Dagens länkar (30/11)

I Helsingborgs Dagblad berättar representanter för Naturskyddsföreningen (vilka framgår dock inte) om den s.k. Klimatstafetten, en kampanj som Naturskyddsföreningen drivit under det senaste halvåret. Över 200 företag är med i stafetten och pinne överlämnas nu till Fredrik Reinfeldt. ”Ett kraftfullt klimatavtal är bra för ekonomin. Så varför denna tveksamhet?”
Fredrik Reinfeldt är en miljöbov, skriver Aftonbladets Lena Mellin. ”För staten är Vattenfall en kassako. Men vinsten kommer inte bara från vatten, vind och kärnkraft. Den kommer också från det Fredrik Reinfeldt säger sig vilja bekämpa – utsläpp av koldioxid. Tysk och polsk kolkraft. Man kan kalla det realpolitik. Eller hyckleri. Välj själv.”
Patrick Eriksson, docent i global miljömätteknik vid Chalmers tekniska högskola, diskuterar molnens inverkan på klimatsystemet och klimatmodellernas sätt att handskas med molneffekten.
Och till sist, om någon vill diskutera temperaturrekord med er så kan denna lilla sammanställning vara av värde.
maxtemp

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. KristianA

    Maggie, det är väl främst nattemperaturer och vintertempertaturer som stiger av CO2? Den ’globala uppvärmningen’ ska väl inte påverka högstatemperaturer särkilt mycket? Alltså enligt teorierna 🙂
    Sen vet vi väl inte hur knådade dessa temperaturer är, kanske det var mycket varmare (de har väl sänkts för att få en ordentlig hockeystick?). Kan vi lita på några siffor idag?

  2. Jonas B1

    Kristian A,
    Om det är främst natt-temp och vintertemp som ska öka förstår jag inte alla larmrapporter om att vi alla kommer att dö i värmeböljor.

  3. Urban

    Mitt i disken slog det mig att alla de stumma eller viskande tidningarna samt annan media, spelar ett högt spel angående sitt val av ringhörna i mediasammanhanget i både climategate och annan klimatdiskussion.
    Det som under årtionen efter årtionden uppbyggda förtroendet gentemot sina läsare kan med en sekunds varsel vända till likgiltighet från läsarna. Och det i en tid där papperstidningen, DN, SvD, UNT mfl slåss för sin överlevnad.
    Det verkar som om det  finns en desperat dold satsning att välja sida och rapportera därifrån och nästan helt nonchalera andra sidans diskussion och rön.
    Detta kan vara spiken i papperstidningens överlevnad och då menar jag inte SensationsExpressen/Aftonbladet, utan den vi kallar  seriösa tidningsvärlden.
    De spelar verkligen ett högt spel!!

  4. KristianA

    Sa upp Sydsvenskan 2 veckor innan ClimateGate. Kommer dock några dagar till, lägger dem bara i återvinningshögen direkt utan att läsa.
    Får erkänna att första dagaren efter avslöjandena tittade jag på framsidan, men inget om CG.

  5. KristianA

    Ah, skulle också lagt till: Tänker inte betala för att andra ska få mata mig med propaganda. Skulle vilja säga upp TV-abbonemang men det är väl inte möjligt i demokratin Sverige. Man skäms idag.

  6. Erik L

    Detta är inte någon exakt utredning, utan bra en liten tanke kring kolkraft och klimathot!
    Sedan vi började tvinga fram mer grön, dyrare elproduktion, så har ju elpriserna gått upp ordentligt  pga att ALL El prissätts efter den sista och därmed den dyraste kilovatten, eftersom förnyelsebar EL-produktion är dyrare.  Så får alltså  Elbolagen lika mycket betalt för kolkraften som för den  gröna!
     år 2000 låg spotpriset på 12 öre/kw/h och 2008 hade priset stigit till 49 öre/kw/h, mycket på grund av att de ska producera mer förnyelsebar energi.  Denna gröna del har inte minskat kolkraftsproduktionen nämnvärt, däremt så har elbolagen kunnat höja intekterna från kolkraften med över 400% sedan vi böjade med hetsjakten på co2. Investeringar i grön elproduktin läggs dessutom ofta på privata investerare som i vindkraftens fall, så elbolagen slipper därmed investeringskostnader  i grön EL-produktion.
    Grön/förnyelsebar EL-produktion leder alltså till mångdubblade vinster för den kolkraftsproduktion man vill ha bort….sjukt! Inte undra på att elbolagen hejar på klimathotet.
    rörligt spotpris 99-2008
    http://www.eksjoenergi.se/template1.asp?gid=1&pid=73

