Dansband, trehjulingar och solpaneler

Hur såg egentligen dansbanden ut på 70-talet och varför i hela friden var det bara England som insåg fördelarna med en trehjulig bil? Det är inte utan att man kliar sig i huvudet när man ser bilder på dessa företeelser men när man inser vad svaret är så sliter man sitt hår. Skall vi börja med att ta en titt på dansbanden.

gertjonnys

Bilden ovan är rätt representativ för 70-talets dansband; ett gäng glada killar i kläder som ingen människa skulle våga visa sig ute i. För de som inte var med på 70-talet kan jag meddela att, ok – kragarna var lite väl stora och att gabardinbyxorna kanske man också hade men vi gick inte runt och såg ut som Gert Jonnys. Notera att jag inte har någonting emot Gert Jonnys och skulle gärna inkludera en länk till deras musik på Spotify så att det kunde få lite extra slantar men jag kan dessvärre inte hitta dem. (här kommer en länk som Bengt Eriksson hittade) De får nu vara stolta representanter för ett fenomen som inte handlar om klädmode utan om dess bakomliggande orsaker.

Det andra exemplet på detta fenomen hittar vi England vilket nog var det enda landet i Europa som hade insett storheten med att bara ha tre hjul på en bil. Bilen på bilden nedan är en Reliant Robin som under en tid var Englands populäraste bil … om den nu klassas om bil. Bilen var gjord i fiberglas och med sin fyra cylindrar, 850 kubik och 40 hästkrafter – naturligtvis helt livsfarlig att köra.

reliant 1

Jeremy Clarkson från Top Gear gjorde en rolig utvärdering av denna helt livsfarliga skapelse.

När jag första gången besökte England på 70-talet så kommer jag ihåg att jag själv undrade om Engelsmän var galna eller om de visste någonting som vi hade missat. Hur kunde denna bil bli en av Englands mest sålda bilar?

Skatter och regler

Det klädstilen för dansband och Reliant Robyn har gemensamt är att de båda är ett resultat av gränser för regler och skattelagstiftning. För att ett dansband skulle få göra avdrag för sina scenkläder så måste scenkläderna vara av en sådan art att det var helt uppenbart att ingen skulle gå omkring med dem till vardags. Vi kunde ju inte ha en skattelagstiftning där dansband fick göra avdrag för jeans och vanliga skjortor – hur skulle det se ut. Skattelagen var skriven så att det i princip endast var cirkusclowner som skulle kunna göra avdrag men vem är inte anpassningsbar. Genom att låta mamma sy upp någonting som ingen ville visa sig i så kunde bandmedlemmarna lägga till ett avdrag på tiotusen kronor för scenkläder. Den som var med på 70-talet vet att ett möjligt avdrag var som en skinkbit i augusti, varenda geting inom flera hundra meter gör allt för att ta del av kakan.

Reliant Robyns popularitet är av samma slag. Det var egentligen ingen som ville åka runt i någonting livsfarligt men eftersom den bara hade tre hjul så var den klassad som motorcykel och därmed krävdes inget bilkörkort. Skatter och försäkringar var också billigare så för den unge familjen var det kanske det enda man hade råd med. Samma familj i Frankrike, Tyskland eller Sverige köpte en billig fyrhjulig bil  och notera att vi talar inte 50-tal utan 1973 till 2002 då den sista Reliant Robyn rullade av bandet i Suffolk.

Det vi kan lära oss av dessa analogier är att skatter och regler kan ha oanade konsekvenser och att resultatet kanske inte är vare sig väntat eller önskat. Sätter vi upp skatteregler så nog kommer folk att optimera sin vardag även om det betyder att de ser ut som clowner på scen eller riskerar livet för att åka och handla.

Inte skulle vi göra något sådant idag

Efter 70-talets dikeskörning både vad avser klädsmak och fordon så har vi naturligtvis lärt oss att inte gör om samma misstag. Vi tänker idag noga igenom de skatter och regler som stiftas så att det inte får oönskade effekter ….. hade man kunnat hoppas.  Vi har sedan dess infört den ena skattelagstiftningen efter den andra som premierat en utbyggnad av vindkraft och nu senast solkraft utan att tänka det minsta på konsekvenserna. Det låter visserligen trevligt att ”stödja” och att ”satsa” men det man konsekvent gör är att ta bort all logik från beslutsprocessen.

På samma sätt som inget dansband skulle komma på idén att se ut som cirkusartister så skulle inget företag i Småland komma på tanken att bygga ett eget vindkraftverk i Dalarna … om det inte fanns en skattemässig fördel. I mitten av 1990-talet infördes en skattebefrielse för ”egenproducerad el” som var tänkt att hjälpa bönder som satte upp en vindsnurra på ägorna. Snip-snap-snut så hade IKEA byggt en vindkraftpark i Dalarna och kunde därmed slippa energiskatten fast det var 50 mil mellan Vansbro och Älmhult – kanske inte det som var tanken.

korpfjallet
Lokalproducerad el … 50 mil till två hål i väggen.

Det gick så lång att fjärrvärmebolag klagade att elen var så subventionerad att deras kunder kunde värma lokalerna billigare med skattebefriad el än med fjärrvärme som redan var framdragen. Det var dock fler spelare som bara såg fördelar, däribland kommuner som också utnyttjade lagstiftningen till att …. minska sin skatt (helt otroligt, kommuner skatteplanerar genom att bygga vindkraftverk). Det var gott om fingrar i syltburken, alla var glada:

Intresset har hittills varit enormt hos dem som får informationen från oss, både för att investera och att få göra ett nettoavdrag på skatten, säger Flemming Christoffersen på elhandelsföretaget Bixia till Sveriges Radio.
Det är bostadsföretag, landsting och kommuner. Vi säljer delar av vindkraftverk, eller hela också för den delen. Vi satsar väldigt mycket på vindkraft och det är helt och hållet efter kundperspektivet att vi har stora förfrågningar, ..
Aftonbladet 2013

Reglerna för skattebefrielse har därefter ändrats så att verken inte kan vara hur stora som helst och från och med 2016 så kan en ”microproducent” bara var på högst 255 kW sol eller 125 kW vind, äntligen får vi lite ordning på torpet.

Solpaneler på torpet

Problemet med frasen ”ordning på torpet” är att vissa får för sig att det betyder att vi skall sätta solpaneler på  torpet. Ingen vettig människa investerar hundratusen kronor på solpaneler som producerar el undersommarmånaderna då man behöver den som minst …. om det inte fanns en skattemässig fördel. I den nya lagstiftningen så är det så klurigt uttänkt att man får 60 öre för varje kWh man levererar till nätet och nätoperatören är tvingad att ta emot den. Under Juli månad då man med familjen åker till landet står villan kvar och producerar el som man kanske får 20 öre för av sin lokala nätoperatör. Av staten får man 60 öre och ingen kan väl ha någonting att invända mot det, innan man inser att någon skall betala de 60 örena.

solpaneler
Relient Roby är i jämförelse en genialisk konstruktion.

Kommer vi om tjugo år att gå förbi villakvarteren med solpaneler på vartannat taket och tänka att det ser lite underligt ut. Vi tänker att nog att folk antingen var lite galna eller att de visste något som vi inte visste, för rationellt verkar det inte vara. Men likt dansbandet på 70-talet och familjen i England så har varje villaägare gjort ett rationellt val  … det fanns ju en skattemässig fördel.

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Mats Kälvemark

    Tack Johan, men du måste varna minst en dag innan på bloggen med, typ:”roligt blogginlägg kommer!”
    Det är inte bra för oss gamlingar med de plötsliga och högljudda skrattattacker, som följer när man öppnar KU på morgonen. Omgivningen tittar förundrat på mig ända tills förklaringen kommer. Vad gäller 3-hjulingar från England lever de faktiskt fortfarande och nytillverkas sedan 2011, dock kanske inte i rasande takt. Citat från Teknikens Värld: ”Nästan ännu viktigare, enligt Charles Morgan, är att 3 Wheeler har lockat nya och unga köpare till Morgan. Med det i åtanke är det inte konstigt att Morgan överväger att bygga vidare på 3 Wheeler, enligt Autocar har man planer på att byta ut den tvåcylindriga 115-hästarsmotorn från S&S men även att bygga trehjulingar med olika karosspåbyggnader.” Priset? En bra begagnad kan man komma över för ca 400 tkr. Den väger bara ca 500 kg så det blir farligt bra fart på de tre hjulen när man gasar på. Morgan har dock tänkt till så det är två hjul fram och ett bak, vilket minskar risken för ”omkullkörning.”

  2. Bengt Eriksson

    Gert Jonnys: https://www.youtube.com/watch?v=Udb3QTYrZT8

  3. Evert+Andersson

    Håller med föregående talare (#1) 🙂

  4. Johan Tisell

    Jag har aldrig ens reflekterat över att rösta på Såssarna, men jag högaktar K-O Feldt.

    Hans skattereform byggde (om jag minns rätt) på enkelhet, symmetri och transparens.

