Vilseledande om dödande värmeböljor

värmebölja

Varje sommar får vi höra skräckrapporter i media om hur många som dör på grund av värmeböljor runt om i världen. Värme är livsfarligt, får vi förstå. Så även denna sommar, fast nu var det Sydeuropa som hade en och annan värmebölja i juli. – En klart överdriven rapportering, men ändå.

Förra sommaren (2022) så dristade sig Jimmy Åkesson att säga att fler dör i kyla än i värme. Det blev ett ramaskri i Aftonbladet https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/V9yqdp/feltank-att-jamfora-kyla-och-varme :

– Det är inget orimligt resonemang att fundera i de banorna också. Vad jag vet så är det fler som dör av kyla i världen än värme till exempel, säger Jimmie Åkesson till SR.

Uttalandet bemöttes snabbt med hård kritik, bland annat från Miljöpartiets språkrör Per Bolund:

”Att höra Jimmie Åkesson i P1 är att höra dumheten tala fritt. Hans ignorerande av klimatkrisen är bokstavligen livsfarligt för människor i Sverige och resten av världen som redan nu dukar under i värmeböljor. Värme som blir allt värre framöver, särskilt om SD får bestämma

Jimmy Åkesson (som hämtat sina uppgifter från Elsa Widding om jag förstått saken korrekt) hade givetvis helt rätt. Men även om det var korrekt så är det att ”höra dumheten att tala fritt”, enligt alarmisterna. Sådana budskap passar inte narrativet som de gröna lever efter. Om sådant bör man helt enkelt inte tala, och gör man det så blir man genast hånad och uthängd.

Även i sommar har det, som sagt, varit svarta rubriker om den livsfarliga värmen. Det har talats om 700 döda i Sverige, och över 60 000 döda i Europa. Naturligtvis skall vi ta det försiktigt när det råder värmeböljor; att hålla sig i skuggan och att inte exponera sig i onödan med överdrivet solbadande.

Men, frågar sig den minnesgode, hade inte världens kanske främsta medicinska tidskrift, The Lancet, en artikel för några år sedan https://klimatupplysningen.se/kyla-dodar-manga-ganger-fler-varme/ och https://klimatupplysningen.se/varmebolja-i-indien-men-7-ganger-fler-dor-av-kyla-an-av-varme/ , som visar på att många gånger fler dör i kyla än i värme?

Men som Björn Lomborg påpekat så hade The Lancet en mycket vilseledande tabell i en artikel i somras:

doda varmebolja

Att 10 gånger fler dör av kyla än av värme framgår av artikeln. Men presentationen är helt galen. Kolla x-axlarna i de båda tabellerna. Den vänstra är missledande. Den högra är en korrekt redovisning av läget. Självklart valde media att svälja den vänstra redovisningen utan att kolla vad som stod på x-axlarna.

Paul Homewood skriver om det här https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2023/08/06/lancets-misleading-excess-mortality-chart/ . Han skriver också att man kan vända på siffrorna och räkna ut hur många liv som RÄDDAS när den globala temperaturen går upp. Nämligen 166 000 liv.

En annan som har gjort en undersökning – kanske inte lika vetenskapligt grundad som i The Lancet – är P. Gosselin på The NoTricksZone https://notrickszone.com/2023/08/11/winter-cold-darkness-kill-while-summer-heat-and-sun-save-lives-data-clearly-show/ . Han fick tag på statistik från begravningsentreprenörer i Tyskland. När får begravningsbyråerna jobba mest – under kalla och mörka vintersäsonger eller under den påstått dödliga värmen under sommaren? Här är resultatet:

begravning varme

Gosselin kommenterar:

”Som diagrammet visar är dödligheten 9,7 % över medelvärdet under mittpunkten av vintern, februari, och är 7,1 % under medelvärdet direkt efter att tyskar har utsatts för tre sommarmånader av nu ”dödlig hetta”. Faktum är att allt dödligt lidande börjar ta slut först när temperaturerna äntligen värms upp i april.”

