Vackra ord från herrar utrikesministrar

Ibland undrar jag verkligen vad politik egentligen går ut på. Vad gör de där finklädda herrarna, flankerade av några lika finklädda damer, hela dagarna? Kan politikeryrket vara världens mest onödiga?
I dagens utgåva av Dagens Nyheter kan vi se ett exempel på vad som pågår i maktkorridorerna. Sex herrar utrikesministrar har författat ihop en debattartikel som utan tvekan även publicerats i de övriga inblandade länderna, dvs. Danmark, Finland, Storbritannien, Frankrike och Spanien. Av någon anledning hängde inte Tyskland med. För Sveriges del skrev Carl Bildt på.
Det hela går ut på att i många vackra ord säga så lite som möjligt samtidigt som man får det att framstå som ett högtidligt och viktigt löfte. En massa tomma svarta ord på ett vitt papper. Det är sådant våra skattepengar går till.
Se bara den här formuleringen:

”Vi kommer att engagera oss personligen för att ge full kraft åt våra diplomatiska insatser och mobilisera resurserna i våra gemensamma diplomatiska nätverk för att övertyga de viktigaste deltagarna i förhandlingarna att göra omfattande åtaganden.”

Blablablabla. Vad säger det egentligen? Att Carl Bildt ringer runt till några politikerpolare och säger: ”Hörni, vi måste enas om någonting för att inte tappa ansiktet”? Och de i sin tur säger: ”Hear, hear!”.
Den 20-procentiga minskningen av utsläpp har i artikeln blivit en 30-procentig. Men allvarligt talat, mina herrar, om ni verkligen verkligen menade allvar med att ”rädda klimatet” så borde ni väl förespråka ett totalstopp i användningen av alla fossila bränslen? Är det allvar och förödande konsekvenser så är det. Vad är det för halvhjärtade åtaganden? Det måste innebära att klimatkrisen egentligen inte är så allvarlig som den framställs, för annars borde vi väl i bästa Armageddon-anda mobilisera alla jordens resurser för att undvika katastrofen?
Oavsett om det blir 20 eller 30 procent så är det inte tillräckligt för att vi, enligt James Hansen och andra, ska kunna avstyra katastrofen. Varför göra något halvhjärtat? Vill man stänga ute lejonen så sätter man upp en ordentlig mur, inte ett hönsnät.
Men antagligen har våra herrar politiker vett nog att inse att det är fullkomligt omöjligt att inom rimlig tid göra en 90-procentig minskning av utsläppen utan att ta fullständig död på ekonomin. Vem kommer att ha modet att säga det rakt ut?

”Hörni, vänner forskare, vi kan omöjligen genomföra det ni föreslår, så vi föreslår att ni föreslår något annat. Kan vi inte använda pengarna till att försöka anpassa oss till eventuella klimatförändringar? Ni säger ju själva att det kommer att bli kallare de närmaste åren. Kan vi inte samla pengarna på hög och se vad som händer om femton eller tjugo år? Och under tiden fortsätta ta fram nya, miljövänliga och energisnåla teknologier?”

Den svenska politiker som först säger det har garanterat min röst i valet 2010.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Det finns bara ett sätt att snabbt minska användningen av kolväten som bränsle och det är kärnkraft. Men eftersom miljömupparna egentligen inte bryr sig om koldioxid utan drivs av en vilja att utrota mänskligheten, är de givetvis inte intresserade av lösningar på det påhittade problemet.

 2. ThomasJ

  Maggie: TJ säger:
  “Hörni, vänner forskare, vi kan omöjligen genomföra det ni föreslår, så vi föreslår att ni föreslår något annat. Kan vi inte använda pengarna till att försöka anpassa oss till eventuella klimatförändringar? Ni säger ju själva att det kommer att bli kallare de närmaste åren. Kan vi inte samla pengarna på hög och se vad som händer om femton eller tjugo år? Och under tiden fortsätta ta fram nya, miljövänliga och energisnåla teknologier?”
  Ok?  🙂
  Mvh/TJ

 3. Jag har lösningen.
  Ni vet att humanoidutvecklingen går så fort att ni snart inte kommer kunna skilja en humanoid sjuksköterska, polis, läkare, lärare, från en av kött och blod.
  Vi ska bygga humanoidpolitiker…
  Humanoid byråkrater
  Humanoid diplomater..
   