    Därför ogillar jag också Andra Borg mycket. Hans RUT- och ROT-avdrag och jobbskatteavdrag har skapat stora arbritage. De må ha lett till vissa goda saker, men jag tvivlar.

    Så fort de kom förutspådde jag vad som sedan hände; flyttfirmor som fakturerade 1000 kr för flytt och 24000 för flyttstädning som var RUTig.

    Och småföretagare som drabbades av sjukdom fick högre skatt hur gärna de än ville jobba.

    Den som föds handikappad och helt utan arbetsförmåga får i dag ca 8-9000 brutto i sjukpension. Och betalar 81 % mer skatt är en frisk med samma lön. För den friske får jobbskatteavdrag som blir proportionerligt gigantiskt när lönen går mot noll.

    Borg var så ohederlig. Han kunde sagt rakt ut att vi sänker för de sjuka, men det vågade han inte. I stället sänkte han skatten för friska och med tiden gör inflationen sitt…

    Som jag tidigare skrivit har jag elbil. Självklart spelade 60 000 kr kontant och 360 kr i årlig skatt roll!

    Nä, dags att återuppliva Feldts ideal. Fri ekonomi med enkla och symmetriska regler är bäst för både teknikutveckling och ekonomi.

    PS: I en debatt om RUT påpekade en (S)-kvinna att man kan hyra in bartender till partyt i Djursholm med RUT-avdrag. LOL!

  5. Johan Montelius

    #2 Bengt

    Den länken skall infogas!

  6. #1 Mats Kälvemark

    Det finns en hel del trehjulingar om man letar. De flesta har dock likt Messerschmitt och Morgan två hjul fram och ett (oftast drivhjul bak). Det är nog en betydligt säkrare konstruktion. Att bara ha ett hjul fram kanske gjorde styrningen enklare och lättare att bygga en större bil men det ser livsfarligt ut.

    Det finns även motorcyklar som blir trehjulingar (ofta dubbla fram) av den enkla anledningen att man då kan köra dem med ett B-körkort.

  7. Nu anar jag att denna tråd kommer spåra ur men kolla på denna:

    https://vanderhallusa.com/venice-gt/

  8. Dan

    #7, Johan M:

    Likt en sidovagnsmotorcykel har den alla bilens och motorcykelns nackdelar utan några av deras fördelar.

    Öppen för väder och vind, kan inte slingra fram mellan bilköer är väl de allvarligaste nackdelarna anser jag.

  9. Lasse

    Löjlig liten bil med skattefördelar-finns på vägen idag också!
    EU mopparna har blivit en företeelse som tonårsföräldrar har svårt att motstå.
    Skrämmande många och farliga som får framföras av dem som får köra moped.
    Status hos ungdomar idag?
    Bonus malus drabbar inte dem vilket gör att det kanske blir en EU moppe när bensinaren skall bytas.
    Elbil först lönsam efter alla subventioner och 1500 mil (KTH-P1)https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7565868

  10. Tack Johan för ytterligare en humoristisk satir. Till skillnad från dansbandens klädsel och den engelska trehjulingen som var regionala yttringar så är skattesubventionerna på vind (och sol)-el nära nog globala. De flesta länder använder ”feed-in-tariffs” system för att göra vindkraftsinvesteringarna säkrare över tid medan vi (och sen nån tid i samband med Norge) och UK använder elcertifikat. I båda fallen är det meningen att dessa subventioner skall avta över tid med detta kan ändras av politiska skäl. I Sverige har vi dessutom definierat olika riksintresseområden för naturvård och annan användning men för områden lämpliga för vindkraft kommer den att vinna över andra intressen om man inte kan visa på ”påtaglig skada” för andra intressen för detta område (vindkraften är alltså överordnad andra intressen för markanvändning enligt miljöbalken)

  11. Mats Kälvemark

    #7 Johan
    Jäpp, spårar ur!
    En Vanderhall har ju allt! Verkar dock som de fokuserat på att haveri av olika orsaker blir något som en ägare absolut måste räkna med? Räddningen blir, typ:
    24-Hour Roadside Assistance
    Each Vanderhall comes with 2 years of 24-hour roadside assistance:

    Towing and wrecker service*
    Flat tire change*
    Emergency gas delivery service*
    Battery jump service*
    Key Lockout service*

    Fattas bara att de levererar en ny inom 24h om den du äger blir stulen?

  12. Fredrik S

    Johan Tisell #4

    Feldt har i alla fal erkänt en del misstag, det ska han ha kredit för som politiker. Fast hade han låtit bli att rekorddevalvera hade vi kanske klarat oss bättre och varit kanske bara hälften så fattiga gentemot
    schweizarna som idag.

    Rot/rut antar jag att de 349 är rätt nöjda med, det är tyst om det och de ska ju höja rut.

    De som har sjukersättning med garantibelopp är det ingen som är direkt intresserad av, för få av valboskapen där.

    Det är andra saker man satsar på för att sitta vid makten, tex Socialdemokraternas ”familjevecka” vid förra valet. En extra ledig vecka att ta ut vid lov etc.
    Det hade något med stressade föräldrar och klassfrågor att göra vill jag minnas. Det skulle kosta fem miljarder skattepengar.

    Också klimat, där finns det inga begränsningar på satsningarna.

    Vid förra EU-valet ville L satsa så mycket biljoner att Europas luft skulle vara koldioxidfri framöver blev jag informerad av av de lokala stjärnorna här hemma.

  13. #10 Bo+Gustafsson

    För drygt tio år sedan mailade jag med en person på energimyndigheten. jag hade räknat lite på elcertifikat och kommit fram till att vi skulle få betala flera miljarder varje år i subventioner. Jag frågade om jag tänkt fel i mina beräkningar och undrade om detta inte skulle bli väl dyrt. Som svar fick jag ”inte lika dyrt som feed-in tariffer” 😉

    Personen visste nog hur det skulle gå. Hundratals vindparker skulle byggas som då drog ner priset på elcertifikat och därmed begränsade hur mycket subventionerna landade på. Vad hon inte hade räknat med var förstås att vindkraftföretagen skulle börja gråta när pengarna sinade och politiker då skulle skruva upp subventionerna. Nu senast infördes ytterligare en förändring som ger att ny vindkraft efter årsskiftet inte får några elcert – allt för att öka subventionerna för de som inte kunde räkna från början.

  14. Fredrik S

    Johan Montelius #7

    Den har ju allt! Automat med bump shifter, värme i sätena, rostfria pedaler etc.

    Inget tak men vad gör det när klimatförändringar gör att 2018 blir det nya normala.

    Och den har hållbar träratt vilket gör att miljöpartisterna kanske glömmer bort bensinmotorn när man glider förbi?

  15. Simon

    Tack för ännu en hysteriskt rolig artikel. Spillde nästan ut morgonkaffet på tangentbordet.

    Klockrent hur klåfingriga politiker med alldeles för stor tillgång till skatteknappen kan ställa till det.

  16. #11 Mats Kälvemark

    Det bästa är att de har en Vanderhall Edisson 2 som är elektrisk. Det skulle nog betyda att MP ger dig 70.000:- om du hostar upp de fyrahundratusen som den skulle kosta i Sverige (35.000 USD)

    70.000:- till mig om jag köper en leksak, jag kommer rösta på MP i nästa val!

  17. Yaku

    20år är ett intressant tidsaspekt, i Tyskland gå de första vindkraft och solpanel ut från EEG.
    Ägare argumentera att det inte finns incitament och pengar för att driver även underhåll utan bidrag.
    2008-2010 har inte funnits nån bättre investering i Tyskland än solpaneler eftersom bidrag gick mellan 2-7kr per kWh för 20år. Min bror få även 3kr för varje kWh självförbrukad 🙂 .

    Det finns i tyska men också i svenska public service hela tiden argument att vind och solenergi är lönsamt utan bidrag idag. Men utan i debattartiklar nämns nästan aldrig effektdebatt.
    Många gaskraftverk som är i effektreserv som är dyra och inte fossilfritt(kanske med biogas) och att batterielagring hjälper bara för flera minut dock aldrig för 2 veckor…

  18. #14 Frdrik S

    ”Inget tak ..:

    jorå, i Californien kör du inte ostraffad i en bil utan soltak (säger en som överlyckligt hyrde en cab i SF för många år sedan )

    https://vanderhallusa.com/wp-content/uploads/2020/09/Vanderhall-Carmel-side-rear-with-capshade-tracy-blue.jpg

  19. Fredrik S

    Ja, tack Johan.

    Perfekt inlägg till kaffet på söndagsmorgonen.

    Bra start för oavsett om man lider av inverterad klimatångest eller den miljöpartistiska som man kan få gå i terapi förvia klimatklivet för att behandla.

  20. Stefan+Eriksson

    # Mats Kälvemark 1
    Ett gott skratt lär enligt medicinmännen förlänga livet
    vad jag har hört. Så det är nog ingen fara, får vi tro.
    Sitt stadigt och avslappnad innan Ni läser av inläggen
    från J.M.
    Ha ett glas vatten inom räckhåll.
    Och, håll dina anhöriga underrättade om eventuella biverkningar av skrattdosen, så de inte inbillar sig att något mer komplicerat förhållande just drabbat dig.
    Det är lysande med Johans inlägg, och alla kommentarer därtill.

