Våra barnbarns stormar

stormgrand

Det har varit tyst ett tag om Hansen – själv trodde jag att han kommit på andra tankar, men det är tydligen inte alls så. I dagens elektroniska version av American Chemical Society’s medlemstidskrift Chemical and Engineering News hittar man på sidorna 49-50 en översvallande recension av ovanstående bok, som tydligen kom i slutet av förra året. Att C&E News tar upp detta på detta sätt är inte överraskande – redaktören Rudy Baum är en AGW-troende person, som för något halvår sedan tvingades publicera en total storm av ilskna insändarbrev över flera sidor, efter lång egen propagandaartikel utans sans och balans. Det var ett under att han fick sitta kvar tyckte man – men PK finns givetvis också på ACS.

Vad tycks om detta smakprov ur recensionen?

… However, it’s the final chapter, “Storms of My Grandchildren,” that will really grab your attention. It is here that Hansen puts all the pieces of the previous chapters together into one nightmarish narrative. He paints a frightening portrait of the 21st century should we continue on a business-asusual path. It is a time of supercell storms with wind speeds of 80 miles per hour. It’s a time when 100-year floods occur more often than implied. It is a time of cyclonic blizzards on the East Coast, F5 tornados through the Midwest, and sea-level rise measured in meters, possibly displacing people living in coastal areas. “The strongest hurricanes and other tropical storms will become stronger,” he warns. Think Katrina. Think Hugo. “Storms of My Grandchildren” could possibly be the most important scientific manifesto of our time. It is a book that climate- change believers and climate-change deniers alike should pick up and read. As Hansen himself puts it, “Without a wellinformed public, humanity itself and all species on the planet are threatened.” Become well informed. As Hansen says, “It is our last chance.”  

Ack ja…  Hoppas resten av veckan blir mindre overklig. Den som vill läsa detta nummer av ACS-tidskriften elektroniskt ska kunna göra det här.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mats Jangdal

  Här och var i andra trådar på detta forum har det förekommit hänvisningar till musikstycken, ja, jag är medskyldig.
  Här kommer ett till Too Much Monkey Business, Chuck Berry. Elvis gör den faktiskt ännu bättre än originalet.
  Fast man önskar ju att Hansen och vissa andra skulle börja nynna på Napoleon XIII:s  They’re Coming To Take Me Away!

 2. Peter Stilbs

  Mats – själv tycker jag ofta denna låt med Fun Boy Three passar bra i sammanhanget… 😉

  http://www.youtube.com/watch?v=WRNYqsMIbg0

 3. Mållgan

  Mycket bra att du uppmärksammar professor Hansens bok, den harju också fått lysande recensioner i USA.

 4. Tege Tornvall

  Är det inte snarare så att kallare klimat ger mer stormar? Då är det större temperaturskillnad mellan tropiska och mer nordliga eller sydliga vatten. Varmare klimat ger rimligen mindre skillnader.

 5. Red Hansen

  Hansen borde ägna sig åt SF/Fantasy istället det har han ju visat bättre talang på än vetenskap

 6. Mats Jangdal

  Peter,
  Ja, den var mer dystopisk.
   
  Mer allvarligt har jag på senare år känt att något är på väg att över styr med våra demokratier. På något sätt måste förmodligen varje generation återskapa eller (om-)definiera sin tids demokrati. Det har nu gått 65 år sedan WWII och 68-rörelsen har inte visat sig vara den förnyelse av demokratin som vi behövde. Vad är det som kommer, måste komma?
   
  Man kommer att tänka på Benjamin Franklin som efter att USA:s founding fathers slagit fast konstitutionen, fick frågan från en kvinna när han kom ut på gatan, vad det var de egentligen hade gjort?
  Hans svar var kort, koncist och en aning ödesmättat.
  ”We have given you a republic. If you can keep it.”

 7. Janoz N

  OT: Ser att Climategate-gangstrarna är i farten igen och tystar ner vetenskap som inte kommer till av IPCC godkända slutsatser:  Comment on ”Influence of the Southern Oscillation on tropospheric temperature” by J. D. McLean, C. R. de Freitas, and R. M. Carter (Foster et al 2010).
  Inget får hota New World Order!

