Värre än väntat – inte oväntat

Mildare klimat ger fler trafikolyckor: Det är doktoranden Anna Andersson som i sin avhandling har studerat relationen mellan vinterväglag och trafikolyckor. Hon har studerat fyra olika halktyper i Sverige och England – snö, is, plusgrader och fläckvis halka – och hur de påverkas av de väntade klimatförändringarna.

Givetvis är det värre än väntat – olyckorna kommer att öka. Hon är väl drillad i miljö- och klimatrörelsens retorik, Anna.

Lite konstigt är det väl ända att det blir så halt när Sverige skall få ”medelhavsklimat”.

En annan ofantligt viktig slutsats är att olyckorna orsakade av snö är fler under kalla vintrar. Ajsan, det hade jag aldrig gissat!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tege Tornvall

  Måttbeställd ”forskning” i sin prydno.

 2. tty

  Det här är cutting-edge research nästan i nivå med den klassiska doktorsavhandlingen ”Om predikatsfyllnadens inkongruens i uttryckstypen ärter är gott”.

 3. L

  Vägverket medverkar till olyckorna genom att uppmuntra dubbförbud!

 4. Bogspröt

  Lite konstiga slutsatser finns i kommunstatistiken också, att man bryter lättare armen på ishalt underlag än sensommarasfalt. Men där borde en avgift kunna sättas in så att den tendensen får ett slut. Sätt skatt på armbrott vintertid!

 5. Dan

  Var lite bussiga nu mot en stackars doktorand som bara utrett vad följderna blir om klimatet ändras. Nåt måste hon väl  avhandla, eller hur?
  Kan vara intressant egentligen, en långsam temperaturstegring pågår ju faktiskt. Vad den beror på och om den ökar eller minskar är en annan diskussion.

 6. Åke Rullgård

  Slutsatserna som denna doktorand kommit fram till är av samma klass dem som en utredning om hur man skulle bära sig åt för att ljus skulle passa i olika ljusstakar kom fram till. Utredaren gjorde den intressanta iaktagelsen att i nästan 100% av fallen passade gängade muttrar på motsvarande gängade bultar och drog därav slutsatsen att om ljusen gängas så skulle de passa i alla ljusstakar.

 7. István

  Kan bekräfta utredningens riktighet. Bor själv under medelhavsklimat, och olycksstatistiken här är skrämmande.
  Väntar på en kompletterande avhandling om hur trafikvett sjunker som direkt följd av ökad CO2 halt i atmosfären.
  Kollade på ”Warmlist”, där det finns till dags dato 690 katastrofer som snart kommer att drabba oss. Alfabetiskt från Acne till Yellow Fever. Det finn gått om utrymme ännu för kreativa doktorander att fylla på listan.
  Det är en god à la carte menu, där man kan välja sin egen favoritkatsstrof att oroa sig för.
  Inte att undra över om Mikael m.fl. verkar vara lite uppskakade ibland, på gränsen till sammanbrott.

 8. Lars W

  Det påminner starkt om hon som blev doktor på, hur man städar bakom toalettstolen.
  Kanske man istället skulle använda resurserna på grundforskning om hur solen påverkar det ena med det andra här på planeten?

 9. Peter Stilbs

  Tragiskt, denna nedrustning av det akademiska. Tyvärr dras alla med i ett minskat förtroende hos allmänheten. I botten är det dock politikerna som bär skulden.

 10. Olaus Petri

  István, detta låter onekligen som vi kan få ett uppsving för den gamla hederliga klimatläran utifrån vilken man kunde avläsa alla möjliga kvaliteter beroende på vilken breddgrad landet/folket/individen befann sig. En oerhört effektiv bedömningsmall, då den egna breddgraden kunde användas som optimum medan det som var söder eller norrom hade sämre egenskaper.

  Här i norr var det förstås söderut som förflackningen började, inte minst vad gäller skallformen. 😉

 11. Erik

  Hurså politikerna Peter Stilbs? Vad borde de göra menar du? Jag läste artikeln i GP om den här avhandlingen och småflinade åt den subtilt sarkastiska tonen som fanns i den.

 12. Rale

  Ännu ett nytt exempel på den moderna företeelsen doktralätt? I min dagliga verksamhet dyker det ständigt upp nya disputerade som knappt vet hur man gör typ:

  -Du kan börja borsta där borta…
  -Men jag har doktorerat!
  -OK! Då ska jag visa hur man gör…

  Tycks ha gått inflation i Dr-produktionen. (Mera fakultetsanslag då?) .

  (Fast hav tröst om du känner dig träffad. Jag träffar en del smarta också).