Återigen så kan vi konstatera att media och gröna klimatalarmister har fått fakta om bakfoten. Deras ideologiska budskap är bortom allt sinne för proportioner viktigare än saklig information.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mats Kälvemark

  Tack Ingemar för ditt inlägg som visar verkligheten bakom larmen. Det finns en ytterligare undersökning utförd i England och redovisad i the Lancet i juli 2022. 1,57 döda av hetta på 100.000 invånare jämfört med 122 pga kyla. 77 ggr fler.
  Basen var 10,7 miljoner dödsfall av alla orsaker.

  https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(22)00138-3/fulltext?mc_cid=d70dda03b7&mc_eid=e41d077156

 2. mattias

  Tack Ingemar.
  Siffran om 60 000 döda i värmeböljor handlar i och för sig om förra året (2022), men siffrorna har presenterats helt nyligen så det är lätt att anta att det skulle handla om årets siffror: https://www.svd.se/a/dwQK7O/over-60000-doda-i-fjolarets-varmebolja
  Årets värmebölja i södra Europa (hittills) har varit mycket mindre utdragen än de svåra värmeåren 2003 och 2022 där många fler människor dog: https://cosmo.icm.csic.es/MMS/. Det kan mycket väl bli ytterligare någon värmebölja i år, men det vet vi inte än. Under pandemin roade jag mig med att titta på statistik på överdödlighet i Europa. Man får vara lite försiktig med att tolka överdödlighetssiffror, men under 2022 drogs vi fortfarande med omikron som kan ha påverkat de höga överdödlighetstalen sommaren 2022. Under sommaren 2018 före pandemin syns också en liten förhöjd överdödlighetssiffra för Europa, även Sverige som nog är en effekt av den långa varma sommaren. För årets sommar däremot (hittills) syns ingen överdödlighet i Europa överhuvudtaget. Det är en ganska stark indikation på att årets värmebölja måste ha varit ganska måttlig.

 3. foliehatt

  Snygg vändning i Godmorgon Världen (SR, P1) just nu. En Uppsalaprofessor i meteorolog intervjuas om hur klimatförändringarna ligger bakom sommarens ”extremt” kalla och regniga väder, när det var en extremt torr och varm sommar som utlovades.

  Hon utgick från ordet extrem, och utan att blinka förklarade att dels så är det svårt att förutsäga väder, framför allt längre tider in i framtiden, och dels att klimatförändringar ger extremväder, oavsett typ – punkt.

  I hennes värld är det tydligen ingen skillnad mellan ”extremt” varmt och torka eller kallt och regnigt – det är ordet extremt som binder samman väder och klimat.

  Hennes utläggning visade på en stor mental lathet, i bästa fall. I sämsta fall en enorm cynism, där ändamålet helgar medlen.

 4. Mats Kälvemark

  #3 foliehatt
  Kan det ha varit Gunilla Svensson? Hon är ett säkert alarmistkort med professors tiel som Public Service drar fram ur leken när de vill få narrativet bekräftat.
  Hon är gift med Michael Tjernström, också professor och ett lika säkert alarmiskort.

 5. Sören G

  På nyheterna i radio och TV lägger man slentrianmässigt till ”kommer bli vanligare i framtiden p.g.a. klimatförändringarna”.

  Ett varmare klimat har mindre temperaturkontraster och därmed färre oväder.
  Varmare klimat kan också bero på mer solinstrålning.

 6. Jag råkade också höra stycken från Gomorron Världen. Och där framfördes påståendet – med darr på rösten – att regnet som ”Hans” förde med sig var ett 50-årsregn.

  Men 50-årsregn förekommer väl vart och vartannat år någonstans i Sverige/Norge? Och under en viss tid. Det lite unika med detta regn var att det var så utbrett. Annars tycker jag att man hör talas om kraftiga och ihärdiga regn lite då och då, men lokaliserade till vissa platser.

  Oklart vad som menas.

 7. foliehatt

  Mats, #4,
  Nää, det var Anna Rutgersson

 8. Bra Ingemar – ett viktigt ämne!
  Lite av en slump kom jag att arbeta inom socialt arbete i usa på 90- talet och där var det naturligt att diskutera och planera för just väderrelaterade problem i förhållande till den stora mängd utsatta ”fattigamerikaner”.
  Sommaren sågs som minsta problemet, trots temperaturer över 40 på somrarna, vinter, höst och vår var hotet mot fattiga i dåliga boende eller i hemlöshet – och så ser det ut världen över!

  Detta är verkligen upprörande med dagens värmealarmism – överklassfolk som ojar sig över värmen och låter folk dö i drivor under misärförhållanden under den kalla årstiden – det är Osmakligt!

  Alla borde få prova att sova under en presening en vintervecka.

  Vi människor är byggda för värme inte kyla.

  Alarmisterna har allvarligt missuppfattat vårat väderberoende.

  Se bara på veckans uppgifter om befolkningsexplosionen i Pakistan – befolkningen ökar numera med 2,5% om året – allt medans alarmisterna joddlar om värmedöden och obeboligheten i dessa länder och extremvärmeböljor.

  Alarmisternas ohöljda okunskaper syns kanske allra tydligast i just denna fråga – och inte minst deras människofientlighet.

