Trumptider

Obama talade om Change och visst blev det förändring. Han lovade att stänga kolgruvor och hejda utvecklingen. Man knappast anklaga honom för att svika dessa sina löften. Obama talade däremot inte lika högt om sin vurm för mer makt åt den federala regeringen och en ny världsordning med hjälp av klimathotet. Men, nu vet vi. Alla vägar bar till Washington och FN.

Trump kom dock i vägen för den förändringen och han visar nu med hela sin styrka att tåget ska vända. Han var inte den clown som västs MSM vill göra honom till, han hade mer på fötterna än någon kunde ana. Trump värnar om utveckling och hans agenda förväntas ge jobb. Han vill återföra makt till delstaterna och bemyndiga dess invånare, vilket bland annat förväntas stärka nödvändigt miljövårdsarbete.

Heartland Institute, har en likartad målsättning och i ett pressmeddelande uttalar sig några av dess experter om hur de ser på den nya förändringen, speciellt med tanke på att Scott Pruitt är nominerad till att leda det nya EPA.

Några fritt översatta exempel:

 1. Sterling Burnett, (research fellow): Det tycks nu finnas hopp om att nästa administration kommer att tygla EPA genom att dra tillbaka regler, som är i vägen för frihet och ekonomisk framgång. En liten utnämning för Trump, ett jättekliv för en sund miljö … ”it´s beginning to look a lot like Christmas”.

ett stort steg 1

Jay Lehr, (Science Director): Vi har sedan länge saknat en trovärdig ledare för EPA . Under mer än ett decennium har vi sett en kombination av inkompetens och antikapitalister i ledningen. De visste inte något om miljövetenskap och de brydde sig inte ens. Så länge de kunde hindra utvecklingen var de nöjda med sitt jobb. Det här är en stor dag för miljön, för det amerikanska folket och för ekonomin, som snart inte längre ska dämpas av galna regleringar, regleringar som till och med bygger på tanken att människan utandas en förorening.

Mera från Jay Lehr: Man-caused Global Warming: The Greatest Scam in World History (You Tube).

John Northdurft: Agendan är tydlig. Den är för miljövårdsarbete, energi och jobb. Det är en agenda, som kommer att rätta till Obamaadministrationens alla regleringar, vilka har kostat oss jobb och har skadat lantbruket utan att ha någon märkbar betydelse för miljön.

Bette Grande: Ett första stort steg för Trumpadministrationen för att dra tillbaka de federala övertrampen och kostsamma regleringarna från Obamaadministrationen. Bra gjort!

S.T. Karnik: Nästa steg efter avregleringarna blir för Trump och Pruitt att lägga ner EPA och återge makten åt delstaterna.

Christopher Essex: Mänskligheten har varit i stort behov av skydd från dem, som borde beskydda. Kanske det blir så till sist.

Isaac Orr: Ett första steg till att ”dränera träsket”. EPA under Obama har blivit regeringens fjärde ben, som försökt ta kontroll över nära nog varje del i amerikanarnas liv.

Mac Morano: En fläkt av frisk luft. Nu behöver vi inte längre lida under Obamas löjliga EPA-klimatregleringar. Det är uppfriskande att en Republikansk president inte lämpar över EPA till de gröna aktivisterna och media genom att utse en svag ledare. Genom att nominera Pruitt visar Trump att en Republikansk president till sist står upp mot det gröna etablissemanget!

Om någon oroande sig för Trumps möte med Al Gore blev utnämningen av Pruitt lugnande. Trump lyssnade till vad Al Gore hade att säga. Sedan visade Trump sitt goda omdöme – och gjorde tvärtom. Kudos till Trump för att ta fighten mot det välgödda klimathotsetablissemanget genom att utse Pruitt.

http://paradigmsanddemographics.blogspot.se/2016/12/press-release-heartland-institute.html

Pressreleasen ger information om respektive experts bakgrund för den intresserade.

Ja, som sagt ”it´s beginning to look a lot like Christmas”

Vill man fördjupa sig lite mer i frågan så resonerar Judit Curry från sin horisont. Artikeln ger även rikligt med länktips till ytterligare fördjupning.

https://judithcurry.com/2016/12/12/shifting-sands-of-the-climate-debate/

Vaclav Klaus har tänkt högt om Brexit och Trumps seger – sett från ett centraleuropeiskt perspektiv. Han är som alltid klargörande och hans fokus är som vanligt frihet, nationell suveränitet och demokrati.

http://www.klaus.cz/clanky/4027

Och, Alan Carlin, ”Mr EPA” ser nu fram mot ljusare tider efter Obamas ödesdigra år, år som trots allt gav oss väl bearbetade tankar och en upplysande inblick bakom kulisserna på EPA i ”Environmentalism Gone Mad”.

http://www.carlineconomics.com/archives/3246

51jfzOtWRSL._AA160_ (2)

Till sist måste en liten tragikomisk episod från Nobelveckan uppmärksammas. TV-programmet ”Snillen spekulerar brukar vara inspirerande. I år styrde BBC World´s Zeinab Badawi sin lilla grupp av grånade snillen hårt och det gavs inte särskilt mycket utrymme åt spekulationer. Bland mycket annat behandlades värdet av och risken med internet. Utvalda studenter fick här vara med och ställa frågor.

En kemistudent Kirsten Coupland tyckte sig se att både styrande och allmänheten alltmer avvisar experter och inte lyder deras råd. Vad kan det bero på? Frågade hon. Zeinab Badawi undrade om Kirsten C. tänkte på ekonomernas råd när det gällde Brexit och på valet i USA. Nej, hon hade inte tänkt på de speciella fallen utan mera på att många avfärdar bevis och istället spekulerar och tror på vilda påståenden.

När frågan ansågs färdigventilerad undrade programledaren om Kirsten var nöjd med svaren. Nja, hon hade nog inte riktigt fått den diskussion hon sökt och funderade vidare över varför de flesta sväljer det, som media förmedlar. För sin egen del såg hon sin forskarutbildning som ovärderlig, hon hade fått inblick i den vetenskapliga metoden och tränats i att vara skeptisk och försöka värdera bevis.

Ekonomiprisets Professor Hart ville strax därpå få ordet. Han tog på eget bevåg upp Global Warming. Forskarna är ense om att det är en allvarlig fråga, visste han och fortsatte, men på nätet kan man ju plocka upp någon, som förnekar problemet och sedan hålla fast vid det. Det kallade han oroande missbruk av information.

Mr Hart, ”forskarna är ense”, men vilka forskare är ense, vad är de ense om och vad har ”de som förnekar problemet” att stödja sig på?

isTWCI2Q9I

Kirstens vetenskapliga skepticism och insikt om vikten av att värdera bevis var som bortblåst. Elementärt, vår dyre Hart.

happy new yer 4

Ann Löfving-Henriksson

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. ThomasJ

  Nog behövs där rejäla kvastar för att städa den trappa mr Nobama etCons skapat…
  Från Tony Hellers blogg:
  ”NONE of their scare-mongering predictions have ever come true:
  “Entire nations could be wiped off the face of the Earth by rising sea levels if the global warming trend is not reversed by the year 2000.” -Noel Brown, ex UNEP Director, 1989
  “A billion people could die from global warming by 2020.” -John Holdren, Obama’s current Science Czar, 1986 http://spectator.org/blog/17695/dr-doom
  “[inaction will cause] … by the turn of the century [2000], an ecological catastrophe which will witness devastation as complete, as irreversible as any nuclear holocaust.” -Mustafa Tolba, 1982, former Executive Director of the United Nations Environment Program
  “European cities will be plunged beneath rising seas as Britain is plunged into a Siberian climate by 2020.” -Paul Harris, 2004, UK Ecojournalist

  Their EXPLICIT calls for deception:
  “It doesn’t matter what is true, it only matters what people believe is true.” -Paul Watson, Greenpeace
  “We have to offer up scary scenarios… each of us has to decide the right balance between being effective and being honest.” -Stephen Schneider, lead IPCC author, 1989
  “Unless we announce disasters no one will listen.” -Sir John Houghton, first ipcc chair
  “The only way to get our society to truly change is to frighten people with the possibility of a catastrophe.” -Daniel Botkin, ex Chair of Environmental Studies, UCSB

