Vilseleder Avfall Sverige om plaståtervinning?

Det började med att jag hittade ett märkligt påstående om plaståtervinning på mitt lokala avfallsbolags hemsida:

För varje kilo plast som återvinns spar vi en liter olja och minskar koldioxidutsläppet med två kilo.

Jag frågade bolaget om detta och de svarade att uppgiften kommer från deras branschorganisation Avfall Sverige genom deras portal sopor.nu. Där står det också:

Plastförpackningar är vanligtvis gjort av olja. För varje kilo plast som återvinns spar vi en liter olja och två kilo koldioxid. I Sverige använder vi 155 000 ton plastförpackningar varje år, ungefär 17 kilo per person. Det tar 450 år innan en plastflaska som hamnat i naturen har brutits ner. Genom att lämna den till återvinning kan den istället bli en ny flaska, en diskborste eller ett staket.

Varför tycker jag då att detta är märkligt? Anledningen är att de verkar helt bortse ifrån att även återvinningen måste ge enorma utsläpp. Det är svårt att hitta någon exakt siffra på hur mycket koldioxid som släpps ut vid tillverkning av plast, men siffran brukar ligga kring 2kg koldioxid-ekvivalenter per 1 kg plast. Om man bortser helt från att plaståtervinningen också släpper ut enorma mängder koldioxid så är det klart att man hävda att man kan spara 2 kg koldioxid per kg återvunnen plast. Men hur kan de bortse från det?

Just plastförpackningar är lätta. En kasse med plastförpackningar väger ofta bara ett par hundra gram. Dessa förpackningar ska sen ofta köras med bil till en container. I denna container kan det inte få plats många kg plast på grund av den låga vikten per volym. Dessa containrar ska sen köras till någon sorteringsstation som har maskiner som släpper ut koldioxid och anställda som kör till jobbet med fossildrivna bilar. Sen ska den sorterade plasten köras till rätt producent som smälter ner den till nya produkter. Även denna del måste skapa stora utsläpp.

plastatervinning2
En container full med hyckleri?

 

Slutsatsen är att hela kedjan i plaståtervinningen måste släppa ut enorma mängder koldioxid. Och denna enorma mängd verkar man helt bortse ifrån.

Jag har flera gånger försökt kontakta sopor.nu för att få ett svar på hur de har räknat när de har kommit fram till den här siffran. Men jag har inte fått något svar.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Magma

    Tack Magnus för en något annorlunda betraktningsvinkel på narrativet.
    Det är emellertid ett obestridligt faktum att i en debatt så tar debattören uteslutande fram argument som stöder den egna uppfattningen, eller åtminstone det egna budskapet … eftersom det inte alltid behöver vara samma sak.
    Vi skall alltså inte förvänta oss någon annan fakta än än sådan som är baserad på cherrypicking, det är en etablerad del av det politiserade samhället.
    För egen del har jag dragit slutsatsen att koldioxid i sig är någonting för världen och mänskligheten gott!

  2. Bo Gustafsson

    Dessutom förbränns den största delen av de plastförpackningar vi lägger ned i containern vid källsortering. Jag vet att Stena och kanske andra har igång anläggningar för materialåtervinning men en gammal siffra jag har (från Marie Alpman Forskning och Framsteg 2018) är att endast 100 kton av totalt 600 kton plast materialåtervinns och då är PET från pantsystemet inräknat

  3. Mario

    Om vi eldar upp plasten för att ge tillbaka energi, måste den samlas in i vilken fall. Återvinning hushåller också med en ändlig resurs. Känns inte som det bästa caset att argumentera mot.

  4. Magnus Cederlof

    #3 Mario
    Samlar in och samlar in. Om plasten följer med de vanliga hushållssoporna krävs ingen extra hantering. Vi förbrukar ändå en massa mängd olja. Det måste finnas bättre sätt att minska oljeberoendet i så fall.