 8. Helge

  Märkligt att skeptiker ibland från AGW sidan får rådet att sätta på foliehatten…

 9. Peter Stilbs

  Mållgan #3: Ge mig ett exempel på att Hansen haft rätt under dessa ca 20 år han verkat i branschen ?

 10. Eban

  Har han också skrivit manus till katastroffilmen ”2012” som kommer inom kort? Han verkar ha extrem livlig fantasi. Dock lite oroväckande att ett såkallad vetenskapstidskrift dansar med i valsen.

 11. Helge

  SMHI kom ju nyligen med en rapport som visar att i vilket fall i Sverige finns inga tendenser till ökat oväder, om någon trend kan skönjas är det snarare åt andra hållet.
  http://www.smhi.se/nyhetsarkiv/vindarna-har-inte-okat-visar-ny-analys-1.8155

 12. Slabadang!

  Han är nog ett jehovas vittne den där Hansen!

  Det finns många som attraheras av Armagheddons Syndafloder och planetens undergång de uttrycker sig på lite olika sätt bara.Marx hade nog rätt i att religion är ett opium för folket.Tydligt är att behovet av religion består det är bara gudarna och profeterna som växlar över tiden.

 13. Helge

  Man har visat att människan har ett ”religöst” center i hjärnan. Hur starkt denna känsla är hos individen är just individuellt  Man kan framkalla känslan av ”andlighet” /  ”Guds närvaro” med starka magnetfält. Evolutionärt tror jag hypotesen är att det är en viktig del i hur vi agerat som samhällsbyggare och genom gemenskap klarat livets utmaningar. Den känslan är något vi ska vara rädda om, en del som definierar oss som människor, men som allt annat kan det spåra ur, och har så gjort ett stort antal ggr.

 14. KristianA

  Här har ni hur det ser ut i den hemska USA-verkligenheten. Eh, den som Hansen väl lever i?
  http://www.climate-skeptic.com/2010/03/freaking-amazing.html
  Jag fattar inte att sådana som han kan få hålla på, det är ju rent taget ur luften.

 15. Björn Ola

  James Hansen och Al Gore är Sysslingar verkar det som .Dogmer och åter domdags profetsior.

 16. S. Andersson

  Det här fick mig att tänka på ett citat av William Arthur Ward:
   
  ”The pessimist complains about the wind; the optimist expects it to change; the realist adjusts the sails.”
   
   

 17. Red Hansen

  Appropå Gore o Hansen kunde jag inte låta bli att änka på den här notisen i AB. Gammal, OT osv men….

 18. Adolf Goreing

  #7 Alltså, du tar i lite där. Artikeln har rätt i sak på vissa punkter:
  Fel i filtreringen ger en överdriven magnitud på ENSO samt en trend som försvinner om man filtrerar data rätt.
  Det som däremot är FEL i artikeln är deras conclusion ”..cannot explain temperature trends on decadal and longer time scales..” Därför att de inte VILL det.
  ENSO m.fl är ju normalt energiförflyttare i klimatsystemet. Dessa ”energiförflyttare” tillför dock ingen NY energi total sett. Alltså borde ingen temperaturtrend finnas på längre sikt enligt AGW. Enligt artikelförfattarna finns ingen fysikalisk förklaring varför ENSO m.fl skulle kunna bidra till en trend. Samtidigt är man pigg på att i andra sammnahang visa på klimatindiktorer som ”bevis” för en trend dvs. isar smälter och blottlägger mörk jord som absorberar mer värme. Isar smälter och blottlägger vatten som är mörkare och absorberar mer värme. Om värme förflyttas till ställen med is och glaciärer där det normalt inte är så varmt och dessa smälter snabbare samt bidrar till att mer värme kan absorberas, visst tusan får du en trend? Den extra nedsmältningen kan inte kompenseras av en kall fas senare. (Det är ju detta som man brukar peka ut som en ”tipping-point”)

  Nej, energiinnehållet i ENSO m.fl faser ger inte en orsak till en trend men indirekt borde de göra det enligt skissen ovan. Rätta mig, de som kan detta bätre?!

 19. Adolf G

  Signaturen i #7 är en skämtsignatur, en AGW-are som försöker få icke-troende att framstå i sämre dager. Genom att själv säga dumheter och genom att försöka få andra här att hålla med …

  Inget att bry sig om.

