Året utan sommar


Ja, inte har det varit något vidare här i Sverige i stort, och i norr tydligen sämst. Det lär dock inte vara så ovanligt att meteorologdefinierad sommar uteblir där. Expressen rapporterar om det hela här.
Våra media har ju annars mestadels varit fokuserade på en tillfällig värmehändelse, som fick några millimetrar av ytlagret av den flera kilometer tjocka Grönlandsisen att tillfälligt smälta. Sammanhangen missuppfattades kapitalt av många nyhetsredaktioner och har tagits upp i flera inlägg här på TCS.
Mellanvästern i USA har däremot haft värme i överflöd en längre tid, men det var visst värre för ca 50 år sedan. NASA diskuterar detta i sitt senaste mailutskick, på ett balanserat sätt – ”The summer of 2012 – too hot to handle?”.  Junitemperaturerna syns nedan – men visst är det kallare än normalt genast utanför centrum av bilden.
image full
Och här fortsätter allt som vanligt.  Vår ThomasJ rapporterade i går vid 10:15-tiden i en kommentar här på TCS: ”P1:s ‘Godmorgon världen’ sänder just nu ett, som vanligt, propaganda-klimathots-inslag med ‘öppningen’ att en av de allra ‘tyngsta’ ‘skeptikerna’ nu ändrat uppfattning, guess who? Just det, Mueller of Berkeley… Uppbackning, igen som brukligt är, av nonsensus maxiumum Johan Rockström…”
Man kan bara sucka. Jag orkade inte leta upp det hela på SR Play, men Lena gav ett referat i går.
Ni som följer TCS dagligen känner redan den egentliga historien om dessa händelser i veckan. Man får hoppas att allt fler vänder sig hit för att få en vettig rapportering i sakfrågorna.
En annan person som trots väsentligt större insikt i frågorna än exempelvis Johan Rockström förnekar sig inte heller – vad tycks om detta av Martin Hedberg: ”Extremväder, en regnig sommar och global uppvärmning – Kan man blanda en kall och regnig sommar med global uppvärmning?”  – jovisst, sen kommer de de vanliga skrönorna om att vädret håller på att bli allt mer extremt, där det är vått blir det våtare och där det är torrt blir det torrare, stormar och annat ökar och, och… med diagram och resonemang hämtade från James Hansen.
Jämförelserna slutar också av någon anledning vid 1950 – totalt nonsens, skulle jag kalla hans blogginlägg. Men alltid lurar det någon.
Jag tycker Hedberg är lika tragisk som Pär Holmgren – båda borde veta bättre i sakfrågorna. För något år sedan noterade jag en poster med reklam för ett föredrag för studenter på KTH av Hedberg – där presenterades han med text som sade att han hållit över tusen (!) Undrar vem som lyssnar/betalar och vad arvodet är?
Året utan sommar då? Som många vet avser det år 1816, och viktigaste faktorn verkar ha varit ett våldsamt vulkanutbrott i nuvarande Indonesien. Andra solrelaterade effekter kan ockå ha bidragit. Det var ju allmänt kallt dessa decennier, enligt historiska källor.
Tillsammans med solaktivitetsrelaterade faktorer, jag tänker närmast på något i stil med ”The Carrington event” år 1859 , och nya stora vulkanutbrott skulle vårt moderna och sårbara samhälle kunna lamslås under flera år.
Och det kan hända närsomhelst. I DN rapporteras just om ett annat ”1816” troligen via ett annat vulkanutbrott, vars globala effekter tydligen dödade totusentals i London – på 1200-talet, verkar det .
Mina tankar leds till ett besök på Nya Zeeland, och en utflykt till nära Rutorua, och en gigantisk sjö, som formades vid ett explosivt vulkanutbrott. I denna Wikipediaartikel sägs det ha varit 240000 år sedan, men jag minns mina värdar talade om något annat på kataklysmisk skala på 1200-talet, omnämnt i Kinesiska handskrifter. Ja, vem vet.
Anledning till personlig bekymran över eventuell klimatpåverkan på 100-årsperspektiv från atmosfärisk CO2 framstår i jämförelse som irrelevant, och bör om något leda till en förändring till det bättre. Det gäller också förutsättningarna för växtligheten på land och hav, som vi alla kolbaserade organismer är 100% beroende av.
Bygg ett stabilt och robust samhälle, och prioritera verkliga miljöfrågor. Klimatet kan inte styras eller kontrolleras.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Det blir OT. Har just sett Curiosity landa på Mars via Nasas live-sändning. Härligt att se!!
  Snacka om ingenjörskonst och teamwork!!

