Alperna i trubbel

En ny rapport från FN-organet The Convention on the Protection of the Alps (förresten, hur stort ÄR egentligen FN med alla dess utlöpare?) gör oss uppmärksamma på att Alperna är i trubbel. De norra delarna översvämmas allt oftare medan det södra bergomsrådet får mindre och mindre snö.

”Predictions that the European climate is dividing into two are becoming all too real,” said Marco Onida, secretary general of the Convention, who will present the report at the organisation’s headquarters in Bolzano, Italy, tomorrow, in the presence of EU officials and national representatives. ”The result will be havoc for the Alps and the communities and wildlife that rely on area.”

Förändrad nederbörd kommer enligt rapporten att påverka även de människor som bor i de utsatta områdena. På vissa håll i söder märks redan vattenbrist och turisttillströmningen hotas på sikt. Dessutom leder glaciäravsmältningen till att landsgränserna kan komma att flyttas. (Det sistnämnda är något helt nytt för mig.)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Det är egentligen inte så konstigt det där med glaciärer och landgränser… När staterna runt alperna fastställde gränserna mot Italien och varandra så fanns ju inte GPS… och då tog man relativa landmärken, som t.ex. glaciärer. Det var väl ingen som tänkte på att de kunde förändras ”så mycket”.
  Fast nog tycker jag väl att de borde ha definierat om gränserna med GPS vid det här laget…

 2. Kjell_A Jönsson

  FN har ett för vanliga människor oöverskådligt antal organ och expertgrupper och byråkratin breder ut sig. USA:s förre FN-ambassadör John Bowlton hade kanske inte helt fel då han symboliskt föreslog att man skulle kapa FN-skyskrapan i New York på mitten. För att motivera sina väbetalds positioner måste även klimatalarmisterna bjuda över varandra. De krafterna är liksom byråkratins självförökningsförmåga (jmf Parkinsions lag) nog näst intill omöjliga att begränsa.
  Kjell-A Jönsson

 3. Tege Tornvall

  De kunde ju gemensamt bilda det autonoma Alpistania.
  Tege

 4. Håkan S

  Som regelbunden besökare i Alperna kan jag konstatera att det senaste året uppvisat enorma snömängder. Men det hjälper tydligen inte: I februari samtalade jag i Österrike med en en amerikanska, som entusiastisk berättade om de försvinnande gaciärerna. Runt omkring oss var det ca 2 meter mer snö än ”normalt”. Ett faktum som tydligen inte påverkar teorin.  Är det inte detta som det handlar om – att verkligheten motbevisar allt tal om  stigande havsnivå, smältande glaciärer och växande öknar ?  Vid det hav där jag har bott de senaste drygt 60 åren har vattennivån inte stigit en millimeter. Och i Sahara – som jag vistats i några gånger de senaste åren – ökar växtligheten påtagligt, särskilt i den södra delen. Och nu ska  Skinnarmo försöka ta sig runt Nordostpassagen, trots enligt hans eget uttalande ”väntade isproblem efter den kalla vintern”. Får ett globalt klimat bete sig hur som helst?

 5. Anders L.

  Håkan S,
  Det tycks som om du själv har observerat exakt det som FN-rapporten berättar om (ökad nederbörd i de norra delarna av Alperna). Egendomligt att du tar det som intäkt för att de har fel.

 6. Labbibia

  Anders L
  Själv observerade jag alldeles nyss att det bara är 8 grader varmt där ute i verkligheten, trots att solen skiner från en klarblå himmel. Vinden är nordvästlig, iskall……mindre än en vecka till midsommar.
  Hade IPCC förutspått det oxå?
  Apropå väder och klimat.