  What the leftist loons really want:
  “We have wished, we ecofreaks, for a disaster… to bomb us into the stone age, where we might live like Indians.” -Stewart Brand, Whole Earth Catalogue
  “Isn’t the only hope for the planet that the industrialized civilizations collapse. Isn’t it our responsibility to bring that about?” -ex UNEP Director Maurice Strong
  “A massive campaign must be launched to de-develop the United States.” -John Holdren, 1973
  “We’ve got to ride the global warming issue. Even if the theory of global warming is wrong, we will be doing the right thing.” -leftist Senator Tim Wirth, 1993″

  Länk:
  http://realclimatescience.com/2016/12/scare-pollution-why-and-how-to-fix-the-epa/

  Bra skriv Ann, tack för detta och God Fortsättning till Er ! 🙂

  Mvh/TJ

 2. Ingvar i Las Palmas

  Bra sammanfattning Ann!
  Intressant år framför oss. Se upp med friheten på internet! Det är väl den största orsaken att klimathots-projektet gått i baklås

 3. GoranA

  Obama kommer att gå till historien som en lögnhals och en förrädare mot den den nation han var satt att förvalta, utveckla och försvara.
  Han är inte den förste som nutida ledare av ett västerländskt land som har drivit sitt land till ”ruinens brant”.
  Vi Sverige har vårt egna exempel på en statsminister som sålde ut nationen och är jämförbar med Obama.

 4. Sören G

  OT
  Lyssnade på ett reportage från Grönland, ett resereportage och historisk tillbakablick. Global uppvärmning nämndes på slutet. Man besökte en forskningsstatation och ville ha en intervju med föreståndaren. Men denne meddelade att han inte kommer att ge intervjuer eftersom han tidigare blivit hårt ansatt av journalister. En annan medarbetare berättade att hon sett en minskning av isutbredningen i bukten sedan hon kom dit på 80-talet.
  Jag minns ett TV-inslag runt 1980 från en fiskeby på Grönland. En fiskare försökte att ta sig ut med sin båt men hindrades av isen och var pessimistisk om att över huvud taget ta sig ut med båten den sommaren. Då sas det att isututationen blivit allt värre på några år.

 5. Olav Gjelten

  Gällande amerikansk politik under 2000-talet är min stora obesvarade fråga varför gjorde George W Bush så lite (eller ingenting alls) för att stoppa Al Gores klimatreligion som svepte som en förlamande kraft över världen under hans åttaåriga period som president? För Bush var världsfienden ett antal arabiska ledare, samtidigt som han knappast såg den långt större fienden till USA och västvärlden, fundamentalismen och lögnen kring klimatet som likt en löpeld bredde ut sig. Den religion som sänker hela I-världen och som på sikt kommer att bli en världsomfattande katastrof för de fattiga i världen – om den inte stoppas.

 6. bim

  Härligt Ann!
  Glad att just Du gjorde detta historiska inlägg.
  En njutning och en frihetskänsla sprider sig i sinnet.
  Skall det äntligen vara slut på det förbannade klimatljugandet med hysteriska grönsakstuggande vänsterfolk i vartenda tv-program.
  Jag orkar snart inte se dom längre.
  Tack

 7. Ingemar Nordin

  Tack Ann LH,

  Men jag är lite skeptisk till Trumpadministrationens förmåga att vända skutan. Det är enormt starka politiska och finansiella krafter som Trump har emot sig. De kommer att vrida om armen på honom på olika sätt, t.ex. genom att sätta amerikanska intressen inom handel och inflytande mot ett visst stöd för Saken.

  Vaslav Klaus fick uppleva det när han som president inte ville binda sitt land till EUs klimatpolitik. Det kom ett helt gäng från EUs byråkrater som hotade med än det ena än det andra. USA har stora internationella skulder till bl.a. Kina.

 8. Ingvar i Las Palmas

  Ingemar #7
  Kanske kommer det oerhörda att hända
  Trump och Putin gör gemensam sak i klimatfrågan
  🙂

 9. sibbe

  Mycket bra analys – lysande Ann!

  Relationer med Trumps USA: Merkel räknar med det värsta, skriver Trump-hatande Der Spiegel.online

  Mognar Donald Trump till en politiskt korrekt statsman?
  Tvivlen växer i Berlin, Angela Merkel laddar för en istid i de transatlantiska förbindelserna. Och hon fruktar karaktären av framtida USA: s president.
  Att anpassa sig till Trump ingår inte i Spiegel:s opinioner. ( Men nog i Merkels)
  Inte få träffa US-presidenten vid de årliga klimatmöten. Verkligen deprimerande för Merkel.
  Men, frågan återstår fortfarande: blir det faktiskt hon som får leda Tyskland efter nästa val hösten 2017? En sväng högerut, stängda gränser som miljöpartiet i Sverige genomförde, – för CDU skulle detta ge 40 % plus för dem, och tillsammans med liberala FDP 5-6 % en majoritetsregering, men utan Angela M.
  Enligt icke korrekta opinionsmätningar
  Men, det tycks sakna någon Brutus i CDU, som störtar Merkel. Och en självklar efterträdare finns ej heller.
  Framförallt nu, då ”högerpopulisterna” tycks gnaga bort Merkels CDU:s ledning i opinionsmätningar månad för månad inför Bundestagswahl 2017 . Just nu har ” högerpopulistiska” AfD 15,5 % ( från nära nog noll för 2 år sedan), är klar trea. CDU hat 31,5 (vilket är 10,5 % mindre än i förra valet) och SPD håller på att falla under 20 %, mot 26 i förra valet. Och de vänsterpopulistiska gröna och dito poststalinistiska Linke minskar också.

  Samtidigt så faller de politiskt korrekta barrikader i grannländerna: Brexit, Trump, i nästa år antagligen en högerpopulistisk president i Frankrike, eller rentav Marina Le Pen, nyval i Italien med Beppo Grillo- populisten kanske som Italiens statsminister.
  Samtidigt som USA får en ekonomisk uppsving utan like trots varningar om motsatsen. Det blev faktiskt också ekonomisk boom i Storbritannien, som har fått en ordentlig skjuts för sin export tack vare devalveringen efter Brexit. Det går tydligen bättre för UK – utan EU!!
  Med andra ord: folket gör uppror mot etablissemanget, och många av deras målsättningar, bl. a. i klimatfrågan blir ifrågasatt av väljarna.
  Men, vem bryr sig om sånt? Vi vet att det är är den stora bluffen:
  Om man faktiskt måste dra till med ett par plusgrader som visas av ett fåtal bojar runt arktiska isen någon enstaka dag inför jul som ett bevis för global uppvärmning, fastän det egentligen bara är väder at usual frågar vi oss: hur länge har dessa boj-termometer funnits där? Fanns dom på 1930-talet, då Arktisisen krympte på samma sätt som nu? Fanns dom 1945, då det varit mycket varmt i havet?
  Fanns dom på 1970-talet då 97 % av klimatforskarna trodde på en ny istid, respektive på en liten sådan? Nej? – Jag visste väl det!
  Och det är inte runt Arktis, som man borde ha sådana, utan runt Antarktis!
  God fortsättning på julen önskar sibbe!

 10. Ingvar i LasPalmas

  Nya varianter
  http://hockeyschtick.blogspot.com.es/2016/12/solar-activity-oceans-cycles-water.html

 11. Olav Gjelten

  Politik är många gånger svårt. Samtidigt som Trump gör helt rätt i att vilja återupprätta den amerikanska industrin i ställe för att som nu köpa allt från Kina, skulle han behöva få Kina med sig i kampen mot klimatalarmismen. Då menar jag inte att Kina skall fortsätta att låtsas vara klimathotstroende, men i själva verket smyga med annan politik. Nej, Kina behöver Trump också ideologiskt få med sig som en kraftfull röst mot klimatsvindlen.
  Undrar om det skulle gå att få Ryssland med i i kampen mot alarmismen i utbyte mot att fortsättningsvis strunta i den lilla utbrytarstaten i östra Ukraina, som ändå är förlorad. Det kanske till och med skulle vara möjligt. Vilken vinst för världen i så fall!
  Bara några funderingar.

