Var är värmen?

På denna blogg förekommer ofta diskussioner om jordens medeltemperatur och vad som hänt med denna på senare år. Se på följande tre diagram från RSS som på ett bra sätt belyser problematiken.
1. Medeltemperaturer Januari 2007 – Maj 2008
rss tlt data jan07may08
Helt klart fortsatt sjunkande tendens.
2. Medeltemperaturer Januari 1998 – Januari 2008
rss tlt data1998 2008
Ovan ser vi tioårstrenden med El Nino-året 1998 som toppnotering.
3. Medeltemperaturer norra och södra halvklotet, Januari 2007 – Maj 2008
rss tlt data halvklot07 08
Slutligen en titt på vad som händer på respektive halvklot. Det ser ljust ut både för isbjörnarna och pingvinerna.
Naturligtvis kan vi av tio års data inte bedöma vart den globala uppvärmningen tagit vägen. Har trenden vänt? Finns den fortfarande fast den motverkas av naturliga variationer? Det ska bli intressant att se vad som händer med temperaturerna när La Nina-effekten avtar.
Jag undrar dock naturligtvis hur det kommer sig att klimatmodellerna missat denna tillfälliga svacka i uppvärmningen. Är det molnen, haven och solen som spelar IPCC ett spratt eller är det helt enkelt så att uppvärmningen har stannat av och kanske till och med vänt? Observationerna talar ju sitt tydliga språk. I vilket fall som helst har det inte blivit varmare sedan år 2000.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. micke

  Fantastiskt vad man kan ”bevisa” med väl valda kurvor. Går det att få lite kortare tidslinjer?

 2. L

  Micke, har du inte sett alla gamla kurvor som beskriver miljontals år bakåt? Skillnaden är att detta är nutid och verkliga mätningar som inga klimatmodeller indikerat. Jag tycker det är spännande att se kampen mellan ökande koldioxid och naturliga förändringar. För varje dag som går borde vi alla inse hur lite vi vet om klimatet. Vem som får rätt i sina spådomar kanske vi aldrig får veta, så det bästa är väl att vara beredd på alla scenarion. Att försöka minska koldioxidutsläppen för tusentals miljarder kronor och sen inte ha resurser att möta ens banala oväder känns inte som det smartaste alternativet. Det vore kanske bättre att lägga resurserna där vi är säkrare på att dom gör nytta?

 3. Det är värt att poängtera i sammanhanget (som jag tror mig ha sett att du är fullt medveten om) att södra och norra halvklotet har olika temperturförändringar. En medeltemperatur över hela jordklotet innebär på intet sätt att både pingivner och isbjörnar är på ”fast” mark.

 4. medeltemperaturförändring möt för hela jordklotet
  (skulle det ha stått)

 5. Håkan

  Micke, teorin om en uppvärmning indicerad av CO2 bygger på en observationstid på 30 år, är det en tidsperiod så tillförlitlig att vi tvärsäkert kan fastställa orsak och verkan tycker du?

 6. thomass

  Suck maggie. Att dessa kurvor inte visar något överhuvudtaget måste du väl änd vara medveten om?
  Jo det är du för du skriver: ”Naturligtvis kan vi av tio års data inte bedöma vart den globala uppvärmningen tagit vägen.”
  Så varför tar du med dessa korta utdrag ur temperaturhistorien alls då? Maggie, jag kan bara se ett skäl, och det är att du vill vilseleda och föra fram propaganda.
  Om du tittar på data i lite längre perspektiv så kan du se att svängningar, likt den du visar förekommer hela tiden, med ungefär samma våglängd. Alltså säger detta precis ingenting.
  Vad du däremot tydligt kan se ,om du valt kurvor över lite längre tid, är att för varje sådan svängning så ligger basnivå hela tiden ett snäppt högre än förra gången. Väldigt tydligt.
  Det kan ju givetvis bero på något annat än CO2 att så är fallet, det kan du alltid argumentera, men att utgående från de kurvor du visar försöka påvisa något överhuvudtaget är ju, milt sagt, vilseledande.