 7. Sara

  Håkan S: Så du betvivlar alltså t.o.m att glaciärerna i Alperna krymper? Att man kan ifrågasätta en del argument i klimatdebatten kan jag ha förståelse för men går du inte lite väl långt nu?? Känns som du börjar förlora kontakten med verkligheten….
  Labbibia: Världen är, tro det eller ej, betydligt större än vad du tror. Att du har det lite kallare än normalt idag betyder inte, jag upprepar: betyder INTE att resten av planeten också känner av samma köldknäpp. Tror man kan kalla det ”lokala avvikelser” och har väldigt lite med det globala klimatet att göra.
  Maggie: Varför är det bara män som kommenterar här? En liten iakttagelse bara…
  Mvh

 8. ”Landgränserna flyttas”. Hur skulle det gå till. Är det någon som kan förklara hur dom tänker – om dom tänker.
  Var det inte i Wienkongressen man fastställde gränserna? Mellan Italien och Österrike kom den att gå efter höglinjen. Det är klart att det kan vara en och annan glaciär mellan dessa punkter men att dom ska få problem att fastställa gränserna kan jag svårligen tänka mig.
   

 9. Gunnar Littmarck

  De tigger bara pengar….  😉

 10. Håkan S

  Hur ska man ha det? Är det ingen nederbörd är det inte bra. Snöar det för mycket om vintern är det tydligen inte heller bra. Dock innebär mer snö att glaciärerna växer (var det någon som trodde att de ökade i volym genom någon slags process underifrån?). För några dagar sedan kune vi läsa i Svenskan – bl a på första sidan – att ett relativt kortvarigt men intensivt regnande berodde på klimatförändringar och kommer att leda till att Mälarens vatten förgiftas. Detta efter ett par månader med sol och värme på gränsen till uttorkning. I Skåne definieras ”mannaminne” som tidsrymden mellan två snöstormar på Österlen. I stockholmstrakten tycks det vara betydligt kortare.

 11. Sara: Det ÄR ju inte bara män här. DU är ju här. Och Lena K. Och MPGE. Och Ann. Och andra tjejer. Du har dock rätt på så vis att kvinnor än så länge är i minoritet på The Climate Scam. Genusperspektiv!!!

 12. Christopher E

  Sara:
  ”Att du har det lite kallare än normalt idag betyder inte, jag upprepar: betyder INTE att resten av planeten också känner av samma köldknäpp.”
  Fast det gör den ju… det har blivit kallare 6-7 år nu globalt, trots alla öknde växthusgaser.
  Vad glaciärerna i Alperna beträffar så har de fortfarande inte nått det minimum de hade under den varma medeltiden. Fortsätter det snöa där som senaste tiden, lär de inte göra det heller.

 13. Gunbo

  Hur förklaras fyndet av ismannen Ötzi om den medeltida värmeperioden var varmare än nu? Han hittades i början av 1990-talet om jag minns rätt. Han hade då legat infrusen i en glaciär i 5000 år.

 14. Johan

  En glaciär rör väl på sig, eller?
  Där Ötzi stupade lär väl inte vara fyndplatsen.

 15. Kalle bak lagårn

  Kvinnor är i minoritet på i stort sett alla debattfora, utom sådant som gäller mode och relationer. Gäller även insändare i tidningar.

 16. Morgan

  Ja vi har ju de amerikansk flygplanen från WWII (nödlandade 1942) som inte stod kvar på ytan på Grönland när man 1988 började leta efter dem utan 82 meter under ytan, där ser man vad en glaciär kan hitta på. Dessutom 5 kilometer närmare kusten.

 17. Gunnar Littmarck

  Jag skulle vilja ställa Sara några frågor, jag skulle be henne kommentera en del oumkullrunkliga fakta, jag skulle vilja diskutera strålningsfysik med Sara.
  Man det gör jag ej,
  jag har varit så elak,  överlägsen och korkad så jag kan gott leva med att hennes insinuationer, är korrekta för henne.
  Annars kan kanske forumets mjukare sida,,,
  Gunbo..JonasN….tja vad har vi mer för övermänniskor vad gäller EQ, här?
  😉
   
  Ska jag vara helt ärlig så förstår jag inte hennes kommentar.
  Menar hon att hon har hittills hemligstämplade satellitmätdata som visar en ökad termisk energi i hav luft och landyta?
  Det skulle vara bra för då kanske jag kan vinna fram med de enkla korrigeringarna av mänsklig aktivitet som skulle uppnå avsevärt större kylning än om vi aldrig förbränt en enda fossil kolmolekyl.
  Men vad vet jag………..