  (PS. Det samma gäller f.ö. många nutida professorer. Professor verkar snarare ha blivit ett yrke än en person med outsinlig kunskap. DS)

 13. jon

  Jag visste väl det!! Dat var inte mitt fel att jag körde av vägen. Detr var klimatförändringarna!!

 14. jon

  Ärligt talat så borde man väl kunna tolka resultatet som att färre kalla dagar i Göteborg ger färre dagar med halka vilket leder till säkrare trafik?? 

 15. Halvdansken

  Givetvis, go vänner, är det så att med mer Co2 i luften (på sin väg upp mot atmosfären) så blir det mindre plats till syre. Detta gör att människorna inte kan tänka lika bra – pga syrebrist – och därför blir det fel olyckor. Det var väl inte så svårt att räkna ut 😉

 16. István

  Olaus Petri
  Det är snarare jämförelser i försäkringspremier, än rasbiologiska betänkanden, som får mig att anse att det är sämre ställd med trafiksäkerhet här neråt.

 17. Mats Jangdal

  Om vådan av att prognostisera framtiden genom att dra ut en linje i tangentens riktning fick man ju lära sig tidigt.
  Men även linjära funktioner sin begränsnings om spådomsverktyg. Jag har hittills levt hela året varje år efter det år jag föddes. Det börjar bli ganska många år nu. För varje år som går och jag lever ökar alltså sannolikheten för att jag kommer att leva ytterligare ett år. Nu har jag besparat er en massa vetenskapliga undersökningar och dragit ut linje rejält och funnit att jag kommer att leva för evigt. Eller åtminstone återstoden av evigheten. :rofl:

 18. Biologiprofessor skjuter ner kollegor.
  Strax för kl 16 lokal tid (23 svensk tid) igår, fredag, utspelades ett skottdrama på University of Alabama, Huntsville, USA. De första rapporterna talar om tre döda och en skadad. Det var, enligt uppgifter i media, en kvinnlig biologiprofessor som fått avslag på sin ansökan om en fast tjänst på universitetet. När hon fick besked om avslaget på ett fakultetsmöte, tog hon upp en pistol och började skjuta.
  Det är ännu inte bekräftat av IPCC om det inträffade är en konsekvens av global uppvärmning.

 19. Björn

  Vilket otroligt snömos!!!!! Så fort det andas att man vill ha ett bidrag till att undersöka någonting som har med den obevisade hypotesen om global uppvärmning att göra, då blir det alltid jackpott. Så slösas våra forskningspengar på meningslösa utredningar.

 20. Staffan, kopplingen mellan hysterisk klimatalarmism och biologiprofessorer är väl och tydligt etablerad och dokumenterad!

 21. Jonas N #19,
   
  Tack för länken. Jag kunde inte motstå frestelsen att göra en kommentar där. 🙂

 22. Jonas B

  Nyare forskning visar att rika har mer pengar än fattigare. Det har ochså visat sig att vattnet har en viss betydelse för sjöfarten. Jisses, om det här kunde kopplas till den globala uppvärmningen (och det gör det säkert) kanske man skulle doktorera! 

 23. Dan

  Det är faktiskt så att en isig väg är som halast mellan -2 och -5 om jag minns rätt. Det kan väl vara av intresse att se hur det påverkar olycksfrekvensen om temperaturen ändras långvarigt så att olika vägsträckor oftare är inom intervallet resp. utanför.
  Helt ok forskning tycker jag.

 24. Olaus Petri

  István, jag hoppas du förstod att jag skämtade?

 25. Hur många av er är det som egentligen läst avhandligen innan ni kommenterar och går till angrepp på Anna? Jag bara frågar, för det verkar inte som det är så många som de facto läst den. Hade ni bara orkat ta er lite mer tid och sätta er in i hennes arbete så tror jag ni hade fått lite mer alltäckande bild. När min egen avhandling var uppe till diskussion här var den tydligen helt okej eftersom den påvisade stora klimatförändringar i Östersjöns havsklimat, men när man här understryker något som alla som bor i Västsverige borde veta (det ÄR halare när temperaturen pendlar mellan tö och frys) så är det ensidigt misstänkliggörande som gäller. Det vore lite trevligt mer någon mer nyanserad hållning emellanåt. Anna är knappast alarmist, det kan jag nog bekräfta efter alla samtal vid lunchbordet där vi diskuterat våra avhandlingar.

 26. Anna

  Det här var riktigt kul tycker jag, tänk vad en liten rubrik kan göra!!!
  Men det var nog det enda som någon läste.
  Tack Daniel för ditt stöd.
  /Anna