Öppen Tråd

struts

Bild: Varför fattar de inte?

Nej, det kan man verkligen undra, apropå Lars Kaméls inlägg igår. Vi är många här på redaktionen som varit förundrade över svensk klimat- och energipolitik i många år. Inget hjälper, så låt oss istället ägna oss åt veckans öppna tråd om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Anders

    Har en fråga apropå Lars Kamels artikel och tty’s citat från Upton Sinclair igår (om hur svårt det är att få folk att såga av den gren de sitter på).

    Finns det någon uppskattning av hur stor ekonomisk omslutning ”klimatmodellvärlden” inkl IPCC har? Alltså både byggnader, hårdvaror (superdatorer) och personal.

  2. TorbjörnR

    Då börjar jag med en fråga.
    Hade en liten debatt på annat forum om Becks sammanställning av co2 runt 1800-1960. De visar att direkta mätningar och studier på växter indikerar höga varierande co2 halter i atmosfären. Ca 300-450 ppm.

    Detta stämmer ju inte alls med IPCC och deras nära nog konstanta nivå på ca 280 ppm.

    Den kritik som finns mot Beck är att det är lokala mätningar som påverkas för mycket av lokala förutsättningar såsom källor och sänkor. I hans fall givetvis mest av källor då han indikeras höga co2 halter. Därav kan det inte vara globala värden som tex isborrkärnor anses mäta tex Siple och givetvis Mauna Loa.

    Min undran är om det finns andra uppskattningar av co2 under 1850-1959 som kan anses tillförlitliga och som skiljer sig från Siplevärderna som av en del anses visa för små koncentrationer av co2 bla pga läckage?

  3. MatsL

    När jag var barn, och sedermera när jag blev en ungdom, så fanns det en stolthet i att vi (Sverige) var självförsörjande i det mesta, och att vi kunde exportera vårt överskott. Sedan, på Palmes tid, ungefär, så började man lägga ner denna självförsörjning och har låtit denna nedläggning växa från spannmål till kött, och sedan började en neddragning av det egna försvaret, det egna polisväsendet, och numera även den egna energiproduktion. Nu ser alla de som har öppnade ögon att detta var en dålig strategi, medan andra säger ”Vi såg, och vi ser fortfarande, inte det komma”.
    De som inte ser någonting belönas med höga ämbeten innom t.ex. FN, som går ut på att se och identifiera kommande problem. Allt medan de som ”ser” blir hånade, och lite föraktade i det att de blir kallade för idioter, och blir bemötta med argument som t.ex. att det är ”Hål i huvudet” att tro på det som de seende ser, och att de som ”ser” är nog lite vilsna. All saklig debatt har börjat upphöra, inte bara om klimat, utan om allt sådant som är viktigt för ett lands överlevnad. Det är lite som i boken 1984, eller filmen ”V- som i vendetta”.
    Man skulle kanske kunna säga att det bara handlar om att ha kontrollen – att få vara den som bestämmer, helt enkelt. Man kanske kan beskriva politiken av i dag som ett gäng småttingar som bråkar om att få hålla i fjärrkontrollen till TV’n, medan ingen bryr sig om sanningshalten i, eller kvaliteten på de program som visas…
    Vad gäller klimatet så är det vad det är, och att någon kan tro att människan kan kontrollera klimatet, på global nivå, genom mikroskopiska förändringar i halten CO2 är för mej obegripligt.

  4. Lasse

    Envist högtryck ger oss kalla nätter och varma dagar.
    SMHI observerade detta i denna blogg:
    https://www.smhi.se/bloggar/vaderleken-2-3336/ostersjons-niva-eller-vem-drog-ur-proppen-1.181276
    Det är korta säsongsmönster som beskrivs.
    Samtidigt finns det längre variationsmönster som är svårare att förstå, vilket vår man i IPCC, Deliang Chen tydligt visat 🙂
    Men det finns fler som försöker!
    Willis E avslöjar ett av dessa försök här:
    https://wattsupwiththat.com/2022/03/18/proxy-rates-of-sea-level-rise/

    Tydligen spred radion igår ett annat försök till alarmism vilket avslöjades av signaturen Björn på klimatsans.
    Häpnadsväckande uppgifter om Portugals havsnivåhöjning.

