Havsnivån upp åtta meter inom 100 år?

I dagens Svenska Dagbladet intervjuas Maldivernas president, Mohamed Nasheed, som befinner sig i Sverige för att ta emot Anna Lindh-priset. Ett hett ämne är förstås det av klimatförändringen framkallade domedagshot som vilar över öriket. Enligt SvD kan havet komma att stiga ”mellan en och åtta meter inom hundra år”. Åtta meter. Det var inte illa det. Och i en av Sveriges mest seriösa dagstidningar.
Mohamed Nasheed säger att människor redan tvingats flytta – på inte mindre än 20 öar. ”För oss är hotet påtagligt”, säger presidenten. ”Havsytan stiger och vi har ingen anledning att ifrågasätta forskarna.”
Ändå, trots att läget tycks vara tragiskt, finns det i nuläget ingen plan på att flytta människor från Maldiverna. Så vad är det som gäller egentligen? Om ingen evakueringsplan tagits fram så kan det väl ändå inte vara så prekärt? För inte tänker väl regeringen offra alla människorna på den globala uppvärmningens altare. Jag förstår mig inte på logiken. Gör ni?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. De får göra som andra : Skicka ut långhåriga ungdomar som frågar om stålar til behjärtansvärda ändamål.

  2. arga gubben

    1 till 8 meter!
    Snålt, jag föreslår 1 till 20 meter

  3. Tege Tornvall

    Då kanske SvD ville ha vänligheten tala om varifrån den enorma energi skulle komma som kan smälta så mycket polar- och Grönlandsis att havet stiger upp till 8 meter under detta sekel. Medeltemperaturen i det inre av kontinenten Antarktis är för närvarande 50-55 minusgrader. Bara att höja den till 0 skulle kräva oerhörda energimängder.
    Tege

  4. Iven

    Om man nu har 100 år på sig att möta Maldivernas ”slutliga” öde, varför frågar man inte folket i Dubai och Holland, hur man där ser på den framtida utvecklingen för landområden, som ligger under eller någon meter över dagens havsnivå.
    Där tycks man ju ha lösningar på liknande problem.

  5. Gunnar Littmarck

    Iven
    Jag tror att om Maldiverna stod inför ett översvämningshot, skulle vi ständigt mötas av bilder där vi såg palmer under vatten och flygfoton före/efter.
     
    Nu finns ju google earth, så man kan inte ens lura ett barn.
     
    Allt är bara marknadsföring och tiggeri.
    Tualuwa blev bjudna till Oslo av den Norska stadskyrkan, så gick de på Karl Johan och sörjde sitt land som kommer försvinna.
     
    Kyrkan fick positiv uppmärksamhet, Tuvaluanerna fick en ball flygresa med hotell och en driva korrumperande mutpengar.
    Jag blev tidigare beklämd och generad av reklam, typ hälsokost, bantning,  rynkor.. kort och gott sådant som riktar sig till kvinnor och humanister (eller hur var det Gunbo?)
     
    Nu ser vi samma målgrupp utsättas för påtryckning av sedvanlig klass.
    Om jag ska våga mig på en generalisering så är det:
    Ingen klimatrealist som läser horoskåp, eller söker upp spådamer för att finna svar.
    Mänsklighetens största svaghet är kanske att okunskap och oförmåga, hyllas ohämmat?
     
    Du får inte läsa för mycket, det kan slå över sade en del välmenande i den stenhuggarby jag växte upp.
    Man kan bli överintelligent.
     
     

  6. Laoinjo

    Det roliga är att vilken hobbyfysiker som helst kan räkna ut att havsnivån sjunker om temperaturen går upp. Varför? Jo för att ju varmare luft man har ju mer vatten kan den hålla innan det konenseras och börjar regna. Mer vatten i atmosfären och mindre i havet. Isarna är en fis i rymden jämfört med detta. Men vetetenskap och flummiga fjällrävenaktivister brukar ju inte gå så bra ihop. Lyssna på alternativmusik, röka braj och kasta sten på poliser är ju roligare än att plugga……

  7. L

    Långt innan Maldiverna ligger 8 meter under vatten har nog NASA flyttat ut jorden i en ny bana längre från solen… 🙂

  8. Håkan S

    Jag bor vid havet. Man kanske skulle söka bidrag tilll en standvall – med extra kompensation för därigenom minskad havsutsikt. Och extra bidrag för tilkommande arbetskostnader. Samt ersättning för utebliven social kontat (folk brukar ha något drickbart med sig). Är det någon som vet vart jag skickar ansökan?

  9. Olaus Petri

    Håkan, du kan ställa fakturan till Antropogogin Globus* Wealthy Society.
    —————-
    * Globus är en magsjukdom som kännetecknas av stor vänderstinnhet (sic!) 😉

  10. FcH

    Dom är ute och viggar pengar av oss! Starta en insamlingsgala och ta 75% av intäkterna. Tips till TV4. Sen kan man köpa en Ferarri!

  11. Rosenhane

    Håka S#
    Du borde nog vässa ansökan med lite genusperspektiv innan du skickar in densamma. Klimatförändringsverket kommer säkert inom några år så du få ge dig till tåls 🙂

  12. tty

    Åtta meter på 100 år, det var inte dåligt det. Det innebär att nästan all is på Grönland plus nästan all is i Västantarktis måste smälta på 100 år.
    Eftersom isen på Grönland är ca 3000 meter tjock måste alltså i snitt ca 2,5 meter is smälta per månad (även under vintrarna) för att klara av det. Observera att trots att det ofta talas om att ”isen kan halka ut i havet” så är detta omöjligt eftersom grönlandsisen ligger i en sänka (med upp till 3000 meter höga kanter). Jag tror inte ens IPCC kan göra troligt att gravitationen kan verka uppåt.

  13. Rosenhane

    Håkan S#7 såklart 🙂

  14. Nu säger förstås forskarna, i alla fall det forskarlag under ledning av Nils-Axel Mörner som var där och undersökte saken, att havsnivån runt Maldiverna har sjunkit de senaste decennierna och var mycket högre under europeisk medeltid.
    Med tanke på att Maldiverna är ett av världens mest tättbefolkade länder, skulle jag tro att just det är det största orsaken till eventuella miljöproblem landet kan ha. Precis som Tuvalu håller öarna snarare på att sjunka under tyngden av alla människor än att översvämmas av stigande hav.

  15. Åtta meter på hundra år tror jag inte på; däremot är jag övertygad om att en halvmeter på hundra år utplånar Maldiverna. Större tror jag inte marginalerna är. Det handlar inte bara om att kunna gå torrskodd, du måste ha färskvatten också, även om det är högvatten och vinden ligger på.
    Är vi verkligen säkra på att Nederländerna har lösningen om vattennivån stiger? Är det inte så brutalt att lösningen kostar så mycket att katostrof är ett reellt alternativ? Ungefär som att ingen vill tala om vad som händer NÄR jordbävningen drabbar Tokyo; det är ingen bra idé att bygga en storstad över en förkastningsspricka …

  16. Bosse, det är skillnad på att tro och att veta.

  17. Gunnar Littmarck

    Lars K
    Världshavens största grop lär finnas i Indiska oceanen, kanske har Malidverna hamnat där?
    Ni vet att jordytan inte buktar regelbundet på samma latitud?
    Det beror på massan under, där stora gas och oljeförekomster finns buktar havsytan aningen mer upp.
    Gropen lär vara 10tals meter, men det borde Christopher E kunna upplysa om.
    Jag påstår att gropen kanske inte ens är ett plan bara aningen mindre buktig, men tiotals meter kan ju förklara varför Mörner blev milt förvisad från Maldiverna och IPCC..
    Det sabbar ju hela katastrofscenariot.
    Häpp!

