Våra "bästa" semesterbilder

IMG 13252
Ovanstående bild är tagen i riktning norrut på det nyrestaurerade museala Krigsflygfältet på naturskyddsområdet Brattforsheden i Värmland (”Kulturreservat”, längst ner på denna karta). Där (eller några meter utanför) har man under året smällt upp ovanstående anskrämliga tingestar.
Nästa bild visar samma ur annat perspektiv – den nya utsikten mot nordost från Värmlands bästa badplaya – Mangenbaden – (”A” – längst ner till vänster på samma karta) – om man är försedd med ögon känsliga för kortvågig IR och bara ser monokromt vill säga 😉
DSIR0575 cut
Bedrövligt. Undrar varför tillståndsgivande myndigheter beviljat detta – och just där. Det blåser ju inte något speciellt heller i detta ganska plana skogsområde.
Jonny och andra på Svenskt Landskapsskydd, tack för att ni förhindrat motsvarande på andra ställen i vårt vackra land!
Vi får hoppas att ”Tyvärr, vänj Dig”, som en gång Naturvårdsverket myntade i en annonskampanj ca 2003   bara blir en parentes.
Krigsflygfältet är annars väl värt ett besök, om man har vägarna förbi.
 
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Anders Mohlin

  Bedrövlig syn i det svenska landskapet!!!

 2. Björn

  Det är en hänsynslöshet utan like mot befolkningen när man tillåter uppförande av sådana vindmonster som inte ur någon synpunkt är behövliga. I kommande riksdagsval borde frågan ställas på sin spets, om denna miljöförstörelse skall få fortsätta. Egentligen är befolkningen totalt överkörd av de ideologiska motiven bakom vindkraftsverkens anläggande. Ur ekonomisk eller teknisk synpunkt är de helt redundanta.

 3. Peter F

  Just nu levererar vinden 2 procent av vår elproduktion,,,,vi exporterar 24 procent. Väderkvarnseländet får mig att må illa.

 4. Slabadang

  Miljöförstörelserörelsen!
  Punkt!

 5. Janne

  Den här borde varje svensk politiker läsa:
  http://thegwpf.org/uk-news/6325-gwpf-warning-wind-energy-is-extraordinarily-expensive-and-inefficient.html
   

 6. Gun

  Suck! I Gräftåvallen (ett fjäll ganska nära mej) planeras flera vindkraftverk. Befokning och stugägare är jätteupprörda med all rätt. Är själv jätteorolig att något liknande kommer att hända i ”mina” fjäll lite längre söderut. Stackars vi människor! men vad människor tycker räknas visst inte.
  Annat är det med fåglar och djur, där räknar man och undersöker om det kan vara störande eller skadligt  (vilket man tydligen kommit fram till att det inte är???? ) men när det gäller människor som också ska leva med dessa monster, där verkar det som man inte ens tar med det  i beräkningarna. Märkligt!

 7. Värst är inte detta utan när dt är mörkt och typ 5 till 50 röda lampor blinkar. Extremt störande, tränger lätt igenom gardiner och annat när ögonen är anpassade för ,örkerseende.

 8. Peter Stilbs

  Jag glömde påpeka att flygfältet fortfarande används (dock numera mest för att träna start och landning av mindre propellerplan) , så vindkraftverk nära inflygning och start är väl inte så lämpligt heller. Å andra sidan finns det redan en rätt hög mast nära – vet ej om det är radio/tv/mobil.

 9. bom

  Ett rått övergrepp på värnlös natur. Förhoppningsvis finns inga bosättningar nära intill. Krigsflygfälten låg alla på fin plan tallmo och hade fina försörjningsvägar fram till sig. Det är nog dessa som föranlett denna våldtäkt. Slipper man bygga tillfarts och servicevägar är mycket inbesparat.

 10. Peter Stilbs

  bom #9 – det finns ingen egentlig bebyggelse numera runt själva flygfältet. Däremot lär det före kriget ha varit en jordbruksyta. Försök att återodla på 70-talet eller så misslyckades dock – av ekonomiska eller växtlighetsskäl (det är bl.a. djupt till grundvatten). En fantastiskt naturligt plan stor sandyta – gömd i kringliggande skog – är det hursomhelst. 

 11. bom

  Miljöförstörelserörelsen! OT det värsta vargangreppet i ”modern” tid. 31 får dödades i en fårhage i  trakten av Riala. ABC reportern tyckte att felet var ”människans som inhägnar fåren ”så att de inte kan fly”! Anders Nylen som är vargchef på Länsstyrelsen tyckte att vargarna var orationella som skadade sin egen sak. Ska vi tro att man avslutar denna vedervärdiga ”försöksverksamhet” nu då? Kunde man avskeda Gåsleververkets GD (fd kommunalpolitiker i BD-läm) så borde det gå att sparka ut vargforskarna också. Rådjuren är uppätna och när fåren röjts undan blir det barnens tur. Ni läste kanske inte Pehrs länkar till vargerfarenheterna i Alaska. Den stackars lärarinnan från Pensylvania dödades och åts upp på sin första joggingrunda efter att ha tillträtt sin lärartjänst. Läs och se till att man slutar med vargexperimenten! Detta revir är bara 18000 har och kan inte föda ett dussin vargar.

 12. Brattforsheden är helt klart värt ett besök om man är det minsta intresserad av historian runt andra världskrigen. Känner själv en av eldsjälarna bakom bevarandet och har följt uppbyggnaden på håll.
  För den som vill se några av flygplanen som fanns då och då på fältet kan bege sig till Västerås flygmuseum. Har man lite tur så kan några eller några vara i luften.
  Hade själv förmånen att flyga med på en uppvisning i en Sk 16 Texan i helgen som var. Vi gjorde då ett besök i Öregrund och Roslagsloppen med anledning av dess 50-års jubileum. Kärran är  byggd 1944 så det var ingen ungdom vi flög i. Bränsleförbrukningen i denna museimaskin skulle säkert få ge Thomas Palm  och UI några konstiga ryckningar. 

 13. Thomas

  bom #11 Vargen har funnits i Sverige lika länge om inte längre än människan. Visst, det uppstår konflikter ibland, men nog borde vi kunna använda den hjärna vi är så stolta över till att hitta lite smartare lösningar än att bara döda allt vi inte gillar? Är det farliga djur du vill åt vore det bättre att utrota älgarna, de har ihjäl långt fler människor än vargar. Hundar, hästar och kor får vi också undvika, de har ihjäl folk med jämna mellanrum.
   
  Jag har inte mycket till övers för vargalarmister.