  5. foliehatt

    Mario, #3,
    beroende på vad det är för plast så kan monomeren som den är tillverkad av vara av biologiskt ursprung, dvs en flödande resurs.
    Om vi eldar upp plasten så frisätts CO₂, vilket måste räknas in i den koldioxidbudget som avfallsföretagen försöker sälja in.
    Jag håller med dig (och Magnus Cederlöf) om att detta måste räknas på – och de verkliga siffrorna presenteras för alla oss som sompsorterar. Det är möjligt att det mest rationella är att inte sortera ut plast utan bränna det ihop med övriga sopor (så kanske vi inte behöver importera…).

    EDIT -såg inte MCs svar innan jag skrev mitt…

  6. Benny

    I de flesta länder i Europa hanteras plasten så att den inte hamnar i naturen men i länder i Afrika och Asien dumpas den direkt ut i floder, soptippar och hav! Detta skulle man snabbt kunna stävja med en plastpant liknande den för burkar och flaskor som fattiga invånare i u-länder kunde ha som inkomstkälla och pengarna till detta kunde komma från allt pengaslöseri på ”gröna” projekt som inte gör någon nytta hos oss i EU. Den här typen av självsanering är inte intressant för politiker som sprätter bidrag till u-länder för då minskar deras inflytande hos de ofta korrumperade makthavarna i dessa länder? Och givetvis blir alla kostymnissar som far världen runt och ylar om plastproblemet utan ”jobb” och det är väl här skon klämmer ordentligt?

  7. Lasse

    #6
    Varför lyckas inte projekten att återvinna oljan i plasten?
    Cassandra oil hade något på gång men lyckades inte.

    Vad gäller sopbergen i länder som saknar sophantering så vore en enkel förbränningsanläggning där värme blir el en bra lösning.
    Just idag så hade hjälporganisationen Hand i Hand en annons där de ville stötta lokala entreprenörer med just sopsortering.
    https://www.handinhandsweden.se/projekt/waste-to-profit/

    Stora projekt med insamling av plast i haven är rätt spektakulära men det är i tio floder plasten kan fångas mest effektivt.
    Fyrisån är inte med i den listan 😉

  8. Lasse

    7 forts
    Vetenskapsradion om UNESCOS havsrapport nyss.
    https://www.ioc.unesco.org/en/stor2024
    ”De senaste 30 åren har havsnivån ökat med 9 centimeters och ökningen har varit dubbelt så stor som tidigare.”
    Check på den!
    De är ute efter att jämföra peglarnas ökning med ca 1,5 mm/år med satelliternas 3 mm per år. Äpplen med päron alltså!

    Är resten av rapporten lika ovetenskaplig-skulle tro det!
    De anförde varma hav vid Florida med nytt rekord , vilket vi vet var en tidvattenpöl!

  9. pekke

    Det här med återvinning känns mest som nån form av ” må gott greenwashing ” för folket, glas, papper och metall är ganska lätt att sortera, men ett brunt glas i klarglas lådan förstör hela satsen för ofärgat glas vad jag förstått och olika typer av papper blandat går nog mest att göra grovkartong/dasspapper av.
    Plast finns i olika former gjorda av olika råvaror, inte bara olja, dessa går inte heller att blanda hur som helst eftersom den kemiska strukturen är olika vilket kan ställa till det vid återvinning.
    Sedan har vi det roliga att Sverige importerar sopor för att elda i värmekraftverken eftersom vi återvinner för mycket, visserligen behöver vi inte betala för den ( än så länge ).

    https://www.naturvardsverket.se/data-och-statistik/avfall/avfall-import-export/

    Kom ihåg att plast bara är ett samlingsnamn på material som är tillverkar på kemisk väg och råvaran kan vara annat än ” fossil ” olja.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Plast

    Återvinning här i Sverige där allt skall delas upp redan hemma hos folk känns mest som jag sa i början, må gott greenwashing.
    Billigt även för kommunerna eftersom de slipper ha sortering vid värmekraftverken, man kan ha sortering och avfuktning vid värmeverken, i massabruk så ” indunstas/avfuktas ” svartluten innan den sprutas in i sodapannan för ånga/el och återvinning av kemikalier, konstigt att värmekraftverken inte har liknande för matrester, eller kanske de har nån typ av förvärmning eftersom mycket sopor och flis säkert ligger utomhus en längre tid.

