Den gröna omställningen rasar samman

oljeplattform
Oil production in the sea.

I spåren av Ukrainakriget så har Europa börjat inse att de målat in sig i ett hörn när det gäller energi. Utan att ha någon hållbar plan för nuvarande och framtida energiförsörjning så har Europa helt i onödan lagt ned den ena pålitliga energikällan efter den andra, framför allt kol- och kärnkraft, men även den egna gasen som man har i marken och till havs. Tyskland har gått före i denna nedrustning, men även England, Italien och Sverige har följt efter. Västeuropa hämtar 40% av sin gas från Ryssland, 50% av sitt kol och 30% av sin olja därifrån. Så nu har man alltså istället hamnat i klorna på den ryska fossilindustrin. Och ett totalstopp av denna tillförsel av kol, gas och olja kommer att svida. Under galgen så svänger land efter land mot att överge sin tidigare stolta och övermodigt proklamerade klimatpolitik.

Allysia Finley i Wall Street Journal kommenterar: ”Nåväl, de har lagt fram en plan, särskilt Tyskland, för att förnya de kolkraftverk som de planerade att lägga ner inom det kommande decenniet. Så de kommer att försöka förlänga livslängden för kolkraftverken, vilket är en stor sak. Några andra länder i Västeuropa, nämligen Frankrike, arbetar nu för att få fram små kärnkraftsmoduler för att ge någon form av stabil baskraft. De använder visserligen lite naturgas från Ryssland just nu, men många av dessa kärnkraftverk var (tysthet) planerade att stänga, vilket i princip skulle göra Frankrike mer beroende av rysk gas också. Även i Storbritannien är det du ser nu ett förnyat intresse för kanske skifferfracking, men också för att utveckla sina resurser i Nordsjön, dess gasresurser, vilka är mycket rikliga. Så jag tror att du börjar se ett paradigmskifte i Europa, om än inte så mycket i Biden-administrationen.”

På Fox News skriver man: ”Även om USA förlitade sig mycket mindre på rysk olja (innan president Biden tog bort importen), verkar Amerika oförmöget att ersätta Rysslands roll i Europa, vilket försvagar dess förmåga att hjälpa allierade att pressa Ryssland. Energiexperter betonade vikten av USA:s energioberoende och lade fram en strategi för att uppnå det i kommentarer till Fox News Digital.”

Kimberley Strassell i Wall Street Journal skriver emellertid: ”Republikanerna vet det. Den europeiska vänstern vet det. Joe Manchin vet det. Till och med en del av Beltway-pressen vet det. Låt oss nu se hur lång tid det tar för Joe Biden att inse att kriget i Ukraina har återställt energipolitiken och att hans klimatagenda riskerar att döma hans parti i höst.”

I Storbritannien så stöter Boris Johnsons ”Net Zero”-planer på stort motstånd. Helt plötsligt har han insett att landet inte klarar sig enbart på sol och vind. Istället för att hälsa på i Ryssland så reser han på desperata resor till Mellersta Östern. Politico skriver : ”LNG? LFG: Johnson pratade i telefon med amiren från Qatar Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani i går kväll, där enligt nr 10: ”Ledarna diskuterade sina farhågor kring volatiliteten på energimarknaden och enades om att fortsätta arbeta tillsammans för att förbättra den globala energisäkerhet, inklusive att säkerställa hållbar gasförsörjning och öka förnybar energi.” Översättning: Snälla, kan ni öka er produktion av flytande naturgas och ge oss ett bra pris?”

The Times avslöjar : ”Regeringen undersöker om gamla koleldade kraftverk som ska stängas i år kan hållas öppna för att lindra energikrisen som utlöstes av Rysslands invasion av Ukraina. Tjänstemän har kontaktat EDF för att ta reda på om dess West Burton A-anläggning i Nottinghamshire kan fortsätta att generera utöver det planerade stängningsdatumet i september…”

Mer här https://www.netzerowatch.com/

Gazprom Putin

Bild: Putin using Gazprom as a weapon. Cartoon from The Korea Times, April 13, 2014.

Ja, på samma sätt håller det nu på i land efter land. Ukraina och konflikten med Putins Ryssland har satt hela den gröna omställningen på huvudet: Plötsligt så ser man att våra länder i Europa saknar beredskap för plötsliga kriser i sin energiproduktion.

