Väder-Pär tuffar vidare

Pär Holmgren, f.d. väderman på SVT, åker land och rike runt (CO2 i massor) för att föreläsa om mat och klimat, dvs. hur det vi stoppar i oss påverkar det runt omkring oss. I måndags besökte han Nybro, meddelar Barometern, där han förklarade att maten står för en tredjedel av vår klimatpåverkan. Och det är därför man ska tänka sig för i affären. Som ni minns från ett tidigare inlägg sägs t.ex. det importerade nötköttet vara en stor klimatfara.
”Att handla klimatsmart handlar bland annat om att välja säsongsanpassad och lokalproducerad mat”, säger Väder-Pär.
Alltså: hellre falukorv än kolbasz, potäter i ställer för italiensk risotto och gotlandsdricka i stället för en nyzeeländsk Sauvignon Blanc.
Jag undrar dock vad som göms i Pär Holmgrens egna sopor. Kanske har någon upplänning lust att rota lite? Väder-Pär lever ju knappast som han lär vad gäller resande (även om han säkerligen ofta väljer tåget). Ska vi gissa att hans mathållning heller inte är så klimatsmart?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  Min personliga uppfattning gällande importerat kött är att det enda som hotas är det höga priset på svenskt nötkött.
   Ca 450 kr/ kg för svensk oxfile, 250kr för sydamerikansk dito. Ska vi gissa att prisskillnaden, som definitivt inte motiveras av motsvarande kvalitetsskillnad, tvingar de ohemula svenska  nötköttspriserna nedåt?
  Vad gäller Väder-Per, han borde nog blivit vid sin läst?

 2. balato

  Väder-Pär har verkligen hittat en nisch  som säkerligen ger mycket mer pengar än tjänsten på SMHI.  Inte för att jag missunnar honom att tjäna pengar men låt oss ändå hoppas att skrämselbranschen förgår men SMHI består.

 3. Maggie, uppmaningen att rota i Pärs sopor tycker jag är opassande.
  Och hans matkonsumtion påverkar klimatet lika lite som någon annans eftersom de effekter han pratar om är helt ovidkommande och högst sannolikt dessutom felräknade även med hans premisser.
  Däremot förslösar han en massa människors riktiga resurser, genom att de tvingas betala för honom och hans upptåg. Och du kan vara säker på att de allra flesta desssutom inte betalar frivilligt.

 4. Anders L

  Risken är man läser ”klimattjat” i stället för ”klimatsmart”, och så struntar man i alltihop. Det är ju så fruktansvärt mycket man ska tänka på när det gäller maten: det ska vara fettsnålt, sockersnålt, omega-3-rikt, ekologiskt, rättvisemärkt, närodlat, KRAV-märkt etc i en aldrig sinande ström. Dessutom gärna ekonomiskt försvarbart och (och här kommer själva grundbulten) så är det trevligt om ungarna äter av all den korrekta mat man ställer fram på middagsbordet åt dem. Till syvende och sist finns det inget som gläder en matlagande förälder mer om barnen äter ordentligt, om än aldrig så oekologiskt,  och inget som gör en så trött som sura miner och suckar när man ställer fram den Nyttiga Maten. Näringsvärdet i en uppäten portion falukorv och makaroner är trots allt oändligt mycket större än i en orörd portion lax och rostade grönsaker…
   
   
   

 5. AOH

  AndersL
  Bra inlaga –fortsätt så

 6. J-O

  Om Exxon ger din instiution pengar för att forska då är din forskning suspekt ( om den inte handlar om oljeutvinning e.d…)
  men att Per  bygger hela sin utkomst på att AGW  tesen är korrekt gör inte hans missionerande mindre trovärdigt..?
  Vi får hoppas att vi inte hinner kasta allt i sjön innan bubblan spricker.
  PS .Hoppas ingen missförstått det där med att jag numer cyklar till jobbet för jag hoppas snart kunna klimatkompensera det hela genom en flygresa till Indien. Där lär det finnas massor med pruttande kor och en total ovilja att minska sin utsläpp…
  Dessutom skall läsa Chill-Out på planet DS 🙂
   

