Alice i Underlandet och andra ”klassiker”

Professor em. William Happer tilldelades årets pris till Frederick Seitz´ minne under Heartlanddagarna (ICCC-10) i början av juni. I sitt tacktal gav Happer klassikern Alice i Underlandet en helt ny innebörd.

Happer ifrågasatte tidigt om en ökad koldioxidhalt kunde förorsaka skadlig uppvärmning, klimatförändring, extremt väder och syndaflod på riktigt. Ju mer information han fick desto mer växte The Mad Climateland fram som en parallell till det galna land som Alice upplevde i sin mardröm.

51o9qTLa0jL._AA160_

Alice, följde i den klassiska sagan efter en vit kanin med fickur och ramlade på så sätt ner i ett kaninhål. Naturligtvis var hon för stor för den lilla världen, men väl där nere smakade hon på innehållet i en flaska med etiketten ”Drink Me” och krympte till lagom storlek för det nya landet, där nästan vad som helst kunde hända.

51FRgid3EPL._AC_UL160_SR112,160_

Happer beskrev kort och koncist dagens klimatvetenskap och klimatpolitik med hjälp av denna klassiska barnbok under rubriker som

“i Klimatlandet tror folk på datormodeller, som inte fungerar”,

”i Klimatlandet är det alltid bråttom att göra någonting”, där kontrollerar t.ex. den vita kaninen (en klimatbyråkrat) med sitt fickur ständigt hur lång tid det är kvar innan det är för sent att rädda världen,

51BqnI+JBTL._AA160_

”den gröna energifantasin”, sol- och vind …

”om det inte är så, borde det vara så”, t.ex. i Underlandet målades de vita rosorna röda för att tillfredsställa den Röda Drottningen, ungefär som i Klimatlandet med dess datamodeller som kan visa upp- eller nedgång allt efter önskemål,

51dfW6RxFyL._AA160_

”en tvivlares rättegång”, ”sentence first – verdict afterwards”, passar man inte in så ”off with your head”.

Alice säger till slut ”ni är ingenting annat än ett korthus”

51YBB+sy6VL._AA160_

och vaknar upp efter sin mardröm och då är allt över.

Happer frågar om vi vill förbli i detta galna Klimatland. Naturligtvis inte!

Vad kan då göras för att få alla ”Alice” att vakna upp och komma ifrån mardrömmen och den förkrympta världen? Happer uppmanade alla att hålla sig till Sanningen och diskutera både de fossila bränslenas påvisade och eventuella nackdelar och naturligtvis dess påvisade fördelar för hela mänskligheten. Sammantaget borde slutsatsen vara given! Dessutom och det är inte minst viktigt måste vi Hålla Ihop! Med de orden och med tack till alla som ställt upp till Willie Soons försvar avslutade han med Churchills ord:

Never give in, never give in

never, never, never …

William Happer presenterades berörande av Fred Singer och hela videon är en liten, varm vetenskapshistorisk pärla, som borde kunna bli en klassiker. Happer i sin tur hyllade Frederick Seitz, både som mentor och naturligtvis för hans enorma betydelse för vetenskapens utveckling.

I det sammanhanget nämner han ett nyligen avlagt besök han gjort på Wikipedia för att ta reda på hur de beskriver F. Seitz där – och det är inte snyggt! Han tittade ut över lokalen och konstaterade att många av de närvarande hade utsatts för likartad, skamlig historiebeskrivning. Dessutom presenterade han, åtminstone för mig, en nyhet om de resurser från tobaksindustrin, som ryktesvis har förföljt Seitz sedan länge. Även här dyker en annan Mad World upp, nu i form av den galna kosjukan. Visst fick Seitz enligt Happer bidrag från tobaksindustrin, men han såg till att de lotsades över till en forskare med en helt galen idé, som ingen ville satsa på. Tack vare dessa resurser så kunde ”galningen” föräras Nobelpriset i medicin eller fysiologi 1997. Det var alltså prionernas upptäckare Stanley B. Prusiner, som fick glädje av bidraget från tobaksindustrin.

