Brittisk batterifabrik går bankrutt, bilfabrik flyttar till Kina

britishvolt

Det kommer en strid ström av dåliga nyheter från europeiska länder och industrier som försöker följa EUs direktiv om en ”grön omställning”. Den senaste är denna https://www.netzerowatch.com/britishvolts-collapse-signals-economic-disaster-for-britains-net-zero-plans/  :

London, 17 januari 2023 – Efter att den mycket hyllade batteristarten Britishvolt kollapsade i administration [gått i konkurs] har Net Zero Watch upprepat sin varning om att regeringens politik för grön interventionism och Net Zero-dogmatism är ett recept på ekonomisk och politisk katastrof.

Omtalad som en ”gigafactory”, var den kollapsade EV-batterifabriken tänkt att bli en symbol för modernisering och som skulle visa hur en grön ”planerad ekonomi” kunde förebåda en industriell renässans.

Den dåvarande premiärministern, Boris Johnson, hävdade förra året att ”Britishvolts plan att bygga en ny gigafabrik i Northumberland [var] ett starkt bevis på Storbritanniens plats vid rodret för den globala gröna industriella revolutionen.” Dessa planer är nu i fullkomlig upplösning.

Storbritanniens regeringsministrar hade avsatt 100 miljoner pund till batteriprojektet, uppenbarligen utan en sund affärsplan, eftersom det överensstämde med den officiella retoriken om Net Zero.

Företaget skyllde Storbritanniens ”rusande energikostnader” för dess knipa och dess slutliga kollaps.

Under de senaste månaderna har BMW meddelat att de flyttar tillverkningen av den elektriska Mini från Storbritannien till Kina, där tillverkningen drivs av billigt kol. Andra biltillverkare planerar att minska antalet elfordon de tillverkar eftersom stigande priser och den ökande kostnaden för el gör dem alltmer oöverkomliga för förare.

Dr Benny Peiser, Net Zero Watchs direktör, säger:

”Det här fiaskot var helt förutsägbart och förutsågs verkligen av oss och andra analytiker – men inte av självbelåtna ministrar och inkompetenta tjänstemän. BMW:s Kina-exodus och Britishvolts kollaps kommer inte att bli de sista offren i regeringens gröna kommando- och kontrollekonomi.”

Märkligt det här med politikernas återkommande brist på förståelse för energiproduktion och vilken roll den spelar för den egna industrin. Utan billig energi så går det inte att behålla en konkurrenskraftig industri. Man prioriterar en ”grön omställning” och ”förnybart” framför att behålla industrin och jobben inom landet. Lyssnar politikerna aldrig på experterna och på vetenskapen?

gronat dromland

I själva verket så verkar politikerna leva i ett sagoland utan kontakt med verkligheten. Har de exempelvis klart för sig att det sedan flera år skett en enorm förmögenhetsöverföring av europeiskt kapital till Kina? Vår industri flyr dit där energin är billig och pålitlig. Så ser mönstret ut i så gott som hela Europa.

Vi efterfrågar och köper kinesisktillverkade vindkraftverk och solpaneler. Europeiska tillverkare har inte en chans att konkurrera (dessa bolag går istället i konkurs på löpande band) eftersom Kina har gott om energi tack vare en gigantisk utbyggnad av kolkraftverk. Billig energi ger klara konkurrensfördelar även om produkterna måste transporteras över halva världen. (Och det gäller produktionen av alla sorters varor alltifrån bilar till kläder.) Lägg därtill utnyttjandet av slavkraft i östra västra Kina för tillverkningen av billiga solceller. Skattebetalarna i Väst får subventionera sin egen avveckling och en kinesisk auktoritär överhöghet.

Sådant ser facit ut av EUs utopiska dröm om en grön framtid. Någon globalt minskad koldioxid blir det knappast och siffrorna fortsätter att stiga i stadig takt.

Läs mer här: https://wattsupwiththat.com/2023/01/15/the-clean-energy-manufacturing-renaissance-falsehood/

Ingemar Nordin

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann Löfving-Henriksson

  Förhoppningsvis börjar det grönska för realismen,.
  Tack Ingemar, GWPF och Whatisupwiththat.