    Vi bör kunna få korrekt information och när vi försöker korrigera bör radions journalister kontrollera och inte överlåta detta till lyssnare-SR har ett ansvar!

  5. Sören G

    Varmare klimat innebär ingen ändring vid ekvatorn. Däremot varierar temperaturen vid polerna från -50 C under ”severe hothouse” till +13 C under ”extreme hothouse”. Och vid ekvatorn ligger temperaturen alltså konstant vid ca 25 C vare sig den globala medeltemperaturen är 12,5 C eller 23 C enligt nedanstående artikel.
    Ingen behöver lida under varmt klimat således. Kyla är däremot dåligt.
    https://rclutz.com/2022/03/15/in-celebration-of-our-warm-climate/?fbclid=IwAR308xrsQTk

  6. Sören G

    #5 mitt inlägg
    Det är vid severe icehouse när temperaturen är -50 C vid polerna. Och extreme hothouse när temperaturen är +13 C vid polerna.

  7. Magnus M

    Koldioxidens växthus effekt
    Jag undra om det finns mätserier på hur snabbt temperaturen faller på natten då det är stjärn klart och vindstilla. Om man har ett sådant förhållande för 50 år sedan mot samma förhållande idag på samma plats . Då skulle det vara koldioxiden växthus effekt man såg

  8. Håkan Bergman

    En gammal favorit börjar röra på sig igen. Tänk om vi kunde få till några riktiga holmgångar om klimatpolitiken i brittiska underhuset, wow!
    https://www.politico.eu/article/britains-net-zero-skeptics-reach-for-the-brexit-playbook/

  9. Ivar Andersson

    Utan sol och koldioxid fungerar inte fotosyntesen och vi kommer alla att svälta ihjäl.
    På femtonhundratalet trodde 97% av befolkningen på häxor och idag tror 97% av “vetenskapsmännen” på att koldioxiden styr klimatet.

  10. Ivar Andersson

    Sverige vill inte gå före när det gäller bojkott av rysk olja utan vill att EU ska gå före. Annars vill regeringen gå före oberoende av kostnaden för medborgarna och miljön (vindkraftverk).

    ”Minister: Ryskt oljestopp bör beslutas på EU-nivå
    Den andel fossila produkter Sverige köper av Ryssland är liten i jämförelse med många andra länder i Europa.
    UKRAINAKRIGET 19 MARS 2022 08:04
    För Sveriges del vore det enkelt att sluta köpa olja från Ryssland, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S) i Ekots lördagsintervju, men tillägger att det är fel väg att gå för att sätta press på Ryssland.

    – Det känns bra att kunna göra det. Men om det för med sig att Ryssland kan sälja ännu mer till länder i södra Europa så har det en fruktansvärd effekt på att börja så splitt bland de enade västmakterna.

    Ett importstopp för rysk olja bör istället beslutas om på EU-nivå, menar Farmanbar.”

  11. pekke

    Det är bara att inse, klimatpolitiken går före allt annat i det här landet !

    https://sverigesradio.se/artikel/energiministern-gar-inte-att-sanka-bensinpriset-som-oppositionen-vill

    En majoritet i riksdagen vill att regeringen försöker få undantag från EU:s energiskattedirektiv, för att sänka bensin- och dieselpriserna mer än de 1,30 kronor som regeringen föreslagit.

    Men energiminister Khashayar Farmanbar tror inte att EU skulle godkänna ett sånt undantag.

    ”Sverige har försökt förändra direktivet sen 2014 utan att lyckas, men det är klart att man kan drömma om man är i opposition”, säger Khashayar Farmanbar i Ekots lördagsintervju. ”

    https://sverigesradio.se/artikel/stod-for-sankta-branslepriser-kan-sabba-klimatarbetet

    Stödpaketen till följd av de höga priserna på drivmedel riskerar att påverka klimatarbetet negativt, tror det klimatpolitiska rådet.