  18. Adolf Goreing

    Dear President of the Maldives, read this survey.
    http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/abs/ngeo544.html
    It is clear that your over exploation of fresh water for tourism and agriculture has made some of your islands to sink. Why not put a climate tax on those who obviously profit from this exploation? I am not sure we have anything to do with your situation here in Sweden (or elsewher for that matter) but Spetsbergen is probably free if you want to move your people there. In spite of climate change I´d suggest you then bring your spears to keep the polar bears at bay.

  19. Labbibia

    Adolf G # 17
    Oj, det var ord och inga visor!
    Spetsbergen………Passar ju bra, då kan den gode presidenten bekanta sig med ”Global Warming” på ett lite annorlunda vis.

  20. Mikael

    Ganska tragiskt att se några självutnämnda experter sitta vid skärmen och anse sig intellektuellt överlägsna en absolut majoritet av forskarna inom det relevanta området. Har FN något som helst intresse av att försöka smälla i världen en enorm naturvetenskaplig bluff? Snälla, er nästan religiösa tro att ni är offer för ett globalt bedrägeri är bara ett utslag av paranoia. Ni skapar en konspirationsteori lika absurd som att judarna styr världen och att HIV är ett biologiskt vapen. Intressant att se om denna kommentar publiceras eller censureras som den förra kommentaren jag försökte skriva.

  21. Gunnar Littmarck

    Adolf G
    Tackar för ett gott skratt.
     
    Jag fattar inte hur de kans kriva som i din länk.
     
    Inte fattar jag heller varför detta inte uppdateras.
    Vad vi alla tyck oss se har haven sjunkit i ett antal år nu, men jag saknar mätserier till dax dato.
    Presidenten kan ju annars hjälpa Kanadensarna, de lär ju skjuta 800 isbjörnar om året för att hålla stammen ner från sin fullständiga explosion.

  22. Adolf Goreing
    Normalt brukar jag hålla mig till att diskutera sakfrågor, men i ditt fall gör jag ett undantag. Jag blir fundersam över ditt ”nic”; det är möjligt att du bara vill provocera, men de flesta, som inte satt och sov under historielektionerna, har troligen synpunkter på den provokationen. Om det inte är så att att du vill framhålla en depressiv läggning då dessa båda herrar som du associerar till tog sig av daga innan rättvisan nådde fram.
    Jag är också övertygad om, för att knyta an till ditt inlägg, att de flesta skribenterna på den här sidan INTE, vare sig de är AGW-troende eller inte, skulle vilja flytta maldivernas invånare till Spetsbergen – oavsett anledning.
    Yttrandefrihet är något stort, något som många människor också är beredda att offra livet för, men som också kräver ett visst mått av ödmjukhet och empati. Inte något man använder för att göra människor illa.

  23. Eller hade jag fel?

  24. Lars Bern

    Med nuvarande takt i havsnivåhöjningen skulle 8 m ta så där 4 – 5 tusen år. Men vi går nog in i nästa nedisning långt före den periodens slut (inom 1 till 3 tusen år) och då sjunker havsnivån med kanske det tiodubbla.

  25. Gunbo

    Bosse #21,
    Nej, du hade nog tyvärr rätt. Jag citerar en mening ur min analys av typiska skeptiker: ”En viss cynism i förhållande till natur och medmänniskor (de svaga) kan skönjas.”

  26. Torsten Wedin

    Upphörde inte den globala uppvärmningen för tio år sedan. Eller har jag missat något?
    Jag kanske ska upprepa mitt inlägg från en annan tråd. Inlägget är ”per vers” 😉 Tyvärr har jag inga fetsstilsknappar för rubriken.
    Melodi: Idas sommarvisa (Du ska inte tro det blir sommar…)
    Du ska inte tro det blir varmare
    utav lite koldioxid!
    Det hävdas ju bara av larmare
    som snart får ge upp med sin strid.
    Vi vet ju att solen är det som styr
    den värmer ju luften och allt.
    Men nu har den tagit seme-e-ster
    så nu kommer det att bli kallt.
    Planeterna skapar en plasmavåg
    på solen som då kastar ut
    protonvind mot alla plane-e-ter
    det gör ju att molnen tar slut.
    Men nu har det blivit ett minimum
    och fläckarna syns inte mer.
    Globala uppvärmningen har tatt slut
    och temperaturen går ner!

  27. Jonas N

    Gunbo, som inte ens förstår AGW-sidans argumentation har gjort en ’analys’ av ’hurdana skeptikerna egentligen är’.
    Och jag kan meddela att den blev lika bra som Gunbos ’analyser’ brukar bli.
    Bosse, uppmaningen var riktag till Maldivernas president som är på tiggarstråt i den industrialiserade världen, företrädesvis den delen där AGW-skuldkänslor har blivit PK-comme-il-faut. Jag är rätt så säker på att Nasheed inte har några som helst tankar på att ’flytta sin befolkning’ även om jag vet att han anser att det är just både ’hans’ befolkning och ö-rike …

  28. Torsten Wedin

    Jonas N #25:
    Maldivernas president vet att de inte kommer att drunkna. Han vill bara ha ”skuldpengar” av omvärlden.

  29. Gunbo

    Jonas,
    kan du göra en analys av AGW-sidans argumentation vore jag väldigt tacksam. Jag vill lära mig och förkovra mig.

  30. Jonas N, jag har inte fått uppfattningen att Maldivernas president tigger pengar. Mycket fundersam på den tolkningen.

  31. Jonas N

    Gunbo, jag har vid ett par tillfällen försökt hjälpa dig att formulera de argument (du trott att) du har på ett mer korrekt sätt. Jag vill minnas att du inte ens förstod då …
    För visst finns det argument/indicier som en som tror på AGW-hypotesen kan hålla fram för sin sak. Och det görs också. Och de bemöts. Och däremellan sker den (seriösare delen av) diskussionen: Vilken sida har bättre belägg, starkare indicier, mer robusta teorier, mer stringenta och mindre sårbara resonemang för sin sak?
    Men alltså, inte när jag ville hjälpa dig med att formulera ’dina argument’ så att de framförs mer korrekt, så att de mindre avslöjar att de bara är återberättade och inte själv förstådda, fick jag intrycket att du förstod vad jag ville hjälpa dig med.
    Att du nu måste fråga om saker jag har försökt hjälpa dig med tidigare understryker bara denna min farhåga ..

  32. Gunnar Littmarck

    Bosse
    Förra året var han i Norge och fick ett stort napp av norska miljögrupper som Belona (en norsk green peace som vill behålla skattesubventionerad valslakt).
    Så här gick snacket…
    -Tänk om Jens Stoltenberg, blev tvungen att köpa land av Putin för att våra växthusgaser gör Norge obeboligt, då skulle ni förstå hur det är på Maldiverna.
    Jag har länge tänk mig till Maldiverna, men jag har lagt ner den planen, vad Presidenten gör är en PR-resa för att öka turismen.
    Kolla internet, skynda besök Maldiverna inan havet har slukat paradisöarna.
    De har god ekonomi men det muslimska landet tjänar mest på turism, så snubben är bara smart, men självklart vet han och alla andra på Maldiverna mycket väl att stranden flyttat sig en bit ut i havet sedan tidigt 50:tal.
    Vem som helst kan själv studera det i bilder på Internet.
    Denna marknadsföringen är som smink, ät dig smal, köp världens bästa rynkkräm, våara hälsotabletter är från rena naturliga antioxidanter, du får första månadssändningen till halva priset, eller unna dig något dyrt…City bank..lån på minuten sms….
     
    Jag var starkt klimatoroad, tills jag pluggade på, fan vad jag blev arg åt pr-trick i stället för fakta.
    Fattar du varför jag klumpar ihop klimatoroade med horoskåpläsare m.m?
     