 2. Stefan Eriksson

  Britishvolt har lyckats låna ihop 2,5 mdr sek, sen har det gått trögare. Målet var 30 mdr sek i denna uppstart av projektet. Ett skapligt hål i den kassan redan från början.
  För den som önskar förvärva en obegagnad batterifabrik nu, så blir den förmodat ganska billig.

 3. Magma

  Stort Tack Ingemar – Nu pratar vi om det som verkligen är pudelns kärna – gröna drömmar som ett riktigt bete i fällan … som när allt är fullbordat endast har gynnat dem som står med båda fötterna på jorden.
  Om det sedan är Kina, FN, Shwab eller någon annan som gillrat fällan är mer än vad jag har belägg att uttala mig om, men det är lika illa vilket som.
  Väst och EU med lilla Sverige som ”föregångsland” har emellertid svalt betet med hull och hår …

 4. Magma

  En helt annan sak – i dag ett uppdrag från regeringen att utreda ”cancelkulturen” och hinder för det ”fria ordet” inom den akademiska världen … kanske ett första steg mot ett vaknare och friskare samhälle … kan det innebära slutet även för konsensuskulturen inom samma samhällssektor så vore mycket vunnet …

 5. Lars Thorén

  Tack Ingemar! Skrämmande. Hur ser Northvolts finanser ut egentligen? Orkar ägarna ta de initiala kostnaderna/förlusterna? Minskar elbilsförsäljningen eller tappar fart blir det dyrt för ägarna : Volkswagen 22,7%, Goldman Sachs 20,8%, Harald Mix via Vargas Holding 7,8%, Peter Carlsson via Rocarma Consulting 7,2% och de övriga.

 6. foliehatt

  Ett gammalt råd lyder:

  ”Om ett upplägg ser för bra ut för att vara sant, så är det troligen så”

  Rådet gäller fortfarande. Framför allt inom gröna eller andra Klondyke-lika guldrusher.

 7. Mats Kälvemark

  Tack Ingemar!
  Sverige har sitt ”Britishvolt” i kubik i vätgasstålen Hybrit och H2GS. Väl kända fakta är att projekten medför ett nytillkommet elbehov på ca 80 TWh (ca Finlands hela årsförbrukning) som inte finns tillgängligt idag och ingen vet heller hur det ska åstadkommas.
  Detta bör då motsvara el som omsatt till rörliga kostnader med utgångspunkt från produktionskostnaden i ett nytt kärnkraftverk motsvarar ca 50 miljarder kr per år. Lågt räknat. Varje år.
  Det motsvar ca 3 ggr den genomsnittliga årsvinsten 2017-2021 för SSAB/LKAB. Obegripligt att denna kalkyl inte har gjorts innnan projekten startade. Och klimateffekten (IPCC TCR 3.0), om alla de extremt riskfyllda projekten lyckas, går inte att mäta, för det handlar om tiotusendelar av en grad. Om 80 år. Och Kristersson och hans gäng kör vidare och ger stöd för stolleprojekten med enorma belopp i skattemedel med öppna ögon och full fart mot stupets brant.
  En politiker som inte klarat grundskolans matte skulle ändå lätt ha dragit de rätta slutsatserna baserat på ovanstående fakta om kalkylen hade genomförts. Men det skulle vara som att svära inuti klimatkyrkans skyddade grön bubbla. Ursula von der Lie kunde ju också höra och bli upprörd. Det vill ingen riskera!

 8. Lasse

  Inte första drömmen som spricker.
  Northvolt har kopplat till sig bilinvesterare som kan finansiera fabrikerna.
  Frågan är om vi kommer köpa bilarna?
  tre ton och en miljon för ny Volvo.
  EU moppen gör samma jobb i stan med 500 kg och 100 000.
  Smart!

