Energikriget oroar

putin rules
Medan EU, med Tyskland och England i spetsen, har satsat allt på s.k. förnyelsebar energi så har den inofficiella sanningen sedan flera år varit att dessa energikällor är ineffektiva, dyra, miljöförstörande och extremt oekonomiska. Det har experimenterats med dessa energikällor i över 30 år. Ständigt har det utlovats att de skall bli marknadsekonomiskt hållbara inom kort. Dessa löften har aldrig infriats, och inget tyder på att de någonsin kommer att infrias. I grunden handlar det tekniska problemet om källornas låga energitäthet.
Nåväl, den gröna utopiska föreställningen om vind- och solkraft har så här långt lett till att den ena staten efter den andra inser att de inte längre orkar med de kraftiga skattesubventioner som den kräver. Både Spanien och Portugal verkar ha kastat in handduken. Och nu tvekar även rika länder som Storbritannien och Tyskland. Orsaken är inte bara den ökade kostnaden för energi som drabbar de vanliga medborgarna, och särskilt de fattiga, utan också de miljövärden som förstörs i form av ett förstört landskap, hälsoproblem för dem som tvingas bo i närheten av vindkraftsparker, och dödade fåglar och fladdermöss. Och alltihop har inte minskat koldioxidutsläppen det minsta. Snarare tvärt om.
De tyska politikerna, med Angela Merkel i spetsen, har slängt ut 100 miljarder euros (drygt 800 miljarder kr) på sin Energiewende utan att koldioxidutsläppen minskat det minsta. Men visst, för de gröna fanatikerna så är det den politiska gesten som räknas, inte de faktiska konsekvenserna. Det dövar deras klimatångest.
Med denna storsatsning från EUs sida för den förnyelsebara energin, vilket inkluderar ett engagerat motstånd mot kärnkraft och skiffergas, så har man försatt sig i en perfekt position för en utpressning från den galne presidenten i Ryssland. Inte nog med att han i ett slag radikalt höjde priserna på gas till Ukraina så hotar han nu också de stater inom Europa som stödjer Ukraina ekonomiskt. Putin vet nämligen att den s.k. förnyelsebara energin kräver en lika stor uppbackning från konventionella energikällor, dvs. från kol och gas.
Som man bäddar får man ligga. Realpolitiskt är det tyvärr bara att i det här läget lägga sig platt för Putin.
Mer om Putins energikrig i svenska media SvD, DN, DI,
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ingemar
  Putin är smart och utnyttjar Europas korkade inställning.
  BRIC är smarta och struntar i Europas pekfingrar.
  Förlorarna är de som köpt det politiska fulspelet med klimatet.
  Hur ända in i alla rödgleta kan man undgå att inse detta?

 2. LBt

  Ingemar N,
  håller helt med dig, det är obegripligt att Merkel satt sig och EU i Putins knä. Import av gas från USA och snabbuppbyggnad av skiffergasproduktion i Europa samt att väcka all tänkbar kärnkraft till liv är kanske lösningen.

 3. Peter F

  LBt
  Merkel är väl kommunist från östtysklandstiden, eller har jag fel ? Skönt i så fall att sitta i Putins knä.

 4. Stickan no1

  Hade de använt samma belopp att bygga nya moderna energieffektiva hus och fastigheter hade det sparat mycket mer energi.
  Och gett medborgarna bättre livskvalitet.

 5. Galaktisk

  @ 3 Peter F
  Merkel doktorerade i kemi och var inte politiskt aktiv under DDR-tiden. De som under kommunisttiden saknade kontakter i politiska led hade inga utsikter att lyckas inom samhällsvetenskap, så de sökte sig ofta till naturvetenskap istället, som då och där inte var lika politiserade som klimatvetenskapen har blivit här och nu.