    Hela den här återvinningshysterin i Sverige känns mer som nån uppvisning som politiker kan slå sig på bröstet för och säga – Titta vad duktiga vi är i Sverige !

  10. Masen

    Det är mycket värre än vad Magnus beskriver. Nästan all insamlad plast i Sverige fraktas till Site Zero i Motala. Den tredjedel som går att återvinna (20 000 ton) skickas sedan med långtradare till Tyskland för att tvättas och flisas. De två tredjedelar som inte går att återvinna eldas upp. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/20-000-ton-plast-fraktas-utomlands-for-atervinning-svensk-losning-pa-gang

  11. iah

    vad jag förstär så var den s.k plastpåseskatten ett rent stolpskott eftersom tillverkningen av papperspåsar skapade mer co2.

  12. Göran

    Det mesta av sopsorteringen är bara en bluff. Det bästa är att bara lägga alla sopor på hög eller elda upp dem. I framtiden kanske vi kan komma på något sätt att ta hand om soporna på ett ekonomiskt sätt och då kan sopbergen grävas ut.

    När är det lönsamt att ta hand om sopor? När du får betalt för att lämna in dina sopor.

    I Indien lägger folk alla sina sopor på tomten och sedan eldar de upp dem. Helt bortkastad energiförstöring med andra ord. Här tycker jag svenska ingenjörer ska skickas till Indien. Bygg en infrastruktur för insamling av soporna, och en infrastruktur för att elda upp dem och skapa energi åt befolkningen. Miljömässigt kan svenska ingenjörer rena det mesta av de dåliga ämnen som uppstår vid förbränningen, vilket är något som inte existerar när soporna förbränns på den egna tomten.

    Konkreta åtgärder och inte ett spöke som klimathotsbluffen är.

  13. Göran B

    En stor del av det insamlade plastavfallet kan av kvalitetsskäl inte bli ny plast. det används i stället som bränsle bl a i cementugnar i Slite. Minns branden i plastavfallslagret 2022!

  14. Ivar Andersson

    #12 Göran
    För fjärrvärmebolagen är det lönsamt att ta emot sopor från t.ex. Storbritannien. Britterna betalar för att bli av med sina sopor. Soporna ska vara sorterade. Gipsavfall detekteras lätt och renderar böter (straffavgift) för leverantören.

  15. Ola Thor

    Alla borde älska CO2, allt annat är ren idioti…okunnigt, oansvarigt och fientligt mot allt liv. Inget annat.! Det är många som idag självdestruktivt och korkat har gått på politikernas och de falska världsorganisationernas agendapropaganda, precis som med plandemin/vaxen, migrationen och krigshetsen.

  16. Lennart Bengtsson

    Det bästa är självklart att elda upp plasten för att få behövlig energi till värmecentralerna. Detta gjordes tidigare och fungerade utmärkt.
    I flera fall görs detta fortfarande på grund av svårigheten att sortera plasten. Sedan förekommer det tyvärr att plastavfall lämpas av i något uland mot betalning, där man sedan lämpar av plastavfallet på en tipp eller slängs i havet.

    Har någon ställt sig frågan varifrån all plast i världshavet kommer ifrån?

  17. Lasse

    #15 Jag frågade en nyfunnen vän: ChatGPT
    Vilka floder har mest plastföroreningar-Svaret kom direkt!

    Flera stora floder världen över är betydande källor till plastföroreningar i haven. Enligt forskning och studier bidrar en relativt liten andel av världens floder med den största mängden plast till haven. Här är några av de floder som är mest förorenade med plast:

    1. **Yangtze** (Kina): Yangtze-floden är en av de största bidragsgivarna till plastföroreningar i Stilla havet. Den transporterar stora mängder plastavfall från inlandsregioner och städer längs dess sträckning.

    2. **Indus** (Pakistan och Indien): Indus-floden transporterar betydande mängder plast till Arabiska havet. Plasten kommer från olika källor, inklusive industriellt avfall och avfallshantering i städer.

    3. **Yellow River (Huang He)** (Kina): Denna flod är också en stor källa till plastföroreningar, särskilt på grund av den höga befolkningstätheten och industrin längs dess flodsträckning.