  21. Sören+G

    Tre-hjulingarna är vi bekanta med genom Rowan Atkinsosn rollfigur Mr Bean. I stort sett varje avsnitt krockar han med en trehjulig bil om välter.

  22. Fredrik S

    Johan Montelius #18

    Nä, det är sant men de körde något i diket där borta för redan före millenieskiftet och nu minskar befolkningen och flyttar till Texas.

  23. Karl Eider

    Det finns gamla exempel på skatter som resulterade i oanade konsekvenser. T.ex. Amsterdam på 1600 och 1700-talet:

    ”För att kunna bebygga marken i det kärriga området så började invånarna tidigt att resa stadens fastigheter byggda på pålar i grunden. Vad som kännetecknar Amsterdams stadsmiljö är de ovanligt smala husen. Varför då? frågar man sig självklart. Svaret är att man betalade skatt utifrån fasadens brädd mot gatan och självklart blev det då populärt med fastigheter som hade en smal gatufasad men som sträckte sig djupt in i kvarteret.

    Amsterdams smalaste fasad ligger på Single 7 och är en meter bred, bara några centimeter på vardera sidan om ytterdörren.”

  24. Ivar+Andersson

    Larz-Christerz har sedan 2001 kläder som påminner om Gert Jonnys.
    Alla gröna produkter klarar sig inte på egna meriter utan behöver subventioner eller bidrag eller vad det kallas. Nu senast blev etanolen skattebefriad ytterligare ett år.

  25. Jag hoppas att vi kan skratta lika gott åt de stolliga vindkraftverken och solcellsparker i framtiden. Redan idag drar närheten till vindkraft ned huspriserna. Undrar hur det ser ut på marknaden för hus med solceller – höjer de eller minskar de värdet på huset?

  26. Ulf

    Svar 4

    Ohederlig är väl knappast sant. Och att man gör det mer lönsamt att jobba är knappast fel.
    Vi har alldeles för höga skatter på arbete, det är ett stort problem i Sverige som måste hanteras. Nu var det dittills inte politiskt möjligt att sänka skatten på arbete, utan att involvera jobbskatteavdrag eller liknande för att åskådliggöra nyttan.

    Men vi kan konstatera att jobbskatteavdrag blivit ett mycket stort misslyckande ur rättvisesynpunkt. Tanken var att detta skulle ersätta en massa andra avdrag för förvärvandet av inkomsten som tagits bort successivt under 30 år.
    Förr fanns möjlighet till stora ränteavdrag utan begränsningar. Stora skatteavdrag för avsättning till pension. Reseavdrag och allt möjligt annat.
    Som dagens pensionär har jag utnyttjat alla dessa avdrag när jag var löntagare.
    Men nu får jag som pensionär lika låg skatt snart, som den som jobbar. Historiskt har det aldrig någonsin varit så.
    Så i slutändan har dagens pensionärer gynnats på ett mycket otillbörligt sätt. Att ta upp detta i debatten är lika lätt som att vara klimathotsskeptiker.
    Så de stora vinnarna i denna skattekarusell är pensionärer över 65 år. Så var det med det.
    Har någon varit ohederlig så är det dagens S som tvärljugit om den s k pensionärsskatten.

  27. Håkan Bergman

    Sjöfarten har inte bara använt bekvämlighetsflagg för att minska skatter och andra avgifter.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Turret_deck_ship

  28. Fredrik S

    Apropå skatter så läste jag om Drottning Anne Stuart, kungariket Storbrittaniens första regent, som på 1700-talet införde skatt på tapeter efter denna produkts ökade popularitet över gobelänger och paneler. En penny per square yard för de miljöpartister som läser här och som är bra på att räkna.

    Detta bakände dock ganska snabbt när smarta amatörinredare köpte enkelt oskattat papper och målade själva istället. Vilket fick till följd av nedgång i arbetskraften samtidigt som folk offrade många timmars fritid på att måla papper istället för att köpa färdiga tapeter.

    Undrar vilka skatter det kommer att skrivas om om 300 år? Ja, om inte jordelivet kollapsat då förstås.

  29. Lasse

    Skatter och skattesmitare har funnits i alla tider.
    Hus beskattades efter antal fönster, vilket gav arkitekter anledning att göra blindfönster, i södra Europa betalar man skatt på fastigheten först när den är klar , vilket de utnyttjar.
    Dagens skatter på utsläpp är väldigt olika i Europa-vi leder den ligan såklart med över 1000 SEK per ton.(Klimatsans/Världsbanken)

    Men alla ni som skrattar åt Atkinson och absurda bilar-vi har dessa här: https://www.mymoney.se/vi-tipsar/bil/allmant-bil/kopa-mopedbil
    Ingen skatt
    Inga EU utsläppsregler(helt saknar avgasrening och har partikelutsläpp hela 164 gånger större än den lagstadgade gränsen för personbilar. Utsläppet av kväveoxider är samtidigt sju gånger högre än vad som är tillåtet för personbilar med dieselmotor.
    Inga krångliga körkort.
    Kort sagt en mardröm för varje Miljöintresserad.

  30. jensen

    Myt eller verklighet.?
    Sovjets 5-års-planhushållning beträffande glasrute-produktion:
    Olika tillverkare tävlade om produktionsrekord.
    Mått för mängd: Yta!
    Resultat: Närmast total brist på tjockare glas.
    Detta insågs efter 5 år, varför man ändrade måttet till vikt.
    Resultat: Närmast total brist på tunna glas.
    Efter 1989. glasrutor tillverkas efter behov.

  31. Daniel+Wiklund

    Johan M har förstått att det är hälsosamt att skratta. (helst äkta skratt, inte skådespelarskratt.) John Cleese och Robin Skynner ägnar ett helt kapitel åt det i sin bok ”Livet och hur man överlever det”. Numera ska ju allt vara smart, Johan M bjuder på smart humor.

  32. #29 Lasse

    + ingen fordonsskatt, ingen besiktning , ingen trängselskatt!

    Att de bara kör i 45 km/h är ingen nackdel, det är 15 mer än vad normalhastigheten är in till stan i vilket fall som helst 🙂

    Finns det en el-mopedbil så att man kan få bonuspengar också?

  33. #23 Karl Eider

    Har läst något liknande om de charmiga medeltida husen där andra våningen skjuter ut över gatan så att andra våningen är bra mycket större än bottenvåningen. Det skall också ha med skatteregler att göra.

    Kul att vi idag kan gå omkring bland medeltida hus och tycka att det var så mycket charmigare förr i tiden, när de bara svor över skatterna och tvingades bygga bottenvåningen mindre till ytan.

  34. Fredrik S

    Lasse #29

    Moderna trabanter passar nog även gröna kommunister?

    Registreringarna av sådana har väl ökat från några hundra till 3000 per år sedan miljöpartiet hamnade på chefspost i klimat och annat.

  35. #30 jensen

    🙂 Varje inröstad riksdagsledamot borde tvingas vistas ett år i Ural och studera Sovjetisk planekonomi innan de fick trycka på någon knapp i kammaren.

  36. Fredrik S

    jensen #30

    När jag var i Moskva före kollapsen fanns det i princip bara en butik öppen på varuhuset GUM. Det var längre kö än till bolaget före midsommar och de hade fått in ett parti beiga plaststövlar.

    Men det sådan info är historia och inte så intressant i skolorna längre.

  37. Lasse

    #36 Fredrik S
    Var i Leningrad på 80 talet.
    Det finaste man kunde ha där var plastpåsar och jeans från väst.
    Tänk er dagens Ryssar som kan glänsa med nya skattefria plastpåsar, när de kommer hit!

  38. Håkan Bergman

    jensen #30
    Valsverken hade produktionen av plåt satt i vikt, således var biltillverkarna i Sovjet tvungna att ha ett eget valsverk för att valsa ut plåten till en tjocklek lämplig för biltillverkning.

  39. Håkan Bergman

    Johan M. #32
    Man får en bensineldad lätt scooter för en bråkdel av priset för en mopedbil, och för en sån finns inga köer.

  40. Henrik

    Mer tankar om att folk gör det de blir belönade för: https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/en-mer-krass-manniskosyn-skulle-gora-sverige-gott/

  41. Håkan Bergman

    Henrik #40
    Men ibland blir det lite väl uppenbart, men ändå inte så uppenbart att politiker ser det.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_Heat_Incentive_scandal

  42. Simon

    Fram till oljekrisen i början av 70-talet hade många villaägare oljeeldning. Sedan fick man konverteringsbidrag för att gå över till eluppvärmning, sedan blev elen genom skatteknappstryckande politiker dyr och man gick över till fjärrvärme, luftvärmepumpar, bergvärme etc. Oftast installerade med hjälp av statliga subventioner, tex ROT-avdrag. Även pelletsuppvärmning. Nu är solceller det nya modet. Hur det kommer bli med det kan man ju genom att titta på historiken redan räkna ut. Kanske lika bra satsa på oljeuppvärmning igen då allt bara tycks gå runt. Om inte annat kan man ju på så sätt bidra till en grönare värld 😉

  43. Rolf Mellberg

    Jättekul inlägg, med jag kom på – vart har bevakningen av Grönköping tagit vägen…..

