Öppen Tråd

fakenews

 

Media fortsätter att i oförminskad takta att pumpa ut fake-news. Många blir skrämda av alla domedagsprofetiorna. Men sanningen segrar till slut. Här är veckans öppna tråd där man inte behöver vara rädd för att säga sanningar om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Simon

  Stor eloge till den som hittat illustrationen! Passar perfekt 🙂

 2. Lasse

  Lyssnade på Naturmorgon.
  Rapport från Otterby: Fler fåglar än nånsin!
  Klimatet gynnar de små fåglarne.
  Klimatalarmet:-När fåglarna kommer tidigare än insekterna är det svårare för dem att överleva
  Falskt!
  Bränderna i Kalifornien orsakas av de onormalt höga temperaturerna och det är CO2 som styr.
  https://wattsupwiththat.com/2020/10/09/noaa-confirm-heatwaves-are-declining-in-california/
  Falskt!
  September 2020 varmast.
  Falskt!
  http://notrickszone.com/

  Kuvösbarnen i Kuwait -Falskt
  Syrien och rebeller-falst

  Media är lurade upp på läktaren av aktivister!
  Krig och fred står på spel

 3. Lars Cornell

  I SvD i dag har Susanna Silfverskiöld en bra artikel,
  ”Regeringens energipolitik hotar klimatet och jobben”

  Den avslutas på följande sätt,
  ”Sveriges ena regeringsparti vill utmärka sig som riksdagens mest klimatvänliga parti, det andra som garantin för svensk industri och jobb. Ändå lyckas de tillsammans med konststycket att äventyra båda partiernas hjärtefrågor. I praktiken leder incitamenten till att smutsig energi används i stället för fossilfri. En sådan politik riskerar både klimatet och jobben.”

 4. Ivar+Andersson

  Personen bakom klimathysterin dömd för vetenskapligt bedrägeri. Michael Mann är mest känd som den ledande forskare om klimatförändringar
  Kommentar av Claes-Erik Simonsbacka
  https://www.frihetsportalen.se/2020/10/lat-alarmisterna-borja-slass-inbordes/

 5. Sören+G

  Lyssnade också (delvis) på Naturmorgon i P1. Fåglarna kommer tidigare nu än på det kalla sjuttiotalet (sa man). Men hur var det på det varma trettio-talet? Det är det ingen som säger något om.

 6. Simon #1,

  Teckningen är gjord av BIM, en av våra kommentatorer här på KU.

 7. Ivar A #4,

  Nej, Michel Mann är inte dömd för vetenskapligt bedrägeri. MM har ju i många år använt sig av en mobbingmetod mot sina åsiktsmotståndare som går ut på att stämma dem för förtal. Men nu blev han istället dömd att betala alla rättegångskostnader.

 8. Fredrik S

  DI rapporterar om vad klimatkrisen beräknas kosta om 180 år.

  Klipp:

  ”År 2200 beräknas den årliga kostnaden ligga på 31 biljoner USD, motsvarande ungefär 277 biljoner kronor – alltså 277.000 miljarder kronor. ”

  Allt enligt en rapport från CDP och University College London skriver de. Det sistnämnda förstår nog de flesta vad det är men CPD som är en hållbar ngo lämnas utan förklaring (de kallade sig Carbon Disclosure Project tidigare).
  https://www.di.se/hallbart-naringsliv/rapport-klimatkrisen-kan-kosta-277-000-miljarder-per-ar/

  Vill man ha en pappersprenumeration på DI kostar det 799/mån.

 9. Ivar+Andersson

  #7 Då har jag missuppfattat en kommentar.

 10. Tomas Johansson

  Verkar inte vara någon här som observerat Kvartals Fredags intervju.

 11. Ann+Löfving-Henriksson

  Eloge till Bim för en talande illustration till debattklimatet västvärlden!

 12. Lars Cornell

  Stoppa förljugenheten!

  På Folkets Bokmässa och Education4Future i dag 2020-10-10 var förste talare författaren och journalisten Katerina Janouch med temat yttrandefriheten. Det tycktes vara ett genomgående tema.

  https://www.youtube.com/watch?v=DVS9h6JGEME&feature=youtu.be

  Jag refererar nedan Mikael Willgert Swebbtv (något avkortat) -1.55 in i programmet/

  Jag skall säga några ord om demokrati och yttrandefrihet … möjligheten att få bemöta de lögner som har blivit så etablerade i Sverige. Det är tom så att det finns partier i vår riksdag i dag som är uppbyggda på lögner. Som bärs upp av lögner och som får sina väljare genom lögner. Ett parti hotar med klimatkatastrof som inte kommer. De talar om översvämningar och orkaner och oväder som inte existerar och som varnar för koldioxid som inte är farlig. En koldioxid som är förutsättningen för livet, utan koldioxid skulle ingen av oss finnas här. För det vill man har 50 miljarder om året. Miljöpartiet säger ’vi skall låna 50 miljarder om året att satsa för att bli av med koldioxiden’. De pengarna skall lånas upp från de internationella finansintressena. På 10 år blir det 500 miljarder som vi skulle bli skyldiga. För vadå? För ingenting. För att bli av med koldioxid som är en av livets viktigaste gaser.

