COP29 – Eftertankar

COP 29

Efter den tjugonionde klimatkonferensen kanske klimatfixeringen kulminerat? Det är säkert inte en ”olycklig” slump att COP29 i Baku ligger samtidigt med G20-ländernas toppmöte i Rio de Janeiro.

Baku-mötet var planerat att handla om finansiering av klimatagendan. Då är det smart av de statschefer som förväntas stå för det mesta av bidragen till detta, att hålla sig borta. Med en god ursäkt. Mandat för att få till ett avtal enligt önskelistan saknas. USA med Trump på ingång är nog ingen stämningshöjare heller.

Antalet tillresta är även det reducerat. Azerbajdzjan är väl inte det trevligaste stället att besöka. Åtminstone inte för att protestera.

Sverige som fortfarande vill räkna sig till de rika länderna, även om vi tillsammans med EU blir allt mindre rika, skjuter till 8 miljarder kronor fram till 2027.

Söker man efter korrelation finns två lärdomar att göra. Atmosfärens korrelation med COP-konferenserna är 100-procentig. Det är förstås lika svårt att bevisa att koldioxidpratande driver global medeltemperatur som det är att av mänskligheten orsakade koldioxidutsläpp är den dominerande orsaken.

En eftertanke som det blir allt svårare att befria sig från är att Christiana Figueres, Executive Secretary för UN Framework Convention on Climate Change , råkade säga sanningen inför COP15 i Paris. Citat: ”Världens chans till avsiktlig omfördelning av välståndet i världen.” I vår del av världen är vi i alla fall på god väg att göra oss av med vårt. Det handlar om pengar.

Verkligheten tränger sig på.

Sultan Al Jaber levererade med precision en bomb innan han som ordförande öppnade COP28 i Dubai. ”Det finns inte vetenskap som säger att fossila bränslen måste fasas ut för att nå 1,5 OC.” Och ”Vänligen tala om vad ni menar de ska ersättas med. Att fasa ut olja, kol och gas skulle ta oss tillbaka till grottorna”.

COP29 i Baku, Azerbajdzjan, har mottot ”In solidarity for a green world”.

Är man för misstänksam om man anar en taktik här. Lägg konferenserna hos länder vars huvudsakliga inkomster kommer från olja och mötena leds av regimen. Ta ett steg till i tankegångarna och det är ingen slump att Sverige med Jessica Rosencrantz (M fick portföljen med klimatfrågorna. Romina Pourmokhtari (L) klimatminister. Sverige har ju börjat göra motstånd mot galenskaperna. Ser ut som att de tveksamma tagits som gisslan på alla nivåer.

Klimatnarrativet är obegripligt seglivat

COP29 handlade nu huvudsakligen om pengar. För de flesta av undertecknarna i Paris 2015 har det hela tiden varit pengarna.

De summor som förhandlats om är menade dels för att begränsa global uppvärmning till    1,5 OC över den vi hade vid den lilla istidens slut, dels för att hjälpa de drabbade, som är fattiga och har svårt att skydda sig mot naturens brutala villkor när det ibland vill sig så.

Nu landade kompromissen på 300 miljarder USD per år till 2035. Det är inte de 500 miljarder som mottagarna begärde. Men det är bara en (from) förhoppning att de 300 miljarderna ska stimulera privata investeringar upp till 1,3 biljoner USD.

Tar vi inverkan på klimatet så är 300 miljarder USD en droppe i havet av samma kaliber som den nästan obefintliga effekt som kanske skulle kunna bli om alla håller sina löften efter Paris.

Finns någon nytta för pengarna?

Det är naturligtvis inte fel att 23 mer välsituerade länder bistår de behövande när väderkatastrofer sker. Med det sagt ska vi ändå förstå att det som medierna konsekvent berättar om är att alla extrema väderhändelser är beroende på klimatförändringarna. Underförstått också att om vi bara bidrar med pengar skulle de kunna undvikas.

Nu är ju inte extrema väderhändelser så ovanliga. IPCC redovisar i AR6 ingen statistik som tyder på att någon dramatisk förändring skett, utom att mer nederbörd är en trolig följd av lite varmare hav.

Ta översvämningarna nyligen Spanien som exempel

Konsekvenserna är naturligtvis förfärliga för de drabbade människorna. Men historien kan lära oss om översvämningar. Det finns uppgifter tillgängliga. Klimathistoriska källor ger oss en fingervisning hur vattenflöden drabbat oss genom seklerna. Från Romartiden då Tibern svämmade över för 700 år sedan och många tillfällen på olika platser sedan dess.