 12. Ann lh

  Olav Gjelten och Ingemar.
  Jag har lite snabbt gått tillbaka till min stöttepelare i det här sammanhanget, Rupert Darwalls The Age om Global Warming.
  När det gäller Bush den yngre och hans tid i Vita Huset så hade han hela tiden Al Gore i hasorna och 2001 fick han elfte septemberattaken i knät. Han hade uppfattningen att klimathotsfrågan var vetenskapligt sett osäker. Den var för hans egen del lågprioriterad, men politiskt sett var det många starka ledare främst i EU, som arbetade för klimathotets genombrott. I G8 var Bush tämligen ensam och han var nog inte något starkt kort överhuvudtaget. Inför fjärde IPCCrapporten höjdes sannolikheten för klimathotet från likely till verk likely om ni minns. Al Gorges film svepte över världen, UNEP var stark och Klimatfrågan blev Fredsprisbelönad.
  Den ende i politikern väst som stod fast vid samma uppfattning som Bush var Vaclav Klaus som visste vad det ville säga att leva under ofrihet. Han såg i tid vad det var som var hotat av den gröna rörelsen.
  Det hade åtminstone krävts en Trump för att tackla allt detta motstånd.
  Kanske Trumps motstånd inte är lika massivt. Brexit, bakslagen för de förnybara energikällorna, en stort del av den tysta/de befolkningen är mer upplyst och USA kan snabbt bli självförsörjande på energi. Al Gore laddar kanske om, men nog har han varit tyst sedan sitt möte med Trump och utnämningen av Pruitt. Och inte att förglömma. Det har sedan 2006 kommit en rad upplysande böcker av de stora skeptikerna, böcker som naturvetenskapligt allmänbildade kan ta till sig utan att vara ”klimatforskare”, Singer, Carter, Spencer, Plimer, Ball, Lomborg, NIPCC, Montford Booker, Vahrenholt-Luning, Carlin m.fl.

 13. Peter F

  Ann lh

  Al Gore inte bara kanske laddar om. Han har redan laddat om med en ny film i skräckbranchen. Premiär i januari. Undrar hur svenska media kommer att hantera den.

 14. Ann lh

  #12
  Peter F, förhoppningsvis har Al Gore nu gått så rejält över gränsen att folk i allmänhet tappar förtroendet för både honom och för klimathotet.
  Han känns i varje fall väldigt passe’ i dessa Trumptider.

 15. Peter F

  Ann lh

  Undrar om inte premiären är samma dag som installationen av Trump !! Al Gore hade nog räknat med Lillan Clinton skulle stå på scenen och göra reklam för filmen. Så det kan bli

 16. Ann lh

  Känns som om Trump kan göra något av det!

 17. Olav Gjelten

  Ann lh # 14 ”Förhoppentligvis har Al Gore nu gått så rejält över gränsen att folk i allmänhet tappar förtroendet för både honom och klimathotet”.
  Möjligtvis gäller detta i andra delar av världen. Här hemma är emellertid tilltron till politiker och institutioner orubbad. Så länge det består kommer inget uppvaknande att ske. Donald Trump beskrivs som en elak clown som är farlig för världen. Det tycks när sagt alla tro på. Att vädret löper amok och blir allt extremare för varje år har folk fått lära sig och just det verkar de tro på även om det utifrån egna iaktagelser inte alls borde stämma.
  Vi verkar vara i behov av att ha ett hot och en religion att förlita oss på. Miljöreligionen med klimathotet passar nog extremt bra i vår del av världen. Att uttrycka tvivel till denna förkunnelse är som att under tidigare århundraden uttrycka tvivel till den religion vi då hade.

 18. JIMMY

  Vilken skillnad på endast några turbulenta korta höst månader med de välkända Trump löftes talen som träffade mitt i prick klockrent folkliga omtyckta USA klassiska mera olja energi åsikter ( definition på ankdamm MSM språk = populist ) höst månader och ett val i USA kan göra på de Svenska konforma politiska totalitära FN NWO klimat misantroperna.

  Donald Trump är tydligen rena rama råttgiftet för den politiska demokratur MSM journalist ankdamm FN pest kung av rutten adel .

 19. JIMMY

  Andra tillägget.

  Kommer den nya USA Trump ministern och bärsärkagång klimatrealisten ( Herr Prutt ) från dag ett , att lägga en rejäl rökare gjord av ärtsoppa riktadsprängverkan komage väder bomb som krossar allt i sin politiska FN-IPCC- EPA väg med den enorma tryckvågen.

 20. Ann lh

  Jimmy, skärpning även om det är Annandag Jul med en avec eller fler.

 21. Ingemar Nordin

  Kanske är jag överdrivet pessimistisk. Men VÄLDIGT många länder hoppas på allmosor från USA och EU. Och de kommer att trycka på tillsammans med de inhemska aktivisterna i USA. Tro inte för ett ögonblick att klimatmaffian har gett upp. De kommer att få Obama att sätta upp så många hinder som möjligt i vägen för att få Trump på andra tankar. Al Gore är bara en av spelarna. John Holdren har med framgång drivit en strategi med EPA och presidentdekret. Inte heller han kommer att ge upp. Inte heller EU-lobbyn.

  Vi skall inte glömma att den förre premiärministern i Australien hastigt och lustigt blev bortmanövrerad. Liksom Kanadas förre klimathotsskeptiske premiärminister. GB har visserligen lyckats ta sig ur EU men kan Theresa May stå emot sin egen starka lobby i parlamentet?

  Den gröna hydran har många huvuden.

  I Sverige kan vi väl förvänta oss obligatorisk julmat i form av klimatsmart insekter och vego-mat inom några år. Julskinka och revbensspjäll kommer att bestraffas med 100 piskrapp samt 10 dagar i skampålen. SMS laddar upp för att döda internet. 🙂

 22. Sören G

  Det hänger väl också på om man kan fortsätta att larma om varmaste året någonsin. Eller om Trump stänger ner GISS och det fortsättningsvis blir satellit-mätningarna som kommer att publiceras.

 23. Ann lh

  Ingemar, jag tror för min del att Trump har större, kraftigare och väl förberett nätverk än media vill sprida ut. Den som lever får se och frågan är väl hur länge Trump klarar sig om han blir alltför hotande.

 24. Tack Ann, för att uppmuntra oss nu under årets mörkaste tid ! Undertecknad hör till de som korkade upp Champagnen ( den stora flaskan ) klockan 5 på morgonen den 9e november. Det var 4 timmar senare än Slabadang, men så är jag inte lika modig.

  Likväl instämmer jag i Ingmar Nordins varning om att risken är stor för att genomförandet av Donald Trumps handlingsprogram inte kommer att löpa som tänkt, dock av helt andra skäl. Jag är övertygad om att Trump är fullt medveten om det politiska motstånd han kommer att möta från alla håll, liksom att han kommer att besegra det med brio. Däremot är faktorn ”oförutsebara händelser” ett verkligt hot mot fullföljandet av hans planer för regeringsinnehavet.

  Kanske minns ni den franske väderuppläsaren Philippe Verdier, som blev avskedad förra hösten efter att ha publicerat boken Climat Investigation. Hans bok, som jag läst, handlar väldigt lite om misstro mot AGW ( Verdier tror på AGW ), utan till största delen om det politiska spelet kring klimathotsagendan. Många sidor ägnas åt politikernas motiverade rädsla för att oförutsatta händelser ska sticka stora käppar i hjulen för deras välplanerade utspel. En mängd exempel ges och hans tes bekräftades på ett förskräckligt sätt av de islamska attentaten i Paris just innan COP21.