    Men Bosse alla kan studera google earth samt alla satelliter som mäter havsytans ändring.
    De sista 3 åren har det stått still eler sjunkit globalt i snitt.
    Visst är det dumt att gå ut med påståenden som ett barn kangenomskåda?

  33. Jonas N

    Bosse,
    ’Tigger pengar’ är förstås en aforism. Exakt vilken sorts ’stöd från väst’ han hoppas på vet jag förstås inte. Och han kan mycket väl ha gått på stora delar av AGW-alarmismen. Den möjligheten kanske jag borde ha klargjort att jag håller öppen för också.
    Däremot är Maldiverna i stort sett den styrande familjens lilla ’private enterprise’ dvs alla pengar och alla tillstånd går via deras godkännande. Det är alltså en profitör och representant för de mest långtgående privata egenintressena i ett land vi har att göra med …

  34. L

    Jonas N, han blev vald för bara ett drygt halvår sedan. Du blandar inte ihop honom med den tidigare presidenten..?

  35. Magnus A

    Laoinjo. Det du nämner kan bara påverka några millimeter. En beräkning (Robin, 1987) ger -7 mm vid +3C i troposfär och +6C på högre höjd. Det är även lätt att se att storleksordning på förändring av termisk expansion är större.
    Haven steg sådär 120 meter för mellan 16000 och 9000 år sedan, mest pga smält is. Forskning visar att det kan stiga flera meter men först om 1000-tals år och om det blir riktigt varmt.
    Ditt argument var även lite bakvänt då empiri visar att halt vattenånga minskat vid högre temperatur. (Något som inte klimatkyrkan gillar.)

  36. Jonas N, och du är, trots att du inte vet vilket stöd han vill ha, helt övertygad om att det inte kan ligga någon ärlig oro bakom hans agerande? Att innevånarna på öarna ser vad som håller på att hända innan vetenskapen har upptäkt att det faktiskt förhåller sig så, utom varje rimligt tvivel.
    Att inuiterna har haft rätt behöver vi bara titta på iskartan över Arktis för att konstatera. Innan sommaren är till ända kommer bara den nordligaste kusten, upp mot nordpolen, att (kanske) vara i förbindelse med packisen.

  37. Magnus A

    Gunbo. Jag vet inte vilken nivå du önskar, och minns inte om dokument The Skeptics Handbook systematiskt tar upp argument på AGW-sidan, men det är rätt bra och pedagogiskt.
    Mitt intryck är att AGW-sidan agerar lite som sekter, där man sporrar sig själva och andra med sådant som talar för tron — som mer vetenskapligt benämns ”konsensus” — medan man är rätt ovillig att diskutera argument som med tyngd ifrågasätter dogmen. Jag tror det är delvis därför man ofta hårt attackerar person ofta (det är i alla fall är min erfarenhet) får kommentarer raderade och/eller ej framsläppta på bloggar.
    Men även IPCC svarar inte på varför de gjorde som de gjorde med Manns hockeyklubbsgraf (en som visade ganska oförändrad temperatur senaste 1000 år, innan 1900-talet), inte svarade på varför man inte kommenterat instrumentmätt CO2-halt eller varför man ersatte ett stort antal (minst 35) studier på CO2:s livslängd i atmosfären, vilka alla angav 5-10 år, eller i närheten av det, med en egen formel som gav 200 år.
    Religionen klimatdomen skapar även alla larmrapporter.

  38. Jonas N

    Bosse, skrev jag inte nyss raka motsatsen?
    Men på de följande frågorna: Nej, invånarna kan inte se framtida havsytehöjningar, eller framtida istäcken för den delen.
    L – tack för påpekandet, men menar du att det skulle vara helt andra förhållanden nu?

  39. Magnus A

    Gunbo. Här är The Skeptics Handbook i ett andtal pdf-filer:
    http://joannenova.com.au/global-warming

  40. Magnus A

    I en pdf-fil! 🙂

  41. Torsten Wedin

    Ur Maggies artikel:
    ” Och i en av Sveriges mest seriösa dagstidningar.”
    Jag visste inte att det fanns seriösa dagstidningar i ankdammen Sverige.

  42. Jonas N, ja, jag såg att du skrivit motsatsen, delvis. Men fortfarande hänger repliken om att han tigger pengar kvar. Eller det är kanske inte säkert att så är fallet?
    Nej ingen kan se framtida issmältningar eller havshöjningar. Hemska tanke. Men vi kan se vad som har hänt, och ibland också vad som håller på att hända.

  43. Gunbo

    Magnus A,
    Tack för länken! Ska begrunda innehållet när jag vaknar i morgon.
    Halvsover redan.

  44. Gunnar Littmarck

    Mohammed startade med sin pr-kampanj, bara kolla.
    De har däremot tagit bort den osmakliga reklamen på hemsidan.
    http://www.maldives.com
    Troligen blev det trist med alla turister som ville se spår på hur havet häver sig över öarna.
    Det är nog ett trivsamt ställe, där jag kunde tänka mig vara en vidrig vinter.

  45. Jonas, jag vet ungefär vad du kommer att svara. Jag var lite snabb med att ta aforismer bokstavligt. Men, faktum kvarstår. Om den nye presidenten ser att Maldiverna är hotat, vore det tjänstefel att inte göra det bästa av situationen.
    Att det i något inlägg (Littmark) görs kopplingar till att landet är muslimskt ser jag också som försåtligt. Tuvalu är kristet, och många där tror inte att Gud kommer att tillåta landet gå under (regnbågen), så där kan religionen ha betydelse, inte annars.

  46. L

    Jonas N #36, den tidigare presidenten satt i 30 år. Det här är den första folkvalda och jag har svårt att tro att han hunnit bli så maktfullkomlig som du säger på några månader..? Däremot är han säkert intresserad av hjälp från alla de stater som som har klimatnoja.

  47. Jonas N

    Bosse,
    ’Tigger pengar’ kanske snarare borde varit ’tigger sympati’ eller ’är ute efter uppmärksamhet/PR’, eller kombinationer av alla dessa. Vad jag försöker säga är ’politics as usual …’
    Sen vet jag inte vad skillnaden skulle vara mellan ’se vad som är på gång… ’ och ’kunna se in i framtiden’

  48. Torsten Wedin

    Bosse #43:
    Presidenten vet mycket väl att Maldiverna inte är hotade. Men han vill suga pengar ur den konstgjorda skamkänsla som AGW-bluffen skapat.

  49. Jonas N

    L, jag hade ingen aning om att han var nyvald.
    Det som är bra med bloggar är att man så snabbt kan lära sig nya saker, och få felaktiga uppfattningar korrigerade. Det jag skrev syftade på hur det hade varit tidigare och länge …
    Men jag undrar om valet skedde på den styrande familjens nåder, dvs att de insåg att de behöver antingen byta frontfigur, eller få in en ny kraft, och/eller öka den folkliga legitimiteten för styret, eller en kombination av allt detta. Jag har svårt att tänka mig att det tidigare oligopolet bara försvann iom ett val.

  50. Jag har nog uppfattningen att vi inte vet hur hotade Maldiverna och öar i Oceanien är. Om jag hade bott där hade jag säkert haft en tvärsäker uppfattning.
    Nu bor jag inte där och måste bilda mig en uppfattning, och lyssna, dels på människor som bor där, dels på sådana som inte gör det. Och försöka komma fram till vilka som är mest trovärdiga.

  51. Torsten Wedin

    Alla hypoteser om Maldivernas dödsdom bygger ju på att den globala uppvärmningen fortsätter. Men sorry, den upphörde ju för 10 år sedan och nu väntar några decennier med nedkylning (enligt solforskare). Då faller ju hela frågan om havsytehöjningen.
    Fattar du, Bosse?
    Kolla för övrigt mitt inlägg #24. Det är lite humoristiskt men mycket mycket allvarligt menat. Jag kan argumentera på varje punkt. Det kan inte AGW-religiösa. De säger bara ”Det vet ju alla!”

