Attackerna mot en öppen klimatdebatt fortsätter

Mark Zuckerberg

Under många år så har våra svenska stormedia direkt motarbetat all öppen diskussion om klimatet. Istället har de blivit propagandamaskiner för en ovetenskaplig och dogmatisk alarmism. De politiska besluten är fattade, menar de, och då har läsare och tittare bara att rätta och packa sig. Något utrymme för den verkliga klimatvetenskapliga diskussionen finns inte och får absolut inte nå ut till allmänheten.

Det är nu drygt 10 år sedan det stora fusket inom IPCC avslöjades i vad som kom att kallas för Climategate . Varje år skrivs, granskas och publiceras c:a 400 artiklar i reguljära vetenskapliga tidskrifter som på olika sätt undergräver det politiska budskapet att koldioxiden måste skäras ned och att det annars hotar stora och allvarliga katastrofer för mänskligheten. Det internationella nätverket CIintel  har skrivit ett manifest som fördömer klimatalarmismen och som har över 900 underskrifter av framstående forskare och klimatexperter världen runt. Om allt detta skrivs och sägs nästan ingenting till den svenska allmänheten.

Men klimataktivisterna är inte nöjda. De har upptäckt att det förekommer en öppen och informativ diskussion om klimatet på alternativa media. Detta gör dem förskräckta. Alla är inte helt ense med vad politiker, myndigheter, stormedia och storföretag så ihärdigt påstår om en annalkande klimatkatastrof. Det finns nämligen mycket tunga och sakliga argument emot aktivisternas domedagsprofetior. Så nu uppmanas de gigantiska digitala medieplattformarna att bekämpa denna öppenhet.

Vi som är skeptiska till att det finns ett klimathot har sedan länge blivit bojkottade av alla rikstidningar och av public service. Tvärt om har ett flertal reportage skrivits om oss som anklagar oss för att vara illasinnade människor som vill att världen skall gå under. Man spinner sina konspirationsteorier att alla klimathotsskeptiker är äldre, vita medelålders män finansierade av Big Oil.  Och många tror dem tyvärr fastän fakta lätt motbevisar anklagelsen.

Vi på Klimatupplysningen har nu bytt blogghotell eftersom det gamla av någon anledning inte ville ha oss kvar. Efter bara några dagar med den nya bloggen så meddelade plötsligt GoogleAds att de inte ville förse oss med en ström av annonser som finansierar vår hemsida. Det är oklart varför de stängde av oss – Google brukar inte ge någon motivering, eller ange om och i så fall vilka som anmält oss. Alla skribenter jobbar ideellt, men det kostar lite grand till webbhotellet att ha en blogg och annonsintäkterna brukar täcka det mesta av denna kostnad. Vi har därför bytt annonsleverantör. Att vi också hamnar orimligt lågt på Googles sökmotor har vi också kunnat konstatera

Nu uppmanar amerikanska lagstiftare med senator Elizabeth Warren (D) i spetsen Facebook att blocka alla klimathotsskeptiker:

Lagstiftare, inklusive senator Elizabeth Warren (D-Mass.), har lovat att vidta åtgärder mot företaget om det inte gör mer för att stoppa utbredningen av felaktiga klimatfakta.

Warren sa att företaget måste hållas ansvarigt för sin roll i klimatkrisen och att rapporten ”avslöjar hur Facebook låter klimatförnekare sprida farligt skräp till miljontals människor.”

”Vi har upprepade gånger bett Facebook att stänga till kryphålen som gör att felaktig information kan spridas på sin plattform, men dess ledarskap vill hellre tjäna snabba pengar medan vår planet brinner, havsnivån stiger och samhällen – framförallt svarta och bruna – lider,” säger hon i ett uttalande.

Jag antar att vår facebooksida tillhör den grupp av ”klimatförnekare som sprider farligt skräp” som politikerna vill ha bort.

Amerikanska lagstiftare lovar alltså att ta i med hårdhandskarna mot politiskt obehagliga fakta och åsikter på internet i fortsättningen. Jag gissar att EU – som redan pressar Google och FB till att bedriva censur genom s.k. ”faktakontrollörer” – applåderar detta förslag. Så det verkar som om Google och FB alltmer tvingas att gå maktens ärenden och stänga ytterligare en dörr för en vetenskaplig och sund diskussion om klimatet.

Ingemar Nordin

Uppdatering: I och med avslöjandena om korruptionen av amerikansk utrikespolitik i Ukraina så blir detta inlägg ännu mer relevant. De stora tekniska plattformarna agerar politiskt och stänger ned alla inlägg som vill ifrågasätta John Bidens agerande till förmån för sin son. Twitterkonton och FB-konton som berör de avslöjande mejlen stängs helt sonika ned. Lyssna på Tuckers analys här: https://www.foxnews.com/opinion/tucker-carlson-joe-biden-burisma-hunter-biden

Föreställningen att dessa plattformar är rent tekniska utan sin egen politiska agenda, vare sig det gäller presidentvalet eller klimatfrågan, kan knappast vara mer felaktig.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ulf

  Orwell är onekligen mycket aktuell igen. Hur blev det så här? Hur kan yttrandefriheten angripas så flagrant av värdelösa politiker utan reaktioner ifrån omvärlden? Fruktansvärt obehagligt att Warren kan uttrycka rent fascistiska åsikter utan kraftiga motreaktioner.
  Sen kan man fråga sig varför de är så rädda fast de är säkra på att de har rätt?

