EU behöver fler svarta får

EU sverige

Bild Evert Andersson

I tidningen Fokus skriver krönikören Thomas Engström att Sverige får vara svart EU-får. Han jämför oss med britterna och konstaterar att de kämpade helt öppet för undantaget att slippa Euron. Vi är färre och går smidigare och fulare tillväga när vi trilskas. Vi skiter bara i att införa den, skriver han

Vi har en statsminister som är glad för framgången med ’Fit for 55’. Det vore bättre för oss om han struntar i det och en hel del annat också.

Samma nummer har en artikel med rubriken ’Sverige tar klubban med en gäspning. Svenskarna är för EU, men måttligt intresserade. Artikeln pekar på svagt intresse för att jobba i Bryssel och Strasbourg där besluten tas. Det är illa. Ett starkt argument för att gå med  var att det är viktigt att sitta med där besluten tas, som ändå påverkar oss. Nu blir vi ständigt överkörda.

När vi är med måste vi naturligtvis bevaka våra intressen. EU vill bestämma över vår skog. Var höll vi hus innan frågan ältats så länge att det är för sent att protestera. Bara ett exempel.

Förutom ett antal eldfängda ungdomar med klimatångest verkar vi inte välja de mest handlingskraftiga att representera oss i EU-parlamentet. Några få undantag finns förstås.

Den som företräder svenska folkets tankar om EU ska vara stark nog att gå emot federalistiska planer och beslut som onödigtvis flyttas längre från svenska medborgare. Samtidigt kunna stå upp för det vi är med och beslutar istället för att skylla på EU när folk blir upprörda.

Nu är det ju fler än vi som struntar i mycket av det EU bestämmer. Vi behöver inte och ska inte alltid vara lydigast i klassen. Reduktionsplikten kan vi börja med och se vad som händer.

Förutsättningarna för ’Fit for 55’ från nu.

Parlamentet har manglat och nattmanglat fram procenttalet 55 % koldioxidreduktion med bas 1990. En del kloka höll väl emot. Andra menade 63 % varit nödvändigt! Verkligheten nådde inte riktigt in i förhandlingsrummen.

utslapp EU

Nu gäller det att regeringen klarar att leva upp till det som regeringsunderlaget enats om. Att seriöst se på kostnader och resultat med klimatsatsningar.  Vet man att om vi försvinner helt ger det 0,003 OC  finns en del att förklara när miljarderna ska flöda. Agera svart får där så behövs. Äta lite taggtråd till frukost!

utlsapp 2021

Sveriges  1 promille.

utslapp sverige

Räknar vi med skogen som sänka blir utsläppen netto 0,16 promille.  Två tiotusendelar av de globala utsläppen.

utslapp globalt

Inte ens stora globala kriser sätter några större spår i kurvan över mängden koldioxidekvivalenter i världen.

utslapp sv och varlden

Sverige har sedan 1970-talet kraftfullt minskat våra utsläpp och de är försumbara i jämförelse med de globala. Det är tufft att lova mycket när utgångsläget är utan några lågt hängande frukter kvar att plocka. Då har vätgasstål (kostnader ca 2000 miljarder kr) och världens högsta reduktionsplikt tillgripits för våra löften till EU. Elbilar är en gemensam vurm i väst. Skulle vi fortsätta avveckla kärnkraft kommer dessutom koldioxidutsläppen att öka då  gaskraft måste till som reglerkraft när allt ska elektrifieras. De kreativa politiker och företagsledare som driver projekten med vätgasstål glömde bort kostnadskalkylen. Bara elkostnaden för nödvändiga ca 80 TWh kan skattas till 50 miljarder kr/år. Grovt räknad tre gånger årsvinsten för SSAB och LKAB tillsammans. (Blomgren-Henrekson-Sandström)

mauna loa

Trots 27 COP-möten fortsätter utsläppskurvan att öka med endast ett mindre hack på 5 % året med  Covid. Atmosfärshalten (Mauna Loa) ökar samma tidsperiod utan minsta hack .
Med dårars envishet går som ett mantra att vi fortfarande kan innehålla målet 1,5 OC från Paris 2015.
Den enda ”utmaningen” är att vi måste eliminera 50 % (som 2015 var 60 %) av CO2-utsläppen. I verkligheten har  utsläppen ökat  och landar 2022 på 8 % högre nivå än 2015. 60 % över målnivån. Att nå målet kan man verkligen kalla för en utmaning.

August Strindberg lär ha uttryckt att det är synd om människorna. Det var det alldeles säkert i början av 1900-talet. Sedan dess har det trots krig och elände som orsakat stora hack i kurvan ändå gått bra för mänskligheten.