 2. Peter F

  Peter S
  Att vädret varit som sämst i norr är inte sant. Här i Umeå/Holmsund har sommaren varit sol och åter sol, torrast i landet. Campingplatserna norrut har varit fullbelagda, osv. Däremot har värmen uteblivit i fjälltrakterna, ett ganska vanligt väderfenomen.

 3. Gaupa

  Peter F # 2
  Jaa, Sverige är ju indelat i odlingszoner och Umeå ligger i zon V.
  Jag däremot bor i zon VII, fjälltrakter.
  Här är somrarna väldigt skiftande. Förra sommaren var också ganska sval,
  men några år innan hade vi ofta 26 +, så… Vintrarna skiftar ju också.
  Man har under en längre tid tänkt rita om denna zonkarta på grund av de
  förmodade klimatförändringarna så nu har de tydligen haft en enkät om
  folk märkt någon skillnad. Jag har inte experimenterat så mycket med träd
  och buskar. Satsar på tåliga växter så jag vet inte. Det finns ju härdade 
  äppelträd nuförtiden och grannar har testat. De växer väl sisådär.
  http://www.tradgard.org/svensk_tradgard/zonkartan.html 
   

 4. Erkan

  detta var kul? http://uppsalainitiativet.blogspot.se/2012/08/rattfylleribluffen.html

 5. Adolf Goreing

  #4 förmodligen skrivet från diket….

 6. Christopher E

  Ingvar Engelbrecht #1
  OT. Jag tittade också, helt fantastiskt. Nu väntar minst två år av detaljerade kemiska data och panoramabilder från marsytan. Att den komplicerade landningen med Sky Crane lyckades är verkligen en triumf.
  Men är du inte lite orolig  att bromsraketerna spred ”global warming pollution” på Mars… 😉

 7. Slabadang

  En kall blöt sommar!
  Precis tvärtemot vad SMHI klimatmodeller lovat. Det lovade ju varma torra somrar.
  SMHI:
  Det blir överlag mer nederbörd i Sverige i framtiden, särskilt i norr och under vintertid. Men ett förändrat klimat gör samtidigt att hela södra landet kan stå inför betydande problem med minskad vattentillgång på somrarna.
  Minskad tillgång på vatten under framtidens somrar

 8. Christopher E.
  🙂
  Stora vetenskapliga forskningsresultat i all ära men jag blir faktiskt mer imponerade av den här typen av mänskliga bedrifter. Många discipliner, många människor och många olika typer av människor i samarbete.
  Hemtagandet av Apollo 13 var en annan händelse som får mig att bli hänförd av vad människan kan.

 9. Peter Stilbs

  Kul att denna gren av NASA åter får glänsa. Det var ju lite tragikomiskt för något år sedan när en Marsfarkost förlorades, pga missförstånd om footpounds och Newtonmetres för bromsraketerna, eller liknande…

 10. Slabadang

  Muller ??? (Tack Jonas N!)
  Här läxar han upp alarmisterna rejält och han gör Al Gore ansvarig för att alarmismens björntjänst för vetenskapens förtroende bland folk. Intervjuarna blir totalt avväpnade och överraskade. En intervju UI definitivt inte kommer att länka till! Vem är denna man?
  Att kol är oljebiolagens största konkurrent och låter sig med hänflin alarmisterna marknadsföra dem som den stora fienden.
  http://media18.podbean.com/pb/f004ed2a3a65f124d37648b9ce45c1b4/501f9c4e/blogs18/277805/uploads/GreenFront080112.mp3

 11. Bim

  Ingvar Engelbrecht #8
  Håller med dig. Där finns inget slarv, flum eller gissninslekar. Allt är noggrant genomreglerat från materialval, hur saker skall tillverkas, vilka verktyg som tillåts användas och alla kontroller på vägen till färdig prylar.
  Har själv varit med och tillverkat detaljer för rymdindustrin via LME.
  Varenda skruv är förgylld och ytterst noggrant kontrollerad så inte det finns något magnetiskt material från verktyg etc som kan störa elektroniken.
  Allt hanteras i slutskedet med vita bomullsvantar. 
  Dessutom: Alla inblandade som jag träffat och jobbat med är hundra procent pålitliga och reko, från våra offerter till fakturering.
  Betalning kom alltid inom 30 dagar.
  Det var en fröjd att jobba för dom.
   När jag hör Rockis o co. fladdra omkring med sanningen efter eget tycke, så undrar jag i vilken värld de lever i.
   