 18. Gunnar Littmarck

  Gunbo Ötzi råkade ut för lite av det samma som de 7000 år gamla träden som nådde glasciärens kani i höstas, långt, långt över nuvarande trädgräns.

 19. Morgan, det är väl så att ett flygplan som landar på inlandsis obönhörligen förändrar sin position på grund av tyngd och albedo.

 20. Gunbo

  Johan och Gunnar L,
  Ötzi låg i en sänka som gjorde att isen inte hade kunnat förflytta sig. Det påpekades tydligt i artikeln jag läste.

 21. Gunnar Littmarck

  Gunnbo du har rätt det minns jag.
  Dock var det bevuxet på hans tid och smälte fram först på 90:talet då vi hade en extremt stark solinstrålning p.g.a. få moln… enligt IPCC ar4 kap 9….
  Tänk vad kul att jag inte ens uti i verkstan kan låta bli…
  Gunbo ?
  Min kjæresta er svartsjuk på mitt sociala umgänge via elektroner???
  Jag ser ingen, känner ingen fysisk kontakt, kan inte se djupt in i någons ögon, inga dofter..
  Alla i forum likt detta kan bara byta tankar och erfarenhet, helt utan att leka med utstrålning och allt som tar överhand i det dagliga livet.
  Jag fattar inte min kjæreste…
  Hon blir ju bara trött när jag ”småpratar” med henne om ditt och datt (snart lyser ögonen, pulsen stiger, dreglet ryker ur den av upphetsning sluddrande munnen)
  Eureka!!!
  -Igen,  säger min älskling lite trött.
   
  Men medge att mitt framtidsscenario där inga människor finns i vård polis eller utbildning, blir hur bra som helst….hihihihhehehehahahahohoh
  Nu kommer de med de vita rocken…hohohaha
  Får jag en humanoidpsykolog, tack, det var bra.

 22. Inge

  Jag läste för minst ett år sedan om en avhandling som visade att alpernas glaciärer avancerat och dragit sig tillbaka 10 gånger sedan istiden och att vi nu har ovanligt mycket is i jämförelse. Men visst kan man undra varför Ötzi kunnat frysa in och sedan smälta fram i nutid.
  I ett program om Ötzi nämnde man att på hans tid skulle ha varit 2 grader varmare och det borde det väl ha varit men som sagt, varför kom han fram först nu?

 23. Ötzi dog för ca 5300-5400 år sen, uppenbarligen skjuten i ryggen och senare slagen i skallen sedan större delen av pilen tagits ur. Han lämnades att dö på platsen i en skreva. Hur han låg får vi nog aldrig veta men en rimlig gissning är att han legat på mage hela tiden. De första åren verkar han ha torkat ut pga den torra luften och att han blivit täckt av snö. Det måste ha hjälpt hans lik att undgå asätare. Sen blev det kallare och snön som täckte honom förvandlades till is. Nån glaciär verkar det inte ha blivit men den var ändå tillräckligt plastisk för att kunna flytta vissa av hans ägodelar samt hans kläder från hans kropp.
   
  Det jag finner väldigt intressant med Ötzi är aningen utanför ämnet. Det är det faktum att det finns en ristning på en sten i dalen nedanför som återger just en sådan händelse; en man som blir skjuten i ryggen och rånad av bilderna att döma. Om det nu återger just denna händelse eller är helt oberoende vet man inte men det är en väldigt intressant tanke ändå.
   
  Det som framgår av Ötzis blotta förekomst är att klimatet i Alperna har skiftat ordentligt. För övrigt var det sand från Sahara som blåstes in över bergen den sommaren 1991 då Ötzi upptäcktes som gjorde att isen smälte på platsen. Ingen mänsklig påverkan där inte alltså.

 24. MPGE

  Men, Gunnar! Några läkare kan vi väl ha kvar (icke-humanoider
  förstås) 😉 Och ”fritids-psykologer” har vi ju gott om. 🙂

 25. Inge

  Carl
  Tack för förklaringen.
  En annan sak som var intressant med Ötzi, fast mer känd kanske, var att han ju hade markeringar  för akupunkturpunkter för de åkommor han visat sig lida av.