  Så här utbreder sig lögnerna och vi har blivit så vana att vi tänker inte ens på det. …
  Ingenstans uppstår en seriös diskussion. Samtalet har tystnat fullständigt i de allmänna medierna utan pågår bara i de alternativa medierna. Det är en del i ett stort bedrägeri med en svart agenda … . Det är de internationella finansintressena som ser till att den diskussionen inte förs och att lögnerna inte bemöts. När frågorna tas upp blir man kallad klimatförnekare, rasister, morfober, mulliga mansgrisar, foliehattar, konspirationsteoretiker. Alla de som tar upp dessa frågor där sanningen inte får lysa upp blir smutskastade.

  Om man inte kan smutskasta människor till tystnad skickar man fram de organisationer som har till uppgift att tysta folk och då tänker jag bland annat på expo som är finansierat av dessa intressen. När hörde ni senast en seriös debatt i klimatfrågan?

  Så är läget och det är ett allvarligt läge. Seriösa debatter i frågor som handlar om hundratals, tusentals miljarder kronor. När hörde ni en debatt om vi verkligen tjänar på det och att vi skall gå i borgen för tusentals miljarder? Det finns inte och det beror på att de medier som skulle kunna föra den debatten är styrda av vissa finansiella intressen. Swishhoror … var finns den verkliga prostitutionen? Den finns på DN, SvD, Aftonbladet, Expressen. Den finns i oerhört stor utsträckning till åtta miljarder kronors värde inom det som kallas Public Service.

  Jag vill vända mig till de som varje dag tvingas föra fram de här lögnerna, till de som till varje pris måste undvika att bemöta lögnerna, det finns faktiskt möjlighet att sanningen om de här frågorna verkligen kommer fram. Vi behöver ha en öppen och seriös och sann diskussion i Sverige i de här frågorna.

  Jag vill tacka alla som arbetar med att bemöta lögnerna. Vi skall utnyttja den frihet vi har när det gäller att yttra oss och att avslöja lögnerna för att motverka den mörka agenda och bedrägeri som pågår.

  Därefter kommer Staffan Mörner in med ett utmärkt inspel. Men det få någon annan referera.

  Allt försiggår på Folkets Bokmässa och Education4Future i dag 2020-10-10. Förste talare är författaren och journalisten Katerina Janouch med det viktiga temat yttrandefriheten.

 13. Lasse

  #10 Jo nu!
  Elsa Widding !
  Utmärkt intervju där bakgrunden kommer fram.
  Vattenfalls fall då hon jobbade åt Maud och klimatfrågan-
  Solen.

 14. Fredrik S

  Lars Cornell #12

  ”Ingenstans uppstår en seriös diskussion”

  Nä och ingen ljusning sker.

  Något som kan hjälpa är att bygga ett par vindsnurror på Söders höjder, solpaneler på taken där och fler flyktingförläggningar och boenden för nyanlända i Sthlms i innerstad med prio på nämnda stadsdelsområde.

  Annars kommer det nog fortsätta i samma spår framöver.

  Ingen värdering i varken klimat eller migration men statistiken är tydlig.

 15. Lars Cornell

  Thomas #10
  Det kan bero på att nästan ingen vet att det finns.
  Eftersom inte heller du bidrar särskilt mycket skall jag göra det med följande länk
  https://media.acast.com/fredagsintervjun/elsawidding-energiexpertensomblevklimathotsskeptiker/media.mp3
  Obs. Endast ljud.

 16. Simon

  Såg på Fråga Lund och man tog upp en intressant sak. Någon som undrat var alla IQ-värden på historiska personer emanerar ifrån? Jo tydligen ifrån en enda avhandling där man dragit slutsatser om dessa personers IQ efter hur mycket det fanns skrivet om dem. Många paralleller till klimatalarmismen. 😉

 17. Gunnar Strandell

  Svante Axelsson blev glad idag. EU har sagt OK till att Sverige har låg eller ingen skatt på biobränslen även nästa år.

  Det trista är att Svante påstår att det minskar CO2-utsläppen och räddar klimatet. Jag undrar om han inte vet bättre eller om han medvetet ljuger för att hålla jobbet med ett fossilfritt Sverige igång.

  Nu har ju ETC närmast sig sanningen, även om idéerna om tidshorisont fördunklar den.

  Om man bränner kolväten bildas CO2 som släpps ut i atmosfären. Mängden och bidraget till totala halten styrs av hur mycket man bränner och inget annat.

  Fake News har i alla fall politikernas stöd.

  Länk:
  https://www.etc.se/klimat/darfor-maste-satsningen-pa-biobranslen-stoppas

 18. Tomas Johansson

  Kvartal var jag övertygad om att ni höll ett öga på efter det att man hade med Lennart Bengtsson i en paneldiskussion. Det är ett ”mediahus” som ett flertal journalister och politiker följer och som tar in artiklar utanför mainstream.
  Ett förslag är att någon av de duktiga skribenterna här (gärna med professorstitel för att ge tyngd) skickar in ett utförligt inlägg som en uppföljning till Elsa Widdings intervjun.

 19. Daniel+Wiklund

  Nu har jag lyssnat på Elsa W i en timme. Hon är oerhört intressant att lyssna på, klimathotsskeptiker som hon är. Han bidrar verkligen till upplysning. Behövs i dessa tider när klimatfrågan påminner om en religiös väckelserörelse.

