www.youtube.com/watch?v=Lhc1vzDzDc4

 20. Sten Kaijser, den dag Sverige blir Svenska Islamska Republiken eller Svenska Islamska Arvsmonarkin, avslutas med all sannolikhet klimatpolitiken och allt som där hör till. Vad jag förstår, finns det inget i islam som uppmuntrar till klimatalarmism. En optimist kan därför på lite längre sikt se fram emot ett slut på klimatgalenskaperna. Andra aspekter på konstitutionsförändringen blir OT, så dem lämnar jag därhän.

 21. Argus

  @20 Lars M

  Hm, anar jag en viss ironi?

  Jag har faktiskt läst koranen (hm översatt till svenska av xx.xx ca 1917). Japp, håller med, det finns inget av klimatpolitik vad jag minns.

 22. #21 Argus#

  Jodå, kommentaren kan nog innehålla spår av ironi. Om substansen skämtar jag inte alls. Som bekant är det svårt att sia, särskilt om framtiden, men en kategori forskare som brukar ha mindre fel i sina prognoser än andra, är demografer.

 23. Rolf Mellberg

  O.T.

  Månadsmedelvärlden för keelingkurvan har just kommit för förra månaden. Det blev klart höga 2.75 högre än samma månad förra året.

  Kan bränderna i västra USA ha bidragit signifikant uppåt?

  Q3 blev 2.66! I ett geologiskt perspektiv en EXTREMT snabbt stigande halt.

  Coronaeffekt märks inget av!

  Här hämtar jag infon:
  https://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/

 24. Fredrik S

  Lars Mellblom, Argus #21,22

  Tja, det kommer nog kanske snabbare än förväntat?

  Kanske Lövins Agenda 2030 tom är i fara?

  Det skulle ju i så fall göra det partiets politik så konstig att det skulle nog pratas mer om den än om klimatförändringarna om tusen år.

 25. #24 Fredrik S#

  Den minnesgode kommer nog ihåg att för något år sedan skrev 87 så kallade influencers med tillsammans 2,1 milj följeslagare under ett upprop som gick ut på att statsministern omgående skulle införa en klimatdiktatur för att rädda planeten.

  Det talas om tipping points för klimatet. Det tror jag inte alls på, men beträffande konstitutionen och därmed klimatpolitiken, kan nog en sådan inträffa. Ett scenario är att dessa bloggorskor gemensamt proklamerar att de konverterat och nu känner en stor inre frid och lycka. Naturligtvis ackompanjerat med bilder av deras nya look och heminredning. Deras läsare uppmanas att följa exemplet och inte heller glömma att köpa de nya kläder och accessoarer som erbjuds på bloggarna.

 26. Fredrik S

  Lars Mellblom #25

  Jo, det det bör vi inte glömma. Tyvärr satt nog många andra tyckare och utbildare och höll med lite i hemlighet.

  Och diktaturen närmar sig nog om utvecklingen får fortsätta.

  Många ungdomar går ur skolan efter tolv år utan att kunna gångertabellen men de har fått lära sig att en sak är rätt plus att det är synd om både isbjörnar och deras mat, sälar. På fritiden tittar de på och influeras av konverterade influencers.

  Det ger nog genomslag efter tag, sen blir det kaos som vanligt för att sedan ljusna tills nästa katastrof lagts fram.

  Det enda som består är nog alla som lagar mat över öppen eld i tredje världen.