 14. bom

  #13 Sluta trava halmgubbar. Jag har inte föreslagit något dödsstraff. Nu funderar jag på att inhysa dem hemma hos Dig!

 15. Janne

  Thomas #13,
   
  Vi borde utrota getingarna också, de är Sveriges farligaste djur och dödar cirka 10 personer per år…

 16. Pehr Björnbom

  bom #11
   
  Jag hade tänkt gå en sväng i det område där fåren revs och så läste jag om vargattacken i tidningen. Det är kanske irrationellt men jag tappade lusten att gå där på ensliga skogsvägar med en aggressiv varg i faggorna. Man undrar ju över varför den attackerar fåren. Finns det inte nog med vilda byten, är den hungrig och så vidare?
   
  Rapporten om Candice Berner är som att läsa en deckarhistoria men den är verklig. Alla som vistas i vargområden borde läsa den. På något sätt fick vargarna för sig att hon kunde vara en omväxling i den vanliga dieten. Varför kom vargarna på den idén? Det vet man inte, rapporten är tydlig på att det är mycket vi inte vet om varför sådana här saker händer. Men allting i detta fall tyder på att vargarna helt enkelt fick för sig att nu skall vi ta henne som vilket bytesdjur som helst, inte för att de var någon brist på bytesdjur utan för att det bara föll dem in.
   
  Även i svenska vargrevir är människor ute på ensliga skogsvägar och kan möta vargar. Hur kan man skydda sig mot att bli angripen på det sätt som hände Candice Bergen?
   
  Vad finns det för säkerhetstänkande när det gäller vargarna i Sverige. I fråga om vargar, gäller det någon försiktighetsprincip eller … ?
   

 17. Peter Stilbs

  Den senaste vargrivningen ligger ganska nära där förra året en sällskapshund strök med i mattes åsyn. 
  För att återanknyta till Brattforsheden så finns där ett lokalt vargrevir – sju vargar sågs av någon nära Mangenbaden i år. Själv såg jag spår i ett grustag. Närmare Filipstad/Hällefors finns ännu många fler.
  I övrigt finns fortfarande kvar rester av en ”varggrop” från den tid vargen fanns naturligt i området – dvs 100 år sedan eller så – i en f.d. bondgård nära flygplatsen. Det lär ha varit en ca 4-5 meter djup grävd fälla. 

 18. Gunnar Strandell

  Peter!
  Jag stör mig mest på att de i första bilden ser ut att göra reklam för ett konkurrerande bilmärke, som dessutom aldrig dragit sig att stämma för varje symbol som på minsta sätt liknar treudden.
  Har Siemens och MB gått i ohelig allians?
  Jag var på sommarstället Jungfruholm vid Forsmark i helgen och kan rapportera att även kärnkraftverk sprider ett dovt muller och har fast lysande rött sken på skorstenarna.
  För mig utstrålar det trygghet när energin är tillgänglig med en knapptryckning och utan att jag tvingas kröka rygg vid sågbock och huggkubbe.
  I skyn såg jag inte en skymt av Nostradamus SK16, men väl havsörn och häger och det duger lika väl.

 19. Thomas

  bom #14 Jag tolkade ditt ”Läs och se till att man slutar med vargexperimenten!” i sammanhanget som att man skulle utrota vargen, men du kanske menade något annat?
   
  Jag nöjer mig med hundar hemma. En och annan husky har det kommit på besök under åren, och de ser i alla fall ut som vargar 🙂
   
  Pehr #16 Varför skall vargen besvära sig med att fånga snabba vilda djur när får är så mycket lättare? Tror du vargen känner till våra begrepp om privat egendom? Du säger att du blev rädd för att gå ut i skogen efter att ha läst om Berner borta i Alaska. Blir du rädd för att sätta dig i en bil varje gång du läser om en älgolycka här i Sverige? Bli du rädd för trappor om du läser om någon som ramlar och slår ihjäl sig i en trappa? Börjar du se snett på folk om du läser om ett mord?
   
  Vargattacker är så ovanliga att det knappast är något att oroa sig för, men ett grundtips är i alla fall att du inte springer. Stå still och titta på vargen och agera hotfullt om du tycker den kommer för nära: vifta med armarna, skrik, kasta sten eller en trädgren på den etc. Det handlar mindre om att vargen lär anfalla, men för allas trevnad är det bra om vargar förblir så rädda för människor att de håller sig undan.

 20. Björn

  Beträffande vargarna så borde det vara självklart med vapenlicens för de som vill gå säkra för vargen. Staten borde subventionera både licens och vapen till boende i vargområden, om de tycker att vargarna behövs i naturen. Det märkliga är att man har utrotat vargen i vårt land på grund av dess härjningar, men på grund av grumligt vargkrameri har myndigheter nu tillåtit att varg planteras ut.

 21. Pehr Björnbom

  Peter #17,
   
  Det finns faktiskt en gammal varggrop i norra Täby som räknas som turistattraktion. Den ligger i skogen strax norr om Roslagsvägen och strax öster om Varggropsvägen. Man kan komma dit med buss 615 från Täby Centrum och stiga av vid hållplatsen Skavlöten.
   

 22. bom

  Det är dom unga vargarna som är problemet. Dom har inte lärt sig jaga ordentligt än. Dom är som ett gäng 15-åringar av vår art.
  Pehr Ms Berner gjorde tydligen misstaget att vända och försöka återvända till byn med språng. Som Du såg i utredningen var de två första vargarna som sköts undernärda och unga men det var alfahonan som var välnärd som dödade. För vargen är vi ”som vilket villebråd som helst. Vi måste lära dom att vi är ett hot och det går bara genom jakt. Vargar är inte dumma och på adertonhundratalet varnades de vargar som överlevde vargskallen att människan betydde döden. De vet dom inte nu och det är en farlig situation.  Än värre är att ”forskarna” ständigt hanterar dem och därmed instruerar dem att vi inte skadar dem. Gå inte ensam i de här trakterna. Vargarna studerar oss och man skall ha ett sjuhelsikes självförtroende eller ett skjutvapen för att inte kapitulera och försöka springa undan. Björnvarianten att spela död hjälper inte heller mot vargen. Du är klok som ställer Dig frågan. Svaret är välj ett annat vargfritt område. Ett pålitligt tryckluftshorn som ger >120 dB och något som får Dig att uppfattas som ”större” kan också hjälpa den som utsätts.
  Enligt min mening är det en orimlig idé att vi skulle kunna hysa 1000 forskningsvargar i landet. En helt onödig forskning. Och ja det är ont om mat på detta lilla område. Saken har drivits för långt redan för länge sedan.