 2. Carin S

  När ledare blir rädda att förlora makten inträder censur. Religioner använder sig utav det liksom diktatorer. Slutligen kastas de i fängelse som opponerar sig. Överallt så kringskärs det fria ordet, gammalt som nytt utav nymodigheter som värdegrund o genus men även att det är fake.
  Det är en mycket skrämmande utveckling där hela vårt samhälle utsätts för hjärntvätt.
  Snart får vi börja med tryckta ordet o skicka brev o tidningar till varandra. Ett uppsving f postverksamhet.
  Snart är det bara Moder Jord kvar som kan säga sitt fria ord om vad framtiden innebär.
  Carin

 3. Lasse

  Detta är verkligen skrämmande!
  Är det klimatvetenskapen som är så svajig att en debatt är omöjlig eller är det så betydelsefullt att alla är överens om att denna fråga är livsavgörande?

  I dagens SVD framgår att EU sätter press på biltillverkare som tvingas sälja bilar med allt mindre och renare utsläpp annars hotas med böter. Vi skall betala dessa bilar och ev böter.
  Aktieägare, arbetare och bilköpare får dela på notan.
  Då gäller det att ha alla med på klimattåget.
  Men då kan de väl i alla fall sluta ljuga om klimatet och vår påverkan på det.
  Vi får ta vara på de få platser vi kan uttrycka vår oro för ett totalitärt samhälle. Denna (KU) är ett andningshål! Tack.

 4. Simon

  Parallellerna till medeltiden är tydliga. Det som påstods vara ”sanningen” fick inte då heller ifrågasättas. De som vågade ifrågasätta blev kallade kättare och fick utstå tortyr och dödsstraff. Frågan man bör ställa sig är – om det nu är sanningen som predikas, varför är man så oerhört rädd att debattera den? Svaret är antagligen samma då som nu, makten har allt att förlora på att den verkliga sanningen kommer fram.

 5. Bim

  När sanningen blivit farlig så betraktar jag censur som kriminell.
  Censur kan ha en mening i väldigt speciella fall, tex. för att skydda människor mot bedrägerier eller andra brott.
  Grövre brott än att vilseleda en hel nation och utsätta hela befolkningen för utpressning är ju svårt att tänka sig. Så censuren i Sverige riktas just nu åt fel håll. Det gäller att vända på steken, men det görs bäst genom att ge befolkningen kunskap genom fria medier där diskussionen är fri. Hindrar politikerna det så borde de sitta inne, på sommaren, och ute på vintern.

 6. Johan Montelius

  ”eftersom det gamla av någon anledning inte ville ha oss kvar. ”

  Jag måste rätta här. Den gamla leverantören har hela tiden varit mycket hjälpsamma i processen att flytta siten. Saken var att klimatupplysningen sedan urminnes tider legat hos en leverantör som erbjuder servertjänster där man bygger upp hela sin infrastruktur själv (operativsystem, webserver, databaser mm). Detta hade vi inte underhållit de senaste 10 åren – vilket man måste göra om man vill driva allt själv.

  Klimatupplysningen är nu flyttad till ett webhotell där de står för hela infrastrukturen och vi sköter allt från WordPress – betydligt enklare och mycket billigare.

  Båda företagen har varit mer än väl hjälpsamma i denna flytt.

 7. Daniel+Wiklund

  Voltaire hade behövts idag. Warren riskerar ju att brinna upp av ilska. Hon ska kalla sig demokrat. Åsa Romson menade ju att medelålders vita heterosexuella män som kör stadsjeep och äter kött orsakar allt elände i världen. Även Romson förespråkade demokrati. Koldioxiden verkar även ha förgiftat vissa hjärnor.

 8. Arne Nilsson

  Nåväl, vi som vill att det fria ordet ska få finnas kan ju skänka en slant.

 9. Lasse

  För den som är intresserad av spelet , speciellt dribblandet på nätets wikipediasidor så kan man söka:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Klimatskepticism
  Se även diskussionen.

  Där påstås att 97% av forskarna är överens i frågan-men räknar upp ett 30 tal kända namn som kan kallas skeptiker/förnekare.
  Då finns det således 1000 klimatforskare i vårt land.
  Men ingen som kan förklara solens inverkan 😉

 10. Frej

  Ja då vet vi vad vi kan förvänta oss , nu när Trump tycks förlora valet . Den här pandemin kom väldigt lägligt .Nu är manegen krattad för den stora omställningen .

 11. Johan M #6,

  Visst fanns det enstaka personer som varit hjälpsamma. MEN att servern lagts ut på ett annat företag som varit omöjliga att kontakta angående nedläggningen kom som en överraskning. Hade tjänstvilligheten varit större (vi har ju trots allt varit kunder där i över 10 år) så hade de väl erbjudit oss att fixa till det som behövde uppdateras. Vi hade nämligen ett avtal som innebar att de skulle sköta sådant mot en timersättning – men eftersom servern låg på ett annat företag så såg de det inte som deras sak längre. Det är möjligt att jag har missförstått men jag upplevde det som att vi blev utslängda. Du fick ju göra allt jobbet med att få tag på ett nytt webbhotell och, tillsammans med webbdesignern Robert Toth, utforma den nya bloggen. Utan er så hade denna blogg legat nere nu.

 12. Fredrik S

  Det är nog rätt bra att amerikanska insnöade, eller upptinade kanske, senatorer är tydliga.

  Amerikaner är inte som svenskar utan skeptiska mot etablissemanget på ett helt annat sätt.

  Skriver vi mer om det kanske fler svenskar än nu också vaknar upp från den nedärvda sossedvalan och tänker mer själva.