 6. sibbe

  Sitter Merkel faktiskt i Putins knä? Knappast, så enkelt är det väl inte. Tyskland har haft en välvillig inställning till ett eftersovjetiskt Ryssland, bl. annat p.g.a tyska återföreningen. Man har till en viss del baserad sina energiinköp till Ryssland p.g.a att man stängde av sina kärnkraftverk, som jag redan några gånger har skrivit här, Fukushima ligger nånstans i Tyskland. (Kanhända ett trauma efter den mördande bombningen i slutskedet av andra världskriget, där 16 kusiner till min mor dog i Mainz mellan 1944-45.)
  Nu verkar det så att IPCC har hittat sin tilltro till kärnkraften igen. I alla fall, en tvärvändning med 180°, ett fiasko för Greenpeace och deras gröna lakejer.
  Tyskland kommer att öka sin kolproduktion, subventioner till de stenkolgruvor som borde stängasl 2017 kommer att fortsätta, brunkolsalstring av el kommer att öka, de 17 kärnkraftverk som borde avstängas till 2022 kommer att omfunktioneras till ”reglerkraftverk” som ger el under de 9 månader i året då inte solen skiner och då vinden flyger sin kos utan att röra vid möllorna ens.
  Gasimporten från Ryssland kommer att strypas om Putin skickar sina trupper till Ukraina, inte av Putin utan av Merkel. Norge har redan börjat agera och gjort sig beredd att hoppa in som ny leverantör. Gyllene tider vankas för Norgefonderna.Tyska hus har sina gamla oljaeldningsgrejor kvar, så det är bara att fylla på sin tank och vrida knappen från gas till olja, det vet jag av en småkusin till mej, som visserligen för 10 år sedan anslöt sig till gasnätet, men för säkerhets skulle inte tog bort möjligheten till oljeeldningen. Jo, visst, han har solpaneler på taket, han är ekonomisk lagt, taket behövdes förnyas, och staten betalade hälften av kostnaderna… Han brukar ladda sina mobiler och de små tv-na funkar också med 12V. Och har redan hört sig för, vad eldningsoljan kostar, nästa vinter blir inte så varmt som den här sista.
  Knappast blir det ett krig fastän Ryssland anfaller Ukraine. Men ett ganska långt kallt krig blir det nog. Obefintliga farhågor om ett skenade klimatuppvärmningen nån gång om hundra år kommer att skjutas på sidan, och man tar vad man har, Tyskland har sina brunkollager, Finland bygger nästa kärnkraftverk i Pyhäjärvi med hjälp av ryssarna, man kan det där med finlandisering, och även det halvfärdiga i Åminne som drabbades av Berlinerflygplatssyndromen, allt som kan gå fel, går fel, blir färdig nån gång, och i Åminne är ett kärnkraftverk till planerat och godkänt av riksdagen, och statsägda Fortum vill också så gärna bygga ett kärnkraftverk till i Lovisa. Ni svenskar har det bra, en blandning av kärnkraftverk som just har moderniserats och är kvar vid nätet till 2030 (?), och vattenkraften, som jag förstår, också skall moderniseras och effektiviseras. Lyckliga ni…

 7. Peter F

  Galaktisk #5
  Lite kan man ju undra, eller hur.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17167991.ab
  Är man konspiratoriskt lagd blir man lätt svettig.

 8. HenrikM

  Ingemar:
  ”förnyelsebara energin kräver en lika stor uppbackning från konventionella energikällor, dvs. från kol och gas.” Det här är väl inte helt rätt?
  I princip är det väl bara gaskraftverk och vattenkraft som kan kompensera för intermittent förnyelsebar energi. Kolkraftverk om jag har förstått det hela rätt kan inte lika enkelt slås av och på för matcha den ”gröna” energin.

 9. Pelle L

  Vladimir Putin har skrivit ett öppet brev till EU:
  http://eng.kremlin.ru/news/7002
  ”Vladimir Putin addressed a letter to the leaders of several European countries, to which Russian natural gas is supplied via Ukraine’s territory.”
  Här är en svensk översättning:
  http://www.friatider.se/putin-skriver-oppet-brev-till-eu-ledare
  Det är naturligtvis en partsinlaga (vad är inte det?).
  Men när jag tittar på de redovisade uppgifterna undrar jag om inte EU och Carl Bildt i synnerhet skulle tjäna på att stämma ner tonen lite.