 26. S. Andersson

  Eftersom jag är bosatt på den norra sidan av alperna sedan 16 år nu så tillåter jag mig en liten besserwisserkommentar.
  Visst drar sig glaciärerna tillbaka. Men, och det varenda kotte här i Schweiz, började detta redan för mer än 150 år sedan. Det går t ex tydligt att se på gamla vykort som det finns gott om eftersom turismen mer eller mindre uppfanns här vid den tiden.
  Däremot känner jag inte igen beskrivningen om att det varit ovanligt mycket översvämningar här de senaste åren. Översvämningar förekommer hela tiden men jag har en känsla av att det var mer sådant vid 90-talets mitt.
  Det har varit en massa snö här de senaste åren. Efter en lång period av dålig snötillgång hade även lågt liggande skidbackar en bra säsong i år.
  Här nere på ”plattmarken” i Zürich med omnejd (ca 400 m ö h) hade vi denna vinter snö mer eller mindre oavbrutet från slutet av Oktober till Mars. Fem månader. Nytt rekord för mig i alla fall.
  Visst har Sara rätt när hon säger att enskilda väderhändelser inte säger mycket om klimatet, men när man år efter år och på olika platser i världen observerar samma sak blir man misstänksam. I år har våren varit ovanligt kall i såväl Europa som Nordamerika. Klimat är ju inget annat än summan av väder under lång tid, så till slut måste man ju dra någon slags slutsats, eller hur?
  Nu tror jag inte att klimatalarmisterna ger upp. Hela argumentationen bygger ju på att vi vet hur det kommer att bli om 50 år och då spelar ju samtida observationer ingen roll.

 27. Gunbo

  Carl,
  ”För övrigt var det sand från Sahara som blåstes in över bergen den sommaren 1991 då Ötzi upptäcktes som gjorde att isen smälte på platsen.”
  Då kan man ju undra om det inte hade blåst sand från Sahara tidigare – under 5000 år.

 28. Patrik

  Sara>>
  Man har i Brasilien för första gången lyckats producera ”isvin”:
  http://wattsupwiththat.com/2009/06/16/first-ever-ice-wine-in-brazil/
  Så det är nog inte bara i Sverige det är kallt…
  Men du har givetvis rätt i att det bara är väder, fast det är det ju när det är ovanligt varmt också. 😉

 29. Gunnar Littmarck

  #24
  Kanske enstaka… om de är kvinnliga…och har viss anknytning till Chopin´s hemland.
  Sommaren är här
  …..nästan
  den blir i vart fall varm.

 30. S-E Sundman

  Kan bekräfta den ökade snömängd nere i Alperna, då jag för tredje året i rad passerade, via stäckningen München – Udine, i början av maj månad.  Samtidigt som de ”flodbäddar” för snöavsmältningen (vårfloden) hade ökat i flöde.

 31. Inge

  På Moderna Myter har Per förklarat en del om havsströmmarnas periodicitet och klimatpåverkan. Som jag vill minnas så ger kombinationen (som nu) negativ PDO (Pacifid Decadal Oscillation) och  positiv NAO (Nordatlantiska oscillationen) kallt väder i Nordamerika och varmt här, medan negativ PDO och negativ NAO (omslag om fem år) ger ett varmare Nordamerika och kallare Europa. Alltså borde det vara kallt i Nordamerika nu, vilket det är. Men att det blir kallare här skulle  isåfall kunna tyda på att solaktiviteten varit låg tillräckligt länge för att ge utslag. Det ska bli spännande att följa utvecklingen i vilket fall.

 32. Gunnar Littmarck

  #24
  Aningen utanför, OT men det har med väderprognos att göra.
  Forumets sämsta på språk ska skämma ut sig:
  Niño=pojke
  Niña =flicka
  Men så kommer det logiska(känn er blåsta djävla germaner, för att inte tala om anglofiler)
  Camino real= Kungens gata
  El Camio real =Kungsgatan
  Angeles= Änglar
  Los angeles =änglarna
  Rio= flod
  Rio Grande= stor flod
  (nu chansar jag)
  El rio Grande= stora floden
  I år blir det  El Niño  Grande
  Pojken kommar, ta fram badkläder solstolar och den goda boken

  Una cerveza, mille grande…. por farbror.
  Bara fatta  vad smart.
   