 13. Mats M

  Att en politiker uttalar sig om vad som bör förbjudas att publiceras är ju i sig ett första steg bort från demokrati och ”freedom of speach”. Att dessa dessutom tar sig för att definiera vad som är vetenskapligt sant är chockerande anti-intellektuellt.
  Men om nu tar dom på orden så innebär det ju att allt som ska publiceras måste vara sant. Det innebär vidare att vetenskapliga hypoteser inte kan publiceras. Alla modellresultat om framtida temperaturer eller havsnivåhöjningar kan ej publiceras. Det kanske vi kan leva med men konsekvensen blir att den vetenskapliga diskussionen upphör och därmed den folkbildning som följer av denna diskussion. Alla hypoteser inom vetenskapen får ej nämnas då de per definition ej är sanna.
  Om för ett ögonblick tänker på vad det kan innebära inom andra områden blir man minst sagt förstämd. Får en hypotes om varför en viss form av cancer ökar inte publiceras? Får en hypotes om kostens inverkan på cancer inte publiceras?
  Denna logiska konsekvens tänker sig nog inte politiken. Näsan räcker nog inte längre än att slåss för att behålla makten. Däri förblindas man så till den grad att man inte ser att man inför element av diktatur – steg för steg. Det sorgliga är att det finns dom som tycker detta är önskvärt och riktigt. Baserat på resultat av hypoteser som kommer ur klimatmodellerna.
  Är vi tillbaka där jag började nu?

 14. T Back

  Hur det med isen i Arktis? TV4hade igår ett långt skrämselinlägg om och av forskare som återvänt från isen i Arktis. Snart har havet stigit 2, 5 m om vi inte kraftigt reducerar CO2-halten uppgavs det. Vad ska lyssnarna och tittarna tro?

 15. Fredrik S

  T Back #13

  Om det är havsisen de refererar till om har de nog varit infrysta så länge däruppe att frosten i skägget spridit sig uppåt.

  Men det är nog TV 4 reportrarna handikappade. misstänker jag.

 16. Ann+Löfving-Henriksson

  Öppen klimatdebatt!
  Bra att Ingemar och Johan debatterar öppet här och inte gömmer denna upplysande diskussion i kulisserna. 🙏

 17. Roland Salomonsson

  Världen har blivit upp och ned sedan WW2!

  De demokratiska fri- och rättigheter som Västvärlden försvarade genom kriget, har de nu omvandlat till den ideologi som NAZISMEN stod för.
  Märkligt nog så har de f d kommunistiska länderna i Östeuropa, och Ryssland, omvandlats till demokratins försvarare inkl åsikts och yttrandefrihet. T o m Kina har öppnat sig. Och Indien, Brasilien.

  Jokrar är den Islamska världen! EU lär knappast kunna hållas samman ju längre Globalismen tvingar på folken diktatur. I ett inbördeskrig mellan EU väst resp Öst kommer både Ryssland och Kina att ingripa på ”Östs” sida.

  Det innebär att f d västvärlden, samt Turkiet, vissa islamska stater snabbt närmar sig en Globalistisk diktatur, vilken grundar sig på Nazistisk ideologi. Det avgörande blir vart USA tar vägen. Så länge Trump är president står hans administration för antiglobalism och NATIONALISM.
  Antiglobalismen och demokrati i varierande grad upprätthålls av Ryssland, Kina, Indien, f d Östeuropa, Japan, Filippinerna, Indonesien, Singapore, Brasilien, Argentina, Uruguay.
  Afrika är delat där politikerklassen är köpt av Globalisterna via IMF, medan gräsrötterna vill ha välfärd, vilket de inser att Globalismen inte tänker ge dem, men kan få via NDB!

  M a o vann demokratiska krafter WW2 (kriget) men har förlorat freden.

 18. Sören+G

  Havsisen runt Antarktis hade nästan rekord-utbredning vid isxmaximum i september. Isminimum i februari låg på normal nivå. Isutbredningen varierar en hel del mellan åren både i Arktis och i Antarktis.

 19. Roland S #17,

  Lugna dig nu. Din kommentar ligger helt utanför ämnet. Skärpning!

 20. Sven Hanssen

  Detta citat från en forskare i neurologi tycker jag passar nästan ännu bättre inom klimatologi:

  ”Models widely shared among a scientific community represent a scientific paradigm. In contrast to hypotheses and theories, paradigms are not meant to be tested, since one must believe in one of them and use it as if it represented the truth, in the very process of testing a hypothesis experimentally. A paradigm comes dangerously close to becoming a dogma, a belief that wholly escapes criticism or doubt and is considered ascientific. Several models may coexist historically, sometimes because each one is perceived to have different advantages, but usually due to lack of awareness that one of them is distinctly better than the others, compounded with the human tendency to persist irrationally in long-held beliefs. Nevertheless, models and paradigms eventually may be perceived as obsolete and be discarded by newer, less committed generations of scientists, particularly when they are manifestly unable to account for some data and efforts to apply them lead to highly unparsimonious, complicated lines of thought. Continued use of an obsolete model, or mixed-up joint use of elements of different models, tends to obstruct the progress of science.
  Some neuroscientists wrongly think that they do not use a neural model. This means they simply are unaware of the model they are using. Frequently, some aspects they mistakenly regard as facts actually are conjectures. Dogmatic conscious or unconscious belief in models is a condition that is prone to poor thinking and poor science. Due to the great complexity in the studied organ, brain science is a field where such interpretive malfunctioning is not uncommon.”

 21. Ivar+Andersson

  När kommer vi att få en sanningsminister/departement som ska se till att alla tvingas följa konsensusåsikterna om klimat, brottslighet mm?
  Biträdande rikspolischefen Mats Löfving trampade många på tårna när han talade om 40 kriminella klaner.
  Vem ska avslöja klimathotsskojeriet?