  52. Gunnar Littmarck

    Bosse
    Du kanske finner någon hjälp här.
     
    Annars räknade jag ut hur vi kan sänka världshaven på den tid jag inta haft tid att kolla vad som propageras ut.
    Återta de ryska planerna på att vända några ishavsfloder, det djurliv som påverkas där fås igen i måanflat i varmare trakter.
    Fyll innanhav och skapa nya, varför inte en gigantisk sjö i Sahara?
    Vidare ska enorma toriumdrivna mudderverk lyfta tillbaka matjord och näringsrikt slam från floddeltan.
    Jag lekte faktisk med den årliga globala miltärbudjetten och fann att vi kan klara en meter, vilket dessutom skulle öka värdet på torra marker.
    Men så visar det sig att havet har slutat sjunka…. pytt för mina stora planer.
     
    Jag ville ha kanaler med glastak och betong vägar på sidan så kondensvattnet rann från taket till bevattningsdiken så vi kunde odla upp fler öknar.
    Tänk vad man kan göra med den globala försvarsbudjetten?
     
    Nej jag återkommer alltid till att vårt enda problem är att hålla sams.

  53. Torsten Wedin

    Gunnar;
    ”Men så visar det sig att havet har slutat sjunka…. pytt för mina stora planer.”
    Jag gillar din argumentatïon. Men det vet du sedan tidigare.
    ”Keep up the good work” som jag sa till Peter Stilbs på Maggies mingelparty. Jag hade hoppats att få se dig där. Men kanske nästa gång. Jag fick i alla fall växla några ord med Elling.

  54. Tack Gunnar, jag ska läsa i morgon som EN skildring av Maldiverna. Jag tror jag hittar flera om jag letar; något annat sätt att bilda sig en uppfattning finns inte.
    Torsten, naturligtvis har du rätt, om nämnda solforskare har rätt. Jag är dock inte säker på det. För sveriges del sa mina blåsippor (bland annat) något helt annat. Nu återstår det att se vad såväl naturen som termometrarna sagt, och säger, i resten av världen.

  55. Gunnar Littmarck

    Här kommentar #26, från en Malvier som anser sig vara climatstuderande.
     
    Visst är det skönt med Internet?
     
    Troligen kan havet ha stigit upp till en dm. de sista 50 åren, vilket iofs normalt corallrev ska hinna med, men ph kanske sjunker där?

  56. Torsten Wedin

    Bosse #52:
    ”Torsten, naturligtvis har du rätt, om nämnda solforskare har rätt. Jag är dock inte säker på det. För sveriges del sa mina blåsippor (bland annat) något helt annat. ”
    Vad säger din termometer nu då. Nej, visst ja, det är ju bara väder.
    Det snöade i England i juni, men det är ju bara väder.
    Det snöade i Kanada och Nordamerika i juni. Men det är ju bara väder.
    Man slog köldrekord på löpande band i USA och Kanada i vintras. Edmontons rekord (minus 29 C) slogs med 12 grader till minus 41 C. Men det är ju bara väder. Brasilien har kallt nu men det är ju bara väder. Skidsäsongen på New Zeeland startar ett par månader tidigare än vanligt. Men det är ju bara väder. Inte klimat.

  57. Havsytan varierar beroende på hur gravitationen påverkar jorden. Den är inte lika stark överallt bl a pga månens inverkan. Det är visst flera hundra meters differens mellan olika delar av havet. Även jordskorpan buktar på liknande vis. När nu vissa delar stiger och andra sjunker är det nog snarare detta som är orsaken.
     

  58. Gunnar Littmarck

    Carl #57
    Ska jag lära om så vore jag tacksam för källor.

  59. Labbibia

    Gunbo # 25
    ”“En viss cynism i förhållande till natur och medmänniskor (de svaga) kan skönjas.”
    Skriver du…….
    Vad kallar du alla de organisationer som tjänar pengar på människors rädsla i AGW-frågan? Alla de politiker och byråkrater som gör karriär i samma fråga?
    Kanske visar alla dessa oppurtunistiska individer och organisationer ett rätt rejält mått av cynism?
    Hur med det fantastiska ”nyspråk” som breder ut sig i etablerade media, ex ordet ”klimatförhandlingar” är ju ett bra exempel på det.
    Är inte det ett bra exempel på förakt mot de svaga, de som inte har haft förmågan eller möjligheten att skaffa sig en rejäl (allmän)bildning. En allmänbildning som gör det möjligt att se igenom de värsta avarterna av propaganda och rena dumheter.
    Jag kallar det iallafall både cyniskt och föraktfullt mot de svaga att ”rida” på människors rädsla och okunnighet.

  60. Gunnar Littmarck

    Självklart är det gravitationen som påverkar havsytan, den samlade.
    Från var materials tyngdpunkt, massa och avstånd, inkl. månen.
    Därför trodde jag att man sedan snart 15 år finner sannolikare borrställen med lokala avvikelser upp, över stora volymer med låg massa.
    Självklart har vi någon form av utjämning även på land, faktiskt går tidvattenvågen att mäta.
    Detta har jag trott sedan ett svenskt litet företag fan en metod att filtera bort störningarna i satellitmätningar så ytan gick att mäta exaktare.
     
    Kul om jag nu får lära om, det är inte första gången.

  61. Rosenhane

    Maldiverna tänker uppenbarligen sno ledartröjan från Sverige vad gäller klimatgalenskap.
    Saxat ur artikeln:
    ”För att bli ett internationellt föredöme i klimatfrågan, deklarerade Nashreed i mars att Maldiverna inom tio år  helt ska ha upphört att släppa ut växthusgaser. Istället ska investeringar göras i sol – och  vindkraft.”
    Noll i utsläpp av växthusgaser måste innebära att ett förbud mot utandning måste införas. För att inte tala om att all flygrafik till och från Maldiverna måste upphöra = inga turister. Vilka ska sedan stå för investeringarna i sol -och vindkraft??
    Jag befarar att Svd  numera inte  kan räknas till de seriösa, inte maldivernas president heller  om han nu någonsin har kunnat gjort det. För att inte tala om kommittén som beslutar om  Anna Lindh – priset!
     
     

  62. Gunnar Littmarck

    Bosse #45
    Inte tänkte jag på att det skulle vara extra negativt att Maldiverna är ett muslimskt land?
    Jag har svårt för alla religioner:
    Den gröna den bruna den röda och alla som har sina heliga texter.
    Jag ogillar alla som har åsikter de vägrar att utsätta för objektiv logik.
    Jag ogillar extra mycket de som har en tro (något de ofta indoktrinerats av underbarndomen) och försöker överföra den på sina barn.
    Jag anser att Sverige omdelbart borde upphöra med religionsfrihet, om inte för annat så för barnens skull, ty för dem leder religionsfrihet till religionsofrihet.
    Den förälder som försöker lära sitt barn att vissa människo grupper är skilda raser och har olika värde, borde beivras, liksom den som lär ut felaktiga klimathot.
     
    Eller hur?

  63. Gunnar Littmarck

    Rosenhane
    Han kanske bara tänker klimatkompensera?
    Köp ett kolkraftverk och montera in naturgasbrännare…
    Eller mycket smart, köp ett kärnkraftverk och ersätt alla Danska kolkraftverk.
    Eller:
    Köp ett kinesiskt högtemperatursverk och tillverka syntetdiesel, ge till Sverige så det växthusgasnegativa bienergiexperimentet kan läggas ner.
    Kanske:
    köp en klimatbyråkrat och sätt honom på livstid i en solstol utan uppkoppling på en paradisö?
     