Titta, lyssna och njut!

http://www.ustream.tv/recorded/63554957

Ann Löfving-Henriksson

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Tänk om vi var lika kloka som Grekerna.
  Folkomrösta om klimatet.
  Ja eller nej!
  Helt utan konsekvensanalys eller kopplade åtgärder.
  Det vore som en saga eller en Grekisk tragedi!

 2. Tack Ann LH, både för tipset om ett bra föredrag och referatet.
  Det är i sanning en galen värld man ser omkring sig där ett helt fiktivt ’klimathot’ har blivit den nya religionen. Och tyvärr är det inte heller första gången i historien som där förekommit kollektiv galenskap som alla (som vill) kunnat se i öppen dager …

 3. Peter Stilbs

  Tack Ann – jo visst finns det många sagor man kan anknyta till. Den mest uppenbara – den om Kejsarens nya kläder har ju berörts tidigare av många

 4. iven

  :Lasse ”1:
  Att ironisera gällande Greklands ekonomiskt och politiskt katastrofala situation är lika cyniskt som intelligensbefriad som att i tid och otid försöka pådyvla världens folk modellbaserade profetior om en förestående klimatkatastrof, orsakad av människans CO2-utsläpp – och att människan skulle kunna styra klimatet (bl.a. Med hjälp av orimliga skattepålagor och subventioner i valda delar…)

 5. Errbe

  Tack Ann för en enastående trevlig uppdatering om Underlandets verkliga tolkning i dagens galenskap.

 6. Björn

  Ja, nog är liknelsen med Alice i underlandet slående. Det är skillnad mellan sagornas värld och verklighetens. Det som oseriösa klimatforskare håller på med, är skapandet av en föreställningsvärld, rent ut sagt en pseudovärld, som printas in i våra hjärnor. Men som vi vet, har klokheten alltid varit i underläge, men den vinner alltid till slut, annars hade vi aldrig sett dagens ljus.

 7. Mats G

  Varför är det en bra idé att hålla sig till sanningen?

  Med största sannolikhet så kommer Grekland lämna EU. En prestigeförlust för EU men det kostar lite för mycket. Alla måste bära sina egna kostnader. Åtminstone i längden.

  En anledning till varför det ser ut som det gör är att Grekland fejkade sin ekonomi när de ansökte om inträde till EU. Vi ser resultatet nu. Elände för Grekerna.

  Kan man då dra paralleller till klimathotet. Absolut.
  Vad kan vi dra för slutsatser. Slira på sanningen är en dålig idé och kan sluta med elände.

 8. Jarek Luberek

  Kan bara inte låta bli tänka på denna presentation:
  Believing Six Impossible Things before Breakfast, and Climate Models. Christopher Essex, Ph.D.
  https://www.youtube.com/watch?v=hvhipLNeda4

 9. Slabadang

  Sun Tzu ”Konsten att kriga” !

  Hur man erövrar territorium och besegrar fiender utan att avlossa en enda kula är den högsta formen av krigskonst. Man söker efter fiendens svagheter och istället för att blockera och konfrontera honom så söker man finna det han är mest benägen att eftertrakta eller eftersträva och förstärker fiendens rörelse mot sina mål och hjälper honom att passera rimlighetens och förnuftets gräns utan att han märker det och därigenom inte ser den risk han utsätter sig för och de blottar han skapar i sin strävan framåt.
  Asiatiska kampsporter innehåller denna filosofi och judon är et bra exempel på hur man eftersträvar att få motståndaren att falla på eget grepp. Är man medveten om att denna strategi används emot en så förändrar man beteendet därefter och anpassar sina strävanden därefter , att inte bli fartblind framförallt i medgång är därför av central betydelse.

