Yada, yada, DN…

På DN-fronten är det inget nytt. Det är klimathot och diverse katastrofer som lurar bakom nästa hörn. Har inte DN:s läsare tröttnat på tjatet? Och för att återanknyta till Elisabet Höglunds kolumn – SMHI är också med på ett hörn. DN och SMHI – bastionen för det mediala klimathotet i  Sverige.
Den här gången är det Jan Malmborg som serverar oss en dyster framtidsutsikt.
”Stormar och stora mängder nederbörd – så kan somrarna komma att se ut”, skriver han varpå han fortsätter med att intervjua Erik Kjellström, klimatforskare på SMHI.
”Stormen över Sydsverige i början av augusti är ju en av de kraftigaste sommarstormar vi haft”, säger Erik Kjellström [vilket tidsintervall pratar vi om? maggies kommentar] Och fler liknande stormar lär det bli om forskarnas scenarier om framtidens klimat slår in. Kjellström är dock klok nog att säga att man inte kan bevisa klimatförändring utifrån en enskild sommar. Speciellt som mycket talar för att år 2008 globalt sett kommer att bli 2000-talets hittills svalaste, vilket MetOffice Hadley Centre rapporterade under fredagen.
”Att ett år blir relativt sett kallare förändrar dock inte den tydliga trenden mot ett varmare globalt klimat”, säger Erik Kjellström.

Japp, allt det där har vi hört förr. Kom med något nytt, DN.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Padde

    Trots att 2008 ser ut att bli det kallaste hitilts på 2000-talet så är året det 10 varmaste sedan 1850. Trenden är ju då ganska tydlig, eller hur?

  2. Padde: Och det bevisar att det är människan som ligger bakom, eller?

  3. Johnny

    “Stormen över Sydsverige i början av augusti är ju en av de kraftigaste sommarstormar vi haft”
    Igår åt jag en av världens godaste maträtter…
    Min granne är nog en av världens snällaste männsikor…
    Min pappa är starkast i världen…
    Så stora äpplen det växer i trädgården har jag aldrig sett förrut, måste vara något typ av rekord…
    Kan hålla på i samma stil hur länge som helst.
    Att sedan peka att det blivit kallare i år men att förklara det med att ett år inte säger någonting i en pågående trend (vilket ju är korrekt iofs) men att sedan använda en sommarstorm som bevis på att klimatet förändras (vilket det alltid gör iofs) är bara skrattretande.

  4. Magnus A

    Vi hört det förut, men bara kfrån i år! Från första åren detta decennium och vintern 2007 var entydiga budskapet att det blir ”Mildare/blötare vintrar och varmare/torrare somrar”. SvD-artikel med meteorolog/klimatexpert sommaren 2006 .
    Om den motsatta sanningen om sommarväder berodde på att det varit torra och varma somrar kan ju var och en fundera på, samt att det kan vända igen (om nu inte solminimum ger moln och kalla somrar med fortsatt lägre temperaturer globalt).

  5. Magnus A

    Instämmer f ö till 100% om epitetet ”yada-yada” från klimatologer och media.

  6. Magnus A

    Jag vill förresten minnas – närmast helt säkert – att även Pär Holmgren i temaprogram i P1 år 2006 sa att vi vet att somrarna kommer att blir torrare, liksom att Erland Källén sa detsamma.
    Nu är det som sagt andra, nya, bullar… yada-yada 🙂

  7. Jerker Andersson

    Jag var i fiendeland idag. Det var en rätt skrämmande upplevelse. Propagandan haglade från alla hållen.
    Jag gick på Max och läste DN samtidigt…
    Jag läste också denna artikeln och kunde inte låta bli att skaka på huvudet och småle.
    Jordens klimatminne kommer ihåg att det några är tidigare var varmare och därför blir det nu blåsigt och regningt när jorden blir kallare… jo tack.
    jag skulle vilja veta, hur långt är detta klimatminnet och vad är det som släpar efter och hur lång tid efter att det har blivit kyligare på jorden kommer klimatminnet ihåg att det har varit varmare och genererar väder som om vi hade en skenande uppvärmning? Det finns tex en tröghet i haven. Är det detta som är klimatminnet från det förflutna som gör att vi har haft globalt uppvärmningsväder nu när jorden för tillfället har kylts av?

  8. Plutten

    Det är väl högst ovetenskapligt men det känns inte som en skenade uppvärmning om man tittar på värmerekord hos SMHI:
    http://www.smhi.se/cmp/jsp/polopoly.jsp?d=7522&a=20974&l=sv
    Nyaste är från  1995 och äldsta från 1892…..

  9. Padde

    Jösses, vad är det ni frågar om? Faktum kvarstår, 2008 var det kallaste året på hela 2000 -talet, vilket innebär att året i fråga gick in på det 10:e varmaste året sedan 1850??
    Ska vi fortsätta disskutera medans metanet får den explosiva effekt som både du och jag har låtsats inte finns?

  10. Jerker Andersson

    Metanet, ja, precis som CO2 så är det vi som helt orsakar ökningen av detta i atmosfären…
    Det är bara ett problem, CO2 ökningstakten följer temperaturen MYCKET mer än den följer människans utsläppstakt.
    Metanet har nästan slutat att öka, vi har inte gjort något som har kapat nästan 100% av jordens antropogena metanutsläpp. Explosiv ökning var det ja…
    Data finns på NOAA.
    http://www.esrl.noaa.gov/gmd/aggi/aggi_2008.fig2.png

  11. pekke

    Roligt att läsa att värdena för CO2 och metan har stigit, men ändå har jordens medeltemperatur planat ut eller t.o.m. börjat sjunka !
    Betyder det att de inte är så viktiga för jordens klimat och det finns en naturlig förändring som är starkare än vi tror som styr klimatet.

  12. pekke

    Och som ett litet p.s. så har jag lärt mig att så kallade experter inte alltid har rätt.
    På mitt jobb ansåg några experter att vi felade efter de bytt ut en växellåda till en urvattningpress och den nya havererade nästan direkt + nytt haveri efter ny låda igen( gamla stått sen 70-talet med bara utbytta drev), sen visade sig att de som var experter hade inte fått den nya lådan i linje med ingångsaxeln till pressen och den nu nya lådan är vi tvugna att köra med lägre moment vilket betyder sämre produktion, där har ni sverige i ett nötskal, grejer som inte klarar påfrestningar utan bara går att köra till en gräns som de gamla grejerna gjorde utan problem.
    Så kallade experter har jag noll för nuförtiden !!