 7. Eller så kanske han faktiskt är en av de få, som lever som de lär?

 8. Peter Stilbs

  Jag vet om en svensk person som sade att han lätt för redan 15 år sedan drog in 2 miljoner årligen på diverse miljöföredrag, utan att anstränga sig särskilt mycket.
  Al Gore har väl dragit ihop någon miljard, och Pär söker väl efterlikna.   Säkert bättre betalt än på SvT.
  Påståenden om ”betald av oljeindustrin” om de som framför skepticism i sammanhanget ekar som tomma oljefat…

 9. Peter Stilbs
  Mer intressant vore ju att få reda på om denne lyckosamme föredragshållare trodde på det han mässade om eller om han bara sa de sakerna som de betalande helst ville höra för att de då också var beredda att betala mest?
  Och en annan fråga: Var det verkligen lyssnarna som betalade själva, som privatpersoner? Eller var det som så ofta, PK-föredrag betalda av skattepengar och olika ’offentliga’ representanter som lyssnade (också betalda av skattepengar)?

 10. Kjell_A Jönsson

  Kjell-A Jönsson
  Är det någon som vet på vems lönelista Pär Holmgren står?? Vem betalar honom och hans omkostnader. Har han eget företag och fakturerar tjänster liksom Göran Persson.
  För LRF och bondeintressena (protectionismen) är denne Pär Holmgren en stor tillgång.
  Men vem försörjer honom???
  Kjell-A Jönsson

 11. Oj då. Sist jag var inne här så var alla rörande eniga om att det viktiga var VAD man sa, inte VEM som sa det. Men det gällde kanske bara åt ena hållet?

 12. Nej, ALLA här är inte rörande eniga om det. Varför slänger du ut en sådan osaklig meningslöshet ?

 13. Per Welander

  Jonas N: Pär Holmgren tror nog på vad han säger. Han missförstod mina avsikter med mitt vad om globala temperaturens ökning, han var nära att gå med MEN trodde avgörandet var hur mycket man skulle lyckas begränsa CO2-utsläppen. I hans värld fanns inte att jag inte trodde på växthusgashypotesen. För övrigt verkar han inte alltför insatt och kunnig i klimatfrågor.

 14. Björn

  Jonas N [9]; Det är nog sällsynt med privatpersoner som själva betalar för för att vara med på ett jippo. Det kan ju ge hotellnätter med allt vad det för med sig som god mat etc. Det är alltid skattebetalarna i slutänden som betalar för nöjena.
  Det är märkligt hur folk slänger siffror runt sig. För mig är det ett frågetecken hur man kan komma fram till en sån siffra som att maten står för 1/3 av all klimatpåverkan. Såg en kommentar till artikeln med överskriften, ”klimattalibaner”. Per Holmgren är alltså en ”klimattaliban”. Ja, varför inte, han åker ju omkring och försöker på sitt dogmatiska sätt, frälsa världen. Men när vi ändå håller på, kan man fråga sig vem som är den störste bland alla ”klimattalibaner? Naturligtvis är det Al Gore!

 15. Elling D: Ta det lugnt, Elling. Du behöver inte bita ifrån dig direkt.

 16. John L.
  Har PH sagt något om hur CO2molekylen fungerar och dess starkt avtagande effekt?
   
  Har PH på någon föreläsning berättat för åhörarna att den vetenskapliga striden handlar om det finns extremt starka förstärkningseffekter av små temperaturändringar?
  Som expert på området borde han kanske det.
   
  Det finns några skeptiker med som håller föredrag, då jag ser att de går ifrån kärnan och ex. pratar om hur lite Sverige som nation släpper ut påpekar jag det.
   
  Först borde alla informera om exakt vad den vetenskapliga striden handlar om, sen lägga fram observationer som styrker deras teorier.
   
  Jag misstänker att PH likt många andra utgår från att CO2-hotet är en realitet och att det klimat världen hade på stenåldern nu skulle innebära en global katastrof.
   
  Lite som då en ingenjörsfirma i Danmark fick i uppdrag att se vad som händer då vi får avsevärt högre hav och mer nederbörd.
  De fann att Danmark skulle bli de tusen sjöarnas land och grundvattnet skulle stiga så många vägar och bebyggelse fick överges.
  De gjorde säker en korrekt analys, men förutsättningarna var givna.
   