 23. Pehr Björnbom

  Thomas #19,
   
  Enligt försiktighetsprincipen så kan man avstå från att gå ut i de områden där det finns varg. Så man behöver inte råka ut för någon vargattack om man följer den principen. Så om man vill ut får man ta risken, men varför finns det inte säkra skyddsmetoder? Skall det vara så svårt att uppfinna något som ger hundraprocentigt skydd för den som möter vargar och andra stora rovdjur?
   
  Vad är det för rovdjurspolitik där allt går ut på att göra det så bra som möjligt för rovdjuren men där inget görs för säkerheten för de människor som bor i rovdjursområdena?
   
  Candice Berner var en van friluftsmänniska och även jägare. Hon var medveten om farorna med vilda djur, även vargarna. Men tydligen blev det så i hennes fall att ingen av de metoder som du föreslår att man bör använda när man möter vargar fungerade. Vargarna gjorde vad de ville ändå.
   
  En ensam obeväpnad människa, speciellt den som inte är så stark, är för övrigt ett lätt byte för vargar, ungefär som ett får.

 24. Thomas

  Björn #20 Så var det dags för konspirationsteorierna om att vargarna är utplanterade igen… Risken med vargar är minimal, men om det som du tycker vore bra börjar springa om kring en massa rädda, tungt beväpnade människor i skogarna är det nog bäst att hålla sig borta, då lär nog vådaskjutas en och annan.
   
  bom #22 Vargar har levt med människor under lång tid och har en instinktiv rädsla för människor. Det är inte bara så att de lär sig vara rädda, det sitter i generna. Visst är de också opportunister och kan i extrema fall anfalla, men det behövs inte mycket för att skrämma bort dem. Jag minns hur jag läste om en vargforskare som av någon anledning fick för sig att kidnappa en vargunge ur en lya när mamman var borta. Han han knappt ut innan hon kom tillbaka, men inte ens under en så extrem provokation som att han bar iväg på hennes unge gjorde hon mer än sprang runt honom i cirklar på avstånd.
   
  Vad du menar med att forskarna instruerar vargar att inte vara rädda förstår jag inte. Att bli skjuten med bedövningspil är nog inte speciellt kul och själva ”hanteringen” sker bara när de är sövda.
   
  ”Gå inte ensam i de här trakterna.”
   
  Visst, vi läser ju dagligen och stundligen om hur svenskar som går ut i skogen blir uppätna av vargar… Då är risken större att möta en ilsken älg.

 25. Pehr Björnbom

  bom #22,
  Det där med tryckluftshorn verkar vara en bra idè. Jag funderar att köpa ett på Jula. Det kan ju vara bra mot hundar också.  

 26. Thomas

  Pehr #23 100% säkerhet går aldrig att uppnå för någonting. Med tanke på hur extremt liten risken är är det helt enkelt inget man behöver oroa sig för. Världen är stor och letar man runt i globala nyheter under flera år kan man hitta de mest extrema och absurda sätt att dö. Går du omkring och oroar dig för dem alla? I somras kunde man läsa om en kanotist som dödades av en svan. Blir du rädd att ge dig ut på vattnet efter det?
   
  Av någon anledning är typ varg och haj sedda som långt farligare än de faktiskt är. Vargen anspelar på gamla myter, och för hajen var det i huvudsak Cousteau som skapade den moderna myten för att det gjorde sig bra i hans filmer.
   
  ”Vad är det för rovdjurspolitik där allt går ut på att göra det så bra som möjligt för rovdjuren men där inget görs för säkerheten för de människor som bor i rovdjursområdena?”
   
  De enda anfall som skett i Sverige av rovdjur i modern tid är från björnen, och då är det av någon anledning nästan alltid jägare som angrips. Vad skall man göra för folks säkerhet mot vargen när det inte finns något relevant hot att säkra mot? Vad gör staten för att skydda folk från de långt farligare getingarna?
   
  ”En ensam obeväpnad människa, speciellt den som inte är så stark, är för övrigt ett lätt byte för vargar, ungefär som ett får.”
   
  Bortsett då från vargars instinkt att vara rädda för människor.

 27. Pehr Björnbom

  Mer om Candice Bergertragedin.
   
  Förloppet när vargarna tog Candice Berner är mycket intressant. Hur vargarna gick till väga har rekonstruerats, om än inte fullständigt, av utredarna av tragedin vid Alaskas myndigheter.
   
  Det verkar som hon först angripits av en varg på vägen efter att hon vänt tillbaka i riktning mot byn. Hon har därvid förlorat först den ena vanten och sedan den andra. Den andra vanten saknade tummen. Samtidigt har en annan varg sprungit uppe ovanför vägen bland buskarna.
   
  När Candice Bergen faller första gången efter hundra meter så beror det förmodligen på att den andra vargen hoppar fram ur buskarna och attackerar henne. Av blodspåren har hon nu blivit ordentligt skadad men tar sig upp och kommer ytterligare en bit innan hon faller på nytt. Därefter försöker hon tydligen undkomma genom att krypa från vägen ner en bit på slänten nedanför vägen men där tar det slut vilket markeras av en stor blodansamling. När kroppen sedan flyttas av vargarna är den av spåren att döma livlös.
   
  Vargarnas agerande framstår alltså som ett effektivt samarbete där framgången beror på den andra vargens förmodligen för Candice Bergen överraskande uppdykande.
   

 28. bom

  Pehr Japp! Och ett golfparaply är bra även när det regnar.
  Thomas genetisk rädd va och resten? Du pratar  skit som vanligt (och jag tror Du vet om det!) men Du har rätt i att är man inte en kompetent skytt så är skjutvapnet ett klent skydd. Det var illa att vi blev av med värnplikten.

 29. bom

  Pehr Har Du inte sett dom där förskräckliga filmerna där vargflockar tar ner bufflar. Är buffeln fullvuxen (1000 kg) så tar det lång tid – i värsta fall ett dygn. Är det en kalv så går det mycket fortare.
   
  Det finns fall där jag kan tänka mig att fråga Thomas om råd – detta är inte ett sådant!

 30. bom

  Att 200 års vargstatistik framställer vargen som så ofarlig som T hävdar  beror för 1800talet att de hade kunskap som vi förlorat. Under 1900talet hade vi nästan inte varg och heller inga ”vargolyckor”.
  Björn och gris har har faktiskt känslor som kan beskrivas som ”hämdbegär” väl utvecklade. Det är därför som eftersök kan vara farligt vid dessa arter.

 31. bom

  Nu kan vi nog stänga vargbrevlådan!