  Min ständiga käpphäst rider också vidare – dom ser bara värmeböljor på 2000- talet.
  Dom längsta och hetaste kan faktiskt återfinnas under första halvan av 1900 – talet, före satellitmätningarna – och inte minst då mätt i antal döda!
  Googlar man tidigare värmeböljor idag får man leta länge för att finna historien – informationsmanipulationen är där allvarligt besvärande.

  Som en alarmist skrev i somras – ”aldrig har så många rubriker om värmeböljor synts som denna sommar”.
  Nää, just det – men turligt nog dör man inte av rubriker!

 9. Under vinterhalvåret dör 10 000 – tals människor världen över som en direkt följd av kyla – och ännu fler lider svårt av kyla och väta…

  Men Var hittar vi dom rubrikerna och beskrivningarna av köldens plåga och misär?

  Jag måste säga det igen, Alarmister och media är djupt hjärtlösa, världsfrånvända och ovetenskapliga – hur har vi hamnat i denna soppa av agendor och felaktigheter?

  Västvärldens oförmåga och ovilja att hjälpa fattiga människor och länder med uppvärmning och skydd mot kyla är en skam – och ger inte en enda rubrik, sorgligt.

 10. GK

  Ingemar,
  Ditt diagram från tyska begravningsentreprenörer om dödligheten över året gäller total dödlighet, om jag förstått det rätt.
  Rent allmänt dör fler människor på vintern än på sommaren, oaktat orsak. Vi blir lättare sjuka under den kalla årstiden.

  För övrigt så omsätts befolkningen i ett land med drygt 1% per år pga. födslar och avlidna. I Tyskland bor c:a 85 milj människor, vilket ger en årsomsättning på ung. en miljon. Det krävs många omkomna av värme eller andra naturkatastrofer för att det ska märkas i statistiken.

 11. En sak till – tänk om ni hade tvingats bo 1 vecka under en presening, utan värmekälla, denna juli och augusti – hur hade ni mått, hade ni klarat er?

  Svaret är att utan bekvämligheter kan man faktiskt dö – av sommarkylan i sverige 2023.

  Det kan vara värt att komma ihåg om putin kommer klivandes och stjäl centralvärmen – bortskämda västeuropeer skulle dö i miljoner om vi inte hade en konstgjord värmekälla!

 12. pekke

  Här i Sverige är dödligheten högst under vinterhalvåret.
  Är nog samma i övriga Norden och Europa.

  https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2017/Flest-dodsfall-i-januari-och-december/

  https://fof.se/artikel/2016/5/varfor-dor-vi-och-nar/

  Det gäller även övriga Världen enligt The Lancet:s artikel !

  Fler dör den kalla årstiden än den varma !

 13. GK #10,

  Det är riktigt att diagrammet från Tyskland berör samtliga dödsfall. Vad de dör av framgår förstås inte. Men till att börja med så kan kyla vara en bidragande orsak till att gamla dör mer på vintern än på sommaren. Med lägre temperaturer i bostäder, mer drag etc så sätts motståndskraften ned mot influensor och dylikt. Vi vet också att utekylan påverkar hjärtcirkulationen även om utevistelsen inte är så långvarig.

  När priserna på el är högre så uppmanas också människor att dra ned på värmen inomhus. Den långvariga effekten av detta känner jag inte till. Jag vet inte om det ens finns några medicinska studier på detta.

  Hur som helst så dör fler i kyla än i värme.

 14. Lennart Svanberg

  Varför ska vi kräva att sanningen är viktigast? Det är som att vårt land under min 55-åriga livstid ständigt lever i olika lögner.

  – USA och Sovjetunionen är lika dåligt fick jag lära mig i skolan och Sverige är så smarta som väljer en tredje väg.

  – Vi ska satsa pengar på mobbare, våldtäktsmän och mördare för att dem ska omvandlas till goda pengar. Offren är inte lika viktiga för dem klarar sig alltid.

  – Jämställdhet mellan könen är så viktig att vi kvoterar in lika många kvinnor som män till Riksdagen (1994) oavsett om det ena könet har fler lämpliga kandidater då könstillhörighet är viktigare.

  Det är med 100% sannolikhet att när stora politiska projekt drivs i Sverige så har det inget med sanningen att göra.