  Inför val har vi olika program att rösta på, sen kommer respektive humanoidpolitiker fatta oegennyttiga beslut efter valresultat och rådande situation.
  Vad säger Bildt och Fredrik om den lösningen?

 4. karlsson

  Politikerna verkar vilja leka gudar och styra över både klimat och folk och då är CO2myten  det perfekta verktyget för att höja skatter och styra oss medborgare.  Men påverka klimatet…
   
  Att jobba med konkreta problem som du tar upp, förberedas oss för klimatförändringarnas eventuella konkreta verkningar verkar för banalt. På samma vis som malariabekämpning och andra problem som orsakar människors död varje dag verkar vara banal problem – då hela tiden klimafördningarna är det största hotet!
  Det blev lite pinsamt när Fredrik i Sydafrika hävdade att klimatfrågan var den viktigaste frågan även för Sydafrika  där 10 % är smittade av AIDS, man har hög arbetslöshet och många lever i fattigdom.
  Presidenten sade att Sydafrika står för 3% av afrikas CO2 utsläpp och han antydde diplomatiskt att dom kan ha en anna prioritering.

 5. L

  Carl Bildt har nog varken skrivit eller läst detta. Att man vill ha RÄTTVISA avtal för att hindra SKENANDE klimatförändringar kan ingen vettig människa skriva. Inte om man menar allvar i alla fall.

 6. Ulrik

  Hur mycket koldioxid släpper all världens utrikesministrar ut varje dag?

 7. En kan ju hoppas de inte menar allvar. Problemet med teater på hög nivå är att tillräckligt många missförstår ironin och tar saken på bokstaveligt allvar. Det blir unintended consequences, felinvesteringar, paradigminstallation. Palme myntade begreppet ”ett helvete i taget”. Så länge de håller på med exakt fel saker, så blockeras alt annat vettigt från agendaen.

 8. Håkan B

  Lösningen är i själva verket enkel:
  http://tjanster.idg.se/dilbertimages/dil20090910.gif

 9. Jan

  Nu gäller det för alliansen att maximera rösterna så man kan vinna nästa val. Ju extremare förslag man kommer med ju större är möjligheten att de som är oroade över klimathotet kommer att rösta på ett alliansparti istället för de rödgröna. Och de väjare som tvivlar eller är skeptiska till klimathotet riskerar man ändå inte att stöta bort eftersom de inte har någon stanns att gå.

 10. JR

  Maggie!
  Vill du in i riksdagen så har du mitt fulla stöd och förtroende.
  Bra inlägg!!!

 11. GunnarE

  <!– @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } –>
  Hösten är här.Med den alla löv och allt gräs som vissnar ned och under vinter kommer de förmultnande resterna att frisläppa CO2 i förskräcklig mängd. Det är såklart därför norra halvklotet värms meroch spec på vintern.
  Snälla politiker STOPPA HÖSTEN. Låt växterna få växa året runt. Låt världen bli lite varmare så vi slipper detta periodiska utsvämmande av farlig koldioxid.

 12. Kjell_A Jönsson

  Kjell-A Jönsson
  Politiker säger ofta helt onödiga saker och ägnar sig åt ”frasologi”.
  Exempel:
  Tony Bliar med stor patos:
  ”I did what I thought was right ”
  Alternativet vore: I did what I thought was wrong !!
  Allmänt förekommande:
  ”Vi skall göra vårt bästa”
  Alternativet vore: Vi skall inte göra vårt bästa !!
  ”Vi skall göra vad vi kan”
  Alternativet vore. Vi ids inte göra vad vi egentligen kan !!
  Vad gäller flockbeendet i den konstruerade klimatfrågan är det dock bara att hoppas att politikerna inte gör ”what they think is right”
  Kjell-A Jönsson

 13. AOH

  ANIMALFARM
  “Napoleon fights along with fellow pig Snowball to free the farm from human control, “
  Varje land har sin egen Napoleon och Snowball som ordnar klimatet på samma sätt som orginalen.
  SvD hade idag en artikel där FR åkte lite på pumpen i Sydafrika. Har någon hittat denna artikel
  av Ola Säll på nätet?