 32. Pehr Björnbom

  Thomas #26,
   
  Vad du skriver om att vargar instinktivt undviker att attackera människor stämmer inte med vad rapporten säger. Från Conclusions and Recommendations framgår att så inte var fallet när det gäller Candice Berner. Det var fråga om en aggressiv attack av vargarna som ville ha ett byte. Man framhåller också att vargattacker på människor är dåligt förstådda (se mina fetningar):
   
  DNA, forensic evidence, and eyewitness accounts all indicate wolves killed Candice Berner on the evening of March 8, 2010 following an encounter with healthy wolves. This appears to have been an aggressive, predatory attack that was relatively short in duration. Wolf attacks on humans in North America are rare, and, as a result, poorly understood. While this is not the first incident of a wolf attacking humans (McNay 2002), this investigation is the first where DNA evidence has been collected to confirm wolf involvement. There was no evidence in this case indicating that wolves had become habituated to or began defending local food resources. We found no evidence from the local wolf population or the culled wolves that indicated biological factors such as disease that may have predisposed the wolves to attack. The single culled wolf known to have been involved appeared healthy and in excellent condition.
   
  Rapporten framhåller också att man måste räkna med risker och att det verkar som att det är ensamma människor som framförallt kan bli mål för en attack:
   
  Jogging alone and other solo activities in remote parts of Alaska entail inherent risk, but an attack by wolves is not considered to be a risk commensurate with bear attacks, inclement weather or personal injury. Evaluation of other human-wolf encounters (McNay 2002) suggests that threatening behavior from wolves has been averted when more than one person was involved in the encounter; however an encounter documented in Saskatchewan just prior to the attack on Kenton Carnegie documented the aggressive behavior of wolves towards two adult men (McNay 2007).
   
  Självklart ger en sådan rapport från myndigheterna även lugnande besked. Men till syvende och sidst är det bara på dig själv det hänger vilken risk du vill ta:
   
  In spite of the findings in this report, wolves are no more dangerous than they were prior to this incident, and people should not be unnecessarily fearful. However people should be mindful of the potential harm that wolves and other wild animals are capable of inflicting and always try to maintain a safe distance from wolves and other wild animals they encounter.

 33. Thomas

  Pehr #32 Som jag också skrev är en instinktiv rädsla inte 100% skydd. Det finns alltid avvikare, det är så instinkter skapas och försvinner genom generationerna, och det finns alltid situationer där jaktinstinkter tar över. T o m våra tamhundar ger sig i enstaka fall på människor.  Du har lyckats hitta ett extremfall, men behandla inte det som om det är något normalt!
   
  Som de också skriver i den där rapporten ”but an attack by wolves is not considered to be a risk commensurate with bear attacks, inclement weather or personal injury” Det gällde visserligen för Alaska, men är lika sant här. Själv skulle jag också lägga till jägare som en större risk den tiden på året. Min fråga om varför det är just varg man skall oroa sig för kvarstår.
   
  Rädslan är dessutom något av ett nytt fenomen, skapat under tiden vi inte haft varg i Sverige. Man gillade inte vargen när den fanns här utan såg den som skadedjur, men rädd för den var man knappt, och betänk att på den tiden fick pojkar och flickor gå ensamma och valla får, en situation som gjord för att bli anfallen.

 34. Pehr Björnbom

  Thomas #33,
   
  Återigen försöker du bagatellisera riskerna jämfört med vad rapporten säger. Detta är sista stycket i Conclusions and Recommendations (mina fetningar):
   
  ADF&G has safety guidelines available for those who live or travel in areas where there are wolves. In light of the tragic incident reported here, we recommend that members of the public who may encounter wolves review these guidelines. A list of information available and URL links to downloadable brochures on ADF&G’s website are presented in Appendix C. While following safety guidelines provides no guarantee that a wild animal will not attack, doing so may prevent attack or injury.
   
  När skall vi få säkerhetsråd från våra svenska myndigheter för alla här i Stockholmstrakten som kan möta varg på skogspromenaden eller joggingturen?
   
  Lägg märke till formuleringen In light of the tragic incident reported here dvs. dessa säkerhetsråd rekommenderas alltså speciellt i ljuset av tragedin med Candice Berner, som en följd av den nya kunskap som utredningen av denna tragedi har tillfört. Denna nya kunskap går delvis på tvärs med de gamla föreställningar som du gett uttryck för i dina kommentarer.
   

 35. Björn { 06.08.12 at 21:49 }  @  i Sverige  så  får  man  inte  ens  köpa  en  startpistol!
   
  Och  ingen  jägare  får idagens  Sverige  licens  på  halvautomatiska  ak 47  gevär  med  stora  magasin  efter  sista  årens  tragiska  mord  i  Sverige Norge.
  Och  att  bli  medlem i  en  skytteklubb  i  några  år  är  bortslängd energi  då  det  är endast  kaliber  22  som  inte  biter  på  vargar  eller  björnar  då  man  teoretiskt  fiskar aborre  i  skogstjärnen  i  tiomilaskogen eller  plockar  blåbär  hjortron..

 36. Thomas

  Pehr #34 Det är skönt att ni på den här bloggen har några verkliga risker att slåss mot som vargar och vindkraftverk…

 37. Pehr Björnbom

  Thomas #36,
  Verkar nästan som ett hjärnsläpp från din sida då konsekvensen av vad du säger är att klimathotet inte innebär någon risk  🙂

 38. Börje S

  #36 Thomas
  ”skönt att ni på den här bloggen har några verkliga risker att slåss mot”
  Precis som ni miljöförstörare: Köttfria måndagar för människor, dock inte för de gulliga vargarna, skattefrihet för cykelreperatörer, skattelättnader för folk som tankar bilen med de svältandes matranson, lagstiftat tvång att kontaminera hemmiljön med kvicksilverlampor, trots lag emot all kvicksilverhantering. 200 meter höga vindflöjlar ska vanpryda skog och mark i hela landet, allrahelst på naturskyddade områden och gärna stick i stäv mot kommunernas vetorätt.
  Och så den där helt obegripliga, obesvarade kärleken till vargarna. ”Trettio får rivna, pah, vad är det mot det ljuvliga att ensam möta en hungrig vargflock under bärplockningen?”
  För en äkta miljöförstörare är mötet med vargen värt hur många rivna får som helst. ”Dom där bonnlurkarna får skylla sig själv som har staket kring sina djur.” Staket, det är fult det för en miljöförstörare.
  När ska ni, kära miljöförstörare, präktiga vegetarianer som ni är, föreslå vargarna en köttfri måndag?