 15. Benny

  Putin må vara en skurk men inte har han förvägrat EU gas och värme det är EU själva med sina sanktioner och USA med hjälp av Norge som sprängde gasledningarna som sett till detta. Sedan att en del tror på fulmedia i vissa frågor men avfärdar dem i andra som klimatet må vara hänt! Vill man välja att tro på MSM i vissa frågor och avfärda dem som lögnare i andra är upp till var och en själv! De skyldiga till om folk fryser i EU nästa vinter finner du i Bryssel och Washington! Försök inte friskriva svinpolitiker i väst från ansvar! Det är dessutom politiker i väst som driver på värst om klimatbluffen!

 16. Sören G

  Filosofiska rummet i P1 just nu: om framtiden. Hörde ett påstående: ”klimatförändringarna blir våldsammare och våldsammare”.

  Det är stick i stäv med till och med vad IPCC påstår.

 17. Stig Morling

  #16, Sören Att ”filosofer” nog snarare är ”klena sibyllor” är knappast nytt, men en del är nog knappast Popper-lyssnare!
  Ibland är våra poeter mer eftertänksamma, läs gärna Nils Ferlins ”Den stora kometen”
  pax et bonum

 18. Sören G #16,

  Vem lyssnar på Filosofiska rummet? Man bjuder in några akademiker som i stort sett tycker lika dant i enlighet med rådande PK-ismen inom SR. Var finns debatten?

  Helt ointressant. Det var flera år sedan jag gitte lyssna på detta program helt tomt på nya intressanta tankar.

 19. Rossmore

  Tänk så otroligt enkelt och tacksamt det skulle vara att vara klimatalarmist!

  Varje dag året runt pågår ett 50- eller 100-årsregn någonstans. Bara att åka dit och filma rinnande vatten. Titta här! Här är beviset!

  Nästa dag, hitta någon plats där det är +40C på eftermiddagen. Titta här! Här är beviset.

  På sommaren smälter isen på Grönland som den gjort varje sommar i tusentals år. Skicka reportageteam som filmar rinnande vatten. Titta här! Här är beviset!

  Torka. Bränder. Orkaner. Alla dessa väderfenomen har förekommit i tusentals år i samma omfattning. Det verkar onekligen vara så att MSM helt släppt begreppet väder. Det finns helt enkelt inte längre. Varje dag är i stället ett bevis för ett katastrofalt klimat. Planetens klimat rapporteras numera i realtid! Det förändras timme för timme!

  Hur länge ska SVT, DN, CNN, Guardian, m.fl. orka nöta detta meningslösa narrativ? Hur länge ska gemene man köpa skiten utan att reagera?

 20. Peter Andreasson

  Lite OT. Hur i hela världen är det möjligt att SVT tillåts förolämpa och förlöjliga alla icke-klimatalarmister? Igår kväll skrev man följande: ”Svenska sommarvädret ger vind i seglen åt klimatförnekare
  PUBLICERAD IGÅR 19:24
  Känslan av utebliven supersommar har klöst djupa sår i svenska folksjälen – iallafall på sina håll – och nu har detta fångats upp av klimatskeptiker på sociala medier”.
  Hur stävja sådant språkbruk och en sådan syn på alla oss som har förkovrat oss i ämnet och har en vetenskaplig bas att stå på, till förtret för alarmisterna? Ryms verkligen dylika uttalanden och epitet inom ramen för SVTs sändningstillstånd? Jag blir förtvivlad och förbannad…och tvingas betala för att bli fötolämpad.

 21. Berra

  #20 Peter Andersson:
  Länk

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/vader-nils-holmqvist-sommaren-kall-regnig-klimatskeptiker-i-sociala-medier

 22. Richard Lund

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.canariajournalen.se%2Fnyheter%2F2023%2F08%2Fpuuh-kanarieoarna-451-grader%3Ffbclid%3DIwAR32PPgdJMwDuk7m-Gcy2mEdWC4ZejvdheD30y2Pj1jCgLwNFUy-bXFJ3eI&h=AT1rSeAaR2xq46OHBrW2dBGTIcnHIJAosJbxHxpZLwAH6KL37r48w9lMRh2GBKSvutkysjpW-atgLBWC-G_RFvFrFgYYbhzTkS3X2NVxahrEbfYF_DTyEY73XW9e3LzCAg&__tn__=%2CmH-R&c%5B0%5D=AT3wxNHs1G3j_OGYuwvo3fqJY7_o4TYVXF6dHj556S9eB9MjnsQ_7PPFcNj34cfHtqyDOqomlKTEpjSytQJ1J44Zqw843Qcm_NwjR2BVwRhsGaaiWVRmGhm9NCIHuli6HQ-gFWg7nd98RIuMv4EbIVwwQQXDidnt1Ig6NQg
  Jag vet inte om länken fungerar här som jag hoppas att ni kan läsa länken o jag undrar om det stämmer?. Nån som vet hur det är där borta eller känner igen om det är verkligen eller?. Jag ser att vissa platser stämmer inte pga för stora skillnader på bara några mil.

