Aktuellt 2022-07-25 The sum of all climate fears

Bodil

Före ett val är det naturligtvis extra viktigt att våra Public Service-bolag förhåller sig sakliga och opartiska enligt det uppdrag de har. Eftersom Miljöpartiet hänger löst för närvarande är det extra viktigt inom klimat- och energifrågorna så att de inte riskerar att gynna ett enskilt parti.

Måndagen den 25 juli hade Aktuellt ett långt klimatinslag som bland annat handlade om Yazd-provinsen i centrala Iran och den torka som har drabbat provinsen de senaste åren. De intervjuar en bonde som berättar att när han var barn var det snö där och det regnade mycket men nu är det torka och regnar inte alls. Reportern säger att orsaken är klimatförändringar men också regeringens fel. Bonden menar att de borde se till att leda dit vatten från Persiska viken och Omanbukten och att grundvattnet har sjunkit på grund av alla de brunnar som grävts i området.

Sedan intervjuas klimatkorrespondenten Erika Bjerström i studion. Hon höll med om att det beror på klimatförändringar men tryckte på svaga stater, uttorkade brunnar och även att de skulle behöva effektivare odlingsmetoder och andra grödor. Erika berättade om klimatflyktingar nu och hur det enligt Världsbanken kan komma att se ut fram till år 2050. Studiereportern sa sedan med en självklar röst att ”Vi vet ju att vi är inne i ett skenande klimat i en förändrad värld” och ställer frågan hur det kommer att se ut framöver? Erika visade en karta med olika områden där klimatflyktingar kan innebära förstärkta konflikter som ex att människor i Centralamerika flyr till USA där det inte bara handlar om torka utan också om korruption och fattigdom. I vårt ”närområde”, Mellanöstern och Nordafrika handlar det om torka och att vi kommer att få se ökade flyktingströmmar på sikt enligt Erika Bjerström.

Inslaget var, enligt min mening, väldigt vinklat och rentav tendentiöst upplagt. I början av inslaget visar de bränder i olika delar av världen och även hur södra Iran har drabbats av skyfall. Sedan övergick de alltså till torkan i Yazd-provinsen. ”The sum of all climate fears” helt enkelt.

Helt utan att komma med några fakta hänvisar de skamlöst till en bondes minne från barndomen som bevis för att torkan beror på klimatförändringar. Ett utmärkt exempel på anekdotisk bevisföring.

Yazd-provinsen är en oas mellan två öknar, Dasht-e Kavir och Dasht-e Lut enlig Wikipedia. Enligt Iran Wire har mycket av vattnet kommit från andra provinser genom en ledning som redan 2018 var trasig. Andra provinser drabbas också av brist på vatten och blir då kanske inte så angelägna om att dela med sig. De skriver också att en del träd har dött på grund av ökad salthalt.

Washington Institute har gjort en mycket intressant och lång analys om vattenbristen i Iran och dess orsaker som är väl värd att läsa i sin helhet. De tar upp de orsaker som Erika Bjerström nämner och hänvisar till en studie vad gäller just klimatförändringar. I själva studiens abstrakt skriver de:

”The negative trend of the rainfall for most of the country may show the initial stages of climate change in Iran, but further information and analysis is required for future studies.”

”Den negativa trenden för nederbörden för större delen av landet kan visa de inledande stadierna av klimatförändringar i Iran, men ytterligare information och analys krävs för framtida studier.” (Googles översättning)

Det finns alltså flera olika orsaker till vattenbristen i Iran och forskarna uttrycker sig inte särskilt bestämt om nederbörden i landet har förändrats på grund av klimatförändringar.

Jag brukar inte längre namnge studioreportern då det inte handlar om ett arbete gjort av en enda person men den här gången gör jag det. Hon heter Bodil Appelquist och jag skulle säga att hon i det närmaste agerar som klimataktivist. Det var hon som gjorde någon slags intervju av Johan Rockström för några år sedan. Han fick naturligtvis bre ut sig helt utan kritiska frågor. Mot slutet av det inslaget tyckte hon att hon hade viktig information att delge tittarna, ”Jag får ont i magen”. Troligtvis var det inget som var planerat av redaktionen och jag tror inte heller att hennes konstaterande ”Vi vet ju att vi är inne i ett skenande klimat” var det, det var något som hon la till själv. Är man klimataktivist så är man och då gäller det att passa på att förstärka budskapet när tillfälle så gives.