 22. Johan Montelius

  ”11 Ingemar Nordin

  ”Hade tjänstvilligheten varit större (vi har ju trots allt varit kunder där i över 10 år) så hade de väl erbjudit oss att fixa till det som behövde uppdateras. ”

  Man bör ha lite koll på vad de är man har köpt och vad man betalar för. I detta fall var det som om man skulle gå till slaktaren och köpa en bit kött och sen ringa klockan åtta på kvällen och undra varför inte middagen var serverad.

  Den tjänst som klimatupplysningen betalade för var att ha en server körande – inte att fixa allt som behövs för att få upp en websida i wordpress. Företaget, likt slaktaren, tillhandahåller en del i det vi behöver för att få upp en websida. Att vi inte klarar av det själva är inte slaktarens fel.

  Nu ligger vi på ett webhotell som likt en restaurang gör allt från att gå till slaktaren till att fixa rödvinssåsen. Att be en slaktare göra allt det jobbet är det ingen som gör (även om slaktaren antar sig uppgiften så blir det nog en dyr middag).

  Att från detta dra slutsatsen för att klimatupplysningen blev utslängda pga någon konspiration mot dess innehåll är att gå väl långt.

 23. Argus

  @#9 Lasse

  Drar man upp konsensus’argumentet’ är man körd. Inte bara är argumentet totalt värdelöst utan man refererar också till (i 97% av fallen) Cook et al (2013).

  Jag har spritt delar av mitt tyckande om Cook et al till delar av min omgivning, och där karakteriserat artikeln som att bitvis nå höga poäng i retorik. Jag citerar mig själv:

  ’Ett skickligt turnerande för att försvara en tes som inte är vetenskapligt betingad. Tex ger jag ett högt betyg i retorik till speciellt denna mening (ur Conclusions):

  ’ The situation is exacerbated by media treatment of the climate issue, where the normative practice of providing opposing sides with equal attention has allowed a vocal minority to have their views amplified.’

  Och samtidigt lägsta möjliga betyg i vetenskaplig hederlighet.

  Samtidigt vill jag påminna om att ’konsensus’ aldrig har eller kommer att få betydelse för vetenskap.’

  För egen del klistrar jag epitetet ’rökt’ på de som drar fram Cook et al.

 24. Johan M #22,

  Jo, som jag sade så fanns det personer som hjälpte oss en del, t.ex. med att avsluta kontot.

  Men, för att ta din metafor, om man hade kommit överens med slaktaren om att de skulle serva oss när det behövdes mot en timersättning så skulle han förstås ha levererat en färdig middag.

  Jag må vara överdrivet nojig i detta fall. Men har man levt och sett vilka metoder som alarmisterna använt och använder under så många år så må det vara förlåtet.

 25. Johan Montelius

  ”Att vi också hamnar orimligt lågt på Googles sökmotor har vi också kunnat konstatera ..”

  Om man nu, sju timmar efter det att detta inlägg lagts upp, googlar på ”öppen klimatdebatt” så kommer detta inlägg upp först.

  Googlar man på ”klimathotet” så är vi det 8:e alternativet. Staffan Mörner kommer högst upp!

  Att Klimatupplysningen inte hamnar högst upp på listan om man googlar på klimat är inte konstigare än att det finns hundratals siter som talar om klimat.

 26. Simon

  #24 Ingemar N

  Ja nog närmar vi oss med stormsteg det stadiet då oönskade åsikter och ifrågasättanden i hög utsträckning kommer att tystas ner. Det är ju bara titta hur man blockerar FB-grupper, Twitterkonton som stängs ner och den censur som pågår på bland annat youtube. Inte tu tal om annat. Det behöver man inte vara det minsta konspiratoriskt lagd för att inse.

 27. Johan Montelius

  24 Ingemar Nordin

  ” t.ex. med att avsluta kontot.”

  Den personen gjorde sju saker utöver vad han är betald för under processen att flytta innehållet på den server vi hade — som vi inte längre visste lösenordet på!

  I slutändan, när jag kom på att jag hade glömt och be dem stänga ner servrarna för att flytten gick bra så gjorde de det och efterskänkte avgiften för oktober månad.

  Att de överhuvudtaget sa åt oss att det kanske inte är så bra att de lagar vår middag eftersom de är slaktare och att det blir väldigt dyrt är det bästa de gjort. Hur mycket pengar gick inte till dess utgifter under åren – vad är kostnaden idag när vi ligger på ett webhotell? Vi borde skicka dem en chokladkartong för att de påpekade att det inte var vettigt att de skulle lösa våra problem till timkostnad.

 28. Ulf

  Svar 25

  Bra Johan det låter mer förtröstansvärt.
  Det hindrar dock inte att man blir beklämd över Warrens uttalande.
  Nu när allt pekar på en Biden seger så hoppas jag verkligen att han orkar se till att uppträda moderat i flera frågor som splittrar USA. Inte minst i klimatfrågan. Att han enar landet inåt och även utrikes allierade och håller en rak tuff linje mot Kina.
  Men en del vänsterdemokrater får mig att bli mörkrädd faktiskt.

 29. Rolf Mellberg

  #14 T Back

  Detta med 2.5 meter är totalt nonsens vilda spekulationer på hundratals års sikt. Nästa riktiga istid kan mycket väl givit oss mycket stora motsatta problem innan dess.

  Att arktis is är svag i år är korrekt, men den var ganska stark för bara två år sen. Att havsisen är svag spelar inte någon som helst roll för havsnivån.
  Botanisera på polarportal.dk !!! Där finner du fakta.
  MEN Antarktis havsis är över medel nu. (trots att CO2 snabbt sprids runt klotet)
  Summa avsmältning från Grönland och Antarktis (det som potentiellt hotar havsnivån) har under 16 år (på senare tid) varit löjeväckande låga SUMMA 14 MILLIMETER!!!