  G.W. Bushs första valkampagn hade inrikespolitiken som sitt huvudtema. Den 11 september satte tvärt utrikespolitiken i centrum och av inrikes reformer blev en tumme och knappt det.

  Inför Donald Trumps presidentskap har sedan länge synts mörka moln på himmeln, vilka lätt kan leda till världsvida stormar. Bara för att nämna några, utan inbördes rangordning: Många länders ohållbara statsskulder, Eurons okontrollerade sammanbrott, bostadslånebubblor, Irans kärnvapenambitioner och Rysslands och Kinas lust för territoriella landvinningar. Om en eller alla av dessa inträffar snart efter att Trump svurits in som president, blir det lite tid över för den inhemska politiken inkluderat nedmonteringen av klimathotsagendan.

 25. Ingvar i Las Palmas

  “I’ve waited 40 years for this moment.”
  In a congressional meeting room, somewhere on Capitol Hill, one of the world’s leading sceptical climate scientists, Dr. Tim Ball, is toasting the advent of the Trump administration.

  http://www.breitbart.com/big-government/2016/12/23/trump-versus-the-green-blob-the-biggest-science-scam-in-history/

 26. Christopher E

  Något OT:

  Har ni sett skräck-klimat-alarmismen i kubik på Svenska Dagbladets hemsida idag?

  http://www.svd.se

  Inte helt OT kanske, för det framgår ju av Rockström som nu förlorat de sista spåren av sans (se bara bilden!) att det är en reaktion just på valet av Trump. Nu ska han bli av all fossilenergi i Sverige – ”kosta vad det kosta vill!”. Det var klarspråk, det finns ingen begränsning för hur stor skada på människor och ekonomi ska tillåtas när denna senaste new age-religion ska levas ut. ”Svenskt Apolloprogram” ska leda världen ur industrialismen och välstånd minsann… kosta vad det kosta vill är alltså mottot.

  Och så isbjörnar förstås, och den tillfälliga ”värmeböljan” på ”nordpolen” (sic). Och ett egenvärde av havsis. Och ”tipping points”, det gamla klassiska skräckgodiset för domedagsfetichister.

  Jag vill säga att Olav Gjelten har helt rätt när han beskriver hur miljöreligionen slagit klorna i detta rike.

  Här vid Kattegatts kust och mitt hus nere vid stranden drar nu stormen Urd in och en dramatisk natt väntar. Det är säkert inte väder utan Klimatförändringen!!! Hat ju aldrig blåst förr i historien. Stoppa stormen med skatter och förbud! Nu! Kosta vad det kosta vill innan jag får isbjörnskadaver som flutit hit på farstuttrappan.

 27. Ingvar i Las Palmas

  Christopher E #26
  Perfekt!!
  Det är väl att göra bort sig totalt inför folket.
  ”Kosta vad det kosta vill” Det går inte Svenne och Lotta på!!

  Vi behöver en ny Engelbrekt Engelbrektsson!!! Eller Trump

 28. Gunnar Strandell

  Christopher E #26

  Jag reagerar främst på följande citat:
  ”-Det handlar om att ha stabila samhällen. Ska vi ha en chans att undvika konflikt, säkra fred, ha framgångsrika och jämställda samhällen, garantera att vi inte får arabiska vårar, syriska kriser eller afghanska kollapser – då gäller det att gå tillbaka till ett säkert manöverutrymme på planeten.”

  En ”expert” har talat och det finns ingen politisk händelse med negativa effekter som inte beror av utsläpp av CO2 från fossilt kol. Och lösningen skulle vara att gå tillbaka. Menar han då till tiden före 1945 då förbränningen av fossila oljor och kol tog fart? Har agronomen inte klart för sig att det avhandlades två världskrig strax innan dess?

  Bilden associerar väl till Charles Chaplin? 😉

 29. Ann lh

  Det är inte bara Urd som skakar om här i kväll. Den här tråden blev lite större än tänkt var, men visst kan det dyka upp nästan vad som helst bakom nästa krök.
  Tills vidare gläds jag åt bonnförnuftet hos tillräcklig många på rätt plats i USA, för att ge Trump chansen att sätta stopp för avvecklingen av väst. För min del har jag alltid varit förtjust i stora och små ”gossar Ruda”. Det händer alltid mycket kring dem, omgivningen kippar allt som oftast efter andan, men gossarna vill väl, tar ansvar för sina gärningar och har ofta bättre koll än vad omgivningen tror och de brukar, när rök och damm har lagt sig, landa på fötterna.
  Tim Ball har koll!
  Och ända sedan jag läste Obamas ”Min far hade en dröm” har jag sett honom som en hal ål som söker revansch, så långt ifrån rudor man kan komma.
  God Natt och Tack för i dag.

 30. Ingvar i Las Palmas

  29 Ann LH
  ”gossar Ruda”

  Kommer att tänka på Ian Wachtmeister. Han hade (eller har? ) ett företag med namnet ”The Universe”
  På hans visitkort stod det ”President of the Universe”
  🙂

 31. Ann lh

  # 30 Ingvar, förutom andra goda egenskaper har ”Rudorna” ofta gott om både humor och självdistans. Båda egenskaperna missförstås gärna och retar gallfebern på prusiluskor och andra.

 32. Ulf L

  I SVD delade de ut pris för läsare som hittade något intressant i arkivet. Tredjepris fick en läsare som hade hittat rapporter om smältande glaciärer från 30-talet. ”Vi visste redan då”. Här fanns ett utmärkt möjlighet för SvD att upplysa allmänheten om sammanflätningen av naturliga klimatsvängningar och koldioxiden roll. Nej, man missade det totalt. Saknar redaktionen kunskaper eller saknade de vilja?

 33. Peter Stilbs

  I dag möts man av Rockströms nuna på framsidan av SvD – med en sammanfattning att Sverige måste bli fossifritt före 2040 och att landet måste ta lån för detta. Lika bra att gå tillbaka till sängen och slippa verkliga mardrömmar som denne. Har inte orkat läsa artikeln inne i tidningen ännu.

 34. Klimatoroad

  Urd beror naturligtvis på klimatförändringar orsakad av människan. Förr i tiden hade vi aldrig mer än bris någon sällan gång. Ge politikerna fullmakt att ta tuffa tag. Skulle exempelvis en hundralapp eller två per liter bensin vara för mycket för att rädda världen, som håller på att gå under på grund av de giftiga koldioxidutsläppen.
  Blir det till äventyrs för dyrt för somliga så kan vi bara påminna dem om att vi faktiskt har tunnelbana i Sverige sedan många decennier.

 35. Mats G

  ”Vi kör för att rädda världen”

  Det står det på sopbilen. Vet inte hur de tänkt sig hur det skall göra det. Eller varför Världen behöver räddas. Ibland är det besvärligt att fortfarande ha förståndet i behåll. Och det blir mer absurt med tiden. Rockströms utspel börjar lukta desperat. Han inser att klimathotet står inför resan utför. Jag vet inte om vi kan kalla det mardröm. Jag tycker nog det liknar mer Alice i underlandet. Eller varför Trollkarlen från OZ där det visade sig att hotet inte var så farligt som alla sa.

 36. Sören G

  Och på nyheterna hörde jag om Isabella Lövin att nu när Sverige ska sitta i säkerhetsrådet i FN och dessutom vara ordförande första månaden så ska det bli fokus på den ”globala uppvärmningen” som enligt henne kommer att orsaka konflikter i framtiden.

  Vad beträffar Rockström är nog hans tid snart ute. Hans allt desperatare framtoning är kanske ett tecken på det. Någonstans har han kanske en föraning om att hans påståenden börjar eka ihåligt.

 37. Mats G

  ”Snillen spekulerar”

  Ja, du….

  Jag minns att detta brukade vara årets höjdpunkt i TV rutan innan BBC tog över. Ett kafferep med väldigt intressanta och lärda personer. Diskussionerna kunde leda vart som helst. Snillena fick fritt spekulera. Därav namnet kan man misstänka. Det intressanta var dynamiken att en tanke inom ett fält kunde trigga någon annan och så vidare. Formen fick pristagarna att slappna av och öppna sig lite.