Däremot är naturligtvis inslaget i sig redaktionens ansvar. Det är ledsamt att se något såhär dåligt, alarmistiskt och utan i princip någon vetenskaplig referens. Enligt Twitter är Miljöpartiet i Aktuellt var och varannan kväll så jag har en fundering på att alarmistiska inslag tillsammans med att med hög medverkansfrekvens skulle kunna räknas som otillbörlig valpåverkan?

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Anders

    Bra att Du granskar statstelevisionen Lena Krantz! Och att Du upplyser oss som nobbar dessa skattefinansierade mediahus om att även Bodil Appelquist är en av miljöpartiets böneutropare med fast tjänst på SVT. Som vi redan erfarit är det helt meningslöst att skicka något som ens andas kritik mot den fundamentalistiska statsreligionen ”klimatalarmism” till Granskningsnämnden. Dock kanske Riksrevisionen kunde vara en alternativ väg att gå?

  2. Evert+Andersson

    Bra Lena! Det här är ruskigt. Valet är nära och man blir lätt defaitistisk till sinnes när man funderar på hur detta haveri för Public Service ska kunna stoppas med valet så nära. Ingen riktig tungviktare vill väl kliva fram och istället få på skallen för att SD visat på detta missförhållande så länge.

    Defaitist också om GRN efter Elsa Widdings holmgång med dem. Vad skulle bita om inte det gör det? Det är som att hälla vatten på en gås med regnkappa.

  3. Lars Kamél

    Skenande klimat? När alla kända, globala temperaturserier visar att den globala uppvärmningen har saktat in? Och åtminstone UAH visar på en global avkylning sedan januari 2016?

  4. johannes

    Har de inte haft regnmätare i Iran?
    Deras meterologi är väl utvecklad. I vart fall på 80-talet när en bekant jobbade på ett dammbygge där.

  5. Kaj+Wahlberg

    Om inte medarbetarna inom Public Service kan vara opartiska och sakliga i sitt arbete bör PS avvecklas och avgiften för oss skattebetalare tas bort. Då är det bättre med ett antal radio- och tvkanaler som öppet företräder olika uppfattningar. Sedan kan man själv bilda sig en uppfattning om vad som är sant eller ej.

  6. Ivar Andersson

    Klimatförändringarna som bonden upplever orsakas av att grundvattnet har sjunkit på grund av alla de brunnar som grävts i området.

  7. Sten Kaijser

    Tack Lena,

    bra att du följer public service på TV Jag lyssnar ju bara på radio, mest P1. Det är lika illa där, även om jag inte lika klart kan nämna några namn. Men som jag nämnde i gårdagens inlägg så var programledaren för den lilla paneldebatten närmast löjlig i sina försök att få deltagarna att tala om klimatet.

    Det skrämmande är ju egentligen att det parti som förordar den mest miljöskadliga politiken påstår sig vara ett ”grönt miljöparti”.

  8. Anders

    #6 Ivar A. Jo, men även andra hydrologiska förändringar kan ha inverkat. Tänk f ö vad skönt det vore för oss svenskar om Erika B kunde stanna kvar i dessa jordbrukets ursprungstrakter…

  9. Tack Lena! Bra att du håller ögonen på våra statligt finansierade propagandakanaler. Agendajournalistiken är kanske som tydligast just i samband med deras klimatrapportering.

  10. Ann Löfving-Henriksson

    Tack Lena! Bodil Appelquist har länge, länge gett mej ont i magen. Hennes inslag låstas vara mer vetenskapliga än den än mer utpräglade ”böneutroparen” (tack Anders#1) Erika Bj.’s och möjligen gör Bodil A. därför än större skada.

