350 eller 666?

Igår demonstrerades det för klimatet över hela världen. I Stockholm hade tre hundra frusna aktivister samlats på Sergels torg för att kroppsligen bilda det magiska talet – 350, enligt en artikel i DN gränsen för vad vårt klimatsystem tål innan det skenar. Med tanke på att vi redan idag ligger en bit över 350 ppm borde det rent tekniskt sett vara över för vår del. 666, snarare än 350. Är det koldioxiden som är den fruktade Antikrist?
På EU:s utvecklingsdagar som pågick i Stockholm samtidigt konstaterade  Haitis premiärminister Michéle Duvivier att Haiti redan idag ”i allt större grad utsätts (…) för naturkatastrofer som är en direkt konsekvens av livsstilen i världens rika länder.”
Kommentarerna till artikeln är nästan odelat skeptiska. Klimathotet existerar måhända i våra medier, men allt fler människor ifrågasätter nyktert de ständigt eskalerande larmen.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. De har problem i Falsterbo också 🙂
  http://sydsvenskan.se/omkretsen/vellinge/article561122/Ny-sand-kan-ge-skydd-nar-havsnivan-stiger.html

 2. Erik

  DN skriver att de var 300 som bildade siffrorna men räknar man snällt på bilden de har i nätupplagan så kommer jag inte ens upp i 200…

 3. Brady

  Skeptical Aussies too?
  http://blogs.news.com.au/heraldsun/andrewbolt/index.php/heraldsun/comments/day_of_apathy/

 4. Lars C

  Behöver vi bry oss om klimatet?
   
  Hur står det till med vår planet i övrigt. Väger man samman allt som går att se (rabblar inte upp en massa olika saker som alla vet) så verkar det som om att instruktionen för landning kom bort när globaliseringsplanet  lyfte. Allt vi kan göra är att göra kraschen så skonsam som möjligt.
   
  Oavsett vad som än kokas ihop i Köpenhamn så är vi på väg mot en ohållbar punkt där energiförsörjning, råvarutillgång, livsmedelsförsörjning samt antalet munnar att mätta divergerar.
   
  Jag vet att det är många som inte tycker så men jag tror att de har fel.
   
   
   
  Även om IPCC:s hypoteser skulle vara riktiga så når vi aldrig dit eftersom att allt annat sammantaget gör att vi slår huvudet i väggen långt innan.
   
   
  Vad Köpenhamnsmötet egentligen borde handla om är resurser och hur vi fördelar det som finns utan att starta ett nytt världskrig.
   
  Risken för ett sådant måste logiskt sett vara bra mycket större än för ett otjänligt klimat om hundra år.
   
  Fokuseringen på klimatet är farlig eftersom den tar bort fokus från så mycket annat. Men den allmänna oppinionen går bara att styra i en fråga i taget. Den orkar inte med mer.
   
  Fria tankar en söndagmorgon i slutet av oktober.
   

 5. Magnus A

  Kollade några bloggar om den där demonstrationen, och samtliga jag fann — de första och enda jag kollade — var aktiva i Vänsterpartiet.

 6. Magnus A

  …av de som var positiva till demonstrationen och/eller deltog alltså.

 7. Brady

  … by contrast … and early the next day…
  Aussies know what their priorities lay 🙂
  Sydney Harbor Bridge becomes grassy picnic ground.
  http://go2.wordpress.com/?id=725X1342&site=wattsupwiththat.wordpress.com&url=http%3A%2F%2Fwww.npr.org%2Ftemplates%2Fstory%2Fstory.php%3FstoryId%3D114139129

 8. Åke Rullgård

  Re#4 Lars C:
  ”Hur står det till med vår planet i övrigt.” skriver Lars C och det finns det all anledning att den frågan ställs. Moncktons lista visar vad som borde tas om hand:
  Worse crises than climate:
  Global Islamic terrorism
  Chinese neo-militarism
  Russian neo-imperialism
  Mass economic migration
  Security of energy & water supply
  Environmental degradation
  Natural resource depletion
  Bad Third-world government
  Drugs and people trafficking
  HIV, malaria, TB, MRSA, C.Diff.
  Bureaucratic centralism vs. democracy
  Nationalization of capital
  Koldioxidhysterin är ett utmärkt verktyg för den som vill dölja dessa verkligt stora probem och få de s.k. nyttiga idoterna att  rikta sig åt fel håll.