    Eller:
    Stjäl Al Gores pass och belägg honom med ett livslångt flygförbud, då får världen även positiva synergieffekter.
     

  64. Christopher E

    Gunnar #17:
    Det stämmer att där är en gravitationsanomali över norra Indiska Oceanen som gör att havsytan där ligger lägre än den geometriskt sett ”ska göra”. Inte bara tiotals meter dock, utan faktiskt i trakten runt 100 meter. (Som kuriosa ligger smålandskusten några meter lägre än västkusten av samma anledning).
    Utöver detta ligger havsytan på delar av Indiska Oceanen ca 30 cm lägre än den ”ska göra” även med hänsyn till gravitation, vilket anses bero på ett underskott på grund av stark evaporation (ungefär som att medelhavet ligger lägre av samma anledning och därför matas av vatten genom Gibraltar; stäng Gibraltar och Medelhavet torkar bort på några få tusen år, det har hänt flera gånger förr).
    Inget av detta har ju förstås med den nu diskuterade havsytehöjningen att göra… men eftersom du nämnde det så…
    Vad gäller ”hotet” mot Maldiverna tycks det obefintligt. Det finns ingen acceleration av havsytehöjningen på jorden. Ingen på Maldiverna kan inom en livstid upptäckt något hotande. Ingen har behövt flytta.
    Visst är presidenten ute efter pengar. Men det utesluter inte att han ärligt låtit sig övertygas om det fiktiva hotet. Det är det ju många som gjort, uppenbarligen.
    Åtta meter på 100 år är direkt skrattretande. Det är bara direkt pinsamt att ingen alarmist här är tuff nog att kritisera det. Istället lägger de sin tid på att tala om ”självutnämnda experter” som Mikael i #60.
    Mikael, det är ingen här som är expert på allt, inte du heller. Men att bara svälja allt, som tex. en havsytehöjning för vilken saknas empiriska bevis, ligger inte för alla. Några vill tänka själva. Spelar det någon roll hur många ”auktoriteter” du plockar fram som säger att Maldiverna sjunker när de uppenbarligen inte gör det? ”Kejsarens nya kläder” var verkligen en av H.C. Andersens mest briljanta historier.

  65. Gunnar Littmarck

    Tack Christopher E, nu börjar jag bli intresserad av geologi, då världen äntligen ”fattar” vilka energisystem som borde ges tillåtelse, ska jag plugga geologi.
    Visst är det konstigt att havsnivåsidan inte uppdateras??
    Om vi kollar ex. Maldiverna är det ett värde från 2009, graferna tycks sluta under mitten av 2008.
     
    Var det inte skoj längre?

  66. Gunnar Littmarck

    Undrar om jag är lika fackskadad?
    När jag snackar byggen är jag kanske det..
    evaporation=avdunstning
    Lär vara 1000m.m/årkvm i globalt snitt, vilket kyler ytan med 15C… ni minns TTPP och hans entalpiberäkningar från igår??
    Det är klart att het torr luft i kontakt med vattenytan leder till extra stark ”evaporation”.
    Hur mycket kyls Maldiverna av evaporation?
    Jag gissar på 30C om jordsnittet är 15C..
    Så Muhammed kanske ska hoppas att H2O behåller sitt ångbildningsvärme?  2260kJ/kg
    Nu har jag Presidenten i lurarna från Grand Hotell.
     

  67. Gunnar Littmarck

    Hualige Maldiverna tycks ha nästan lika obildad statschef som Sverige, men bara nästan, ty än har Maldiverna inte förlorat någonting i slaget mot klimatdemonerna, till skillnad mot Sverige…

  68. Adolf Goreing

    #22 Al Gore = självutnämnd messias som ska rädda världen från en katastrof och på vägen dit riskerar att rasera det mesta i denna världsräddariver
    Adolf & Göring = självutnämnda messias som trodde de räddade världen från en katastrof och på vägen dit raserades det mesta i denna världsräddariver.
    Det trodde jag faktsikt att de flesta hade räknat ut. Åtminstone de födda på 50-talet och tidigare. (Föräldrar och/eller med egen erfarenhet av WWII)
    Dessutom är jag ju ”förnekare”. Varför inte klargöra det på ett provocerande sätt? Jag är inte ute efter konsensus eller något mys-pys-trevligt, svenskt, medelklass-samtal. Det är sådant som banar väg för extremism. Flatheten och framförallt okunnigheten. Har du överhuvudtaget läst länken jag hade i inlägget? SLL har en policy för tiggare på tunelbanan: ge inget, för då blir de fler. NATURLIGTVIS är det en PR-grej. PSS har det blivit populärt att titta på den landtunga i västra Antarktis som genomgår en lokal klimatförändring i huvudsak orsakat av vindar och strömmar (enligt NASA). Ständigt denna hopblandning av symptom och orsak. Att någon observerar att du springer betyder väl inte nödvändigtvis att du är jagad. ”Vad annars skulle orsaken vara?” säger AGW-anhängaren.

  69. Labbibia

    Någon som vet hur det är med tidvattensskillnaderna på Maldiverna? Nivån mellan flod och ebb alltså.
    Man säger ju att öarna bara sticker upp 1,7 M ur havet eller någonting sådant. Är det beräknat vid flod då?
    Kanske en korkad fråga, men när bilder tas för att bevisa det ena eller det andra om Maldiverna, så är ju kanske frågan relevant?

  70. Peter Stilbs

    Dessa statschefer (här och i Afrika) är bara ute efter att få ekonomiskt bistånd (och bygga upp sin egen privatförmögenhet) genom att skylla saker på AGW via de industrialiserade ländernas skuld.
    Verkliga data för Maldiverna visar ingen signifikant havsytehöjning relativt dess kustlinje. Inflöde av saltvatten i dricksvattnet har noterats, och kan förklaras via omfattande konstbevattning. 

  71. Christopher E

    Labbibia;
    Tidvattensskillnader på oceanöar brukar vara små, då det inte finns någon kust som pressar upp tidvattenvågen. På helt öppet hav är tidvatten bara några decimeter, men under rätt förutsättningar förvandlas det till 10-20 meter i trånga vikar.
    För Maldiverna hittar jag en enkel tidvattentabell, som som väntat bara ger högst 0,5 meter differens vid springflod.

  72. Labbibia

    Christopher # 71
    Stort tack!

  73. OK, Gunnar, du verkar ha allt på plats vad gäller geologi och hydrologi innan jag bidrar med länkar. Framför allt svarar jag på din uppmaning från inlägg #58. Jag läste om detta med att jordytan och framför allt havsytan buktar första gången i Illustrerad Vetenskap för några år sen. Väldigt intressant artikel men hade inte reflekterat över dess betydelse förrän jag tänkte mej hur det såg ut på Maldiverna under istiden. Den artikeln hittar jag tyvärr inte nu när jag söker igenom deras arkiv på nätet.
    Jag kom då att tänka på det där med hur havsytan buktar pga påverkan från jordens inre, månens påverkan samt solen och övriga planeters påverkan. Nivåskillnaden kan därför inte ha varit så stor som den var i Persiska viken eller här hos oss. Havet är som varande ett mindre tätt ämne än jordskorpan känsligare för dessa dragningskrafter och då buktar det. Men enligt den andra artikeln rör det sej om ca 100 meters differens. Jag skrev flera hundra meter men verkar ha kommit ihåg fel. Nåväl, låt gå.
    Här är två artiklar om detta med buktande:
    http://hem.passagen.se/hassi/tyngdkraft.html
    http://209.85.229.132/search?q=cache:MKwbbLutTSAJ:ocw.mit.edu/NR/rdonlyres/Earth–Atmospheric–and-Planetary-Sciences/12-808Fall-2004/A740D69D-9E59-401D-89E9-BE2F0EFD0194/0/course_notes_3b.pdf+sea+level+gravity&cd=1&hl=sv&ct=clnk&gl=se

  74. Christopher E

    Labbibia;
    Ingen orsak. Förresten ser jag att det 0,6 meter innan felfinnarnisse rycker ut. Dessa små skillnader har ändå en viktig effekt för atoller, för de betyder mycket vattenutbytet inne i lagunerna. Det är ändå en hel del vatten extra som ska igenom passagerna i revet.
    När man talar öarnas höjd utgår jag från att man menar utifrån medelvattenhöjd.

