Vatten, svavel och sot i atmosfären


En av de senaste Chemistry World har en något märklig artikel om extremt lågsvavligt jetflygbränsle,  något som kanske kommer i framtiden. Man refererar till ett arbete av S.R.H. Barrett och medarbetare i Environ. Sci. Technol. 46 (2012) 4275 – direktlänk här, men tyvärr är den inte gratis läsbar för alla.
Men velar mellan åsikter om nuvarande injektioner av svaveldioxid, sot och vattenånga i den övre atmosfären är ”bra” – eller ”dåligt” – med en baseringsgrund i förmågan att ”dämpa den globala uppvärmningen”. Totalabsurt, tycker jag själv.
Visst har flyget en viss ”klimatpåverkan” (se bilden ovan) via molnbildning (om relativa fuktigheten i atmosfären tillåter), men övriga faktorer verkar osäkra även vad gäller deras riktning.
Rent allmänt, och baserat på normala ”miljöskäl” bör det dock inte vara någon tilltalande idé att injicera svavel eller sot i den högre atmosfären, ens i små mängder. Att kunna styra klimatet är däremot bara en illusion.
Märkligt hur sådana tankar fått alltmer fäste – speciellt att ”alla” mer långvariga historiska klimatförändringar skulle vara styrda av ”växthusgaser” som koldioxid och metan.
Någon kanske inte har sett motsvarande bilder på handelsfartygs påverkan i den nedre atmosfären (där mer ofta relativa fuktigheten tillåter). Här är en, och en beskrivning av fenomenet finns på en webbsida från NASA, där bilden också är hämtad. Handelsfartyg jobbar givetvis i en helt annan liga vad gäller sot och svavelnivåer.

Tillägg torsdag eftermiddag 23.8: ”University of Washington atmospheric physicist Rob Wood  describes a possible way to run an experiment to test the [geo-engineering] concept on a small scale in
a comprehensive paper published this month in the journal Philosophical Transactions of the Royal Society. ”
Bild: Unusual water craft with three large sprayers shooting water into the sky
(funnet på annan blogdiskussionsgrupp, Climatesceptics, på Yahoo)
I övrigt kanske följande bild från den sena söndageftermiddagen den 19 augusti 2012 kan vara illustrerande och tänkvärd (lite tomt över Syrien och Iran konstigt nog … 😉  ). Den visar passagerarplan med en viss typ av transponder (en skärmdump från en App som finns för Mac och iPad etc; Flightradar24 – klicka för större bild). Funktionaliteten finns också gratis i webbläsare via http://www.flightradar24.com/
xScreen Shot 2012 08 19 at 5

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Svaveldioxid i atmosfären kan ha olika ursprung. De kan härröra från vulkanutsläpp. Tydligen så är kalla perioder i vår historia kopplade till utsläpp från vulkaner, där inte bara sot utan även Svavel ger en minskad instrålning från solen. Klimatet är känsligt!

 2. tty

  Man ska inte fästa någon större vikt vid kartbilden över var civilflygplanen finns. Man ska ha klart för sig att det rör sig just om transpondrar, alltså sändare siom skickar ett ”svar” när de får en ”fråga” från en TL-radar.
  För att ett flygplan skall komma med krävs alltså två saker:
  1. Det måste befinna sig över radarhorisonten för en radar med ADS-B-frågare.
  2. Det måste befinna sig över radarhorisonten för någon med en ADS-B-mottagare som är ansluten till flightradar24.com.
  Det är alltså inte så att det inte finns några flygplan över Atlanten, eller Sahara, eller Indien, utan att det saknas täckning där.
   

 3. Slabadang

  En Mann som tigger om förakt!
  Get Lost!
  http://wattsupwiththat.com/2012/08/22/best-michael-mann-headline-evah/#more-69741
   

 4. Peter F

  OT
  Jag har alltid gillat Uppdrag granskning,,,mår illa just nu när jag sett kvällens sommarprogram. UG har här klivit upp ur skittunnan upp i fjölen och sålts sig 100 procent till AGW och CO2-hysterin. Arma oss

 5. L

  Ja Peter, båda UG-inslagen var kraftigt vinklade och oseriösa…

 6. AOH

  Peter F  #  4
   
  ”….. Jag har alltid gillat Uppdrag granskning,,,mår illa just nu när jag sett kvällens sommarprogram….”
   
  Instämmer till 200 % . Rekomenderas absolut att ses i repris.
   