    Nåväl, här kommer lite O.T.

    (det här kan gärna bli ett helt inlägg- varsågod)

    Det börjar bli lite spännande med Ozon-hålen vilka tenderar att INTE uppföra sig riktigt som det politiska narrativet föreskriver. Med Montreal-protokollet som den stora framgången.

    De båda hålen har varit ovanligt stora nyligen, både ”up over” och ”down under”.

    Här följer ett inlägg om den saken. Jag saknar dock uppgifter/spekulationer kring huruvida Grand Solar Minimum:s låga UV-strålning skulle kunna ha del i fenomenet.

    https://wattsupwiththat.com/2020/10/10/the-ozone-hole-returns-to-both-poles/

    Hittade även lite mer relaterad info för den som vill lära sig lite mer om ämnet:
    https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1029/95GB00159

  44. #42 Simon

    Jag satte in bergvärme får många år sedan och fick en slant av staten. När jag räknade på det så var det en bra investering för att energiskatten var så hög …. jag fick alltså pengar av staten … för att minska mina skattekostnader ….

    …. man undrar vem som betalde det bidraget eller fick betala den uteblivna skatteintäkten i slutändan ?

  45. Peter Stilbs

    Tack Johan. Förr var personbilar mycket dyra i Danmark, pga skatter. 2-sitsiga hantverkarbilar var mycket billigare – så det var inte ovanligt på 60-talet att se danska turistfamiljer i Sverige i sådana, med del av familjen liggande i lastutrymmet…

  46. Simon

    #44 Johan M
    Ja eller så fick du behålla mer av dina egna pengar beroende på hur man ser det. 😉

  47. Gunnar

    OT Tarfala forskningsstation har mätt höjden på Kebnekaises sydtopp den 17 september till 2096.0 m vilket är 4dm högre än i fjol. Jag undrar hur pass tillförlitligt ett värde på dm-nivå kan vara när så många toppbestigare trampar runt där hela sommaren.

    Sveriges högsta punkt
    Sensommar år Nordtoppen (m ö.h.) Sydtoppen (m ö.h.)
    2017 2 096,8 2 098,5
    2018 2 096,8 2 096,5
    2019 2 096,8 2 095,6
    2020 2 096,8 2 096,0

  48. Lars-Eric Bjerke

    #13 Johan Montelius,

    ”Nu senast infördes ytterligare en förändring som ger att ny vindkraft efter årsskiftet inte får några elcert – allt för att öka subventionerna för de som inte kunde räkna från början.”

    Det blir nog inte så mycket mer pengar för vindkraftföretagen på ett bra tag eftersom ”futurepriset” är 0,6 öre/kWh ända till 2025.
    http://www.skm.se/priceinfo/
    Lite petrimetrigt- stoppdatum föreslås vara 31 dec 2021.

  49. Lars-Eric Bjerke

    Det hade varit roligt att ha några solpaneler om man kunde utnyttja dem vid elavbrott. Hittills har jag inte hört talas om någon nätägare eller teknisk anordning som är godkänd och tillåter att man producerar el till sig själv då lokalnätet faller bort. Kanske någon vet?

  50. PK

    Mycket intressanta jämförelser. Till saken hör att Flemming C som nämns är dansk och salesman ut i fingerspetsarna. (Dessa bör räknas på egna handen efter hälsning.) Dock lyckades han väldigt dåligt att sälja gas till sina gamla landsmän från ett svenskt företag i Köpenhamn. Men då var ju inga skattefördelar inblandade. Men Flemming är, som han brukar säga, utbildad ekonom i grunden. Grunden står för grundskola.

  51. Fredrik S

    Gunnar #47

    Vilken lättnad för Greta, LeoDicaprio och övriga aktivister. Det måste twittras enormt om Keb i detta nu.

    https://www.expressen.se/nyheter/klimat/leonardo-dicaprios-klimatlarm-om-sverige/

  52. Sören Gustafsson

    Läste Expressens ledarsida igår där John Hassler framförde ett förslag som han och Christer Fuglesang lanserade i våras för att minska klimatpåverkan. Istället för att minska koldioxidutsläpp i den grad som de anser behövs föreslog de att vi skulle sända upp miljontals parasoller i rymden och placera dessa vid en punkt ungefär fyra gånger avståndet till månen där jordens, månens och solens gravitationskrafter balanserar varandra för att ta bort lagom mycket solinstrålning och på så vis hålla klimatförändringarna i schack. Beräknad kostnad 1000 miljarder dollar. Då det är tveksamt om koldioxidhalten för det första är ett problem kanske det varken behövs alla åtgärder som görs för att minska koldioxidutsläppen eller göra annat. Om vi nu skall påverka saker ute i rymden också kanske vi ställer till det ordentligt för oss och får saker och ting i en väldig obalans som vi sedan inte kan styra över. Skall vi genom något ingrepp minska elden på solen också kanske?

  53. Göran J

    Lars-Erik Bjerke #49

    Det är fullt möjligt att generera 230 volt växelspänning (AC) från solceller. Men att göra det för direktanslutning är nog möjligt men absolut inte tillåtet. Anledningen är att den regulator som är kopplad till solcellssystemet är beroende av nätets 50 hertz . Utan ingående 50 herts stängs regulatorn av.
    Vad man kan göra är att spara energi i batterier och sedan använda batterierna som källa till sin Inverter som omvandlar batteriets likspänning (DC) till 220 Volt AC.

    Jag har i min sommarstuga i år byggt ett Attefallshus som jag enbart försett med solcell, 2 batterier 12 Volt och 72Ah/st samt en konverter på 2000 W / 220 V AC
    Anledningen till att ha växelspänningen i huset
    är i grunden att vi vill kunna använda dammsugare vid städning eller en och annan mindre strömslukare, stor TV monitor liten borrmaskin .
    Huset är i grunden en övernattningsstuga för Barn och barnbarn. Varken värme eller matlagning är tänkt i huset.

  54. Sören+G

    #47 #51
    Och så ökade den i år.

  55. Yaku

    #44 Johan

    Bergvärme och eluppvärmning är ett ämne för sig, statligt fastlagt co2 utsläpp på 125g co2 per kWh.
    Medan enligt ipcc och energiföretagen skriver det är mycket bättre i sverige ”Av de svenska koldioxidutsläppen kom ungefär
    2,0 miljoner ton från elproduktion år 2015. Detta innebär att utsläppen per producerad kWh blev så låga som
    13 g/kWh, en siffra som historiskt sett i genomsnitt har
    legat på 20 g/kWh.”

    https://www.energiforetagen.se/globalassets/energiforetagen/statistik/energiaret/energiaret2016_miljo_27-september.pdf

    Bergvärme med scop 4 skulle betyder 5g co2 per kWh. Men det gå naturligtvis inte, det är sanning dock politik diktera utsläpp på 125g .

    Bostadsrättsföreningar få bidrag för kinesiska solceller med 30-50g co2 per kWh som inte levererar nån el under vintertid mellan bergvärme skulle i teori även lagra värme från vindkraft vid överskott, med havstång.

  56. Peter S #45,

    Om hantverkarbilar. I Oslo så slipper hantverkarbilar en lång rad pålagor och får diverse förmåner vilket har inneburit att det finns en jäkla massa hantverkarbilar i Oslo idag. 🙂

  57. Lars Cornell

    #53 Göran J
    För små särintressen som gäststugor och segelbåtar kan man givetvis konstruera alla möjliga anordningar. Priset saknar vanligen betydelse eftersom mängden energi är så litet. Men när man skalar upp det till villanivå och mer blir kostnaden oacceptabel.

    Eon har länge marknadsfört batterier som backup till sol när den inte lyser.
    ”Om man vill vara ännu mindre beroende av elprisutvecklingen och vill öka självförsörjningen kan ett batteri vara en bra investering, säger Niklas Johansson.”

    Det är inget annat än forna tiders hästskojeri med arsenik för att göra pålle tillfälligt viril men död i morgon. Det är bedrägeri mot kunderna med extremt hög kostnad per kWh. Eon borde polisanmälas för ocker i nytta mot kostnad.

    Vattenfall har visst ett liknande upplägg (deras nya propaganda är vämjelig), men jag har inte tittat på det närmare.

  58. Peter+Stilbs

    Ingemar #45 – min systerdotter bor i Oslo. De köpte elbil för ett par år sedan, eftersom det var extremt förmånligt re vägtullar, skatter och parkering etc

  59. Gunnar

    Fredrik S #51

    Gretas alla strejker kanske ger resultat trots allt….

    Fin bild Expressen hade av Keb toppen i alla fall,
    men i år blir det nog rätt tyst om Keb i media.

  60. tty

    En annan bra och sann historia om oväntade effekter av politiska beslut är hur kaffet blev populärt i Sverige.