 39. KF

  Thomas, jag tycker du ska hålla truten om människors oro för varg så länge du inte packar din ryggsäck och ger dig ut på vandring helt själv i en vecka i ett vargrevir. Sen kan du prata. Du är stor i orden, dj-a 08. Put the money where your mouth is!

 40. Börje S

  Ju mer jag tänker på Miljömarodörernas (MP och CP) framfart med etanolbluffen och vindkraftsbluffen desto mer förbannad blir jag. Inte blir jag gladare av att veta att de politiker som dragit fram skiten har stora ekonomiska intressen i miljömarodörskapitalismen.
  Miljömarodörskapitalister!
  Allt eländet p g a av Sagan om den Globala Uppvärmningen, som alla inom miljömarodörspartierna MP och CP tror på bortom all vett och sans.
  Åtminstone säger de det, ty i Sagan om den Globala Uppvärmningen finns multum med skattebetalarpengar att hämta för den som är tillräckligt samvetslös och fräck.
  Hur mycket kostar ett vindkraftverk? En som berättat om miljömarodörernas framfart i sina hemtrakter trodde att det rörde sig om 100-tals millioner. 
  Johnny, du har redan berättat om vilka miljöförstörande åtgärder som krävs för bygget. Kanske du kan ge oss en uppfattning av kostnaderna också? Så att vi lite bättre förstår vad som driver miljömarodörerna MP och CP.
  Etanolsubventionerna leder till skitig oljepalmsmonokultur på regnskogsmark i t ex Sumatra. Skiter väl miljömatodörerna i.
  Etanolsubventionerna leder till urskogsavverkning för skitig sockerrörsodling i Brasilien. Skiter väl miljömarodörerna i MP och CP i.
  Miljömarodäörerna TROR på Sagan om den Globala Uppvärmningen. Det är deras religion. Med tanke på fåntrattspolitiken i MP med skattefrihet för cykelreperatörer och liknande, så kanske det är logiskt att de går på en sådan saga. Homepatiförespråkare och kristallterapiutövare bildar grunden i partiets underlag.
  Kina registrerar årligen fler bilar än hela bilparken i vårt land. Kineserna bygger kolkraftverk hej vilt. Ändå vill miljömarodörpartiet Miljöpartiet att Sverige ska drastiskt minska sina koldioxidutsläpp (lägst i de ”utvecklade” länderna) så mycket att många av oss kommer att döden dö.
  MP:s politik är så bottenlöst korkad att det inte finns ord att nog beskriva den kolossala dumheten.
  Att forskarutbildade människor med synbarligen hög intelligens och god formuleringsförmåga som dessutom stoltserar med stor(?) kunnighet inom snart sagt alla områden gått på Sagan om den Globala Uppvärmningen är milt sagt anmärkningsvärt. Det tycks inte spela någon roll hur vanvettiga åtgärderna är, har de siitt ursprung från Religionen om den Globala Uppvärmningen, så ska de försvaras sista andetaget, vad de forskarutbildade än tänker i sitt stilla sinne när inge hör vad de tänker.
  Sagan om den Globala Uppvärmningen, en religion, marknadsförd som en sådan och det största vetenskapliga bedrägeriet i världshistorien. Inte bara vetenskapliga utan den största bluffen sedan våra tre traditionella religioner från mellanöstern tog sitt färste hos folk och fä.
  För den sant religiöse gäller inte vetenskapens metoder. Vetenskapens metoder är ett hot mot den religiösa tron.
  Den forskarutbildade accepterar inte de traditionella religionerna ty de håller inte för vetenskaplig granskning.
  Men när Sagan om den Globala Uppvärmningen sväljs med hull och hår av en forkarutbildad, då upphör tydligen vetenskaplig granskning att gälla.
  Förutspådd hotspot gick ej att finna – fel på mätinstrumenten, religionen gäller.
  Förutspådd uppvärmning uteblev – det är sotets fel, religionen gäller.
  Förutspådd havsnivåhöjning uteblev – Colorado måste justera, religionen gäller.
  Förutspådd uppvärmning av haven – den har smitit förbi Argobojarna! the religion still rules
  Visst är det en genial affärsidé, denna Saga, genomtrumfad med största hänsynslöshet och med till synes obegränsade resurser.
  När ska detta gigantiskt gemena skurkstreck avslöjas?
  Avslöjat är det i och för sig redan, men NÄR ska kunskapen om världens största   svindleri komma ut i offentligheten? Våra miljöförstörarjournalister mörkar, Public Service sviker sitt uppdrag och fortsätter att förvilla sina lyssnare och banker och näringsliv spelar med i bedrägeriet, trots att de VET.
  Tur för mig att ingen i släkten drabbats av vare sig infarkt eller hjärnblödning. Ibland, när jag tänker på vad miljömarodörerna håller på med så bultar det oroväckande i tinningarna. Ska jag bli den första i släkten som drabbas av någon av nutidens vanligaste dödsorsaker?
  Lyckligtvis finns TCS så att jag kan ge uttryck för min ilska då och då, annars vete fan hur det gått. TCS räddar antagligen livet på mig.
  Heja TCS! Må bloggen komma upp i millioner läsare så snart som möjligt! Och kanske är det snart läge att starta en tidskrift på papper. Jag bidrar gärna till startkapital, tyvärr är min ekonomi usel, så det kan inte bli särskilt mycket. Men det är säkert mänga fler än jag som skulle satsa en liten skärv på projektet.
  Tänk själv! Med Ingemar som ledarskribent, Pehr Björnbom och Peter kör informativa artiklar, Lenas betraktelser och Slabadang som tidningens hyllade pamfletist eller vad det heter. 
  Namnförslag ”Nej, nej, tro dem inte!”
   
   

 41. Börje S

  Lars Bern har varit aktiv i miljöarbete sedan långt tillbaka, när sådant arbete var seriöst och inte var det kvalificerade skojeri som det numera utvecklats till. Jag ger här ett värdefullt citat ur det han publicerat i Newsmill och i Elbranschen utan att ge en egen kommentar förutom denna:
  SÅ SOM HAN BESKRIVER DET NEDAN, SÅ ÄR DET! (Och det tog alltför lång tid för mig att äntligen förstå det.)
  ”Ständig jakt efter problemområden
  Organisationerna söker ständigt efter problemområden som kan motivera mer överstatlighet. För både FN och EU har de globala miljöfrågorna erbjudit en oemotståndlig arena för att utvidga sin intressesfär. Båda organisationerna har haft starka egenintressen i den klimathype som man blåst upp under de senaste 20 åren. Oerhört stora belopp har investerats i propaganda för att skrämma opinionen med kommande klimatkatastrofer, till att acceptera mer överstatlig makt.
  FN bildade 1988 sin klimatpanel IPCC med uppgift att kartlägga hur människan påverkar klimatet. Vetenskapen om vilka faktorer som styr klimatvariationerna på jorden är bara i sin linda. Att i det läget börja försöka kartlägga bara en enda faktor bland hundratals, handlade givetvis bara om att hitta anledningar till överstatliga politiska beslut.
  FN var aldrig intresserat av t.ex. hur variationer i molnbildning, havsströmmar, planetbanor, solaktivitet eller kosmisk strålning påverkar klimatet. Den insikten skulle ju inte ha gett FN någon roll att spela. EU och andra politiska kretsar med intresse av global centralstyrning och planekonomi krokade entusiastiskt på klimathypen.”
   