Vindkraftsivrarna (inklusive Klimatpolitiska rådet ) hoppas naturligtvis på att en ännu större satsning på vindkraft, solkraft, lagring av vätgas, batterier, koldioxidlagring i marken etc skall fixa det hela. Men problemet med detta är förstås att många tekniker mest finns på experimentstadiet och att kostnaderna blir astronomiska.

Sanningen är att de gröna planerna på en total omställning mest är fria fantasier och att Europa har sumpat sina chanser att få en fungerande energiproduktion på plats. Nu får man skylla på Putin istället för att ta ansvar för sin egen dumdristiga och ovetenskapligt baserade energipolitik. Energipriserna kommer att förbli mycket höga under mycket lång tid. Att en del börjat inse fördelarna med en pålitlig och planerbar energi som kärnkraft är bra, men det kommer att ta tid att bygga ut. EU och USA måste helt enkelt komma bort från sin fobi mot koldioxid och börja sin avveckling av ”den gröna omställningen”. Ju fortare desto bättre.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ulf

    Kul att se några journalister som tänkt till. Annars är det mest så här det ser ut,

    https://www.dn.se/ledare/energiomstallningen-blir-en-verklig-frihetsrevolution/

    Nu är detta iofs en av världens mest lågintelligenta ledarsidor, men tyvärr ser det ut så här på de flesta ställen i media.

  2. Evert+Andersson

    Suveränt!

    Obegripligheterna har fått pågå alldeles för länge. Löfvens numera bevingade ord ”vi har varit naiva och vi såg det inte komma” måste om de inte redan finns översättas till fler språk

  3. Ann Löfving-Henriksson

    Tack Ingemar!
    ”Korkar flyter alltid upp”, var ett stående uttryck bland mina närmaste kollegor när ”Skola 2000” till varje pris skulle genomföras på gymnasiet i Norrtälje under 1990-talet.
    Priset blev högt, en trivsam och väl fungerande skola trasades sönder. Vi som hade möjlighet flydde, en del gick i förtida pension, gubben min och jag flyttade till väst dit de värsta progressiva idéerna inte riktigt orkat fram. Och, nu är man inte nådig i kritiken över den usla svenska skolan, som genomgick total omställning.
    Parallellen med är slående, men som sagt ”korkar flyter alltid upp” och återuppbyggnaden av både en fungerande energiförsörjning och ett väl fungerade skolväsen är både smärtsam och kostsam.

  4. Magma

    Ingemar är som vanligt välformulerad – och trots ett kortfattat format så är texten vad en kollega till mig som gammal militär skulle ha kallat för en fullträff.
    När jag själv växte upp på 50- och 60- talet så var (oftast) politikerna så pass ödmjuka att de insåg att de behövde ta hjälp av vetenskap och ingenjörer inför teknikberoende beslut, medan 70-talet innebar något som måste betecknas som ett paradigmskifte när Torbjörn blev statsminister och la om retoriken till känslosamma utspel om faran med kärnkraft och radioaktivt vatten i hemmens värmesystem (hur nu reaktorvattnet skulle kunna hamna i hemmens värmeelement).
    Därefter har den gröna religiöst baserade desinformationen tillåtits att ohämmat accelerera, men vad skall man egentligen förvänta sig när den viktigaste meriten för att nå de högsta samhällsnivåerna är via de politiska ungdomsförbundens broilerfabriker …
    Samtidigt så har vi (med hänvisning till Anns inlägg om skolan) en ungdomsgeneration som inte lärt sig varken att läsa eller räkna och verkar tro att samhället och framtida utveckling av naturvetenskapen kan återges i modelleringar som mest verkar ha ungdomarnas datorspel som förebilder …

  5. Magnus

    Alla skulle ju ha 100 procent vindkraft! Vad ska Greta säga.

  6. Anders

    Tack Ingemar för en strålande krönika! Roade mig att kika in på din länk till Klimatpolitiska rådet (andas inte själva namnet CCCP?). Noterar att en välsmord vänsteruv som Sverker Sörlin inte längre titulerar sig som idehistoriker (som under sin raketkarriär i Umeå) utan miljöhistoriker, nu vid KTH. Detta ämnesbyte gav väl mer i såväl status, lön som i det oranga kuvertet… Sökte lite på nätet och vips mina farhågor hade satts på pränt av en man vid namn Karl-Olov Arnstberg (https://morklaggning.wordpress.com/2020/06/16/sverker-sorlin-en-politisk-demagog/). Läsvärt.