  11. Ulf

    DN som påstår sig vara oberoende liberal låter också som en megafon till MP. Den här ledaren tar nog priset. Här försöker man inbilla folk att EU har ett alternativ att omedelbart sluta importera rysk gas. Nog för att media uppträtt extremt korkat vad gäller granskning av energipolitiken i Sverige och EU, men nu har det blivit så skruvat att man undrar om det är ett skämt eller inte?
    https://www.dn.se/ledare/europa-kan-sanka-rysslands-ekonomi-om-vi-bara-vagar/

    Finns det verkligen någon som tror att Europa inte försöker bli av med beroendet av rusk gas? Finns det någon som tror att man trivs med att vara beroende av maffian? Jag har nig aldrig läst något så urbota dumt.

  12. Christer Eriksson

    #11Ulf
    Tyvärr en låst artikel.

  13. Rickard

    Fruktansvärt inslag. Har varit på resa till mina hemtrakter och inser ju att mina åldrande föräldrar och vänner får hela sin världsbild från denna typ av rapportering. Är man det minsta insatt så syns felaktigheterna men är man inte det nickar man och förfäras. Frustrerande att det inte går att vända sig nånstans och få gehör för en rättelse, vilket jag sannerligen försökt i våra tidningar.

  14. Ulf

    12 jag får inte kopiera den men i princip låtsas ledaren som om EU har ett fritt val att sluta köpa gas av Ryssland omedelbart. Så är det naturligtvis inte för då hade man gjort det omedelbart.

  15. jensen

    Angående propaganda-felaktigheter läste jag för ett par år sedan ett uttalande av Rockström att högsta geologiska organet bestämt att nutiden skulle beslutas att kallas Antropocen.
    Vid djupare studier framkom att detta ej var med sanningen överenstämmande.
    Det riktiga var att ett utskott slutligen formulerat sitt förslag till högsta organet att bestämma i frågan.
    Hur detta förlupit är för mig okänt, men knappast färdigdiskuterat.
    Sammanfattningsvis: Lögnaktig framställning av vederbörande aktivist, som tror att klimatet är katastrofalt antropogent.

    https://sciencefacultymagazine.se/geovetenskaperochgeografi/lever-vi-i-en-ny-geologisk-epok/

  16. tty

    ”De intervjuar en bonde som berättar att när han var barn var det snö där och det regnade mycket men nu är det torka och regnar inte alls.”

    Det bör tilläggas att Yazd har ett extremt ökenklimat med en årlig nederbörd mindre än 50 millimeter. Medeltemperaturen i juli är 32 grader vilket är extremt högt. Det är bara ett fåtal platser i världen som har månadsmedeltemperaturen för varmaste månaden över 30 grader.

    Centrala Iran är en högplatå omgiven av berg på alla sidor och består av två stora öknar Dasht-e-lut och Dasht-e-kavir. Området är extrem öken beroende på regnskugga åt alla håll. Att liv överhuvud taget är möjligt där hänger helt på det regn som faller i de omgivande bergen. Detta har sedan årtusenden kanaliserats i ett jättelikt system av underjordiska bevattningskanaler qanat eller kazir. Yazd har 3000 qanater, vilket är en tiondel av alla i Iran. Vad den intervjuade bonden än tror sig minnas har regn aldrig varit av någon betydelse i Yazd.

  17. jensen

    Modernare synpunkter ang. Anthropocene . As Of yet not official

    https://deedster.com/the-anthropocene-a-new-epoch/

  18. tty

    #17

    Epoker bör ju vara påvisbara biostratigrafiskt. I så fall vore ju det naturligt att sätta gränsen när människorna började på allvar decimera megafaunan. Problemet är att det är tidstransgressivt, från ca 40 000 år sedan i Australien, drygt 10 000 år sedan i Eurasien och Nordamerika, knappt 10 000 i Sydamerika och 1300-talet på Nya Zeeland.