 14. Åke Rullgård

  Ang #12:
  Här är en annan fras som borde diskvalificera varje användare från allt som kräver förtroende men den tyvärr förekommer alltför ofta. Så här lyder den:
  ”Vi/jag ska försöka göra mitt bästa för att få det så bra som möjligt.”
  Frasen kan blända mottagaren och få den att låta bra genom superlativer som ”bästa” och ”så bra som möjligt” men den som bara vill försöka att göra sitt bästa är inget att lita på och ”så bra som möjligt” är ett mycket tänjbart begrepp speciellt ihop med ”försöka”. Man hör frasen också från personer inom servicebranschen ofta efter klagomål från kunden men den förpliktigar inte den som säger den till något. Protestera när du får den serverad!

 15. Lars C

  Åk Rullgård #14
  Det räcker inte att göra sitt bästa, man ska göra det man är bäst på.
   

 16. AOH

  Maggie
  Att inte kansler Merkel finns med i Carl Bildts petition kan bero på att hon fortfarande håller på att fundera över brevet med påskrifter från tyska vetenskapsmän och andra medborgare.
  Brevet har ännu inte besvarats varför en påminnelse skickades den 11.09.2009
  Det är även ett exempel på ǺR:s påpekan hur politiker ( Carl Bildt m.fl. ) skriver:
  “Vi/jag ska försöka göra mitt bästa för att få det så bra som möjligt.” i verkligheten agerar.
  Översättning av påminnelsen
  Ärade Förbundskansler Merkel
  I slutet på juli 2009 skickade vi Er ett öppet brev om klimatförändring. Vi påpekade våra betänkligheter med den nuvarande klimatpolitiken därför att den skadar vårt lands ekonomi och beror på felaktig information och felaktiga antaganden. De observerade globala temperaturförändringar de senaste 120 åren, som ni kan utläsa i bifogade underlagen, visar naturliga, normala variationer och visar inte på någon som helst påverkan genom människan. En eventuell mänsklig påverkan har heller ej hittills kunna påvisas av IPCC. Tusentals vetenskapsmän i världen delar denna uppfattniig.
  Trots detta verkligen viktiga tema har vi ännu inte fått något svar. Kanske har brevet inte kommit till Er kännedom eller har blivit obeaktad p.g.a det dagliga regeringsarbete och de i Tyskland
  pågående valförberedelse ( Förbundsdagsval den 22 sept – egen anmärkning)
  Att brevet rentav med avsikt inte har blivit besvarad vill vi utesluta. Vi tillåter oss därför att sända en kopie av brevet inklusive bihang. Det ursprungliga brevet omfattade 130 kompetenta vetenskapsmän/kvinnor och medborgare. Under tiden har det blivit mer än 290 påskrifter därav.
  En stor del av påskrifterna tillhör Ert borgerliga parti CDU. Vi ber Er därför att ta del av brevet och svara på hur ni tänker handlägga denna för vårt land viktiga framtida fråga.
  Med vänlig hälsning
  Dr. Holger Thuß, Michael Limburg
  EIKE President, Vizepresident
  Europeiska Institut för Klimat och Energi
  http://www.eike-klima-energie.eu/news-anzeige/offener-brief-an-kanzlerin-mit-ueber-290-unterschriften-bis-heute-nicht-beantwortet/

 17. tty

  Re Karlsson (#4)
  Det kan vara av intresse i sammanhanget att 2006 var koldioxidutsläppet per kapita 5,6 ton i Sverige och 8,8 ton i Sydafrika, så från den synpunkten har Fredrik faktiskt rätt, dock har han naturligtvis fel ur PK-synpounkt eftersom afrikaner per definition alltid har rätt.