    Gustav IV förmyndarregering på 1790-talet hade problem med handelsbalansen och förbjöd kaffe, som då i stort sett bara dracks av damer i överklassen.

    Effekten blev att de fina damerna nu fick lov att låta kokerskan och husan också få varsin kopp av smuggelkaffet så att de blev medskyldiga och inte kunde gola på matmor. Och så spred sig kaffedrickandet i landet.
    Detta är faktiskt sant. ”Årstafrun” berättar om det i sina minnen.

    Ett konstnärligt minne från denna tid…

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d8/Kaffebeslaget%2C_Martin_%28M%C3%A5rten%29_Rudolf_Heland_-_efter_Per_Nordquists_m%C3%A5lning_med_samma_namn%2C_1799.jpg

  61. Håkan Bergman

    En enkel UPS klarar runt 400 W i upp till 8 timmar, dom brukar bli skrot när ackarna är slut. Vanligen har dom standard underhållsfria blyackar. Man kan åtminstone köra en laptop och ladda mobiler. En powerbank med ledlampa är också bra att ha laddad.

  62. Johan Montelius

    #46 Simon

    ”Ja eller så fick du behålla mer av dina egna pengar beroende på hur man ser det. ”

    yes , om man med ”behålla” menar att jag var tvungen att begrava dem i ett 120 m djupt hål på tomten 😉

  63. Johan Montelius

    #48 Lars-Eric Bjerke

    För en liten vindpark så är 60 kr/MWh naturligtvis inte mycket att hänga i julgranen.

    POriset är dock lågt för att så många delas ut. Många bäckar små blir miljarder och det är där vi konsumenter kommer in i bilden. Det är vi som tar notan i slutändan 🙁

  64. Göran J

    Lars Cornell #57

    Helt riktigt Lars solceller är ingen lösning på energiproblematiken i Sverige. Med socellspaneler på ditt tak kan du snuva elbolagen på lite stålar men i övrigt tillfredsställer det bara vissa politikers önskan att få dela ut så mycket allmosor som möjligt. Detta i tron att dom räddar världen från all ondska och jävelskap.
    Jag har en kompis som köpte ett batteripaket till sin solcellsanläggning från någon av elleverantörerna och det kostade ca 60000 kronor och var på 5kWh. När han sedan provade anläggningen visade det sig att han bara kunde nyttja 4 kWh av dessa 5 kWh.
    Det är samma begränsning som bl.a. alla elbilar har, nämligen att batterierna inte bör laddas mer än 80% av sin toppkapacitet.
    Kostnaden för batterisystemet var ca 60000 kronor varav han fick 36000 kronor i bidrag.
    Detta är fullständigt crazy! Dessutom har han under lång tid haft jätte problem att få det att fungera på ett korrekt sätt.

    Javisst Lars är detta ett stort bedrägeri och eventuella hästskojare är rena småpojkar jämfört med våra elbolag.

  65. Slabadang

    Tack Johan! 🙂
    Dina historiska exempel på skattedrivna idiotier ger befogenhet till Elsa Widdings ”klimatdum”. Förbaskat bra rolig och pricksäker artikel. BRAVO!

  66. Lars-Eric Bjerke

    # 63 Johan M,
    ”För en liten vindpark så är 60 kr/MWh naturligtvis inte mycket att hänga i julgranen.

    Priset är dock lågt för att så många delas ut. Många bäckar små blir miljarder och det är där vi konsumenter kommer in i bilden. Det är vi som tar notan i slutändan.”

    Jag skrev 0,6 öre/kWh vilket är 6 kr/MWh. Jag tror vindkraftverksägarna får ta en stor del av kostnaderna. Du skrev ju ett inlägg om vindkraftsföreningar som är på väg att gå omkull. Det har de senaste åren byggts så mycket att elpriserna har pressats stora delar av året även för andra kraftslag.

  67. Lars-Eric Bjerke

    #63 Johan M
    ”Många bäckar små blir miljarder och det är där vi konsumenter kommer in i bilden. ”

    Antag att det är ca 15 TWh vindkraft som säljer elcertifikat i år. 15 TWh * 6 kr/MWh blir 90 miljoner kr på ett år, inga miljarder.

  68. Rolf Mellberg

    O.T. om Estland som europeisk spjutspets för framtidens kärnkraft.

    Estland är verkligen en het plats – allmänt sett – om man vill satsa på ny teknik. Litet, alert, öppet, kompetent och kreativt.

    Jag har nyss sett två filmer som exponerar det EXTREMT intressanta bolaget Fermi Energia. Den första filmen här visar hur de har valt ut fyra huvudkandidater för deras satsning på kärnkraft. Mot bakgrund av att de idag lever helt på oljeskiffer och EU:s krav på drastiska sänkningar av utsläpp, finns här en enorm chans.
    Två av kandidaterna erbjuder Molten Salt.
    https://www.youtube.com/watch?v=PE6yDjwqwLs&t=2356s

    Sen en pratstund med bolagets chef:
    https://www.youtube.com/watch?v=DhHMP_IUn8A&t=1671s

    Hur ska vi väcka vårt slumrande land???
    Tänk om Sverige skulle kunna bidra aktivt här i stället för att strula med en massa idiotiskt nonsens i vår ankdam.

  69. Daniel+Wiklund

    Du Lars-Eric B verkar gilla vindkraft. Jag som pitebo vet att folk i pitebygden inte alls gillar vindkraftsmonstren som i tusentals satts upp i pitebygden. Men huvudsaken att MP gillar det.

  70. Mario

    Fram till 30, 40-talet hade även nordtoppen en glaciär som gjorde dess topp högre. Den har sedan mätningen från 1947 varit bortsmält.

    https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Lista_över_höjdmätningar_av_Kebnekaise

  71. Hej Daniel,

    var lite försiktig med att föreutsätta åsikter hos andra. Lars-Eric Bjerke vet mycket om energiområdet och ”rättar till” när det förekommer felaktigheter här på KU. Det är oerhört viktigt för vår trovärdighet.

  72. Håkan Bergman

    Lars-Eric Bjerke #67

    Elcertifikat verkar vara en djungel, nu vet jag inte hur mycket som gick till vindkraften av min elcertifikatskostnad på senaste räkningen för perioden maj-juli, men elcertifikatkostnaden var 17 kronor med moms för 481 kWh kärnkraftsel från Vattenfall. Säg 70 kronor på helåret för min lilla förbrukning. Nu förbrukas det ju mer el än så per kapita, närmare 14000 kWh, runt 7 gånger så mycket, den förbrukningen belastas väl också med elcertifikatskostnader, som jag får vara med och betala när jag köper varor och tjänster, nästan 500 kronor per år i så fall. Det blir naturligtvis mera för en barnfamilj med högre elförbrukning och mera konsumtion av varor och tjänster. Om det går så lite som du skriver till vindkraften undrar man ju vart pengarna tar vägen?

  73. Sören+G

    Varför skräms man med att glaciärer minskar? I en mellanistid minskar naturligtvis glaciärerna. Senast som de ökade var under den Lilla Istiden som tog slut för ca 150 år sedan. Under Lilla Istiden växte glaciärer och gled ner i dalgångar i bl.a. Alperna och krossade byar. Vem vill ha tillbalka det?

  74. Daniel+Wiklund

    # 71 Sten K Kan inte Lars-Eric B svara på det själv. Det är MP som bestämmer klimatpolitiken. Därför intressant hur man ser på deras klimatpolitik. Det finns många här som kan mycket. Minst lika mycket som Lars-Eric B. Jag håller inte med i allt som Lars-Eric B skriver. Trodde att det var tillåtet att vara kritisk här på bloggen. Det är inte min mening att förstöra bloggens trovärdighet. Med risk för att upprepa mig, MP är ett farligt parti. Ett demokratiskt problem att ett sånt litet parti har så mycket makt. Hoppas jag inte tog i för mycket nu.

  75. Mats Kälvemark

    Apropå vindkraft.
    Vi skulle inte ha någon vindkraft idag om det inte fanns fanatiskt-religiöst övertygade politiker vad gäller två huvudfrågor:
    1. Tron på klimathotet och att den pågående uppvärmningen på ca 0,15 gr/decennium är farlig och till 100% driven av fossilt koldioxid.
    2.Tron på att kärnkraften är ”farlig”, när den med alla mått mätt är vår säkraste energikälla, dessutom fossilfri.
    Obegripligt att det kan gå så långt i politikers fria svävande i en tillvaro utan kontakt med verkligheten. Dessutom med total avsaknad av översikt bakåt över klimatets historia och med en förvräng framtidsbild i vanföreställningar som baseras på falsifierade datormodeller. Arma land Sverige!
    Allt detta bekräftades i gårdagens partiledardebatt.

  76. Hej Daniel, du får kritisera MP hur mycket du vill. Det jag reagerar på är när du slänger ur dig något du tror om en annan kommentator. Du kan bemöta LEB hur mycket du vill, men hans åsikter är det hans sak att redogöra för, inte din.
    Jag kan tillägga att dina uppfattningar vanligen överensstämmer med mina.