  Trafikverkets  Ingemar Skogö är nog ”klimatpatienternas” bästa kompis  och Andreas C. var en fröjd att se   Hi – Hi   

 7. Thomas

  L #5 UG är alltid vinklat och presenterar de fakta som stödjer den tes de fått för sig att driva. Det innebär inte att programmet är oseriöst eller att de fakta de presenterar är felaktiga, även om man råkar ogilla deras slutsats.

 8. Peter F

  THOMAS ,,,”ALLTID VINKLAT”,,det är väl det dom inte gjort. Dom  har väl alltid  redovisat fakta. Ge mig ett exempel (inte kvällens) där UG vinklat som inte var fakta.

 9. AOH

  Peter F  # 8
  Du får ha överseende med Thomas. Han förstod inte vilken björntjänst UG gör AGW-fansen.

 10. Thomas

  Peter #8 Har du svårt att läsa så här på kvällen? Jag skriver att UG ”presenterar de fakta som stödjer den tes de fått för sig att driva” och du protesterar genom att hävda att ”Dom  har väl alltid  redovisat fakta. Ge mig ett exempel (inte kvällens) där UG vinklat som inte var fakta.”
   
  Så även denna gång. Om ni inte förstått alla skumraskaffärer som ligger bakom en väg som Västerleden/yttre tvärleden eller vad man för dagen vill kalla den är ni inte tillräckligt insatta. Ni kan ju, som Vägverket tycks göra, säga att ändamålet helgar medlen och att vägen behövs och att det därför är acceptabelt att fuska med utredningsmaterialet, men var medvetna om att det är vad som sker.
   

 11. Ingemar Nordin

  Uppdrag granskning har alltid varit vinklat åt AGW. Jag och Wibjörn Karlén var med med inspelade bidrag i samband med Climategateskandalen. När jag såg att panelen som skulle kommentera oss bestod av fyra ”experter” bestående av idel AGW-troende ringde jag upp till redaktionen och sa att jag inte ville vara med om det inte fick en objektiv granskning. Redaktören blev lite nervös och lovade dyrt och heligt han hon minsann skulle ställa ”tuffa” frågor. Men frågorna blev menlösa och programmet blev precis så vinklat som jag fruktade.

 12. L

  Thomas #7, att bara presentera valda delar av verkligheten är inte seriöst.
  Sen är det en annan sak att våra politiker är fullständigt odugliga. När det fanns planer på en fungerande ringled på 60-talet sjabblade man bort allt utom delar av Essingeleden och tillät nya hus att byggas där lederna skulle ha gått.
  Så nu ser dom inget annat alternativ än den långa tunneln om inte leden ska gå bortåt Enköping…
  Men det mest skrämmande är hur man, delvis med hjälp av klimathotet, vill att alla ska flytta in till storstäderna. Det minskar givetvis inte trängseln. Samtidigt förstör man landsbygden med vindsnurror så att ingen vill bo där inom överskådlig tid.
  Dags att slänga ut alla riksdagsmän och ersätta dom med en liten skara välutbildade experter. Ungefär som man gjort i Försvaret. 

 13. Slabadang

  Nu blommar löken i Australien! 🙂
  De e nyss Torsdag bliven och tre dagar kvar på min tidsram att Gillard får gå med skammen och med stämpeln bedragare och lögnare. Advokatfirman Slater & Gordon försöker gräva ner utdragen från den interna undersökning som fick S& G att tappa allt förtroende för henne och tvingade henne att sluta. Bara några dagar innan hävdad Gillard att hon var på byrån och inte skulle gå nånstans, men ett par dagar senare var hennes skrivbord rensat.
  Nu pressas en av de gamla partnerna som numer bor i Seattle av S&G att återlämna utskrifterna av utredningen. Men i Seattle har han lackat till och offentligör istället de hemliga kraven ifrån S&G. He he he he !!!  
  Kort resume av vad Gillard gjort sig skyldig till. Hon har satt upp ett bolag för sin dåvarande pojvän bakom ryggen på sina partners i S&G utan att upprätta en obligatorisk kundfil och associerat bolaget som en ideell förening under AWU utan att meddela AWU eller begära dess auktorisation.
  Därutöver har hon falskeligen uppgivit till registratorn på bolagsverket vad syftet med bolaget var. Hon erkänner för sina forna partners att det var en ”slush fund” ”återvals fond” för wilson pojkvännen istället. Ur detta bolag plockades sedan miljoner ut av Wilsom och ett hus inköptes av vad som är AWU medlemmarnas pengar som äöven Gillard bodde i.
  AWU valde att inte polisanmala Wilson när förskingringen och bluffbolaget upptäcktes och Wilson fick behälla det hus som köpts för medlemmarnas pengar. SNYGGT VA!!
  (PS medelmmarna måste kunna ställa skádeståndsanspråk på AWU för ledningen kan näppeligen haft auktorisastion att efterskänka åengasr som Wilson och hans partner Blewitt stulit min anm)  Allt verkar hänga på att mannen i Seattle Nick Styant Brown står pall för trycket och desperationen hos det numer börsnoterade S&G blir extremt tydlig. De gör allt för att få honom att knipa käft.
  Här är utdrag ur de brev S&G nu försöker tysta sin gamle kompanjon i Seattle med:
  http://www.theaustralian.com.au/national-affairs/slater-gordon-partners-turn-on-each-other-amid-gag-threat/story-fn59niix-1226454539666
       