  7. Ivar Andersson

    Vi ser nu hur illa det går för EU när kol- och kärnkraft ska ersättas av sol, vind och naturgas från Ryssland. Löfven var en föregångare som inte såg det komma men EUs ledare har agerat lika närsynt och inte förstått konsekvenserna av sina beslut.

  8. Anders

    Mitt förslag på alternativ formulering av Löfvenfrasen ”Vi såg det inte komma” blir ”Vi räknade med att ni inte skulle syna oss”.

    Nu kommer äntligen vårvärmen – och vem blir inte glad för den?? Skulle vara klimatpolitiska rådet då…

  9. Lasse

    Tack för en tänkvärd text Ingemar N.
    Just nu kostar elen 13 öre per KWh.
    Solen genom fönstret ger oss den värme vi behöver.
    Vi behöver ingen el för uppvärmning idag.
    Hade vi haft solceller hade Mars månad givit oss överflöd av el eftersom solrekord väntas slås i hela Sverige utom i norr där det tvärt om är minst antal soltimmar som kan uppnås och ge rekord.
    För dem med överskott av solel kan den kvitteras ut när elen är dyr. Väldigt lönsamt för den enskilde men Ebberöds bank för samhället!

  10. Håkan Bergman

    Lasse #9
    Undrar varför man inte kan se svensk solel online eller nästan online? Den tyska solelen kan man se med nån timmes eftersläpning. Skäms dom?
    https://transparency.entsoe.eu/dashboard/show

  11. Ann Löfving-Henriksson

    Tack Ingemar än en gång!
    Åratal av upplysning om klimathotspropagandan och dess effekter har plötsligt visat resultat, möjligen har även Putin spelat viss roll.
    Dagens ledare i GP (Adam Cwejman) visar nyvunna insikter. Vi alla läsare tackar.
    https://www.gp.se/ledare/ogenomt%C3%A4nkt-milj%C3%B6politik-skapade-beroendet-av-putin-1.68153988

  12. Håkan Bergman

    Det blir sjukt långa länkar till data på entsoe här en kortad.
    https://bit.ly/3N2QqJr

  13. Anders #8,

    När den politiska överheten säger ”Vi såg det inte komma” så får väl vi andra dra till med en annan klyscha: ”Vad var det vi sa”.

    Det är ju inte så att det saknats varningar. Noterat att skämtteckningen ovan är publicerad 2014, dvs för åtta år sedan! Och många av oss kommer ihåg utpressningen som Opec hade mot hela Västvärlden på 70-talet.

    Jag är för handel mellan folk och stater, men samtidigt är det mycket oklokt att göra sig helt beroende av andra stater som är mindre välvilligt inställda mot oss och frihandel.

  14. Håkan Bergman

    Ingemar #13
    Nästa läge att beställa en t-shirt med ”VAVAREJASA!”

  15. Anders

    #13 👍

  16. Michael E

    Det förtjänar att poängteras att vad som får politiker att helt plötsligt inse nödvändigheten av en realistisk energipolitik är att deras stundande återval hotas av konsekvenserna av den gröna omställningen. Då är således vårt demokratiska samhälle som utgör garanten för att ideologi tvingas möta realitet. Därav att många klimataktivister, inklusive valda MP företrädare, vill avskaffa demokratin.

  17. mattias

    #1 mfl.
    Det verkar som om Sverige är sist på bollen vad gäller insikt inom energipolitiken förmodligen på grund av vårt låga fossila beroende. Vår energiminister vet besked: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/energiministern-vill-att-karlshamnsverket-slutar-elda-olja
    Han vill att Karlshamnsverket ställs om till att elda vätgas. Några frågor: Karlshamnsverket ägs av Juniper. När verket startas, är det enbart av ekonomiska skäl? Hur mycket vätgas motsvarar 140 000 l olja per timme? Hur länge kan den lagras? Vad kommer det att kosta? Vem ska betala?