  77. Slabadang

    En icke fungerande demokrati kan inte vara en demokrati!

    Vårt statsskick påstås vara demokratiskt. Det är inte längre sant! Det vill säga att vi har demokrati på pappret men inte i verkligheten. Våra grundlagsskyddade rättigheter är under attack från staten de etablerade partierna såväl som av vår numer och alltmer folkföraktade och folkföraktande etablerade media. Förtroendet för hela vårt etablissemang eroderar allt fortare.

    Vår demokrati, fria opinionsbildning, yttrandefrihet och åsiktsfrihet har gått oss förlorad enligt ”koka grodan”-metoden. En mer korrekt beskrivning av hur vårt statsskick idag tillämpas är att beskriva det som en antingen partiell diktatur eller partiell demokrati.

    Syftet med representative demokratin är att skapa tillit, sammanhållning och trygghet i att alla får komma till tals vara representerade och respekterade. Vi har en begränsning där ett parti måste få stöd av minst 4 % av folket. När den nivån är övervunnen så är dess partiprogram med tillhörande värderingar legitimerad av folket – PUNKT! – och partiet har uppfyllt alla grundläggande kvalitativa och kvantitativa krav som upprättats för sin rätt till representation i den lagstiftande församlingen. Folket är den ENDA PART som äger mandatet att bestämma vilka värderingar som är okey eller ej!

    Så långt så är idag alla de formella kraven för SDs folkrepresentanter uppfyllda. Det är i den tillämpande delen av demokratins funktion och syfte den nya partiella diktaturen visat upp sitt fula och allt mer och allt oftare av maskerade tryne.

    Inte mindre än vid åtta tillfällen har SVT och SR hänvisat till vad som står i FNs deklaration om mänskliga rättigheter och om diskrimineringsförbud i §2 men medvetet och systematiskt utelämnat ETT av de kriterier som står angivet:

    Översättningen av FNs deklaration på 2000-talet lyder, ”Var och en är berättigad till alla de rättigheter och friheter som uttalas i denna förklaring utan åtskillnad av något slag, såsom på grund av ras, hudfärg, kön, språk, religion, POLITISK eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt. Ingen åtskillnad får heller göras på grund av den politiska, rättsliga eller internationella status som råder i det land eller det område som en person tillhör, vare sig detta land eller område är oberoende, står under förvaltarskap, är icke-självstyrande eller är underkastat någon annan begränsning av sin suveränitet.”

    Så i SVTs postmoderna totalitära nymarxistiska tolkning av rättigheterna så förtiger de och utelämnar ”politisk uppfattning” som ett av förbuden mot diskriminering. Nu har vi alla kunnat iaktta hur SVT och journalistkåren som kollektiv krävt och uppmuntrat de etablerade partierna att bryta både mot vår grundlag och FNs deklaration! En slutsats att ta till sig och vägra acceptera!

    Politiker har fanimej ingen som helst rätt att välja vilka röster de skall acceptera, respektera eller vilka representanter för folket de skall samarbeta, tala med eller kompromissa med. Klarar de inte av att samtala med och respektera alla röster och alla representanter för dessa har de fanimej bevisligen ej heller något i riksdagen att göra och skall omedelbart AVGÅ! Det är folket/väljarna som redan avgjort frågan genom att lägga röstsedeln i valurnan. Det är liksom redan klargjort där och då!

    I ingressen till FNs deklaration står något verkligt viktigt och analytiskt korrekt:

    ”Eftersom det är väsentligt för att människorna inte som en sista utväg skall tvingas att tillgripa uppror mot tyranni och förtryck att de mänskliga rättigheterna skyddas genom rättsstatens principer”

    I Sverige har ju vår stat och dess skattefinansierade organisationer och NGOer gått ännu längre och infört direkta sanktioner mot SD-väljare och mot partiet i sin helhet. Legitimerat av hela journalistkåren staten och de besuttna etablerade partierna med tillhörande etablissemang och ”influencers”. Ett demokratiskt legitimt krav är därför att kräva verksamhetsförbud för alla parter som diskriminerar på politiska grunder och i synnerhet mot de organisationer som diskriminerar folkvalda representanter och dess parti.

    Med stöd av både vår grundlag och FNs deklaration bör de polisanmälas – och sätt alla de politrucker och batikhäxor som nu sedan länge uppenbart diskriminerar på felaktiga grunder i fängelse för övergreppen mot dessa rättigheter.

    Förbjud samtidigt i lag alla organisationer att införa ”policyer” som ger utrymme för dessa övergrepp.
    Den enda ”värdegrund” vi behöver rätta oss efter är vår grundlag till motsats till det kosmetiska läppstift till ”värdegrund” fultrynet nu begjutits med.

    Vi behöver nu samtidigt vidga FNs deklaration att omfatta vetenskapen och andra professioner där förtryck, trakasserier och sanktioner förekommer av politiska skäl i konflikt med vetenskapens grunder.

    Det fuskas allt mer och allt oftare med värdet och funktionen av den öppna samhällsdebatten och vetenskapliga debatten. Politiseringen kväver, skrämmer och tystar röster, argument och idéer. Vi glömmer lätt att yttrandefrihetens funktion kanske är viktigare än som en rättighet. Den öppna debatten är en kvalitativ urvalsprocess som hjälper oss att skapa ett smartare och förnuftigare samhälle. Där de starkare, mer väl underbyggda argumenten och analyserna slår de svagare/sämre. Kanske det viktigaste kittet för tillit, samarbete och ömsesidig respekt.

    Så när jag tittade på den senaste partiledardebatten såg jag bara ett samlat gäng av demokratiskt kriminella i studion. Den ende som var utan fläck var J Åkesson, de manipulativa programledarna inräknade. Floskelbingo, besvärjelser och utopier var totalt dominerande, väl marinerade i oljig känslosås.

    Det är dags att vara oresonligt tvärtydlig och vägra acceptera eller spela med på dessa antidemokratiska fillkor. Det är dags att sätta politruckerna de totalitära batikhäxorna (oavsett kön) och övrigt demokratiskt kriminella inför skranket.

    Det får fanimej vara nog nu!

  78. Simon

    #77 Slabadang
    Vill uttrycka min uppskattning över ditt inlägg. Håller med dig i allt du skriver.

    ”When government fears the people, there is liberty. When the people fear the government, there is tyranny.”

  79. Fredrik S

    Greta är inte alls nöjd, trots allt miljardregn läser jag.

    Om hon tar ut lite pengar och köper sig en mopedbil kanske det lättar lite?

  80. mattias

    #75
    Här har ju nyligen diskuterats om statliga verk (Vattenfall) och deras affärsmässiga beslut. I partiledardebatten stördes jag av Annie Lööf som ofta upprepar att ”marknaden” ska lösa vilka energislag som ska användas. Det måste vara skönt för henna att skylla på ”marknaden” och att kärnkraft är ”olönsam” – med partiets historik av kärnkraftsmotstånd. Här har också diskuterats huruvida vindkraft verkligen är lönsam eller affärsmässig – det ifrågasätter aldrig svenska politiker. Det är också märkligt att inte tidshorisonter skärskådas mer. Å ena sidan är det bråttom – klimatkris nu. Samtidigt stänger man ner fungerande kärnkraft och installerar ineffektiv vindkraft och ökar förbränning med biobränslen som på kort sikt ökar utsläppen av koldioxid.

  81. Lasse

    #80
    Lite marknadspåverkan från våra folkvalda:
    https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-2000466-om-skatt-pa-termisk-effekt-i_sfs-2000-466

    Politikerförakt är välförtjänt belöning!

  82. Evert+Andersson

    #77 Slabadang

    Redan Wilhelm Moberg hade ett uttryck för läget. Demokratur.

  83. Evert+Andersson

    #80 Mattias

    Energiföretagens organisation har tagit fram ”Färdplan el – för ett fossilfritt samhälle”. Mycket av politiskt korrekthet förstås, men där står en sak som jag tolkar som att elproducenter måste ta ansvar för effektsäkerhet. Rimligen om man efterlever det måste rena vindkraftsproducenter säkra tillgång på reglerkraft av något slag och följaktligen betala för det. Det står också ett annat ställe att det behöver redas ut hur man ska hantera och betala för ”alla kringtjänster och anordningar” i det nya nätet. Det är reglerkraft, anordningar för att kunna koppla bort vissa delar på grund av ”efterfrågeflexibilitet med mera. Läs den. Mycket hårresande står mellan raderna i det dokumentet.

  84. Robert+Norling

    #77 Slabadang
    Mycket väl skrivet.
    Kan bara hålla med i allt det du framför.
    Det var så anskrämligt och förljuget av vissa att gårdagens ”debatt” gjorde att jag fick tvinga, verkligen tvinga mig själv att se ända till slutet. Hade tv-fjärrkontrollen i handen men stålsatte mig.

  85. Henrik

    #80 Orkade inte se debatten ens så länge att jag hann höra och bli förbannad på Annie. Låter som att det var rätt val.
    Nån ide’ varför ett parti i generationer måste hata ett energislag?