 20. Hans Björkman

  Läste i gårdagens SvD om ”mirakelgasen” kväveoxid. Den underlättar syresättningen hos nyfödda och hjärtsjuka. Det gjordes ingen kommentar om vilka halter det handlar om. Kväveoxid anses ju vara så farlig att diesel ska förbjudas. Är det nån som är insatt i frågan?

 21. Göran J

  Så skriver Volkswagen om sin nya Elbil ID.3
  ”När är det egentligen läge att göra skiftet? Att byta till en helt eldriven bil? Om inte förr, så nu. För nu är ID.3 här, helt utvecklad för att ta till vara elbilens alla fördelar. Interiören är rymlig, den är komfortabel och tyst, säkerheten är hög, den erbjuder uppkoppling och assisterad körning på en ny nivå. Du kommer upp till 54 mil på en laddning och på 30 minuter snabbladdar du upp till 29 mil ytterligare. ID.3 tillverkas också helt koldioxidneutralt”.

  En liten ”skitbil” som kostar en halv miljon svenska kronor och väger nästan 2 ton.

  Har kollat runt lite på nätet och kan konstatera att här får man mycket lite för pengarna. Bilen drivs av bakhjulen och är inget för svenskt vinterklimat med sina nästan 2000 kg . Inredningen är mycket plastig och instrumenteringen har mycket övrigt att önska. Komforten är inget heller som testarna öser beröm över.
  I kallt klimat kommer den här bilen i bästa fall 29 svenska mil och då med det största batteriet. Det är långt ifrån de 54 mil som man visar i reklamen.

  Volkswagen påstår också att bilens tillverkning är helt CO2 neutralt.
  Detta får i alla fall mig att fundera hur gummidäcken, batteriet och diverse kopparkablar tillverkas till den här bilen.
  Volkswagen har ju bluffat förut med sina ”fakta” och det verkar som man fortsätter i den riktningen.

 22. En annan

  Kvartals intervju med Elsa Widding var ett mönsterexempel på hur en sådan ska göras. Ställa pålästa frågor och efterföljande frågor, något som framför allt SVT borde anamma.
  SVT idag ifrågasätter sällan, dom leker TV. Ibland kan man höra intervjuer på SR P1 som liknar, men då endast mot regimkritiker.
  F.ö. tycker jag att låssas-vetenskapsprogramet Klotet skall Först ..läggas ner, samt att tjänsten ”klimatkorrespondent” ska upphöra

 23. Fredrik S

  Göran J #20

  Det tar 6,5 timmar att ladda hemma med laddbox så är det dåligt med kräm på fredag efter jobb och man glömt bolaget får man vänta till lördag.

  När det gäller klimat och hållbart är det annan syn på fakta som gäller.

  Det mest som vi kan köpa är hållbart och klimatvänligt, förutom allt fossilt från jungfruplast till stearinljus.

 24. Simon

  Lyssnat på Elsas intervju nu och hon gör ett strålande arbete. Intressant också få ta del av lite om det politiska spelet bakom Vattenfalls affärer.

 25. Lena Krantz

  Har lyssnat på intervjun av Elsa på Kvartal två gånger nu. En mycket bra intervju. Kul att kolla kommentarerna på twitter också för väldigt många är positiva medan naturligtvis andra är negativa.

 26. tty

  #20

  Det finns flera olika kväveoxider med mycket olika egenskaper.

  N2O, dikvävemonoxid, ”lustgas”, är ogiftig och kan användas som narkosgas

  NO, kvävemonoxid är giftig i högre halter men har också en viktig funktion som signalsubstans i kroppen som får blodkärl att utvidga sig. Nitroglycerin som används som hjärtmedicin omvandlas till NO i kroppen.

  NO2, kvävedioxid, N2O4, dikvävetetroxid och N2O5 dikvävepentoxid är alla starkt giftiga. N2O4 har använts som oxidator i raketmotorer. N2O4 och N2O5 är vätskor vid rumstemperatur (N2O4 bara nätt och jämnt, kokpunkt 22 grader).

  Och, ja, alla kväveoxider är växthusgaser.

 27. Fredrik S

  Greta tar ställning i USA-valet, msm tycker det är spännande för hon har ju inte varit politisk förut säger de lätt upphetsade. Vi andra som inte uppträder lika genomkorkat vet ju hur det är med det.

  Om det nu inte är hennes begåvade pappa som twittrat i hennes namn som en del andra gånger?

  Förmedlas överallt i msm av TT.

  Har hon någonsin kritiserat eller uttalat sig om Kina?

 28. tty

  #21

  Skall bilen vara koldioxidneutral får inget stål ingå i den. Det finns inget ”koldioxidneutralt” sätt att tillverka stål. Även kopparraffinering producerar en del koldioxid men mindre.

  Men å andra sidan framställs ju alla metaller utom järn av låghaltiga malmer, vilket innebär stora mängder avfall och stor energiåtgång, så det är nog nästan inget i en bil som är ”koldioxidneutralt”.