  Vanligt folk är oerhört vilseförda och de som kallar sig journalister är helt utan vett och kunskap.

  Lite fler faktorer bidrar till havshöjningen men den har pågått under minst 150 år och den kurvan visar inga som helst likheter med CO2-kurvan (keeling) IPCC försöker med alla upptänkliga medel trolla fram en acceleration i havsniån (satteliters mm-mäting från rymden) men när ”vattenmätare vid kuster och hamnar” inte alls visar accelleration så måste ett samlat klimatindustriellt ideologiskt komplex satsa massivt på propaganda för att upprätthålla narrativet. Det är det du sett på TV4.

 30. Mats M

  #29 Rolf Mellberg

  Är det inte snarare så att journalisterna är korrupta?
  I så fall är detta ett faktum som är värre än att dom är utan både vett och kunskap.
  Dom lånar sig till att bedriva censur och propaganda i avsikt att föra medborgarna/läsarna/tittarna bakom ljuset.

 31. Rolf Mellberg

  #30 Mats M

  Ett relativt fåtal kan nog vara korrupta, de har kunskap men kör på dels av ideologiska skäl men även av den berömda försiktighetsprincipen.

  Flertalet är inkompetenta nollor som har ett par år på folkhögskola bakom sig, noll bildning i naturvetenskaper och lika okunniga om hur vetenskap bedrivs.

  Till Medias ”försvar” kan anföras att de blöder, det går inte att uppräthålla en verksamhet när Google och andra snor nästan alla deras annonsintäkter.

  Även Public service verkar stå på panikens rand enligt mer eller mindre tillförlitliga uppgifter på ”alternativ” media. Deras grad av relevans befinner sig i fritt fall.

 32. Daniel+Wiklund

  Blir mörkrädd när jag läser vad Warren skriver. Om man dessutom läser två böcker om Stasi blir man ännu mer mörkrädd. Birgitta Almgren har skrivit ”Inte bara spioner. Stasi-infiltration i Sverige under kalla kriget. Jens Giesecke har skrivit ” Stasi. Östtyskland hemliga polis, 1945-1990. Sverige hade goda förbindelser med DDR.

 33. Jan

  #31

  Roade mig att titta på eftergymnasial utbildningsbakgrund på Linkedin för Expressens klimatredaktion. Förutom journalistutbildningar hittade man utbildningar som språk, litteratur, kulturvetenskap, kvinnor och ledarskap, teater, historia, konst och statskunskap. Det de hade gemensamt var att alla saknade naturvetenskapliga eller tekniska eftergymnasiala utbildningar.

  Undra om den bristande naturvetenskapliga/tekniska bildningen är något unikt för Expressens klimatredaktion?

 34. Johan M #25,

  Google för alltid upp dina egna preferenser. Magnus C skrev i sitt inlägg ”Jag har därför provat detta för att se vad man får för sökresultat om man söker på “klimatet” och “klimatskeptiker”. Jag använde “Privat läge” i webb-läsaren för att inte tidigare sökningar skulle påverka sökningen.”

  Det ger tyvärr vad en vanlig Svensson råkar ut för när han/hon googlar.

  ”Klimatupplysningen finns inte med på de 10 första sidorna av sökresultat, och då är ändå denna sajt en av de största när det gäller klimat i Sverige”

 35. Simon

  #33 Jan
  Bra sammanfattat. Man brister dessutom i ekonomisk kunskap vilket förklarar varför inga journalister längre klarar av att ”följa pengarna”.

 36. #35
  Bristen på ekonomiska och naturvetenskapliga kunskaper har nog mycket lite med saken att göra. Det är så enkla fakta så även en mindre utbildad med lätthet skulle kunna se sammanhangen. Det är nog vid viljan och syftena som skon klämmer, dvs rent politiska hänsyn.

  Mycket bra artikel som inte nog kan upprepas i en allt lägre takhöjd. Tack för den.

 37. Simon

  #36 Alvar N
  Ja förmodligen har du helt rätt i det. Även om det bär emot att tänka sig att förljugenheten har spridit sig så djupt.

  Bra artikel som sagt.

 38. Johan Montelius

  #34 Ingemar

  Prova i privat läge, det gjorde jag.

 39. Adepten

  En fråga som klimatalarmister bör ställa sig, vilket ERoEI har ett energisystem som baserar sig på förnybar energianvändning.
  ERoEI står för ”Energy Returned on Energy Invested”. Det betyder ungefär ”utvunnen energimängd per investerad energimängd”.
  Dagens välfärdssamhälle kräver ett ERoEI på minst 10-15.
  En människa som jobbar 16 timmar per dag för att få ihop till 9000 kJ per dygn har ett ERoIE på 1.
  Alla förnybara bränslen har ett ERoIE på mindre än 8.
  Det kommer inte att bli enkelt gå mot förnybara bränslen. Slutsatsen blir att vi inte kan upprätthålla vår civilisation på dessa alternativa bränslen.

 40. Lars i Huddinge

  #38 JM
  Om man befinner sig på google så måste man ta bort ”@google” före ”klimat” för att hamna rätt.
  Märk för och delete.

 41. Göran Johnson

  #14 T Back
  #29 Rolf Mellberg

  ” TV4hade igår ett långt skrämselinlägg om och av forskare som återvänt från isen i Arktis. Snart har havet stigit 2,5 m om vi inte kraftigt reducerar CO2-halten uppgavs det.”