 10. Ingemar Nordin

  Pelle L #9,
  Tack för länken till ABs artikel. Där står bl.a.
  ”Hon var systemkonform. Hon visste precis vad hon skulle göra för att bli framgångsrik”
  Det där stämmer bra med mitt intryck av Merkel. Hon är en politisk fingerkänslig politiker utan egen inre moralisk eller ideologisk kompass (vilket påminner mycket om vår egen Alliansregering). Det betyder också att hon kan svänga 180 grader, allt som det passar.

 11. Pelle L

  Ingemar Nordin #10
  Nu var det Peter F som länkade till AB.
  Äras den som äras bör 🙂

 12. Lars Karlsson

  Ett tag skulle Europa få nästan gratis el från Sahara , de som hade invändningar var gamla stofiler eller köpta av oljebolagen .
  ”Eon är ännu en av flera tunga aktörer som nu överger energiprojektet Desertec, som bildades 2009 efter ett initiativ i den s k Romklubben.”
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3820292.ece

 13. Ingemar Nordin

  Sibbe #6,
  Jag tror att du kan ha rätt i att de flesta stater inom EU kan göra en omsvängning – på sikt. Men det är inte gjort i en handvändning. Om Putin stänger kranarna i morgon så skulle detta åstadkomma en stor förödelse för industrin och förvärra arbetslösheten extremt mycket. Så just nu har Putin ett fönster i sårbarhet som han kan utnyttja. Ingen EU-stat vill varken ha ett energikrig, och ännu mindre ett öppet krig.
  Beredskapen är låg. Så då är det väl bara att lägga sig platt och ”ge” Putin det han vill ha?

 14. Ingemar Nordin

  Pelle L#9,
  Apropå Putins öppna brev. Tyvärr är nog detta bara en del i propagandan. Det är inte osannolikt att EU inte stöttat Ukraina som man borde. Men att använda sådant som förevändning för att skicka in utbildade och väl beväpnade soldater som klätt ut sig till demonstrerande bråkstakar på ett annat lands territorium strider mot det normala umgänget stater emellan.

 15. jörg siebert :sibbe

  #13
  Nej, tvärtemot, men vi skall väl inte gå i ett krig mot Putin? Jag själv flyttade till Sverige 1966 för att undvika att göra lumpen i tyska armen. En fosterlandsförrädare således. Den katastrofen som drabbade min mormors familj under 2 världskriget har bidragit till min inställning. Och jag ångrar inte en sekund mitt beslut då. Nej, vi bör nog isolera Ryssland betydligt mera än vi hittills har gjort. Energiomställningen kan ske snabbt även på kort sikt även i Tyskland. Ryska gasen användes ju för att få ner CO2emissionerna. Och jag tror att rädslan inför en energikris som leder till att man inte längre kan tillverka sina exportartiklar som förut, leder till att man slopar alla hinder som har med CO2 emissioner att göra. Alla halvnedkörda kärnkraftverk kan köras igång i morgon. Gasen kan bytas ut till olja då det gäller uppvärmningen av bostäder i morgon. Kol kan alstra el, betydligt mera än i dag. Förnybar energi läggs på is, tills man har råd med dem igen. Börsen kommer att gå ner en tid, men den bruka gå upp, egal vad som hänt. Kina fortsätter att köpa tyska bilar och säkert också svenskarna.
  Ukrainska medborgare blir rikare, ryska medborgare fattigare. Putins Oligarker kommer att flytta till oss här i väst, där deras pengar finns. Nej, den som förlorar på det här fula spelet är Ryssland och i sista hand Putin, när räkningen presenteras till hans medborgare i form av bakåtgående konjunkturerna och mindre cash i fickan. Is i magen, jag tror att Angela Merkel har det. Tyskland har en bra regering nu. 2/3 majoritet, har man räddat Grekland från konkurs skall man väl klara av förlusten av en liten marknad som Ryssland. Vi har ett bra utgångsläge här i väst. Putin har sist och slutligen alla odds mot sig…