    Lättnaderna för konsumenterna bör vara högst tillfälliga, tycker rådet,

    Finansminister Mikael Damberg är inte oroad eftersom han anser att transportsektorn i Sverige ligger före i klimatarbetet. ”

  12. Håkan Bergman

    pekke #11
    Är man så korkad så att man skriver in i grundlagen att Sverige ska vara medlem i EU så har man mycket riktigt inte mycket att sätta emot EU’s stolligheter.

  13. pekke

    Håkan B. #12

    Fast andra EU-länder brukar inte följa alla regler till 100 %, men Sverige skall ju vara bäst och brukar införa alla regler till minst 120 % !

  14. Idag har kuriren en två sidor lång intervju med energiministern. Han surrar motsvarande flera vindkraftverk. Rubriken lyder ”Ministerns öppning: Gröna företag kan få förtur”. Vad förvånad jag blir. Han säger ”Vindkraften är det snabbaste och bästa energislaget som vi har”. Kanske inte där han bor.

  15. Fredrik S

    Håkan Bergman #12

    Ja, ett historiskt beslut som i bananstaten smögs in under tystnad utan diskussion dessutom.

  16. Istvan

    En ynkedom att skylla drivmedelspriserna på EU. Det varierar mellan olika medlemsländer beroende på olika nivå på statlig klåfingrighet. I EU landet Ungern kostar t.ex. båda diesel som bensin HUF 480/liter. Beroende på kurs motsvarar ca. 13,50 kr. Pristak, som gärna får underskridas av enskild mack. Och då är det säkert en hel del skatt även på det priset.
    Vem har öht hittat på att drivmedel skall drabbas av punktskatt som vore den lyx eller njutningsmedel?
    Typ tobak eller alkohol.

  17. Karl Erik R

    Om vi inte får sänka skatten på bränsle ytterligare, p g a att vi då hamnar på EUs miniminivå, då finns ett alternativ. Sänk reduktionsplikten till EUs miniminivå. Det sänker nog priset med flera kronor. Eller har regeringen lovat Preem att bibehålla den på dagens höga nivå?

  18. jensen

    Det är ytterst egendomligt att de flesta politiker tycker att det är för varmt i Sverige och blir dö-skraja , om temperaturen ökar en grad.
    De borde åka till Singapore, och där fråga vad man tycker om klimatet. Man är säkert glada att temperaturen alltid ligger 26-29 grader dagtid.
    Och att all växtlighet trivs så bra.
    1 mm från ekvatorn på hemma-globen.

  19. JonasW

    #jensen

    Ligger mycket i det. Man kan undra vad som ”klimatkatastrofen” består av.

    Lite varmare väder ? Katastrof?
    Havsnivåhöjningar ? Som ingen märker något av ?

    Vad är egentligen problemet? Det får man aldrig reda på. Det enda som man får reda på är att vi måste snabba på den gröna omställningen. Oerhört oklart varför.

  20. Håkan Bergman

    Det är det gamla vanliga.
    I ditt anletes svett kall du äta ditt bröd.
    Står så i gamla testamentet som styr hur man tänker i tre religioner.
    Fan ta den som säger att vi ska leva ett bekvämt liv utan oro för morgondagen.

  21. JonasW #19,

    Visst är det märkligt. Ingen svensk har någonsin sett någon klimatkatastrof här i landet. Ändå så tror uppenbarligen en majoritet på att det råder ”klimatnödläge” i Sverige. Har folk slutat att lita på sina egna sinnen? Ofattbart att gröna politiker lyckats slå i folk denna uppenbara lögn.

  22. Frej

    21# Ingemar Nordin 100 år av socialdemokratiskt styre sätter sina spår Ett TV bolag som köpte barnprogram från DDR och övriga Öst stater . Är du förvånad ? Jag säger som Trump Drain the swamp . Han var den den enda som förstod vad det handlade om . Så är det , och nu är vi där vi är . Och klimat aktivister tycker att kriget i Ukraina , tar bort fokus från klimatet . Och det är i Sverige , kan någon människa förstå hur sjuka i huvet dom där 2 männen är . Kan inte deras namn men tror det var DN som vanligt , det är ju där dom blir avlönade .