 18. Ingemar

  Bravo Maggie! Ditt förslag till ärlig kommunikation borde naturligtvis utgöra slutdeklarationen i det kommande Köpenhamnsmötet.
   
  Hur många tror att politikerna i Köpenhamn kommer att vara intresserade av en ärlig kommunikation (hand upp!)? 🙂

 19. Ingemar: Jag vet en – TJ! 🙂 Men han får inte vara med med i Kph.

  Vad sägs om att byta ut halva riksdagen nästa val?

 20. Åke Rullgård

  Re #15:
  Lars!
  Jag håller helt med, men med mitt exempel vill jag påpeka att man ska göra sitt bästa, och för all del det man är bäst på, och inte ”försöka göra sitt bästa” för det inger inte förtroende.

 21. tty

  Offtopic, men ganska roligt. Kolla här:
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/lastfartyg-genom-nordostpassagen-1.951258
  Första meningen lyder ”Två tyska handelsfartyg har lyckats ta sig genom Nordostpassagen utan isbrytare.” Bilden ovanför visar ett av fartygen gående i kölvattnet på den ryska atomisbrytaren 50 лет Победы (50 år sedan segern), ganska klantigt till och med för att vara i DN tycker jag.

 22. ThomasJ

  Ingemar (#18): Här har du handen upp !  🙂
  Men som maggie (#19) säger är jag ej inbjuden till CPH.  🙁
   
  Mvh/TJ

 23. Ingemar

  ThomasJ #22. Som du säkert förstått har jag en mörk syn på politiker, men det gäller givetvis inte dig. Du tänker ju själv.
   
  Därför förutspår jag följande:
   
  1) Du kommer aldrig att göra politisk karriär.
  2) Du kommer att bli marginaliserad och baktalad av dina partikamrater.
  3) Det politiska spelet kommer att pressa all livslust ur dig tills du ger upp och återgår till att vara en vanlig medborgare, skatteslav och politisk kanonmat.
  Vågar man sätta ut en :-)?

 24. ThomasJ

  AOH (#16): Tack för påminnelsen/översättningen. Seså, Dr. Merkel har inte svarat.. hm, tror med stor risk till vetande, att brevet satt en rejäl mängd myror i Dr. Merkels huvud. Skulle inte förvåna om det inom kort ’smäller’ till ordentligt, inte minst med tanke på CDU:s urusla valstrategi inför nyligen avhållna regionval; låg profil [typ].
   
  tty (#21): Är inte detta typiskt DN? BBC hade i morse samma nyhet i deras dagliga ’newsletter’ men med ’korrekt’ rubrik: Två tyska handelsfartyg seglar genom Nordostpassagen + bild med isbrytaren främst. Varför läser/prenumererar man på DN? Ph**n sicken sunken tidning det är och alltid varit!
  Har utomordentliga problem att ’klara av’ SvD [har en gratisprenumeration], som bl.a. refsurerar dagens artikel m rubriken: ”Bakslag för Reinfeldt i Sydafrika” (sid. 21) i nätupplagan – AOH (#13).  
   
  Mvh/TJ

 25. ThomasJ

  Ingemar (#23): Varmt tack för din omtanke.
  1) Det vete i humhum…, vibbarna från mina uppdragsgivare [N.B. på denna lokala nivå] är utomordentligt positiva visavi mitt deklarerade egna [lyssnande] tänke.
  2) De gör det de kan i baktalandet, inte minst från partikamrater UTANFÖR [läs: regionen 08] denna lokala nivå. OK, det finns EN här som gillar [o gör] ’baktaleri’, men det slår alltid tillbaka, oftast mer än dubbelt o dito negativt.
  3) Det har jag redan märkt, och oxo funderat över, rejält! Gunnar L. skrev [off-list] att jag skulle ”..sluta med politiken, ty du blir bara bitter.” Bitterheten, som av o till oxo bubblar upp, kan vara tjänligt – typ bit ihop – Reality and truth will prevail. Kommer ALDRIG, säger ALDRIG, att bli en vanlig medborgare (vad är det?), skatteslav och politisk kanonmat! På detta har du mitt norrländska HEDERSORD – såvida slik honnör har nåt värde utanför hedersmäns/-kvinnors cirklar/tänke.
  Klart att du vågar sätta ut  🙂  !
   