 29. Rolf Mellberg

  #28 tty

  Men alltså, du förstår…

  WW har nog skickat ner en liten bunt sedlar till Afrika, med löfte att den ska orsaka plantering av en massa träd som med tiden blir något ton kol per träd.
  (under antagandet att det får stå kvar flera decennier)

 30. Rolf Mellberg

  #27 Fredrik S

  Jag såg också SVT:s inslag om Gretas stöd till Biden och för svenska journalister är det säkert fullständigt självklart att hennes stöd är positivt för honom.

  Men jag tror många amerikaner retar sig på hennes känslomässiga utspel och att hon faktiskt kan bli nyttig idiot för Trump.

  Att stärka sin position för de redan frälsta gör ingen skillnad.

  Kolla här och ta en funderare:
  https://www.youtube.com/watch?v=y564PsKvNZs&t=7s

 31. Lars-Eric Bjerke

  Corona och koldioxid,

  Johan M´s inlägg om vad som bestämmer koldioxidhalten i atmosfären var intressant tycker jag. Den hade 134 kommentarer och därför inte så lätt att smälta. Jag har därför sammanställt de olika argumenten. Är det temperaturen eller fossilutsläppen?

  Basfakta

  – En år från år ökande mängd koldioxid släpps ut i atmosfären sedan 70-talet.
  – Det globala temperaturen har under denna tid stigit med drygt 0,5 C
  – Koncentrationen av växthusgaser i atmosfären har ökat med en mängd som motsvarar ca hälften av utsläppen

  Påståenden Johan Montelius

  – På grund av den stora omsättningen av koldioxid mellan atmosfär och hav, och på grund av att havet är en mycket större reservoir än atmosfären kommer utsläppen snart att försvinna ner i haven.
  – Det är havens temperatur som till största delen bestämmer atmosfärens koncentration.
  . Detta kan visas eftersom koncentrationen av växthusgaser samvarierar bättre med temperaturen än med utsläppen
  – Historiska proximätningar av koldioxid i atmosfären t.ex. isborrkärnor visar helt fel.

  Kritik från Lennart Bengtsson m.fl.
  – Isborrkärnor visar inte sådana höga koldioxidhalter i atmosfären som idag vid tidigare temperaturförändringar av 0,5 till 1 C. 
  – Koldioxidhalten i atmosfären och temperaturen är de viktigaste drivkrafterna för inlösningen respektive avgasning av havens koldioxid. Partialtrycket av av koldioxid har ökat med ca 30 % sedan 70-talet och lösligheten minskat med ca 2%. Netto bör därför transporten gå från atmosfär till hav.
  – Johan har inte angivit någon annan nettodrivkraft för transport än ”Henrys lag”.
  – Från 50-talet till 70-talet visar UAH m.fl. serier att det knappast var någon temperaturuppgång ändå steg Keelingkurvan.

 32. Daniel+Wiklund

  Då kan ju du Lars-Eric B skriva ett eget inlägg om sambandet koldioxid och klimat förändringar dom senaste 6000 åren. Sen kan Johan M göra en analys av kommentarerna. Ser fram emot det.

 33. Fredrik S

  Rolf Mellberg #30

  Jo, man ska vara försiktig med amerikaner och politik och inte tala om för dem hur de ska tycka, definitivt inte prata om hur förträffliga vi är i Sverige/Europa i förhållande till USA.

  Det är bättre och roligare att byta över till sport snabbt oavsett om det är demokrater eller republikaner är min erfarenhet.

  Så det kan nog baktända.

  Sedan kan man ju tycka att Trump är en clown men klimatarbetet därborta har ju knappast minskat under honom. Det mesta sker ju på delstatsnivå och i städer. Dessa har snarare drivit upp ambitionerna. Att sedan nuvarande administration pragmatiserat EPA och annat och rensat ut de värsta aktivisterna har nog knappast missgynnat klimatarbetet utan fått fram mer pragmatism.

  Men Gretasfären är ju extrema aktivister som vill ha grön kommunism till varje pris och tycker att AOC är som en försiktig mes.

 34. Ulf

  Svar 27

  Jag är chockad. Trodde hon höll på Trump.

 35. Johan Montelius

  #31 Lars-Eric Bjerke

  En bra sammanfattning. Har bara ett förtydligande:

  ”– Johan har inte angivit någon annan nettodrivkraft för transport än “Henrys lag”.”

  Henrys lag gäller naturligtvis och ger därmed att transport från atmosfären till en annan reservoar är proportionell mot koncentrationen. Det samma gäller naturligtvis från ett hav till atmosfären.

  Den stora skillnaden mellan atmosfären och ”haven” är att det första kan ses som en väl blandad gas. Haven däremot inte en välblandad reservoar och består inte bara av vatten. En stor del av kodlioxidcykeln är en biologisk process ”en biologisk pump”. Temperartur beroendet är därför nog väldigt svårt att räkan på.

  Under den tid vi har mätvärden så kan vi se att temperaturberoendet är stort. Tillräckligt stort för att förklara mycket av den ökning vi sett. Det är dock inte vad som vi kan läsa ur borrkärnorna – eller vad många vill läsa.

  Jag tror det finns en större osäkerhet i tolkningen av norrbottniskorna än vad det finns i de mätvärden vi haf för de senaste 60 åren.

