Öppnare klimatdebatt i Norge

svag sol

Bild från Dagbladet: Hvis solas styrke reduseres til et minimum, er det grunn til å anta at en «mini-istid» er på vei til Norge, tror den norske solforskeren Pål Brekke. Foto: Thorfinn Bekkelund / Samfoto

Mina två Osloboende söner hävdar att den norska klimatdiskussionen är mycket öppnare där än i Sverige. Här här ett exempel på det.

I den stora morgontidningen Dagbladet skriver journalisten Jesper Nordahl Finsven en artikel om solens eventuella inverkan på klimatet. Den bygger delvis på en intervju med solforskaren Pål Brekke vid Norsk Romsenter. Några citat:

”Får hvis solas styrke reduseres til et minimum, er det grunn til å anta at en «mini-istid» er på vei til Norge. Sist gang sola var så svak forskeren tror at den kan bli, opplevde Norge, Nord-Europa og østlige deler av USA Den lille istida, for 400 år siden.

– Vi er inne i den svakeste solsyklusen på 100 år. Blir den neste syklusen enda svakere, er det mye som tyder på at sola er på vei inn i et kraftig minimum som kan vare i 30 til 50 år, sier Pål Brekke.”

”Får solforskeren fra norsk romsenter rett, vil den svake sola også kunne gi klimaforskere viktige svar om global oppvarming. Det er kanskje det viktigste – i forskningens navn.

Lenge har nemlig klimaforskere gitt CO2 brorparten av skylda for global oppvarming. Brekke er blant mindretallet av forskerne som stiller spørsmålstegn ved hvor stor effekt CO2 egentlig har.”

”Menneskeskapte klimaendringer eksisterer helt klart og det mener også de fleste såkalte klimaskeptikere. Jeg mener at naturlige variasjoner kan være langt mer vesentlige enn det konsensus innen klimaforskningen kommer fram til, som sier at sola og andre naturlige variasjoner har minimal innvirkning.”

Även norska radion NRK, och YR som är motsvarigheten till SMHI, har ett långt reportage om solforskningen och solens inverkan.

Imponerande! Norrmännen verkar ta klimatfrågan på allvar. Jag har svårt att föreställa mig lika odogmatiska artiklar i svenska stormedia.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ingvar

  Norge tar klimatforskning på allvar och Finland bygger kärnkraftverk. Vad gör Sverige? Tillsätter forskningsråd bemannade med pseudovetenskapare.
  Arma land.

 2. Björn

  Pål Brekke tycks vara en sann vetenskapsman som vågar uttala sig mot den kompakta motströmmen av troende klimatforskare och allmänhet. För mig är det obegripligt att den s.k klimatvetenskapen förnekar solens variabilitet, vars effekt man ännu inte förstår. Att den är grunden för våra liv tycks inte heller finnas med i bilden. Att den vidare är den främsta påverkaren av vårt klimatsystem tycks inte heller ingå i en klimatforskares bild av läget. Klimatforskare och meteorologer borde ha skyldighet att hålla sig informerade om solforskning och andra fysikgrenar som kan vara med och förklara påverkan på vårt interna klimatsystem. Hur kan en icke komplett klimatforskning tillåtas att genom IPCC få inflytande över våra nationella parlament?

 3. Ingvar

  Björn #2>Hur kan en icke komplett klimatforskning tillåtas att genom IPCC få inflytande över våra nationella parlament?

  Därför att klimathotsprojektet egentligen är ett politiskt projekt som inte avser att rädda planeten från nåt sorts klimat-armageddon utan vars syfte är att införa en global planekonomi styrd av en nomelnklatura i FN. Klart uttalat av en nyckelperson inom IPCC (Figuere). Att använda klimat och föroreningshot som verktyg för att ena världen i ett sådant projekt föreslås av Margarete Mead 1975 i en konferens och senare togs den tråden upp av ”Club of Rome” i dokumentet ”The First Global Revolution”
  Om du är intresserad av att läsa dess dokument finner du dem på min web http://www.maieutic.com. I höger kolumnen finner du 2 länkar.
  ”Where the Worman Global Hoax was born” och ”Where the Global Warming Hoax was restarted”
  Så vetenskap och illa underbyggda modeller med inbyggda preferenser är endast verktyg i ett politiskt projekt
  Som Meiken sagt för länge sedan:
  ”Den som utger sig för avilja rädda världen är i själva verket ute feter att kontrollera den”