 23. Richar Lund #22,

  Du kan inte lägga in en kilometerlång länk och förvänta dig att folk skall följa den. Berätta istället vad den handlar om. Här är förmodligen den länk du vill visa:

  https://www.canariajournalen.se/nyheter/2023/08/puuh-kanarieoarna-451-grader

  Enligt de spanska väderinstituten är det 32 grader idag och 29 grader i morgon.

 24. Richard Lund

  Ingemar #23

  Jag ber dej en ursäkt att det blev en lång länk och jag trodde verkligen att det inte skulle vara en lång länk. Men tack i alla fall att du ”påminner” mej att det är bättre att hitta en sån kortare länk

 25. Daniel Wiklund

  Vi lever i rekordens tid nu. Text-tv har värmerekord dagligen. Idag är det över 50 grader i Marocko. Självklart är det varmaste sen tidernas begynnelse. I friidrotten har det också emellanåt varit mycket rekord. Som sen visade sig vara gjort av dopade atleter. Undrar om vi har doping även på värmefronten.

 26. Karl Erik R

  #25 Daniel W

  Text-TV har nog inte koll på var Marocko ligger. Marockos inre delar tangerar en välkänd öken – Sahara. 50 grader förekommer nog varje sommar någonstans i Marocko.

  För övrigt så var det som mest 45 grader enligt Ventusky, men det kan säkert ha gått upp till 50 på någon plats. Längs kusterna bara behagliga 25-30 grader.

 27. Hans H

  #24 Richard Lund

  Du tog tydligen inte åt dig bägge sakerna Ingemar Nordin påpekade!

  Kan du vänligen sammanfatta med några rader vad du anser länken visar som är av intresse!

 28. Staffan Lindström

  26 Karl Erik R

  Bara det att Agadir som slog marockanska rekordet ligger vid atlantkusten…50,4C (bytt instrument??) Några dagar tidigare Valencia flygplats 15 km in i landet 46,8 C… var där april 2017 utan att flyga, tunnelbanan går dit… Ölands norra udde igår ensam över 25,0C , 25,5C Valencia i S Katalonien, staten Spanien, inte tex Venezuela… Que pasa?? TILLÄGG ENG WIKI senast uppdaterat 01:48 idag UTC har 48,1 C som max för Agadir…

 29. Joachim

  #20 Peter
  SVT ska inte använda så korkade tillmälen som ”klimatförnekare”.

  Men medan vi väntar på att SVT ska byta till termen ”klimatrealister” får vi trösta oss med att SVT hela tiden påminner skattebetalarna om
  1) att SVT anställer och uppmuntrar simpla mobbare
  2) att ”o” inte betyder någonting, tex är ”saklighet och opartiskhet” precis samma sak som ”osaklighet och partiskhet”
  3) att ”sant och relevant” saknar konkret definition.

  Jag vill också ge en eloge till meteorologen Nils, som uttalar sig professionellt och vetenskapligt.

  Lite ironiskt också att artikeln pekar ut klimatskeptiker som okunniga om skillnaden mellan väder och klimat, när SVT varje dag argumenterar för klimatkatastrof med extremväder.

 30. Richard Lund

  #27 Hans
  Det där länken visar det 45,1 gr i Maspalomas på Gran Canaria och jag undrar om det visar rätt eller fel temperatur där dom har mätt 2 meter ovan marken eller om det är nära marken?. Jag tycker det visar att det stämmer inte mellan två olika orter som visar olika temperaturer ungefär en skillnad på 15 gr bara några mil på avståndet. Därför ville jag fråga er om nån av er vet mer exakt hur det var där för 2 dagar sedan om det var fel eller?. Jag kollade på windy.com där var en massa olika temperatur mellan 24 och 37 grader varmt. Jag vet inte om det står en temperatur mitten i byggnaderna eller vid vägen som har blivit för varmt?.

 31. Hans H

  #30 Richard Lund

  Bra att du återkom med en tydlig fråga. Nu får vi se om någon som kan svara fortfarande läser din fråga. Synd du inte skrev frågan direkt.

  Får du inget svar kan du upprepa frågan på Öppen Tråd på lördag. Med angivande av vilka datum du avser.

 32. Stefan

  Det är intressant hur man blåser upp antalet döda vid värme eller även kyla och hur nu det varma klimatet dödar. Men inte ett ord om hur många som dör i trafiken som enligt WHO är ca 1,3 miljoner/år.
  Borde inte det lyftas högst i media