  BBC har totalmosat allt det. Såg första versionen har jag för mig. Efter det aldrig mer. Samma propaganda recept som man ser lite varstans. Unga skall ställa frågor… Programledaren pratar mest av alla… bah… patetiskt. De har chansen att ha diskussionen med de mest lärda. Istället gör de till ett propaganda nummer…

 38. Mats G

  ”Varats olidliga lätthet ”

  En måste boktitel för alla som vill vara allmänbildade. Finns på film också..

  Alla fall. I prag under den tiden så var många intellektuella fönsterputsare. Med intellektuella menas samhällskritiker.

  Vi ser tendenserna idag. De kritiska rösterna förlorar sina positioner. En tystnadskultur påtvingas. I en tystnadskultur kan mycket konstiga saker inträffa. Som fönsterputsare med proffesurutbildning.

 39. Mats G

  Trump anses av många att han kan bli topp tre bland populära presidenter. T o m passera Reagan.
  Det är väldigt intressant att se och höra Trumps agerande i övertagandet av presidentskapet.

  Hur han kallade folk till Trump tower och tog dem i örat eller utsåg dem tilll positioner. Förmodligen visste du inte vilket innan. Som Mitt Romney. Han blev nog lite överaskad. För att inte tala om Al ”har du sett min film” Gore.

  Tydligen har Trump devisen. ” Du kan inte bli bättre än din omgivning” eller För att bli framgångsrik så måste du omge dig med duktiga människor.

  Han utser kabinett som den företagsledare han är. Som om han skulle utse en styrelse. Jag tycker det ser lovande ut. Men politik är lite annorlunda än att styra företag. Men Trump är Trump. Sådan verkligheter verkar inte ta på honom på nåt sätt. ”Bigger then life” på nåt sätt passar det in på Trump.

 40. Mats G

  ”Rysslands och Kinas lust för territoriella landvinningar”

  Det här är ganska obegripligt att förstå vid första ögonkastet.

  Ryssland och Kina två av världens största länder. Ändå gapar man efter mer. Svaret brukar vara att hotet utifrån måste kännas större än de inhemska problemen så man fokuserar på det.

  Stabilitet. Jag måste erkänna det. Jag var naiv. Carl Bild hade rätt. Jag hade fel. När arabiska våren spran r snön trodde jag faktiskt att araberna var mogna. All påverkan från europa och västerlandet kanske hade ändrat dem i djupet. Jag hade fel. Istället frigjorde det reaktionära krafter. Otäcka, hemska reaktionära kafter. Krafter som bara en diktatur kan hålla tämjd. En kontrarevolution såg dagens ljus med Islam som förtecken. Den brutalitet vi sett i syrien var länge sedan vi såg utanför Afrika.

  Hur skall man tolka allt det här. Det är mycket att smälta. Well, detta är en fundering.

  Demokrati och Islam är varandras motsatser. Den ena flexibel den andra absolut. Islam kan inte anpassa sig till demokrati som andra religioner kan eller gjort.

  Det innebär att i Islamska regioner så kan man bara har totalitära regeringar. Islamska eller profana. Jag föredrar profana.

  Det var det här Bildt mena.. men han förutsatte att vi förstod det genaom att använda det vaga begreppet stabilitet. men.. man kan förstå. skulle han tala klarspråk skulle vissa få tokspel..

 41. Ann lh

  # 33 Peter, bilden visar en liten vilsen man som tappat fotfästen i verkligheten.
  Han talar sällan om Japan, Kina, Indien, Indonesien och andra tillväxtländer i samma andetag som fossila bränslen. Det är nog bäst att stänga till info-kanalen kring den frågan och inte blir det bättre nu när Trump ämnar se till att USA får möjlighet att utnyttja sina enorma reserver av fossila bränslen främst för inhemskt bruk men även för export till vår energifattiga lilla halvö på den asiatiska kontinenten.
  Vilse i världen, klart att han ser trumpen och skrumpen ut.

 42. Mats G

  34
  Klimatoroad

  Hej på dig. Kanske en intressant länk för dig.

  http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/orkanernas-host-1969-1.5748

 43. elias

  #34 Klimatoroad
  Det måste vara ett skämt eller ironi. Tunnelbana i hela Sverige?

 44. Michael

  Den alltid kloke och faktaorienterade Thomas Sowell drar sig vid 86 års ålder tillbaka som krönikör. Hans sista krönika avlutas med följande ord:

  The first column I ever wrote, 39 years ago, was titled ”The Profits of Doom.” This was long before Al Gore made millions of dollars promoting global warming hysteria. Back in 1970, the prevailing hysteria was the threat of a new ice age — promoted by some of the same environmentalists who are promoting global warming hysteria today.

 45. Håkan Bergman

  Så har vindkramarna fått nåt att glädjas åt.
  http://www.dn.se/ekonomi/stormen-urd-ger-vindkraftrekord/
  Så synd för vindkraftsägarna att efterfrågan dom här dagarna är minst sagt måttlig.
  I Tyskland var det lite värre, kl. 4 i morse var spotpriset nere i -39.51 € per MWh.
  https://www.eex-transparency.com/

 46. Johan M

  #45 Håkan Bergman

  I Danmark kvar det än värre, -53 euro/MWh, det drabbar dock inte de stora vindkraftsägarna som ofta har garanterade priser per MWh. Det är som det brukar vara , det är du och jag som får betala :-/

  http://www.nordpoolspot.com/Market-data1/Elspot/Area-Prices/DK/Hourly/?view=table

  03 – 04 -53,62 -53,62
  04 – 05 -50,19 -50,19

 47. Ann lh

  # 44 Michael, tack för citatet!

 48. Håkan Bergman

  Johan M #46
  – Kosta vad det kosta vill, sa Bill.
  http://www.svd.se/rockstrom-sa-fyller-sverige-luckan-efter-trump

 49. Johan M

  #48 Håkan Bergman

  ”– Kosta vad det kosta vill, sa Bill.”

  Helt overkligt! Vi lever i någon form av parallellvärld där den första nyheten i media är att folk blir lurade av ”fake-nyheter” och den andra är att ”Miljöfrågan borde nu på allvar ges samma tyngd som terror, krig och kärnvapenhantering” …… skall man skratta eller gråta?

 50. bom

  Man frågar sig oroligt hur det står till i huvudet på sagesmannen?

 51. Peter F

  Ärligt talat ser inte Rockström ut att vara frisk. Och det han skriver är desto mer sjukt. Har han ingen självkritik.

 52. Lars Cornell

  #33 P.S.
  Det kommer en dag när SvD måste skämmas. Den dagen är redan här men det vet de inte ännu om.

  Johan Rockström är vår variant av Muhammad Saeed al-Sahhaf, Iraks propagandaminister (*). Först ställde han till besvär, sedan skrattade man åt honom, så försvann han i ett löjets och glömskans skimmer och nu är han en lärorik ikon som man fortfarande kan skratta åt men också lära något av.

  (*) Ni minns väl hur han eldade på att fienden (USA) skulle malas till smulor vid Iraks gräns samtidigt som deras pansar rullade utan motstånd i Baghdad på Tigris stränder utanför det fönster där han hade kunnat se verkligheten i om han bara tittat ut.

 53. Daniel Wiklund

  Fossilfritt säger Rockström. Tyvärr handlar det inte om projektion. Men nu har agronomen verkligen drabbats av hybris. Han säger att han är nervös, har han möjligen medicinerat mot detta tillstånd. När man läser vad han säger ligger det nära till hands att tro det.

 54. Lars Cornell

  # Da.Wi.
  ”Fossilfritt” det är det lilla problemet.
  ”Förnybart” som Ibrahim Baylan (S), Isabella Lövin (Mp) och deras okunniga supportrar yrar om är det stora problemet. Redan en liten framgång för dem med den politiken blir till en katastrof för vårt klot och oss som bor på det.