    4. **Hai** (Kina): Hai-floden bidrar med stora mängder plast till havet, med källor från tätbefolkade och industrialiserade regioner.

    5. **Nile** (Nordafrika): Nilen, som rinner genom flera länder, inklusive Egypten och Sudan, transporterar stora mängder plastavfall till Medelhavet.

    6. **Ganges** (Indien och Bangladesh): Ganges är en av de mest förorenade floderna när det gäller plast och annat avfall, som sedan hamnar i Bengaliska viken.

    7. **Pearl River (Zhujiang)** (Kina): Pearl River-systemet, som inkluderar flera stora floder, bidrar också med betydande mängder plast till Sydkinesiska havet.

    8. **Mekong** (Sydostasien): Mekong-floden, som rinner genom flera länder inklusive Vietnam, Kambodja, Laos, och Thailand, är en annan stor källa till plastföroreningar.

    9. **Amur** (Ryssland och Kina): Amur-floden transporterar plast från både Ryssland och Kina till Stilla havet.

    10. **Niger** (Västafrika): Nigerfloden transporterar plastavfall från flera västafrikanska länder till Atlanten.

    Enligt en studie publicerad i **Environmental Science & Technology** står dessa och andra stora floder för en överväldigande majoritet av plastavfallet som hamnar i haven. Studier har visat att 10 floder står för upp till 90% av plastföroreningen i havet, vilket understryker behovet av att fokusera åtgärder på dessa nyckelvattendrag för att effektivt minska plastföroreningar i våra oceaner【source】.

    Vad vill EU göra åt detta?
    Fyrisån?

  18. Uffe

    En liten rapport som har några år på nacken men belyser just plast och andra polymerer och att samma ideer fortfarande är en del av diskussionen om ”cirkulär ekonomi” och trots att det gått sex år sen denna rapport kom ut så verkar de gröna och EU fortfarande stå på ruta ett.

    En liten beskrivning:
    An explosive report from the Global Warming Policy Foundation (GWPF) reveals that efforts to recycle plastic are a major cause of the marine litter problem. The report, written by public health expert Dr Mikko Paunio, sets out the case for incinerating waste rather than trying to recycle it.

    Och sedan en länk till rapporten:
    https://www.thegwpf.org/publications/new-report-recycling-plastic-waste-is-making-ocean-litter-worse/

  19. Christer Eriksson

    #16 Lennart B
    Det är väl vi svenskar eftersom vi straffas med en plastpåseskatt.
    Det är vad jag har trott.
    För det kan väl inte vara dom sydligare länderna som slänger plast i haven.
    För så taskiga kan dom väl inte vara.Eller.

  20. Lennart Svanberg

    Var på Tetra Pak år 1991 och intervjuade deras miljöansvariga. McDonald’s hade då precis gått över till pappersförpackningar från polyetylen på grund av påtryckningar från den så kallade miljörörelsen. Den miljöansvariga på Tetra Pak förklarade pedagogiskt för oss studenter hur bytet från plast till papper ökar just de utsläpp miljörörelsen säger sig vilja minska.

    Sedan dess har jag inte trott ett ord på de så kallade miljövännernas propaganda. Den är helt enkelt infantil och komplett felaktig.

  21. Mats Kälvemark

    #17 Lasse
    Det du beskriver är ett direkt parallellfall till CO2-utsläpen. Sverige står för ca 1 promille av de globala. EU ca 7,9 %. EU motsvarar ca en sextondel av jordens befolkning. Kina, Indien och Ryssland svarar för nästan hälften av alla globala utsläpp men gör ingenting för att begränsa dem. EU ser till att vi genom självdestruktion i planekonomisk grön omställning och besinnigslös CO2-jakt skall leda vår sextondel av befolkningen in i permanent fattigdom som naturligtvis drabbar de redan fattiga först och allra värst. Sverige, arma land, som inte har vett att protestera mot denna överstatliga tortyr. Alla partier utom ett gör vågen i hyllning av EU:s klimatdiktatur.