I bland annat Baskien tillåter avlagringar av sediment oss att spåra kraftiga översvämningar långt tillbaka i tiden. De var få under 500- och 600-talen, men förhållandevis många under 700-talet och mycket av de senaste 500 åren, inklusive andra halvan av 1900-talet. I nyligen översvämningsdrabbade östra Spanien visar olika typer av källor att kraftiga översvämningar under de senaste 500 åren tycks ha inträffat oftare: cirka 1540 – 1560, 1720 – 1740, 1860 – 1891 och 1970 – 1990.

Svenska Dagbladet 13 november 2024 (svd.se) (Fredrik Carpentier Ljungqvist)

vatten niva

Den självklara slutsatsen är ju att naturliga vädervariationer tillhör Jordens historia. Varför skulle de aktuella händelserna vara orsakade av människans fossilanvändning när det uppenbarligen inte varit orsaken under tidigare århundraden.

Solidaritet kontra egennytta

FN:s agenda förutsätter att vi solidariskt bidrar efter förmåga. 23 länder räknas då som de rika, som ska dela på notan. Kina som de facto är en ekonomisk stormakt idag vill inte vara med och betala.

Kina är dessutom värstingen i rummet. Utsläppen i globala proportioner. (Källa: Energy Institute, Statistical Review of World Energy 2024). Kina 31,9 %, USA 13,2 %, Indien 8 %, Sverige 0,1 % av globalt 35129,8 Mt.

svenska utslapp

Kinas argument är att de hjälper många länder bilateralt. Det är ju korrekt. Det sker naturligtvis inte av oegennytta. BRICS-ländernas nu utökade krets blir alltmer polariserande. De vill bryta västvärldens dominans och går en egen väg, men bryter inte öppet mot FN och väst. De spelar med, men det är läpparnas bekännelse.

”A wake up call” för BRICS – Klimatupplysningen

De bygger målmedvetet sedan länge upp sin styrka. De går in där de viktiga råmaterialen som krävs för grön omställning finns. Där hjälper de till och bygger kolkraft så fattiga kan få drägligare liv. Vi säger att no, no, no. Till fossilenergi får ni inte varken bidrag eller låna pengar säger FN och vi ”goda och självrättfärdiga” klimatmedvetna. Vi är redan frånåkta och börjar så sakta inse det.

Vilka kompisar skulle du välja om du lagar mat över öppen eld i skraltiga bostäder och saknar alla bekvämligheter.

Saudiarabien sätter käppar i hjulen. Eller om det är sand i maskineriet. Nu vägrar de vara med på starkare skrivningar om att fossila bränslen ska fasas ut. Det är ingen liten eftergift att begära. Arabvärldens guld heter olja och är grunden för deras välstånd. Det är också en väsentlig försörjning för fler, till exempel Azerbajdzjan och Ryssland. Ska klimatmålen klaras som de är formulerade nås måste de helt enkelt finna helt annan försörjning. Då räcker inte solel från ökensolen långt.

Jämför EU, som med ett gediget självskadebeteende ruinerar sin bilindustri. En motor i ekonomin som hackar för att vi lämnar initiativet till Kina. Vi har gjort oss beroende av kineserna för alla de varor vi behöver för den gröna omställningen, som är viktigast av allt.

Sverige tappar i klimatranking

Det är ju hemskt illa. Det förstår man av TT:s notis. Det är listan Climate Change Performance Index (CCPI) som varje år väger samman utsläpp, andel förnybar energi, energiförbrukning och klimatpolitik. Sverige hamnar på plats 11 av de 63 plus EU som har granskats.

Danmark toppar listan på plats 4 – inget land klarar nämligen att nå de översta platserna       1 – 3. Men länder som Indien, Marocko och Filipperna rankas högre än Sverige, som tappat 8 placeringar på två år.

En rimlig kommentar är att det där kan vi ta med en skopa salt. Danmark klar sig inte utan el från Sverige. Vi är petade från tronen för nu gäller inte bara signalpolitik. Verkligheten hinner förr eller senare ikapp. Våra flaggskepp har fått slagsida och det blev ohållbart att blanda in fem gånger mer biodrivmedel i dieseln än alla andra. Bristen på biobränsle drev upp priset så att det blev en inflationsfaktor.