 4. Ann lh

  ”Sola, havet og skyene er avgjorende for klimaet”
  Det finns till och med en förening som heter Klimatrealistene. De har en pen liten folder som talar om att det inte skett någon uppvärmning sedan 1996, att IPCC manipulerar temperaturdata, om ”forskning med forutbestemt fasit” mm.
  http://www.klimarealistene.com/

 5. Mats G

  Grattis Norge. Jag har alltid tyckt Norge har vart lite efter. Jag får nog nu äta upp det nu.

 6. Mats G

  1
  Ingvar

  Ha,ha. Det är f*n för sorgligt eller rentav tragiskt.

 7. latoba

  Att ha en öppnade klimatdebatt i media än den svensk kan ju inte vara så svårt!

 8. AG

  Debatt? Vad var det nu igen? Tycker jag känner igen ordet…

 9. Sören F

  Mitt intryck, nog inte helt färdigskapat, men ändå, är att astronomin är splittrad på området. Särskilt solforskaren Lockwood har stött konsensussidan med bl a skriv om hur paleoklimatologien skulle vara diskrediterad, och en inställning ungefär att: kan-vi-inte-förstå-den-så-räknar-vi-inte-med-den (sol-klimatkopplingen i sekelskala). Andra solforskare eller -kännare, som Brekke här eller Morton med sin artikel förra året, har inte den inställningen.

 10. Gunbo, Thomas, LBt mfl klimathotsanhängare …

  Och övriga också förstås, fast ni besparas ju reflexen att gå in i ren förnekelse för att detta är ingen direkt nyhet/överraskning utan bara en linjär fortsättning av de totalitära tendenserna inom ideologin som vill klä sig i grönt:

  I Australien släpps deras ’miljöpartister’ in i somliga skolor där man inom ramen för undervisningen uppmanar barnen att skriva ’påtrykningsbrev’ till politiker att ’agera mot klimathotet’, och även hjälper dem med ’exempelbrev’ de kan använda som förlaga. Och rektorn kontaktar föräldrarna för att få deras ’tillåtelse’ att barnen skicka dem och delta i (påbjudna) politiska kampanjer.

  Läs mer här!

  Att ekofacister gärna vill indoktrinera skolbarnen redan från tidig ålder är förstås inget att förvånas över, hjärntvätt ingår centralt i metodiken att ’påverka samhället’ … Mer störande är då att sådant tillåts ske helt öppet av offentligt anställda ansvariga beslutsfattare, som uppenbarligen inte ser något problem vare sig med politisk propaganda i klassrummen eller med åsiktskartläggningen.

  Tvi vale säger jag!

 11. Ingvar

  Jonas #10
  Mycket otrevliga tendenser. ”tvi vale” är alldeles för snällt
  Hitler Jugend?

 12. Nils Rømcke

  Den artikkelen i Dagbladet er desverre et unntak. Pressen er temmelig lukket også i Norge når det gjelder artikler som går mot det politisk korrekte. Men et kanskje større lyspunkt hos oss er at finansminister Siv Jensen har uttalt at hun tviler på effekten av CO2 for global oppvarming. Nå er det bare å håpe at flere politiker og kjendiser kommer ut av klimaskapet.

 13. Börje Lundin

  Jodå, det är en skillnad i debatten mellan Norge och Sverige även i den här frågan.

  En fråga som gäller både Sverige och Norge som jag funderar över: finns det några på vänstersidan av politiken som inte håller med klimatalarmismen? Det borde ju snarare finnas en hel del för klassisk socialdemokrati att reagera på i den konservativa politik som genomförs och som ofta drabbar dem som har det sämre ställt?

  Min misstanke, rätta mig om jag har fel, är att den frågan är ännu en som öppnat för Sverigedemokraterna och Fremskrittspartiet. Inte att vanligt folk röstar på dem för just klimatfrågan, men för att hela batteriet av politiskt korrekta åtgärder är ännu en sak som beslutats uppifrån och väcker missnöje. Sedan är det annan om SD och FrP är bra att rösta på, ens i klimatpolitiken…