 9. Fenix

  DNs huvudledare idag heter VÄRLDEN SMÄLTER http://www.dn.se/opinion/huvudledare/varlden-smalter-1.981845

 10. Labbibia

  Dom kör hårt på DN om klimatet idag…..
  Ledarsidan förkunnar att ”isen smälter”, och gissa en gång vilket djur som är avbildat på sidan för att illustrera artikeln? 😉
  http://www.dn.se/opinion/huvudledare/varlden-smalter-1.981845
  Köpenhamn närmar sig, det blir ”värre och värre dag för dag”. Det är svårt att inte bli arg och frustrerad över de uppenbara lögner som presenteras, man borde ha vant sig vid det här laget? 

 11. Lars C

  Nu är länken oduglig.
  Tänkt lagt in den här länken som kommentar.
  http://igloo.atmos.uiuc.edu/cgi-bin/test/print.sh?fm=09&fd=20&fy=2009&sm=09&sd=20&sy=2007

 12. Peter

  Lars C: Bra sagt. Klimathysterin är farlig och vedervärdig därför att den riktar bort resurserna att göra något åt de verkliga problemen.

 13. Vågar inte DN ha kvar länken till ledarartikeln om att Världen smälter? Var den så dålig? Jag hann inte läsa den. Är det någon som har DN och kan lägga upp en skanning av den?

 14. AOH

  Lars Kamél
  http://www.dn.se/opinion/huvudledare/varlden-smalter-1.981845
  Den öppnas  hos mig både med Firefox och Google Chrome

 15. Lena Krantz

  Jag kom dit och hann skriva en kommentar men nu verkar de ha tagit bort hela artikeln….märkliga saker händer.

 16. AOH, en gång funkade din (samma?) länk för mig. Nu funkar den inte länre. Onekligen märkligt …

 17. Fredrik P

  Artikeln funkar för mig, läser just nu.

 18. Fredrik P

  Tror detta är anledningen till att flera sidor börjar med så kallade Permalänkar, länkar som alltid kommer funka oavsett om sidan flyttar artikeln eller något liknande.

 19. Ledaren är kvar och enda behållningen är  som vanligt kommentarerna. 
  Dubbel fy f-n DN!

 20. Fenix

  Hur får man upp den?  Jag får svaret
  Sidan kunde inte hittas på DN.se

 21. GunnarE

  Falsterbonäset eroderar och har så gjort länge.  Vill man behålla det får man fylla på eller skydda det med s.k. omvänt filter, d.v.s. flertal skikt av sang och sten-mtrl i allt grövre fraktioner upp till 1/2-meterstorlek. Välkänt. Svårare på Maldiverna för där finns inte sten tror jag.

 22. #20
   
  Inga problem med Safari eller Firefox….

 23. Nu funkar länjen igen för mig. Och det var ju bara stolleri där stod (men vem väntade något annat?):
  ”Men att inte göra någonting är heller inte gratis. Svältkatastrofer, förstörda dricksvattenkällor, migrationsströmmar och naturkatastrofer kostar också”
  För det första existerar inte dessa katastrofer som en konsekvens av en temperaturhöjning på kanske 0.1- 0.3° C sedan 40-talet. Det finns heller inget som talar för att sådana katastrofer skulle bli konsekvensen av ytterligare lika mycket ( alltså inte forskning som utgår från att AGW-hypotesen stämmer).
  Men ännu viktigare: Naturkatastrofer går öht inte att förhindra genom att ratta skattekvoter eller tvinga på folk handel med utsläppsrätter eller annat tokeri (inte ens om alarmisternas profetior skulle stämma väl, vilket de förstås inte gör)
  Hela resonemanget är logik på rena dagisnivån.