Med de helt ofattbara resurser som nu allokeras för att hindra en inbillad klimatkris kommer det uttrycket till användning igen. Länder som försvurit sig som rättrogna alarmister står som förlorare. Varken klimatet eller mänsklighetens levnadsvillkor vinner på att västvärlden gör sig fattigare. Världen blir istället rättvisare om vi har råd att hjälpa de fattigaste. Inte rättvisa genom att alla blir fattigare.

Sverige bör byta skepnad från riddaren på den vita springaren som ska rädda världen genom sitt goda föredöme till ett gäng svarta får som är beredda att stångas och till att börja med få åtminstone våra inhemska politiker, att förstå och acceptera att masshysterin måste stoppas.

Svarta får som föredöme för en värld, som yrvaket undrar hur det kunde bli så tokigt.

Evert Andersson / Mats Kälvemark

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  Visst andas bilden överst en viss självgodhet … två europeiska ledare och smilfinkar som verkar vara väldigt nöjda med sig själva.
  Tyvärr är den europeiska politiken en katastrof för dess invånare, eftertanke och återhållsamhet – ja tack, fler grönfärgade stolleprojekt – nej tack ….

 2. Jan Norlin

  Tips
  Allan Emren har fått en artikel att publiceras i International Journal of Global Warming angående Co2 och uppvärmning. Havets betydelse för uppvärmningen och Co2.
  Det blir spännande att läsa hans artikel.

 3. Lars Cornell

  Först kom Hitler med sin dröm om världsherravälde.
  Sedan Stalin med planekonomi (Holodomor). Svält och umbäranden förorsakade 3 – 7 miljoner döda.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Holodomor
  Därefter Maos ’Det Stora Språnget’ som blev en planekonomisk katastrof med tiotals miljoners förtidiga död.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Stora_språnget

  Nu upprepas det en gång till. Han som håller i spakarna nu heter António Guterres och är chef för FN. Johan Rockström, Miljöpartiet och Greta Thunberg finns i samma grupp. Med Global Governance och global planekonomi är han och hans medhjälpare på väg att förorsaka en katastrof större än de tidigare tillsammans. Det är en dubbel tragedi eftersom de även vill avskaffa vår demokrati som är vår trygghet mot auktoritära aktivister.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Extinction_Rebellion
  ”Transform the world and build a better future for all.”
  https://rebellion.global/why-rebel/
  Det är den gamla drömmen om en kommunistisk revolution i ny tappning. Organisationen Extinction Rebellion är i färd med att förstöra den värld och jord de säger sig vilja rädda.
  Det finns anledning att vara mycket oroad över deras framfart och ideologi.

 4. Ann Löfving-Henriksson

  När den heliga treenigheten – dumheten, skenheligheten och maktbegäret gör sig alltför påmind, t.ex. bilden ovan, skyddar jag mej med att påminna om Povel Ramels gamla visdomsord ”och över alltihopa lyser moder sol” och visst behövs alla svarta får som går att uppbringa! Tack!☀️

 5. Ivar Andersson

  Det är synd om människorna inom EU. Speciellt inom Sverige. Effekten av klimatpolitiken avspeglar sig i elpriset.

 6. BG

  Titta och lyssna på Dr Steven Koonin och Jordan Petersen i ”Unsettled: Climate and Science.”: Weaponizing Doomsday Hysteria.

  https://youtu.be/reaABJ5HpLk

 7. Lasse

  Tack för en tydlig bild av vansinnet med reduktionen av CO2.
  Att utgå från ett år 1990 och en reduktion 55% är orimligt.
  Koldioxidutsläppen i Sverige avviker från världens.(se graf)
  Att påstå att vi inte har en roll för globala temperaturutvecklingen och att vi skall gå före är i ljuset av denna graf orimligt.
  Lika orimligt som att släcka kärnkraften som låg bakom den kurvan.
  Varför inte glädjas åt att vi får se solen idag och många fler timmar än 1980 😉

 8. Katarina

  Ett bra svar på vad man kan göra istället för hybrit: https://www.di.se/debatt/replik-ebba-busch-har-har-du-en-battre-losning-an-hybrit/?fbclid=IwAR2M9H8XbvUl5SOcLKKxLOHF42NVcI2tsb2f_aRvLEPX7zn8AaLchM0zffQ

 9. Stefan Eriksson

  Evert o Mats,, så fantastiskt bra sammanfattat hur det står till.
  Makthavare inom politik media och näringsliv måste ha uppfattningen att ”allmogen” består av 100% idioter.
  Jag tar gärna på mig rollen som det ”svarta fåret”, då jag vet att alla ”vita” får står i fållan utanför slaktaren.