  Sådanna utredningar beställs för skattemedel och min misstanke är,  för att styrka allmänhetens tro på CO2-hotet.
  Var var de extrema förstärkningseffekterna under 1900:talets CO2-halt stigning?
  Då var vart bidrag starkare än nu.
  Jag kommer aldrig förstå varför de som vill snabba på uttåget ur fossilenergisamhället inte använder alla svåremotsägliga argument.
  Det finns många som ville använda CO2-hotet för att propagera för de energisystem som kan priskonkurrera ut skiten och samtidigt skapa en tryggare värld, med mindre miljöförstöring och kraftigt ökad global välfärd.
  Allt fler har slutat använda CO2-hotet som argument, då det är så antiintellektuellt.

 17. Anonym

  Om man bemödar sig med att läsa artikeln som länkas i inlägget finner man att ”jippot” var en helt vanlig föreläsning i regi av Studieförbundet Vuxenskolan. Entréavgiften var 50 kronor.

 18. Innrömmar att jag är lite sur över valresultatet.

 19. Björn

  John Liungman [11]: Visst har det betydelse vem som säger vad. Man bildar sig en uppfattning om människor vilket sker automatiskt. Även vi som är rätt så anonyma här på Maggies blogg undgår inte att bli bedömda. Om vi uppför oss bra och argumenterar sakligt, blir vi ettiketerade som just sakliga vilket blir vårt anonyma ”ansikte” utåt mot bloggvärlden. Det anonyma ”ansiktet” får en profil och skapar en virtuell image.
  Det är likadant med det peronliga mötet med människor. Där skapas också en image vilken är reell och det kan vara svårt att ändra på folks uppfattning och förtroende, om man har uppträtt på ett olämpligt sätt som inte passar in i sammanhanget. Misstänksamhet är en mänsklig egenskap vilken bara kan övervinnas genom förtroendeskapande situationer. Det spelar ingen roll vad människor än säger om dom inte har förtroendet med sig.
  Kända personer är kända, därför att dom syns och hörs ofta, vilket inte säger något om deras utstrålning eller image är positiv eller negativ. Detta omdöme kan bara omgivningen bedömma. Man kan säga att det är hur frekvent en reell eller anonym person blir bedömd i olika sammanhang, som är avgörande för personens trovärdighet. Trovärdighet är alltså något man förvärvar och som därför inte går att klistra på någon.

 20. Peter Stilbs

  Jonas N #9 – jo – han trodde på vad han framförde.

 21. John L
  Ville du ha sagt något nyss, eller bara komma med en pik?
  Om du alltid bara vill kritsera det minst substantiella kommentaren räcker det säkert till en hel del, men är det så uppbyggligt?
  Min uppfattning är ju att det oftast är AGW-arna (men alls inte enbar de) som försöker styra bort diskussionen från väsentligheter till att handla om intigheter, perifera detaljer, petimeterrakande, eller tom person.
  Den stora frågan, den ifall verkligen CO2 skulle kunna tänkas styra klimatet genom några få ppm, den försöker man oftast undvika, eller bara hänvisa till att andra, som man tror är auktoriteter skulle hävda eller visat detta.

 22. Björn #19. Väl talat. Det spelar roll vem som säger vad. Och jag är den förste att hålla med om att offentliga personer som har hög svansföring i moralfrågor (som klimatet ju i viss mån är) bör tänka på hur de framstår. Kruxet är att ingen här har en aning om vad Pär äter, hur han reser eller om han har en Prius eller en Hummer. Det är ju ren spekulation (och troligen mest på skoj från Maggies sida).
  Den intressanta frågan, tycker jag, är hur långt man kan kräva sån här moralisk konsekvens. Får en vänsterpartist bo i bostadsrätt? Får en miljöpartist flyga till Mallorca? En moderat gå på A-kassa? Ibland går vi lite långt, och glömmer att alla människor, även de med makt, lever i en vardag med sina realiteter, som tex Anders L beskriver. Man gör vad man kan. Men det är klart bättre PR om Pär tar tåget än flyget.

 23. Jonas N… Ber som ursäkt om jag saboterade diskussionen. Men i mina öron lät det mest som att det handlade just om Pär Hs person, inte om ppm.