 42. Martin

  Vi får i det här sammanhanget inte glömma den söta isbjörnen som är så hotad av uppvärmningen. Nordnorska tidningen Nordlys har i dag en fin skildring av incidenten som inträffade för ett år sedan på Svalbard.
  http://www.nordlys.no/
   

 43. Ann L-H

  Börje S. – # 40 o # 41! Det har varit relativt tyst från din mest sprakande sida ett tag, VÄLKOMMEN tillbaka.

 44. Thomas

  Ja, ni här vill tydligen ha en gullig natur där bara små och söta djur får finnas, eller är det en kommersiell natur där bara lönsamma djur får  finnas ni vill ha? Vargen är en del av vår natur och att säga att de som vill ha kvar den är ”miljöförstörare” är barockt. Felet med fåren var inte att man hade stängsel utan att man hade öppet mot vattnet eftersom tydligen ingen tänkt på att vargar kan simma.
   
  KF #39 jag har vandrat på Mount Kenya där man har vildbufflar, leoparder och elefanter att oroa sig för. Jag har dykt bland hajar och badat i sjöar med alligatorer. Inte för att jag är så jäkla macho utan för att riskerna faktiskt är extremt små. Jag har vart uppåt Riala en gång, men chansen att få se vargarna är så liten att jag inte har tålamod att leta.
   
  Vill du se på verkliga risker ta och ge dig in till stan: luftföroreningar, trafik, en massa folk av vilka en inte helt försumbar andel är potentiellt våldsamma. Jag har haft ett flygplan som kraschade mot ett hus ett par hundra meter bort. En galning som gick omkring och slog ihjäl folk med järnrör ett par kilometer bort. Vargar, pyttsan!

 45. Labbibia

  Thomas# 44
  Vaddå människor våldsamma och begår brott? Det är inte bara vargar som beter sig illa. Här en berättelse om björnar som gjort inbrott i en stuga i Norge….De rensade ALLT ätbart! Till och med pilsnern drack de upp…. 😛
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15221767.ab

 46. Björn

  Det finns vissa likheter mellan varg och vindkraftverk. De som bor långt från dessa företeelser tycker inte att det är något problem, men de som bor i närheten ser konsekvenserna och vill därför inte ha dem som grannar.

 47. Christopher E

  Jag vet att min åsikt inte räknas av vissa då jag bor viserligen på landet men i ett landskap med bara enstaka besök av vargar (har dock nära släkt i varg- och björnrika trakter), men jag tycker ändå Thomas har vettiga åsikter här som jag i stort håller med om.
  Ingenting talar för att vargen är ett särskilt farligt inslag i vår miljö jämfört med alla andra större risker vi utsätter oss för. Det vore bra tråkigt om vi i Sverige som är relativt glesbefolkat inte kan några större rovdjur som björn, varg, järv, lo mfl i vår biologiska mångfald.
  Risken att bli uppäten ser jag som försumbar. Hundrar som tas ut i naturen är på ägarens risk. Den enda relevanta frågan är djurhållning och hur man ska lösa de skador den får.
  Liksom Thomas har jag rest runt på flera platser i världen där det lever djur betydligt farligare än varg. Ändå är överlag inställningen att dessa ska finnas och skyddas, inte utrotas. Ta tiger och isbjörnar tex, som är mycket farliga. Ingen föreslår på allvar att de ska skjutas bort helt (fast tigern ligger pyrt till ändå). Trots ett antal hajattacker varje år är man överens om att hajar ska skyddas som en viktig del av ekosystemen. Osv.
  Själv fick uppsöka läkare igår för cortisonbehandling efter ett mindre begåvat försök att med en spade försöka avhysa ett jordgetingbo bredvid trädgårdslandet (jo, jag hade klätt mig ordentligt, trodde jag). Så för mig är getingar farligaste djuret just nu… Annars ligger väl vildsvin och älgar högt på listan tack vare trafikrisken.

 48. Peter F

  Tänk att vargfrågan väcker så mycket känslor. Märkligt. Vi kanske skulle ordna en traktordemonstration mot vindkraften.
  http://op.se/lanet/harjedalen/1.4971652–vi-vill-ha-noll-frilevande-vargar-i-sverige

 49. ThomasJ

  Är Irlands o/e EUs (inkl. Sverige) program för förnybar energi lagenligt?
  Översatt ( ~ ) från rubriken i nedan, ytterst intressanta blogg-inlägg av
  Pat Sword som tagit sig an vkv-vansinnet från flera, till synes mycket lovande aspekter – ett ’MÅSTE-läsas’:
  http://www.turn180.ie/?p=609
  Av intresse kommer att vara huruvida dessa [o/e delar av] Pats ’findings’ rerspektive utslag har/kommer att ha/få/ konsekvenser i nordkoreanska ankdammen – tänker bl.a. på diverse av regeringen fastlagda ’mål’ avseende ’förnybar energi’, fossilfri transportsektor, diverse myndigheters ’agerande’ [läs Energimyndigheten, Svenska Kraftnät m.fl.], den i allra högsta grad dubiöst tillkomna (därtill grundlagsvidriga) ändringen av tillståndprövning för vkv (augusti 2009), samt, inte minst, att samtliga vkv i landet EJ uppfyller EUs tvingande maskindirektiv, de är inte ens teoretiskt prövade av ansvarig myndighet (Arbetsmiljöverket, som blåljuger när de hävdar att s.k. marknadskontroller utförts)!!!
  h/t Bishop Hill för senaste update:
  http://bishophill.squarespace.com/blog/2012/8/6/gordon-hughes-on-the-economics-of-wind-power.html
  (ytterligare länkar i den tråden)
  A can of worms has [hopefully] been opened!
  Utengemärkt bra!  😀
  Mvh/TJ

 50. Peter F

  Lite vargfakta http://www.de5stora.com/omrovdjuren/varg/farlig/

 51. MattiasL

  Tänk att jag för en gångs skull helt håller med Tomas!
  I vanliga fall tycker jag verkligheten är frånvarande i Tomas kommentarer, men i detta fall är vi helt överens. Och nej, jag bor inte i 08-område utan i Värmland och har inte blivit uppäten än. Inte ens sett varg trots aktivt uteliv. Här på TCS brukar ju verkligheten vara viktigare än teorier och datormodeller. Varför inte så i detta fall?  För övrigt har jägare ihjäl fler människor än varg någonsin gjort. Skyddsjakt på jägare kanske?..
   