  75. Christopher E

    Carl;
    På grund av ojämn fördelning av massan i jorden ser den mera ut som en knölig potatis än en perfekt sfäroid. Skillnaden mellan högst och lägst är knappt 200 meter.
    Dessa knölar är stabila ur mänskligt tidsperpektiv. Tidvatteneffekter från gravitation (främst månen och solen) är betydligt mindre, men rör sig å andra sidan fort.
    Visst är det spännande att tänka sig hur atoller som Maldiverna såg ut under istidens låga havsnivå. De var de platåberg med branta sidor. Om man tittar på atoller som rest sig av tektoniska orsaker ser man hur det kan ha sett ut. Makatea i Tuamotuöarna, med 80 meter branta sidor, är ett praktexempel. Se bilder och film här!

  76. Det skulle dom veta, Christopher E, på Maldiverna. Tack för länkarna. Det kan ha sett ut så, ja, för kanske 50000 år sen ända till istidens slut.
     
    I övrigt verkar det som om Maldivernas saga geologiskt sett är all. Atoller bryts ju ner av havets ständiga nötande, dessutom har jag för mej att bottnen under öarna håller på att förändras. De får helt enkelt skylla sej själva som bosätter sej där!

  77. Christopher E

    Carl;
    Inte för att jag vill vara besvärlig, men atoller bryts inte ner normalt därför att koraller bygger på så att de alltid ligger vid havsytan. De urprungliga öarna (den vulkaniska berggrunden alltså) har sedan länge sjunkit under havytan. Korallernas tyngd är faktiskt en delorsak till sänkningen. Det var förresten Darwin som kom på detta 1842.
    Denna lilla film på Wikipedia är inte så dum faktiskt. Scrolla ner något.
    Sdean kan ju visst atoller försvinna om sänkningen blir för snabb, eller klimatet blir kallt för koraller över lång tid. Men Maldiverna är nog inte hotade på ett bra tag.
    Vad som antagligen kommer hända i längre perpektiv är att Indiens rörelse mot Asien avstannar, med följden att oceanplattan söder om Indien istället kommer att tvingas in under subkontinenten med bildning av en djuphavsgrav. Mycket vulkanism är att vänta i området. I det läget förvinner den havsbotten som Maldiverna står på, och deras saga är verkligen slut…
    Maldivernas tillkomst är förresten rätt spännande. Se på en karta över Indiska Oceanen. Nere vid ön Reunion en bit öster om Madagaskar ligger en kraftig ”hot spot” som gör den ön till en av världens mest aktiva vulkaner. Denna hot spot rör sig inte på jorden och har legat på samma plats under minst 70 miljoner år. När Indien rörde sig norrut över hetfläcken efter att lämnat sin plats intill Madagaskar orsakade vulkanismen de mäktiga Deccanbasalterna som kan kan ha bidragit till dinosauriernas frånfälle. Sedan bildades Maldiverna, Chagos-arkipelagen, Mauritius och nu senast alltså Reunion när havsbotten glidit över hetfläcken. Se hur de bildar ett spår över Indiska Oceanen. Rätt spännnande, eller hur?

  78. Nej, du är inte alls besvärlig, Christopher,  snarare informativ. Spåret ser jag klart och tydligt över Indiska Oceanen. Ingår kanske Kerguelen i detta också eller är det resultatet av en annan hot spot?

  79. Gunbo

    Labbibia #59,
    ”Vad kallar du alla de organisationer som tjänar pengar på människors rädsla i AGW-frågan? Alla de politiker och byråkrater som gör karriär i samma fråga?”
    Om organisationerna och politikerna visste att AGW är en bluff skulle de vara cyniska om de tjänar pengar och ”gör karriär” på klimatfrågan. Men de handlar garanterat i god tro. Och de pengar som organisationerna får in används INTE bara till löner och bonusar åt de anställda.
    Det är floskler som det ovan citerade som sänker er trovärdighet. Floskler som cirkulerar på olika bloggar och som inte är annat än ogrundade antaganden och som används i propagandasyfte. Varför inte ta reda på vart organisationernas pengar går innan ni sprider den här sortens budskap?

  80. Jonas N

    Gunbo, det var inga dåliga garantier du ger dig på att ge här!
    Du säger att du kan garantera att ALLA inom olika organisationer, och SAMTLIGA politiker handlar i god tro?
    Det tror jag faktiskt inte en sekund på. Politiker, partier, organisationer (liksom enskilda och näringsidkare) handlar alltid i någon slags egenintresse (måste inte vara monetärt), och detta egenintresse påverkar definitivt vilka val och överväganden man gör. Att detta skulle vara floskler är rent trams …
    Lite roligt att du skriver rätt ut att ”de pengar som organisationerna får in används inte BARA till löner och bonusar åt de anställda” (mina ändring av betoning), för det stämmer säkert.
    Ditt sista stycke tror jag är det mest rättvisande, alltså det där du återigen försöker psykologisera det du kallar ’er trovärdighet’ (vilket är en nonsensegenskap)

  81. Gunbo

    Jonas,
    Jag skrev: ”Om organisationerna och politikerna visste att AGW är en bluff skulle de vara cyniska om de tjänar pengar och “gör karriär” på klimatfrågan.” Var skrev jag ALLA?
    Självklart måste anställda inom organisationerna få lön för det arbete de gör men som vi redan tidigare diskuterat är det inga feta löner.
    Du skriver: ”Ditt sista stycke tror jag är det mest rättvisande, alltså det där du återigen försöker psykologisera det du kallar ‘er trovärdighet’ (vilket är en nonsensegenskap)”
    Trovärdighet är ingen psykologisk ”egenskap”. Trovärdig är man om man håller sig till fakta. Icke trovärdig om man kommer med lösa antaganden och gissningar speciellt i syfte att misstänkliggöra personer eller grupper.
    Som jag skrev i min analys kan en viss cynism skönjas hos många skeptiker. Det är just det du Jonas ger uttryck för här. Att vägra inse att folk arbetar ideellt för någonting de tror på och i stället beskylla dem för att söka egoistisk vinning är ren cynism.
    Men av sig själv känner man andra – eller hur?

  82. Jonas N

    Gunbo, du skrev ”men de handlar i god tro”, och du skrev det i polemik mot Labbibia, som hävdade att där förekommer cynism och egenintresse hos politiker, organisationer, byråkrater och särintressen. Som gör karriär på andras rädsla.
    Och nej, det är inte självklart att man får lön för att man arbetar. Var har du fått det ifrån?
    Sen är det ju just du som kommer med ’lösa antaganden’ om hurdana andra stora grupper skulle vara, vilken trovärdighet de skulle ha (som grupp).
    Och jag har ingenstans ”vägra[t] inse att folk arbetar ideellt för någonting de tror på ”. Jag har tvärtemot tydligt och flera ggr hävdat motsatsen, dvs att det säkert finns många är övertygade om att de jobbar/engagerar sig för en god sak.
    Men så här är det varje gång med dig, Gunbo. Istället för att ta till dig vad folk faktiskt skriver, hoppar du ner i långtgående önsketänkande om hur andra egentligen är och vad de skulle mena om alla möjliga saker …
    Det är klart att det nästan alltid blir fel då!
    För övrigt arbetar man inte idellt om man får lön.

