Britter mer skeptiska till AGW

Enligt en undersökning genomförd av forskare vid Cardiff University har andelen personer som tror att klimathotet är överdrivet fördubblats jämfört med hur det var för fem år sen.
40 procent anser att ledande forskare fortfarande diskuterar orsakerna till klimatförändring.
25 procent säger att det inte finns tillräckliga bevis för AGW.
Hälften menar att medias rapportering är alltför alarmistisk, medan 20 procent kallar sig själva ”hårdföra skeptiker”.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. UnoK

    Avsaknaden av liknande publiceringar i svenska media misstänker jag bero på att resultatet har visat sig likna det engelska: ett växande tvivel på ”myndigheternas” påståenden.
    Hade resultaten pekat åt andra hållet så hade undersökningarna haglat över oss, för att uppnå ytterligare förstärking.
    Att opinionsundersökningar inte gjorts av alla möjliga institut, politiska sammanslutningar, SVT, DN etc., håller jag för uteslutet in en så stor fråga som denna.

  2. Visst är det så, Uno K
    Hade svaren blivit annorlunda hade vi garanterat fått reda på det.

  3. Peter Stilbs

    Kanske någon vill tipsa Karin Bojs och Susanna Baltscheffsky  om detta scoop ? 

  4. Labbibia

    Undras vad som menas med ”hårdföra skeptiker” ?

  5. S. Andersson

    Jag är hårdför, jag är skeptiker, alltså är jag hårdför skeptiker. Dessutom är Bruce Willis min lillbrorsa.

  6. Militant koldioxidskeptiker!? Det borde väl vara sådana som bryter sig in i (framtida) koldioxid-förvarningsfarmer, öppnar portarna/kranarna och släpper ut gasen så att den åter kan få vara i sin naturliga omgivning. Ungefär som de militanta djuärrätsaktivisterna som släpper ut minkar ur minkfarmerna.

  7. Labbibia

    S. Andersson och Jonas N 🙂
    Elling är nog den mest ”hårdföre skeptikern” av oss alla.
    Åtminstone verbalt.

  8. Anders L

    Själv är jag mjukalarmist.

  9. Inge

    Det var ju vetiga frågor. Annars brukar det se ut så att man frågar om människan påverkar klimatet. Det kan ju alla, nästan, svara ja på. Sen draslutsatsen att denna höga andel tror på AGW.

  10. … jag tror att du kunde ha skippat ’-alarmist’ där.

  11. Anders L: Mjukalarmister är helt ok, så länge man inte är fanatiker. 😉

  12. Inge

    Anders L:
    Alla tycker nog att deras egen linje är lagom.
    Men att du skulle vara ”mjukalarmist” är nog inte så många som håller med om.

  13. Labbibia

    Inge
    Allting är ju relativt.
    Jämför vi med numera till andra bloggar flyktade Thomas Palm,  så är väl Anders rätt resonabel?

  14. Jag är i tillägg nedkylningalarmist.

  15. Labbibia #4
    Vad menade du med ”hårdföra skeptiker”?
    Var det din översättning av ”hard-line skeptics” i den referrerade artikeln? 
    Dom kanske menade att 25% kallade sig skeptiska till ”hardline filosofin”. D v s skeptiska till alla renlevnadsmänniskor som vill förbjuda rökning, alkohol, bilkörning och kött… 😉
    Enligt Wikipedia:   ”Hardline-filosofin, som klart och tydligt deklareras i manifestet, förbjuder sina anhängare att konsumera rökning eller tugga någon form av tobak, dricka alkohol eller använda någon form av illegal drog eller moderna mediciner. Alla hardliners är också veganer.”

  16. Labbibia

    Uffeb
    Njej, alltså, jag läste bara Maggies sammanfattning, så om rätt ska vara rätt, så är det  hennes översättning av ” hard-lineskeptics”
    Å andra sidan, med den beskrivning du bifogar av dessa” hardliners” så tillhör jag nog de ”mest hårdföra av de hårdföra skeptikerna…. 😉
    Kul liv de väljer att leva, de där ”hardliners”. Inte konstigt att de blir lite snurriga……. 

  17. Labbibia #16
    OK. Jag läste Maggies sammanfattning slarvigt och kastade mig genast över själva artikeln.
    Men att jag blev skeptisk till översättningen berodde på att jag hade svårt att se logiken.
    Om det är några som är hårdföra, så inte är det vi som är skeptiska till tvärsäkra fanatiker. Oavsett vad det handlar om.
    Jag skulle nog hellre beskriva mig som en nyfiket ödmjuk skeptiker.  😉
    Men visst kan jag bli besviken på journalisters larmarapporter och opportunistiska politikers manipulerande – för att inte säga arg…

  18. Uffe B, så har det sett ur redan klänge, dvs långt innan du upptäckte detta i just den här frågan. Både gällande journalister, och för politiker. Och det värsta är: Det är inte ens av medveten ondskefullhet det är så. Utan bara för att möjligheten finns där och är den enklaste vägen …