  18. Björn

    De gröna påskyndarna speglar en total okunnighet om vad energi innebär. Kombinerad med makt har denna okunnighetens påskyndare skapat en irrationell pseuoverklighet utan konsekvenser. I en konkret verklighet finns sannolikhet för störningar av olika slag, men inte i den grönas värld. Hur har man i våra nationella parlament och i Bryssels, lyckats lotsa igenom de grönas konsekvenslösa världsuppfattning? Utan energi stannar den normala verklighetens flöden och skapar spänningar av olika slag. Vi är nu vid ett vägskäl där vi har möjlighet att lämna det irrationella och styra in på en väg där man kalkylerar med sannolika konsekvenspåverkande faktorer.

  19. #4 Magma, jag tror du riktar din kritik åt fel. Ja, visst är politikerna lågutbildade och överstyva i korken. Men visst lyssnar de på kunskapssamhället, där har du svikarna. Ta Sveriges samtliga universitet och högskolor. Hittar du nån rektor eller ämnesföreträdare eller fakultet eller för den delen studentorganisation som finner det intressant att lyfta fram och diskutera osäkerheten i IPCC´s AR rapporter? Finns det nån som tycker det vore meningsfullt att analysera vilka områden på jorden som rimligen gynnas av nuvarande klimatutveckling? Finns det nån som lyfter fram orimligheten i CTH´s Martin Hultman forskning? Lägg så till IVA, KVA. osv osv. Och lägg till ledande företagsledare, Volvo, Scania, Vattenfall, LKAB, SCA, LM, ABB, Arla, … . Magma, hur ska enkla outbildade politiker kunna stå emot allt detta? Jag är inte ens säker på Anns ”kork flyter alltid upp” i det här fallet. Under vår livstid.

  20. Håkan Bergman

    mattias #17
    Det kan ju inte stå rätt till i stallet där. Vätgashajpen bygger på att man ska använda billig osäljbar el för att producera vätgas, var, när hittar man sån el i elområde fyra. Totalhaveri!

  21. Håkan Bergman

    mattias #17
    Igen, det är inte helt enkelt att bara byta bränsle, ångpannor är designade för ett visst bränsle. Väte är nåt helt annat än olja, och som tyskarna har gjort att elda Putins gas i ombyggda kolpannor är inte heller särskilt optimalt. Varför hör man aldrig om hur mycket mer britterna har sänkt sina utsläpp med gaseldade CCGT-verk.
    https://drive.google.com/file/d/1pfO3_p692A9fQaqGIP-smnhwzHyXxHjH/view?usp=sharing
    Don’t mention the Energiewende!

  22. Håkan Bergman

    Det tog sin tid, men EU har hittat värmepumpen.
    https://www.politico.eu/article/eu-heat-pumps-stop-russia-gas/

  23. Ann Löfving-Henriksson

    # 19 Eilif + H. , en hänvisning till #3 skulle minska risken för förolämpning.

  24. Lennart Svanberg

    Utmärkt artikel. Bortförklaringarnas tid är vi inne i på många fronter. Så otroligt tacksam för denna blogg som är ett andningshål när syret tar slut i övrig massmedia.

  25. Urban Ericson

    Vi kommer nog också hamna i gasberoende om Farmanbar och myndigheterna gör det alltför kostsamt och tidskrävande att bygga kärnkraft i Sverige.

  26. #23, Ann, absolut! Jag anspelade på ditt #3. Hade ingen tanke på risk för förolämpning. Förstår fortfarande inte den risken!

  27. Boris Jonsson paddlar baklänges för att köra igång fossilproduktionen igen: ”In his spring conference speech yesterday, the Prime Minister made it clear that he is giving the green light to Britain using its gas and oil resources going forward with insiders suggesting that a U-turn to allow fracking is coming. He admitted that the policy of importing gas from places like Russia have undermined the UK’s energy security.”

    https://www.express.co.uk/news/politics/1583235/uk-fracking-boris-johnson-energy-bills?mc_cid=4daff53b34&mc_eid=85b9459f9f

  28. Lars Kamél

    Putin har nog aldrig trott på klimathotet. Han har vetat att vad som än orsakar uppvärmningen, så ger den positiva effekter för stora delar av Ryssland.
    Däremot såg han det inbillade klimathotet som ett bra sätt att göra EU beroende av naturgas och olja från Ryssland. Han stödde aktivister som motarbetade fracking i EU, och som också propagerade för den vansinniga energipolitiken som länge har rått inom EU. Även om vissa länder har stretat emot. Inte minst Polen, som nu får ta emot stora mängder flyktingar från det land som Putin inte säger existerar och som pengarna från olje- och gasförsäljning gjorde att han kunde angripa.
    Alla borde ha hört talas om natt, mulet och vindstilla. Alla som har gjort det, borde begripa att sol och vind aldrig kan stå för den elförsörjning som ett modernt land behöver. Ändå har politikerna agerat som om motsatsen gäller.