 20. Som vanligt struntar väl klimatpanikmakarna i att trenderna endera inte pekar åt något håll alls, eller i rakt motsatt riktning jämfört med deras profetior?

 21. FcH

  Rockström och Wetterstrand minglade i morronsoffan på TV idag. Fler och värre stormar, mer avsmältning av Himalaya, mer avskogning i Amazonas!  En ”duktig” programledare ställde inga vettiga frågor. I morgon kommer en ny omgång 08.45. Tittade på Discovery i söndags morse. Samma budskap. Det är otäckt att denna falska propaganda får fortsätta. Jag är upprörd minst sagt!

 22. Helge

  Återigen, finns det inga möjligheter att stämma myndigheter och organ när de far med osanningar? TV borde man åtminstone anmäla för obalans.
  SMHIs nyhetssida är också vinklad http://www.smhi.se/nyhetsarkiv/om-ipcc-och-klimatkunskapen-1.9945

 23. Janoz N

  Adolf G,
  Precis! Om man nu tror på ”tipping points” borde varje positiv fas i ENSO ge upphov till drivhusklimat, och varje negativ fas innebära en ny istid. Att vi inte är där bevisar att det inte finns några återkopplingar.

 24. Helge

  För de som har svårt att greppa detta med % per år så har
  Dr. Albert A. Bartlett’s en presentation på ”Arithmetic, Population, and Energy.” som är alldeles utmärkt och kan ge en aha upplevelse för vissa.
  http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY&feature=PlayList&p=6A1FD147A45EF50D&index=0

 25. magnus

  Om man inte har förstått matematiken bakom exponentiell tillväxt, men ändå anser sig vara klimatexpert så har man nog större problem…..

  Nä nu var jag bara dryg. Men jag trycker på ”skicka ”ändå 🙂

 26. tty

  Tege Tornvall #4
  Jodå, kallare väder innebär större temperaturskillnader och därmed hårdare vindar. H. L. Lamb analyserade på sin tid gamla väderobservationer från lilla istiden och beräknade vindstyrkorna i Nordöstatlanten under de största stormarna (det går att göra från tryckgradienterna) och kom fram till att de vid ett antal tillfällen var klart större än något som uppmätts i modern tid.

 27. Greger

  tty #26
  Varför skriker du, trovärdigheten sjunker ju fetare och större typsnitt du drar till med.

 28. tty

  Greger #27
  Jag vet faktiskt inte varför det blev fetstil. Det var definitivt inte meningen.

 29. Helge

  #magnus nu var det inte till klimatexperter (vad nu det är??) jag i första hand avsåg, utan alla de som extrapolerar allt från väder till olja, från pengar till energi, kurvor bryts, saker händer. Framtidsexperter jag mött brukar säga som slutkläm att det mest sannolika är att förutsägelser inte slår in, för det kommer alltid in obekanta storheter på vägen som man omöjligt kunde förutse.

 30. Helge #29

  Vad menar du?
  Gör som förr och sköt dig själv… menar du så?

  Eller menar du att man ska se ”lagom långt fram i tiden” för att kunna planera den verksamhet som man förstår?

 31. magnus

  Helge

  Extrapolering av kurvor är väl, näst efter procent, den högsta formen av statistik, eller 🙂

  Det finns folk som inte förstår exponentiell tillväxt, tyvärr, och därför finns sms-lån för att mjölka pengar från dessa stackare.

  Men för flitiga debattörer på TCS (”experter” i mitt ordval)kommer det förhoppningsvis inte som någon nyhet.

  För då blir jag orolig:-)

 32. Helge

  Jag menar nog i första hand två saker. Lös det som vi bevisligen har problem med eller bevisligen kommer att få problem med i någorlunda närtid. Det andra man ska fråga sig är hur kan någon påstå sig veta hur det blir om 100 år på en så komplex modell som klimatet och baserat på vad människan gör dessa 100 år. Ett virus kan slå ut 90% av befolkning 2030, en supervulkan kan få utbrott 2060, någon kan uppfinna den perfekta kondensatorn som kan lagra energi i en kub på 1 dm3 som räcker för att köra 100 mil, en solcell kan komma som omvandlar 60% av ljuset till el. Datorer drar 0,1 w per dygn. Ett glas som släpper igenom 0% värme. Vi löser kall fusion osv. Inse att allt klimatet handlar om idag är politik med mycket liten substans i verkligheten, för att inte säga nära noll. Jag säger följ pengarna och vi hittar orsaken till hela klimatproblematiken. För att påstå att makten en enda sekund oroar sig för vad som händer efter 2100 tror jag inte på en sekund.