Svante Axelsson, samordnare för Fossilfritt Sverige, hörs inte av så mycket längre. Det har blivit svårare att få folk att tro på de ljusgrönt skimrande sagorna om hur fantastiskt allt kommer att bli med oss som världsmästare i klimatpolitik.

Evert Andersson / Mats Kälvemark

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ann lh

    Evert o Mats. Nu överträffar ni er själva! Väl beskrivna sanningar från början till slut. Tack!
    FNs, klimatkonventionens och IPCCs regim är genomskådad, det antropogena klimathotet är oreparabelt skadat.
    Verkligheten och vetenskapen råder.
    Endast de förrådda utvecklingsländerna, miljörörelsen och vårt arma EU kämpar emot.
    Intressant att ni påpekar att Romina P. vrider sig som en hal ål åtminstone i ord och gärning i klimatfrågan, troligen även i tanke.
    Allt detta samtidigt som ”hela världen” undrar vad den nu återuppståndne Trump kommer att plocka fram ur sina rockfickor när han installerats som president Trump+.

  2. Lasse

    Tack Evert och Mats.
    Rankingen som toppas av Danmark är ett skämt, speciellt efter dagliga besök i ”kontrollrummet”
    Stor del av den el Danmark skapar görs med värmekraft men än större är importen.
    Politiskt så har de som första land planer på en koldioxidavgift på jordbruket, men med stora rabatter, det ger dem högst ranking i Climate Policy.
    Viljan är stor i vårt grannland.
    Sett till verkliga utsläpp så är vi betydligt bättre ur koldioxidsynpunkt, slagna bara av Luxenburg.
    https://ccpi.org/ranking/

  3. Lennart Bengtsson

    Tyvärr måste man konstatera att COP aktiviteten har nått vägs ände och att långsam tillnyktring kan förhoppningsvis nu börja ta sin början. Man får hoppas att USA lämnar Parisavtalet och att sedan övriga västländer följer efter. För att reducera atmosfärens halt av växthusgaser och aerosoler krävs andra åtgärder. Man kan inte ändra på världens energihushållning genom politiska diktat. Det som behövs är tekniska och ekonomiska lösningar som fungerar i alla länder. Öser man pengar på länderna i ”syd” går de raka vägen in i korruptionen eller till diverse helt anda, icke avsedda, ändamål.

  4. Jag

    OT

    Tittade på serien Landman på Skyshowtime. En serie som utspelar sig i oljeborrarmiljö i Texas. I del tre ger Billy Bob Thorntons rollfigur en tillrest advokat en lektion i varför vindkraftverken står mitt bland oljepumparna. Han berättar att det inte har med CO2 att göra. Att vindkraftverken inte reducerar utsläppen pga all betong, stål, korta livslängd m.m. Vindkraftverken används istället för att driva oljepumparna då hela slätten där de står är ”off grid”.
    Han berättar också varför det är omöjligt att skippa 120 år av utveckling av oljebaserad teknik i en handvändning och ersätta den med vindkraft.
    Vet inte hur scenen ska tolkas men min tolkning är att den är ett stort avsteg från all alarmism som numera fyller liknande serier/filmer.

  5. Sten Kaijser

    Jag anade en ”pyspunka” under COP29. Jag tror att det är vad vi egentligen noterat. Den enda störningen kommer väl från dem som önskat sig mer. Det som ännu inte sagts är att inte heller de utlovade 300 miljarderna kommer att betalas.

    Det hade möjligen varit bättre om ”de rika” gått med på 1300 miljarder, för att sedan inte betala.

  6. Per Held

    Sandiga atollöar i stilla havet, typ Kiribati dränks under under det havet stiger, påstås.
    Kiribati var väl med på tiggarkonferensen.
    Det är vårt fel i norra hemisfären att havet däröver stiger? Skratt!
    Landhöjningen efter förra istiden.
    Det är klart vi är skyldiga pröjsa.
    Vi får mer landyta, låglänta strandboende annorstädes drabbas.
    På grund av klimatberoende landhöjning.
    Tänker uppfinnaren i Sumpan.

  7. Claes-Erik Simonsbacka

    Framtida förhandlingar och implementeringsutmaningar

    Vad jag noterade var att många ämnen sköts upp för framtida möten, inklusive implementeringsresultaten från tidigare globala inventeringar (GST). Kommer intressenter att förbli engagerade i kommande förhandlingar där dessa diskussioner uppges forma den framtida klimatpolitiken och finansieringsramarna?