 36. Daniel+Wiklund

  Undrar om Greta snart berättar vem i Sverige hon röstar på. Spänningen är olidlig. Den brinnande planeten håller andan.

 37. Lac

  #33. Att Greta stöttar Biden kan nog vara till fördel för Trump.
  AOC = El-företag i Taiwan?

 38. Rolf Mellberg

  #31 Lars-Eric

  För mig är det uppenbart att antropogena utsläpp dominerar tydligt över den faktor att haven kan stå för ett visst ”mottryck” p.g.a. havens ökande temperatur.
  Du Lars-Erik har övertygat mig om det.

  Orsaken till att haven har ökat i temperatur kan delvis vara antropogen MEN ÄVEN ha andra orsaker fast där tycker jag att det är svårt att bedöma hur faktorernas storleksfördelning är. Olika molnighet påverkar väl rätt starkt havens uppvärmning?

  Men i analysen är en viktig faktor hur snabbt CO2 och värme flödar ner i djupare skikt av haven. Skiktningen lär vara ganska stabil men kanske har andra sänkor än (den största) sjunkande extra tungt salt vatten i norra atlanten en större inverkan än man trott? T ex har jag läst att vissa djur åker upp och ner varje kväll och morgon varvid kol (=bajs) för ner till djupare nivåer.

  Ett förtydligande: Atmosfären, plus en stor del av biosfären plus ythavet kan betraktas som en ganska tätt sammankopplad mängd kol. Det är övergången ner till djuphavet som är flaskhalsen – oklart dock hur smal den är.

  Kan man hoppas på att IPCC har underskattat den mängd kol (per tidsenhet) som forslas ner i djuphavet? Roy Spencers enkla modell är väl alltför optimistisk, att ppm kan komma att konvergera till 500 ppm (minns jag rätt?) Men jag efterlyser analyser till vilken nivå – 600ppm?, 700ppm, 800ppm? – atmosfärshalten kan tänkas konvergera under olika utsläppsschenarier.

  Detta måste ju vara en MYCKET viktig sak att reda ut!!! Nästan lika viktig som självaste klimatkänsligheten!

 39. Daniel+Wiklund

  Nu har ju Lars-Eric B flyttat en tråd hit. Den diskussionen kan ju med fördel föras på den ordinarie tråden.

 40. Fredrik S

  Lac #37

  Taiwan? Det vet de inte vad det är för något, det är för långt från Kungsholmen och Söders värld.

  Nä de gör utmärkta skärmar, jag syftade på en socialistisk bartender från the Bronx, som går under de initialerna. Nästan lika poppis på Söder som Greta.

 41. Johan Montelius

  38 Rolf Mellberg

  ”Det är övergången ner till djuphavet som är flaskhalsen – oklart dock hur smal den är.”

  Hade den varit smal hade inte bombkurvan sett ut som den gör,

  Att bombkurvan faller så snabbt som den gör och till en så låg nivå är ett mått på hur stor den del av biosfären/haven som atmosfären står i snabbt utbyte med.

  Tar man det som utgångspunkt följer resten.

 42. Hans H.

  #31 Lars-Eric Bjerke

  Det som skaver i ditt resonemang är att du inte gör någon som helst korrektion för hur stor ytan med varmt vatten är i relation till hur stor den kalla ytan är.

 43. Lasse

  #31 Lars Eric B
  Ang temperatur eller utsläpp som styr Keelingkurvan.
  https://notrickszone.com/2020/10/05/new-study-finds-robust-statistical-probability-temperature-drives-co2-changes-upending-scientific-perception/

  Ang oceanernas upptagningsförmåga:
  https://wattsupwiththat.com/2020/09/05/ocean-carbon-uptake-widely-underestimated/

  Det finns fler som funderar på detta!

 44. Paul+Håkansson

  California Doctor Treated over 1700 COVID Patients = 0 Deaths

  Vad använde han, jo, hydroxiklorokin.

  https://www.armstrongeconomics.com/international-news/disease/california-doctor-treated-over-1700-covid-patients-0-deaths/

 45. Rolf Mellberg

  Johan M, Lars Eric, Lasse m.fl. intresserade

  Jo diskrepansen mellan ”Bomb och Bern” är underlig och svår att förstå.

  Men såg någon av er vad Judith skrev för en månad sen? Hon talade sig varm för theeticalsceptic.com och specifikt tog hon upp en väldigt originell ide att det kan vara så att värmen från jordens inre kanske inte flödar i jämn takt!?!?

  Har någon av er läst detta och kommit fram till något?

  Kan verkligen jorden själv ha kunnat gå in i en exotermisk cykel? Ännu är detta bara ide snarare än en hypotes.

  https://judithcurry.com/2020/09/08/part-of-the-heat-is-coming-from-beneath-our-feet/

 46. Lars-Eric Bjerke

  #42 Hans H,
  ”Det som skaver i ditt resonemang är att du inte gör någon som helst korrektion för hur stor ytan med varmt vatten är i relation till hur stor den kalla ytan är.”

  Drivkraften för inlösning eller avgasning enligt ”Henrys lag” har förändrats likartat vid alla havsytor. Partialtrycksförändringen har förändrat den ca en faktor 15 mer än temperaturen. Partialtryckökningen håller ju också emot avgasningen i avgasningsområden.