  Mvh/TJ

 26. ThomasJ

  Ingemar (#23): Tillägg: Har mer än full förståelse för din syn på politiker, som jag oxo i stort delar. Just denna syn är deFacto, i sig, tillräckligt inspirerande/motiverande att fortsatt verka för ett återställ av den självdestruktiva ’image’ politikens ’leverne’ utvecklats (?) till, till att vara konformt med mitt politiska ’syndrom’: ”Bra politik är så lite politik som möjligt.”
  Dessutom är jag övertygad att du är en Hedersman och agerar i enlighet med definitionen.  🙂 !
   
  Mvh/TJ

 27. pekke

  tty#21
  Även Skinnarmo nämde fartygen eftersom de mötes och då hälsade de på den ryska isbrytaren !
  Finns nämt på Skinnarmo:s dagbok.
  Och vad jag förstått så hade de tyska fartygen legat och väntat på att passagen skulle bli isfri, vilket inga fraktfartyg som ska leverera inte gör eftersom det kostar stålar för fraktbolaget.
  Ett rent jippo från fraktbolaget !

 28. AOH

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3511713.svd
   
  2009-09-12
  Mugabe – som inför besöket uttalade sig minst sagt ovänligt om EU-representanterna – ska nu ha välkomnat delegationen.
  – Vi välkomnar er med öppna armar. Vi hoppas på givande samtal med positiva resultat, sade han före mötet.
  De samtal som inleddes på förmiddagen är de första direkta på sju år.
  Både EU och USA införde sanktioner mot Mugabes regim efter det kritiserade valet där Mugabe omvaldes till president 2002.
  I fredags, när det förestående EU-besöket blivit känt, rapporterade massmedier i Zimbabwe att Mugabe uttalat sig i ett helt annat tonläge.
  – Vem har sagt att britterna och amerikanerna ska härska över andra? Det är därför vi säger: Ner med er! Vi har inte bjudit hit de här djävla vitingarna. De vill lägga näsan i blöt i våra affärer. Vägra det! ska Mugabe då ha sagt
  Tror FR  eller CB verkligen att Mugabe kommer att följa EU:s rekommendationer om mindre CO2 –emissioner för att kunna rädda Köpenhamn-mötet.? Naivt-naivt-naivt.

 29. Hans

  ThomasJ: Kan inte du starta ett parti och ge oss något vettigt att rösta på. Du skulle garanterat få min röst. Som det är nu finns det inget alternativ som känns självklart och att höra Fredrik Reinfeldt mässa om klimathotet står mig upp i halsen. Är karln från vettet eller är det bara ett spel? Det är väl moderaterna som borde vara den självklara motvikten till den rödgröna ekosocialismen.

 30. Tege Tornvall

  Värre snömos har jag sällan läst. Har de ingen intellektuell heder?
  Tege

 31. Åke Rullgård

  Re#29:
  Jag också önskar att det skulle finnas ett parti fritt från koldioxidhysteri. Vad händer om något av de partier som f.n. inte finns i riksdagen tar avstånd från koldioxidhysterin, dvs. Piratpartiet, SD, Junilistan? Varje sådant parti skulle troligen få många nya röster med risk/chans för helt ny politisk karta i Sverige.

 32. Jonas B

  Lite utanför den här tråden kanske men ändå: Rika vita män med vår statsminister i spetsen åker till Sydafrika för att tala om för Afrika vad som EGENTLIGEN är deras stora problem (alltså CO2 – inte aids, malaria, fattigdom, elbrist osv).
  Var det någon mer än jag som noterade den ironiska glimten i Jacob Zumas blick när han på ett elegant och artigt sätt bad herr Reinfeldt att dra åt helvete?