  Vi har blivit alldeles för många människor på klotet för att ’förnybar’-politiken skall kunna tillämpas. Det är synd och skam och tragiskt att de inte begriper det.

 55. Michael E

  #48, Håkan Bergman. Rockström är onekligen tydligt med vad han vill. Speciellt fäster jag mig vid formuleringen, ”lånefinansiering i neokeynesianska termer”. Förutom att det tydligt antyder att han är villig att kraftigt frångå den breda överenskommelsen som finns i Sveriges riksdag om att ha en balanserad budget, dessutom ofta med överskott, så antyder neokenysianska att han strävar efter en kollektivistisk lösning.

  Det finns ingen som helst möjlighet att få igenom detta i riksdagen, de enda som möjligen skulle ställa sig bakom detta är V och MP men SAP har sedan 80 talets debacle med löntagarfonderna övergivet de kollektivistiska lösningarna. Att lansera detta skulle vara politisk självmord för SAP eftersom mittenväljarna skulle överge partiet.

  Antingen är Rockström politisk okunnig eller så inser han att demokratin inte tillåter att misshandla ett land på det sätt som han föreslår och då kan han tänka sig att avskaffa demokratin för att som han uttrycker det, rädda världen. Jag vet inte vilken han är men det är troligt att den artikel han nu skrivit inte faller väl ut bland SAP’s tyngre beslutsfattare.

 56. Christer Eriksson

  34#
  Tunnelbana,var då någonstans.Gick ut och letade.
  Tittade överallt,även bakom lagårn.Men jag hittade ingen tunnelbana.Det kanske inte finns någon station här.
  Kom på att jag bor ute på vichan.
  Det kanske kommer när Rockis har gjort landet fossilfritt.
  Jag väntar med spänning.
  Då vill jag har stationen nere vid mjölkpallen.

  Christer
  Torparen

 57. Guy

  Ref SvD och Rockström. Yttrandefrihet är en sak som bör skyddas i alla lägen men när det övergår till att bli kriminellt så bör man plocka fram frågetecknen. Det som Rockström, med hjälp av SvD sa, är inte kriminellt, enligt min åsikt, om du eller jag säger det. Men när det blir offentlig propaganda kan man se saken annorlunda. Då behövs ansvar i proportion till makten.

 58. Ann L-H

  Något att tänka på för vår alltmer skrumpnande Klimat-Rockstjärna här hemmavid.
  ”Upp som en sol ner som en pannkaka”, eller Varför gick det inte så bra för Obama?
  En del av svaret finns här:
  https://fee.org/articles/why-obama-failed/

 59. Simsson

  Kan någon vettig människa förklara för mig hur en, i övrigt så sansad tidning som SvD så fullständigt missat all trovärdighet i sin vetenskapsrapportering och i synnerhet klimatrapporteringen. Deras klimatreporter verkar sakna elementär naturvetenskaplig utbildning! Någon som vet?
  Har sagt upp min prenumeration. Uppmanar andra läsare av KU att göra detsamma.

 60. latoba

  #59 Simsson
  Håller med dig att det är obegripligt- Jag mailar ofta till Fredric Karén, Tove Lifvendahl och Jenny Stiernstedt och påpekar tidningens obegripliga hantering av klimatfrågan. Det påstås att de läser alla mail, men numera får jag inget svar. Häromdagen skrev jag till SvD/debatt. De lovar där att alla mail ska besvaras inom 24 timmar, men än har jag inte fått något svar.

 61. Ingvar i Las Palmas

  latoba #60
  Jag tror att SvD börjar inse att det går utför för MSM och de vet inte hur de skall hantera det. Vi ser möjligen början på vad The Club of Rome kallade ”The First Global Revolution” Men definitivt inte som de tänkt sig den revolutionen (”Global Governance”). Snarare tvärtom. Verklig demokrati.
  Brexit, Trump, Clexit.

  Dr. Tim Ball har beskrivit det som:
  https://wattsupwiththat.com/2016/12/23/global-warming-skepticism-is-part-of-the-final-phase-of-the-american-revolution/

  Tänkvärt.

  Och MSM har kört i diket och vet inte hur de skall ta sig upp. Att svara på brev är inte lätt ner man inte vet vad man skall svara! Så man kör på i gamla hjulspår med Rockis utan att fatta att man sitter fast i skiten. Att man inte fattar att påståenden som ”Att det får kosta vad det vill” i betydelsen att Svenne och Lisa får pröjsa absolut inte går hem i stugorna.
  Och Vaclav Klaus har full koll.
  http://www.klaus.cz/clanky/4027
  Och inse att det aldrig handlade om att rädda världen från ett aramgeddon. Det handlade och handlar fortfarande om Global Gonernance, dvs en världsregering i FN:s regi och med mycket tydliga kommunistiska drag, En nomenklatura som skall styra en global planekonomi.

 62. Olav Gjelten

  KLIMATMINISTER är tveklöst det i särklass fånigaste, löjligaste och mest idiotiska ord som finns i svenska språket.
  En tomte- troll- eller häxaminister hade inte varit ett dugg knäppare. Hur i all friden kan ett folk acceptera att våra politiker skämmer ut oss inför världen genom att tillsätta en sådan post.
  Att något sådant över huvud tagit låter sig göras utan att revolution bryts ut visar bara hur hjärntvättade vi är i detta landet.
  Hoppas alla som läser detta utan undantag håller med.

 63. Argus

  Lysenko, Lukasjenka, Rockström…..ständigt dessa vilsegångna agronomer…..

 64. Johan M

  #62 Olav Gjelten

  ”En tomte- troll- eller häxaminister hade inte varit ett dugg knäppare.”

  Jag brukar alltid fråga om vi inte borde ha en jordbävningsminister eller vad planen är för att minska jordbävningar i världen till under 4.0 på Richterskalan – ungefär lika meningsfull sysselsättning.

 65. L

  #62, visst är det idiotiskt. Men att vara ”För en genomtänkt klimatpolitik” är inte mycket bättre…

 66. Mats G

  Är det inte fantastiskt.

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/maria-gunther-lat-vetenskapen-ga-fore-politiken/

  Nu är det så skruvat att jag knappt hänger med längre.

 67. Mats G

  #66

  Jag och Maria lever på olika planeter. Maria lever i ett postmodernisktiskt universum medan jag (försöker) leva i verkligheten. I Maria värld är fram bak och bak fram. I Marias värld är den politiserade vetenskapen riktig vetenskap. Nu vill Maria att den politiserade vetenskapen skall gå före politiken.

  Går det ens ihop?

 68. Ann lh

  Mats G, Maria Günther har blivi grundlurad förr. Hon är uppvuxen i Livets Ord i en miljö där det var inbyggt i systemet att inte tänka själv, som hon skriver i sin ”Bag Bang eller Varde Ljus”. Hon blev fysiker och först närmare trettio på god väg att bli doktor i partikelfysik blev hon av vetenskapliga orsaker tvungen att lämna kreationsmen. En sak är att lämna kreationismen att tänka själv i klimatfrågan en annan.

 69. Ann lh

  OT, Kina som skrivit under Parisavtalet lämnar det nu genom att inte längre klassa koldioxid som en förorening.

 70. Mats G

  Ann lh

  Intressant. All heder till Maria att hon tog sig bort från kreationsmen. Återigen blir jag alltid lika förvånad hur lättvindigt en del överger den vetenskapliga metoden.

  Jag trodde, i min enfald, att är man akademiker så har man introducerats till ett visst sätt att tänka. Delar av det är den vetenskapliga arvet. Det finns andra delar också. För väldigt många kopplas det bort i just klimatfrågan. Man kan diskutera andra ämnen utan problem. men, som du mycket väl vet, händer något när ämnet klimat kommer upp. Det är märkligt, mycket märkligt.

  Det kan bara finnas en slutsats. Att propagandan fungerar. riktigt bra t o m. Otäckt.