  22. Tege Tornvall

    Världen har oskattbar glädje av fyra material: stål (metall), glas, plast och betong. Utan stål, inga verktyg. Utan glas, inga fönster, glas eller flaskor. Utan plast inga luft- och vattenäta förpackningar. Utan betong, inga större hus, broar eller anläggningar.

    Mest nytta ger i vardagen olika plaster, mest av olja eller kolhaltigt material. Därförutan vore både livsmedels- och sjukvårdsteknik tillbaka till 1800-tal med mångfalt högre dödstal i alla åldrar. Har liskna mammor och ungdomar betänkt det?

  23. Lasse

    #21 Mats
    Nu är du orättvis. Vår hantering av plastavfall kan inte jämföras med den nivå som råder i länder där plasten sprids i naturen.

    Vi har koncentrerat plastflöden och försöker hålla naturen ren.
    Plasten är en resurs speciellt om vi kan förbränna den i fjärrvärmeanläggningar.
    Såsnart vi lägger avgift på detta så uppkommer illegala tippar.

  24. Rossmore

    De nya EU-reglerna om att plastkorkar på förpackningar måste ha en liten flärp som håller ihop korken med förpackningen måste väl ändå vara den räddning och frälsning vi alla bett för och längtat efter. Nu kan ju folk inte längre samla på plastkorkar och sen åka och dumpa dem i närmsta vattendrag. Haven är räddade. Halleluja!

  25. Bo Gustafsson

    Jag la ju in ett inlägg i morse om materialåtervinning av plast i Sverige. Nu efter kemishow på gymnasiet och tandläkarbesök hade jag tid att titta närmare på vad som görs. Stena har en anläggning i Halmstad som materialåtervinner en del, ingen uppgift på hur mycket på deras hemsida
    https://www.stenarecycling.com/sv/vart-erbjudande/losningar-per-materialslag/plast/
    och sen finns en nyare anläggning i Motala som anger att drygt 20% materialåtervinns
    https://www.svenskplastatervinning.se/
    Båda hemsidorna är fulla med godhetsknarkande ord som ”klimartsmart” etc men säger väldigt lite tekniskt och ekonomiskt.
    De enda polymererna som enkelt går att materialåtervinna är PET i flaskor som ingår i pantsystemet och PVC till avloppsrör. När det gäller PET så kan man här ha en ”tickande miljöbomb” eftersom katalysatorn, antimontrioxid, finns kvar i produkten. Resten bör man samla i på billigaste sätt och energiåtervinna (istället för att dumpa i närmast flod)

  26. Berra

    #17 Lasse:

    Det löser eu såklart med en plastpåseskatt i Sverige…

  27. Berra

    #24 Rossmore:

    Du kan ju faktiskt slita loss dem…

    Nästa steg från eu blir väl att ha förpackningar som inte kan öppnas…

  28. Rossmore

    #27 Berra

    Jag gör ju just det. Sliter loss, med eftertryck! Varje gång. Som en protest mot idiotin.

    Sen skruvar jag dit den igen innan jag skickar i återvinningen. Ingenting har ändrats men alla vinner!😆

  29. Joachim

    Ni som undrar hur plasten hamnar i floder kan titta på denna både korta (10 min) och pedagogiska video.
    https://youtu.be/DZ32lSQjWU0

    Jag bedömer plastpåsar vara en försvinnande liten del i plastutsläppen. Men det är en gissning.

    Videon är gjord av organisationen The Ocean Cleanup, som vill försöka rensa haven från plast och – viktigare – stoppa plasten redan i floderna. Floden i fråga ligger i Guatemala och uppskattas kunna stå för 3% av totala utsläpp i haven.

    Sammanfattning: soptipp+landutfyllnad+flod+regnsäsong=> plast i haven.

    Men titta på videon! Den är mycket bra gjord!

  30. Berra

    #27 Rossmore:

    Tur du är anonym annars hade greta kommit och tagit dig…

  31. Rossmore

    #29 Joachim

    Berörande video. The Ocean Cleanup kan ses här:

    https://theoceancleanup.com/

    Kan även följas på Twitter som jag gör.

  32. Magnus Cederlof

    10 Masen
    Ja det är faktiskt mycket värre än jag trodde. Det finns inte en möjlighet att Avfall Sveriges påstående är sant. Finns det någon riktig journalist som kan granska detta spektakel?