 16. Ulf L

  Om Putin stänger kranarna så drabbar det Ryssland också. Den ryska staten har stora utgifter och jag läste någonstans att om oljepriset sjunker under 100 $ fatet får Ryssland problem. Det är det som är så magnifikt med marknadsekonomi, bägge vinner om det fungerar och bägge förlorar när det går snett. Att stänga kranarna är ett tveeggat vapen.

 17. Fredrik Berg

  #8 HenrikM
  Men långtifrån alla länder är så lyckligt lottade att en stor del av deras elproduktion kan tas från vattenkraft, helt enkelt på grund av geologin. Alla har inte heller kärnkraftsteknologi eller så är den politiskt omöjligt vilket leder till kolkraft eller gas för att backa upp vind och solkraft. Någon får gärna rätta mig om jag har fel.

 18. Försöken att använda vinden för att producera elektricitet började för över hundra år sedan. Vid en tid då det stod klart att vindkraften/väderkvarnarna inte dög som sädmalare i konkurrensen med ångkvarnarna. Konkurrensen med vattenkvarnarna hade de aldrig klarat, men det finns ju inte rinnande vatten överallt. Ångkvarnar går däremot att bygga nästan var som helst kvarnar behövs.
  Producera el med vind fungerade inte då och har inte fungerat någon gång senare heller. Vindkraften hade inte fått några subventioner alls om folk kunde lära sig av historien.
  Både Ryssland och Ukraina är länder med misslyckad ekonomi. Länder där korruption, oligarki och ineffektiva industrier är det normala i stället för undantagen. De är också länder där många dricker alldeles för mycket. Många super ihjäl sig, medan andra utnyttjar systemet för egen vinning. Skillnaden har varit att Ryssland har haft massor av olja och naturgas. Exporten av dem har kunnat dölja hur illa ställt det egentligen är med Rysslands ekonomi. Ukraina hade hittat stora mängder djupgas runt Krim och det var nog en viktig anledning till att Ryssland tog den halvön.

 19. Kenneth Mikaelsson

  En sak som är bra med vindkraft när man gillar att äta skogsfågel är att det nästan har dödat alla örnar i trakten..
  Mera godsaker till enan 🙂

 20. Kenneth Mikaelsson

  Håller med dig Lars .. det är nog gasen runt Krim som lockar.. skulle tro att det va en stor anledning för USA att pumpa in pengar samt underblåsa oroligheterna i Kiev.. de var nog ute efter brytningsrätterna och Putin agerade i förebyggande syfte…

 21. HansH

  Tydligen har IPCC nu i WGIII angett både frackinggas och kärnkraft som nödvändiga medel att rädda oss från CO2 katastrofen….detta borde ju slås upp stort…vad säger Mp och V om den sortens miljöåtgärder…och vad innebär det för Merkels Energiewurpe ? Märkliga tider.

 22. Skogsmannen

  Hans H!
  Svaret är enkelt!
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mp-budgetsatsning-svdse_3455970.svd
  Dock inte ett ord om framtida energiproduktion. Märkligt! 😉

 23. pekke

  Lite mer klimathysteri från Eva Franchell.
  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article18716475.ab
  ” Men klockan tickar. Om ett år hålls nästa stora klimatmöte i Paris. De förberedande rapporterna från FN:s klimatpanel har avlöst varandra denna vår. Det är förfärliga scenarier som målas upp.
  Stormar, orkaner, torka och hetta. ”
  Domedagen är nära !!