    Men de flesta gränser är troligen i någon mån tidstransgressiva, utom Krita/Paleogen som kan bestämmas på sekunden till då nedslaget i Chicxulub inträffade.

  19. Tudor

    #13 Rickard

    ”Fruktansvärt inslag. Har varit på resa till mina hemtrakter och inser ju att mina åldrande föräldrar och vänner får hela sin världsbild från denna typ av rapportering.”

    Ja så är det. Det är främst åldringar med arbetarklassbakgrund och låg utbildning som får sin världsbild från statsmedia. Ungdomar och välutbildade hittar information från många olika håll. Lite generaliserande kanske, men i stort ändå sant.

  20. johannes

    #13
    Det går att prata med arbetare om väder och klimat, de flesta anar ugglor i mossen.
    Senast i går med kranbilschaffisen som kom med marksten.

    Mångt mycket värre är det hos akademiker, främst de under 35. Alla akademiker jag känner är klimattroende.

  21. Mats O

    Gustavsson har skrivit om klimatet i Bulletin. https://bulletin.nu/gustavsson-en-konservativ-miljo-och-klimatpolitik
    Han apostroferar till https://climate.nasa.gov/evidence/
    att:According to the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), ”Since systematic scientific assessments began in the 1970s, the influence of human activity on the warming of the climate system has evolved from theory to established fact.”1

    Bland annat denna graf https://climate.nasa.gov/rails/active_storage/blobs/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBejlZQWc9PSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoiYmxvYl9pZCJ9fQ==–ed48f8c03dee633d99b9517644dbf2927b7b8867/co2-graph-110921_scaled_scrunched.jpeg

    Ur grafen framgår att CO2 halten under glacialerna går ner till 185 ppm. Problemet är därför inte att CO2 halten är för hög och temperaturen dito.

    Behöver inte Gustavsson läxas upp?

  22. Mats O #20,

    Ja, det behöver han. Dels behöver han förstå att isen pressas samman och CO2 läkt ut under inlandsisar så att man kan inte ta dessa mätningar 100 000-tals år bakåt på allvar. Dels att frågan inte huvudsakligen handlar om hur mycket koldioxid det funnits i atmosfären historiskt utan om vilken betydelse CO2-halten har för den globala temperaturen.
    För det tredje så har inte IPCC något ”bevis” för att CO2 påverkat temperaturen i någon nämvärd grad. Det enda de har är att man kört modellberäkningar mot varandra; med och utan ökad CO2-halt. De ger det resultat som man programmerat modellerna med, inget annat.
    https://klimatupplysningen.se/hur-man-luras-med-modeller-attribution/

  23. L

    Det är ingen som håller med. Hamnar man runt ett bord och en diskussion om klimatet så är man garanterat ensam att ifrågasätta det som kommer från msm. Så att inte framstå som totalt sprungen från rymden så får man vara försiktig med det man säger. Förmodligen är vi inte vana att ifrågasätta, utan det som kommer från msm är så nära sanningen. Det är tragiskt att inte få den andra sidans åsikter så att klimatfrågan kan stötas o blötas som sådan här stora frågor bör göras.

  24. Mats O

    Matt Ridley skriver https://www.rationaloptimist.com/blog/eco-extremism-in-sri-lanka/

    As Ted Nordhaus of the Breakthrough Institute put it in March: “The farrago of magical thinking, technocratic hubris, ideological delusion, self-dealing and sheer shortsightedness that produced the crisis in Sri Lanka implicates both the country’s political leadership and advocates of so-called sustainable agriculture.”

    At the time, his organic decision was widely praised by environmentalists. Sri Lanka scored 98 out of 100 on the “ESG” – environmental, social and governance – criteria for investment.

    Vandana Shiva, a feted environmentalist, said: “This decision will definitely help farmers become more prosperous.” She has been silent recently.

    Hur är det Publicservice, har dom spridit dessa lärdomar?