 24. AOH

  DN-artikeln länkar till:
  http://www.350.org/about/science
  “Every year since 1992, the United Nations hosts a two-week long conference for world leaders to meet and discuss what to do to about the global threat of climate change.”
  Det är en ”härlig” samling of AGW:are och organisationer som artikeln refererar till. Under 17 år har minst 4000 delegater per konferens ( säkert många, många fller ) flugit runt runtjordklotet för att ”fånga in” CO2. Och då är inte alla övriga småkonferenser varje år medräknade.

 25. GunnarE

  Härliga tider, strålande tider.
  Ernst Rolf

 26. Här är botemedlet:
   
  http://www.youtube.com/watch?v=BptZ7CXHziA

 27. easy

  http://www.naturvetenskap.lu.se/o.o.i.s?id=12713&postid=546226

 28. easy

  glömde min egen kommentar:
  co2 debatten borde avslutas och vi borde diskutera andra klimatfrågor!

 29. Är det någon som hört hur man rent praktiskt ska påverka klimatet? Genom att ”ta bort” utsläpp i statistiken, såsom man gjort med förbränning av biobränsle och våra egna fisar t.ex?
  Det vore ju enkelt, det kräver ju bara ett politiskt beslut!

 30. Kjell_A Jönsson

  Kjell-A  Jönsson
  Det är skrämmande att inte västvärldens ledande politiker inser att de är föremål för ekonomisk utpressning .  Hur många länder i världen finns det som kan utnyttja AGW-teorierna för egen vinning?  Snart står väl de flesta afrikanska länder i kö tillsammans med de stora havens öländer.
  Den bärande affärsidéen är västledarnas naivitet , flockbeteende  och väckande av skuldkänslor bland västs befolkningar.
  Dessvärre kommer inte heller vår Reinfeldt, som nu flirtar med miljöpartiet, att våga  inse detta.
  Kjell-A  Jönsson
  Kjell-A  Jönsson

 31. Japp, nu funkar länken till DN:s otroligt osakliga och partiska ledarartikel om att världen smälter. Kanske hade de något tekniskt strul, i stället för att skämmas över att ha den ute på nätet alls.

 32. Peter Stilbs

  Vadå – det är ju klart att det nu vid övergången från sommartid till vintertid kommer att bli kallare – dagarna blir ju kortare !
  http://geography.about.com/b/2007/04/26/daylight-saving-time-increases-global-warming.htm
  All denna uppvärmning började ju när man införde sommartid för några decennier sedan!


 33. Hej,
  Gjorde en webbsökning (efter annat….) och hamnade på din sida. Trevlig och matnyttig blogg!
  Kika gärna in på http://www.energibruket.se Energibruket är en mötesplats för diskussion och innovation om energieffektivisering.
   
  Mvh
  Energibruket

 34. Steve

  Global Warmism inte cool längre: Pew Research har frågat väljare i USA om klimatoron.  I april 2008 menade 71% att ”det finns klara bevis på att jorden blir varmare”;  nu i oktober 2009 bara 57%.   Då svarade 47% att uppvärmningen berodde på människan;  nu bara 36%. 
  .    Hälften svarar nu att de stöder Obamas tilltänkta CO2-skatt, ”cap-and-trade”.  Men ju mer man vet, desto mer kritisk blir man:  Av dem som sade att de hört mycket om cap-and-trade var 64% emot lagen, mot bara 39% bland alla tillfrågade.
  .    Tron på att människan ligger bakom uppvärmningen minskade 9% bland republikaner, 8% bland demokrater, men hela 20% bland ”independents” — den grupp som inte håller sig till en partilinje.  Som tänker mer fritt…
  .    Kan bero på den ekonomiska krisen, säger WSJ.  Har man konkreta problem att oroa sig för är det mindre sannolikt att man bryr sig om rent hypotetiska framtidshot.
  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703573604574491290971140508.html
  Wall Street Journal, James Taranto, October 23, 2009
  Flera intressanta siffror här:
  http://people-press.org/report/556/global-warming
  Pew Research Center, October 22, 2009

