Värna om vetorätten

Sydsvenskan
Statliga Energimyndigheten pub­licerade nyligen en rapport om effekterna av kommunernas remissansvar i tillståndsärenden för vindkraft, det så kallade kommunala vetot, som fått stort utrymme i medierna. I dagens Sydsvenskan har Föreningen Svenskt Landskapsskydd huvuddebattartikeln. Artikeln handlar just om det kommunala vetot och är skriven av Björn Törnvall och undertecknad. Debatten är viktig då vindlobbyn och Energimyndigheten nu drar ut i strid mot denna demokratiska institution.
Energimyndighetens rapport, som artikeln tar sin utgångspunkt i, är en partsinlaga med enskilda vindkraftsprojektörers uppfattning, ”indikationer”, rena felaktigheter och overifierbara påståenden. Detta angrepp på demokratin måste vi på alla sätt bestrida. Vetorätten är sista utposten för demokratin och som sådan absolut omistlig, vilket alla kommunpolitiker förstår. Att, som rapporten gör, ifrågasätta denna grundläggande trygghet för alla landets kommuninvånare visar hur lite Energimyndigheten bryr sig om betydelsen av ordet demokrati.
Våra riksdagspolitiker har förhoppningsvis större förståelse för demokratins betydelse än den som vindkraftslobbyn och Energimyndigheten nu visar upp i sin kampanj mot den kommunala ”vetorätten”.
Hjälp nu till att kommentera! Denna fråga är oerhört viktig för framtiden och för de människor som drabbas av den storskaliga viindkraftsutbyggnaden.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Om det är sant som ni skriver att kommuner har krävt och fått betalt för att tillåta vindkraft, så borde dom åläggas att riva dessa snarast!

 2. Kent Forssgren

  Energimyndigheten får sina direktiv från Regeringens politiker. Här finns således en rejäl intressekonflikt mellan kommunpolitiker och rikspolitiker. Vi får understöda kommunpolitikerna i kampen för demokrati. Rikspolitikerna har kommit så långt från verkligheten att de har glömt sin viktigaste uppgift: att värna demokratin och att föra medborgarnas talan. Dom förstår förståss inte heller vilka som betalar deras lön.

 3. Jonny Fagerström

  Glöm inte att hjälpa till att kommentera på Sydsvenskan. Detta är en oerhört viktig fråga

 4. Kent Forssgren

  Jonny. Verkställt.

 5. L

  Jonny, även Sydsvenskan har börjat registrera den som vill kommentera. Jag tycker det strider mot att tidningarna har en godtycklig censur och betraktar det därför närmast som åsiktsregistrering. Där har dom passerat min linje.

 6. Jonny Fagerström

  Skit i det!
  Mina åsikter får dom gärna registrera.

 7. L

  Jonny, mina med, men bara när jag skriver under med mitt namn. Har i alla fall sett att kommenterandet minskat avsevärt sedan man började med registrering. På gott och ont, för knäppgökarna finns kvar…
   
  Tycker dock att era inlägg i debatten är viktiga, av flera skäl. Dels att demokratin är på väg att sättas helt ur spel, dels att vi håller på att förstöra hela Sveriges varumärke, den vackra naturen.
   
  Dessutom ser jag ingen framtid i energi som inte är kontinuerlig. Vind- våg- och solkraft är bäst för lokala behov, medan elnätet måste få billig och pålitlig ström. Som vatten- och geotermisk kraft.

 8. Olaus Petri

  Det gick inte att kommentera. Får försöka senare.

 9. Pär Green

  Anslut riksdagshuset till enbart vindkraft så tar det inte många minuter innan vindkraft är som den ska vara, en saga!

 10. Pär Green

  Varför ställs det inga som helst krav på riksdagen?
  Kloka och bra beslut ger kred, övriga tar en långdans ut genom bakdörren och kommer aldrig tillbaks!
   

 11. ThomasJ

  Intressant inlägg i the Telegraph:
  http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/christopherbooker/8211944/Chris-Huhne-has-a-blueprint-for-a-green-cold-dark-Britain.html
  (evtl. postad i annan tråd)
  Mvh/TJ

 12. Kent Forssgren

  ThomasJ # 11. Vindkraftsmaffian styr EU-medborgarna mot en katastrof. Energipolitiken som beskrivs i artikeln, genom vilken ministrarna Cameron och Huhne, leder Storbritannien in i ett verkligt mörker, denna vita vinter till trots. Likheten med den svenska energipolitiken ledd av våra ministrar Carlgren och Olofsson är skrämmande. Roten till detta vansinne finns i EU och lobbyn där .
  Energipolitiken är så sanslös och så vansinnig men inte så obegriplig. De ekonomiska krafterna: vindkraftsmaffian, har lyckats hjärntvätta miljörörelsen så till den grad att den stöder detta vansinne. Och politikerna, vilka inte alltför sällan, brukar det visa sig, har kopplingar till denna industri, bereder marken, lagarna, efter maffians önskemål.  Back to basics. Vilka tjänar på detta? Vindkraftsmaffian. Vilka förlorar på detta? Alla skattebetalare och de elkonsumenter som kommer att ha råd att använda el. Skall det fortsätta så? Det kommer i så fall bara att bli värre och värre. De giriga är omättliga.
  Några axplock ur artikeln:
  Chris Huhne, the Climate Change Secretary…
  making Britain “the greenest economy in the world”… 
  The chief driving force of the policy is the EU’s requirement that, within 10 years, 30 per cent of our electricity must come from renewables, mainly through thousands more wind turbines….
  it will in effect make it impossible to replace the coal-fired power stations that will be forced to close in the next few years under an EU directive
  the Government admits for the first time that the wind doesn’t always blow; so it proposes a Capacity Mechanism to subsidise the building of dozens of gas-fired power stations, to be kept running all the time, emitting CO2
  these recent cold, windless days, the contribution of wind to our electricity needs has been as low as 0.1 per cent
  capital cost of Mr Huhne’s new energy policy could well be more than £300 billion over 10 years, or £30 billion a year. Since the total wholesale cost of the electricity we used last year was only around £19 billion.
  Samma upplägg är på väg i Sverige. Elräkningar upp 300 %, året runt.
  Är alla medborgare i EU verkligen som en skock får? Bara följer efter vem som helst som tar täten? Är det inte dags att Sverige, för en gångs skull, verkligen går före i handling och sätter stopp på detta vansinne. Det är dags för ett medborgarstyre. Vanligt folk som har normalt  bondförnuft måste ta över.
  Dags för revolution!
   

 13. ThomasJ

  Dags för revolution? Yepp, det tycks röra sig i den riktningen om man läser denna artikel:
  http://vk.se/Article.jsp?article=404166
  Mvh/TJ