  23. Karl Erik R

    Det är väl svårt att hitta någon klimatkatastrof någonstans i världen? Därför tar IPCC m fl till alla medel för att visa att katastrofen, eller bara krisen, är ”här och nu”. Det är för det mesta extremväder som regn i Tyskland, fast liknande har förekommit i hundratals år, en eller ett par gånger per decennium. Eller förra sommarens värmebölja i Kanada. Ovanligt kalla perioder omnämns aldrig.

    Som sagts tidigare; det gäller att hålla människor skrämda. Rädda människor är de som man lättast kan manipulera och driva dit man vill. Håll ut. Tiden kommer att visa att katastrofprognoserna aldrig kommer. Tyvärr kanske efter att dagens politiker och övriga alarmister själva ”checkat ut”.

  24. Sören G

    Medierna, framförallt svenska medier, publicerar en massa strunt om klimatet. Vi kan helt enkelt inte lita på medierna. Journalisterna och politikerna är väl nyttiga idioter som väl kan tillskrivas att de är okunniga inom naturvetenskaperna. Det finns en agenda bakom där narrativet om ett klimathot utnyttjas för helt andra syften.
    När det gäller Ryssland och Putins krig i Ukraina får vi nog en rätt bra bild av vad de svenska och västerländska medierna publicerar. Men nu möts man på sociala medier av helt andra berättelser av att det är USA som är skulden och Ukraina styrs av nazister. Och det dyker upp även i klimathotskritiska bloggar. Det är alltså personer som går på propagandan från en diktaturregim och är dess nyttiga idioter.
    Nazister finns det i många f.d. kommunistländer, men det är få personer. Putin startade ett brutalt krig för att jaga nazister och ödelägger därmed miljoner oskyldigas liv. Vilket alltså tydligen kan rättfärdigas för att USA har något inflytande där.

  25. Argus

    Ofattbart?

    Är det så att Ryssland säljer och tex Sverige köper rysk olja?

    Om ja, hur kan Ryssland avstå från att stänga av? Och hur kan Sverige fortsätta att köpa?

    Två *logiska* saltomortaler jag inte fattar.

  26. L.A.

    Någon nämnde Ungern här ovan, men vi har grannlandet Polen betydligt närmare i EU.

    Läste detta för någon dag sedan, fritt översatt fr. polska medier.

    – Vi sänker priserna på dieselolja med 0,34 PLN / l till ett genomsnittligt pris 7,55 och bensin med 0,10 PLN / l till ett genomsnittligt pris på 6,79 PLN/l.
    Vi agerar beslutsamt så att polska förare tankar de billigaste bränslena i Europa.

    Dvs. diesel för 16,7 kr/l och bensin för 15 kr/l när det toppade. Idag kostar det i likhet med här lite mindre.

    Den polska bilmarknaden är väl i övrigt den dubbla mot det glesbefolkade landet i norr.

    Detta är alltså de priser svenska företagare, %en bönder (kvar) och åkare har att konkurrera inom EU med.
    Lycka till !

    I övrigt kostar svensk diesel vid pump omräknat ca 420 dollar per fat idag. Priset har därmed mycket litet att göra med världsmarknadspriset på olja som samtidigt ligger på mellan 108 och 103 dollar per fat.

    Varför skulle EU hindra Sverige att ha drivmedelspriser i nivå med EU-landet Polen ?

  27. foliehatt

    Varför gör journalister i vårt land (och även andra, visserligen) inte sitt jobb?