  29. Peter

    V har förlorat ungefär 15 år pga MP och olika derivat av deras tokerier.
    Som jag förut har påpekat så är kärnkraft den enda vägen om samhällen ska fortsätta att utvecklas, och de ska de.

    CO2 är en bra gas, livets gas.
    Svaret är mao att fortsätta använda fossila bränslen tills vi har utvecklat kärnkraft och batterier till att på ett `ekonomiskt försvarbart` sätt ersätta dessa.

    Det fungerar idag för uppvärmning men inte transporter…

  30. I Tyskland är man ganska förtvivlade över sitt stora beroende av rysk gas. De hämtar bortåt 55% därifrån. Redaktören för Welt skriver: ”Gaspriserna kommer att förbli höga på lång sikt när Tyskland vänder sig bort från Ryssland och dess energiförsörjning. De relativt rena gaseldade kraftverken har därför ingen ekonomisk chans att tränga undan smutsig men billig kolkraft i elmixen. Om inte ett mirakel inträffar kommer de gröna att behöva ställa upp till nästa federala val 2025 med en klimatminister under vars mandatperiod inte minskade koldioxidutsläppen utan faktiskt ökade igen.”

    https://www.welt.de/debatte/kommentare/article237561521/CO2-Bilanz-Das-Klimaschutzgesetz-verlangt-etwas-das-nicht-zu-leisten-ist.html?cid=socialmedia.facebook.shared.web&fbclid=IwAR2IM0yfgFppK-B9st4iVUKqYRlU-XY7jyRRNcp9TEyYi1LWIW7wXgKlI00

  31. Håkan Bergman

    Ingemar #30
    Alltid denna f*rbannade verklighet.

  32. Paul Håkansson

    Just nu är priset 0 för elen på Jylland och 1,65 i södra Norge.

  33. Anders

    #19 Eilif Hensvold. Jag vill bara ytterligare trycka på Ditt klarsynta konstaterande att i ”kunskapssamhället, där har du svikarna”.

    Forskarsamhället är hopplöst förlorat när dagens aktiva forskare tycks resonera som om att man måste gå i pension för att våga säga vad man egentligen vet och vilka konsekvenser dessa insikter skulle få på samhället.

    Huvvaligen!

  34. Magma

    #19 E+H
    Jag inser att forskarsamhället och delar av industrin är delaktiga i moraset som klimataktivismen försatt västvärlden i, och att man borde kunna förvänta sig en något mer rakryggad hållning från våra nu aktiva företrädare för dessa … men, ur mitt perspektiv, så handlar det mest vilken av dessa grupper som representerar hönan och vilka som representerar ägget.
    Vi i det här forumet brukar framhålla vikten av den fria och öppna debatten som grunden för både vetenskap och politik – så vad är det då i den här frågan som lägger en blöt filt över den fria debatten …
    Visst finns det ”halmgubbar” som kallar sig forskare och i det både förstår jag och håller med dig om dina synpunkter.
    Men det är knappast halmgubbarna som styr våra gemensamt förvärvade skattemedel till media, forskning och industri och på det sättet ”köper” följsamhet till narrativet som kablas ut från FN och västs politiska broilers som samtliga verkar ha tappat kontakten med verkligheten och sina arbetsgivare, skattebetalarna.

  35. Håkan Boreson

    O vad mycket bra läsning det var här. Det är underbart att det finns kvar så mycket kloka människa

  36. Ivar Andersson

    OT
    Hörde i SR att fler drunknade pga klimatförändringarna. Hur f@n är det med det sunda förnuftet?

  37. foliehatt

    Ivar Andersson, #36
    Kanske finns det en samvariation….

    https://www.tylervigen.com/spurious-correlations

  38. JonasW

    #30 Ingemar

    Håller med om det du skriver, men jag tycker inte man borde använda uttrycket ”smutsig” för kolkraft. Med modern rökgasrening så är det två saker som kommer ur skorstenen – koldioxid och vatten.

    Lite samma som med dieselbilar. För 20 år sen var de ”smutsiga”. Idag är avgaserna rena (partikelfilter och katalysatorer).