  33. stig morling

    # 17, Lasse!
    Jo det vet ju vi sedan länge tack vare Ulf-Peder Olrog: ”Att segla uppför Fyrisån i undervattensbåt, säg vore inte nåt för Dig och mig!!”

    Salve
    Stig

  34. Berra

    OT: Nyckelorden är oskyddade naturskogar, varför ska skogsstyrelsen kallas till miljöutskottet för att förklara sig? Det hade väl varit en helt annan sak om det varit skyddade naturskogar det handlat om..

    Och vilka har kallat dem till utskottet? Varför framgår inte det? (gissar på mp, eller s)

    ”Vår granskning har visat att oskyddade naturskogar längs fjällkedjan huggits ner i allt högre takt de senaste åren och myndigheten kallas nu för att ge svar på om bland annat varför skogar med höganaturvärden avverkats.”

    https://sverigesradio.se/artikel/efter-ekots-granskning-skogsstyrelsen-kallas-till-miljoutskott

  35. Christian H

    Plastpåseskatten och de nya idiotiska plastlocken till mjölkförpackningarna är exempel på den byråkratiska klåfingrighet som drabbar oss till ingen som helst nytta. Det är som vanligt symbolpolitik och inte realiteter som styr miljöpolitiken.

    Jag menar att sophanteringen var bättre förr då man ställde ut sina osorterade sopor som sedan hämtades och sorterades av utbildad personal. Dessutom kom dom och hämtade skrymmande avfall s.k. grovsopor en gång i månaden.

    Nu skall vi alla tvingas till obetalt arbete i form av att sortera våra sopor och köra iväg med en del av dessa. Det fungerar i områden där medelklassen bor, men inte alls i många av våra socialt utsatta område. Där slängs soporna hur som helst.

    Att bara 1/6 av plasten återvinns kände jag till och det är ytterligare ett exempel på hur önsketänkande och symbolpolitik styr.

    Jag ogillar starkt alla okunniga, onödiga och uppfostrande myndighetspropåer om hur vi skall bete oss. Alla dessa hjärntvättade stollar med titlar som börjar på klimat, miljö eller hållbarhet borde omskolas till sopsorterare, så de kunde göra någon nytta och inte bara ställa till djävulskap och parasitera på oss andra.

  36. Berra

    #35 Christian H: Här hos mig så ska vi sortera i 8 olika fraktioner i två olika soptunnor (+batterier och lampor som ska läggas i en påhångsbytta)

    Det sjukaste är att eftersom sopbilarna inte kan ta emot utan att spilla så anmodas vi att köpa plastpåsar för att lägga plastförpackningar i, en papperspåse för pappersförpackningar….för miljöns skull…

    Tillägg: Dessutom är det två olika sopbilar som kommer var fjärde vecka och tömmer varsin tunna…

  37. Fredrik S

    Det är alldeles för komplicerat att återvinna plast för att det ska vara vettigt och den degraderas snabbt.

    Om man vill undvika deponi eller plast i hav så är det vettigaste att använda den till energi. På enklast möjliga sätt.

    Men förklara det för de gröna visionärerna och alla odugliga politiker och makthavare som lyssnar på dem.

  38. Christian H

    #36 Berra

    Jag bor i egen villa och har ungefär samma problem med soporna som du. Dock har jag hela fyra tunnor.
    Tunna 1 är stor och avsedd för trädgårdsavfall.
    Tunna 2 är mindre och avsedd för matavfall
    Tunna 3 är mindre och avsedd för restavfall
    Tunna 4 är stor och har fyra fack, ett för papp och förpackningar, ett för papper, ett för tidningar och ett för plast.
    Glas måste jag själv köra iväg med, samma gäller för batterier och större föremål.
    Förr kom sopbilen och hämtade allt. Nu krävs en egen arbetsinsats. Samhällsservicen har alltså blivit sämre, samtidigt som såväl bilberoendet som de egna kostnaderna ökat. Allt detta bara för våra myndigheter vill ge skenet av att vara klimatsmarta och ansvarstagande genom att uppfostra oss. Tvi vale för dem!