  25. En annan

    https://www.dagensps.se/nyheter/svt-sa-rostar-vara-journalister/

  26. Lars Cornell

    Skenbart OT men ändå inte – tema galenskap. Just nu elpriser,
    Norge nord, 2 öre/kwh
    Norge syd, 2 kr/kWh
    Sverige nord, 40 öre/kWh
    Sverige syd, 2 kr/kWh
    Danmark och Balticum, 6 kr/kWh
    http://www.tjust.com/2022/elnet/elnet-2022-07-28.jpg

    Jag har inte priserna för Tyskland, men det är troligen ännu värre där i spåren av det totalt misslyckade Energiewende.

    Det beskrivna problemet går inte att lösa med mer vindkraft – som ju förorsakat problemet.
    Det går inte heller att lösa med mer elnät. Snarare tvärt om, klipp kablarna till Tyskland så får även sydsverige hyggliga elpriser.

  27. Håkan Bergman

    Nej det är inte precis nån elrea i Tyskland heller.
    https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/de-lu/hourly/?view=table

  28. Gunnar Strandell

    Radions P1 hade idag ett inslag om smältande glaciärer och intervjuade en svensk guide och researrangör som själv ser klimatförändringen och att det i alperna går fortare för varje år.

    ”Det går inte längre att tidigt på året lägga upp planer för sommarens resor.”

    En meteorolog sade att uppvärmningen går fortast norrut, men han har väl inte kollat årets isdata.

  29. TB

    Det är för sorgligt att SVT låter Bjerström och Appelquist mala på som på nyheterna i TV2 i kväll.

  30. mattias

    #27
    I Sverige som ligger hyffsat långt norrut gick temperaturförändringen fortast 1988 under de senaste 150 åren. Efter 1988 har det alltså gått långsammare. Data från SMHI – de borde ju veta: https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-temperatur-1.2430

  31. Covering Climate Now ligger inte på latsidan. Klimattillskrivningsvetenskapen ( vilket märkligt ord) hjälper dom att berätta målande om värmeböljorna. Helt klart är prio ett att skrämmas.

  32. Fredrik S

    Gunnar Strandell #27

    Spännande med alla dessa personer som ser hur klimatförändringen skenar iväg varje år.

    Public service är bra på att lyfta fram dem.

    Men för seriösa reportrar finns data och statistik att kolla upp. Men de är väl lite bristvara på radion?

    I Schweiz var medeltemperaturen under det normala jämfört med normalperioden 1991-2020 förra året.

  33. Hans H

    Kommentaren #16 tty visar tydligt att Erica Bjerström inte läst på ett dugg innan hon gör sitt reportage.

    Sådan häpnadsväckande nonchalans/alternativt avsiktlig vinkling – rent ljug mao – borde ansvarig chef reagera på. Det här berör många!

    Är det inte värt att tillskriva hennes chefer med kopia till diverse tidningar, bloggar och personer? De tidningar som har något vett menar jag, DN kan utgå liksom AB.

    Värt att göra från Klimatrealisternas sida?

  34. Fredrik S

    Tack granskningen Lena.

    Tyvärr tror jag att enda utvägen gör att få en public service värt namnet är att gå vidare som Kaj Wahlberg är inne på i #5.

    Avveckla spektaklet och starta om med nytt koncept. Ett smalt sådant utan allt trams som vi drunknar i nu.

    Med nuvarande organisation kommer inget att förbättras, det sitter ingrott i murarna i huset.

    Och i stadgarna för programverksamheten stor det:

    ”Kontroversiella ämnen eller händelser får inte behandlas på ett ensidigt sätt

    En representant för programföretaget får inte ta ställning i en kontroversiell fråga.”

    Dvs SVT/SR behöver bara hävda att klimatförändringen och kommande katastrof därav är okontroversiella och hänvisa till FN, EU, 97 procent etc etc. Ja bara till Greta så är ju hela Södermalm med med utsträckta armar.

    Så byt ut dagens politiker och nickedockor så lägger vi ner dagen PS och börjar om.

  35. Fredrik S

    I Tyskland förbjuder nu städer varmvatten och centralvärme i offentliga byggnader. Simhallar, gym etc stängs och gatorna blir mörka då belysning stängs av. Och deras ekonomiminister bidrar med att duscha kortare.