 24. Jonas N: Om du nu stör dig på John L:s kommentar så kanske det allra bästa vore att bara ignorera den? Det är sådana här reaktioner och motreaktioner som till sist kan skapa ett fullständigt meningslöst replikutbyte som varar i all oändlighet. 😉

  Ett tips till alla. Ha tålamod och ha överseende. Vi får en bra mer givande diskussion då. 😉

 25. Urban

  Apropå Nybro som ju inte ligger så långt från Kalmar: För 19 år sedan, runt 1990 alltså, var jag på en utbildning i mitt dåvarande yrke. Föreläsaren vi lyssnade på hävdade att inom 20 år skulle stora delar av Kalmar och Öland ligga under vatten pga. förändrat klimat. Så här långt har inte hans spådom slagit in. Medelvattennivån i Östersjön har knappast ändrats alls under de år som gått sedan föreläsningen.

 26. John L: Du har alldeles rätt i att vi inte vet ett smack om Pär H. Och egentligen är det ju inte han i sig själv som är intressant utan det budskap han framför. Jag är övertygad om att Pär inte är någon miljöbov och jag ber om ursäkt om mitt inlägg kunde tolkas på det viset. Jag har faktiskt själv träffat Pär och han är en mycket sympatisk person, så jag desto större anledning att be om ursäkt.

  Men visst, hur långt ska man gå när det gäller moralisk konsekvens? Ja, Al Gore struntar visst högeligen i det, om man får döma av andras rapporter om enorm elförbrukning, flera bilar, flygresor världen över etc etc.

  Vi är nog många som är rätt bra på att predika men ganska dåliga på att följa vår egen kodex. Eller? Jag försöker vara en miljövän men jag medger att jag inte är världsbäst på att sopsortera och att jag ibland slänger ett tuggummi på gatan.

  Och frågan är också, vad är viktigare? Att bry sig om miljön eller att bry sig om sina medmänniskor? Det ena är inte alltid förenligt med det andra.

 27. PS Egentligen kanske vårt intresse för Pär handlar om ren svensk avundsjuka. Han har ju onekligen lyckats väl med att positionera sig själv som klimatexpert.

 28. Anonym

  maggie,
  Det har ju du också … 🙂

 29. Anonym: Med den lilla skillnaden att jag inte kan leva av mitt ”expertande”. 🙂

 30. Håkan B

  Fast om man tänker ett steg till, kopplingen mat-klimat kanske inte är så tokig som den låter, låt vara att i det här fallet så handlar det väl mest om att predika för redan övertygade. Men om man utsträcker det till mat- jordbruks-politik, och överför det till klimatpolitik, vill vi verkligen att politikerna ska styra industri,transport, service på samma sätt som man idag styr jordbruket? Rätt skrämmande faktiskt, vet många som skulle tänka sig för inför ett sånt argument. Jordbrukspolitiken är en avgrund!

 31. Björn

  Men Maggie! [27]; Al Gore har ju lyckats mycket mycket mer och lyckas samtidigt dupera en hel värld med sin propagandaapparat. Al Gore och Per och alla andra propagandanissar lyckas på grund av folks godtrohet. Det är ju att utnyttja andra människor i egen sak och för vinnings skull. Hur många är det i kyrkans tjänst som tror på gud, men vad spelar det för roll, de erhåller både makt och god ekonomi.

 32. Maggie, du missforstod nog mig.
  Jag tycker att John har sedan han dök upp här låtit sansad, och även reviderat sitt språk på egna bloggen en smula.
  Hans pik om vad somliga gnäller på om Pär är helt korrekt. Men min poäng var att sådant kan man alltid hitta hos någon på ’andra sidan’.
  Och visst, vi gnäller en del på Al Gore, eller andra publika frotnfigurer. Men det är inte så uppbyggligt. Av den anledningen är heller inte gnället på Pär speciellt givande. Eller att rota i hans sopor. Och i den mån han bara återupprepar vad han tror är sant och har fått sig till livs från någon annan pratare eller sajt, så kan man förstås påpeka att han har fel. Hur många ggr som helst. Men Pärs person är inte problemet med AGW. Inte Al Gores person heller, så länge han inte lyckas få igenom den sortens lagstiftning hela hans affärsidé bygger på …