 35. Fenix

  Nu är DN-ledaren borta igen

 36. Lars C

  Får se om den kommer tillbaka.Kritiken var hård när jag tittade på den tidigare. Men är det inte konstigt att de inte förstår att budskapet blir kontraproduktivt när man ljuger om saker som är lätta att kontrollera?  Det säger en hel del om vad de som anser sig tillhöra eliten tycker om sina läsare. Rena kränkningen.
  Så massiv kritik har jag inte sett tidigare.

 37. Håkan B

  Nja verkar vara ett problem med IE8, i Firefox funkar den.

 38. Håkan B

  Och nu funkar den i IE8 men inte i Firefox, är det vetenskapsredaktionen själva som knackar html-koden idag?

 39. Gunnar Strandell

  Gunnar  E #21
  Maldiverna är en korallö som växer i takt med havsnivån om bara ändringstakten är rimligt låg.
  Enligt Plimer har det hållit dem över vattenytan i tusentals år och  Mörner har inte sett någon dramatisk trend under sina studier som omfattar ca 40 år.
  Havsnivåhöjningen har varit varit 300 mm mellan åren 1700- 2000.  Men den har skett i språng som naturligtvis sett hotfulla ut varje gång de inträffat.
  Politiskt tycker jag det är besvärande att svenska politiker ger stöd till Maldivernas president i hans strävan att hålla befolkningen i skräck för ett yttre hot som inte existerar.

 40. Ulrik

  Jag kom plötsligt in på DNs ledare efter flera försök under dagen. Så var det någon som ville att DN skulle visa bilder på sjunkande hus. Då försvann allt ånyo……. Är det DN-skrapan som håller på att sjunka?

 41. Kors i taket, DN har gjort ledaren om att ”världen smälter” oklickbar.
  Har dom fått kalla fötter? 🙂
   
  Någon som kommer ihåg vem som skrev den?

 42. Märkligt vad dom håller på med den där ledaren. Dom kanske ångrar sig – eller? va? – kanske inte på riktigt.

 43. #42 Wolter
   
  Nja, lite känns det ju som att en eller flera personer sitter och rodnar just nu.

 44. Kan det vara så att ni klickar på fel länk…? Prova den här:
  http://www.dn.se/opinion/huvudledare/varlden-smalter-1.981845
  Maggies första länk går nu till en annan artikel..

 45. GunnarE

  #39#
  Precis. Ingen sten att bygga filter med således. Det man skulle  vara rrädd om är då strandvegetationen men den tar man gärna bort för att locka turister med tjusiga öppna sandstränder.

 46. UffeB
  Tack,  den funkar. Man kan ju pli paranoid för mindre…..

 47. Iven

  Man ska väl inte skjuta budbäraren?
  DN:s ledare rapportera olika inlägg i klimatdebatten från representanter för Inuiterna i Kanada, Öriket Mikronesien, Oxfam mm. under de ”Eurpeiska utvecklingsdagarna” i Stockholm. Det handlar väl om det numera så vanliga uttalanden om vissa u-länders förhoppningar om stora ”syndapenningsbelopp” från de ”rika” länderna inför Klimatkonferensen i Köpenhamn.
  De s.k. ”rika” ländernas politiska ledare (rika på skulder?) har väl själva bäddat för sådana förhoppningar med sitt ewiga prat om de livsfarliga koldioxidutsläppen i den rika världen, som nu påstås hota hela världens och därmed mänsklighetens existens.
  Det är väl rätt så naturligt med u-ländernas försök att hålla de rika ländernas dåliga samvete vid liv, medan man kan undra hur dumma våra egna politiska ledare kan vara med sina exorbitanta domedagsprofetior. 🙂

 48. Peter Stilbs

  Min DN-kommentar censurerades

 49. #48
   
  Vad skrev du?