 7. thomass

  Prova dessa bilder istället:
  http://www.metoffice.gov.uk/research/hadleycentre/obsdata/HadCRUGNS.html
  Eller
  http://www.metoffice.gov.uk/research/hadleycentre/obsdata/HadCRUT3.html
  Här är lite andra intressanta kurvor för er som inte tycker datormodeller stämmer med verkligheten:
  http://www.metoffice.gov.uk/corporate/pressoffice/myths/1.html

 8. thomass: Dina data och diagram är helt irrelevanta för det här inlägget, som bara handlar om att det inte tycks ha hänt något under de senaste tio åren. De där kurvorna som du hänvisar till har vi redan sett hundra gånger. De säger inte mycket om framtiden, t.ex. 2008-2058.

 9. micke

  Tycker denna text från RealClimate (ta fram vitlöken om ni vill) förklarar varför korta trender endast är övertygande för dem som nyss börjat intressera sig för klimat frågan.
  http://www.realclimate.org/index.php/archives/2008/01/uncertainty-noise-and-the-art-of-model-data-comparison
  Kan tex 15 års trender visa samma resultat?
  7 år:
  http://www.realclimate.org/images/giss-7yr.jpg
  8 år:
  http://www.realclimate.org/images/hadcru-8yr.jpg
  15 år
  http://www.realclimate.org/images/giss-15yr.jpg

 10. Thomas

  Skall vi gissa att folk som Maggie inte kommer att använda sig av en kurva tio år bakåt nästa år? (1998 var extremt varmt så det blir en så bra inledning för att ”bevisa” en tes. 1999 passar inte alls lika bra)

 11. Peter Stilbs

  Jag tycker man ska se Maggie’s inlägg mot bakgrunden av de förutsägbara helsidor Bojs & Baltscheffsky eller nyhetsinslag SvT skulle ha skapat om det fanns en minsta trend eller anomali uppåt i temperaturen.
  Också minns jag mycket väl hur Erland Källén på KTH-mötet i september 2006
  http://gamma.physchem.kth.se/~climate/
  två gånger poängterade att det var just sista 30 årens ”global warming” som var ”unprecedented”, och utanför normala variationer. Det skulle vara det avgörande indiciet för att IPCC (motsv.) skulle ha rätt.
  Så mycket för det …

 12. Inte lätt att vara en som tror att vi går mot global pochering i kokande havsvatten som stigit långt över sina bräddar precis som det står i Gamla Testamentet.
  Inte nog med att hypotesen om CO2:s dramatiskt temperaturhöjande effekt ska bevisas.
  Det finns folk som betvivlar det, har ni hört?…nej, man tror inte det är sant, men så är det. Inte nog med att sådana ska bekämpas med vilka medel som helst.
  Dessutom ska man slåss mot uppgifter om stillaliggande eller sjunkande temperaturer. Man tror inte det är sant, men så är det Verkligheten måste bekämpas! Med vilka medel som helst.
  Jävla verklighet! Motarbeta AGW så fräckt.

 13. 00

  thomass
  Även kurvorna från Hadley m.fl. är ritade med intervall utvalda för att demonstrera den önskade tendensen. Hade man utgått t.ex. från lilla istiden så hade mycket av 1900-talets uppvärmning sett ut som ett naturligt steg i en längre uppvärmning som inte kan förklaras med mänskliga utsläpp.
  Datormodellerna kommer alltid att stämma bakåt i tiden eftersom man använder ”naturliga varaitioner” som en fri variabel då man inte har exakt historisk data för instrålning m.m. Det är först genom att visa att modellerna håller för nya data där man inte kan använda fria variabler som man kan avgöra deras korrekthet. Med andra ord måste prognoserna hålla när tiden rullar på och nya temperaturmätningar tillkommer.
  Att förklara bort att progrnoserna inte har stämmer de första tio åren efter att de gjordes, men att de med all säkerhet kommer att stämma om trettio eller femtio år, det inger helt enkelt ingen trovärdighet i mina ögon.

 14. Geoffry:
  ” södra och norra halvklotet har olika temperaturförändringar”…
  År 2001 valsade hockeyklubban runt i alla media. Den presenterades som statistik över jordens medeltemperatur under 1000 år. Den lögnaktiga presentationen blev ödesdiger för alla oss i väst.
  Den byggde på årsringsmätningar på träd från Nordamerika. Rimligen borde den presenterats som statistik över storleken på årsringar i Nordamerikanska träd under 1000 år.
  Men den presenterades falskeligen som visande jordens medeltemperatur under 1000 år. Politiker skrev på Kyotoavtal hej vilt och ”miljövännerna” (nuförtiden regnskogskalhuggningsfanatikerna) jublade, vind i seglen!
  Varför var det ingen, INGEN i meteroelogibranschen som protesterade mot den ödesdigra statistikhumbugen DÅ?