  19. Jonas N #18
    Och hur gammal är du då? Och vad vet du om vad jag upptäckt och när? 😉
    Är du en liten retsam besserwisser kanske? Men jag tar inte illa upp. Du är nog innerst inne mer ödmjuk än du anar själv… 🙂

  20. Uffe B, jag vet att du inte var med på Romartiden (det var inte jag heller) och insikter om hur politik fungerar är iaf minst så gamla …
    Jag skäms inte det minsta för min ödmjukhet. Och inte heller för att alla inte alltid uppfattar den …
    Men min poäng var egentligen den motsatta, dvs att ge dig medhåll och dessutom försöka vidga dina vyer: Det du upptäckt om journalister och politiker i denna fråga är långt mer allmängiltigt än så. Det gäller generellt, och det gäller också alla slags politiker. Dvs inte bara ’den andra sidans’.
    Och det sista har iaf jag fått intrycket av verkar vara en blind punkt hos dig … Alltså att du uppfattar vissa uppenbara ofullkomligheter men inte vill hantera att de faktiskt är långt mer universella än vad som syns just där och nu …

  21. Jonas N #20
    Vad du uppfattar om mig och mina blinda fläckar är kanske intressant för dig, men ointressant för mig. Men tack i alla fall…  😉
    Och ödmjukhet är nog mest en fråga om hur omgivningen uppfattar en person, snarare än den egna uppfattningen… 😉

  22. Fel på båda punkter:
    Din frustration med politiker har varit tydlig många ggr här (helt oberoende av att jag observerat densamma). Att du skulle tycka sådan var ointressant vore första gradens självmotsägelse.
    Och ödmjukhet är defintivt en personlig egenskap, inte något som tilldels av betraktaren. Men du kanske störs av att jag påpekar att det du har rätt om här gäller på långt fler områden …
    … på tal om ödmjuk inställning 🙂

  23. Jonas N #22
    Klart, slut och ett ödmjukt godnatt… 😉

  24. Kjell_A Jönsson

    Kjell-A Jönsson
    Britternas tro på AGW grundlades som bekant av Margreth Thacher. Men hennes syfte var att få bukt med kolgruvearbetarnas fackföreningsmakt och vinna ett politiskt mandat för att bygga ut kärnkraften. Lars Bern har tydligt redan beskrivit detta.
    Men Thatcher var ingen renlärig AGW-politiker. Hon byggde samtidigt upp enorma berg av östeuropeisk stenkol t ex i Antwepen, vilket gjorde det svårt att finna tonnage för andra sjötransporter. (egen erfarenhet)
    Tony Blair som varande populist missade naturligvis inte chansen att profilera sig med AGW, vilket blev alltmer betydelsefullt för att mot hemmaopinionen täcka över den olyckligt naiva vänskapen med GW Bush. (Irak etc)
    Men alla glorior kommer i regel på sned förr eller senare och ändamålen kan inte evigt helga medlen i ett land som England där det inte finns ett så väl fungerande ”åsiktsfrälse ” inom media som i Sverige.
    Kjell-A Jönsson

  25. ThomasJ

    Inge (#9): Ang. opinion så tog ST-tidningen in ditt inlägg ”Vi går mot kallare klimat” i lördagens (12/9) utgåva – Goodie !  🙂
    Om du önskar sänder jag dig gärna en ’scanning’ av detta. Maila mig off-list under tjthomasj[at]gmail.com så kommer den i retur prompt.
     
    Mvh/TJ

  26. Lars C

    Off topic
    Kul artikel i DI.
    I framtidens kök krävs det inte många knop
    Det handlar om design av visionära produkter. Ett klipp.
    Omkring 1.000 bidrag skickades in. Bland de åtta finalisterna finns för första gången en svensk: Rickard Hederstierna på Lunds tekniska högskola med sitt koncept Cocoon – ett slags växthus för kött.
    ”Det bygger på tanken att du kan odla protein som blir till riktigt kött eller fisk. Det finns i dag inget som talar emot att man i framtiden kan odla en oxfilé, biff eller fiskfilé. Det är ett starkt bidrag. Och dessutom väldigt roligt att det är svenskt”, säger Henrik Otto.
    Samtliga produkter har tillverkats av Electrolux för att få rätt känsla och för att bedömningen ska bli så rättvis som möjligt. Att ett koncept blivit en verklig produkt har ännu inte hänt.
    Tänk om det där med köttet blir verklighet, skulle lösa många framtida problem.

  27. Lars C: Lite läskigt är det allt. En hemmaodlad oxfilé. Men vem vet?

  28. Lars C

    maggie
    Den behöver inte vara hemodlad, den kan teleporteras från en gourmetkrog. Så nylagad att vitlökssmöret inte hunnit smälta.