 9. Lennart Bengtsson

  Som sagt. Allt var förutsagt och förväntat. Ingen är förvånad. Ändå var det brittiska projektet litet jämfört med Hybrit hur ”hållbart” projektet än är. Och där är prognoserna likartade åtminstone från oberoende experter. Vad som händer med batterifabrikerna i Sverige däremot är okänt och kommer säkert att bestämmas av elpriserna. Det vettigaste vore att gå samman med kinesiska och/eller koreanska bolag.

 10. Lars Kamél

  EU:s klimat- och energipolitik leder bara till att EU-medborgarna blir fattiga. Klimatet kommer inte att märka ett dugg.

 11. UWB

  HYBRIT lider av en omvänd planering. För att driva processerna krävs energi, stora mängder energi.

  Fokus har hittills varit att bygga industrin och energin ”måste lösa sig”. Normalt skulle har varit att
  1. Säkerställa att energifrågan löser sig och när energin är tillgänglig
  2. Bygga industrierna som då är garanterad den el de behöver.

  Tyvärr har allt detta fallerat och vi vet alla vilket parti som drivit på. Strategin var:
  1. Lägg ner existerande elproduktion.
  2. Motivera därmed att den måste ersättas och då bara med vind eller sol.
  3. Bortse från opinionen (eller samerna) och tvinga folk att acceptera byggnation av vind / sol.

  En intressant observation i sammanhanget är att Samerna försiktigt antyder att de föredrar kärnkraft framför vindkraft, primärt baserat på att vindkraft tar så stora areal i anspråk (som förhindrar deras renskötsel). Detta är intressant då de var ganska drabbade av resultatet av Chernobyl (men de kanske har insett att detta var en händelse som i princip inte kan inträffa i Sverige – speciellt om moderna kärnkraftverk används enligt principen med bly- eller smältsaltkylning.

 12. Pensionsfonder och svenska kyrka köper färdigbyggda vindindustrier – även hårt slitna vindindustrier köps upp och våra pengar försvinner i underhåll, nedmontering och hopplös återställning – miljarderna försvinner i det gröna träsket.
  Värst hitills är väl bossen för H2 Green Steel som inte visste varifrån han skulle få malmen ifrån utan drog till med malmfälten, ändrade sig sedan till brasiliens låghaltiga malm – gick sedan över till att mumla om järnskrot…runt 50 miljarder har fyllt hans fickor.

  Det är värt att komma ihåg blodet och svetten som är pensionpengar och skatter – allt är inte kallankapengar.

  Fn- chefen har dessutom blivit en propagandistisk klimataktivist som högljutt skanderar att alla pengar i världen nu måste omfördelas.

  SVT pratar om att svenska folket darrar inför klimathotet – men förvånas inte över att solresorna tokökar och att sveriges enda parti som misstror den gröna omställningen, SD, får 20 % i våra demokratiska val.

  Inte undra på att polariseringen och osämjan ökar när aktivism och vetenskapsförvanskning är dom nya dogmerna i världspolitiken.

  Arktis södra utbredning når historiskt nära Islands kuster och snart kanske fårbönderna måste plocka fram isbjörnsbössan igen – det har hänt några hundra gånger sedan 1300- talet…och faktiskt även på 2000-talet, ibland dödas öborna av dessa vita bjässar.
  Men idag tar nyheterna upp att grönland smälter mer än på 1000 år…

 13. Håkan Bergman

  Sent ska syndarn vakna.
  https://www.theguardian.com/uk-news/2023/jan/19/king-charles-redirects-1bn-windfarm-profits-towards-public-good
  Men fan trot om han sett sanningen.

 14. Karl Erik R

  #12 Magnus Blomgren

  Ja, H2GS måste vara ett industriellt lågvattenmärke. Men de verkar tro att allt som kan kallas ”grönt” går att sälja och till nästan vilket pris som helst.

  De bygger för fullt utanför Boden nu. Samtidigt har de bara 25 % av el-försörjningen kontrakterad och 0 % av malmförsörjningen. Brasilien, Australien och Kanada är i princip de enda möjliga leverantörerna. LKAB är utsålda och har inget att leverera. Kaunis Iron har bara finmald pellets-feed som måste briketteras innan användning. Kallok är inte ens miljöprövat.