  Jag kan inte så mycket om de biologiska faktorer i haven som Johan misstänker är orsaken. Jag gissar dock att solstrålning och vattnets näringsinnehåll har större betydelse än den mycket lilla temperaturhöjning man har mätt i de översta kanske 500 m i haven.

 47. Daniel+Wiklund

  Nu har det lilla partiet hållit i taktpinnen igen. En av fyra frågor ikväll i partiledardebatten är klimatet. Det är inte klokt. Det är definitivt ingen klimatkris i Sverige, snarare en politisk förtroendekris. Vem vet, kanske koldioxidexperten Greta får vara med och ställa frågor. Hon är väl den enda i världen som kan se koldioxid, kanske för att hon är Jesus. Eftersom hon har andliga förmågor i egenskap av Jesus så kan hon nog lösa ”klimatkrisen”. Halleluja.

 48. Carin

  Har varit i kommentar med Telge energi på FB-
  Härliga svar de ger på mitt inlägg om klimatförnekare. Google sökningar är tydligen svaret på vad som är etablerat…

  Mitt inlägg när de talar om vetenskapens konsensus ang klimathotet.
  ’Här lite om hur statistik kan tolkas. Sedan är det bara i religiösa sammanhang man pratar om förnekare, i vetenskap handlar det om att ifrågasätta.
  Länk t text nedan. (Lade in delar ur nedan länk)
  https://www.skepticalscience.com/Powell.html

  Svaret från Telge energi
  ’klimatförnekare är ett etablerat begrepp, det har överlägset flest googleträffar jämfört med klimatskeptiker etc. Och etablerade media använder det. Så vi tänker fortsätta att använda begreppet. Men det är ett sidospår i denna debatt som vi inte kommer ge supermycket mer fokus nu. Ha en fin en!’

  Fortsatt trevlig helg!

 49. Fredrik S

  Carin #48

  Enbart avslutningen ”ha en fin en” skulle fått mig att byta bolag. Och det är väl egentligen en (super)liten petitess i sammanhanget.

 50. Daniel+Wiklund

  # 48. Knutby sekten är nedlagd. Kanske nån av pastorerna där jobbar på Telge energi.

 51. Simon

  Klimatförnekare är väl för övrigt ett epitet som borde användas på alarmisterna. Dessa anser ju att klimatet aldrig har förändrats förrän sista århundradet.

 52. Daniel+Wiklund

  Leonardo Dicaprio. Vilken katastrof, Kebnekajse krymper. Jag som Norrbottning känner att marken gungar under mig. Hinner Sverige spela mot Kroatien innan jorden går under. Jag själv har också krympt. Var 196 cm som längst, numera 193. Hur ska detta sluta. Vågar jag mäta mig nån mer gång. Även om jag vet varför jag krymper, kan jag aldrig vara riktigt säker. Det kan ju vara så att gravitationen förändrats pga klimatförändringarna.

 53. Torbjörn

  #52 Daniel
  Hur högt var Kebnekaise under vikingatiden som var vårt senaste optimum?

 54. Torbjörn

  #45 Rolf
  Varför skulle den geotermiska energin vara konstant när inget annat är det?
  Tycker att det ibland blir ett enögt fokus på koldioxid så man glömmer att det finns andra källor till förändringar i energibalansen

 55. tty

  #54

  Det finns en del som tyder på att det geotermiska flödet faktiskt varierar, men det är i geologiskt perspektiv. Fenomen som LIP (Large Igneous Provinces) och stigande havsnivåer i samband med att superkontinenter bryts sönder tyder på variationer.

 56. Torbjörn

  #55
  Det behöver inte vara så stora variationer som du pekar på, det kan räcka att det är t.ex. fler jordbävningar och vulkanutbrott än normalt.
  Någon har nämnt ett samband mellan låg solaktivitet och ökat antal jordbävningar och vulkanutbrott.

 57. Daniel+Wiklund

  Härligt att vara norrbottning. Enligt Per B så ska Sverige vara ett föregångsland när det gäller att bli fossilfri. Och det är vi i norra Sverige som ska vara främst enligt våran landshövding. MP som knappt klarade spärren till riksdagen tycker att vi ska vara världsbäst, och MP ska leda oss. Gud bevare oss för såna politiker.

 58. Simon

  Rätt passande ändå att dom har ett ogräs som partiblomma fast personligen kunde jag nog tycka att en kålrot hade varit snäppet bättre.

 59. Fredrik S

  Annie Lööf är tillbaka och vill göra det enklare för alla att bli klimathjältar, sa hon.

  Jonas Sjöstedt fick så mycket skäll från övriga vänstersidan att han själv tog till Carl Bildt som vanligt, han flyger för ofta. Han kommer nog fortsätta skälla på Bildt när han flyttat till diplomatliv i den kommunistiska enpartistaten Vietnam.

  Det var ungefär vad jag såg mellan kanalbyten.

  Hände det något annat kul?

 60. Johan Montelius

  #46 Lars-Eric Bjerke

  Biologiska processer kräver solljus (ok, kanske inte alla men 99.999999% ) så en förändring i solstrålningen kommer ha en stor inverkan på plankton mm.

