På egna ben

På Göteborgs stads hemsida läser jag att det åter blivit dags för kampanjen ”På egna ben”. Men detta betyder inte att vi ska bli mer självständiga eller något liknande. Nej, detta är en kampanj som riktar sig mot mellanstadieelever och syftar till att få fler att gå (eller cykla) till skolan i stället för att åka bil.
Förra året var hela 140 klasser anmälda och 98 genomförde ”utmaningen”, dvs. att följa hur de själva ligger till – och hur mycket klimatpåverkande utsläpp de sparar in under loppet av fem veckor.
Vinnarna förra året fick sova tillsammans med hajar på Universeum. I år tillkommer dessutom ett pris på 5 000 kronor som lottas ut till en av de deltagande klasserna.
Vad tycker vi då om detta? Ja, nog för att det är bra för kroppen att gå eller cykla. Men att trycka in i fjärdeklassare att mammas och pappas bilkörning tar död på isbjörnar (för det är väl slutresultatet av de klimatpåverkande utsläppen?) tycker jag personligen är lite mycket.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Så ungarna ska ta sej genom en hårt trafikerad stad som Göteborg antingen medelst apostlahästarna eller cykel och då andas in alla avgaser och dessutom riskera liv och lem varje gång de korsar en gata för det jag minns från unga år i den staden är att bilister struntar i om det är en gammal gumma eller ett barn som ska över, över ska dom och det snabbt om man så får tvinga dom att rusa över. Störst är bäst, det är devisen för biltrafikanterna i Götet.
   
   

 2. Lars G

  Här i Genève finns det i varje kvarter en ”hållplats” för ”PediBus” dvs en snäll frivillig som tar en grupp skolbarn till fots till och från skolan. Kanske något för det ”vilda” Göteborg.

 3. Adolf Goreing

  Det handlar om säkerhet. Pedofiler rör sig systematiskt runt skolor och det enda säkra sättet är att skjutsa barnen ända fram till skolan. F.ö anser jag skolan inte har ett %&¤@ dugg med hur man tar sig dit. Det här är propaganda för att förbereda oss för den nya fattigdomen när Indien och Kina har knäckt de sista resterna av industri i väst.

 4. Kjell_A Jönsson

  TACK ADOLF GORENG !
  Pedofiler som rör sig runt skolor och barndaghem är ett mycket allvarligt problem, och ett mycket gammalt problem. Jag blev själv som 13-åring antastad av homosexulla pedofiler på väg från skolan till en busshållplats.
  Kjell-A Jönsson

 5. Jonas B

  Äsch, pedofiler är väl inget jämfört med att våra barn och barnbarn blir utsatta för 0,7 graders global uppvärmning… (OBS ironi).
  Allvarligt talat, Per Welander på Moderna Myter har en upplysande receptsamling i sju punkter hur auktoritära politiker bär sig åt för att sätta demokratin ur spel. Viktigt är bland annat att mobilisera barnen mot deras föräldrar. (Vad tycker mamma och pappa om kamrat Stalin egentligen? /  Tar de bilen till jobbet i stället för bussen?) De styrande i Göteborg verkar kunna knepen…

 6. Janoz N

  Herre Jestanes!
  Jag och några andra föräldrar har ett system där en av oss promenerar tillsammans med barnen en eller ett par gånger i veckan per vuxen. Jag har inte förstått att man måste sitta i en bil för att inte alla pedofiler ska kunna få tag på barnen. Tack för att ni varnade mig!
  Alla bilar som trängs vid skolan på morgnarna utmålas som en olycksrisk, men hur farlig är trafiken jämfört med pedofilerna? Inte särskilt! jag skulle tro att det är betydligt fler barn som råkar i klorna på fula gubbar än som blir påkörda. Men AGW:are är pedofiler hela bunten, det visste man ju.

 7. Adolf Goreing

  #6
  Naiva människa! Det handlar om att dessa galningar ska få så lite chans som möjligt att studera utseendet på barnen och få tag i annan info. Om du promenerar med barnen kan de ostört gå efter och lägga både namn och annat på minnet. Kolla själv med polisen om du har svårt att tro på problemets omfattning.

 8. Adolf, #6 är en AGW-are som tror att bästa metoden att argumentera för sin sak är förställa sig och spela dum här.

 9. Elling Disen

  För fasiken,
  pedofiler har ju oxå rätt till sin koldioksid. Om du har öppen soning med fotboj, kan ökning i den momentana CO2produktionen tyda på återfall. Her återstår bara en myriad proxyproblem att lösa ( förbifarande rishögar etc) men en innsatsgrupp bestånade av båda rikskrim och överblivna marinjägare är satta att snabbutreda. 