  Om VD ”mumlar om järnskrot” då har det inget med ””grönt” att göra. Det skrotet är sannolikt tillverkat i masugnsprocessen med koks och ska bara smältas om.

  El-priset i norr är ju inte heller stabilt lågt längre. Vissa dagar i december toppade priset på över fem kronor per kWh. Vilken leverantör skulle då skriva kontrakt med H2GS om el för 30 öre/kWh?

  Oddsen för ett framgångsrikt H2GS måste vara skyhöga. Luleå fick sitt Stålverk 80 och snart har Boden fått sitt H2GS.

 15. Paul Håkansson

  EU aviserar historiens ”största industriella omvandling” – allt utgår från ”klimatet”

  Vapen måste fortsätta flöda in i Ukraina och Europa står inför sin största industriella omvandling någonsin. Det förklarade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under World Economic Forum i Davos. EU är verkligen helt besatt av ”klimatet”. Allt utgår från detta.
  Nu ska EU ta fram en ny lag, ”Net Zero-industrilagen”, enligt EU-chefen. Hela Europas framtid har ”klimatkrisen” som grund, om globalisterna får som de vill.
  – På mindre än tre decennier måste vi nå Net Zero, sade hon.

  – De kommande decennierna kommer att se vår tids största industriella omvandling. Kanske av alla tider, sade hon. De som utvecklar och tillverkar tekniken kommer att vara grunden för morgondagens ekonomi och ha störst konkurrensfördel.

  – På mindre än tre decennier måste vi nå Net Zero, men att nå Net Zero innebär att vi utvecklar och använder en rad nya rena teknologier genom hela vår ekonomi. Inom transporter, byggnader, tillverkning och energi, sade hon.

  – Vi har snickrat in våra Net Zero-mål i lagstiftning för att ge företag den förutsägbarhet och transparens som de behöver.

  Europa ska bli ”hemvist” för ”cleantech”, förklarade hon. Man ska bygga en ”cleantech-ekonomi”.

  Därför ska EU nu ta fram ännu en lag, ”Net Zero Industry Act”, som ska täcka hela leveranskedjan.

  EU-chefen kallar det för en ”Net Zero-industrilag”.

  – Vi européer har en plan. En ”Green Deal”-industriplan, sade von der Leyen.

  https://nyheter.swebbtv.se/eu-aviserar-historiens-storsta-industriella-omvandling-allt-utgar-fran-klimatet/

 16. Enough

  ” Sådant ser facit ut av EUs utopiska dröm om en grön framtid. Någon globalt minskad koldioxid blir det knappast och siffrorna fortsätter att stiga i stadig takt.”

  Ja, EU har bitit sig fast rejält, och går på bakslag efter bakslag, gemensam nämnare är självförvållad brist på stabil billig energi. Rysk gas uppehöll skenet ett tag, EU klassade om den att ingå i ”den gröna omställningen”. Nu finns ingen backup för den utopiska, naiva omställningen, de närmsta åren kommer att vara plågsamma för både folk och företag. Företag kan flytta, och gör det, folk kan inte det i alls samma omfattning.

  EU väljer sitt eget öde, röstande folk måste förstå konsekvenserna med energiavveckling, händer det innan det är för sent?

 17. Paul Håkansson

  ”Grönt stål” för hundratals miljarder starkt ifrågasatt

  Statligt finansierade satsningar på så kallat ”grönt stål” – stål som inte framställts genom användandet av fossilt kol – ifrågasätts allt mer. Inte minst kritiseras satsningen ”Hybrit”. Men projektet försvaras av energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
  – Man gärna får visa vad den alternativa vägen är för att plocka bort tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp, säger hon.

  Svenska dagbladets ledarskribent Peter Wennblad har begärt ut mejlkommunikation mellan Hybrit och Energimyndigheten. Enligt den tvivlar Hybrit på den egna tekniken. Den teknik för elektrolysörer som finns ”lever inte upp till prestandakraven för industriell användning” och pilottesterna för vätgasreduktion av järnmalm ”har ännu inte visat att konceptet är skalbart”, heter det. Det finns en risk att hela projektet fastnar i ”dödens dal”.

