Festina lente

Det är vad min kära morfar brukade säga: Skynda långsamt. Det borde väl vara alla skeptikers devis. Fall inte för frestelsen att dra förhastade slutsatser. Råka inte i panik. Skynda långsamt.
Svenska Dagbladet gör dessvärre det motsatta och dess framsida i söndags liknade mest en kvällstidnings. ”Tiden rinner ut”. För vadå? För klimatet? För mänskligheten? Eller för alarmismen? Vad händer den 1 januari 2010? Rämnar Jorden?
Om vi inte lyckats enas om en klimatöverenskommelse fram tills nu, varför ska vi rusa de sista två månaderna före Köpenhamn? För att beslut som fattats i delirium är bättre än inga beslut?
Nedan ser ni söndagens SvD framsida (för er som inte längre prenumererar).
SvD 090920

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. En viktig anledning till att jag slutade prenumerera på SvD var att de började skriva artikelserier om ”klimathotet”. Vilket klimathot? undrar jag. Det som finns i klimatmodellernas virtuella världar och ingen annanstans? Varför ska vi vara rädda för det som bara finns i virtuella världar?

 2. Lars C

  maggie!
  ”Vad händer den 1 januari 2010? Rämnar Jorden?”
  Ingenting. Du får ge dig till tåls till 2012-12-21. Då dj….
  http://nyhetskanalen.se/1.828596/2009/01/28/jorden_gar_under_den_21_12_2012
   
  Om man har satt min heder i pant på att det är så. Hur agerar man om det inte blir så. Gör en pudel, eller begår harakiri?
   
   

 3. Lars C

  Inte min—- sin

 4. Åke Rullgård

  I kväll, den 21 sept 2009, meddelades i TV2:s nyhetssändning kl 21.00 att en ny film, Age of Stupid, en produkt i Al Goras anda, kommer att föras ut på marknaden. Det handlar om ett skräckscenario som följd av ett förment mycket varmare klimat. Det är visst populärt med skräckscenarier hos AGW-anhängarna, Climate Mystery arbetar ju också med den taktiken. ”Age of Stupid”, ja den benämningen stämmer också på koldioxidhysterin, förbud mot glödlampor m.m.
  Filmen innehåller inslag om smältande glaciärer och samtidigt rapporteras att det är nu, 21 sept, är en aning mera is vid Arktis än det var 21 september 2005 och is kurvan pekar mot att det är mer is på gång.

 5. Lena Krantz

  Lars C
  Äsch jag tror på min dotter. Hon menade helt frankt på att de orkade väl inte hacka in fler år i maya-kalendern utan tyckte att det kunde vänta ett slag…
  ;o)

 6. Lena Krantz

  Åke Rullgård
  Den är nog en rysare den där filmen. Hmm…
  Har du förresten någon länk till att Arkis också håller på att växa till sig?

 7. Fredrik P

  SVT tog upp filmen ”Age of Stupid” idag på rapport.
  http://svtplay.se/v/1698760/ny_klimatfilm_-_om_dararnas_tid

 8. Åke Rullgård

  Lena Krantz #6
  Den här länken, som jag fått av Torsten Wedin, visar kurvor över isutvecklingen
  http://wattsupwiththat.com/2009/09/21/2009-arctic-sea-ice-extent-exceeds-2005-for-this-date/

 9. Labbibia

  Ja, tiden håller på att rinna ut…..Den bistra verkligheten i form av ett rejält fiasko i Köpenhamn kommer allt närmare……..
  Jag undrar vad AGW-anhängarna gör sen?
  Kommer det att bildas en ”klimatgerilla”? Aktivister som genom sabotage försöker få ner Co2-halterna?
   Vid alla tidigare förutspådda Domedagar, Armageddons, Ragnarök osv, så brukade de slutet- är nära-troende göra en massa märkliga saker. Ex gå upp på något högt berg för att invänta slutet. Efter att först skänkt bort sina världsliga ägodelar. 
  Surt för dem när det inte blev nåt! 😉
  Men de kanske var nöjda med att få leva vidare? 

 10. Har använd en del tid på iceagenow.com Där driver Robert Felix tesen att det er just undervattensvulkaner-black smokers- som genererer tillräckligt mycket havsvärme och nederbörd til att klotet trillar ned i nedisingsmod. Bland inn lite ElNino och tyst sol – så kan vi få enorma mängder snö och is innan vi stavar till Gleissbergcykeln. (träffande efternamn)
  Det er altså ingen Dalton/Maunder/Ortt  ny liten istid vi pratar om men slutet på holioscen helt enkelt. Enl iskärnor kommer istider med 11500 års intervall såher påden geologiska skalan – och de kommer SNABBT dvs inom loppet av tiår. BTW så er det nästan exakt 11500 år siden senast..  Just när du inte trodde det kunde gå sämre.

 11. Maggie!
  Tack för omtanken med bilden.
  Har liksom Lars Kamél avslutat min prenumeration på Svenskan. Hoppas att redaktionen fick veta anledningen även av Dig Lars.

 12. Lena Krantz

  Åke
  Tackar, det är attans att man inte sparar alla länkar men det blir ju så långt där på favoritlistan då.