    Mvh,

  8. Lasse

    #6 Kiribati har nog skapat sina problem själv, via en omfattade utbyggnad för flygturister.
    Öar med koraller lockar och de växer.
    En som har varit runt i dessa områden är Lars Hässler.
    Han skriver idag i dagens ämne i det goda samhället: https://detgodasamhallet.com/2024/11/28/lars-hassler-om-fns-klimatkonferens-och-klimatangestproblematiken/

  9. iah

    har vattenfall en egen agenda eftersom man gör en revision på forsmark i början av vintern istället för på sommaren och dessutom höjer elnätsavgiften. när skall riktiga journalister granska vattenfall.

  10. KGR

    Apropå:
    https://www.energyinst.org/statistical-review
    https://www.energyinst.org/__data/assets/pdf_file/0006/1542714/684_EI_Stat_Review_V16_DIGITAL.pdf

  11. Claes-Erik Simonsbacka

    Noterade även att Saudiarabien och andra stora producenter vägrar att stödja åtgärder som skulle äventyra deras ekonomier och energiindustrier.

    ”Arabgruppen kommer inte att acceptera någon text som riktar sig till specifika sektorer, inklusive fossila bränslen,” sa Saudiarabiens representant vid COP29, Albara Tawfiq, som citerats av Bloomberg. Publikationen fortsatte sedan med att notera att detta var ett steg tillbaka för kungariket från förra årets engagemang för en olje- och gasutfasning som överenskommits vid den tidigare upplagan av COP. Men här är grejen. Ingen gick med på en avveckling av olja och gas vid COP28. Vad de gick med på, efter många förhandlingar, var en övergång från olja och gas, som, även om de liknar ljud och mening, inte är samma sak.

    Värdlandet för COP29, Azerbajdzjans president chockade faktiskt många med ett tal där han hänvisade till olja och gas som ”en gåva från Gud” och fortsatte med att säga att nationer rika på kolväten inte borde klandras för att ha och använda dessa resurser.

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-11-25/cop29-how-saudi-arabia-and-its-allies-undermined-progress

    Mvh,

  12. Ivar Andersson

    OT
    Miljardnota för danskarna: El från vind och sol pressar elnätet
    Fram till 2020 låg Energinets utgifter för systemtjänster stabilt mellan 600 och 900 miljoner kronor. Men på två år växte kostnaden nära tre gånger. Det beror på flera saker, men särskilt på mer vindkraft och solenergi, och även om beloppet förra året föll något till 2,2 miljarder kronor pekar trenden på att det blir dyrare.
    https://www.nyteknik.se/energi/miljardnota-for-danskarna-el-fran-vind-och-sol-pressar-elnatet/4307924

  13. Ivar A. #12
    Det är samma down under.
    Net Zero Australien
    Det här kan inte fortsätta länge till.

  14. BG

    #6

    Professor Ian Plimer: ”Pacific island nations are saying, “Pay up. We’re going to get inundated.” Well, maybe they should be reminded of the work that Charles Lyall did and Charles Darwin did. Darwin published a book in 1842 on the coral atolls of the Pacific and these island atoll nations. He showed that every time the volcano underneath the atoll sunk, the atoll grew. We’ve now got satellite imagery and there’s been some 1500 atolls looked at in the Indian and Pacific oceans, showing that most of them have been growing. The best thing you can do for a Pacific island nation is to have the sea level rise because they’ll get bigger.”

    https://ipa.org.au/research/climate-change-and-energy/professor-ian-plimer-launches-climate-change-the-facts-2025

  15. Berra

    OT: Om 2 år kommer visst fotbollsspelarna att dö av värmen under VM…

    https://www.dn.se/sport/forskarlarmet-majoritet-av-vm-arenorna-2026-kan-utgora-risk-for-spelarna/

    Jag minns VM94 och hur mycket det skrevs om hur varmt det var under VM då och att Saudiarabien skulle ha sådan fördel av det när de mötte Sverige

    Fast då fanns ju inte copernicus heller…

  16. Bubo

    #3 Lennart B
    ”För att reducera atmosfärens halt av växthusgaser och aerosoler krävs andra åtgärder. Man kan inte ändra på världens energihushållning genom politiska diktat. Det som behövs är tekniska och ekonomiska lösningar som fungerar i alla länder.”

    Några exempel på sådana och hur vägen fram till sådana lösningar kan se ut?