  Wennblad konstaterar dessutom att det är svårt att begära ut mejlkommunikation och handlingar som berör Hybrit, vilket förhindrar granskning av vart alla skattemiljarder tar vägen. Enligt honom har Hybrit utvecklats till ett klimatpolitiskt prestigeprojekt.

  ”Det är ett extremt högriskprojekt. Där ingen har getts rollen som djävulens advokat. I stället har alla inblandade parter ett gemensamt intresse av att det inte granskas mer ingående än nödvändigt”, skriver han.

  https://samnytt.se/gront-stal-for-hundratals-miljarder-starkt-ifragasatt/

 18. TB

  Det hedrar SvD Näringsliv att den också beskriver de brittiska batterikollapsen. Ska bli intressant att se när den svenska batterikollapsen också kommer,

 19. Nr13 Håkan B
  Ja, som markupplåtare och projektör finns det mycket stora belopp att tjäna – produktionsmässigt är profiten hopplös, det är därför alla vill bygga som redan har pengar och det är därför det sedan säljs till fonder, kyrka och kommun med luftkalkyler på energiutvinning – vi skall producera för 20 000 villor…som i slutänden blir till 5000..

 20. stig morling

  Osökt kommer jag att fundera över världens ledande sjöfararnation, skutan synes ha gått på grund!
  Eller så återkommer Ulf Peder Olrogs berömda visa ”Allting går att sälja med mördande reklam!”/
  Salve

 21. Håkan

  Så hållbara var de affärsmodellerna 😉

 22. Anders

  #11 UWB. Håller verkligen med Din analys sammanfattad i orden ”HYBRIT lider av en omvänd planering. För att driva processerna krävs energi, stora mängder energi.”

  En sorglig men uppenbar konsekvens av detta är de frekventa ryggmärgsmässiga påståendena från alla partier (utom möjligen SD) påhejade av MSM om att ”vi måste mer fixa el och det snabbt och då måste det ju bli den” billiga” vindkraften. Hujedamej!

 23. Ivar Andersson

  Ingemar N
  ”utnyttjandet av slavkraft i östra Kina”
  Är det verkligen i östra Kina?

 24. LasseLu

  Al Gore i sitt esse!
  https://youtu.be/8irXf1gV8GQ

 25. Ivar A #23,

  Nej du har helt rätt. Västra skall det vara.

 26. #4 Magma

  Om 4 dagar har GU ett seminarium om cancelkulturen öppet för allmänheten.
  https://www.gu.se/evenemang/cancelkultur-pa-svenska-universitet-ett-samtal-om-nuet-och-framtiden

 27. Pär Löfgren

  Den här säger en hel del. Man mår bättre efteråt.
  https://youtu.be/JKIOSnKX96E.

 28. Brutus

  #26 johannes : Cancellarna vet inte vad yttrandefrihet är.

 29. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

  Att europeiska biltillverkare alls satsar på elbilar beror på a) höga böter om de inte gör det, b) subventioner på sålda bilar. Utan böter och subventioner satsar de fortsatt på bensin och diesel, som kunderna egentligen efterfrågar och har råd med. Det får man höra mellan skål och vägg men inte rakt ut.

 30. PS

  #27 Pär
  Fantastiskt bra. Ger hopp. Borde spridas.

 31. Kent

  Märkligt resonemang om brittisk ekonomi utan att nämna Brexit..

 32. Karl Erik R

  #31 Kent.

  Nu handlar detta inte om brittisk ekonomi i allmänhet, utan om en projekt avseende en gigantisk batterifabrik som går uselt och bilfabrik som flyttar till Kina. Tror du att de hade gått bättre om Storbritannien varit kvar i EU? Ja, möjligen hade EU hostat upp subventioner som räddat dem?

 33. Idag kom siffror som visar hur sveriges import av kläder, elektronik och sällanköpsvaror störtdyker medans exporten fortsätter att gå utmärkt – svenskarna tyngs av den gröna socialismens ok, där inflationen från det gröna energimisslyckandet knäcker vanligt folk – snacka om att misären går fortare fram än vi trodde.