  86. Slabadang

    Evert!
    Moberg begrepp räcker knappt till för att beskriva dagsläget för svensk demokrati. Det har blivit värre än vad Moberg var rädd för. Vi har nu t.o.m skattefinansierade progromer som jagar demoniserar, anmäler och angiver oppositionella.
    Det har ballat ur totalt !

  87. Slabadang

    Henrik å Robert!

    ”Jamen hur ska vi hjälpa Hassan”. ”Är det lämpligt att gå ut med fakta så här några månader inför valet”
    Ja vet vilka impulser SVTs förljugenhet kan skapa. Vi kanske ska införa kostnadsbidrag för alla de som kastat ut sina TV-apparater alternativt kastat in fjärrkontrollen i rutan när deras intellekt blivit kränkt av SVT-propagandan? 🙂
    Men hur många tittare har de kvar egentligen?

  88. Ann+Löfving-Henriksson

    Slabadang! Oj! Och Tack, som i gamla tider på bloggen!

  89. Daniel+Wiklund

    Bra Slabadang. Det behövs nån som svär i kyrkan. Såg just på rapport. Isen i Arktis är döende, låter mycket värre än att den tinar. Är det i längden möjligt att ha en hållbar is. Under den senaste istiden var isen över 2000 meter tjock här, det som senare blev Luleå. Nu är isen borta.

  90. Håkan Bergman

    Men vad förväntar ni er? Jag kan lova att det är större chans att solen går upp i väster i morgon än att nån tv-kanal plötsligt skulle börja leverera kvalitetsprogram. TV idag är skapat av idioter för idioter, och det har inte blivit bättre för att man kan välja när man vill titta. Dom borde hålla sig till sport och underhållning och att titta på åtta vuxna människor som babblar i munnen på varann om saker dom inte har en susning om är kanske underhållande en gång.

  91. Simon

    Bra sagt av Willgert om demokratin och förljugenheten i dagens Sverige:
    https://www.youtube.com/watch?v=uFy2Jbr61bg

  92. Lars-Eric Bjerke

    #72 Håkan Bergman,
    ”Elcertifikat verkar vara en djungel, nu vet jag inte hur mycket som gick till vindkraften av min elcertifikatskostnad på senaste räkningen för perioden maj-juli, ”

    Kvotplikten för elcertifikat ”grön el”, i praktiken mest vindkraft yngre än 15 år, sätts av regeringen. I år är den 26,2 % av elhandelsbolagens försäljning. Det är alltså regeringen som bestämmer hur mycket vindkraft som minst ska byggas. Den elintensiva industrin, framför allt massa- och pappersindustri, kemisk industri, stål- och metallverk samt gruvindustri är undantagna från kvotplikten.
    Elcertifikatpriset hade en topp 2009 på 35 öre/kWh. I år har priset hittills sjunkit från 5 öre/kWh till 0,6 öre/kWh, så kostnaden på din räkning låg någonstans däremellan. Eftersom elcertifikatens ”futurepriser” fram till 2025 ligger på 0,6 öre/kWh blir sannolikt kostnaden de kommande åren inte så betungande. De flesta bedömare anser att den överutbyggda vindkraften, i varje fall på kort sikt sänker elpriserna, eftersom den ha låga rörliga kostnader.
    https://www.energiforetagen.se/globalassets/energiforetagen/statistik/kraftlaget/aktuellt-kraftlage-sverige-veckorapport.pdf

  93. Håkan Bergman

    Lars-Eric Bjerke #92
    Knappast nån garanti för att inte dagens regering går in med klåfingrarna och trissar upp priset. Sen blir man lite betänksam när man läser sånt här.

    https://kampanj.mittmedia.se/helsingeelhandel/sa-har-valjer-du-ratt-elavtal-infor-vintern/

    ”Alla elhandlare måste ta ut en elcertifikatskostnad. Elhandlarna kan sätta vilket pris de vill för detta.

    – Var uppmärksam på att Elhandlarens elcertifikatskostnad påverkar ditt totala elpris. Det händer att den avgiften enbart benämns av andra Elhandlare som en lagstadgad avgift, säger Malin.

    Det är alltså lätt att tro att det är samma elcertifikatsavgift hos alla, men så är det alltså inte.”
    Jag får hålla koll framöver.

  94. Rolf Mellberg

    Lite O.T. gällande…. klyftan mellan ”makten” och vanliga kunskapssökande sunt kritiskt tänkande människor.

    Jag tittade på några filmer med Ralf Sundberg ikväll och repeterade (av allt att döma) skandalen kring detta med ”mättade fetters” farlighet, bedrägeri-härvan kring Statiner och försummandet av folkupplysing kring vitamin D m.m.

    Samt läkarkårens/myndigheternas samlade inkompetens och prestigelåsningar.

    Kolla gärna denna filmen och teckna sedan medlemskap i föreningen, som jag nyss gjorde!!!
    https://www.youtube.com/watch?v=8gue4f56EOk

    https://www.metabolhalsa.se/

  95. Ulf

    Svar 77

    Och pratar man med alla och bryter man mot de oskrivna lagarna då går drevet loss.
    Angreppen mot Ebba Busch haglar nu ifrån media. Hennes förtroende siffror ska ner till varje pris.
    Otäcka saker som att låtit en kompis åka med i säpo bilen, gått på fest och haft mage att köpa en fastighet.
    För den som tvivlar på att detta är ett organiserat vänsterdrev, läs gärna Oosin Cantwells besök på denna nobla fastighet som Ebba tillskansat sig.
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/JJoLd8/ebba-busch-vill-lagga-fyra-miljoner-pa-ett-ruckel
    Tveklöst har journalister med en egen agenda alldeles för mycket makt. Cantwell steg definitivt i min aktning dock.

  96. Daniel+Wiklund

    # 92 Lars-Eric B ”Det är alltså regeringen som bestämmer hur mycket vindkraft som minst ska byggas.” Och i denna sitter fyraprocentspartiet MP. Dessutom verkar det som att dom i viktiga frågor har makten, Stefan L dansar efter Isabellas pipa. Det känns definitivt inte tryggt.

  97. Lars-Eric Bjerke

    #93 Håkan Bergman,

    Enligt gällande kvotpliktskurva som sträcker sig till 2045 har i stort kvotplikten sitt maximum nu. Regeringen har nu föreslagit ett stopp för att utfärda nya elcertifikat efter 31 dec 2021. Eftersom vindkraftverken bara är certifikatberättigade i 15 år, kommer nog priset att gå upp någon gång efter 2025, speciellt om Sveriges elförbrukning skulle börja öka (den har inte ökat de senaste 10 åren).
    Å andra sidan byggs det nog inte så mycket vindkraft då de inte blir berättigade till ”subventionen” certifikat.
    Det ska bli intressant att se om ”folkomröstningsverken” i Malung verkligen byggs.

  98. Lars-Eric Bjerke

    #96 Daniel Wiklund,

    Jag skrev- “Det är alltså regeringen som bestämmer hur mycket vindkraft som minst ska byggas.”

    Det är inte riktigt rätt- kvotplikten bestäms i en lag, så regeringen måste ha riksdagen med sig.

  99. Daniel+Wiklund

    Så länge vi låter MP sitta i regeringen kommer det att startas projekt bara för att bekämpa koldioxidutsläppen. Rena vansinnet. Hybrit är ett sånt exempel. Där har det redan snart satsats närmare en miljard av skattemedel. Per B är verkligen ute och cyklar, i dubbel bemärkelse.

  100. Daniel+Wiklund

    # 98 Lars-Eric B Icke desto mindre är det MP som bestämmer klimatpolitiken. Och det är verkligen att utmana ödet.

  101. Simon

    #99 Daniel W
    Förhoppningsvis har han snart slut ström i cykelbatteriet. Vi lär nog se många elavbrott redan till vintern. Jag håller dock med dig, det är fullständigt makalöst hur man kan låta detta lilla floskelparti diktera politiken.

  102. Henrik

    #94 Bästa sammanfattningen på både hur Corona och hjärtkärlsjukdomar förebyggs. Se särskilt bild efter 3:27
    https://youtu.be/T4ZfGxAPJbk
    Förutom Eric Berg så är både Sten Ekberg och Ivor Cummins utmärkta på samma ämnen. Även D-vitaminer. Och stattiner är till för att sänka mängden livsnödvändig kolesterol. Ihållande galenskap ja.

  103. Fredrik S

    Daniel Wiklund, Simon mfl

    Bolunds chef statministern tycker tydligen att vi kan flyga elflygplan för vi har elöverskott när det blåser.

    Då tycker jag de kan köpa in sådant här till honom och döpa det till Airforce Nolla så kan ha sitta där och glufsa i sig schweizerschnitzel.

    https://www.businessinsider.com/magnix-all-electric-cessna-grand-caravan-takes-first-flight-2020-6?r=US&IR=T

    https://headtopics.com/se/statsministerns-uppmaning-hjalp-en-aldre-slakting-eller-ett-sm-foretag-11982098

    Planet har en räckvidd på 16 mil men det räcker ju för Sverige går ju före så han behöver inte åka längre bort.

