Dessa eländiga forskare…

Detta inlägg har inte strikt att göra med just klimatdebatten, men jag tycker ändå att det kan vara på sin plats. Enligt Miljöaktuellt är det nämligen så att forskarna på Antarktis är riktiga miljöbovar. I motsats till turisterna, som har stränga förhållningsregler när de stiger i land på Antarktis, har forskarna helt andra regler.
Hälften av de forskningsstationer som undersökts saknar t.ex. avloppsrening. De flesta släpper ut sitt avloppsvatten direkt i havet eller på isen. Det är miljöforskaren Fredrik Gröndahl vid Industriell ekologi på KTH som har upptäckt detta snusk. Enligt honom han bristen på vattenrening bli ett hot mot djur- och växtlivet.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars Bern

  Man undrar var djuren släpper ut sitt avlopp? Kanske forskarna kan ta efter dem.

 2. JR

  Ja! Sådana är dom. Precis som klimat-dataknuttarna. Skit in, skit ut. 😀
  Sedan Maggie, jag kör en Astra men har inget sexuellt förhållande till bilar, så jag är ganska nöjd med den.

 3. Tege Tornvall

  Symbol- och principfråga med ytterst marginell reell betydelse. Slutna system är nog både dyra och svåra att skapa i kylan.

 4. Håller med Tege. En total icke fråga i sammanhanget. Möjligen är då de ’stränga förhållningsorder’ som man ger tillresta klimatturister och poserande politiker och aktivister mer skenheliga (men inte en det tror jag).
  Klimatturrism är en lukrativ bransch för en hel del av de inlandade. Och förmaningar om hur oerhört känslig miljön man befinner sig skulle vara, samt intresse av att verkligen få den att fortsätta att se ut som en av de få platser där människan ännu inte satt sina många och tydliga spår av civilsation, är förstås helt följdenliga med den affärsidén.
  Jag har svårt att bli riktigt upprörd över någondera

 5. Á pro pos olika djuararters exkrementer så diskuterades en gång problemet med de sk badgästernas fekaliehögar här på västkusten. En man med fötterna på jorden gav oss ett senare ofta citerat uttryck ”tie badgäster skiter inte så mycket som en ko”.

 6. Allting kan visst göras till ett problem om man vill det, även björnar som skiter i skogen.

 7. När jag  jobbade på Svalbard tog vi med oss allt (då menar jag ALLT) tillbaka till civilisationen. 8 pers, tre dagar i fält. När toahinken skulle packas så var guidejobbet inte bara glassigt.
  Skälet där var förstås att vårda samma natur som vi tjänade pengar på. Om vi bajsade ner varenda tältplats så hade det varit svårt att sälja en mysig naturupplevelse. Skiten tar åratal att bryta ner i arktisk miljö. Det handlar således mer om trivsel och estetik än reell miljöpåverkan.

 8. Labbibia

  Varför har jag svårt att ta miljötalibaner på allvar? Bland mycket annat just på grund av sådana här rena idiotier!
  Sällan har väl uttrycket ” en piss i oceanen” passat bättre?

 9. tty

  Nu är det ju så att dynga av andra djurarter är betydligt mindre riskabelt ur hälsosynpunkt än dito från människor. Anledningen är att alla bakterier och virus i människoträck av uppenbara skäl kan smitta människor, medan detta är mycket mindre troligt från andra djurarter (även om det förekommer).
  Så hellre skit från 10 kor än en badgäst för min del.