  Jag såg inslaget i TV4, där de också sa att havshöjningen blir 5 meter (!) på 150 år. De visade kartor över Gotland där Storsudret blivit en egen ö, och kartor över Europa där delar av Nederländerna var hav, detta utan att nämna att en stor del av Nederländerna redan ligger under havsnivån utan att vara hav (lägsta punkten -7 meter) och att nuvarande trend (som vi haft i mer än hundra år utan tendens till ökning) innebär ca 30 cm havshöjning på 150 år. SMHI har dessutom beräknat att havsytan kring Gotland omkring 2100 kommer att ligga mellan 10 och 57 cm lägre än idag, med hänsyn till landhöjningen. Det är ett oerhört tendensiöst inslag att sända utan seriös kommentar som Granskningsnämnden borde ta sig en titt på om det verkligen uppfyller kraven på saklighet och opartiskhet.

 42. Rolf Mellberg

  #41 Göran

  Fem meter… det var som värst 🙂

  En lokal C-politiker drog till med 2.5 och han fick duktigt mothugg av mig. Men jag fick nu titta efter i hans källa, och det var detta:

  https://www.theguardian.com/environment/2020/sep/23/melting-antarctic-ice-will-raise-sea-level-by-25-metres-even-if-paris-climate-goals-are-met-study-finds?

  Notera att det är Rockströms fanatiker som varit i farten – så bra, de är ju helt desperata!!! Jag tror att de känner hur marken gungar under fötterna och inte ens Biden kan nog hindra en tillnyktring.

  Men i slutet var det riktigt uppmuntrande läsning, folk verkar inte vilja köpa skiten längre. Här i deras egna ord:
  News is under threat …
  … just when we need it the most. Millions of readers around the world are flocking to the Guardian in search of honest, authoritative, fact-based reporting that can help them understand the biggest challenge we have faced in our lifetime. But at this crucial moment, news organisations are facing a cruel financial double blow: with fewer people able to leave their homes, and fewer news vendors in operation, we’re seeing a reduction in newspaper sales across the UK. Advertising revenue continues to fall steeply meanwhile as businesses feel the pinch. We need you to help fill the gap…..

  Ha ha ha 🙂

 43. Rolf Mellberg #42

  Det enda bekymret är att de som tar över annonsmarknaden, G o FB är minst lika alarmistiska som ”the G”. Det tycks ju vara så att för att vara god, d.v.s. tillräckligt vänster, måste man tro på klimathotet. Det största hotet mot klimathotet är ju enkla fakta, och det är klart att de vill man helst inte att de ska spridas till kreti och pleti, och framför allt inte till de troende.

 44. Lars Cornell

  #36 Nyren
  ”Det är så enkla fakta så även en mindre utbildad med lätthet skulle kunna se sammanhangen.”
  Det är rätt och fel samtidigt.
  Sammanhangen är inte så svåra, det svåra ligger i att hitta fakta. ”Lyssna på vetenskapen”, men var skall journalister, Gretor mfl titta för att hitta ’vetenskapen’. Var hittar du själv ’vetenskapen’? I massmedia finns den inte. Den finns i IPCC-AR5 men de dokumenten är på flera tusen sidor och inte lätta att läsa.

  När tom Riksbankens forskningsgrupp [Conny Olovsson] tar miste på fakta och tolkar dessa fel, då visar det på vilka svårigheter som finns. Se sid 4, 7 och 8 i
  http://www.tjust.com/2020/klimat/202005-ost.pdf

 45. #44
  Klokt, men de mer eller mindre utbildade bland politiker, journalister och påstådda experter av alla tänkbara sorter som uttalar sig och tar ställning har en skyldighet att tänka själva och har dessutom oftast resurser att använda för att syna fakta. Inte särskilt avancerat. Om man bara vill veta. Sådan vilja existerar inte hos så många så det stör:

  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/det-teoretiskt-om%C3%B6jliga

 46. Dan

  Adepten #39:

  ”Slutsatsen blir att vi inte kan upprätthålla vår civilisation på dessa alternativa bränslen.”

  Det är nog precis det som är meningen.

 47. Sören+G

  För de flesta människor, efter all hjärntvätt, är klimatförändringar lika med utsläpp av koldioxid. Att klimatet alltid har förändrats tycks inte finnas i folks medvetande.
  På Kulturnyheterna i TV1 visades en utställning med samisk konst. En kvinna sa sig blivit orolig för klimatförändringarna. Det hade säkert varit ovanligt varmt nu några år. Men hon sa sig engagerad för klimatet, och då menar hon förstås att kämpa mot användningen av fossila bränslen. Tyvärr kommer det knappast att hjälpa. Och eftersom det tilll allra största delen är naturliga faktorer som styr klimatet är det troligt att det snart blir kallare igen. Hur såg det ut på 1930-talet?

 48. Arild Fuglerud

  Tack, Ingemar för detta inlägg om hur vi hindras och attackeras av våra meningsmotståndare.

  Att attackera meningsmotståndare som person är osakligt men tyvärr mycket effektivt. Det är det medlet man ofta använder när man själv har svårt att argumentera i sak och därför vill undvika en öppen debatt.

  Även ”konsensus” som argument kan slå ihjäl många diskussioner men har inget med vetenskap att göra. Nyvinningar inom vetenskap går ofta mot den rådande uppfattningen. Vetenskap kräver därför en öppen debatt för att vara effektiv. Men tyvärr används ofta konsensus som argument även av vetenskapsmän och institutioner. Jag håller med Argus #23 – då är man körd!