  Gerillaledare och även terrorister förstår att de är i kapitalt underläge i konfrontation med en samordnad fiende och söker därför angripa sin motståndare där de kan skapa lokala överlägen och utnyttja hans blottor. Att håna pika och demoralisera honom är ett annat sätt att göra honom svag, att få fienden att slåss med sig själv genom inre konflikter är ett annat viktigt moment. Att bedriva subversiv propaganda dels genom att splittra fienden och samtidigt motivera sina följeslagare är en mycket effektivt och kraftfullt sätt att försvaga honom.

  Vår öppna demokrati lämnar enorma blottor åt subversiv verksamhet och är inte ens olagligt utan anses endast som möjligtvis omoraliskt och om det sanna bakomliggande syftet skulle avslöjas. Sällan och svårligen upptäcker den som ägnar sig åt och tillämpar Sun Tzus strategier medveten om att han själv är utsatt eller bevakad utifrån samma taktiska principer och analyser. Otståndaren ska ju helst inte ens märka att han är under angrepp förrens det redan är försent. Tillämparen av Sun Tzus strategi kan falla på eget grepp och i Sverige kan vi nu se just det exemplen rulla upp sig inför våra ögon om vi öppnar den riktigt ordentligt.

  Det tog tid för mig att begripa vem som var vad och varför när jag granskade styrningen makten och kontrollen av SVT/SR. Det gick snabbt att hämta in fakta och analysera vad och vem som kontrollerade public service, betydligt svårare blev det att begripa varför inte borgerligheten med demokratisk rättskänsla ingrep när den ideologiska utrensningen på SR /SVT nått en fullständigt makaber omfattning med kommunister i olika röda nyanser som ockuperat bolagen. Först var jag övertygad om att det var daggmask till ryggrad och ren feghet som låg bakom passiviteten ända tills jag i samband med flytten insåg att det tillsynes obegripliga ändå var förklarligt.

  Vad vi ser sker är att den nye kejsaren förstod att han redan hade förlorat när han insåg att länsherrarna och tjänarna i kungariket fortfarande var både lojala till och tillsatta på välbetalt priviligierade tjänster som i mängder skapats av den avsatte kejsaren på folkets bekostnad. Att vara populärast bland folket i övrigt löste inte problemen och den i kejsardömet inbyggda lojalitetskonflikten. Att ta direkt strid med forne kejsarens lojala tjänare skulle bli riskabelt och utgången inte säker. Den egna livvakten kunde bara skydda hans eget och familjens liv hovet och de närmsta rådgivarna men han kunde inte påverka att det fanns starka inflytelserika illojala krafter som ville ha tillbaka den gamle kejsaren till makten.

  Den nye kejsaren analyserade riskerna i valen mellan sina olika strategier. Tillsammans med sina mest förtrogna rådgivare valde han en till sina fiender anpassad strategi och deklarerade på olika sätt både i ord och handling att de inte bara var ohotade utan till och med uppskattade och viktiga för honom. Den nye kejsaren övervägde länge hur bästa sätt skulle vara att få sina fiender att falla på eget grepp och valde därför att förstärka den gamle kejsarens trotjänares strävan och målsättningar allt i syfte att få dem att falla på sin egen politik och sitt eget grepp. Den nye kejsaren planerade på så sätt möjligheten att bereda vägen för en ny till honom och hans politik lojal efterträdare att tillträda som kejsare. Den gamle kejsarens politik måste få kollapsa på sin egen orimlighet och överdrift på så sätt skulle han besegra de strukturer den gamle lämnat efter sig. Att förstärka och utöka den gamle kejsarens politik intill absurdum blev den krigsstrategi som tillämpades och inte förr ens det var alldeles försent upptäckte de besuttna tjänstemännen att nu satsades det så mycket på deras egen politik att det blev kaos i landet och skattekistorna allt mer tömda. Folkets krattor och spadar började samlas utanför kejsarens länsherranas och tjänstemännens tillhåll.