 33. magnus #31

  Få fattar exponentiell tillväxt. Det lär vara en brist i den mänskliga hjärnan.

  Kul att du tar upp ämnet. Alla fattar och kan omfatt de första stegen, men när det drar iväg så blir de flesta förbluffade eller tror att matematik är bluff och båg som försöker förstöra en bra affärsidé som kedjebrev, eller vad det heter när man säljer till två som säljer till två…. 😉 

 34. Är extrapolering statistik numera? Det var värst …

  Det finns de som vill göra interpolation till att fasställa något statistiskt signifikant, men inte ens det är egentligen statistik.

 35. Jonas n #34
  Håller med om att statistik är en sak och extra-eller interpolering av statistiken en annan sak.

  Och jag är fortfarande imponerad av din förmåga att kortfattat kommentera inlägg på ett avsnoppande sätt. Utan att tillföra mer än ett avslut på diskussionen.
  Sov gott.

 36. magnus

  Jonas

  Försök åtminstone att uppfatta ironin, när det är en gul gubbe inlagd som ledtråd.

  ”Koldioxidhalten är bara 1% av ditten datten så det kan inte vara något alls bla bla bla.”

  0,1% Arsenik i ett glas vatten. Insignifikant?

  Procent är inte heller statistik. Men folk använder gärna procent för att bevisa det ena och det andra.

  Vet du att nästan hälften (40%) av svenska folkets sjukdagar tas ut antingen på en måndag eller en fredag. Det tyder väl på att folk fuskar för att få sig en långhelg lite då och då 🙂

  Stoppa myglet med svenska skattepengar, sätt dit måndags- och fredagsfuskarna!!!! 🙂

 37. Uffe, om allt skitsnack och allt tomt och innehållslöst bludder, om allt substanslöst tyckande och önsketänkande bara sprunget ur det egna känslolivet skulle tystna …

  … skulle det bli väldigt tyst här i världen!

  Det vore synd.

  Men om alla vore medvetna om när du visste och kunde ngt, resp. bara kände eller önskade ngt och ffa medvetna om skillnaden, skulle oerhört mycket vara vunnet.

  Fast då skulle ju en stor del av den politiska tyckarbranschen bli överflödig, och likaså den stora bransch som lever på att kommentera och serva samma politiska skådespel försvinna eller iaf bli överflödiga. Och de är så många så vi skulle definitivt höra en del om detta.

  Ungefär som kultursidorna idag. De gapar allt högre om hur viktiga de är och stor förlust det vore om de skulle behöva verka på en marknad där folk frivilligt skulle få välja ifall de ville betala för dem ….

  Fullt förståeligt: Ingen gillar att bli bortvald!

  Att påpeka att ett resonemang är innehållslöst är att föra det framåt. Även om

 38. Helge

  Och framtidsförutsägelser en tredje. Är helt övertygad om att politiker i allmänhet inte förstår exponentiell tillväxt och därmed är relativt lätta att manipulera.

 39. Magnus, jag har för länge sedan fattat att du främst försöker ’bidra’ med dylika ’tidbits’ genom att försöka komma med någon ironisk, men kanske ändå träffande kommentar.

  MenCO2 är inte arsenik, även om en del försöker få det åt just det hållet … Om de har politisk och/eller medial makt är det farliga människor!

 40. magnus

  Jag föredrar min debatteknik framför oändliga uttjatade haranger, sura uppstötningar över Bojs, Gore och Rockström och upprepningar (upprapningar) från Watts

  Men det är bara min åsikt.

