Skulpturer på is ska påminna om global uppvärmning

isskulpturer

En holländsk konstnär har med hjälp av Världsnaturfonden WWF placerat ut två stycken skulpturer på isberg strax utanför Grönlands kust. Tanken är att schabraken ska så småningom flyta söderut på isflaken och sjunka ner i havet när isen smält. Enligt konstnären är skulpturerna gjorda i nedbrytbart material (fattas bara annat) och kommer inte att ha någon negativ effekt på havsmiljön. Skulpturerna har utrustats med någon sorts spåranordning så att man ska kunna följa deras resa söderut.

Hur mycket koldioxid som släpptes ut i samband med installationen (och vi talar bl.a. helikoptrar) anges inte. Förhoppningsvis hade konstnären kompenserat med utsläppsrätter, kanske till och med från WWF själva, som ju är många om att sälja sina kolsänkor i Amazonas.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Micke Johnsson

  Där rök mina  isbjörnspengar 🙂

 2. Striktly Norrland

  Ja, se konstnärer…

  Jag föreställer mig att konstnärers karriärer får sig rätt abrupta slut om de inte bekänner sig till AGW-teorin. Hela samspelet människan>naturen är väl konstens stora favoritämne och vad är inte mer tilltalande hos kulturutövare än att vi sakta tar livet av Moder Jord?

  Oerhört ”viktig” konst.

 3. fogge

  Verkligen jordnära..Kunde smartskallen gjort en is-skulptur??
  I form av en jättetermometer eller ett gigantiskt porträtt av en viss Gore…som sakta smälter bort..symbolik det!

 4. Micke Johnsson

  Jag tjatar om en riktig konstnär…vissa tröttnar säker på mig men det tar jag. Människan är fantastisk.
  http://www.youtube.com/watch?v=Cri7aQHRT7k
   
   

 5. tty

  Att placera ”konsten” på ett isberg är i alla fall ett idiotsäkert sätt att garantera att de försvinner. Det vore ju pinsamt om det gick som med den berömda is-isbjörnen i Köpenhamn som man till slut fick hugga bort för att bli av med den när den inte smälte i kylan.
  Varför spåra isbergen förresten. Det kan väl knappast vara så mycket symbolik i att just dessa isberg driver söderut och så småningom smälter, som alla isberg gjort i miljontals år?

 6. ThomasJ

  Micke J. #4: Den videon är på intet sätt ’tröttsam’. Bör ses repetitivt… 😛

  Mvh/TJ

 7. Micke Johnsson

  Den här länken laddar snabbare…
  http://www.youtube.com/watch?v=518XP8prwZo&feature=related

 8. magnus

  Micke J

  Riktigt bra konst. Jag har sett den flera gånger. Förtjänar att spridas.

  Fast jag tycker det här också är stor konst

  http://www.youtube.com/watch?v=Z86V_ICUCD4

 9. karlsson

  Global uppvärmning blir nu lokal uppvärmning på Island när nya vulkanutbrott sker och smältande glaciärer blir högst påtagliga. 

  Förvånande att inga konstnärer eller politiker tar tag i vulkanfrågan.

 10. tty

  Det är ett sprickutbrott som pågår på Island. Vi får verkligen hoppas att det inte blir ett stort sprickutbrott. Det senaste (1783) dödade en fjärdedel av Islands befolkning, och ledde till flera års extremt kallt väder och missväxt över hela norra halvklotet. Nöden i Frankrike anses t o m ha bidragit till franska revolutionen. Gasutsläppen (svaveldioxid och fluorväte) ledde till att folk fick andningsproblem så långt bort som i Norge.

 11. Greger

  Micke Johnsson #4
  Varför skriker du? Din röst hörs ändå.

 12. Lars C

  OT
  http://www.guardian.co.uk/business/2010/mar/21/peak-oil-summit

 13. Inge

  Hur många isberg har inte smält?
  Jag bara undrar!

 14. Jonas B

  Smart tänkt. Om det finns NÅGONTING som bevisar att människan påverkar klimatet så måtte det väl vara att isberg som driver söderut smälter.
  Samma sak med isbjörnsskulpturerna i Köpenhamn. Dumt att ta bort dem. Till sommaren skulle de också ha smält vilket hade varit ytterligare ett bevis.

 15. Björn Ola

  tty# 10
  Bilder från Vulkan  som nu är aktiv på Island.

 16. tty

  Björn Ola #15

  Snygg bild på ett sprickutbrott. Sådana här ”eldridåer” är typiska.

 17. Tege Tornvall

  Galopperande vansinne, givetvis finansierat med skattemedel. Tyvärr har förnuftiga människor i vardagen  fullt upp med sina jobb. Samtidigt avlönar de utan att ha tid eller ork att protestera dem som driver sådana här fånerier – om de alls känner till dem. Därför är det viktigt att göra dem allmänkt kända. Earth hour är ett bra exempel.

 18. Steve

  tty #4:  Vulkanutbrottet 1783 var verkligen stort.  ”8 juni 1783 öppnades en spricka med 130 vulkankratrar…  fortsatte till 7 februari 1784…” Så enligt Wikipedia ’Laki’, som också säger:  ”resulterade i årtusendets största klimatiska och sociala förändringar” (vilket förvisso kan diskuteras).
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Laki

  Nordisk Familjebok ”Ugglan” (c. 1910) har märkligt nog inget om detta, vad jag kan se.  Men en googling på ’lakagígar 1783’ ger mycket, t.ex. en bok (googlad) ”History and Climate” av Philip D. Jones, 2001:
  http://tinyurl.com/yguq9pw

 19. Dan

  Titta här på ”uppvärmningen” sedan 1958:

  http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

  Rysligt mycket varmare har det blivit… Inte.