 33. Jonas N: Du har rätt i att gnäll inte lönar sig. Därför bad jag även om ursäkt för att ha misstänkliggjort Pär. Jag kommer i framtiden att hålla mig från sådana personliga kommentarer, eftersom de troligen säger mer om mig själv än de omtalade. 🙂

 34. Skal forsöka vara glad, positiv, generös, tålmodig, trävlig, medmänsklig .. på väg inn i tusenårskylan.. pyttsan en norrmann bara vallar om med grön swix..
  Kolla inn denna : CO2 hotspots är exakt samma positioner som CH2 hotspots. Undantagen är stora städer…   En normal person drar omdelbart den självklara konklusionen  att praktisk taget all CO2 pyser ut från geologin. Men AGWare, en enlig forskarkår ( ironi) presterar givetvis att dra exakt motsatt konklusion.

 35. Håkan B

  Men herregud Elling SWIX är svensk skidvalla!

 36. Outsourcing av valla  inngår i Stoltenbergs hemliga klimatplan. Ni fattiga  svenskar får betala 3öre per megatonn valla lämnad i skidspåren. Det dras av från gränshandeln och pengarna tvättas via transfer över gränsen under vatten genom et specialrör i nya gasröret i Skagerak. Det var detta ryska timmerbåten Arctic Sea upptäckte. Ryktet om luftrobotförsäljning från Ryssland till Iran är satt ut av Putin som täckmantel. Skeppet hade egentligen en superhemlig sedelsugare ombord när det blekapad utanför Gotland fordi Mossad förväxlade Northstream med Golfströmmen ( samma på hebreiska) . Gränskontrollen i indre Värmland stoppade i somras fullastade droner innehållande norska kroner på väg till SWIX HQ i Töcksträsk. Detta måtte hemlighållas då båda norska och svenska sossepartierna var innprogrammerade i flajtplanen. Slutligen ble det ingen JASaffär. Istället lovade Stoltenberg Sahlin betalning i naturalia under valnatten i Oslo. Senaste rykten er att flera tonn norsk mesost är på väg i Koenigseggs nye SAABprovkörningar. Droppstället blir utanför Flen men ostblocken måste först försees med Arbeiderpartiets stämpel.

 37. Gunbo

  Elling #34,
  Läste du texten där det står bl a följande:
  ”High concentrations are observed over continental China and Central Africa, which may be caused by measurement interference due to the presence of atmospheric dust. Asian dust (yellow sands) were observed over continental China during the observation period, and the existence of dust storm-like and smoke-like phenomena were observed in the relevant locations in Africa. Future investigation is required to understand these errors. Data calibration, processing parameter adjustment, and product validation required for quantitative discussion of the analysis results, will be carried out in the future.”
  Man får alltså ta de här preliminära resultaten med en nypa salt vilket också forskarna tydligen gör.

 38. Elling Disen

  Ja jag läste det. Skulle du kunna beskriva hur dessa reservationer signifikativt kan tänkas ändra kartan ?
  De kommande kalibreringarna förhindrar inte att den slutkartan i hovudsak ser ut som rådatakartan. Gunbo, kan vi möjligen be om att bli uppljust av en äkta  AGWares värdering av den kvasiperfekta korrelationen mellan metan och karbiodioksidens finupplösliga hotspots ? Jag lover pinga när den färdigkorrigerade kartan kommer. 

 39. Gunbo

  Elling,
  Jag är ingen tvättäkta AGW-are, men jag hoppar inte på varje tåg som verkar gå emot AGW-teorin. Om forskarna i texten hävdar att sandstormar påverkar resultaten så att de blir felaktiga, får vi väl tro dem.

 40. Elling Disen

  Det krävs säkert grundliga undersökningar i naturskaliga vindtunnlar (sarkasm1)  för att avfärda att veckolånga sandstormar (sarkasm2) ger samma prickmönster för vektorfälten  ( sarkasm3) som  gasläckage från exakta positioner. Omtrent som om att utreda möjligheten för att flygplanens slutpunkter på radarskärmen ändar i nåt annat enn en flygplats. Viktig forskning värd miljarder över flera år (sarkasm4). Gubevars

 41. Adolf Goreing

  Jag kollade Pärs sopor. Tunnan var tom! Men enligt sägnen äter han på Burger King under sina resor. (Dessutom ljuger jag aldrig. Titta, jag har också lärt mig, kära AGW:are)

 42. Elling Disen

  Enligt en notis i Pite Tidning kan Pär ha blitt skadeskjuten under den första dagen av älgjakten. Åldermannen i jaktlaget hade aldri sett så långt hår svisja forbi under 63 års närsynt mysande i kikarn efter albinoälgen i Norrland. Genetisk snabbanalys avslöjade altför höga halter McDonaldsflott i hårmanken.  Hela Norrlandspolisen är nu i full pådrag etter Simpsonmetoden.