    Det finns plats för nio stycken så alla mp-ministrar får också plats.

  104. Simon

    Synd det inte var längre räckvidd, dom får gärna åka så långt bort som möjligt och stanna där vad mig anbelangar 😉

  105. Fredrik S

    Simon #104

    Ja, det bästa hade ju varit en raketmotor med extra stor engångstank.

    Inga växthusgaser där heller.

  106. Robert+Norling

    #104 Simon
    ”Synd det inte var längre räckvidd, dom får gärna åka så långt bort som möjligt”
    Ja, så långt bort som möjligt och landa där det inte finns nån laddstation.

  107. Lars M

    #77 Slabadang

    Tack för en bra kommentar. Undrar om följande:

    „Inte mindre än vid åtta tillfällen har SVT och SR hänvisat till vad som står i FNs deklaration om mänskliga rättigheter och om diskrimineringsförbud i §2 men medvetet och systematiskt utelämnat ETT av de kriterier som står angivet:“

    Vad är menat med dessa åtta tillfällen där „politiskt“ utelämnats?

  108. foliehatt

    @ Slabadang #77,
    du har missförstått både vår grundlag, regeringsformen, samt deklarationen om mänskliga rättigheter om du menar att varje parti som har representation i riksdagen ska garanteras inflytande. Så är det inte och har aldrig varit.
    Om man inte har egen majoritet så kan man endast regera ihop med andra partier. Och – de partier man kommer överens med, eller inte överens med, det är helt upp till varje parti att bestämma.
    Att SD hittills har lämnats utanför maktens korridorer i riksdagen är varken mer eller mindre odemokratiskt än de villkor som C och L fick igenom i januariöverenskommelsen på att V skulle lämnas helt utan politiskt inflytande på Löfvenregeringen.

  109. Slabadang

    Å Foliehatten sitter fint?

    Du har inte fattat någonting, kan ingenting om de representativa demokratins grundvillkor. Fattar heller inte skillnaden mellan regeringsrepresentation och riksdagsrepresentation. Du raddar ju bara upp brotten mot dem och blandar päron gurkor och äpplen hejvilt! Att ett parti inte ingår i en regering har NOLL med det grundläggande demokratiproblemet att göra. Att förutbestämt utesluta något partis stöd motion eller ideer är ju ett av de fundamentala brotten mot den representativa demokratin.

    De andra partierna SAMTALAR ju ej ens med SDs representanter! Sveriges näst/tredje största parti utmobbas nu bla annat av partier som jinglar på 4% spärren! ”Jej ar en HUMMER” som norska räkan lär ha utbrustit.
    Samtidigt sitter ljugtrutarna och babblar om ”inkludering” ”diskriminering” och ”alla människors lika värde”. Man behöver liksom inte stoppa ner några fingrar i halsen för att kräkas över hycklerierna?

    Ett annat systematiskt antidemokratiskt beteende hos de besuttna parterna är att de delar upp skinnet (regeringsbildningen) innan björnen är skjuten dvs innan valresultatet. Det avslöjar också ett intstitutionellt demokratiförakt.

    Tar u av dig foliehatten så fattar kanske du också att om alla partier tar sig rätten att inte samtala med något annat parti så har vi lagt ner hela skiten till demokrati.

    Till skillnad från dig begriper jag både FN-deklarationen grundlagen och demokratins grundfundament. Det måste samtidigt betyda att du ger SD rätten i regeringsställning att sparka folk från jobbet för att de har ”fel värdegrund” och är ”sverigefientliga”” ? Att de inte behöver samtala med andra partier kompromissa? SD drar bort allt statligt stöd till alla sosseorganisationer och den media som stöder vänsterpopulismen och/eller nazismen?
    Vet du vad en princip är? En liten enkel kontrollfråga så där bara till slut så jag får koll på vilken nivå du ligger.
    Om man i Sveriges mäktigaste församling ägnar sig åt förtal skitsnack utfrysning och mobbing … vilka signaler skickar det till folket tror du?

  110. foliehatt

    @ Slabadang, #109.
    Jag börjar ifrån botten. Skitsnack, utfrysning och mobbing – liksom även lögner och överdrifter har alltid förekommit i Sveriges Riksdag – om det är den du menar med Sveriges mäktigaste församling.

    På frågan princip så svarar jag att jag känner till Arkimedes princip. Den som blir nedsänkt i vatten blir blöt.

    Seriöst – sluta gnäll om att inget annat parti vill ta i SD ens med tång. För det första är det inte sant längre. M och KD fikar gärna med JÅ. För det andra så bestämmer partierna helt själv vilka andra partier de samtalar med. Så är det här i livet. Alla gillas inte av alla. Det är bara att suga i sig.

    Om du mår illa av hyckleri så kanske politik inte är någon sysselsättning för dig. Där har alla partier stor potential att bättra sig.

    Den dagen som SD kan bilda regering så kommer de göra som alla andra innan dem – se till att samtliga högre tjänstemän i kanslierna byts ut mot SD-lojala personer, precis som alla nya regeringar gjort. De kan, och kommer, säkert besluta om att dra in statliga stöd till organisationer som SD inte gillar – och det är ju regeringens, och ytterst riksdagens makt att göra så.
    Har du problem med detta? Synd i så fall, för det är vad Sveriges grundlag säger. Makten ligger hos riksdagen och den regering som riksdagen tolererar.

  111. Daniel+Wiklund

    Oavsett vad så stör det mig väldigt mycket att fyraprocentpartiet MP sitter i regeringen, och i många frågor styr S, speciellt i klimatfrågan och migrationsfrågan. Dessutom får vi räkna med att ganska många av regeringskansliets 460 tjänstemän har miljöpartistiska sympatier. Bra jobbat av ett miniparti.

  112. Daniel+Wiklund

    Det föll bort en nolla i min kommentar, 4600 skulle det vara.

  113. Slabadang

    Foliehatten!
    Att jag bara skulle suga i mig och acceptera korruptionen och mobbingen kan du bara fetglömma!

    Du jobbar på SVT ? Totalt utan principer! Att du är totalkorrupt är ditt problem .. inte mitt!

  114. Simon

    Angående korruptionen och framförallt hyckleriet:
    https://uvell.se/2020/10/09/veronica-palms-hyckleri/

  115. foli

    (fick inte in hela mitt nick – texten är skriven av foliehatt)

    Slabadang – ad hominem-argumentation imponerar inte.
    Om du stör dig på mobbing och korruption i politiken så får du väl göra något åt det istället för att bara klaga.

    Det är inte sant att SD inte har något inflytande i riksdagen. Deras invandringspolitik har satt stora avtryck i många andra partiers. Det som sågs som extrema politiska ståndpunkter vad gäller invandring för tio år sedan utgör idag grundinställningen hos KD, M, L och delar av S. Det är ganska bra utväxling för ett enfrågeparti.

    I övrigt så agerar alla partier helt inom våra grundlagar om de väljer att inte ha något samarbete alls med SD. Det står varje parti fritt att göra som de vill. De väljer sina lekkamrater fritt och på egen hand.

  116. Daniel+Wiklund

    Att S väljer att ha det urusla och för Sverige skadliga partiet MP som lekkamrat är att håna demokratin, och det blir inte bättre för att grundlagen tillåter det.

  117. Fredrik S

    Spontant kommer jag att tänka på UD-upproret (eller uppropet) och SMHI.

  118. Håkan Bergman

    Allas vår hjälte och fixarfrasse ska tillsätta en elektrifieringsgeneral, artikel i DN som fortfarande går att läsa i incognitofönster.
    https://www.dn.se/ekonomi/elektrifieringsgeneral-ska-ta-fram-strategi-for-energiomstallning/
    Vad kan det behövas för kvalifikationer, finns det folk med insikt i problematiken och som samtidigt är i total avsaknad av självbevarelsedrift? Och hur gör man med offshore-vind och vattenkraft, borde inte det hanteras av en amiral? Vad säger marinen?

  119. Fredrik S

    Håkan Bergman #118

    Gröna generaler är väl den väntande utvecklingen.

    Frågan är vem som kommer att utse sig till generalissimus?

    Det gröna partiet vill säker ha en generalissima.

  120. Håkan Bergman

    Fredrik s #119
    När jag läser lite noggrannare så noterar jag:
    ”– Det är egentligen två saker vi gör. Vi startar arbetet med en elektrifieringsstrategi och vi tillsätter vad man skulle kunna kalla för en elektrifieringsgeneral som ska leda arbetet med elektrifiering på regeringskansliet, kanslirådet Truls Borgström.”

    En typisk ygemannare, det är naturligtvis tacknämligt att man äntligen ska elektrifiera regeringskansliet, inte undra på att det ser ut som det gör, men sen slår det mig att generalsposten redan är tillsatt, Truls Borgström luktar sosseadel lång väg. Nåväl valet lär inte göra Ygeman sysslolös den närmaste framtiden, mannen som kan hitta ny effekt med slagruta eller hur han nu bär sig åt.