 49. Simon

  Det allra märkligaste när man försöker föra en sansad debatt är att de mest alarmistiska ofta inte ens vet att i:et i IPCC inte står för International utan intergovernmental. Man har inte ens koll på att organisationen är en politisk mellanstatlig organisation. Bara att förklara detta faktum tar mycket energi. Man kunde ju tycka att de åtminstone borde ha koll på en sådan enkel sak när dom nu är så tvärsäkra att jorden håller på att gå under. Suck!

 50. Lars Kamél

  Den som inte har några sakargument, vill inte ha någon öppen och saklig debatt. Den som envist håller fast vid åsikter som strider mot fakta och vetenskap, har inga sakargument. Vilket till exempel gäller för klimataktivister.

 51. Paul+Håkansson

  Ni MÅSTE titta på denna video.

  The Great Reset’: World leaders to harness COVID and pursue ’sinister’ climate agenda

  Sky News host Rowan Dean says the next World Economic Forum in Davos has morphed from a “jet-setter climate gabfest” into a sinister “anti-democratic enterprise designed to destroy your job, steal your prosperity and rob your kids of a future”.

  “It’s a hardcore leftist eco-horror show replete with quasi fascism,” he said.

  Mr Dean highlighted what he described as a “disturbing trend among many of the world’s left-wing elites to increasingly conflate COVID-19 with climate change.

  “Many are going so far as to suggest that all the measures applied to the coronavirus, the lockdowns, the destruction of businesses, the suppression of dissent, curfews, strong-arm police tactics, should become the ‘new normal’ for dealing with climate change.

  Mr Dean said the next World Economic Forum is planning “to convince governments with the help of big businesses and big tech to bring about something deeply sinister called ‘The Great Reset’.”

  “It is a program designed to strip us all of our fundamental democratic rights in favour of a new form of society as dictated by the elites”.

  Mr Dean said the advertising for ‘The Great Reset’ was “just about as cliched and vomit-inducing as the most inane corporate ad can be”.

  “This promo is saying that all the very worst things in the world, from the coronavirus to bushfires to riots to pollution to poverty are somehow linked.

  “Then it is claiming they can magically disappear. Literally at the push of a button and just like that, everything in the world is made right and pure again.

  “The Great Reset. What could be simpler?

  Mr Dean said ultimately “lunatics including Prince Charles and the United Nations and the IMF want to replicate the global response to COVID and repurpose it for climate change, to enforce zero net emissions”.

  https://www.youtube.com/watch?v=GeykREAlYSg&ab_channel=SkyNewsAustralia

  Inte för att jag är konspiratorisk men man kan inte än annat börja fundera i dom banorna när det gäller hur viruset kommit till. Farliga människor.

 52. Paul+Håkansson

  Förresten kan inte ngn skicka videon till Elisabeth Warren. Förhoppningsvis får hon hjärtstopp av den.

  https://mewe.com/ är annars ett alternativ för att komma undan censuren.

 53. Paul+Håkansson

  https://mewe.com/join/rejectthenewnormal1

  Om ni vill vara med och stoppa galningarna så är adressen ovan kanske en start.

 54. Nils Andersson

  Som vanligt. Den stora konspirationen för att införa Grönetariatets Diktatur (The Dictatorship of the Greenetariat) när Proletariatets diktatur inte längre är populärt eller comme il faut.

 55. Ulf

  Vi slåss inte mot några konspirationer utan helt enkelt mot dumheten. Det går inte att underskatta politikers bristande intellektuella förmåga.
  Det kan vi se med covid19, när flera ledare i världen varit beredda att offra hela sitt land i vansinniga åtgärder, för att stoppa ett virus som dödat 0,1 promille av världens befolkning.
  Att de inte fattade vad de gjorde syns också på de yrvakna reaktionerna när siffrorna kom på ekonomins utveckling. ”Oj är det så här en världsekonomi fungerar” kan man sammanfatta det med. De politiker som fattade har kritiserats mycket hårt i media, exempelvis Bolsanero o Trump.
  Klimatfrågan har kommit i självsvängning. Alltför många är helt enkelt beroende ekonomiskt av att koldioxidhetsen fortsätter. Vi vet vad som händer med de politiker som vågar ha en annan åsikt i frågan. Frontalangrepp ifrån media. Så nej ingen konspiration bara gammal hederlig dumhet plus självsvängning.
  Det är precis som på 1970 talet när socialdemokratin trodde att ett socialistiskt samhälle var framtiden. Bristande intellektuell förmåga inte elakhet och konspiration.

 56. Ulf

  Men eftersom klimatsekten begränsas till västvärlden så kommer det att hända saker den dagen resten av världen också ska omfattas av koldioxid restriktionerna.
  Jag är övertygad om att det i god tid innan 2030 kommer att komma nya rön om klimatet om Parisavtalet inte är gynnsamt för länder som Kina. Just nu är det extremt gynnsamt för Kina. Västvärlden slår knut på sina ekonomier emedan Asien kan köra på i full fart. Allteftersom kommer röster att höjas mot Asiens koldioxid utsläpp. Då står vi inför en mycket spännande utveckling.

 57. Lasse

  Tänkte berömma min tidning SVD eftersom de i debattfältet tillåter oss bemöta klimatalarmismen.
  Lite tjatigt forum eftersom det tar tid. Men jag har tid.
  Nu berömmer jag inte dem längre!
  Redaktören tålde inte en hänvisning hit för ett mer spännande debatt.
  Eller var det en länk till en artikel av Willis E som de ogillade.