 10. Roland Salomonsson

  Svenska vänsterextremister valda och icke valda jobbar intensivt för att göra Sverige till ett (avskräckande) exempel i jakten på CO2. Lyckas de så dör jordens kolbaserade liv ut!

  Tricket för samhällsomstörtarna är att sätta det Svenska ”utgångsläget” i varje fråga så långt tillbaka i tiden som möjligt. Resten av EU-länderna sätter sina utgångslägen i relativ närtid. Sedan spelar EU-kansliet med när besluten fattas och kräver att Sverige genomför något som är helt orealistiskt – t ex vad nu gäller Svenska Skogsbruket.

  Den nya Regeringen måste snarast ge direktiv att revidera alla utgångslägen till genomsnittet av vad som övriga medlemsländer valt.

 11. UWB

  #6 Dr Jordan B Peterson är en mycket framträdande person och har många intressanta diskussioner som visas på Youtube, vilka inkluderar många högprofilerade personer som har insett det som Evert och Mats presenterar – det är inte möjligt att genomföra de planer som EU och andra sammanställer.

  Se även intressant artikel i TN där Steffen Reveman tydligt klargör att Tyskland inte klarar av kraven på utsläppsrätter utan kärnkraft (och inte utan överstatliga åtgärder och otroligt mycket pengar annars).

  https://www.tn.se/naringsliv/25191/experten-karnkraft-det-enda-som-kan-radda-valfard-och-klimat/

 12. TB

  Hela den onödiga och fruktansvärt dyra klimatpolitiken bygger på att någon har påstått att CO2 kommer att orsaka att jorden brinner upp. Allt utan en öppen och offentlig diskussion. Bedrövligt!!

 13. Thorleif

  Nu försöker man cancelera även Jordan B Peterson. Försök har gjorts att påverka Biden-regeringen (han ska blockeras) samtidigt som hans läkar-licens diskuteras där man vill ”omskola” honom (uttrycket har använts vilket för tankarna till Kulturrevolutionen och Mao).

 14. johannes

  #8 Katarina
  di:
  ”Hybris kan vänta tills vi avvecklat kolkraften”

  Men det gäller väl elbilar också?
  Dessutom borde väl gasen också bort först.

 15. PS

  J.B.P är en fantastisk människa. De som inte uppskattar honom, man behöver ej hålla med om allt, har en lr fler andra agendor, lr begränsningar. Nedan är alltid aktuellt. /P
  ’Freiedrich Nitzshe’
  ”Sometimes people don’t want to hear the truth because they don’t want there illusions destroyed.”

 16. UWB

  Senaste är att Jordan B Peterson har många anhängare som vill att han ska ställa upp i nästa presidentval och det är känt att han är starkt kritisk till Justin Trudeau (javisst sonen till gamle Pierre Trudeau som vi lite äldre minns) som sitter just nu.

  Vi får se vad som händer, men det vore intressant om Kanada får en president som är så starkt kritisk till klimatnarrativet, kan det vända världsopinionen eller leder det till isolering?

 17. Dan

  UWB #16:

  Det ryktas att den gamle Trudeau nog inte är far till Justin, dels pga att de inte är det minsta lika och att Justins mamma och pappa var goda vänner med Fidel Castro och var ofta på privata besök.
  Paret Trudeau levde i ett öppet äktenskap och nog är Justin tämligen lik Fidel?
  ”Jag brås på min mor och en god vän till min far” sagt av Victor Borge.
  Lite skvaller skadar inte. Men om Justin är medveten om dessa saker vill han kanske leva upp till bilden av den biologiske fadern. Särskilt demokratisk är han ju inte.

 18. BG

  Agronomen Johan Rockström har varit en av dem, som skrämt Extinction Rebellion. Michael Shellenberger har intervjuer med såväl JR och ER i sin bok Apocalypse Never.

  De finns även här:

  WEF Promotes Scientist Behind False ”Billions Will Die” From Climate Change Claim

  https://open.substack.com/pub/public/p/wef-promotes-scientist-behind-false?r=kv2e8&utm_campaign=post&utm_medium=email

 19. Rockström, Kerry och Al Gore var framträdande domedagsprofeter i WEF. WEF tycks ha varit ett riktigt hallelujamöte för affärsmän och politiker som älskar domedagsprofetior. De kommer att göra allt för att deras respektive stater skall satsa våra sista pensionspengar i deras ”gröna” industrier. De har tyvärr ett gemensamt intresse med stormedia och våra fega politiker.

 20. Thorleif

  Helt korrekt Ingemar. Men det är ännu värre än så men det hör inte till ämnet. Däremot pratas det en del (inkl WHO) om framtida ”climate-lockdowns” i framtiden!

