Väl skrivet av Hans Bergström

Ett par bloggläsare uppmärksammade mig på den utmärkta kolumn som DN:s Hans Bergström skrev den 16 juli. Det börjar skämtsamt:

”I förra veckan beslutade världens viktigaste länder, samlade till möte i G8-gruppen, att temperaturen ska få stiga upp till två grader Celsius jämfört med förindustriell nivå. Världsledarna – med statsminister Reinfeldt med vid bordet i egenskap av EU-ordförande – anser sig också veta hur vädret ska styras. De gör anspråk på att besitta en klimatmodell som förklarar varför temperaturen blir som den blir år 2050. Vidare tror de sig förfoga över politiska medel som intervenerar i klimatmodellen på ett sådant sätt att temperaturen blir just två grader högre än på 1700-talet, världen över, och det vid en tidpunkt som världens ledare bestämmer på en FN-konferens.

Imponerande! Om inte detta leder till ett kollektivt Nobelpris till Obama och de övriga ledarna i G8, vad är då värt att belöna?”

Men sedan skriver Hans Bergström initierat om problematiken bakom utsläppsminskningar, om försiktighetsprincipen som verkar åt två håll, om vikten av en säker energiförsöjning – nu och i framtiden, och om FN:s rätt att styra världen. Läs och begrunda.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Utmärkt skrivet – och bra att nu även DN tar in saker som strider mot PK i frågan. Våra egna – och världens – politiker liknar alltmer rena pajasar.

 2. Urban

  Läste Bergsröms text för ett tag sedan och konstaterar att det känns bra att det var just i DN den publicerades.
  Mycket välskrivet!

 3. Jonas B

  Instämmer med Peter S och Urban. Nu väntar vi bara på att någon av de kloka skribenterna på Svd:s ledarsida tar upp tråden. Varför tex inte Sanna Reyman som är min speciella favorit!

 4. Steve

  Utrikesminister Hillary Clinton har inlett sitt besök i Indien med att be om ursäkt för att USA ”i signifikant grad bidragit till den klimatförändring vi nu har att bemöta”.  ”Vi hoppas att ett stort land som Indien inte ska begå samma misstag.”  (AP)
  Indien kommer dock att motsätta sig alla amerikanska påtryckningar om att gå med på bindande CO2-gränser, fastslog miljöminister Jairam Ramesh.  ”Vi, som har haft bland de lägsta utsläppen per capita, skulle nu också tvingas reducera dessa våra utsläpp.  Och värre än så:  vi riskerar nu också att CO2-tullar införs på vår export till länder som USA.”
  .  Indien har slagit fast att man kommer att förkasta alla nya avtal om minskade utsläpp, eftersom dessa skulle underminera landets energianvändning, transporter och livsmedelssäkerhet. (Bloomberg)
  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601091&sid=a7WGSJvqXSyU
  RSS’ världskarta visar tydligt nog att temperaturen (på TLT-nivå, lägre troposfären) ökat även i Indien sedan 1979!  Ökat med 0,1ºC
  http://www.remss.com/data/msu/graphics/plots/MSU_AMSU_Channel_TLT_Trend_Map_v03_2.png

 5. Om Barack är smart nu, så lägger han skulden för klimathavariet på BRIC-länderna. USA har gott av mer energieffektiviserande och kollektivtrafik ändå.

 6. Om Ombama är än smartare lägger han ner de svindyra satsningarna på gen4 med flytande metall och satsar en bråkdel på LFTR.
  40.000$/år till TMSR eller LFTR ska jämföras med hittills 15G$ på flytandemetall reaktorer.  (jag har inte superkoll på beloppet, bara läst det på en toriumblogg)
  Om han fördelat hälften till TMSR vore de under masstillverkning nu.
  Har jag helt fel Elling?

 7. Hans Bergström är inte att betrakta som PK, så hans artikel kommer säkert följas av en med motsatt bild, där vindkraft och glödlamsförbud visar vägen mot det eviga paradiset.
  Jag min idiot, som trodde så på Peter Wolodaski, men han skulle nog inte fått jobbet om inte ägarna försäkrat sig om en bibehållen CO2-hot linje.
  Jag fattar inte vad de anser att de tjänar på den linjen nu?
  UNT stiger allt mer fram som en bra tidning.
  Så synd att de inte har Ernie