 50. Lena Krantz

  Peter Stilbs
  Det undrar jag med?
  Mina kommentarer har inte censurerats i alla fall.

 51. Lena K och Peter S.
  Men nu är artikeln och kommentarerna borta från DN.
  Rubriken finns kvar om man letar, men artikeln är borta…
  … kanske tillfälligt…

 52. … och nu finns artikeln igen… tillfälligt strul på DN.se alltså..

 53. Håkan B

  Nja, av och till ena gången funkar den i IE8 andra gången i Firefox. Från det ena till det andra, hur har Du det med klockan på Din blogg  Maggie?

 54. Lena Krantz

  Håkan B
  Ha ha….just ja
  Ständig sommar här på TCS kanske?
  😉

 55. #53
  Sommartider hej hej….

 56. Lena Krantz

  Rosenhane
  Hi hi….
  eller kanske
  hej hej

 57. Blev rättad av dottern… hey hey

 58. Lena Krantz

  Uffeb
  Den verkar vara kvar hos mig i alla fall….vet inte vad som händer egentligen?

 59. Lena, give me five….:D
   
   

 60. Lena 😀 var meningen.

 61. Lena Krantz

  Rosenhane
  *klappar tillbaka*
  😉

 62. Robban

  Nu har SVT släppt lös sin klimatpsykolog Marta Cullberg Weston igen för att förklara vad vi som ser nyktert och realistiskt på klimatet lider av för psykiska sjukdomar.
  Klimatförträngning (är det något liknande som förstoppning? 😛 ), klimatbekvämlighet (jäääsp), klimatsorgsen apati (oh snuttiputti då), klimatförnekelse (det finns inget och har aldrig funnits något klimat 🙄 ), klimatalarmism (såna finns det gott om, klimatpsykologen själv är ett exempel som tar en lös och obevisad teori som obestridbar fakta), klimatambitiöshet (d.v.s. diverse vänsterflummare).
  Testa här http://svt.se/2.33092/1.1736731/vilken_klimattyp_ar_du
  Själv blev jag ”klimatbekväm”. Det enda som fattas är Klimatrealism.
  Ett artikel om det här lär väl hamna på SVT:s klimatpropagandasite Ställom.se

 63. Tv2 agenda
   
  Tyvärr verkar ekonomipristagaren befinna sig i gott sällskap med Obama – icke värdig priset!
   

 64. Lena Krantz

  Robban
  Man vet inte om man skall skratta eller gråta men just nu känner jag för det senare.
  Livet som skeptiker är hemskt ibland

 65. Steve

  Barn är det värsta som finns!  Den som vill skada vår jord ska skaffa barn.  Varje knatte du skaffar kommer att släppa ut 11 ton CO2-förorening — om året! Om vi i UK ska kunna reducera CO2-nedsmutsningen måste vi börja dö ut!
  .   Alex Renton ser allt nattsvart i Observer 15/10.  Människor blir bara fattigare och fattigare! Nio av tio klimatforskare tror inte att vi klarar av att minska CO2-nedsmutsningen så som G8 och EU hoppas!  Klimat­upphett­ningen bryr sig Renton knappt om att nämna;  dess följder är ju så uppenbara för alla:  ”brist på mat och vatten, påtvingad migration, hälsoepidemier — health epidemics” (!)
  .   Renton:  ”Vi måste börja skära ned befolkningen nu med metoder som innebär ett humant val.  Annars…!”
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/oct/25/alex-renton-population-control-climate-change
  Fewer British babies would mean a fairer planet
  It’s not the growing number of people in poverty who are causing climate change, it’s the rich
  Fattigare och fattigare…!  Minsann!   Indiens BNP per capita enligt World Almanac 1995:   $270.  Enligt World Almanac 2009 — $2700… !