  29. Magnus A

    UnoK: ”Avsaknaden av liknande publiceringar i svenska media misstänker jag bero på att resultatet har visat sig likna det engelska”
    Svenska resultatet liknar inte alltid resten av Europa. Se längst ned i denna kommentar.
    Resultatet publicerades i BBC och om inte svenska medier skulle nämna det beror det väl på en synnerligen sträng diskurs hos oss. (Men diskurs är inte detsamma som konspiration. Vill påpeka det då jag tror att tanken på konspiration är ett säkert sätt att marginalisera sig själv på.)
    Enligt Eurobarometern tycks britterna liksom övriga Europa senaste året ha blivit mer skeptiska. Någon ökning av de som anser att frågan överdrivs syns dock inte mellan 2008 till 2009. Ökningen betydelselösa 39 till 40 procent (samtidigt som de som anser att den inte överdrivs ökat från 52 till 54 procent). Se respons på frågan om ”the seriousness of this phenomenon has been exaggerated” på sida 41 resp. 37 i dessa dokument:
    2009:
    http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_313_en.pdf
    2008:
    http://www.hart-isee.com/uploads/DocumentsLibrary/documents/Europeans%5C%27%20Attitudes%20Towards%20Climate%20Change.pdf
    Sveriges siffror går mot strömmen, men tyvärr inte på det sätt många av er tror:
    Klimatet:
    http://farm3.static.flickr.com/2619/3916412671_057c9eb4d0_o.jpg
    Ekonomi:
    http://farm4.static.flickr.com/3498/3917199654_4d04574abe_o.jpg
    Orsaker?

  30. Som jag skrivit några ggr finns det redan något som liknar köttfärs, nu försöker de få muskelfibrer genom elstötar som ska motionera köttet.
    Inom 10 år finns produkten om konsumenten vill ha den.
    Jag kan tänka mig undernärda veganer, som målgrupp?

  31. Magnus A

    ThomasJ. Ja, Inge Bolins inlägg är bra! Har med att naturliga variationer betyder mer än man trott, vilket nu är mainstream och medgetts av IPCC:s Mojib Latif, samt att nya rön om påverkan betyder minskad andel möjlig påverkan från CO2.
    Även bra om solen och hotande kyla.
    (Men att ”ökningstakten egentligen bara ligger på 0,7 grader per århundrade” var lite statiskt tänkt och knappast återgivande något i IPCC:s eller annan forskning… T ex anger IPCC inte att CO2 orsakade temperaturökning före 1950, d v s hälften av senaste sekels av dem förmodade +0.7 grader C.)

  32. Lars C: Teleporteras? Mhmm… det är onekligen ett tag sen jag såg ”Flugan”.

  33. Lars C

    maggie!
    Titta på Star Treck. 🙂
    Eller lite mer seriöst, här:
    http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/artikel.asp?ProgramID=406&Nyheter=1&artikel=2587641
     
    http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article23629.ece
     
    Lite forskning återstår allt innan biffen kommer fram ur tomma intet.
    Så oroa dig inte, det blir inte i vår tid.
     

  34. Labbibia

    Magnus # 29
    Vad gäller klimatet, så är skillnaden helt klart en fri och obunden press, som kritiskt rapporterar, och låter alla komma till tals.
    Titta på Per W.s  Moderna myter, hans senaste inlägg om ”Nordostpassagen öppen för sjöfart.
    Dn firar nya desinformativa triumfer.
    En skam för svensk press, men även för det svenska samhället!

  35. UnoK

    Magnus A #29
    Tack för utmärkta länkar som visar att svenskarna är de som förstått bäst.
    Att jag inte sett något om exempelvis Eurobarometern i svenska media kan kanske bero på följande (ur ”conclusions”):
    However, Europeans feel that climate change can be stopped and the proportion of those thinking that fighting it can have a positive impact on the economy has increased. Undoubtedly, the fact that most Europeans feel well informed about climate change, its consequences, causes and ways of combating it assists in enabling people to join in the fight. Nevertheless, when asked at taking action a personal level, the proportion of Europeans that claim to personally act to fight climate change has decreased since spring 2008.
    Detta ger en antydan om svaret på frågan (som inte ställts):
    Hur mycket skulle Du vilja vara villig betala för att minska klimatförändringen
    som i sin tur antyder hur allvarligt man egentligen ser på problemet och inte bara att ”svara rätt”.
    Hur som haver – resultaten av Eurobarometern har uppenbarligen inte ansetts tillräckligt bra för att refereras i svenska media.

  36. ThomasJ

    Magnus A (#31): Jag är nedranns nöjd & glad över att inlägget öht. publicerades ’as-is’. Det handlar om ett bidrag till att ’väcka upp’ en lokal tidnings läsare som till största del har en medvetandenivå della DN:s desinformerade triumfer… [tack Labbibia!] 🙂
     
    Mvh/TJ