 21. Lasse

  WUWT har en lång analys av hur alarmisternas förutsägelser ser ut.
  I korthet-det är bra nu , det blir allt bättre men kan bli sämre.
  😉
  https://wattsupwiththat.com/2023/01/19/a-critical-examination-of-the-six-pillars-of-climate-change-despair/

 22. TB

  #19. Bra Ingemar men du kanske glömde den värste. FN-chefen Guterres.

 23. John Kerry, Bidens klimatutsände till WEF uttalar sig inför en WEF-panel under tisdagen.

  “When you start to think about it, it’s pretty extraordinary that we – a select group of human beings, because of whatever touched us at some point in our lives – are able to sit in a room and come together and actually talk about saving the planet,”
  “It’s so… almost extra-terrestrial to think about, saving the planet. If you say that to most people most people, they think you’re just a crazy tree hugging and lefty liberal, you know, do-gooder, whatever,”

  Tala om storhetsvansinne !

  Hela Kerrys tal. Av intresse 1:20 – 2:50 min. https://www.foxnews.com/media/john-kerry-mocked-speech-wefs-almost-extraterrestrial-plan-save-planet-liberal-delusions

 24. Lars Lundqvist

  Här Al Gore på maranatamötet:

  https://twitter.com/redvoicenews/status/1615808847544999941?t=R4_NW8vsHp6T64f8ekzmlA&s=08

 25. BD-Nille

  #8 Katarina

  Jag har ett ännu bättre förslag än om man nu tycker att vi ska minska CO2….

  Bygg en naturgasledning (Metan, CH4), från Narvik till Kiruna.

  Reducera malmpellets till järnsvamp med denna naturgas. Istället för koksad stenkol i stålverkens masugnar.

  Det är en etablerad teknik som används sedan länge i hela världen.

  Det reducerar CO2-utsläpp till en en bråkdel av kostnaden att försöka reducera malmpellets via vätgas, med den GIGANTISKA mängd el som krävs..

  Men allra bäst är förstås att fortsätta använda masugnar.

  Masugnen i SSAB-Luleå gör jobbet att reducera bort syret ur malmpelletsen. Det är huvuduppgiften.

  Sedan gör den två saker till, via masugnsgasen:

  * Hela SSAB Luleå är i princip självförsörjande på el via kraftvärmeverket LUKAB.
  * Hela Luleå stad är i princip självförsörjande på fjärrvärme, via kondensvärmen från LUKAB.

  SSAB Luleå, ska avskaffa masugnen 2030, och istället smälta järnsvamp i ljusbågsugn. Detta är vad de säger.

  Någon plan för hur fjärrvärmen i Luleå (Sveriges billigaste) ska ordnas utan masugnen på SSAB – det finns inte.

 26. Challe

  #25 BD-Nille

  Min gissning är att LKAB har denna pipeline från Norge som en plan B. Nu när el-priset ligger från 75 öre och uppåt så tror jag att kalkylen ändrats dramatiskt. Tankarna på Hybrit måste ha inletts före 2016. Fram till 2021 pendlade priset mellan 10-50 öre per kWh. Det verkar som om Jan Moström är oroad över tillgången på billig el. Den som lever får se vad som händer.

 27. Fredrik S

  Lars Mellblom #23

  Ja, de blir allt knepigare och högdragna, liberalerna på andra sidan Atlanten.

  Dags att införa tar and feathers?

 28. #Fredrik S 23#

  Ablolut tar and feathers ! Lyssna också till Al Gore i # Lars Lundkvist 24#. Galenskaper i kubik.

 29. #18 BG

  Agronomen Johan Rockström har varit en av dem, som skrämt Extinction Rebellion.

  Det är värt att lyssna på honom: https://www.youtube.com/watch?v=Jl0-Yu3KZDI Klipet är bara 61 sekunder, och Rockströms del är bara 20 sekunder. Kvinnan som talar efter honom är också våldsamt alarmistisk. År 2070 kommer 3 miljarder människor ”live in inhabitable zones” (Verkar ologiskt, hur kan man leva i obeboeliga områden? Hon menar nog att det blir 3 miljarder klimatflyktingar.)

  Den nya globala väckelserörelsens salvesefulla predikanter. Inte ett ord relaterat till vetenskap. Det handlar om det som en religiös person kallar tro men som för den religiöse själv är en absolut sanning.

  Jag undrar hur många i publiken som blir frälsta? Borde vara svårt ifall man sett t.ex. Steven Koonin och Jordan Petersen https://youtu.be/reaABJ5HpLk

 30. stig morling

  två frågor:

  1. Har gossarna och flickorna sagt åt gamla mormor att sluta prata med sina krukväxter när hon vattnar dem?

  2. Varför kallade vikingarna Grönland för ”Grönland”?