 71. Peter F

  Mer DN. Nu om att klimatförändringarna är ett hot mot rennäringen.

  ”– Renen blir osäker. De är nervösa, förvirrade, det är som om de undrar ”vad är det för årstid?”. Renen går med nosen mot vinden, varma västliga vindar mitt i vintern lurar iväg renen åt fel håll, ”

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/renarna-drabbas-redan-av-forandrat-klimat/

 72. ThomasJ

  Många orsaker till att vågorna går höga, förutom Urd alltså. I UK har nyligen en rapport från GWPF påpekat de helt otroligt höga kostnader deras därstädes ’CCA’ (Climate Change Act) kommer belasta samhället med, dvs £300 miljarder… 4 what? Nada, zilch, zero. Länk till rapporten:
  http://www.thegwpf.com/report-reveals-300-billion-cost-of-britains-climate-change-act/

  Klart, att UK också har en ’rockstjärna’ – Bob Ward. Och naturligtvis kommenterar han rapporten… Bra genomgång av detta ’rockstjärnspel’ återfinns att läsa här:
  https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2016/12/27/rambling-bob-wards-response-to-peter-lilley/

  Tyska uppgifter över ’Energiewende’ (-elände) pekar på kostnader om ca 500 miljarder Euro till år 2030… och, again 4 what ?

  Mvh/TJ

 73. Lars Kamél

  När det gäller SvD, är jag övertygad om att de har ett filter som stoppar alla mejl från folk som tidigare har kommit med ”illvilliga” kommentarer som att statsvetaren (!) Stiernstedt har skrivit något osakligt om klimatet igen. Det spelar nu ingen roll om jag kommer med kritik eller beröm. Jag får ändå inget svar.

 74. Slabadang

  Peter F #71 !

  Moahahahaha moahahaha !! ”Renarna undrar vad det är för årstid” Renen är ett trevligt men ack så totalt intelligensbefriat HOVDJUR. När DN citerar någon som påstår sig kunna tankeläsa renar s¨blir det rena MAD när DN under denna idiotartikel sedan förkunnar :

  ” Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. ”

  Tankeläsning av renar är alltså beprövad vetenskap och fakta ! Dessutom så är det en tankeläsning av en rens reaktion på en klimateffekt som inte extisterar eller ens är möjlig att registrera. Under Wolodarskis ledning har DN verkligen hamnat i total verklighetsförnekelse och och slår nog till och med Aftonbladet i oseriositet!
  Wolodarskis blaska tävlar nog med renen i sin förmåga att förstå klimatet !
  Wolodarski är en av alla de fejkintellektuella som infiltrerat MSM. Håll koll på vägen när du kör bil långt norrut. Risken är stor att det är som Wolodarski förvirrat irrar i din ljuskägla när han överraskad slickat salt ifrån vägbanan!

  Jamenar va kan man mer skriva om MSMs galjonsfigurer annat än det väl införtjänta hån och förakt de möts av?

 75. Mats G

  Sossarna –
  ”Lovade 85 000 jobb – har skapat 4 019”

  Det innebär att vi kan få fram en siffra på sossarna trovärdighet.

  De har en trovärgighetsprocent på 4,7.

  Man kan också skriva att de ljuger vid 95% av tiden.

 76. Ann lh

  # 71 Peter F, TV annonserade bekymmer för rennäringen p.g.a. klimatförändringarna, sedan visade det sig att det var kringstrykande vargar som var den egentliga orsaken,
  #72 ThomasJ, tung info från verkligheten! Californien ligger nog inte långt efter.

 77. Peter F

  # 76 Ann lh

  Det har i dagarna skjutits 2 vargar i Västerbotten och en (1) verkar ha kommit undan. Det handlar inte om stationära vargar utan om ”förbipasserande” djur på väg söderut/norrut. Vargarna livnär sig bl a på de renar som denna årstid finns i vinterbeteslandet längs norrlandskusten. Sommartid är renen i fjällen och där finns ingen varg. Länsstyrelserna beviljar konsekvent skyddsjakt på dessa vintervargar efter ansökan från samebyarna. Man kan tycka vad man vill om detta, men nog är vargen (järv, lo och kungsörn) ett större bekymmer för rennäringen än påhittade klimatförändringar. I DN-artikeln nämns att stödutfodring av renarna nu måste ske. Jovisst men så har det alltid varit och har med väderförhållanden, snömängder och isbark att göra. Inget nytt mao.

 78. Slabadang

  Vad är Trump?

  Vi ser en nyväckt stark folkrörelse inom hela västvärlden. Trump Farage Åkesson Le Pen i alla länder växer motståndet mot den styrande flumglobalistiska utopiska liberalismen. När folk blir utan jobb och när kriminaliteten skenar så försvinner helt och hållet allmänhetens intresse och stöd för utopierna och dess profeter. Jag är så extremt trygg i att verklig liberalism är av godo och humanismens främsta både forum verktyg och framtid. Men den gräns,krav och normlösa som nu härskat blir till liberalismens motsats.
  Liberalismen vilar på principiellt mycket viktiga normer där respekten för demokrati yttrandefrihet lag och ordning är dess vagga. Vi registrerar i allt större utsträckning hur relativism sätter försvaret av principerna ur spel. Att vi har olika åsikter är inget hot eller problem. Det är när den ena parten vägrar lyssna till argument som tilliten försvinner och dumheten ges. Alla debatter fyller en funktion som kvalitativ urvalsprocess. Där de som fuskar med villkoren för den genom gatekeeperi eller hallmärkning utesluter eller angriper person istället för argumenten, som skapar ett dummare samhälle och därför skadar förutsättningarna för vår framtid. Här ser vi hur politiker särintressen och MSM systematiskt samverkar för att destruera den öppna debatten.
  Folk fattar galoppen i allt större omfattning och fortfarande är värdet sanningen en princip som sitter djupt i folksjälen. Värdet av den nationella demokratin och folkets makt över sin egen framtid har ökat dramatiskt i efterdyningarna av EU och den styrande överklassens frånkoppling från sina folk.Öppna villkorslösa debatter är bästa verktyg för att nå fram till sanningen så långt det går. Klimathotarna gör ju i princip vad som helst för att fly debatten. En debatt som både handlar om vetenskapen i sig och samtidigt samhället och framtiden i stort. Nu är det de som tankeläser renar och påstår att Sandviken tjänar 600 miljoner på invandringen som har stor makt över debatten och klimatet för den.

  Det är idag ”Högerpopulistiskt” att vara för och trycka på för de grundläggande demokratiska och liberala principerna. den nyaväckta folkrörelsen kommer inte sluta växa förrens folket möts av den respekt de förtjänar och behöver. Lögnerna och lögntrutarna kommer få det allt jobbigare att hålla ihop sina plattityder lögner och floskler. Sanningen kommer komma fram till slut och på allt bredare och fler fronter.

  Om du är upprörd över hur ljugtrutarna i MSM behandlat klimathotet så är det faktiskt en västanfläkt jämfört med hur de lurat oss om vad som sker i Syrien.

 79. Peter F

  #78 Slabadang

  Är det någon som någonsin hört, läst eller sett ordet ”vänsterpopulistisk” ?

 80. Mats G

  Expressens Magda Gad har levererat en riktigt bra analys om kriget i Syrien/iRAK.

  enl den handlar kriget om vem som skall leverer gas via pipeline till europa. Gas blir dubbelt intressant nu när europa börja gå in i energvände elände. De sträckningarna man bråk är ” pipeline från Iran via Irak och in i Libanon” det konkurerande sträckningen är ” genom Syrien för att få in gas från Saudi till den europeiska marknaden.”

  För att hälla lite mer bensin på elden så handlar det också om vilken valuta man skall handla olja i. Dollar eller Euro. Iran vill köra euro och Saudi dollar.

  Jag tror hon har en hel del rätt.

  http://www.expressen.se/nyheter/behovs-tva-ar-till-for-att-driva-ut-is/

 81. Ann lh

  # 80 Mats G, en annan och kanske inte oväsentlig fråga i sammanhanget: vad kommer Trumps kommande energipolitik att betyda för denna strid i Mellanöstern?