 10. Janoz N

  Tack Adolf!
  I fortsättningen ska jag åka i bil med reflekterande rutor ända fram till skolans dörr. (Skolgård? Schmolgård!). För säkerhets skull ska jag också hitta på falska identiteter åt mig och barnen. Pedofilerna ska inte få dem!

 11. Janoz N

  Jonas N, jag är inte dum, jag är Skeptisk. Det är faktiskt skillnad!

 12. Anuz N borde inte du som posör kunna locka till dig alla fula gubbar, så barnen kan känna sig trygga?

 13. O.B.S så govt skämtar jag inte med de som inte är anonyma.
   
  Men den som är anonym kan aldrig bli kränkt här, har jag lärt mig… av….Patrik???

 14. Gunnar Strandell

  Jonas B #5
  Bra att du tar upp Welanders synpunkt om att få barnen att ta strid mot sina föräldrar. Göteborgsinitiativet kan ses från den synpunkten och tillsammans med datorspelet som danskarna dragit igång får jag otäcka vibbar med koppling till 1930-talets Tyskland.
  Är det 2010-talets ”Klimajugend” som Al Gore och FN/IPCC vill skapa?  

 15. Inte helt oväntat tycker jag att detta är en väldigt bra idé. Ungar orkar enormt mycket mer än man tror. Min sambo som är lärare hade friluftsdag, och flera av mellanstadieeleverna orkade springa/gå mer än en mil, någon uppåt två mil. Samtidigt breder barnfetma och dithörande sjukdomar ut sig. Och så trafikproblemet i Göteborg. Tycker nog att pedofildiskussionen missar målet lite här… För övrigt – om även de vuxna var ute och gick lite mer skulle vi inte ha så många döda stadsmiljöer där bara bilar (och pedofiler?) rör sig.

 16. Hört om ironi och sarkasm ?

 17. Janoz N

  John Liungman, skall vi dra slutsatsen att du tycker att det är BRA att barn blir våldtagna och hållna som sexslavar? Du äcklar mig! Antingen ber du om ursäkt och sätter dig och barnen i bilen, eller också anmäler vi dig. Då får vi se om Carlgren kan rädda dig. Han är ju inte helt normal sexuellt om man säger så …

 18. Gunnar S, Jonas B, Per W mfl
  Det är bra påpekanden, detta om att försöka indoktrinera barnen tidigt. Det är ingen slump att många har försökt samma sak tidigare (och fortfarande gör det):
  I mellanöstern (Hamas, Hizbollah, Iran mm), i Nazityskland, Alva Myrdahl, Unga Örnar, och massor av anda totalitära ideologer har insett värdet av att forma de små liven tidigt och helst utan att föräldrarna får med ett ord i leken.
  Nyligen ville Obama hålla tal direkt till alla nationens skolbarn. Men det blev ett ordentligt hallå, och många föräldrar och skolor vägrade tvärt, så att Obama fick lägga om sina planer om det ..
  I USA är man normalt mer vaksam mot sådana tendenser, och kanske även eftersom man redan sedan tidigare har sett försöken med ’Obama Jugend’.
  Och flitiga läsare av Maggies blogg minns säkert att Al Gore försökte uppmana skolbarnen att misstro sina föräldrar (ifall de inte trodde på CO2 som ’Principal Global Warming Pollutant’)
  Som jag sa, det är ingen slump att det är där man siktar in sig så tidigt det går …

 19. Janoz N

  Det är rätt Jonas N, barnen måste skyddas från AGW-propagandan. Jag inskärper varje kväll i mina ungar att dom inte skall lita på politiker, forskare eller media. Ibland med remmen. Faktum är att jag och min fru skall ta dom ur skolan och börja undervisa dom i hemmet, Då slipper dom en massa irrläror. Elling, kan du göra en läroplan?

 20. Gunnar Strandell

  Jag menar att vi bör låta våra barn få möjlighet att tänka själva. De är av naturen forskare och frågvisa, låt dem fortsätta med det.
  Vi behöver också ge den fria forskningen högre status, men här går utvecklingen åt motsatt håll och fakultetsanslagen räcker idag inte ens till professorns lön. Alla måste ut och söka bidrag för målinriktad forskning eller förtäckt produktutveckling.
  Vindkraft är ett bra exempel, trots att vi för ett par hundra år sedan hade tusentals väderkvarnar av olika konstruktion, och i Sverige drevs och utvärderades några moderna verk redan på 1970-talet. 

 21. Gunnar, Dom som inte håller med dig (och sådana finns) tycker inte alls samma sak om dina barn. Speciellt inte dina barn!