  Men varför skiljer det i genus och bestämd form… la flicka el pojke… nej   jag återgår till kärnfysik….

 33. Rosenhane

  Otillåten opinionsyttring kan visa sig allvarligt.
   Miljöpartist gripen – i riksdagen – DN.se
  Please Maggie, kan du inte kommentera detta?
  mvh

 34. Morgan

  Bosse: Oavsett orsak så är det intressant att det fanns 82 meter is över planen efter 46 år.

 35. MPGE

   
  Stor tack, Gunnar! 🙂
   
   
   
   
   
   
   
   

 36. Torsten Wedin

  Gunnar:
  ”Men varför skiljer det i genus och bestämd form… la flicka el pojke… ”
  Vet du inte att pojke och flicka är olika kön? Då ska du nog hålla dig till kärnfysik. 😉
  Jag vet skillanden 😉

 37. Torsten Wedin

  Rosenhane #32:
  Det är nog bara början. När politikerna fattar att deras skattemjölkko är bluff så kommer dom nog att fängsla oss alla som vet.

 38. Ja det är mycket intressant, Morgan. Vet du om ”ändpunkten” för glaciären har ändrats, eller har vi att göra med en isström som rört sig fem kilometer under aktuell tid?
  Jag ser det inte som otroligt att ett flygplan skulle kunna sjunka en halvmeter i isen, per år.

 39. Rosenhane

  Gunnar Littmarck#31
  Du måste nog vända dig till DIN politiker  i europaparlamentet och be honom/henne  tillhålla spanjorerna att vänligen anamma den mer genusneutrala och politiskt korrekta svenska benämningen pojkperson och flickperson, ej att förväxla med flickpension 🙂

 40. Anders L

  Labbibia,
  It’s cold today in Wagga Wagga.
  Från en ganska fullständig förteckning av ”skeptiska” argument och motargumenten till dem.

 41. Rosenhane

  Har alla gått och lagt sig?
  Då gör jag detsamma.
  A domani/

 42. KM

  Men vad bra att jag bor vid foten av sodra alperna (nara Nice) och kan konstatera att vi har haft mer sno an nagonsin de senaste aren har nere. Faktum ar att vi har haft sno synligt pa bergen bakom Nice anda fram till slutet Maj efter en ovanligt kall o seg vinter (relativt sett, Sverige lar vara kallare 🙂
  Franska Meteo (motsv SMHI) har publicerat sin arliga snorapport och kan konstatera precis det; ”Dans les massifs alpins frontaliers avec l’Italie, la saison 2008/2009 fait également partie des mieux enneigés. Les hauteurs de neige sont restées très au delà des valeurs moyennes tout au long de la saison comme à Isola ouMontgenèvre.”
  Se http://france.meteofrance.com/france/actu/bilan/archives/2009/enneigement2008?page_id=10831&document_id=20639&portlet_id=45816
  FN ar ute o cyklar med nattmossan pa….inte forvanad

 43. Christopher E

  Anders L #40;
  Tala om ”straw man”-argument i din länk. Det var verkligen en klen lista. Om det är det bästa alarmisterna har att komma med så är slaget redan vunnet.
  Vi vet skillnaden på väder och klimat. Hur skulle det vara om Grist upplyste Al Gore och alla alarmister om att värmeböljor inte är bevis på AGW istället? Anledningen till att många tar upp kyla här är för att retas just med alarmisternas envisa inställning att ”värmebölja=AGW-klimat, köldknäpp=väder”.
  Men favoriten var den första i listan. ”Det finns global uppvärmning, för olika mätningar visar det.” Jaha, och vem har förnekat det? Det är bara det att Grist och andra alarmister har lite svårt att förstå att uppvärmning inte behöver vara antropogen.

 44. MPGE

  Men, Gunnar! Några läkare kan vi väl ha kvar (icke-humanoider
  förstås) 😉 Och ”fritids-psykologer” har vi ju gott om. 🙂