  Ja helsicke vicken skandal! Efterdyningarna kommer ta år att reda ut och AWU måste vara i total panik och likaså hela ALP. Vore jag Nick Styant så skulle jag anställa provsmakare och vakter. Gillard verkar vara en hänsynslöst kall maktmänniska. 

 14. Dividendum

  Men det är sånt här som fastnar i minnet hos medelmedborgaren –> http://www.smhi.se/Bloggar/vaderleken/2012/08/12/beror-extremvadret-i-usa-pa-klimatforandringarna/. Tyvärr är jag cynisk i frågan. Folk (det stora genomsnittliga flertalet) lyssnar bara på det som kommer från centralt håll och deras ”Talking Heads”. Så fungerar flockmentaliteten, tyvärr. Det är en universell och evig kamp om vem som skall skriva historien och ha tolkningsföreträde, sätta agenda och välja laguppställning. Nummer två på den här spelplanen gör sig en massa besvär, enligt de demokratiska spelreglerna, men blir ignorerade och förlöjligade av det ”ledande” motståndarlaget med den högsta makten som sponsor. Demokrati är enbart smink som de promiskuösa homo politicus använder i marknadsföringssyfte för att locka till sig klimattorskarna.

 15. Peter Stilbs

  Tillägg till gårdagens inlägg om vatten, sot och svavel i atmosfären:

  Tillägg torsdag eftermiddag 23.8:
  ”University of Washington atmospheric
  physicist Rob Wood describes a possible way to run an experiment to test the [geo-engineering] concept on a small scale in
  a comprehensive paper published this month in the journal Philosophical Transactions of the Royal Society. ”

  Bild: Unusual water craft with three large sprayers shooting water into the sky

  (funnet på annan blogdiskussionsgrupp, Climatesceptics, på Yahoo)  

 16. Erik L

   
  Bill Gates skulle visst dra i gång ett projekt med en luftballong som skulle ösa ut svavel över New Mexico i dagarna. Den mannen har ju gjort sej känd för att experimentera med allt levande, för ett tag sedan släppte han ut mängder av genmodifierade myggor någonstans som skulle vaccinera folket vare sej dom ville eller inte. Hans vaccinationskampanjer i Afrika har ju inte heller varit problemfria, i många fall har polioepidemier startas av just dessa vacciner (som förövrigt är förbjudna i väst) och nu som sagt svavel i atmosfären. Men varje gång man påpekar för folk att geoengineering projekt faktiskt förekommer så blir man stämplad som foliehatt. Men titta bara på de institut som forskar på flygets kondensbildning, som tex PAZI, PAZI2, projekt cloverleaf, mm  så ser man att denna forskning går ut på att öka bildning av långlivade cirrusmoln  som breder ut sej till ett skimmer genom tex  svavel och sot injektioner i atmosfären . Och är det inte precis det som förändrats på himmelen de senaste 10-15 åren? Kondensstimmor har ju alltid funnits, men jag kan iallafall inte minnas att det på 70-90 talet bildades ett skimmer som täckte hela himmeln av ett fåtal överflygningar som nu sker var och varannan dag. Oviljan att använda lågsvavelbränsle bevisar att dom faktiskt har avsikter med dagens kondensstrimmor, att med hjälp av svavel och sot skapa solblockering genom nukleation, så man skulle faktiskt kunna kalla dom ”chemtrails” utan att ljuga…fast då är man en foliehatt förståss.