Vindkraften och värdegrunden

 Värdegrund

 Jag och Björn Törnvall har i ett antal artiklar i lokalpressen börjat granska vindindustrins agerande ute på fältet. Vi anser att man från industrins sida snarast bör initiera ett omfattande arbete kopplat till värderingar och värdegrund för att i en framtid kunna skapa någon trovärdighet kring sin verksamhet. Detta saknas helt idag. Vindindustrins hänsynslöshet, brist på empati, propaganda, smutskastning av meningsmotståndare och tveksamma ekonomiska lockrop borde mana till eftertänksamhet inom de egna branschorganisationerna är vårt budskap. Här kommer två av artiklarna i Allehanda (Örnsköldsvik-Härnösand med omnejd) och i Piteåtidningen.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mycket bra kämpat! Heder åt er! Ni gör något som troligen kommer att ha positiv betydelse för många människor under lång tid framåt.

 2. Lars Bern

  Ett tungt och viktigt inlägg mot den bombmatta med lögner som Wijkman och Co lagt ut över landet.

 3. Slabadang

  Det går att ljuga hur mycket som helst på alla nivåer i vår demokrati!

  Varför ? Jo för vi har så ruskigt svaga grundlagar. Det går inte att utkräva ansvar för vare sig medveten osaklighet, partiskhet eller förtigande.
  De välfinansierade särintressena med sina upp till multimiljards resurser vet att de likt vindkraftsindustrin inte tar någon risk alls med sina till och med rena rama lögner. De har upptäckt möjligheterna med denna mjuka punkt i det demokratiska regelverket medvetna om att de aldrig kan anmälas åtalas eller få någon form av straff för egenintressets insidiga propaganda.

  Vi behöver ställa krav på ALLA parter som påvcerkar den politiska processens alla delar från utredningar hela vägen fram till beslut och genomförande, att de är TVINGADE enligt grundlagen attg anta de grundläggande kvalitetskriterierna för saklighet oberoende sanning och att inget förtiga eller förvränga. Ärlighet uppriktighet och sanningen måste få en mycket mer central roll i våra grundlagar.
  Kraven är nu alldeles för lågt ställda och ansvar för medvetna brott emot dem omöjliga att utkräva.

  Det gör att vi har fått ett samhälle och en demokraitsk apparat som styrs allt mer av oseriösa korrupta särintressen och som samtigt får allt mer makt och inflytande. Ett genuint konkret växande hot mot demokratins grundläggande fundament för tillit och förtroende.

  När dessutom myndigheter allierar sig med dessa korrupta särintressen såsom Naturvårdsverket och Energimyndigheter så är vi illa ute då de skyddar varandras intressen MOT medborgarnas och skattebetalarnas kritiska granskning.

  Det går helt enkelt allt fortare åt helvete med statens och den politiska maktens legitimitet. Vi har en demokrati i utförsbacke där medborgarna är de riktigt riktigt stora förlorarna medan särintressen politiker byråkrater kan rapa efter en god lunch på medborgarnas bekostnad. Att exploatera medborgarna genom manipulationer och lögner är deras gemensamma styrande egenintresse.
  Att lura folket istället för att företräda deras intressen står absulut högst på agendan och kallas numer för att ”kommunicera”.

  Vi har helt enkelt inte den grundlag  som krävs för att utkräva ansvar för sanning och ärlighet och då dansar naturligtvis lögnerna och propagandan på bordet.

  Anders Wijkmans profil avslöjar att han är en självlysande partisk profitör och manipulatör. Att han tillåts dra svearike runt utan att avtvingas ansvar för sina alltmer horribla påståenden är ett bevis på att ingen heder moral ärlighet och uppriktighet existerar i karln och inte heller inom media. Vi är lämnade i ett tomt intet utan möjlighet att utkräva även det mest solklara simpla grundläggande ansvar för argument och påståenden.

 4. magnus

  Slabadang

  Vem bestämmer vad som är sanning?

  Det finns dom som påstår att TCS är baserat på lögner och osaklig propaganda.

  Jag har hört rena fantasier personangrepp och rövarhistorier här.

  Skall du utkrävas på ansvar?

  Eller gäller det bara dom andra?

   

 5. magnus #4

  Jag slapp skriva samma. Tack.

  Undrar hur det går med projektet ”sannings-TV” via nätet som det för länge sedan talades om.

  En kopia på något propagandaknep från USA. De som litar på vissa sanningar får veta mer om dom betalar, och slipper därmed oroas av förvirrande budskap från de som tycker olika.

 6. bom

  UffeB för fan! Du gillar inte Slabadang för han gillar inte vänsterlögner. Jag gillar inte Dig för du gillar vänsterlögnerna. Om jag måste välja mellan er två så är det inte Dig jag väljer. Jag tänker inte gå in på detaljer här för då blir jag modererad. Jag önskar Dig ett så gott liv som du mäktar skaffa Dig. Och jag tycker uppriktigt synd om Dig.