  17. Bubo #16,

    Om jag skulle spekulera om lösningar så är min grundpremiss för alla politiska ingrepp att det faktiskt inte finns något överhängande klimathot, annat än möjligen en kommande istid några hundra år framåt i tiden. Så utifrån detta skulle jag vilja säga: Gör ingenting! Jag vet att detta är som att svära i kyrkan för en politiker. Men låt marknaden sköta detta.

    Om det nu ändå är så att man är bekymrad över en höjd CO2-halt i atmosfären så kan politikerna och allmänheten lugna sig med att det betyder väldigt lite på 100 års sikt. Extremväder är alltid farliga oavsett orsak. Så det bästa motmedlet mot det vi redan har är förbättrade förutsägelser om klimatets nycker, förvarningar om oväder, samt en god infrastruktur (vägar, snöröjning, vattenledningar, katastrofsjukvård etc etc.)

    Energipolitiken är att avveckla vind- och solkraft och fortast möjlig ersätta den med fossila källor till att börja med (kraftvärmeverk, rena kolkraftverk, gaskraftverk osv). och därefter modern kärnkraft.

  18. KGR

    #17 Ingemar Nordin

    Hej,
    Du resonerar i god enlighet med åtgärdslistan Lennart Bengtsson avlämnade i kommentar till ett tidigare inlägg, såvitt jag kan minnas.
    Jag bugar inför bådas Er KREATIVITET!
    Vänligen

  19. Nr 16,17,18
    Lösningar och förbättringar.

    Jag har själv spenderat ett helt yrkesliv inom tillverkning och forskning och utveckling av flyg och rymdmotorer – där syns i det långa perspektivet att efterfrågan och utbud är vägen framåt.

    Under alla dessa år efterfrågade kunderna och deras kunder bränslesnåla och effektivare motorer – och för att möta konkurrensen från våra konkurrenter – så tog vi i från fotknölarna för att vinna det racet.

    Exemplet från i somras, med uttalandet från Airbus chefen att dom ser goda chanser för ” open rotor ” att bli godkänd och implementerad inom civila flyg – är lovande – det skulle sänka bränsleåtgången med 20%.

    ” open rotor ” kan sägas ha fötts vid en stor sammankomst i Trollhättan 2008…tillverkare och kunder möttes och diskuterade möjliga tekniska vägar framåt.

    Orealistiska gröna tokprojekt har nu blivit högsta mode som utveckling och förbättring – vi ser nu att det mest handlar om falsarier och rent hittepå – för att få 100 – tals miljarder till gröna drömmar.

    Teknikutvecklingen har nu en helt annan agenda än för bara 10 – 15 år sedan, pga dessa gröna stollerier.

    Låter man istället marknaden och vetenskapen styra – så blir vi effektivare och framgångsrika, vilket historien visar.

    Alarmism och grön diktatur – kan faktiskt radera ut hela västvärldens framgångssaga med samhällsförändringar och demokrati..och ett visst mått av jämlikhet och solidaritet.

    Dom gröna alarmisterna sår split i samhället, dom talar om ondska och raserar hela samhällsbygget – klimathotsretoriken är fullständigt livsfarlig.

  20. Ivar Andersson

    Magnus
    ”Alarmism och grön diktatur – kan faktiskt radera ut hela västvärldens framgångssaga med samhällsförändringar och demokrati..och ett visst mått av jämlikhet och solidaritet.”
    Mitt i prick.

  21. Sören G

    Åtgärder mot ”klimathotet” är som att en patient blir opererad för att man tror att denne är sjuk. Det kan t.om. leda till negativa konsekvenser för patienten om denne trots allt inte är sjuk.

  22. UWb

    Lite OT, men ändå inte. Aftonbladet recenserar Angela Merkels memoarer, baserat på sin tid vid makten – det är inte mycket som var bra där. Naturligtvis följer hon Stefan Löfvens princip att hon / han inte gjorde något fel.

    Det mest intressanta är sist i artikeln: ”En av få saker Merkel medger att hon ångrar är att hon inte gjorde mer för att få världen att möta klimathotet. En motsägelsefullt medgivande från en person som i stället för fossilfri kärnkraft tvingade Tyskland att öka användningen av smutsigt brunkol.”

    Känns som om en viss S-ledare agerar på samma sätt…

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/Gy5pGB/merkel-gjorde-tyskland-beroende-av-rysk-gas-angrar-ingenting

  23. Ledare i SvD idag.
    Gröna och makten

  24. Fredrik S

    Håkan Bergman #23

    Vielen dank för den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *