Vindkraften förmår inte att leverera

Gårdagens Sunday Times berättar att brittisk vindkraft är en besvikelse.

”The first detailed study of Britain’s onshore wind farms suggests some treasured landscapes may have been blighted for only small gains in green energy. The analysis reveals that more than 20 wind farms produce less than a fifth of their potential maximum power output.”

Inte ens nyinstallerade vindkraftverk förmår att leverera.

”Siddick wind farm in Cumbria, now operated by Eon, achieved only 15.8% of capacity, the figures suggest. The two turbines at High Volts 2, Co Durham, the largest and most powerful wind farm in Britain when it was commissioned in 2004, achieved 18.7%.”

Den som följer vindstat.nu känner igen sig. Har det dock gjorts någon motsvarande analys i Sverige? Om inte, är det inte dags?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars C

  Är det inte dags att ställa frågan om inte vindkraften i vissa lägen rent av ökar utsläppen av CO2 eftersom den inte fungerar alls när det är som kallast och måste ha 100% backup av något annat. Ska/kan vi verkligen bygga ut de sista orörda älvarna? Förhoppningsvis inte, alltså återstår kolkraft från kontinenten.
   
  Förutom en utredning i största allmänhet angående lönsamhet så bör en sådan göras om den gångna vintern där varenda kilowattimme ursprungsmärks och redovisas. Vi måste veta vilken fördelning det blev mellan de olika energislagen.

 2. John Silver

  Vindsnurrorna har rests pga kommande klimatförändringar.

  De har placerats ut efter historiska data.

  Klimatförändring innebär ändrade vindmönster.

  Alltså, vindsnurrorna har medvetet eller omedvetet placerats på fel platser.
  För att fånga de ändrade vindmönstren krävs en rent stokastisk spatial fördelning.
  Man kan lika gärna strunta i alltihopa och bygg en LFTR reaktor.

 3. Lars C

  John Silver#2
   
  Vi har haft ett ändrat vindmönster i år pga nordatlantiska-oscillationen slog om.
   
  http://na.se/vader/vaderskolan/1.635729-nordatlantiska-oscillationen
   
  Det finns alltså inga rätt eller fel platser det finns inte heller någon stabil klimatförändring, men det kvittar. Verkningsgraden var låg redan innan när vi var i plusfas. Det är bra att insikten börjar komma.
   
  Det är mänskligt att satsa fel men oförlåtligt att inte rätta till det när fakta ligger på bordet.
   
   
   

 4. Slabadang!

  Centerpartiet!
  Borde åläggas förbud att bedriva energi och miljöpolitik.De är bevisat inkompetenta.Miljöpartiet likaså.Oseriöst kortsiktigt känslomässig och symbolisk är den politik de bedriver.Vindkraften är redan död i andra länder.Det gäller att omedelbart stoppa Sverige att begå samma tabbe som övriga länder redan insett de gjort.I jämförelse med alla andra alternativ måste vindkraft vara det absolut sämsta.

 5. Vindkraftsbolaget O2, som skulle börsnoteraspå måndag, backar om sin ansökan att bli börsnoterat:

  ’Iintresset har varit för svagt bland investerare’

 6. tty

  Lars C #3

  Siffrorna gällde tydligen 2008. Och jag kan inte se att de skulle vara någon besvikelse. Ca 20% är helt normalt. De 30% som Energimyndigheten anger som norm, och som engelsmännern tydligen också trott på, uppnås nästan aldrig i verkligheten.

 7. Holmfrid

  Man hänvisar ibland till den ”lyckade” satsningen i Danmark. Där är bara Vestas (tillverkare) hittills på fötter.  För operatörer som  Green Wind Energi har aktiekursen gått från 880 DK  till 6.5 DK idag!!!  Konkurrenten Green Energi har fallit 80% på 2 år.  I Storbritannien meddelar den störste elproducenten (kolel), att dom avbryter grön energisatsning på  biobränsle pga att staten slussat bidragen till vindparkerna i stället.   Situationen är besvärlig i England, där olja/gas är slut inom några år, kärnkraften måste renoveras och statsfinanserna är slutkörda pga finanskrisen.  För att förse GB med el enbart från vind, måste byggas 600000 vindsnurror, som placeras i ett 10 km brett bälte längs hela kusten runt ön.

 8. Patrik

  Jonas N #5>> Ryktet säger att intresset för Arise är lika svagt…

 9. Björn Ola

  Vindkraften förmår inte att leverera.
                      Moudvindkvarn

  När skall politiker förstå hur ineffektivt Vindkraft är?

 10. Alvin Stoltz

  I går blåste det i Skåne! För första gången på en månad var det fart på propellrarna!
  ..fast idag blåser det inte längre……

 11. Björn Ola

  Holmfrid { den 22 mars, 2010 kl 08:53 }
  Den marknaden kommer att blåsas ut av Vattenfalls Kolkraftverk och kärnkraftverk. Vattenfall kommer att satsa 200 Millijarder på att få bort alla vindpelle muttrar.

 12. Argus

  Vad är det för gyckelspel vi är tvungna att betrakta?

  För ca 3.5 decennier sen fick jag genom skolan se en Bertold Brecht pjäs, Den Goda människan i Sichuan. I Infohäftet kunde man förfasas över den groteska typ av beskattning som då fanns. Man fick betala skatt för fönster, dörrar, skorsten etc etc. Och, allravärst, man fick också betala skatt i förväg.

  Ni börjar fatta vad det handlar om….??
  Sen fick vi ju allt det där… här hos oss i Sverige! Inklusive betalandet i förväg (genom taxeringsvärdet-marknadsvärdet som uppstår nån gång i framtiden när man säljer).

  Då tycker man att Förnuftet har rökts ut totalt.

  Och nu detta. En blå dunst som har förlamat tankeförmågan hos miljoner.

  Kan vi här på TCS skapa en emaillista över personer vi måste få att vakna!

  Så fort det går!

 13. Björn Ola #9
  Det dokumentet är en pärla!

 14. Argus #12
  En emaillista. Det har jag tjatat om länge. Vi måste stoppa miljömupparna (den falang inom miljörörelsen som anser miljön har prioritet över ALLT annat oavsett kostnader och konsekvenser)  eller om man vill ta i ordentligt, de gröna khmrerna fråna att styra landet.

 15. Björn

  Vi kan sägas sitta med facit i hand. Vindkraften är värdelös! Hur länge till skall politiker få använda våra skatter till värdelösa energiprojekt? Men det vansinniga är att motivet för galenskaperna är en tro på att vi kan påverka klimatet. Stolligheter i kubik!

 16. Tege Tornvall

  Vilken överraskning!

 17. Erik L

  Vi besökte ett par goda vänner på Varaslätten i helgen, de hade 3 st nyuppsatta 2MW Vestasverk på gården, varav en var i deras ägo och de andra två stod på arrendekontrakt. Och dom var nöjda ”Det tickar in pengar på kontot varenda månad, så man får inte klaga”. Så frågade jag om dom själva köper Vind-El till gården, ”Nej för fan, det är alldeles för dyrt”  Och inte  stördes dom av verken heller, tvärt om! det är ganska så mycket status att ha störst och flest verk på gården i dessa trakter. Men för en som jag som bor någonstans där inte ett enda verk finns att skåda så ser Varaslätten ser anskrämlig ut nu, och flera kranar var i full gång att bygga mastodontverk lite var stans.

  För att återgå till produktionsfrågan, dom hade blivit lovade att verken skulle producera mellan 5000-6000 MWh per verk/år eller tom mer, men tittar man på grannverken på vindstat, så levererar ett 2MW verk ofta inte mer än 4000 MWh/år, och då kommer man knappt upp i lönsam produktion ens med 35 öre certifikat. Men ett kanske större problem för lönsamheten är räntekostnaderna, dom får inte stiga nämnvärt innan vinsten vänds till förlust, och vad alla analytiker säjer så kommer rejäla räntehöjningar framöver, och vad händer då? Inte undra på att vindkraften är iskall i placeringskretsar.

 18. Alvin Stoltz

  Är det helt enkelt så att det blåser för dåligt i Sverige. Inte ens Skåne duger. Om vi tänker oss vindk.  där det blåser hela tiden. Går det ihop då?….någorlunda?
  Jag har besökt en känd Ö i karibien. Där låg det på en ständigt hård östvind, dag som natt.  Ett alternativ? Vinden var emellertid saltvattenbemängt . All metall rostade kraftigt. Men koppartråden skulle kanske klara sig…..

 19. Inge

  Det har ju hela tiden sagts att man ska placera verken nära havet och helst ute till havs för att få bra vindlägen men ute till havs är det svårt att serva och reparera dem och kanske inte ger så bra verkningsgrad som man hoppats. Då blir det inte roligt när räntan stiger.

 20. pekke

  Erik L#17
  Nåt jag kom att fundera på, vad händer om ägarbolaget till vindmöllorna konkar och ingen annan vill ta över dom så att de måste skrotas ?
  Hur går det då för markägarna ?
  Finns det tillräckligt med skrotningspengar undansatt eller kommer markägaren få vad med och betala ?

 21. Hans Ekberg

  Varför slutade alla inom jordbruket  att använda vindmöllor redan för 75 år sedan?

 22. Hans Ekberg #21
  🙂
  För att det fanns bättre alternativ förståss

 23. karlsson

  Det finns en artikel skriven i Bygg & Teknik publicerad 2008 som går igenom både Brittisk och Svensk vindkraft. Effektiviteten är under 20%.

  Länken finns på hemsidan för Föreningen Landskapsskydd

  http://www.landskapsskydd.se/pic/Vindkraft_land.pdf

  Att gammal ineffektiv teknik kan bli så hypad är obegripligt – alla vet att det inte blåser alla dagar och framförallt inte när det är kallt.

 24. Klimatveteran

  http://di.se/Artiklar/2010/3/22/202550/Bara-tre-personer-tecknade-/
  http://di.se/Artiklar/2010/3/22/202530/Daniel-Sachs/
  Får en viss militär och någon mer fjäder nu :-?)
  Daniel Sachs var med det duktiga judegänget i Proventus, har dom tappat greppet?

 25. Sverige var sent ute med järnvägar, med bilar, med radio och TV. Förmodligen för att man här i landet ville se hur dessa skapelser tog sej. Försiktighet har varit melodin. Varför ska vi då helt plötsligt vara i bräschen när det gäller vindkraft?

 26. Klimatveteran

  Saab till börsen i år
  Satsa på att skita ner luften och rädda svenska jobb istället?

 27. Klimatveteran

  25
  Vi är snarare efterblivna i detta fall efter Danmark och Tyskland(?), några fler?

 28. LGA

  Patrik #8, Hort nagot mer fran Arise? Complete scam with those loadfactors!!

 29. Klimatvetaren … jag tycker det är bra att du regelbundet skriver både dina klokaste tankar och även att du har varit klok om frågorna i 10 år …

 30. Klimatveteran

  Klokaste vet jag inte och jag utgår ifrån att de som väljs att styra oss är de klokaste.
  Skulle behöva en text mall och en sajt med bättre teknik:)

 31. Björn

  Klimatvetaren [29]; Politikerna är långt ifrån de klokaste. Det märks väl på klimatpolitiken. De tror ju att man kan styra klimatet. Då måste man väl vara otroligt lättlurad om man tror det.

 32. Klimatveteran

  Att döma av övriga åsikter från de  2(?) skeptiker som finns i Riksdagen, verkar de inte vara de skarpaste precis men får förlåtas med att de är troende i Kd:)
  Det finns en massa saker vi kan göra som kan påverka klimat och väder, tillverka regnmoln och skydda regnskogar mm.
  Givetvis måste vi lita mer till (klimat)experter än andra troende med andra arbeten, annars skulle det inte fungera inom en rad områden.
  Och vad det gäller CO2 som växthusgas kan vi glömma det då det finns en rad andra skäl att snarast dra ner på fossil förbränning.  Den som vill chansa med klimatet bör istället söka vård.

 33. Patrik

  Klimatveteran #32>> Du tror alltså att de scenarios som IPCC sammanställt är så pass trovärdiga så att om man agerar efter dem så chansar man inte?

  Om du nu då tror på IPCC:s scenarios så kan du rimligen inte samtidigt säga att vi ska glömma CO2 så som växthusgas räknad – för utan komponenten CO2 så har de ingen som helst relevans.

  Så ditt resonemang är motsägelsefullt. Du kan inte välja bort människoadderad CO2 som ett problem och samtidigt säga att vi bör lyssna på klimatforskarna – för enligt dem är det CO2 som orsakar förändringar i klimatet i modern tid. Allt annat är i stort sett insignifikant i jämförelse.

  Däremot kan du säga; Jag litar inte på klimatforskningen, men det finns goda skäl att dra ner på fossilbränsleanvändningen ändå. Det är en helt annan femma. 🙂

  Fast jag skulle hellre formulera det:
  Jag litar inte på klimatforskningen, men det finns ingen anledning att klamra sig fast vid fossilbränsleanvändning när goda ersättningskällor kommer. Fast vi måste se till att dessa kommer först, därefter kan vi skrota fossilbränslena.

  Skriver du under på det? 🙂

 34. Micke Johnsson

  ”Klimatveteran”?
  Du får inte glömma vår vän, socialdemokraten Stefan A Johansson som har förstått hur lurade en nation(värld) kan bli.

 35. Ulf L

  Klimatveteranen #32
  Det är lite naivt att tro att de som styr oss är de klokaste. Det är dom som vill ha makt som styr oss och vi får hoppas att det är de klokaste av dem.
  Troligare är dock att de  som spelar maktspelet bäst är de som styr oss.

 36. cc

  ”Klimatveteran”
  Du som är så förståndig har väl fått ihop en hel del pengar som du nu satsar på vindkraft…eller?

 37. Helge

  Den som för en sekund tror tror att politiker (som inte annars ömmar särskilt för världen) samt ledande AGWare av annan sort,  agerar kraftfullt för att på hypoteser ”räddar klimatet” om 100 år, men inte gör något för att rädda de 10.000 som dör varje dag i lätt behandlingsbara sjukdomar. Som inte klarar att lösa hungern som ca 1 miljard känner idag just i denna sekund. Som inte kan fixa en toalett för de 2,5 miljard som sätter sig bakom en buske, Som inte ingriper kraftfullt mot alla människor som drabbas av  förföljelser av religiös eller politisk art, är nog inte särskilt intelligent eller är av naturen rätt naiv.
  När man sen ser hur klimatet används som argument i alla möjliga och omöjliga sammanhang, hur det skapar pengaströmmar som är större än någon bubbla klarat att fixa, och fortsatt inte blir åtminstone en gnutta misstänksam, är förmodligen inte fullt tillräknelig eller i vilket fall klart trögare än medelpersonen.

 38. ThomasJ

  Att ’man’ i UK långsamt börjar vakna inför VKV-vansinnet har iaf inte nått Sverige, läs vad ’Nötskrikan’ idag meddelat:
  http://www.regeringen.se/sb/d/12845/a/142370

  Hur ini humhum verklighetsfrånvänd kan en människa bli…??
  Grrrrr….  🙁

  Mvh/TJ

 39. Hej Thomas
   
  Just nu pågår Ebba von Sydows entimmesprogram i svt 1 inför prinsessbröllopet och det hela är inget annat än en fullständigt sanslös propagandafilm för AGW-folket. Och det magstarka är att kungligheterna reservationslöst låter sig utnyttjas som brickor i spelet. Detta måste strida mot alla regler i författningen. Fy fan.

 40. Forts. 39
   
  Hoppas verkligen att alla här på TCS ser på eländet.

 41. Argus

  #39, #40 etc.
   
  Sorry, såg en kort glimt men Orkar inte fullfölja. Detta är så kväljande att jag inte vet vart jag ska ta vägen.
  Hur kan ett sådant här monstruöst skeende uppstå???????

 42. ThomasJ

  Hej Rosenhane!
  Inte ph**n kan man titta på sånt när det spelas slutspel i ishockey… och Skellefteå leder med ett mål i 3:e perioden…, oder? 😉

  Mvh/TJ

 43. Björn Ola

  ThomasJ { den 22 mars, 2010 kl 20:04 }
  Du behöver inte oroa dig angånde vattenfall dom kör sitt eget race.
  Varför tror du att dom inte gör investeringar i Sverige?
   

 44. Björn Ola

  ThomasJ { den 22 mars, 2010 kl 21:14 } 42

  Fråga  Michael E. Mann han har en bra Hockyklubba som han kan spela med 😉

 45. ThomasJ

  Björn Ola #43/44: Jag är jävligt oroad över vad Vattenfall gör, eller rättare sagt tvingas göra.
  Har tvivel på att Mann’s hockeklubba s.a.s. ’håller måttet’ ens för en match i ngn gärdsgårdsserie i Långtbortistan… 😉

  Mvh/TJ

 46. #42
   
  Thomas,
  hockeyslutspelet har gått min näsa förbi men om du ordnar ett hockeyslutspel mellan AGWarna och TCS skulle jag kanske vara intresserad.
  Vilket lag, Maggie i målet, Jonas N som center, Slabadang och Labbibia på ytterkanten och Littmarck på avbytarbänken osv…
  Och detta mot ett lag som måste spela utan klubbor, borde vara en lätt matsch. I så fall kan tänka mig att bistå med heja-ramsor…. 😉
   

 47. ThomasJ

  Rosenhane #46: It’s a deal – förutsatt dina [& OP’s] hejaramsor… 😉

  Få se nu… is – det behövs la inte heller, va?

  Mvh/TJ

 48. BF

  # 39 Rosenhane

  Såg de sista 5 minuterna med prinsarna och var jäkligt glad att det tog slut och att jag sluppit se början-men detta spelades väl in i somras så förhoppningsvis har de fått lite vidgade vyer – men f-n så tillrättalagt de pratade . Undrar om de tänkt själva?

  Ang Rockström i TV-soffan – att man inte genomskådat honom ännu är katten i mig ofattbart.

  Mailade förresten Jan Björklund ang hans syn på vindkraftverkens framtid i Sverige men har ännu inte fått svar – hotade med att inte rösta på Fp nästa gång men det hjälper tydligen inte.

  MAn blir så less

 49. Thomas,
  nej visst nej, is måste vi sluta konsumera och inrikta oss på mer hållbar hockey. Men kan vissa spela vattenpolo så kan väl vi spela vattenhockey? 🙂
  BF#48
  Björklund sitter i kläm just nu och är belagd med munkavle å ena sidan, å andra sidan har han att fightas med ett parti bestående av allsköns individualistiska enmansteatrar. Stackarn.