 7. magnus

  Bom

  Men jag gillar inte dig för du pratar bara strunt 🙂

  Vem sitter inne med sanningen? 

 8. Gunbo

  Bom #6,

  ”Jag gillar inte Dig för du gillar vänsterlögnerna.” Och Uffeb och magnus gillar inte dig för att du gillar högerlögnerna. Vem har rätt och vem har fel? Värderingar är varken rätt eller fel. De är värderingar!!! Det enda som kan vara rätt eller fel är fakta.

 9. svempa

  En sak kan man dock vara säker på och det är att AGW-teorin inte är vetenskap utan en kökkenmödding av projicerade förhoppningar.

 10. Gunbo

  svempa,
  Hur vet du det? Projiserad förhoppning?

 11. Pia

  Som kritiker av vindkraften vinner man sannolikt i respekt genom att själv ålägga sig sans och måtta.

  I Jonny Fagerstöms förra inlägg uppges, att vindkraftverkens betongfundament är miljöfarligt avfall enligt Avfallsförordningen och måste tas bort till en kostnad av 2-3 milj kr per styck. Därtill tillkommer rivningskostnaden av övriga delar.

  Uppgiften är besynnerlig, eftersom Miljööverdomstolen uttalat att 300 000 kr per verk är skäligt som ekonomisk säkerhet (pant eller borgen) före byggstart av en vindkraftpark i Övertorneå kommun.
   
  Beloppet bedöms täcka kostnaden per verk för nedmontering av 14 vindkraftverk med sammanlagd uteffekt om högst 51 MW och återställande av markytorna. Detta utan att skrotvärdet beaktas.
  (Miljööverdomstolens dom 19 nov 2008, mål 2210-08)

 12. Thomasj

  Pia #11: MÖD ’gör bedömningen att….’ Jasså?
  Och i MÖD sitter personer med den kompetensen, tros… ? 😯

  Vänligen [försök…] tänk…, ok?  😉

  Mvh/TJ

 13. magnus

  Pia

  Jag tror att jag ska starta en betongfundamentrivningsfirma sen om jag kan fakturera 2-3 miljoner per styck!

   

 14. ThomasJ

  magnus# 13: När/hur kan aktierna tecknas?  😀

  Mvh/TJ

 15. ThomasJ

  Gör ordentlig analys/konsekvens/ innan… :

  http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/christopherbooker/8739451/The-lights-may-go-out-in-Germany-even-sooner-than-in-Britain.html

  Mvh/TJ

 16. Jonny Fagerström

  #11-13

  Vi får låta framtiden och media granska mina påståenden. Jag är i alla fall inte ensam om mina farhågor. Om några år har vi sannolikt facit. Här är lite mer i ämnet för den som är intresserad:
  http://www.metro.se/metro-teknik/vindkraft-kan-kosta-markagare-miljoner/Objkaz!28928/

 17. ThomasJ

  Läs- och tänkvärt:

  http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/193197 
  (min 5 MB bandbredd)

  http://juandemariana.org/pdf/090327-employment-public-aid-renewable.pdf 

  http://brunoleonimedia.servingfreedom.net/WP/WP-Green_Jobs-May2010.pdf

  http://www.youtube.com/watch?v=QsbIkrvZmww&NR=1

  urval, smalt, från utomländska källor…  😉

  Mvh/TJ

 18. Magnus A

  Inte helt on-topic men relaterat. Chris Horner varnar för Obama som den som värste att kasta pengar på näringsliv, i form av ”grön energi”, och att USA som det nu ser ut är på väg mot Spaniens situation.

  http://www.youtube.com/watch?v=0BjnOtxqzRg )

 19. Magnus A

  Skulle ni inte kunna samla de exempel på fiffel och referera till det? Även om jag tror att det där förekommit skulle det bli starkare.

  Vidare skulle jag vilja se lite bättre argumentation. Ganska ofta har ni fått motargumenten att vindkraft visst minskar CO2, men ni verkar bara upprepa att svensk elproduktionen är koldioxidfri så att ingen minskning av den sker. Ett exempel var när kolkondenskraftverket i Karlshamn nämndes och vindkraftsförespråkaren menade att vindkraft gjort så att den inte behövt tas i bruk.

  Där behöver ni kanske lite större skicklighet och ”dynamik” i er argumentation, men jag vet att det är dumt att be om något so man inte har om man inte har det.

  (Hur är det förresten med FSL:s påstådda 15000 betalande medlemmar? Verkar lite konstigt när bara 400 har skrivit under FSL:s namnlista mot vindkraft. Man vill ju inte få vibbar av fallet Hem & Skolas bidragskupp i Uppdrag Granskning härom året…)