  83. Jonas N

    Förtydligande: ’Trovärdighet’ hos en stor disparat grupp (”er”) som har massor med olika åsikter, övertygelser, önskemål mm …
    .. det är det som är en nonsensegenskap. Inte trovärdighet i sig.

  84. Christopher E

    Carl;
    Jag är osäker på Kerguelen, fick läsa på lite. Kerguelen ligger på en stor platå som en gång låg ovan havsytan. Den är också associerad med en hot spot, men om jag fattat det rätt med ett annat spår, nämligen Ninetyeast Ridge. Om du har en undervattenskarta över Indiska Oceanen (rekommenderar Google Earth) ser du den 5000 km (!) långa, raka ryggen tydligt från Andamanerna och söderut.

  85. Christopher:
    Ja då, jag ser den ryggen och har i detta nu zoomat in på Kerguelen. Intressant form på den platån. Vissa delar av den kan t o m ha varit ovanför havsytan under senaste istiden av höjdmätaren i Google Earth att döma. Kallt förmodligen men ändock synlig. Eventuella båtresenärer som irrat dit ner såg nog detta.
     
    Jag antar att det däremot är Seychellerna och Comorerna som har med Maldiverna och Indien att göra. Är det Seychellerna som är uppbyggda av granit?

  86. Fredrik L

    Dags att koppla in Bruce Willis och Jerry Bruckheimer innan det är för sent. 

  87. Gunbo

    Jonas,
    Det går inte att diskutera med dig då du vränger och misstolkar allt man skriver. Jag har inte tid eller lust att munhuggas med dig ännu en gång. Frid vare över dig!

  88. Christopher E

    Carl;
    Nu glider vi iväg från Maldiverna och havshöjd här… men ja, Seychellerna har en helt annan bakgrund och består delvisav kontinental berggrund. Är antagligen en liten bit som brutits av från Indien. Kul att du gillar Google Earth också…

  89. Jonas N

    Gunbo, jag läser vad du skriver. men du verkar inte göra samma sak. Och nej, jag misstolkar inte vad du skriver. Utan jag frågar specifikt om du verkligen menar vad du skrev nyss. Just eftersom det verkae så skruvat.
    Jag tror att din furstration har att göra med att det du ’känner’ och menar inte hänger ihop med vad där faktiskt finns. Vare sig vad gäller sakfrågorna vi (nåja, andra än du iaf) försöker diskutera, eller vad folk faktiskt säger och skriver.
    Jag beklagar att detta förefaller vara ett bekymmer för dig. Men jag kan lova dig att det iaf från min sida inte har handlat om att munhuggas. Utan om att tydligt försöka klargöra vad man pratar om, och vari skillnaderna består. Att använda språket korrekt är det enda verktyg som står till buds om man disktuerar sådant på en blogg.

  90. Torsten Wedin  #56 ,   m.fl.
    Igår (måndag 15/6) sa SvT:s väderpresentatör att:
    ”man kan inte vetenskapligt förutsäga vädret längre än 14 dagar framåt”.

  91. Björn

    Vi lever i en föränderlig värld ur alla aspekter. Men IPCC med Al Gore och James Hansen i spetsen har lyckats förvirra politikerna till att tro att vi lever i en statisk bubbla, vars existens nu hotas av mänskliga utsläpp av CO2. Men verkligheten är den att oberoende av om vi människor finns eller ej, färändras allting i takt med fysikens lagar. Det är tragiskt att vi kommer att plottra bort vår ekonomi på pseudoverksamheter som intet på något sätt kan påverka tidens gång med dess fysiska erroderingar och ett långsamt slocknande solsystem. Våra politiker behöver en betydligt större allmänbildning i teoretiska kunskaper om vår tillvaro i denna icke statiska värld. Det är med våra kunskaper och ingenting annat som vi kan lära oss att anpassning till denna föränderliga värld är enda vägen till överlevnad.

  92. Björn

    Ingvar Åstrand [90]; Jag la märke till samma uttalande om väderprognoser. Hur kan man då förutsäga någonting som ligger 100 år frammåt?

  93. Red Hansen

    #92 På samma sätt som spåmän alltid har gjort. Man ljuger o hoppas på att det ska slå in

  94. Jonas N

    Red H
    Precis, man hittar på något lagom vagt, hoppas på att några saker slår in eller kunde tolkas så. Och sen ser man till att man själv hunnit långt därifrån innan folk inser att dom har blitt bjudna på en åktur …

  95. Red Hansen

    Undrar vart Gore tänker ta vägen när folk inser vad dom köpt ”Come’n buy Dr Gores Hot Air Bond’s ’n Snake Oil remed’ies”

  96. Torsten Wedin, min termometer säger att vi har haft tur igen. Om övertemperaturerna från april och maj hade fortsatt, så hade vi fått problem. Ett par månader, max, är vad jag tror vi klarar vår och sommar med medeltemperaturer mycket över det normala. Och jag gillar vare sig skogsbränder eller vattenbrist.
    En liten reflektion om skidåkning. Bjursbacken som jag nästan har inom synhåll har haft en mycket bra och lång vinter. Trots att det varit betydligt mildare än normalt; det kom mycket snö tidigt (även snö när jag hade regn) och i den mer höglänta terrängen klarade snötäcket december- och januari-blidorna som inte var utan problem. Det ställer till det för trafiken när det inte är stabilt vinterväglag när det bör vara det.

  97. Red Hansen

    #96 …och vad är då en normal medeltemperatur?

  98. (Gunnar, håller i stort med dig om religion. Tror dock det enda gångbara är en öppen debatt. Och att vi i samhället inte ska tillåta föräldrar att indoktrinera ungarna på skattebetalarnas bekostnad.)

  99. Red H, vet faktiskt inte i det aktuella fallet. Vinterväder utan regn räknar jag som normalt i december och januari på aktuell plats, ett snötäcke som inte smälter bort. SMHI har naturligtvis sin definition, enligt dom var det varmare än normalt, och vinterslasket gjorde att jag inte hade någon anledning att ifrågasätta det. Kollade faktiskt också tjälen i december. Nej.

  100. Gunnar Littmarck

    Bosse
    Om vi fortsätter med riligionsfrihet och vägrar stödja de energisystem som kan priskonkurrera ut fossila kolväten, ökar Saudis muslimska skolor i kvadrat i Europa.
     
    Du betalar inte med skatt utan genom att köpa deras svarta guld, som vi kunde förvandla till kattguld om vi bara införde reaktorteknik och kärnfysik som grundämnen i skolan.
     
    Sug på den Lennart Dahleus.

  101. Gunnar Littmarck

    Basämnen kanske det borde vart….
    nej nu ska jag ut till båten…
     
    Jag blir så äcklad av mig själv då jag sitter här men borde vart i en solvarm skärgård,
    där av dagens negativism, fy det är inte jag.
     

  102. Min pappa var från Österrike och gillade inte vädret här uppe i norr. Han kallade sommarhalvåret för grön vinter och vintern för grå vinter. Han var van vid mer snö på vintern och varmare somrar. Det är nog en myt att vi här i Norden har mycket snö om en från Österrike ansåg att vi hade lite snö. Han kom hit i mitten av 1960-talet och bodde sen här till sin alltför tidiga död 1985.