 33. Åke Rullgård

  Re #32:
  Rätt observerat,, Jonas! Jag såg också Zumas blick och dess innehåll: Dra åt helvete, Reinfeldt!
  Hur kan Reifeldt ta sig för med klumpigheter/dumheter av detta slag?

 34. ThomasJ

  Ja, Jonas (#32), la oxo märke till ’blicken’. Undrar om det var samme ansvarige för denna resa till Sydafrika som när Göran Persson var där och gjorde bort sig och Sverige totalt…? 😉
   
  Mvh/TJ

 35. Åke Rullgård

  En reflektion till angående Reinfeldts besök i Sydafrika: Det kan inte vara rätt av Reifeldt eller någon annan politiskt korrket person att åka runt i världen och skuldbelägga nationer och människor för verksamheter som av de AGW-troende anses alstra förment skadlig koldioxid. Detta skapar bara ilska och hat i de länder som skuldbeläggs även om ledarna i dessa länder, t.ex. Zuma i Sydafrika, lyckas hålla masken på presskonferenser och andra möten. Det är faktiskt beundransvärt att Zuma kunde hålla masken i presskonferensen med Reinfeldt.
  Denna skuldbeläggning blir speciellt allvarlig och kränkande eftersom orsaken till klandret är en så diskutabel fråga som koldioxidreduktioner vars effekt på klimatet kan starkt betvivlas.
  Låt Sydafrika dra nytta av sina koltillgångar i hopp om att detta kan underlätta för landet att fokusera på de verkliga problemen såsom aids och fattigdom, som till skillnad från koldioxidfrågan är högst påtagliga problem som kräver all uppmärksamhet.

 36. AOH

  Lite om kommande kostnader:
  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/09/1302&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/09/1297&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
   
   
  Lite om Afrika –mötet
  http://www.newspusher.com/EN/post/1252693266-2/eu-south-africa-summit-kleinmond.html?PHPSESSID=ede3c2f189aa8f257647d4e98c3cbacf

 37. AOH

  Söndag kväll:
  Nära 2 timmars TV- valduell mellan Tysklands förbundskansler Dr. Merkel CDU och socialdemokraternas kanslerkandidat Steimeier SPD som båda samregerade i en koalition de senaste 4 åren .Fyra TV-kommentatorer ledde utfrågningen. CDU vill efter valet helst samreagera med ett annat borgerligt parti FDP. Alternativet är ett jämnt valresultat så att båda fortsätter ytterligare 4 år att regera . Socialdemokraterna SPD vill vid en valseger  samregera med Gröna och eventuell med borgerliga FDP men ej med Vänster, vilket många är misstänksamma emot.d.v.s tror att SPD kanske ändrar sigom det krävs.

  AGW berördes överhuvudtaget inte av någon,
  CDU vill förlänga användandet av atomkraft SPD vill sluta med den. Slutomdömet 37 % för CDU och 35% för SPD d.v.s. båda bedömdes som ett gammalt äkta par som ibland bråkar med varandra.

 38. Johnny Lilja

  Tack och lov att våra politiker har sakkunninga till sitt förfogande och inte behöver lita till den populism som demonstreras här

 39. Åke Rullgård

  Re #38:
  Jonny Liljas kommentar om politikernas sakkunninga måste väl uppfattas som ironisk, eller…

 40. AOH

  Johnny Lilja
  Efter dina ”tomma” inlagor i VLT är du välkommen i maggies blogg. Läs den från första inlaga, där du kan lära dig elementära fakta om CO2 och dess verkan.
  Vill du dessutom förklara var populismen finns här.

 41. AOH

  Johnny Lilja #38:
  Nämn gärna även några namn av de sakkunniga politiker

 42. AOH

  Karl Erik Andersson FP skriver i VLT idag:
  ……..”Att säga att vi inte skall minska växthusgaser är ett hyckleri och ett svek mot vara BARN och BARNBARN. I vems intresse arbetar de de som förnekar KLIMATKRISEN”?
  (ej på nätet )
  Har politikern KEA verkligen haft sakkunniga till sitt förfogande ( Johnny Lilja) för att komma med dessa HOTBILDER och KRISER.