 52. Staffan

  ”I Sverige och Norge förekommer vargen i de nordligare delarna samt vid fjällryggen icke sällan…  I öfriga delar af Sverige, där den tidigare ock förekommit, visar den sig numera knappast.”  (Men det var då, det.)
  ”Som den dessutom dödar flera djur, än den strax förmår förtära, kan den anses för Europas skadligaste rofdjur.”  (Nordisk Familjebok ”Ugglan” 1921)
  Om du ska släppa dina 7-8-åriga barn till skolbussen, någon kilometer bort, då tycker du väl det bara är trevligt om det finns varg i trakten?  (Murvlarna på Söder tycker det är jättefint!)

 53. Peter F

  Var är vargen,,,,,,,,,,,,,,,
  http://www.google.se/#hl=sv&gs_nf=1&cp=8&gs_id=w&xhr=t&q=var+%C3%A4r+vargen&pf=p&sclient=psy-ab&site=&source=hp&oq=var+%C3%A4r+v&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=6f858c5c85f260af&biw=1169&bih=606

 54. Våra förfäder utrotade Vargen kring förra sekelskiftet,man levde mer
  i samklang med naturen vid den tiden.
   Vargen är ett skadedjur som inte behövs,tyvärr fick även björnstammen en minskning kraftigt,men stammen av björn är ändå relativt hygglig.
  Men sedan rovdjurs romantiker fick ideen att inplantera vargen,som
  dessutom är en relativt dålig stam.
  Där står vi nu med en vargstam som egentligen inte behövs,skydds-
  jakt  måste tillgripas för att hålla den i något sånär i schack.
  Man kan aldrig lita på en varg,farlig nej.
  ALI.K.

 55. wannabe ekosof

  MattiasL #51 ”Här på TCS brukar ju verkligheten vara viktigare än teorier och datormodeller. Varför inte så i detta fall? För övrigt har jägare ihjäl fler människor än varg någonsin gjort. Skyddsjakt på jägare kanske?..”
  Jägare har även ihjäl en massa ”livsfarliga” älgar, älgar som ju är farligare än varg enligt Tomas. Kunde detta älgdödande kompensera för övriga risker?
  Var och en av oss  kommer ändå att dö men vore det ändå rimligt att misantroper som föreslår skyddsjakt på människor åtminstone gör en vägning och riskkalkyl av den dömdes fördömda verksamhet före domen?
  Nåja, den största risken, har vi nu lärt oss, är ändå att våra CO2 utsläpp kommer att döda oss, så kanske fri jakt på alla är det enda rätta sättet att undvika risken att dö. ”överflödig sarkastisk paradox-smiley” 
    

 56. Thomas

  Staffan #52 ”Om du ska släppa dina 7-8-åriga barn till skolbussen, någon kilometer bort, då tycker du väl det bara är trevligt om det finns varg i trakten? ”
   
  Det var en snyfthistoria om det där strax efter att vi fått varg till Värmland. Familjer som inte vågade låta sina barn gå till skolan längre. Sen var någon journalist ofin nog och komma dit en helg och fann barnen lekande ute i skogen. Tydligen trodde föräldrarna att vargen hade femdagarsvecka.

 57. Börje S

  Det jag tycker i frågan om vargarna är att låta naturen ha sin gång. I det konceptet ingår att om vargar massdödar inhängnade får, så skjuter man vargen.
  Det här vanvettet med bedövningssprutor, radiosändare och helikopterspaning och annan kostsam bevakning av vargarna är inte bara dyrt utan också löjligt och helt meningslöst.

 58. Palle136

  Thomas #44: Jag skulle uppskatta en beskrivning av dig hur man bygger ett godkänt rovdjursavvisande stängsel mot öppet vatten. Vi vet sedan någon månad sedan att vargen simmar den gick runt och var ofarlig på Gräsö… glöm inte att ta med strandskyddet i din beskrivning.
  Att du är en ivrig naturturist har jag väl haft på känn länge men jag blir så klart bekymrad över ditt myckna resandes inverkan på klimatet.
  Och att vi numera kan placera dig någonstans mellan Fridhemsplan-Åkeshov-Bromma förvånar väl inte heller, det är väl där den ”rödgröna”-linjen går.
  Förklara gärna relevansen i de farligheter du möter där med att återinföra ett problem på landsbygden.
   

 59. Peter F

  Rovdjursangreppen redovisas här http://www.viltskadecenter.se/index.php?option=com_content&task=view&id=30&Itemid=46 
  Mycket väsen kring denna fråga kan tyckas.

 60. Palle136

  Peter F: På s.15 i rapporten så har du en hockeyklubba som skulle göra  självaste Mann grön av avund. Och till skillnad från hans klubba är det mänskliga avtrycket i form av licensjakt omisskännligt och hade alltså avsedd verkan.

 61. Staffan

  Svenskar klarar sig själva, i alla fall ute på landet.  Får man varg i närheten, och har en bössa, brukar det där reda sig…

 62. Peter F

  Jämfört med rennäringens problem med rovdjur är vargens framfart i mellansverige en bagatell som inte ens förtjänar att debatteras.
  http://www.de5stora.com/illustrationer/fil_20101202142826.pdf

 63. Palle136

  ”en bagatell som inte ens förtjänar att debatteras.”  Nu känner jag igen tonläget bättre…tänk att polityren rinner av så snabbt…

 64. Peter F

  Palle136 #63
  Fakta Palle, fakta. Några hundra tamdjur i mellansverige jämfört  med tiotusentals renar. Kom ut till verkligheten.

 65. Palle136

  Peter f: Jag tackar för din inbjudan till verkligheten. Jag har 60 Gotlandstackor på en gård i Norduppland. Var finns du någonstans?
  Eftersom du verkar ömma för samerna så antar jag att du sympatiserar med deras lösning på rovdjursproblematiken. Och när du gör dina jämförelser så antar jag att du tar med i beräkningen att kostnader för mark och foder skiljer sig ganska markant så även ersättningar för skador.
  Så om du själv känner för ett litet besök i verkligheten så kan du komma hit och röja elstängsel istället för att sitta och clowna dig bakom ett tangentbord.
  Men eftersom du redan tagit på dig att bedömma vad som får diskuteras så föreslår jag att vi bryter vårt lilla meningsutbyte här. 