 43. Gunbo, Nej du är ingen tvättäkta AGW-are. Faktiskt. Jag tror dig. Men du halkar ner i det diket titt som tätt och alldeles för lätt. 🙂
  Och faktiskt redan i samma inlägg: ”forskarna .. hävdar att .. resultaten .. blir felaktiga” (min fetning)
  För nej, det gör dom alls inte. Dom säger att man skall vara försiktigt med att dra kvantitativa slutsatser, vilket är något helt annat. Jag reagerade också på din fras: ”jag hoppar inte på varje tåg som verkar gå emot AGW-teorin”
  Det låter som en typisk AGW-projicering mot skeptiska ståndpunkter igen, ungefär lika träffande som om någon skulle få fär sig att säga: ’dom flesta skeptiker på den här bloggen verkar mena att the science is settled’ …

 44. Gunnar Strandell

  Är det inte helt enkelt så att Pär Holmgren och Madeleine Westin följer en norm bland TV-meterologer och håller föredrag. Men de har tvingats hitta en ny nisch eftersom Lage Larsson och andra effektivt täcker upp mellansveriges segelsällskap.
  Och Lages tips hjälpte oss att bli två i klubbtävlingen i onsdags till samma rimliga kostnad som Pärs föredrag.
  Alla har de sin kunskap och sin övertygelse och de är trevliga att lyssna till.
  I helgen och fram till idag har vi ändå levt efter Pärs råd. Vi har fiskat i Roslagen, eldat bastun med lokalt biobränsle och tänt  lamporna med närproducerat kärnkraftsel. Sjukilosgäddan har gett mat här hemma tillsammans med östgötapotatis under två middagar. Det är bara synd att det inte går att åka tåg mellan Norrköping och Forsmark (och ta båten med sig). Men farfar tog sig till stugan på 20-talet så det kommer nog att fixa sig i framtiden också.

 45. Labbibia

  Elling # 36 och 42
  😀
  Tack, så fick man sig ett riktigt gott skratt efter en lång dags arbete!

 46. Gunbo

  Jonas,
  ”Dom säger att man skall vara försiktigt med att dra kvantitativa slutsatser, vilket är något helt annat.”
  De säger så här i texten:
  ”Future investigation is required to understand these errors.” Det tolkar jag som att de erkänner att en del resultat är felaktiga.
  Det jag, som åtminstone vill försöka vara objektiv, irriterar mig på är att varje ny studie som kan användas som argument mot AGW tas emot av er skeptiker helt okritiskt och utan skepsis. Jag kan inte ta er förmenta skepticism på allvar när den är så enkelriktad.
  Det är bl a det som ledde till att jag skev: ” dom flesta skeptiker på den här bloggen verkar mena att the science is settled …” Ni VET ju redan att AGW inte existerar. Ni söker ju inte någon sanning eftersom ni redan har funnit den!

 47. Ännu ett exempel på vad jag menade:
  ”varje ny studie som kan användas som argument mot AGW tas emot av er skeptiker helt okritiskt och utan skepsis”
  Och du tydliggöra ditt feltänk i meningen efter: ”Jag kan inte ta er förmenta skepticism på allvar när den är så enkelriktad”
  Du verkar tro att alla skeptiker är en enda organism som buntas ihop i ett ’er’ eller ’Ni VET’
  Din sista mening är också inget annat än värsta sortens AGW-projicering. Sorry, Gunbo, så länge du halkar ner i detta dike så lätt kommer du med rätta att betraktas som ryggmärgs-AGW:are som inte ens klarar av att observera vad olika människor skriver på en blogg direkt till dig på ett korrekt, objektivt, sätt utan försöka byta ut det mot sina egna fördomar.
  Men tack för att du skriver ut det så tydligt iaf ..