 24. Peter Grafström

  #14Ingemar Nordin
  Putins energikrig säger du i art och hänvisar till msm.
  Källor som du ju inte litar på beträffande klimatdebatten.
  Se tex Usas krigsveteraners tidskrift där de prisar Putin för det han skriver.
  http://www.veteranstoday.com/2014/04/12/putin-letter-makes-diplomatic-history/
  Veteranerna vet ju vilka som skickas ut i Usas vansinniga krig.
  Putins av förnuft präglade text avfärdar du utan att peka på något konkret.
  Har du bindningar som försvårar en öppen kritik mot Usa?
  Skeendena nu är inget krig från Ryssland utan ett krig från Usa för att förstöra för Ryssland OCH för Tyskland/EU. Ryssarna, inte Putin som någon sorts lone rider, utan dess tänkande och kännande elit vet att de är tvungna att reagera för att inte bli helt överkörda.
  När de på 90talet litade på väst genom Gorbachevs naivitet, drabbades de av en överdödlighet långt större än det värsta som hänt under Sovjetperioden, kriget undantaget.
  Den 22/2 genomförde Usas hejdukar en illegal statskupp och statuerade exempel på vilka regler som gäller för Usa: inga regler alls. Ryssarnas senaste agerande visar att de inte längre ser hinder att göra på ett liknande sätt. Kanske inför kommande förhandlingar. För att neutralisera argumentet om folkliga protester. I båda fallen styrda, men också i båda fallen med inslag av äkta engagemang.
  Innan den illegala kuppen hade Usa spenderat 5miljarder dollar på regimskifte för att kunna plundra Ukraina mha IMF på sedvanligt vis.
  Ryssarna vet att Usa inte har begränsade avsikter. De 700+ militärbaserna kan inte missförstås.
  Tyskland vill inte ha ngn kollapsad dollar och försöker manövrera pragmatiskt.
  Men England /USA föredrar grus i maskineriet hos konkurrenterna hellre än att de får utvecklas vidare ostört. Ett ljushuvud från Cambridge, James Rogers driver på för en utvidgning av EU österut i enlighet med Mackinders tänkande för det brittiska imperiet. Konflikt med Ryssland med Tyskland mycket närmare faran är favorit i repris från två världskrig. I båda fallen var angloamerikanerna vållande och Ryssland och Tyskland offren.
  Det är inte Usa/EU mot Ryssland utan Usa som tvingar fram en onaturlig motsättning där Tyskland tvingas välja Usas sida för att inget värre skall inträffa som tex handelskrig, dollarkollaps.

 25. Stickan no1

  En undersökning hur politiken framförs i medierna. Det är en PDF på bara 8 sidor.
  http://www.tns-sifo.se/media/508075/om_unders_kningen_2014-04-04.pdf
  Miljöpartiet får som enda riksdagsparti inga kritiska artiklar alls. MP är det parti som vinklas mest positivt i medierna.
  Energifrågan kommer på plats 23, Miljö på plats 6. Kopplingen saknas i medierna.
  Opartiska medier?

 26. Stickan no1

  Och idag kom MP med en energi och klimatsatsning
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mp-budgetsatsning-svdse_3455970.svd
  ”Lise Nordin lyfter Danmark som ett inspirerande exempel. Där gör varje invånare av med hälften så mycket el som en svensk. ”
  Så naivt.
  Se själva på statistiken från Danmark
  http://www.ens.dk/info/tal-kort/statistik-nogletal/arlig-energistatistik
  de förlitar sig på fossila bränslen i mycket högre grad än Sverige.
  Är MP elallergiker?