 66. Peter F

  Palle
  Jag har deltagit i rovdjusdebatten i norrländska tidingar i åratal och drivit på att stödet till rennäringen måste läggas ner. Ekonomiskt är den bankrutt även med  statens insatser. Staten har också lovat rennäringen ett vargfritt norrland, vilket bl a innebär att länsstyrelserna regelmässigt beviljar skyddsjakt på alla vargar som passerar genom betesområdena.- Jag skulle också vilja ha 60 tackor och bidrag från staten för skyddsåtgärder. Vad oroar du dig för ?

 67. Problemet med vargen är inte enbart för Samer utan även för djur-
  ägare,och för allmänhet ej kan ta med sina hundar i naturen här i
  mellan Sverige,detta kan konstares av de inlägg på denna blogg.
  ALI.K.

 68. Palle136

  Om du vill ha 60 tackor så föreslår jag att du köper det. Det gjorde jag. Gårdar finns på hemnet.se. Men någonting säger mig att du inte äger någonting och att du inte skulle klara av det heller. Det brukar vara så…
  Och jag har inte fått några bidrag för skydd, jag hade för lite djur vid ansökan och reglerna ändras hela tiden så jag pröjsade och byggde själv. Det blev dyrt men då har jag köpt mig rätten att be experter på sidlinjen att hoppa åt h-e… 

 69. Men visst finns där likheter mellan varg- och klimatdebatten.
  Hela klimatdebatten, och allt som hakar på i dess kölvatten har ju ett enda budskap:
  Vargen kommer! 
  (Kanske! Om hundra år, eller iaf nån gång. Och då kan den vara jättestor, det kan vi inte utesluta. Nästan alla framtids-varg-experter håller med)
  Och med  det ’hotet’ försöker man motivera både sin existens, sin egen upphöjdhet, och rättfärdiga att man både skall kunna leva på vad andra jobbar ihop samt inte sällan även få (vara med iaf och) diktera hur dessa ’andra’ borde leva sina liv:

 70. bom

  #47 CE
  Eld hjälper bra mot jordgetingar. Gången kan vara lång och vindlande men en redig nattbrasa (när alla är inne) ovanpå flyghålet är prima. Skinnställ och integralhjälm med halsduk är fint om man skall välja den jobbiga modellen.
   

 71. Peter F

  Palle,,,jag ägnar mig åt fiske, jord och trädgård och avtackar mig från dina minst sagt låga påhopp. Jag hoppas dina får mår bättre än du.

 72. KF

  Thomas #44
  En helt orelevant ”titta en fågel”-kommentar. Ut och kampa i ett vargrevir. Helt själv, utan djurskötare och reseledare. Ett möte med en vargflock lär säkerligen tvätta bort din stöddiga attityd!

 73. Thomas

  KF#72 Kan du garantera mötet med vargflocken ställer jag gärna upp.

 74. Gunnar Strandell

  Börje S #57
  Jag håller med om sista stycket.
  Och effekterna har gett ett TV-program där man ömmade för en kvinna som flyttat till ett ställe i skogen för att kunna leva med sin elallergi.
  Men nu hade det kommit en varg till området och den bar på ett elektroniskt halsband, så det var dags att flytta igen.
  Jag känner sympati både för vargen som skjuts med sömnmedel för att tvingas bära halsband och för kvinnan som inte har något emot vargen men ogillar halsbandets sändare. 

 75. KF

  #73
  Ut i Värmlandsskogarna bara, de dyker nog upp vad det lider. 

 76. Thomas

  KF #75 som jag skrev tidigare har jag inte tålamod att vänta så det får vara. Vargar är en sak, men mygg, nej tack 🙂

 77. Thomas, jag tror inte det är många som tror att du verkligen skulle leva som du lär, och ffa vill att andra borde leva. Inte när det kommer till kritan. Posera lite med att cykla och avstå chartersemester, det är OK. Kanske tom tälta i skogen (bara någon skjutsar dig tillräckligt nära), men det mesta miljömupperiet är dessväre nog bara den slags varmluft som är helt tom på energiinnehåll …

 78. Christopher E

  Bom #70
  Jag frilade toppen på det underjordiska boet (som liknande ett vanligt getingbo så de har grävt ut rejält,) hällde i lite bensin och tände på. Grävde sedan upp alltihopa och eldade igen. Vattenfyllde sedan kratern. Idag mumsade skator på vita larver. Jag hoppas getingarna förstod vinken fast den var fin.
  Jag har ingen hjälm, men neddragen mössa, handskar och vinterjacka. Det värsta var getingen som slank upp i ärmen och stack. När jag skulle få ut den blev jag stucken i ansiktet också.

 79. bom

  Stucken i ansiktet var inte bra. Min granne utvecklade getingallergi av ett sådant stick som tog nära en nerv. Nu hänger hans liv på den autoinjektor som läkarna försett honom med och han aktar sig noga för getingar.
  Ett getingbo på vinden tar man enkelt med påsdammsugare och en strålkastare. Likaledes när dom har alla försvarare inne för nattvila. En förlängning av dammsugarröret lånad från dammsugare 2 (eller grannen) är aldrig fel. Putta lätt på getingboet och sug in utflygande i dammsugaren tills dom tagit slut. Om någon geting skulle avslöja dig släck strålkastaren (dom kan inte navigera i mörker) och fortsätt sedan. Sätt ugnen på 150 grader innan. Tag raskt ut och försegla påsen samt stoppa den i ugnen. Nu lär jag väl bli kritiserad av T för att jag ugnssteker getingar också. För somliga är egenrättfärdigheten ett rusgift!

 80. Christopher E

  bom #80
  Tack för tipsen! Hoppas jag slipper getingar på kallvinden (sitter insektsnät i alla ventilationsöppningar in) men man vet ju aldrig.
  Själv är jag återställd nu efter cortison och ett par piller jag fick. Har aldrig haft allergi vad jag vet, men de många sticken framkallade en reaktion där jag var utslagen och illamående på kvällen. Dagen efter var armen så svullen att kollegorna tvingade mig till doktorn.
  Lite kusligare var att min dotter på 1,5 år lekte nära boet innan vi upptäckt det. Som tur var fick hon bara ett stick och sprang därifrån.