 12. Staffan

  The “biblical storm” lashed swathes of the capital this morning as Britain’s wintry weather returned with a vengeance.
  Driving rain and thunder and lightening forced thousands of Olympic spectators to run for cover and threatened several key events on day nine of the Games.
  The men’s trap was also suspended due to ”lightning and dangerous conditions”, according to Australian officials.
  The torrential rain left scores of homes flooded in North Somerset following heavy rain, which also caused a landslip.
  Daily Telegraph:  ”London 2012 Olympics…” 5 aug
  http://www.telegraph.co.uk/sport/olympics/news/9453459/London-2012-Olympics-biblical-storm-lashes-capital-as-womens-marathon-starts.html
  Klimatkrisen blir bara värre!

 13. Labbibia

  Apropå färder till Mars. Läste häromdan att Indien beslutat sig för att skicka en sond till dit. Indien! Det tycker jag är enormt imponerande…..
  Gaupa: Tillbringade för många år sedan en knapp vecka sommartid i de svenska fjällen……Det misstaget gör jag inte om i brådrasket! 😀

 14. Pehr Björnbom

  Erkan #4,
   
  Satiren om rattfylleri har tydligen (enligt tips av Olle Häggström) inspirerats av en kommentar som jag skrev 3 augusti här på TCS.
   
  Det är kul tycker jag att man läser så noggrant här på TCS och att just denna kommentar har gjort så pass stort intryck att man kände att man ville parodiera den.

 15. Ingemar Nordin

  Peter S #9,

  Jag håller med om att det är roligt att åtminstone delar av NASA tycks kunna sköta sitt jobb med glans. Annat är det när det gäller de klimatologiska delarna: 49 före detta vetenskapsmän och astonauter protesterar mot att NASAs namn dras i smutsen av James Hansen o Co.

  http://wattsupwiththat.com/2012/04/10/hansen-and-schmidt-of-nasa-giss-under-fire-engineers-scientists-astronauts-ask-nasa-administration-to-look-at-emprical-evidence-rather-than-climate-models/

 16. Ampersand

  Slabadang #10
  Din länk funkar inte, men man kan lyssna på intervjun här:
  http://bradblog.com/audio/GreenFront_RichardMuller_080112.mp3
  Den är verkligen värd att lyssna på och jag måste nog i viss mån omvärdera vad jag skrev om honom häromdagen. Om han tidigare var överslätande gentemot Al Gore, så har han verkligen ändrat taktik därvidlag. Han hudflänger både honom och Michael Mann så det står härliga till. Och man hör att de politiskt korrekta intervjuarna sätter i halsen gång på gång. Muller säger verkligen inte vad de hade hoppats på.
  Visst, han hävdar fortfarande att människan orsakar global uppvärmning – och hans enda belägg för det är så vitt jag förstår korrelation temperatur-CO2, vilket är ett rätt svagt vetenskapligt argument. Korrelation innebär inte kausalitet, som de flesta här förstås redan är mycket medvetna om.
  Men f.ö. är det väldigt roligt att höra hur han tvärtemot programledarnas uttalade önskemål kallar Climategate en skandal och hela tiden ger dem ”fel” svar, så att de måste protestera. Och han verkar mycket medveten om vilka reaktioner han framkallar. Showmanship! (Revkins PT Barnum-liknelse sitter rätt bra.)
  Man skulle bara önska att Godmorgon världens redaktion och Rockström lyssnade på detta. De skulle nog också sätta morgonkaffet i halsen!

 17. Tålis

  Året utan högsommar ser det ut att bli i år, åtminstone där jag bor. Kan inte minnas en så kall sommar som i år. Helt säkert den kallaste på 20 år. Aldrig under dessa år har trädgårdsdammen haft så klart vatten, som den kallkälla den är.
  Normalt stänger jag av cirkulationspumpen i maj och kopplar in den i september. Var tvungen sätta på den en vecka i juni och i juli. Normalt står minst två av tre takfönster öppna nästan hela sommaren för att vädra ut överskottsvärmen. I år har de varit öppna 1-2 veckor.
   
  Många rätt så kalla och framförallt regniga somrar har det också varit på senare tid. Knappt man kommer åt klippa gräset. Det är flera år sedan jag kört med luftkonditionering.

 18. Staffan

  Rare snowfall stuns much of South Africa
  The snow began Tuesday morning, part of an extreme cold snap now biting into a nation still in its winter months. By mid-afternoon, officials recorded snowfall across most of South Africa.
  South African Weather Service records show it has snowed in Johannesburg on only 22 other days in the last 103 years. The last snow fell there in June 2007.
  In Pretoria, the country’s capital, flurries filled the sky … It was the first snowfall there since 1968, the weather service said.
  (AP, Aug 7, 5:06 PM EDT)
  http://hosted.ap.org/dynamic/stories/A/AF_SOUTH_AFRICA_SNOW?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2012-08-07-17-06-15
   