  Tur i alla fall att en företrädare för samerna härom dagen utttalade sin gröna skräck – när han kommit till insikten att dom gröna vill asfaltera hela norrbotten med hundratusentals hektar vindkraftindustri och att dom skall bygga om norrbotten till europas gröna industri….DET KALLAR JAG OMSTÄLLNING – från berg och vildmark och bevarande – till asfalt och stålskog..

  Ursprungsfolk och vildmark har ingen plats i denna omställning – eftersom arktis tydligen nästan, nästan…blivit isfritt eftersom någon glott på en iskärna från den kilometervis tjocka grönlandsisen.
  Isutbredningen mot Island är i år högre än genomsnittet för dom första 30 åren med satelitmätningar…
  Ismängden i Arktis och Antarktis vantolkas offentligt å det grövsta och vi skall bara jamsa med – kan verkligen ingen vettig forskare ställa sig upp å be om lite sans å balans i detta gröna hyckleri…oavsett energiproduktion, överföring, frekvens eller om isläget vid polerna. Detta är ju en fars makabre!

 34. Daniel Wiklund

  # 31 Kent Ska du säga som nästan aldrig svarar på frågor.

 35. Som dom nyss sa på Aktuellt – det måste till mer kreativa grepp, så att folk inte glömmer bort klimathotet!

 36. Kent

  #13 Håkan
  Intressant, vindkraft kan vara så lönsamt alltså?

 37. Kent

  #33 Magnus
  ” Idag kom siffror som visar hur sveriges import av kläder, elektronik och sällanköpsvaror störtdyker medans exporten fortsätter att gå utmärkt”

  Märkligt att du tycker att detta är negativt. Det är ju positivt att vi i Sverige inte köper så mycket onödigheter men ändå kan fortsätta att exportera. Handelsbalansen mår gott av det

 38. tty

  #36

  Ja, för markägaren kan det säkert vara lönsamt, i synnerhet om man ärvt marken. Som i detta fall.

 39. Nr 37 kent
  Du saknar nog insikt i hur fattigpensionärer och ensamstående har det i dagens sverige – ta anställning som undersköterska några år och kom tillbaka med en rapport om hur kul det är att känna sig utanför samhället och att inte kunna ge dina barn samma standard som deras klasskamrater.
  Den gröna omställningen plågar ursprungsbefolkning och vanligt folk.

 40. Daniel Wiklund

  # 36 Kent, eller vad du nu heter. Nu har du samlat kraft igen. Laddat upp med näring som i mitokondrierna omvandlas till koldioxid. Denna fantastiska livets gas.

 41. Nr 37 kent
  Vindkraftindustri har du tydligen ingen kunskap om – det är dock lätt att uppdatera sig!

 42. Håkan Bergman

  Bra för handelsbalansen:
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/larm-fran-skolan-eleverna-kommer-hungriga

 43. EU – topparna i Davos – Europa riskerar att bli ett museum, efter senaste årens energikris.
  Misären med väderberoende energiproduktion får ekonomierna att vittra ner och statsstödda bidrag är numera en viktig del av arbetstagarnas ekonomi – helt ohållbart i förlängningen.

  EU anser att det är dags för en gemensam kapitalmarknadsunion – då kan vi nog få se sista spiken i Euekonomins kista – med ännu mer avsteg från grundläggande nationalekonomiska kunskaper och en nedstängning av lika grundläggande kapitalistiska fundament – makten tar över ekonomin och inslagen av planekonomi ökar.
  Resten av världen står redo att ta över taktpinnen och Eu blir frånsprungna.

  Precis som manipulation av biologiska och kemiska fundamenta är dom ekonomiska fundamenten svåra att blunda för – klimathotsteorin och alarmismen och den nya retoriken sätter så många fundamenta ur spel att vi redan tagit oss ut på ohälsosamt tunn is.