 27. Jag har på min blogg flera gånger skrivit om Putin, Ryssland, Ukraina och energin. Senast lite raljant här:
  https://www.frihetsportalen.se/2014/04/mordartomaternas-aterkomst/
  och mer utförligt här:
  https://www.frihetsportalen.se/2014/04/putin-spelar-schack/
  Också välbekante Lars Bern har skrivit i ärendet:
  http://antropocene.se/2014/april/usa-leker-med-elden.html

 28. Olav Gjelten

  I alla tider har den politiska makten försökt vända folks uppmärksamhet mot mer eller mindre påhittade yttre hot när problemen blir för stora inrikespolitiskt.
  Glöm inte den aspekten när politikerna inom det kristyngda EU så våldsamt höjer rösten i Ukraina-frågan. Att EU kommit till vägs ände i energifrågan borde vara uppenbar vid det här laget. Att råskälla på Putin och Ryssland som en omöjlig samarbetspartner i energifrågan kan innebära att en vändning i denna fråga är på gång inom EU . Nästa steg kan mycket väl bli en utbyggnad av både olja, gas och kärnkraft.

 29. Pelle L

  Stickan no1 #26
  ”Lise Nordin lyfter Danmark som ett inspirerande exempel. Där gör varje invånare av med hälften så mycket el som en svensk. ”
  Jag har inte studerat vad statistiken grundar sig på, men hur många massafabriker, pappersmaskiner och stålverk har Danmark?

 30. Håkan Bergman

  Pelle L #29
  På andra sidan Öresund är gas en mycket viktig energikälla för inte minst hushållen. Danmark t.ex. konsumerar tre gånger så mycket gas som Sverige med en befolkning på drygt 5 miljoner. Samma gäller nog för resten av kontinenten och England.
  http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=137&c=sw&l=en

 31. ThomasJ

  Intressant läsning, blir än mer intressant (skrämmande?) att följa den fortsatta utvecklingen med/av Putin, gas, EU, Merkel etCons. Erinrar oxo att Merkel ’ärvde’ de stora ryska gasleveranserna/-avhängigheterna från sin föregångare Schröder (sitter väl fortsatt som styrordf. i det CH-baserade Nord Stream holdingbolaget i vilket Putin kontrollerar 51%..?). Energi-eländet i Tyskland kommer med stor sannolikhet att kosta rejäla mängder Euros i allehanda skadestånd som drivs resp. förbereds. Verfassungsgericht har redan dömt i förmån för ägarna till Biblis.
  Och på tal om Tyskland så har ju egna propagandamaskin, vetenskräpsradion, fyllt atmosfären med ’rapporter’ från IPCCs avlutande konfa i Berlin – Jeez att SR-tanterna bar kan hålla på med dravlet. F.ö. så är Donna Laframboise på europabesök, bl.a. i Berlin varifrån hon lämnat denna rapport, länk:
  http://nofrakkingconsensus.com/2014/04/14/the-ipcc-the-police-greenpeace/
  Det transparenta IPCC – ha-ha järnvägsingenjören!
  Mvh/TJ

 32. Pär Green

  29 Pelle L 2014/04/14 kl. 12:25
  ”Lise Nordin lyfter Danmark som ett inspirerande exempel. Där gör varje invånare av med hälften så mycket el som en svensk. ”
  Gäller inte det även för Skåne?
  Så-starten sker i februari, nypotatis skördas till midsommar, osv osv….
  + att säd sås på hösten i landet gåsen!
  Men som bonden i Ystad sa till mig, driva lantbruk, är som driva en industri utan tak!
  I norr sätts potatis runt midsommar!

 33. Mats G

  Veckans bästa måste ju vara när Ryssland kritiserades för Krim ockupationen med att de skulle vara inblandning i Rysslands inre angelägenheter.
  Det blir fel på så många olika plan så det går nästan inte att sortera allt.

 34. Mats G

  Etapp 2 verkar ha dragits igång av Ryssland. Har svårt att tro att Ryssland är intresserad av ut storskaligt krig. Får de Krim lär de vara nöjda. Det som händer nu är bara bonus. Går det så går det. Om inte annat så stärker de sina förhandlingspositioner. Ryssland har visat hur den nya krigföringen kan gå till. Egentligen en gammal hederlig Falseflag operation. Som vanligt. Dags att svara med samma mynt och sätta ned foten. Nato specialist förband med Ukrainska eller inga markeringar är tid för.