 66. Lars C

  Ett klipp ur DN:s kommentarer idag
  ”Vilken extrem rappakalja, om nu DN redaktionen är så upprörda borde de sluta sälja papperstidningar omedelbums!
  Janne, 16:45, 25 oktober 2009”
   
  Jag instämmer helt! Papperstidningarna är en av många vansinnigheter i  en digital tidsålder. Huvudlöst av en tidning som vill värna klimatet att inte välja bort denna CO2 källa där det tar minst 50 år innan cirkeln sluts. Dessa klimat och miljöförstörare borde se om sitt eget hus först.

 67. AOH

  http://svt.se/2.103970/1.1734705/en_ocean_av_plast?lid=puff_1735250&lpos=lasMer
   
  En ocean av plast
  ”Haven håller snabbt på att förvandlas till världens största sopptipp. Varje kilometer hav innehåller i genomsnitt 74 tusen plastbitar”
  Efter att ha sett detta skrämmande program kan man verkligen fundera hur funtade politiker är . Här slösas miljarder på CO2-tokeriet samtidigt som världshaven redan är en soptipp utan dess like.
  Men Fredrik Reinfeldt, Anders Carlgren med fler av samma kaliber följer väl sin politisk andlige fader Olof Palme med de bevingade ordendet hade jag ingen aning om”
  Programmet sänds även i Kunskapskanalen Fredag 30 okt 2009 kl 22.00

 68. Jag gjorde också testen på SVTs hemsida: http://svt.se/2.33092/1.1736731/vilken_klimattyp_ar_du
  Jag blev klimatbekväm. Men jag håller med Robban #62 att de missat en kategori. Det gjorde också att det saknades ett svarsalternativ på några av frågorna.
  Fråga 1: Inslag på tv. g) Du blir upprörd. Läser på mer i ämnet och skriver en blogg.
  Fråga 2: I mataffären. g) Du väljer den frukt som ser godast ut.
  Fråga 3: Sommarsemester. g) Du njuter av den fantastiska natur som erbjuds inom bilavstånd och bor på camping.
  Fråga 5: Källsortering. Har detta verkligen med klimatet att göra, är det inte i första hand ett miljöproblem om vi inte hanterar soper på bästa sätt?
  Fråga 7: Flaskvatten. g) Dricker inte flaskvatten.
  Fråga 9: Duschvanor. g) Har sparmunstycke och duschar till jag blir ren.
   

 69. Christopher E

   Robban #62;
  Jag blev ”klimatförnekare” i testet, vilket är rätt lustigt, då det fortfarande fanns klimat sist jag tittade ut genom fönstret…
  I själva verket förnekar jag förstås ingenting, och har med största sannolikhet betydligt bättre kunskaper i ämnet  än de som sätter ihop sådana här fåniga tester.

 70. Lars C

  När man i tanken följer plastens fortsatta nedbrytning mot molekylnivå så inser man rätt kvickt att det finns en linje. Stora plastbitar kan bara döda stora djur, mindre plastbitar mindre djur. Vad händer med de minsta organismerna när bitarna nått den grad av minimering när de kan döda även dem.
   
  Jo det kan jag berätta, man behöver inte vara expert på nånting för att förstå det. Man hugger av den marina näringskedjan vid roten.
   
  Fast vad gör det? Vi har ju fullt upp med att slåss med väderkvarna.
  Jag blir inte ett dugg förvånad om detta är den största frågan om 20 år.

 71. Peter Stilbs

  I kväll är det något trams igen i Vetenskapsmagasinet kl 20 – ”de dolda klimathoten”. Jaså ?  Jag trodde det var bara koldioxiden ? 😉 

 72. Lars C

  Jag kikade på testet. Det fanns ju inga alternativ för normalbegåvade. Det var bara trams alltsammans. Eftersom jag visste syftet med testet och därmed svaret så brydde jag mig inte om att fylla i det.

 73. Lars C

  Forts.
  ”Man hugger av den marina näringskedjan vid roten”
   
  Tänk om det är så att vi bara har 5 år på oss 🙁