  39. Johan, Uppsala

    För kännedom beslutade vår förra Regering 2022 att ”förbättra” insamlingen så från 1/1 2027 är det lag på att alla kommuner måste ha så kallad Fastighetsnära insamling, FNI. Det innebär att alla villor och flerfamiljshus måste sortera i flera olika fraktioner (t ex förpackningar av plast, papper, metall, färgat och ofärgat glas samt tidningar) som sedan ska hämtas vid fastigheten av kommunens anlitade entreprenör. Det lär bli ganska mycket ökad trafik med sopbilar i kvarteren och även en hel del glasklirr när de behållarna töms en tidig torsdagsmorgon…

    Läs mer på:
    https://www.regeringen.se/artiklar/2022/07/nya-forbattrade-regler-om-forpackningsinsamlingen/

  40. Christian H #38,

    ”Samhällsservicen har alltså blivit sämre”

    Självklart. Det är själva idén bakom det gröna samhället; ständigt högre taxor och en sämre service. Jag ringde en gång min lokala sophämtning för sommarstugan och skällde på dem därför att de tvingade mig att betala för sophämtning när vi knappt var i sommarhuset, året runt, samtidigt som de drog in sophämtningen under sommaren. Hon svarade till slut ganska mästrande i tonen: ”Jamen folk måste ju lära sig att leva i ett grönt samhälle”. Grrr.

  41. foliehatt

    Ingemar, ”40,
    en klassisk ”Moment 22”

  42. Fredrik S

    Ingemar Nordin, foliehatt #40, 41

    När jag var på det gröna nästet Södermalm sist där många som ligger bakom allt häckar var det lika skräpigt som vanligt.

    Det som däremot ökat var cyklister som försökte banka på motorhuven om tillfälle gavs.

    I helgen läste jag att det var minnesceremonier med blommor för de två älgar som besökte nästet och avlivades. Viltvårdaren mordhotades.

    Någon förändring är svår att skönja i nuvarande läge.

  43. foliehatt

    Fredrik S, #42,
    det var ett tag sedan jag körde bil på Södermalm i Stockholm, men jag har upplevt en ökad aggressivitet hos cyklister generellt. Manliga cyklister, egentligen. Cyklister som själva skiter i allt vad trafikregler heter (rödljus, trottoarer, enkelriktning, lyse, etc). Det verkar som att de anser att jag inte är en medtrafikant utan endast en statist i deras liv och därmed helt oviktig. Ännu värre om jag skulle vara ”i vägen” för dem och deras planer där och då.

  44. pa

    Det är klart att avfall sverige vilseleder. De lever ju också på myterna som klimatterroristerna skapar och driver.
    Jag använder ordet klimatterrorister eftersom utfallet blir samma för ett samhälle på sikt som om man bombat sönder det.

  45. Tege Tornvall

    # 42, 43. Cyklister är också hänsynslösa mot fotgängare och farliga för barn och äldre. Ljudlöst kommer de bakifrån och susar förbi en med någon decimeters lucka. Om man till äventyrs råkar ta ett steg åt sidan eller snubbla just då, smäller det med troliga skador för båda parter.

    För att inte tala om ljudlösa eldrivna tvåhjulingar! Dessa befinner sig i en juridisk gråzon med oklart ansvar om något händer. Jag är ingen vän av förbud, men här är det nära!

  46. Christian H

    #40
    ””Jamen folk måste ju lära sig att leva i ett grönt samhälle”. Grrr” .
    Precis där ligger problemet. Indoktrineringen är omfattande och småpåvar runt om ser som sin skyldighet att uppfostra de, som de tror, mindre vetande. Folk i allmänhet tror också att de gör något gott när de accepterar dumheterna. Vi har fått en indoktrineringsnivå ungefär som i Ryssland och Nordkorea. Den ser bara annorlunda ut. Det sorgligaste är nog att partierna nu tävlar om att göra livet sämre för sina undersåtar. Tro, illvillja, vanföreställningar och okunskap har ersatt analys , välvilja, realism och kunskap. Det bådar inte gott!