  #56 Ulf Kanske är kunskapen om NOX utsläppen, från matframställning-det som får Kina och Indien och resten av Asien som äter mer än alla andra, att vända fokus dit?
  https://wattsupwiththat.com/2020/10/12/new-research-nitrous-oxide-emissions-300-times-more-powerful-than-co%e2%82%82-are-jeopardising-earths-future/

 58. Adepten

  # 1, 55, 56 Ulf
  Du har en nykter inställning till vad som brister i dagens samhälle som jag kan hålla med om.
  Problemet med dagens Klimataktivister är att de föds in direkt i översta steget i Maslows behovstrappa. På det steget handlar det inte om ett behov som helt kan uppfyllas utan om behov som ständigt förändras, tron på av att vara den mest kompletta versionen av sig själv. Bara en liten del av världens befolkning når denna nivå eftersom man först måste tillfredställa underliggande behov för att kunna fokusera på att förverkliga sig själv. De som inte jobbat sig igenom de andra nivåerna i trappan som gäller att uppfylla basbehov så som mat, vatten, syre, säkerhet och trygghet har svårt för att se sambandet mellan Lamberts Lambert Energy Index (LEI) och Energikvalitet. Det innebär att vi måste ha en optimal mix av kärnkraft, vatten kraft, fossilenergi och förnyelsebar energi i kombination med en human befolkningsminskning.

 59. Lasse

  Valet i USA avgörs genom olika avslöjanden.
  Hillarys mail var fallet för henne.
  Undrar om Biden klarar av att förklara de mail som nu läckt ut.
  (Handlar om en dator där mail från Ukraina avslöjar att sonen gjort jobbet han var betald för-se till så vicepresidenten var tillgänglig)

  Öppen debatt där sanningen döljs?

 60. Karl-Oskar

  FB försöker censurera nyheten om Biden.

  https://nypost.com/2020/10/14/facebook-twitter-block-the-post-from-posting/

 61. Nils Andersson

  Många som är i klimateriet erkänner emellanåt att det egentligen inte handlar om klimat, utan om att bekämpa ”patriarkatet” eller andra vändningar. I praktiken betyder detta att de vill lägga det mesta av mänsklig verksamhet under statlig eller översttlilg kontroll. Det handlar alltså om Grönetariatets Diktatur. Detta ersätter Proletariatets Diktatur, som har ett något skamfilat rykte efter diverse äldre och nyare fälttest. Tänk Sovjet, hela Östblocket och de senare fallen, t.ex. Zimbabwe och Venezuela.
  Men de har ytterligare ett ess i stövlarna, nu kommer dessutom Häxdoktoeriatets Diktatur…

 62. Fredrik S

  Karl-Oskar #60

  Ja, det är ju nästan i klass med vår statliga medie-institution.

  Med skillnad att vi inte behöver försörja dem om vi inte vill.

  Fast NY Post gillar nog uppmärksamheten nätdrakarna genererar i sin iver och dessa tjänar säkert på tjafset också.

 63. Håkan Bergman

  Lasse #57
  Det där påståendet återkommer också om metan, men så är det för alla växthusgaser som bara finns i låga koncentrationer, så var det också för CO₂ när halten var låg men då hade vi inte några klimatlarm. Och N₂O har mycket kortare uppehållstid i atmosfären än CO₂.

 64. Tore Forsgren

  I praktiska sammanhang är ju som bekant kunskap väldigt användbar. De som har kunskap och samlar på metoder som fungerar lyckas ofta bättre än de som saknar sådan.

  Trots att vi upplever oss vara i moderna tider med fantastisk teknik har en lång investering i en omstörtande maktelit nu börjat bära frukt.

  Hela utbildningssamhället talar ett helt nytt ”humanistiskt” omhändertagande språk som handlar om utsatthet och att värna om skyddsvärda saker eller grupper.

  Genom att flytta över hela samtalet på vem som är ond och god blir det mycket lättare att få makt över de mer ”konservativa” som förvaltar formelsamlingar och de vetenskapliga metoderna.

  Det är ingen olyckshändelse utan en mycket systematiskt genomförd utbildning där man skapat metoder för att invalidera vetenskapligheten.

  Tyvärr kommer denna nya våg troligen att lyckas ta makten, men vi vet av erfarenhet att kunskap och sanning fortfarande är överlägset när man hamnar öga mot öga med livets alla fenomen.

  Kunskap är betydelsefull för överlevnad och är grunden till den enorma komforthöjning vi just nu befinner oss i.

  Jag befarar att revolutionärerna kommer vinna kampen om makten och en mer religiös period med skam, skuld, fördrivning är oundviklig.

  Ja det är märkligt att vi i fullt dagsljus går mot en mer korkad värld med mer förtryck och mer villfarelser, men vi kan skylla på den del av människohjärnan som reagerar med aggressivitet när vi ser någon som lyckas bättre och har mer än vi har. Att framgången bygger på kunskap är ingen ursäkt. Det sticker i ögonen och skapar bitterhet när vissa lyckas bättre. Det skapar ju ojämlikhet och bitterhet.

  Det är helt normalt för vår art att när vi känner hot och konkurrens så skapar vi berättelser som ger moralisk rätt att förgöra den som har makt samtidigt som vi gör en transferering av livsnödigheter.

  Det hela är troligen designat av evolutionen för att den normalt sociala och samarbetsvilliga människan ska överleva i en konkurrenssituation och göra det med motivationen att fienden är ond och att angrepp och utplånande är fullt berättigat.

  Om vi inte går till botten med den postmodernistiska revolutionära metoden och visar på dess skadeverkningar och bara låter maskineriet rulla vidare tror jag vi kommer att behöva bottna i en humanitär katastrof där institutionerna upplöses.

  Stephen Hicks | Postmodernism and Nazism
  https://youtu.be/OpZ5cvPkDT8