 22. Jag tror nog barnen tar till seg rätta läran helt automagiskt. Det räcker med en initiering typ galna Bosse Ringholms föredrag av statsfinanserna för barnen i Rinkeby ( kommer inte ihåg när denna myrdalska nyorientering ägde rum ) Analogt klimatsystmets energiminimaliserande ( Miskolczi igen) så kommer de små att med tiden uppvisa pavlovsk gruppbeteende der överordnad CO2prestanda optimaliseras enl darwinistisa principer. Fex har en onge tillräcklig kräm i lungorna till att spurtflykta undan CO2grupp A för att förbättra livslängden i kvotgruppB, kommer flöderna mellan grupperna att innställa seg på en malthusisk jämvikt.

 23. Hur många dagisbarn har inte under årens lopp blivit indoktrinerade och hjärntvättade med kompostpropagandan. De dagis som har fått grön flagg lär vara extra duktiga på att sjunga kompostens lovsång tillsammans med barnen. Tydligen har Reinfeldt inte gått på ett dagis med grön flagg, i morse (i Gomorron Sverige SVT) fick vi ju veta att han inte har någon kompost.

 24. Ironi eller ej, jag försökte från början styra in diskussionen på trafiken, för den ÄR hemsk i Göteborg, men den styrdes i alla fall in på fel spår. Nåväl, det finns ett annat skäl till att hellre låta ungarna åka spårvagn, bil eller buss genom stan, nämligen att det ger barnen en möjlighet att lära sej stadens geografi på ett sätt man inte får genom att bara gå eller cykla. Man har tid att se staden. Att då tvinga ungarna att sluta ut sina leder i onödan på nåt som är en bluff är bara dumt.

 25. Carl, du måste skoja? (Tydligen missar jag hela tiden humorn som flödar här och tar allt för mycket på allvar. Använd smajlies så fattar även undertecknad) Trafiken ÄR hemsk i Götet, visst. Är lösningen då att fler kör bil med ungarna till skolan? Öh?
  Slita ut sina leder? Genom att GÅ? Barn??? Ryggproblem, diabetes, fetma – allt detta bygger på att ungarna knappt rör sig, inte på överträning.
  Lära sig stadens geografi??? What? Om jag cyklar till skolan eller tar bilen – vad är skillnaden?

 26. Peder Fil

  Vi pedofiler har för länge sedan slutat använda bilen av klimathänsyn. Det borde offren göra också!

 27. Av och till är vi allvarliga oxå.

 28. Labbibia

  John L # 25
  Att barnen inte rör på sig tillräckligt kanske mer  beror på den nya tekniken. Datorer och TV-spel………..
  Promenaden till skolan gör nog varken från eller till.

 29. Red Hansen

  Den stora ökningen av övervikt osv har kommit efter att det blev officiell trosinriktning med Lättmjölk, osockrat och fettfritt till varje pris.

 30. Patrik

  Janoz N (Mr X)>> Du är sjukt rolig i alla fall! 😀
  Men vad hoppas du uppnå egentligen?
  För övrigt var denna tråd den stolligaste på länge. 😀

 31. Patrik

  Hjälp! Nu har de franska (vin-)bönderna upptäckt att de kan dra nytta av ”klimatförändringarna” – då kommer det att börja hända grejjer! 😮

 32. Jag tycker vi ska ha daghem med enbart dömda pedofiler som personal (och många mörka kryp in)
  Så kan barnen lära sig tidigt hur mycket det kan lita på vuxna…
   
  Jag tippar att vi samtidigt kan sänka lönen med 50%… nej vi kan ta betalt…
   
  Lämna Lisa och Olle och få en femhundring…..

 33. Det var kanske för grovt, detta är ju ett forum för alla åldrar?
  Då ska jag kompensera, som gammal sjøspeiderleder vet jag hur bra barn har då de är i naturen.
   
  Det finns några naturdagis, ur och skur??
  Det tycker jag är superbra..
  Lär vi oss att vara ute och klä oss efter vädret vinner vi en massa som inte vinns i dammiga kuddlokaler fyllda med kommotanter kladd och klet..
   

 34. L

  Patrik, ja Greenpeace har skrämt upp dom. OM det blir en grad varmare KANSKE man inte kan odla Champagne längre…
   
  Det är så man skakar, inget skumpa på nyår…! Men å andra sidan, vad spelar det för roll, inte många nu levande kommer att uppleva år 2100, och dom som gör det får väl skåla i bubbelfria drycker så inte deras CO2-kvot tar slut… 🙂

 35. Gunnar L: Nej du, inga barnhem med pedofiler. Det vill vi inte se. Naturdagis låter klart mer godkänt.

  Själv gick jag i nåt skumt franskt dagis där de tvingade i mig spenat. Det var ingen höjdare…

 36. Patrik: #30 Stolligt, värre. Jag håller med. Men ibland kan det vara kul. 🙂