  Att jag säger temperatur skall inte tolkas att det nödvändigtvis är temperaturen i sig som är orsaken men det är nog korrelerat till temperaturen.

 61. Johan Montelius

  #45 Rolf Mellberg

  Vi kanske inte behöver gå under jord, det räcker kanske en bra bit med att gå under ytan. Världshaven innehåller ju bra mycket mer energi än vad den tunna atmosfären gör (om vi pratar vikt så motsvarar atmosfären 10 m vatten så det ger lite proportioner).

  Det räcker kanske med att det sker en sakta omfördelning i haven för att förklara mycket av den temperaturförändring vi har sett?

 62. Hej Johan M,

  jag brukar påpeka att eftersom vatten också har högrevärmekapacitet än luft så har de 4 översta meterna av haven samma värmekapacitet som hela atmosfären.

  Temperaturen under termoklinen lär vara 4 grader Celsius. Vi har alltså enorma köldreserver att använda om vi vill ”kyla jorden”. Enkla sätt borde vara att lyfta upp kallt vatten till ytan. Om man ersätter det kalla djupvattnet med varmare ytvatten så är det huvudsakligen täthetsskillnaden mellan kallare och varmare vatten som den mekaniska energin behöver övervinna.

 63. Simon

  #59 Fredrik S
  Slog av eländet rätt snabbt då kacklandet tämligen omgående översteg vad jag mäktade med att titta på.

  Dock verkar inte Greta nöjd med debatten så den var nog kanske rätt bra ändå 😉

  https://www.expressen.se/nyheter/greta-sagar-partiledarna-efter-debatten/

 64. Lasse

  #63 Simon
  Såg debatten och tycker också den var bedrövlig.
  Klimatdebatten inleddes med WWF propaganda
  (Attenboroughs film om världen sponsrad av WWF)
  Sen talade Löfven om för oss att vi kan börja flyga med elflyg och att vi har elöverskott och Bolund skröt om att vi var etta när det gäller hysteriska klimatåtgärder, som plastpåsar.
  Igen talade om för oss att dagens klimat ger rekordskördar eller att antal omkomna i naturkatastrofer är det lägsta på alla år-nä klimatnödläge var ordet för dagen!

 65. Lasse

  Tony Heller gör en granskning av temperaturdata.
  https://www.youtube.com/watch?v=QmBiXfekga8

  Perfekt matchning mellan CO2 och justeringarna 😉

 66. Ivar+Andersson

  #64
  När Löfven och andra resenärer till Bryssel tar elflyget då finns det på riktigt.
  Varför används inte segelflygplan för resandet till Bryssel? Tror inte vindkramarna på vinden? 🙂

 67. Håkan Bergman

  63-64
  Känslig som jag är såg jag bara duellen Åkesson-Bolund och man blir beklämd. Okey svt gör ju inte saken bättre genom upplägget, men även det förutan så är det ju hopplöst att debattera med en floskelmaskin som Bolund, man kan lika gärna ta ett samtal med en sågbock. Hur har det blivit så här?

 68. Fredrik S

  Lasse #64

  Sa han att vi kan börja flyga elplan?

  Han borde få sparken.

  Håkan Bergman #67

  Sågbock är spot on, han borde aldrig fått ett förtroendeuppdrag överhuvudtaget.

 69. Daniel+Wiklund

  Per B personifierar idiotin. Och han har makt att påverka många människors liv. Säger inget mer, då kan jag åka dit för hets mot folkgruppen miljöpartister.

 70. Lasse

  #69 Daniel
  Två frågor som gör MP till en mardröm:
  Migration
  Klimatet.
  Genom migration har vi förflyttat 1 miljon från låg till hög CO2 Global belastning.
  Kort beräkning kan visa att detta årligen berikar världen med lika mycket som vår årliga transportsektor-ca 11 miljoner ton CO2

 71. Lasse

  Expeditionen är över.
  https://follow.mosaic-expedition.org/
  Kul att följa på nätet.
  Det bestående resultatet kommer väl att redovisas i olika forskningsrapporter.
  De visade mig hur snabb isdriften var söderöver, en process som effektivt smälter isen.

 72. Paul+Håkansson

  IMF-Katastrofrapporterar

  Läste i SVD att IMF kommit med ngn slags rapport. Lästa artikeln och det var så mkt motsägelser så jag blev helt yr huvudet. Kontentan var dock att hela tokeriet med klimatmytomanin skulle resultera i 12 miljoner nya jobb och skulle därmed rädda världsekonomin. Halleluja.

  Ngn med intresse som skulle vilja granska rapporten så skulle det mottagas med glädje.

 73. Fredrik S

  Viltkött är väldigt klimatsmart sa de på tv:n nyss när jag passerade.

  Det är bara för alla alla köttälskare att ut och köpa och må lite bättre.

  Renskav tex är ju gott och säkert bra för planeten.

  Det finns från Ryssland att köpa också om vår inhemska kostar mer än det sura hållbara ekologiska vinet man ska tvinga i sig till om man vill.

 74. Fredrik S

  Paul Håkansson #72

  Det finns inget negativt med omställningen vad jag förstått.

  Bara fördelar.

  Den bästa är att MP förmodligen kommer upplösa sig själva när den snart är klar för de kommer att ha glömt bort varför de överhuvudtaget ska gå upp på morgonen då.