 19. Staffan

  ”Juli var den varmaste månaden i USA sedan man börjat mäta”,  på 1800-talet.  TT och media slår fast detta.
  –  National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) har sagt att juli-tempen i USA var 77,6ºF (25,3ºC)!   Tvåan, juli 1936 hade 77,4ºF.    0,2ºF skillnad!
  – WUWT blev intresserad, och kontrollerade med hjälp av USCRN, ett NOAA-nät (!) just för klimatjämförelser,  ”detecting the national signal of climate change”.    Och fann där att medeltempen i USA var 75,5ºF i år.   1,9ºF under.
  – Världen har förändrats sedan 1936.  Många mätstationer är helt felaktigt placerade nu, vilket just WUWT har visat.
  – Det här med klimat kan vara lite komplicerat ibland.  Men media vet ju att det går åt h-e för oss;  vi brinner upp…
  http://wattsupwiththat.com/2012/08/08/an-incovenient-result-july-2012-not-a-record-breaker-according-to-the-new-noaancdc-national-climate-reference-network/

 20. Staffan

  ”A sudden increase in extreme weather events – the new Big Lie.”  James Delingpole, The Telegraph.  Där han bl.a. noterar att WUWT visat att NOAA överdrivit uppvärmningen med 100%.
  Den knipan klarar man sig ur genom att hävda att allt extremt väder, någonstans på jorden, nu beror på – you guessed it – klimatförändring!
  Delingpole visar också vad John Christy i Alabama säger, inklusive videon.
  I sin självpresentation säger Delingpole att han är ”right about everything”.  Så var försiktiga, ni klimatskrämda!
  http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100174865/a-sudden-increase-in-extreme-weather-events-the-new-big-lie/

 21. Staffan#
  Texas med Dallas passerade 100 grader F dagar i sträck,många
  bränder har även förekommit,så nog har det brunnit alltid.
  Hotspoten var rena ’brännglaset’,men nu verkar värsta värmen
  ha passerat,under ner mot kring 90 gF.
  En orkan är under utveckling ,kring yttre kusten (utanför Mexikanska
  golfen).
  ALI.K.

 22. S. Andersson

  Staffan #20: Jag ger mig fasiken på att om det extrema vädret uteblir så kommer det också att skyllas på AGW. Jag kan också se framför mig rubrikerna och skadestånds-/subventionskraven från vindkraftindustrin:
   
   
   
  ”KLIMATKATATSTROFEN ORSAK TILL OLÖNSAMMA VINDKRAFTVERK – VINDEN UTEBLIR”

 23. Staffan

  FN vill verkligen bromsa klimatförändringen!  Ju farligare växthusgas, desto mer carbon-credit ger FN åt den som skär ner på den!
  Men tillverkarna insåg snabbt att de kunde få en ”carbon-credit” för att eliminera ett ton carbon (CO2, alltså), men mer än 11.000 sådana krediter om de skar ner på ”en obskyr rest-gas” som kommit fram när man framställde en annan gas.  Och krediterna kan säljas på den internationella marknaden.  Det blir tiotals miljoner dollar om året.
  Så nu är det sådana, mer lönsamma gaser som man producerar.
  Det blir halva årsvinsten det, ibland.
  Det är en ganska lång artikel i NY Times, och jag orkar inte på allvar sätta mig in i det som sägs där, men nog är det väl en intressant princip!  Låt FN:s experter styra vad som ska produceras!  [Ironi]
  http://www.nytimes.com/2012/08/09/world/asia/incentive-to-slow-climate-change-drives-output-of-harmful-gases.html?_r=1&pagewanted=all
  [Du vet att du bara har 10 gratis-tittar i månaden på NY Times?]

 24. Thomas

  Staffan #23 Där har du ett bra exempel på varför man bara skall ha skatter på utsläpp och inte någon komplicerad handel med utsläppsrätter, speciellt inte om man kan få dem gratis.

 25. Staffan

  Kul att någon annan förstår livets väsentligheter!  Här i Norrköping är det 10º nu.  I morgon blir det 18º.  19º på söndag.  Det förstår ni väl alla att det här går inte!  Vi brinner upp!  Om vi får slut på giftgasen carbon… ja, det är väl risk att det ändå blir 19º igen.  Klimatet tar död på oss!

 26. Staffan#
  Jag tittade på Spencers blogg med rekorden iUSA temp,men detta ger en fel bild av hur det egentligen är,1936 var klart varmare,vidare är årets temperaturer har höga toppar men den sjunker till lägre temp än temperatur under 1936.
  Svängningarna är kraftigare mellan min och max temp.
  ALI.K.

 27. Detta bekräftas av Muller också att extremväder har inte med CO2
  att göra.
  ALI.K.

 28. Muller ’tänker långsamt’ om har rätt,nej han vet inte.
  ALI.K.