De smarta kineserna

Stockholmsinitiativets upprop kom lite i skuggan av gårdagens utspel från Kina, som presenterade ett mål för sina utsläppsminksningar. Kineserna är beredda att minska sin så kallade ”kolintensitet” med mellan 40 och 45 procent fram till 2020, jämfört med 2005 års nivå. Men begreppet ”kolintensitet” är djävulskt smart uttänkt. Det innebär att man mäter andelen koldioxidutsläpp per BNP-enhet och innebär att Kina får obegränsat tillväxtutrymme förutsatt att de lyckas energieffektivisera. Men med en industri som ligger så långt efter på effektiviseringsområdet borde detta vara en barnlek för kineserna.
Kontentan är: det låter väldigt bra men innebär i sig knappt någon ansträngning. Ännu ett bevis på att kineserna är bra mycket smartare än vi. Mandarin, anyone?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lejuene

  Kineserna gör helt rätt dom behöver ekonomisk utveckling för att fler kineser skall kunna få ett drägligt liv. Skulle att, kunna äta sig mätt, ha tillgång till vettig sjukvård, kunna gå i skolan etc, kunna vägas mot ett i väst påhittat problem?
  ……skulle inte tro det.
  Det enda vettiga för Indien vore att inta samma position,.
  ”Chindia” svarar för ca. en tredjedel av världens befolkning med en grym ekonomisk tillväxt och aptit på mer. Självklart kommer deras inställning att påverka Köpenhamnsfiaskot.

 2. J-O

  vambatan  – fin Kinesisk hälsningsfras …

 3. Tege Tornvall

  Det innebär i praktiken att de som alla industriländer fortlöpande effektiviserar sina processer och sin energianvändning. ”Tillväxt” betyder ju inte att råhugga skog utan att få ut mer av samma resurser med modernt Lean-tänkande som rättesnöre = skapa mer värde med mindra slöseri. Sedan klär de det i politiskt korrekta ord för att blidka de mogna industriländerna.

 4. Claudius

  Kan Kinas smarta sätt att definiera och räkna ”kolintensitet” vara intressant att tillämpa även för EU, USA m fl? Så blir de olika världsdelarna ”jämställda” ändå?

 5. L

  Kina kommer inte heller att binda sig till något internationellt avtal, dom gör detta ”frivilligt inom Kina”.

 6. István

  Inte bara smart men även riktigt tänkt av kineserna.
  Dessutom, självklart, skulle dom gå denna väg även västerländskt klimathysteri förutan.

 7. goran

  Bra att kineserna tar upp en ny jämförelse. Det öppnar för ännu fler. Den man brukar använda är utsläpp per personoch år. Dags att introducera utsläpp per enhet yta och år för resp. land. Utsläppen bör inte få öka varken med BNP eller folkmängd.

 8. tty

  De svenska CO2 utsläppen per kapita är ungefär samma som Kinas. 2006 var de något högre, nu är de troligen litet lägre.

 9. arga gubben

  ”Ännu ett bevis på att kineserna är bra mycket smartare än vi. Mandarin, anyone?”
  Klart dom är!  Och inte bara kineserna. Namnge ett land  i Asien som är dummare oss! …………….. nä, inte lätt.

 10. Jag deklarerar herved intentionen att minska karbonkvotienten med 12.3% i 2076 relativt 2008. Karbonkvotienten är raten mellan miljöavtrycket och verbalintensiteten viktad per kroppsvikt och leveålder. I praktiken innebär det att vi köper en ny Porsche Panamera V8 med kamelhårinnredning mot att vi byter ned oss fra CERA lyxvalla til TOKO standard.
  Och ni kan gärna få det på nynorska ( mot et lite tillägg för översättning )

 11. István

  Elling,
  Är du inte ängslig för när avräkningens  dag kommer år 2076.
  Vilken dag för resten?
  Men det är klart att en intention är ett löfte, som är en målsättning, som i sin tur avhängig av faktorer utom vår kontroll.

 12. 4 juli 2076. 300 år sedan Jefferson skrev på, det blir bra. Skicka plusgiro
  Ingvar, du får se ordflödet som en sublimering av latent aggression. Några spikrar skylt i Malmö medan andra låter sarkasmen rulla på. maggie tillåter sånt tro jag.. tänk på vilka innsparningar på hälsobudgeten denna sajt bidrar med …
  Från spök til revolver : Är faktisk häpen över disiplinen på nedtystandet i  MSM. Hur är det möjligt att inte ett pip kommer ut när google rapporterar 8 700 000 träffar ? Forsöker hitta liknande mediahändelser til ClimateGate: Princes Diana har 1 460 000 medan Obama ”bara” har 43 000 000.
  Vore det bara ignorans eller för svårt teknisk ämne.. Men de här bagatelliseranden visar ju bara på att journalisterna forstår exakt och säljer sig för en kanelbulle. Direkt forstår man hur Kafka kännt sig,  hur det var att leva under Stalin osv osv

 13. Carl-Joel Andreen

  Prof. Bob Carter vid Cook University i Australien (finns på YouTube) har visat på att vi ökat jordens temperatur med ca 0,7 grader Celsius hittills under en viss tid och att den långsiktiga trenden skulle gå nästan asymptotiskt emot en ökning på 2 grader C. Om denna utsaga skulle vara riktig och tas på fullaste allvar så är ju målsättningen  att hålla sig under 2 grader C inte speciellt hetsande.  KDs EU-parlamentariker Anders Wikman sa faktiskt i TV för en kort tid sedan att siffran 2 grader C är ”helt tagen ur luften”. Hela det spektakel vi nu kan åvittna skulle alltså enbart ha den effekten att de nu kommande nya utvecklingsländerna Kina, Indien och Ryssland m.fl. skulle få ett bromsande krav på sig från världssamfundet.
  Mig förvånar det inte alls om väst mha IPCC och dess manipu-lativa arbetssätt (det finns en del att läsa om urvalsprocesser-na) avsiktligt skapat dagens klimathysteri. Lite sorgligt att den svenska regeringen, som just haft Bob Carter här som informatör, i så fall spelar med i detta elaka spel.

 14. Måns B

  Varför denna uppståndelse över kineserna? Vad kineserna säger och vad kinerserna gör har som regel väldigt låg korrelationsgrad i sammanhang av överenskommelser på internationell nivå. Såvida inte det råkar sammafalla ganska precis med vad man i Kina hade tänkt sig från början vill säga.  Att dom sedan är intelligentare än vad vi är, ja det är ju i och för sig intressant det också.