 75. Paul+Håkansson

  The Great Reset

  Ett smakprov:

  ”Welcome to the New Green Socialist World Order they’re strategically marketing as the Great Reset. This is probably the most outrageous political strategy every devised to deliberate defraud everyone of any human rights that will only exist at their pleasure. There has been no greater diabolical pilot perhaps in human history.”

  https://www.armstrongeconomics.com/product/the-great-reset/

 76. Sverige visar vägen! En ny grön organisation har grundats i Frankrike, Ronce (Björnbärsris). Inspirationen har hämtats från en svensk miljöaktion 2007. Organisationens mål sägs vara att rädda planeten och att skada multinationella företag. Jag påstår att det första är ett fikonlöv för det senare.

  Ronce uppmanar till ”action directe”, dvs fysisk skadegörelse mot privat egendom och mot multinationella företags produkter. Action Directe var också i början på 80-talet namnet på en fransk marxistisk terrororganisation med 80 attentat och mord på sitt samvete.

  Gruppen har på YouTube publicerat en kort introduktionsvideo med 5 råd hur man i planetens namn utför skadegörelse utan att straffas. Länk nedan. Man behöver inte förstå franska, bilderna talar.

  1) Visar hur man tappar ut luften från stadsjeepdäck.

  2) Öppna Coca Colaflaskor på snabbköpens hyllor.

  3) Sabotera motordrivna (?) hyrsparkcyklar.

  4) Spruta Superglue i Totals ( franskt oljebolag) kortbetalnings automater.

  5) Öppna Roundupförpackningar och lämna dem så på hyllan. Observer att Roundup för privat bruk inte längre innehåller glyfosat.

  För 5-6 år sedan, i kommunala lågstadieskolor i Paris lärde miljöaktivister ut hur man med en nyckel bäst skrapar stadsjeepar. Därefter gick läraren ut med klassen och lät eleverna omsätta kunskapen i praktiken. Stadens socialistiske borgmästare, Anne Hidalgo, försvarade aktionen. Ronce har utlyst de första operationerna till den 14 oktober. Det blir intressant att se vem som applåderar.

  Intressant är också att YouTube inte har några problem med videon.

  https://www.youtube.com/watch?v=Hkwewp6-y4U

 77. Daniel+Wiklund

  Dom ska rädda genom att förstöra. Vilka idioter. Ingen slump att dom inte ska förstöra knark, det går nog dom på.

 78. Jonas

  Ett lite ”försenat” inlägg:

  Var ju en diskussion om Uppsalaserien för ett tag sedan.
  Har fått svar från SMHI. De trendkorrigerar Uppsalaserien med ca 0.5 C, d.v.s. dagens värde är 0.5 C högre än det skulle varit om det inte funnits någon trend (UHI?)
  Det som är lite lattjo är att man trendkorrigerar bakåt, d.v.s. man ändrar inte dagens värde utan man höjer de historiska värdena.
  Dessutom ska man komma ihåg att trendkorrigeringen är en konservativ skattning, d.v.s. man får med den delen som säkert (95%) är en trend, sen kan det finnas ett större bidrag till trenden, men den är inte säker. Det är inte orimligt att gissa att trenden är större än 0.5 C.

  Hans Bergström är medveten om detta.

 79. mattias

  #78
  Ja, men det var ju listigt. Dagens temperaturer är ju den ”upplevda” temperaturen. Historiska temperaturer har ju redan passerat och man hoppas kanske att folk inte minns hur kallt det var…. Är detta verkligen korrekt? Hur ska forskare då kunna använda historiska temperaturdata för att kunna förstå lokala klimatförändringar?

 80. Lasse

  Dagens SVD är intressant att kommentera.
  Ledaren som Björn Lomborg har fått rubriken:
  ”Politik som kostar skjortan och ger nästan ingenting”
  Läsvärd i sig-men även avslöjande:
  FNs beräknade kostnader för CO2 utsläpp per ton CO2 år 2030 är 27 EUR ca 270 SEK.
  Längre in skriver de om Polestar och befarat dieselgate.
  Där finns livscykelanalys som kan förfinas.
  En BensinVolvo kommer att släppa ut 58 ton CO2 efter 20 000 mil . En Polestar kommer med samma förutsättningar släppa ut 29 ton.
  Vinsten är 29 ton CO2.
  Men det kostar staten en del för att locka köpare till PolestarElbilen.
  70 000 på ett bräde samt uteblivna skatter på bensin och vägtrafikskatt, totalt ca 240 000.
  Så vi , staten, betalar 8257 SEK för att bli av med ett ton CO2.
  30 ggr mer än vad FN bedömer att utsläppen skadar oss.

  Lyxfällan har ett uppdrag!

 81. Håkan Bergman

  Lasse #80
  Det tillkommer nog ett fett bidrag för att installera laddaren också.

 82. Lasse

  #81 Vore kul med en återupprepning av de tre Ona som frågade Palme vad en liter mjölk kostade.
  ”Det hade jag inte en aning om”

  Vad kostar ett ton CO2 via Bonus Malum?
  Eller varför inte-om en liter mjölk kostade 300 SEK skulle du köpa den?