 13. tty

  Nja Elling, fullt så dramatiskt är det inte när en istid börjar. Det går ganska fort, men inte på ett årtionde. Några hundra år är en mera realistisk siffra. Googla t ex ”Late Eemian Aridity Pulse” (LEAP).
  Det enda som kan åstadkomma ett omslag till istidsklimat från ett år till ett annat är ett riktigt stort vulkanutbrott. När Lake Toba-calderan kollapsade för 70 000 år sedan var klimatet rent istida i sex år och det tog ett årtusende innan det blev normalt igen. Det kan man kalla termageddon det. Kan man gissa att några promille av mänskligheten skulle överleva om något liknande händer imorgon?

 14. Fredrik, jo jag har hört talas om filmen och sett trailern. En riktig kalkon-film, värre än Gores och Michael Moores värsta propaganda. Jag gillar kommentatorsröstens darr på stämman … det är sådant som övertygar (’rätt’ sorts människor, inte mig)
  Tom klimatmagasinet Effekt hade en mer skeptisk inställning till filmens värde än vad som framgår hos SvT (men jag hittar inte deras kommentarer längre, dock ett kortare stick om filmen)

 15. tty, jeg har svårt att se at black smokers kan värma havsvatten. Iceagenow påstår att vulkandamm har hittats direkt i mammutkadavren. Vet du om den seismiska bevakningen är tillräcklig för att detektera et termageddon ? Det finns et antal sovande kandidater. Sen kan en ju diskutera värdet av sådan vetskap…

 16. Claudius

  Har just tittat på trailern till ”Age of Stupid” på SVT:s webbsida. Den kommer säkert att göra succé vid COP15.
  Emellertid, jag tycker att dom har hamnat lite, lite snett vid formuleringen av titeln. Det ska nog vara ”Age of the Stupid”; the stupid = den koldioxidtroende sektens alla överenergiska medlemmar.

 17. L

  ”Age of stupid” är nästan en satir över alarmismen. Man måste nog vara AGW-drogad för att ta till sig dessa överdrifter. Att många gick på Al Gores valser beror på att han trots allt varit varit vicepresident i USA och ingen dumskalle.
   
  Franny Armstrong ser däremot ut att ha producerat en film som kan ge motsatt effekt mot den avsedda. Man får tacka i så fall… 🙂

 18. Tege Tornvall

  Alla media utgår från ”klimathotet” i allt sitt skrivande/talande. Det hjälper inte att säga upp en enstaka prenumeration, för det är likadant överallt. Redaktionsledningarna är bergfast övertygade om att klimatet hotas, att människan är hotet, att det är vetenskapligt bevisat och att det måste åtgärdas. Men ingen gör sig mödan att syna IPCC:s kort.

 19. Claudius

  Tege #18: Jag vill påminna igen om Prof Paltridge´s bok ”The Climate Caper” — han avslöjar osakligheten i IPCC:s agerande, han kallar med rätta detta för en ny religion.

 20. Tege T. #18 – det må vara att redaktionsledningarna är bergfast övertygade … men skriver man till dem och förklarar att man säger upp sin prenumeration pga ensidig klimatinformation måste de i varje fall svara och försvara sin ståndpunkt. Ju fler som hör av sig desto större chans att de åtminstone börjar fundera över det ekonomiska bortfallet, och kanske, kanske även om det ligger något i kritiken.  Det är i varje fall värt ett fösök.

 21. Raska Puckar

  Jag tror knappast att en tidnings redaktion, som oftast inte sitter ihop med den kommersiella ledningen, skulle be om någon ursäkt för dåligt grävda artiklar och inte denVD som huserar på pengarna heller.
  Man ser genast det utblåsta ljuset i tunnlarna ….papperstidningens slutliga nedläggning!
  Och gissa varför man ser det?
   Jo, för man använder sig av en journalistik som är allt annat än sann! Styrda ord från sekteristiska journalister. 
  De flesta dagstidningar i detta land ser likadana ut, det spelar snart ingen roll från vilken del i sverige man får sin tidning….den är fullständigt likgiltig och full av sarkasmer, lögner, påhittade faror och fotbollsresultat.
  När kommer de som skapar en tidning att man som journalist inte skall ta ställning utan redovisa i skrift en nyhet.
  Vill man sedan djuploda, så är det mycket tacksamt om man gjorde det i de frågor som man kan fylla med åsikter från två sidor och inte som nu helsäkert utan distans.
  jag har påpekat för vår ortstidning, som är ganska stor, att nu får ni börja göra tidningar och inga fantasifoster med underliga åsikter, men tji…….

 22. Labbibia

  Ja, tiden håller på att rinna ut…..Den bistra verkligheten i form av ett rejält fiasko i Köpenhamn kommer allt närmare……..

  Jag undrar vad AGW-anhängarna gör sen?
  Kommer det att bildas en ”klimatgerilla”? Aktivister som genom sabotage försöker få ner Co2-halterna?
   Vid alla tidigare förutspådda Domedagar, Armageddons, Ragnarök osv, så brukade de slutet- är nära-troende göra en massa märkliga saker. Ex gå upp på något högt berg för att invänta slutet. Efter att först skänkt bort sina världsliga ägodelar. 
  Surt för dem när det inte blev nåt! 😉
  Men de kanske var nöjda med att få leva vidare?