 15. Lars

  Kokande havsvatten? Saltat och klart!
  Den var ny för mig! Det är vad jag kallar långkok 🙂
  Naturligtvis så måste det finnas återkopplingar eller annat som reglerar temperaturen, om inte så hade vi inte funnits här och nu. Historien har sannolikt bjudit på talrik tillfällen för den ultimata katastrofen. Det här med permafrostens upptining sommartid tex. Ska man tro allt man läser så släpper den rätt så kvickt och startar en irreversibel process. Jag vet inte hur djup den är men den töar säkert bara nära ytan för att återfrysa vintern därpå. När temperaturen så stiger så bör återkopplingar som motverkar det hela träda in och vända kurvan neråt. Om det inte är återkopplingar så är det kanske utomjordiska komponenter som påverkar.
  Undrar om det finns något samband mellan Svensmarks och Franzens arbete. Jag tycker det skulle vara märkligt i så fall eftersom meteoriter kommer kommer från det egna solsystemet medan den kosmiska strålningen är en betydligt mer långväga gäst. Men båda ser samband som stärker deras teorier. Hmm?
  Kanske borde herrarna träffas över en Tuborg och prata om saken. Om de inte redan gjort det.

 16. Jag tycker att ni är roliga, kära opponenter. Om jag visar en kurva som går flera miljoner tillbaka i tiden, då säger ni att det där är irrelevant för den nuvarande uppvärmningen (PS har ännu inte gjort det, men synsk som jag är så kommer nog rekationen att vara sådan). Före 1900-talet var det ju NATURLIGA VARIATIONER som stod för upp eller ner i temperaturkurvan.
  Visar jag ett diagram över de senaste årens utveckling, då avfärdar ni mig genom att säga att 10 år ska vi inte ens bry oss om, för det är så kort.
  Säg som det är, ni VILL se era vanliga kära diagram som går från mitten på 1850-talet och visar en tydlig ”klubbeffekt” på slutet. Då känner ni er trygga i era positioner.

 17. Thomas

  Lars, ta gärna och läs på om PETM, Paleocen Eocen Thatmal Maximum.

 18. Thomas

  Sorry, Paleocen Eocen Thermal Maximum.

 19. Jerker Andersson

  Jag tycker det är smått komiskt att AGW alarmisterna har lilla istiden som referenspunkt, en av de kallaste perioderna under senaste mellanistiden. Som om det skulle vara det optimala klimatet för oss. Jag kan inte se någon fördel alls med att hamna igen i ett klimat som plågas av låga temperturer dåliga skördar eller missväxt. Möjligen skulle fördelen vara att man kan åka skridsko på Themsen.
  Om man tex drar bort den påhittade AGW effekten från satelitmätningarna, förslagsvis 0,2C/10år så får man följande kurva.
  Vi skulle i praktiken ha varit tillbaka i lilla istiden nu om det hade varit sant vad som naturförnekarna påstår.