    SVT kanske kan skicka sin klimatprimadonna dit och rapportera om misslyckad energipolitik?

    Men hon åker väl inte till länder där det finns risk att a/c på hotellet stängs av.

  36. Magma

    #22 L
    Jag måste ändå säga att att min erfarenhet är helt annorlunda – det är högst sällan som jag hamnar i sällskap där någon tror på klimatet som ett hot …
    Det absolut vanligaste svaret när frågan kommer upp är – ”Ah, de bara ljuger … som vanligt! Både politiker och journalister”.
    Tyvärr har framförallt familjens vanor när det gäller nyhetsbevakning ändrats ganska rejält under de senaste åren – det är helt enkelt ingen idé att lyssna på SVT eller TV4 nyheter – risken för ”slaganfall” är alldeles för stor”.
    Både klimatfrågan och kriget i Ukraina har för egen del blivit lite av ögonöppnare för familjen, vilket resulterat i att man blivit allmänt kritisk till allt som sägs i dessa två kanaler – och när man kontrollerar så visar det sig ofta vara sant – alltså inte det som MSM rapporterar, utan min och hustruns farhågor om att det är mest svammel som de kommer med.

  37. Paul Håkansson

    Så går det när Energiwende talar.

    ”Efter Putins gasstopp: Storstaden stänger av varmvattnet.

    Paniken växer i Europa efter att Putin gjort verklighet av hotet att strypa gastillförseln.Tyska Hannover blir den första staden som tar till drastiska åtgärder för att spara på elen. Nu väntar kalla duschar, avstängda fontäner och skyhöga elpriser.”

  38. Slår på tv och möts av ett inslag om ”Flera döda i översvämningar I USA”. Kommer då att tänka på ett nederbördsrekord i Sverige. När det blev stora översvämningar. Rekordet för ett dygn är 198 mm. Det uppmättes i Fagerheden 28/7 1997. Några km från Fagerheden ligger min hemby. Den lilla ån i byn blev till en stor flod. Min farfars hus, där min pappa föddes 1912, raserades av ån och man var tvungen att riva huset. Min farfar föddes 28/6 1866 då det var kvar is på träsket i byn, likadant 1867. Trots den tuffa starten blev min farfar 92 år. Klimat och väderkatastrofer ( ovädret 1997 hade föregåtts av en värmebölja) är inget nytt fenomen. Miljöpartiet kanske anser det. Speciellt när det är valtider.

  39. Håkan Bergman

    Fredrik S #34
    Kanske t.o.m. hamburgarna börjar fundera på om det var så smart att stoppa Moorburg, ett högeffektivt, över 60% verkningsgrad, kolkraftvärmeverk. Så det kan gå.
    https://powerplants.vattenfall.com/sv/moorburg/

  40. Benny

    Nu är det väl ändå tyskarna själva som stängt av gasen inte Putin som MSM-media lyckats få en del att tro. Nordstream 2:s öppnande satte tyskarna själva stopp på och turbinerna till Nordstream 1 var på service i Kanada men stoppades av sanktionerna. Att än en gång låta sig luras av MSM visar väl hur många av klimathysterikerna fått sina villfarelser. Fulmedias ”nyheter” ska ses med största misstänksamhet!

  41. Paul Håkansson

    Nordstream 2 stoppades i rättssalen av USA i övrigt håller jag med dig.

  42. Hans H

    #40 Benny

    Vi diskuterar primärt Nordstream 1 här. Turbinerna har numera släppts efter reparation och viss övertalning från Tyskland gentemot Kanada.

    För övrigt borde turbinerna för Nordstream 2 kunnat användas. Rören har samma diameter och det kan inte skulja mycket kompressorstationerna emellan gissar jag.

  43. Jan-Åke

    Det regnar i snitt 49 mm /år i Yazdprovincen.
    Detta faller under 23 dagar per år.
    Man frågar sig hur denna bonde som barn kunde uppleva att det regnade så mycket.