  Nu sitter sossarna och de socialliberala med svartepetter i knät medan Reinfeldt är övertygad om att han gjort rätt trots att han inser till vilket pris folket åtminstone på kort sikt tvingas betala. Reinfeldt har helt enkelt väckt ”Det sovande folket” ganska burdust och de som bor intill Vivalla Hisingen och Rosengård och andra förorter börjar likt de idealistiska anarkister som agerar i tron på att kommunismen är något gott inte förstår sanningen förr ens de ser mynningsflamman från den exekutionspatrull kommunisterna ställt dem framför. Slut med yttrandefrihet! Slut med uppror rättigheter och protester!
  SVT o

 10. Slabadang

  forts…

  SVT och SR har alltså av ovanstående skäl tillåtits att fortsätta intill sitt eget motsatta absurdum till opartiskhet saklighet och oberoende. Feltolkade signaler om att det var fritt fram att fortsätta radikaliseringen och den ideologiska utrensningen gjorde att de missade milstolpen ”rimlighetens” yttre gräns och har satt sig i en sits de inte längre kan vare sig förklara eller försvara. Nu är det snart dags att putta dem helt över ravinkanten och med djup kärlek lyssna till ljudet på kraschen när fakta och avslöjanden om hur SVT SR har kontrollerats och styrts når allmänheten i lagom stora portioner. Med invandringspolitiken kommer hela ”välfärdsstaten” kollapsa och när det blir tvunget att börja omprioritera igen så står med garanti inte genuspedagoger klimatsamordnare arbetsförmedlare socialassistenter eller vänsterockuperad media komma först i kön. Staten kommer att minimeras och prioriteras att sköta sina grundläggande åtaganden. Aldrig inom överskådlig tid kommer vi överlämna så mycket makt och så stor del av vårt arbetes frukter som under den gamla kejsarens tid. Med hjälp av socialismens egna kraft av sin egen riktade rörelseenergi krossade Reinfeldt det socialistiska maktstrukturerna. Reinfeldt upprepade vid många tillfällen att han aldrig fattade beslut efter att ha tänkt efter väldigt väldigt noga” jag och fler med mig fattade nog inte riktigt allvaret och djupet i dessa uttalanden. När statskassan är tom Somalier och Kurder skjuter ihjäl varandra på gatorna .. tycker du vi skall anställa fler genuspedagoger eller poliser? Ambulanspersonal eller ännu fler bidragstagare?
  Klimathotarna har redan gått samma öde till mötes. Fråga Grekerna … Vindkraft eller kolkraft?

  Tjohhooooo!

 11. Slabadang

  Sen blir det ju inte alltid som Reinfldt tänkt!

  Grekerna talar nu med Putin so, sitter med en smällfet rysk stadskassa. He he he !! Återigen … fasen vad jobbigt det är att få rätt så himla ofta jämt !! 🙂
  EUs ugly duckling räddas av Putin !!!! He he he he he vilket öde! Men smatidigt har nu verkligen Grekland når att förhandla med och Putin lär ju ligga på golvet i Kreml och garva sig harmynt av lycka, med EU f…n inte lyckas med nånting!

 12. Slabadang

  Grekland mot Tyskland enligt Monte Phyton!

  Hur visste de redan då hur absurd den stora matchen mellan Grekerna och Tyskarna skulle te sig?

  https://www.youtube.com/watch?v=7E_8EjoxY7Q

  Skrämmande likt verkligheten! 🙂

 13. Ingvar

  intreesant
  OPEN LETTER TO THE ACADEMICIANS OF THE PONTIFICAL ACADEMY OF SCIENCES

  http://antigreen.blogspot.com.es/

 14. mängan

  Planeras redan en statskupp ala Ukraina ifall grekerna inte rättar in sig ledet. Riktigt stora krafter figurerar.

 15. Gunnar Juliusson

  Nu beklagar Staffan Laestadius att klimatet inte uppmärksammades tillräckligt i Almedalen
  http://www.svd.se/har-politikerna-overgett-var-tids-odesfraga/om/debatt,
  och Romson och ’Framtidsministern’ Kristina Persson anmäler att man ska skapa ett klimatråd med ’toppforskare’, vilka? Jo, bl.a. Rockström och Thomas Sterner förstås.
  http://www.svd.se/regeringens-satsning-klimatrad-med-toppforskare/om/sverige.