 20. Lars

  En stillsam betraktelse av debatten i tidig morgonstund.
  Satt just och lyssnade på vetenskapens värld från igår där
  Sverker Sörlin intervjuades. Mycket tänkvärt.
  Några axplock som jag uppfattade det
  Vi lekmän kan inte sätta oss in i vetenskapliga sakfrågan utan måste överlämna den till vetenskapen, men vad vi bör göra är att sätta oss in i hur vetenskapen fungerar.
  Att andra krafter än de vetenskapliga verkar i frågan.
  Att frågan kortsiktigt kan komma ur fokus om vi får några kalla år.
  Att 10 kalla år framöver mycket väl kan inträffa utan att det långsiktigt motsäger AGW.
  Att ett långsiktigt paradigmskifte som förnekar koldioxidhypotesen tar minst 30 år om det nu är så det ligger till.
  Vad jag förstått genom åren så leder inte all vetenskap till kunskapens träd. Dessutom så är den inte förutsättningslös utan ofta inriktad på att bevisa en hypotes.
  Hur det står till med proportionerna med den saken har jag ingen aning om men skulle gärna vilja veta.
  Tur att peak oil kommer, det löser problemet i en värld där olika grupperingar snöar in i sina ringhörnor och tuffar på i invanda hjulspår istället för att söka sanningen även om den slår undan fötterna på allt vad man tidigare trott på.
  Lyssnade även på programmet med Svensmark, han förnekar ju inte att CO2 är en växthusgas, det är dess påverkan som han ifrågasätter. I sin bok skriver han också att vi visst bör ställa om, att det inte finns någon anledning att slöppa ut CO2 i onödan, men att vi ska göra det av rätt orsak.
  Det är just frågan om fördelningen av olika faktorer som det borde råda konsensus om att man måste få fram och inget annat.
  Jag vill veta hur saker verkligen ligger till, inte överösas av motsatser från polariserade läger.
  Framför allt så betackar jag mig för Hallelujaliknande trossatser inom frågor av vetenskaplig natur.
  Eftersom det är för tillfället tydligen är omöjligt att leda vare sig det ena eller det andra i bevis angående koldioxiden farlighet så bör kritikerna även granska de icke strikt vetenskapliga aspekterna, kartlägga ekonomiska samband, mm. Utreda om det överhuvudtaget är möjligt att datorsimulera klimatet eller om att det finns så många okända att det blir en ekvation impossible oavsett dator eller programvara.
  Dessa frågor behandlas på ett bra sätt på denna sida som har många kompetenta skribenter.
  Omställningen till alternativ energi kommer oavsett om vi vill det eller ej, det är tidpunkten och tillvägagångssättet vi kan påverka.

 21. Peter Stilbs

  tomass och andra: Den ”överensstämmelse” Du visar mellan ”modell” och ”temperaturdata” i exempelvis
  http://www.metoffice.gov.uk/corporate/pressoffice/myths/1.html
  är bara en efterhandskonstruktion – innefattande sju(!) olika justerbara parametrar som ”lagom” blandar tillyxade fantasier om olika bidrag till den globala temperaturen (vad nu det är).
  Det skär i mig som vetenskapare att se sådant skräp – dessutom publicerat en gång i Nature eller Science – minns inte var.
  Jag såg också referenser till RealClimate ovan – inse att det bara är en propagandacentral, som ägnar sig åt att söka neutralisera alla argument mot IPCC och AGW. Den drivs bl.a. av Michael Mann – mannen bakom den famösa Hockeyklubban – och Gavin Schmidt – James Hansen’s handgångne man.
  Re korta och långa trender – och referenspunkter – för bara några månader sedan sökte man (IPCC,RC) förlöjliga påpekanden om detta, nu när kurvorna tycks peka nedåt (särskilt senaste månaderna) är det plötsligt tvärtom.
  Vilken total humbug hela denna AGW-historia är ! En skam för vetenskapssamhället.

 22. Inge

  Tack, Peter Stilbs, för ditt raka inlägg. Det har varit min fundering länge att denna AGW-historia är just en skam för vetenskapen!
  Vetenskap måste leda till bättre kunskap om ”verkligheten” och inte bara göda de som har makten och pengarna. Annars kommmer vi inte framåt.
  Inge

 23. Lars, en bra och klok betraktelse!

 24. Lars

  Jonas N
  Tack för kommentaren.

 25. Mats Frick

  Håller med Jonas N: bra genomgång Lars. Finns det ett ”centerparti” här på bloggen månne?

 26. Lars

  Tack Mats!
  Vet ej, men det ju bli ett 🙂

 27. Lars

  Men det kan ju bli ett, naturligtvis.
  Jag har ännu inte smakat starkt, men det går ju att skriva som en kråka ändå.

 28. Pingback

  […] sak är klar. Jim Hansen verkar inte lita på RSS data. Som jag redan visat i ett tidigare inlägg har temperaturerna sjunkit kontinuerligt mellan januari 2007 och maj 2008. Tror man på RSS […]

 29. thomass

  maggie, vad du kan se på de kurvor jag gett dig, som faktiskt du en gång hänvisade mig till, är en längre historik än de futtiga år som du gav oss.
  Varken dina eller min kurvor berättar hur det blir 2058. Ingen vet. Däremot finns det klimatmodeller som kan ge ett scenario. Men du är ju inte intresserad av dessa modeller vad jag förstår.