  7. tty

    KristianA #1
    Knådandet har redan börjat.  Numera är det 50.7 °C (123.3 °F) i Oodnadatta, Sydaustralien 2 January 1960 som är ”officiellt rekord” för Australien.  Temperaturen i Cloncurry skall ha avlästs under ”non-standard conditions”. 

  8. Jag har hållit på att debattera klimatfrågan ganska länge (sedan mitten av 90-talet i alla fall) även om det inte synts så mycket. Debatter på nätet brukar engagera smågrupper. Media har mestadels varit ointresserad av seriös debatt (så var det redan på 90-talet, som alla nog vet).
      MEN 2005 hade jag nedanstående artikel i Computer Sweden, där jag skildrade McIntyre/McKitricks knäckande av hockeyklubban, såvitt jag vet den första artikeln om ämnet i svensk press (och en av få ö h t):
    http://computersweden.idg.se/ArticlePages/200502/15/20050215170605_CS013/20050215170605_CS013.dbp.asp
    Så det är litet kul att påminna om den. Har kontaktat CS för att höra om de vill ha något om Climategate (men förhoppingarna är väl inte på topp om att de vill).
    –Ahrvid

  9. Nå, som jag misstänkte ville Computer Sweden inte ha något om Climategate. Jag kollade ju innan, och de har skrivit en artikel om saken – papegojad från CRU och Realclimate. (”Stulen mail…polisen kontaktad” osv.)
      Nu är datorer och nätet smack i centrum för Climategate. Datorfiler. Mail. Spritt via nätet. Usel Fortran-kod. Blogbävning. Liten förhoppning fanns nog om att CS ville ha något inom deras specialområde – men nej. (Och jag har ju under den senaste dryga veckan studerat ämnet noga och kan det.)
      Men, som jag sagt tidigare, det kommer bättre dagar!
    –Ahrvid

  10. Jag har befunnit mig på världens genom tiderna varmaste plats, Al Aziziya i Libyen ca 40 km söder om Tripoli. Nåja inte just då det var fullt så varmt där 1922, utan omkring 85 år senare, medan jag jobbade i Libyen mellan 2005 och 2007. Och då var det också varmt periodvis men ändå inte fullt så varmt som vid världsrekordet. Jag var aldrig med om mer än 47 grader i skuggan! Men håll med om att, trots den globala uppvärmningen, är alla värmerekord gamla, ibland jättegamla till och med, mer än 100 år. Det är bara Antarktis som har ett nyare rekord och det beror väl på att man aldrig mätt där tidigare. Jag har förresten ett bra tips på klimatsmart gräsklippning på min blogg fredmanpakvarnberget.blogspot.com 

  11. Ingemar Nordin har ytterligare en artikel om mer graverande saker ur ClimateGate på Newsmill

  12. Steve

    COP15:  India, China plan joint exit (Times of India 28 Nov).
    The BASIC countries — Brazil, South Africa, India and China, agreed to a strategy that involves jointly walking out of the conference if the developed nations try to force their own terms on the developing world.
    The move comes after recent discussions on climate change held with Indian and Chinese leaders by US president Barack Obama, who appears to have made little impact on them.
    They …will also not accept any pressure from developed countries to establish legally binding emission targets at Copenhagen. Developing countries want to be allowed to reduce emissions voluntarily and take what they consider to be “nationally appropriate actions”
    http://timesofindia.indiatimes.com/world/china/Copenhagen-conference-India-China-plan-joint-exit/articleshow/5279771.cms

  13. AOH

    Steve
    Nu vill det till att Fredrik Reinfeldt och Anders Carlgren lägger på ett extra kol ( CO2) Hi – Hi
    Kanske dom hinner med ytterligare en sväng till Brasilien och Sydafrika innan Köpenhamn.