 44. Kent

  #42 Håkan
  Enkel lösning: återinför förmögenhetsskatten

 45. Nr44 kent
  Gamla ideer – förmögenhetsskatt får bara kapitalet att fly och investeringsviljan att störtdyka = vi blir ännu fattigare.
  Fördelningen av dom skapade resurserna måste skötas mycket smartare, genom insikt i skatt på arbete och en djupare kunskap om pengarnas väg genom hela systemet.
  Själv har jag aldrig fattat hur våra gemensamma ekonomier kan tillåtas växa utan koppling till förädlingsvärdet?

 46. Mikael Andersson

  #44 Kent

  Ja är det inte dags för ”Det stora språnget” snart?

 47. Lars Thorén

  #37 Kent
  Att exporten går bra beror på den svaga kronan. Gratisskjuts med svag valuta bäddar för en industri som blir lat och slutar utveckla, effektivisera och rationalisera. Det behövs inte om man säljer billiga ”stapelvaror”. Det har svensk industri drabbats av i många år och kommit på efterkälken i utveckling och konkurrensen. Jämför med Schweiz som vi låg jämsides med på 60- och 70-talet. Där finns idag extremt konkurrenskraftig och högt utvecklad och innovativ industri och samtidigt en högt värderad schwizerfranc. Omvärlden tror på schwizisk kvalitet och utveclingsförmåga. Svensk industri har tagits över av politiska och ålderdomliga idéer om att vi ”ligger i framkant”. Det gör vi inte även om politikerna när ”stormaktsdrömmar” om att återerövra vår industriposition med hjälp av grön teknik. Det är dödfött. Minsta lilla hack i världskonjunkturen kör Hybrit och Northvolt utför branten. Nestlés, ABB:s, Roche:s och Tag Heuers kaffe, choklad, klockor, mediciner, tåg och kraftverk, kommer det dock att efterfrågas och betalas för oavsett konjunktur.

 48. Håkan Bergman

  Tre länder i EU har förmögenhetsskatt.
  Nederländerna har en form av förmögenhetsskatt även om det inte är själva förmögenheten som sådan som beskattas utan en antagen avkastning.
  Italien förmögenhetsskatt uttas med 0,2 % per år (finansiella tillgångar) respektive 0,76 % per år (fastigheter).
  Spanien är lite mera komplicerat:
  https://spanienproffsen.com/skatteregler-i-spanien/formogenhetsskatt/
  https://home.kpmg/se/sv/home/nyheter-rapporter/2022/09/se-news-andalusien-avskaffar-formogenhetsskatten.html

  https://spanienproffsen.com/skatteregler-i-spanien/formogenhetsskatt/

 49. Daniel Wiklund

  # 46 Mikael A Den gröna omställningen kunde lika gärna heta Det gröna språnget. Influerad av Mao. Det handlade ju också om stål.

 50. foliehatt

  Det är mycket gammal socialistisk skåpmat i argumentationen från de med klimatskräck. Vilket i sig är underligt.

  Om vi tar Gretinerna som exempel – så är det centrala mantrat från dem ”lyssna på vetenskapen”, och ”milleniesocialism” är kuren för att bryta med de koldioxidutsläpp som dagens kapitalistiska ekonomi så ansvars-, och skamlöst producerar.

  Men, även om det är en utmärkt tingens ordning att lyssna på vetenskap, så verkar Greetianerna totalt blinda och döva för att det finns kvalificerade vetenskapliga studier av hur bra fullskalig socialism fungerar i praktiken. Och det har aldrig gått bra. Varken för människorna i sådana stater eller miljön.

  Så, det föreligger en slags kognitiv dissonans bland de kllimaträdda. Gärna vetenskap, men det ska vara sådan som påstår att katastrofen står för dörren, och aldrig titta på sådana studier som utvärderar socialistiska/kommunistiska ekonomiers effektivitet och miljöpåverkan.

  Hur får de ihop dessa två? underligt! minst sagt.

 51. #46 Mikael
  Nej! Gör som Pol Pot, skjut alla som äger mer än 1000 kr eller kan skriva.

 52. Katarina

  #27 Så mitt i prick! Tänk så enkelt en del kan få det att verka.