  47. BG

    #46

    På tal om hut det är att ”leva i ett grönt samhälle”, här är Centerns version,

    Klimatpolitik i EU

    Klimatomställningen är en av vår tids största utmaningar. Det är samtidigt en fråga där Sverige kan spela en avgörande internationell roll som föregångsland, och där vårt ledarskap kan leda till jobb, tillväxt och affärsmöjligheter i Sverige. Genom EU har vi en fantastisk möjlighet att vara med och utveckla spelregler för hela unionen. Centerpartiets klimat- och miljöpolitik präglas av höga ambitioner, grön industrialisering och teknikoptimism. Vi ser näringslivet som möjliggörare till ett bättre samhälle. För oss går värnandet om miljön hand i hand med klimatomställnigen.

    https://www.centerpartiet.se/var-politik/politik-a-o/klimat/klimatpolitik-i-eu

  48. Fredrik S

    Guterres sa idag att sanningen är att vi måste minska de globala utsläppen med nio procent per år fram till 2030 för att undvika helvetet.

    Om vi inte skickar en stor del av befolkningen till Mars eller värre så är det mao snart helt kört så det återstår väl bara att gasa på för fullt fram till dess?

    Alternativt avpollettera generalsekreteraren.

  49. Peter Stilbs

    Plaståtervinning är närmast destruktivt – i de flesta fall. Om det är välsorterad termoplast (ex PET-flaskor) kan det vara meningsfullt, inte annars. Härdplast ska inte in i någon återvinning överhuvudtaget. Man släpper genomgående ut plastmaterial på marknaden, som inte håller måttet. Plaster kan inte blandas hur som helst, med bibehållna mekaniska egenskaper. Än värre blir det med kontaminerade och icke-rengjorda plastförpackningar. Vad man får är saker med kort livslängd, vilket kan vara direkt farligt i många fall. Bränn plasten, tillsammans med övrigt brännbart avfall.

  50. Niklas Strömberg

    Min son var på studiebesök på värmekraftverket i Bollnäs. De berättade för honom att de tillsatte olja vid förbränningen för att få upp temperaturen tillräckligt för en ren förbränning. Avfallet innehöll för lite plast. Undra om den oljemängden också räknas med i återvinningsaretmetiken?

  51. Tege Tornvall

    #50. VW-gruppen tillsatte just i mätögonblicket litet mer bränsle för att få fullständig dieselförbränning utan NOx kvar. Men det ökade CO2-utsläppen. Skräcken för CO2 vägde tyngre.

    VW anklagades för att manipulera en allmänt känd process. Jag är inte kemist, men så mycket begriper jag. Det borde de flesta göra med vanligt sunt förnuft. Kväveoxider är visserligen inte nyttiga att inta skedvis men är också näring för växtlighet och rimligen inte farliga i låg koncentration.

  52. stig morling

    En saga ur verkligheten! Till uppmuntran (?) för alla med avfalls- och sopsorteringsbekymmer kommer här en 20 år gammal historia ur vår lokala verklighet!
    En av min kära hustrus arbetskamrater berättade följande:
    ”Jo, ni vet min gamla mamma har ju ett stigande behov av hemtjänstens support. Med en ökande förvirring klarar mamma inte längre av att sortera sina sopor! Arbetskamraten vände sig till hemtjänsten, kan ni hjälpa mamma att sortera sopor? Nej, sopor är inte vårt ansvar vänd Dig till Avfallsavdelningen på kommunen!” Nå, kontakt med kommunens avfallsavdelning! Som vanligt kom frågan att klättra allt högre i byråkratin, utan att annat svar levererades: Detta är inte mitt ansvar, försök högre upp. Till slut landar frågan hos chefen på avdelningen. Nå, efter en stunds eftertanke kom svaret: ”Men detta kan inte vara ett problem: Den som inte kan sortera sopor genererar inga sopor!” Efter en stum förundran från min hustrus kollega samlade hon sig och utbrast: ”Vill Du ta om det där!!!”
    Således ”The final solution on sopor!”

  53. Sten Kaijser

    Tack Stig,
    en rolig historia får mungiporna att höjas 🙂