 48. Gunbo

  Jonas,
  Du har tydligen väldigt svårt att förstå att världen inte är antingen svart eller vit. Om man inte hatar AGW-are och allt det de påstår betyder det inte att man älskar dem och ”faller i diket” som du uttrycker det. Att vara objektiv innebär att man känslomässigt förhåller sig neutral, i detta fall, till bägge sidorna.
  Men du kanske tycker att ”den som inte är med oss är emot oss”?

 49. Gunbo, som vanligt när du blir trängd försöker du skylla på mig istället. Jag specificerade flertalet tillfällen där du lätt hamnade i AGW-diket. Tex att du tycks vara komplett oförmögen att förstå vad andra skriver/säger. OCh så har det ju varit många ggr.
  Ledsen gosse, men objektiv är nog bland det sista jag skulle kalla dig. Och visst är du starkt känslomässigt påverkad i diskussionerna. Minns du tex hur lyrisk du var över att Richard Muller gjorde en sansad genomgång. Trots att han på många punkter sa precis samma sak som jag många ggr försökt upplysa dig om (men som du försökt bestrida, precis som här)?
  Din sista mening är ytterligare ett exempel på dina många projiceringar …

 50. Gunbo

  Jonas,
  Jag lägger ner diskussionen nu eftersom vi talar helt olika språk.

 51. AOH

  Elling
  Det var starkt gjort att så snabbt glömma valresultet och skriva så roligt som i 36 och 42.
  Trots norsk mesost med Arbeiderpartiets stämpel lär nya SAAB 9.5 med Haldex – koppling klara de värsta sladdar hi – hi – hi

 52. Nej Gunbo, vi talar om exakt samma verklighet. Men du har så svårt att hantera den, speciellt när du blir lite trängd och tror att ’anfall är bästa försvar’. Då kommer dom riktiga dumheterna …
  Och dom står kvar för andra att läsa. Som tex:
  ’The Science i Settled’ …. 🙂

 53. AOH,
  terapi..  Det är ganska förstämmande att 3912 ”Folkparti”-röster skulle ha spegelvänd mandatfördelningen i vettig favör. Pengarna  hotar göra landet til mentalt kalhygge.
  Tack til publiken och maggie !

 54. Patrik

  Elling #18>> Igår sades det i svenska media att ”Mycket pekar på att Jens Stoltenberg kan bli av med makten.”
  De hade naturligtvis rätt. Klart att han kunde bli av med makten, så igår var det sant. Idag är det falskt.
  Intressant dock hur man formulerar sig i media. Meningen är totalt meningslös, ja förutom för de som eventuellt inbillade sig att det var omöjligt att han skulle bli av med makten.
  Bara ett exempel på att det inte bara är när det gäller klimatet som media uttrycker sig helt stolligt.
  ”Mycket pekar på att havsisen i Arktis kan vara borta nästa sommar.” kunde det lika gärna stått. Precis lika meningslöst, men ack så många tolkar det som:
  ”Mycket pekar på att havsisen kommer att vara borta.”
  Eller:
  ”Mycket pekar på att Jens Stoltenberg kommer att förlora makten.”
  Vilket naturligtvis hade varit helt andra påståenden.
  Jaja, man kanske måste vara humanist/petitessimeter för att störa sig på sådant. 🙂

 55. Stolzenberg sitter nog fyra år till. Han är numera för rutinerad att låta sig kickas. Vi får bara hoppa inte Sahlin kvicknar til av detta. Ellers lär jag hätsa mig upp på diversa svenska medier som omtalar Norges största opposisionsparti som högerpopulistisk och främlingsfientlig.
  Om norska sossarna hade en noenlunde vettig uppsätning med agenda och dugligt folk, kunne pengarna lappa över medelmåttigheten. Tragedin är att de inte bryr seg ett dugg, de har inget program och låter tokvänstern besluta om oljan och bondmaffian styra energipolitiken. Valsystemet gör att ett statsbärande parti kan hålla seg med en mängd småttepartier som bestemmer oförhållandevis altför mycket på centrala områden. Detta har totalt utarmat norska S och M på egna agendor. Vi har ju samma sak i Sverige men Riksdagen kan inte finansiera oändligt med tokerier.