 16. Ann lh

  Gunnar J. Tack, nog bekräftar länkarna att vi lever i ett mardrömslikt klimatland där vad som helst kan hända.

 17. Lasse

  #4 Ironisera?
  Det var en faktaruta!
  Det är själva situationen som är både ironisk och intelligensbefriad!
  På samma sätt som klimatfrågan och möjligheten att ersätta 82% av en växande världs energi med fossilfri.
  Här är en bra utgångspunkt för en intelligent diskussion om nyttan fossila bränslen för en växande värld. Bioersättning skulle kräva 3 ggr mer land som skulle innebära en utökad avskogning.
  http://wattsupwiththat.com/2015/07/06/have-fossil-fuels-diminished-the-worlds-sustainability-and-resilience/

 18. Kenneth Mikaelsson

  Tja Grekland har bara en väg att gå.. och den är skapad belagd och skyltad..
  Det gjordes fel redan från början, för det första så skulle inte medlemskapet godkänts
  orsak två svångrems politik funkar inte.
  Vid första neddragningen för att få låna så gick ca 25% av grekernas ekonomi i graven.
  Vad som skulle gjorts var en avskrivning av skulden, kommer att visa sig att den dumheten kommer att stå kreditorerna dyrt.
  Så nu finns det ingen återvändo för landet..
  Det kommer att bli roligt att se hur länge korthuset EU får stå….
  Än en gång bevis på att denna typ av socialism, ny liberalism, kommunism ej fungerar..

 19. Peter Lindkvist

  Intressant med Slabadangs teorier om brukandet av kinesisk krigföring i mellanmjölkens land. Har själv praktiserat metoden att ta ett steg bakåt i kampen för att låta motståndaren falla på näsan. Nu är det dessvärre så att just svensken – som den väldresserade medborgare han är – saknar förmåga att upptäcka när saker och ting gått för långt och susat iväg i tangentens riktning. Allt enligt devisen ”Vad överhögheten och media kommunicerar är sant och därefter må vi inrätta våra liv”. Därför fungerar inte Fredrik Reinfelds grepp i konungariket Sverige. Vi kommer hållandes varandra i händerna kliva över det stup där verkligheten upplöses i ett moln av genuspartiklar och klimatdimma. I själva verket är vi där redan nu.

  Kenneth Mikaelsson – nja, EU kommer nog levandes ur detta, kanske reformerat till det bättre. På vilket sätt menar du att EU är ett kommunistiskt projekt. Och var placerar det USA, som har gemensam valuta i alla delstater?

 20. Mats G

  19
  Peter Lindkvist
  ”Intressant med Slabadangs teorier om brukandet av kinesisk krigföring”

  Om jag har förstått det rätt så lär varje business school Sun Tzu. Jag är inte förvånad att det dyker upp då och då. Intressant kunskap annars. rekommenderas.

 21. Mats G

  EU.

  Ett fredsprojekt. Visst låter det fint. en snubbe jag pratade med ansåg att det är det gamla romerska riket drömmar som gör sig påmint igen. En ny Kaiser. Merkel ligger väl närmast titeln. Van Rompuy och alla de andra är väl mest för show.

  Det finns de hel del som jag köper när det gäller EU och EU:s tankar.

  Det är utförandet som suger.
  Frankrike. Allt för Frankrikes bönder. Abnorma budget av EU:s går till Jordbruket. Sick.
  För klåfingrigt. De kan bara inte hålla fingrarna borta.

  och mycket, mycket mer som gått åt skogen.
  Ta en sådan sak som transparens. Det finns de som anser att det är något fel eller märkligt.

  EU är här för att stanna. I någon form. Romerska riket ivrarna har nog gått lite för långt. Det blir en rekyl.

  Grekland och England är de tydligaste exemplen.