 41. Jag gillar folk som dels har något att bidra med och dessutom står för vad de säger …

 42. Jonas N #41

  Du är en populär figur. Det ska du veta.
  Du har så många fyndiga kommentarer till olika kommentarer på bloggen som du inte vill bemöta för att slippa svara på en inbjudan till en dialog…

  ”Jag gillar folk som dels har något att bidra med och dessutom står för vad de säger …”

  Kul kommentar för att beskriva varför du slipper svara…

  En annan formulering du använt ibland för att slippa svara på en fråga är:

  ”Förstår du själv vad du frågar om?”

  Det svaret är ju världsbäst!
  Och en hel radda med andra fyndiga formuleringar…

  Du är jätteduktig på den biten, men du kan säkert mer om världen och klotet än man får intryck av när man läser dina inlägg. Möjligen har du lite dålig koll på människor…

  Så ta inte det här som ett personligt påhopp. Ta det snarare som beröm. Eller konstruktiv kritik…

  Dina ”elaka” kommentarer till skeptiska inlägg betraktas ju inte som elaka av publiken, bara lite tråkiga för den som försökte få igång en diskussion. Och ibland (oftast) blir det omöjligt att besvara utan att det blir låååånga harranger.

  Den här gången har jag ingen fråga till dig. Jag kommenterade bara ditt inlägg #41.

  Och kommentaren står jag för.
  Även om du vill påstå annat. (vilket du ofta brukar göra)

 43. Uffe,

  Jag tycker att jag väldigt ofta svarar väldigt utförligt på andras frågor och/eller funderingar. Men förstås inte alltid.

  Jag hoppas att jag aldrig snäst av en inbjudan till en intressant dialog. Jag vet att jag har snäst av dig ett antal ggr, men mest för att jag vet att du inte vill föra en dialog utan just vill pika folk, och inte sällan för rent personliga saker du intalar dig …

  Kanske är skillnaden att jag ganska snabbt förmår uppfatta vilka som verkligen är intresserade av att föra en dialog, och vilka som bara är ute efter att få sina redan existerande fördomar bekräftade genom tramsiga kommentarer och schabloner om meningsmotståndarna ..

  Men det vet jag förstås inte säkert.

  Och visst är jag ’elak’ ganska ofta som kommenterar andras inlägg …. Jag har aldrig inbillat mig ngt annat!

 44. Jörgen

  Det är bra artiklar du fått fram , Maggie. Tåget till Kanarieöarna med miljöpartiet och Peter S. recension av ”Storms of My Grandchildren” av James Hansen , Sanningen om kommande  klimat katastrofer.
  Sanning i samband med klimat och IPCC är ett ovanligt vanligt ord. Tydligen  betyder ordet i dessa sammanhang  ofta lögn i bästa fall halvsanning. Jag tror att nästan alla de exempel Hansen har tagit fram är lögnaktiga påståenden. Det skall bli super stormar med vindhastigheter på 80 miles(130km/tim) hurricanes blir starkare. Den statistik jag läst om dem säger tvärtom. Tänk på Katrina står det i recensionen. Katrina , det var hon som svepte in över New Orleans och kusten längs Mexikanska bukten för några år sedan, Louisiana med flera stater. En del av detta område låg redan under havsytans nivå, delvis på grund av landsänkning och delvis  beroende på tyngden av bebyggelsen. Jag tänker ofta på Katrina mest beroende på den mess som den demokratiske guvernören i staten Louisiana ställde till med under räddningsarbetet.  Hon fick erbjudande av presidenten George W Bush om federal hjälp. Men svarade att hon inte ville ha det. Presidenten hade inte legalt rätt att gå mot hennes order.  Hon blev inte omvald i nästa val.
  Ett annat minne som tränger på när man hör om Hansens bok är en bok som kom ut 1962. Jag tänker på Rachel Carsons ”Silent Spring”. Även hennes bok var långt från lögnfri. Vi kan ta exemplet DDT. Rachel Carsonsäger att DDT är oerhört giftigt för människor.Det fanns människor som friviligt prövade en dos på 35 milligram per dag i nära två år utan att  skadas. I länder där man fick använda  DDT  räknade man med att   500 miljoner människor under två decennier räddats från att dö.

  Det är nu bara att hoppas att sanningen om Hansens lögner blir allmänt känd snabbare än Rachel Carsons.