    Jag blev otroligt provocerad av en artikel i Expressen – https://www.expressen.se/nyheter/vatten-bakom-allt–fler-krig-i-varlden/ – av en Emil Schröder, som refererar till en annan artikel i New York Times och sprider tanken att ”klimatförändringarna” driver på antalet väpnade konflikter eftersom de ökar på ”torka, underskott och ojämlikhet”

    Men, i den sista meningen kommer det en Brasklapp ”Exakt hur mycket som klimatförändringarna bidrar till vattenkonflikterna är dock svårt att säga, eftersom dålig vattenhantering och ökande efterfråga sannolikt spelar en minst lika stor roll”

    Under samma 20-årsperiod som artikeln beskriver har jordens befolkning ökat med 30%, globalt sett. Men, det tar inte lång tid att ta reda på att ökningen är mycket olik fördelad – med stor övervikt för sådana områden där konflikter har varit vanliga. ALLA data finns där för den som orkar kolla.

    Men, kanske är det så som det ibland sägs – kolla aldrig en bra historia innan publicering. Den kanske inte håller, och då har man missat några feta rubriker.

  28. Paul Håkansson

    Karl Erik R
    19:55, 2022-03-19

    Tror precis som att Preem blev mutade med reduktionsplikten när dom la sig platt för det demokratiska våldtäkten som skedde när dom bytte inriktning på raffinaderiet.

  29. Ivar Andersson

    #25 Argus
    Vi kan inte sluta köpa olja från Ryssland förrän EU beslutar det enligt Farmanbar.
    ”Minister: Ryskt oljestopp bör beslutas på EU-nivå
    Den andel fossila produkter Sverige köper av Ryssland är liten i jämförelse med många andra länder i Europa.
    För Sveriges del vore det enkelt att sluta köpa olja från Ryssland, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S) i Ekots lördagsintervju, men tillägger att det är fel väg att gå för att sätta press på Ryssland.

    – Det känns bra att kunna göra det. Men om det för med sig att Ryssland kan sälja ännu mer till länder i södra Europa så har det en fruktansvärd effekt på att börja så splitt bland de enade västmakterna.

    Ett importstopp för rysk olja bör istället beslutas om på EU-nivå, menar Farmanbar.”

  30. Adepten

    Årets bästa bild som gjorde mig både upprymd och glad 🙂 Denna fågel har med sin uppfodrande blick och relevanta fråga en hel del att lära den nuvarande mänskligheten. Den har lärt sig den hårda vägen att det inte går att påverka klimatet utan man måste anpassa sig till vad moder Jord bjuder på. Magin med fågeln är dess förmåga att lagra häpnadsväckande mängder näringsämnen i sitt livsuppehållande fett samtidigt som den lever i ett av jordens hårdaste klimat. Trots att den inte kan flyga är den en flyttfågel. Ty, under de olika regnperioderna får fåglarna röra sig åt de håll där regnen får de ätliga växterna att blomstra. Dess fysionomi tillåter den nämligen att springa mycket snabbt, upp till cirka 50 km/h.

  31. Fredrik S

    foliehatt #27

    Kursen ”hur man gör en höna av en fjäder” är troligtvis den längsta och mest krävande på journalisthögskolan.

    Nu har de tex skrivit om rekordvärme(?) nästan varje dag och för ett par dagar sedan skrev reportern i SVD att ”Värmerekordet från mars månad uppmättes till omkring 16–18 grader i Gävleborgs län 2007.”

    Bara omkring 4-6 grader grader fel.

    Men det är nog som du skriver, de kan ju missa rubriker…

  32. tty

    #30

    Dessutom är det en feministisk fågel. Det är hanen som tar hand om ungarna.
    Däremot hör den inte till de smartaste fåglarna. Snarare tvärtom.

  33. Adepten

    # 32 tty
    Kunde inte avgöra om hen var en hane eller hona 😉 De ska vara svåra se skillnad på till skillnad från andra fåglar.

    Från de ena till det andra.
    Här kommer en länk om John Christy och Roy Spencer som anser att den globala uppvärmningen är mindre än vad modellerna uppvisar. Om du eller någon kan dissekera eller ta upp som ett inlägg framöver. https://www.youtube.com/watch?v=29QDGEJC1fg