  103. tty

    Christopher E (# 77)
    Korallerna förlorar alltid kapplöpningen med havsnivån förr eller senare när atollen kommit alltför långt från den mittoceanrygg eller hotspot där den föddes och havsbottnen sjunker allt djupare. Då förvandlas atollen till en ”guyot” ett undervattensberg med flat topp. Det finns många tusen sådana i världshaven. Oceaniska öar blir sällan mer än några tiotal miljoner år gamla.
    Till sist följer guyoten med havsbottnen den ligger på ned i en oceangrav, där den antingen försvinner ned i manteln för att (delvis) återfödas som koldioxid i någon vulkan. Alternativt ”skrapas den av” och lägger sig mot ytterkanten av en kontinent. De japanska öarna består delvis av gamla korallöar från det paleozoiska Världshavet (Panthalassa), pendangen till Världskontinenten (Pangaea). Det samma gäller bl a delar av Kalifornien, Västra Kanada och södra Alaska.

  104. Eskil

    Apropå Maldiverna:
    För ett antal månader sedan debatterades här vad som händer med korallöar om havet stiger. Någon skeptiker tyckte då att det inte borde göra så mycket eftersom korallerna ligger i som iglar (!!!) och hela tiden bygger på öarna ifråga.
    Jag tror att det var Thomas som då framhöll att koraller bara kan bygga under vattnet (någon dm under, antar jag) och alltså inte kan bygga upp öarna på höjden.  Där avstannade diskussionen om AGW:s konsekvenser för korallöar för den gången.
    Jag minns att jag då tänkte för mig själv att i så fall måste ju havet antingen historiskt haft a) en högre nivå när öarna bildades eller b) öarna höjts genom tektonik.
    En annan variant kanske är att korallsand vräks upp över havsnivån av stormar, men det kan väl knappast bli till någon hög nivå.
    Eftersom det ikväll visats mycket kunskap från flera håll vill jag passa på att höra vad ni tycker i frågan.

  105. Eskil

    tty #103 Jag ser att du till större delen besvarat min fråga redan innan jag hunnit skriva den. ( Skriver med två fingrar)
    Men det du kan säkert utveckla den lite till. Hur är det med Maldiverna? Är berggrunden på väg uppåt eller nedåt i den regionen?

  106. Thomas

    Eskil, havsnivån var ca 5 meter högre under förra mellanistiden

  107. tty

    Eskil (#104)
    Det finns förvisso tektoniskt ”förhöjda” atoller där den gamla lagunbottnen ligger flera tiotal meter över havet (t ex Henderson och Niue). De är emellertid rätt ovanlia. De flesta korallöar ligger strax över till strax under havsytan. De flesta strax under. Vi hör emeller tid sällan talas om dessa av naturliga skäl, och inte heller om de som är mindre än 1-2 mete höga av det enkla skälet att de är obeboeliga (ingen sötvattenlins), men flyger man över t ex Karibiska havet så inser man snart hur vanliga sådana rev och ”cayos” är.
    Koraller kan mycket riktigt bara bygga upp till strax under havsytan (och de kan bara leva ganska nära den eftersom de är beroende av solljus). Att vi har så många öar med en topp nära den nuvarande havsytan beror helt enkelt på att de senaste fem mellanistiderna (inklusive den nuvarande) nått ungefär samma högsta havsnivå, så en stor population av öar har byggts upp till den nivån.
    Att en del atoller hamnat litet över och en del litet under den nuvarande havsnivån beror dels på tektoniska orsaker, dels på att faktiskt fanns små skillnader mellan de olika mellanistiderna. MIS 5 och 11 hade något högre havsnivå än i nutiden (dock inte de 6 meter som brukar påstås, det är en faktoid), MIS 7 hade klart lägre havsnivå och MIS 9 troligen ungefär densamma som i ntiden.
    Det här illustreras mycket snyggt av Florida Keys som är ett pärlband av gamla korallrev från den förra mellanistiden (MIS 5) medan deras nutida motsvarighet växer några kilometer söderut och några meter lägre (djupare).

  108. Christopher E

    tty #103;
    Jag har inga invändningar mot denna beskrivning, bortsett från att det är inte självklart att korallerna måste förlora när ön sjunker. De flesta atoller har sjunkit sedan de bildades. Så det är inte självklart att inte korallerna skulle hinna med. Däremot kan ju alltid plattektoniken och klimatförändringar flytta ön ur det optimala området för koraller, och då är det kört.
    Det slutliga ödet för öar på oceanplatta håller jag med om, och jag nämnde det som slutet för Maldiverna i #77.
    Några tiotals miljoner år är dock mycket i denna diskussion. Jag har för mig att genomsnittsåldern för oceanplatta inte är mer än bortåt 80 miljoner år (?), så bara det sätter ju en gräns.

  109. Gunbo

    Magnus A,
    Och mitt intryck är att skeptiker-sidan agerar lite som sekter, där man sporrar sig själva och andra med sådant som talar för tron.
    Det är bara att läsa inläggen på den här bloggen.

  110. Gunbo

    Mitt inlägg ovan var en replik till Magnus A #37.

  111. Jonas N

    Gunbo, det är väl klart att ditt intryck är vad du vill se, eller tom tror dig se. Och du är ju inte ensam bland dem som tror mycket men inte vill beröra sakfrågan eller ens förstår den, än mindre de delar av den som man hellre vill bortförklara mha psykologiserande av din sort …

  112. Kenneth W

    Varför hör man inget om att isutbredningen på antarktis legat på rekordnivåer de senaste 7 åren, och stigande, sedan satellitmätningarna började 1979?
    Mellan 1890 och 1940 steg medeltemperaturen med 0,6 grader, var det ångmaskinens fel?
    Mellan 1940 och 1970 sjönk medeltemperaturen med 0,1 grad. Hur ska en naturmupp kunna förklara det?
    Nu ökar det igen, men det är INTE människans fel eftersom jordens medeltemperatur följer solaktiviteten, väldigt exakt dessutom, och det är ren fakta och GÅR INTE att bortse ifrån ..om man inte är blind naturmupp förståss.
    Eller kan det vara så att vi påverkar solaktiviteten med vår co2-produktion? ..Skärpning alla miljömuppar.
    Om A händer så händer B, sällan tvärtom.
    Koldioxidhalten ökar med temperaturen och det beror mest på att varmt havsvatten inte kan lagra lika mycket koldioxid som kallt vatten ..men so what, det gynnar ju växtligheten som växer så det knakar och då slukar gigantiska mängder koldioxid.
    En extrem fantasiökning av co2-halten på tex 100ppm ger ca 60% större veteskördar globalt sett. Vill inte mupparna föda 3e världen längre, utan är mer rädda för att behöva köpa solkrämer?
    Slutligen.. Den försummbara mängd co2 som mänskligheten producerar på ett år slukar vegetationen på mindre än 4 dagar. Så fortsätt att bränn upp allt fossilt bränsle. Sen då allt är slut så är det bara att vänta 4 dagar så är allt precis som vanligt igen, ungefär som om människan aldrig existerat ..så var är problemet?!
    Jag blir såå trött på mänskligheten, vi är ju så lättmanipulerade och det finns alltid folk som manipulerar i egensyfte ..Al Fucking Gore tex, snacka om att utnyttja läget. Han har säkert skrämt skiten ur fler människor än Hitler och Stalin ihop.
    Fast det är klart 50% av alla människor är ju mer korkade än genomsnittet. Hua!
    By the way, jag lagrar mer än gärna utbrännt kärnavfall i min trädgård. Inga problem, det är ju idiotsäkert. Helst om det inte är exakt utbrännt utan fortfarande genererar värme, då slipper jag ju skotta snö….

  113. Holmfrid

    Beträffande Maldivernas undergång.    Den stora exploateringen av övärlden kräver mycket färskvatten, som tas från under atollen lock.  I Stilla Havet har detta bidragit till att öar sjunkit, när grundvattenvolymen minskat.  Maldiverna bör undersöka denna möjlighet.