 82. Mats G

  81
  Ann lh

  Allt tyder på att Trumpadministrationen kommer satsa på att USA blir självförsörjande på olja. Jag skulle hävda att Trump är anti-intervenistisk. Det innebär förmodligen att USA kommer fortsätta ha en låg profil i frågan. Kanske därför vi ser en närmande mellan Ryssland och USA.

  Konflikten handlar inte bara om olja. Det är även storpolitik.

  Kurdena jobbar på goodwill för att kunna skapa kurdistan. Jag har hört Birgitta Olsson utrycka tankar i den riktningen. Det är därför turkarna har lierat sig med Ryssland och Iran. Turkarna är ett Natoland. What a mess.

  Ryssland jobbar på att komma i en sådan position att europa kommer bli tvingad att erkänna ockupationen av Krim.

  Västerlandet är i förnekelse. Allt handlar om att inte bli indragna. Det gäller även USA för övrigt. För vi börjar prata om tredje världskriget.

  Om Ryssarna tar den smällen så kommer de få Krim i present.

 83. Mats G

  förtydligade

  Turkarna kommer aldrig att acceptra skapande av ett kurdstan. Kurdena kommer dra kortaste strået här.

 84. Ann lh

  82, 83 Mats G, min fundering var att Trumps USA snart kan bli storsäljare av gas, olja och kol, framför allt gas, till Västeuropa, vilket skulle minska kanske nära nog omintetgöra både Rysslands och Mellanösterns betydelse som exportörer.

 85. Slabadang

  Mats G och Ann LH!

  Angående Saudi så trillar nog poletten ned tio-tjugo år för sent för de utrikes och geopolitiska byråkraterna. Tänk att det fortfarande sitter tusentals med snubbar och gummor och filar på ”peak oil” – beräkningar. Visst det är som om det satt anställda musikkritiker och spekulerade runt när Bowie och Michael Jackson skall släppa nästa platta och hur de kommer hamna på topplistorna. Att gubbarna är stendöda spelar ingen roll för den som har till jobb att spekulera i frågan.

  Först nu efter Brexit och framförallt Trump så börjar NATO trettio år för sent efter Sovjetunionens fall ställa sig frågan om vilken fortsatt policy som gäller för organisationens legitimitet och existensberättigande. Anti- Putin propagandan kan mycket väl granskas utifrån denna omprövning av Natos uppgift.

  Det finns extremt stora frågetecken inför västs fortsatta hycklande och gullande med hals och handavhuggande brutala medeltida diktaturländers kungahus. Det är precis som om hela EU är totalt tondövt inför den revolutionerande utvecklingen och omkastningen av den oljepolitiska kartans vinnare/förlorare kungar och tjänstehjon. Det väst inte fattar är att de sitter med makten att peka med hela handen och ställa enormt tydliga krav på den som får förmånen att leverera fossilt till Europa. Underläge har förvandlats till överläge. Det är köparen och inte leverantören som kan ställa kraven på oljemarknaden idag.
  Det är som om det inte riktigt går in ordentligt är det faktum att med frackingen så lever vi nu i en helt ny värld. Merkel kan tjacka olja och gas från USA istället för rövarpacket i mellanöstern eller Putin. Hela jäkla oljekartan är omritad och konsekvenserna för gammal geopolitisk strategi gör den stendöd. Det kommer att ske enorma omprövningar i dessa kölvatten och vi hör på argumenten idag från politikers trutar att de är totalt efterblivna och fast i gamla totalt uttjänta dogmer om mellanöstern som oljeleverantör och med Putin som enda alternativ.

  Vi kommer få leva med ett oljepris som inte kommer överstiga 50$ på decennier. USA kommer ta mycket stora marknadsandelar från både Putin och gulfstaterna. Klimathoteriet med sin ”gröna” energi är mer att betrakta befinna sig i ett mycket besvärligt klimakterie som är i slutet på sitt crescendo och därefter kommer för evigt borta. Förändringen kommer gå mycket fort och många kommer sitta kvar som gamla hippies fast i något oljekonfliktsscenario som redan är out of date.

  Det ska bli extremt intressant att se hur Trump hanterar IS-finansiärerna Saudi och Quatar!

 86. Thomas P

  Ni gillar ju att hacka ned på Obama här. Kul att han står för den mest diskuterade vetenskapliga artikeln för detta år:
  https://www.altmetric.com/top100/2016/

 87. Slabadang

  Thomas P!
  Nej! har inte tid med fejkintellektuella som Obama och Per ”Ärthjärnan” Svenssson.

 88. Argus

  @£86
  Ahh. Det där med 400 ys håkäringar!? Nu kan jag inte läsa artikeln….
  Men, får jag säga, vääldigt påkostad grafik. Well done 🙂

  See y’a researchers!

 89. Håkan Bergman

  Lomborg om Trump och klimatet.
  http://www.svd.se/bjrn-lomborg-kan-trump-leda-till-en-battre-klimatpolitik/i/senaste
  Undrar hur han definierar ”grön energi”? Räcker det om vi målar reaktorbyggnaderna gröna?

 90. Är det så Thomas? Att det blir ’vetenskap’ för att det blir publicerat?

  Det förklarar nämligen hela ditt klimathaveri i en kort mening. Gott så!

 91. Ann lh

  # 85 Slabadang! Tack! Det var precis det jag inte riktigt vågat säga högt, men försiktigt trott. Stort tack för varenda ord.

 92. Simsson

  Beträffande riktig vetenskap vs politisk dito.
  Det har skrivits mycket i detta ämne i dessa spalter tidigare men det måste ständigt påpekas att det råder stor skillnad på hur riktig vetenskap är till sin natur, öppen, evidensbaserad, empirisk, etc jämfört med den politiskt initierade. Fram till 1980-talet var klimatvetenskapen en riktig vetenskap men sedan hände något. Al Gode, Michael Mann, Johan Rockström m fl gav sig in i debatten och bidrog till att klimatvetenskapen blev ovetenskaplig. Dagens ovetenskapliga klimatdebatt drivs av bristande kunskap, missförstånd och har vissa likheter med reliositet. Allt som står skrivet i ”Boken” är sant, allt annat är hädelse. Någon gång i framtiden när debatten lugnat ner sig och alla troende fått insikt i den riktiga vetenskapen kommer vi att se tillbaka på 2000-talet med förundran. Hur kunde vi vara så korkade. Amen.

 93. Guy

  Intressant med dom mycket skarpa åsikterna om Trump och Obama, men från olika håll. Det får en att undra hur mycket saklighet finns med. Påminner om den allmänna diskussionen här. Fakta och realism mot fantasi och gissningar. Bägge sidor beskyller den andra sidan för samma sak.

  Obama har jag svårt att döma förutom om klimatfantasierna. Trump är ännu ett oskrivet kort. Det blir spännande att se hur det går. Trumps twittrande om Israel visade en ny sida. Han skulle ju hålla sej internt till Amerika, eller. Får se hur det fortsätter.

  För övrigt kom Mats G #80 och Slabadang # 85 med intressanta tankar och uppgifter. Vi lever i spännande tider.

 94. Rider

  Schadenfreudevideo, måste ses.

  http://iotwreport.com/the-schadenfreude-videos-are-not-done-yet/

 95. Rider

  En video till att skratta åt!
  https://www.youtube.com/watch?v=F-MpBCH189w

 96. Slabadang

  Rider 🙂 !

  (Jag hittade ännu fler av sorten ”Skadeglädjens triumf” på youtube)

  TV-soffornas folk och deras värdars ”experter” förtjänar att hånas skratta och skadeglädjas över. Vilket totalt ansiktsplask för hela medieetablissemanget och alla dess betalda prostituerade missfoster till ”experter” när valresultatet rullade in.
  Åhhhh den skadeglädjen kommer att förstärkas och återupplevas i nästa val i vilket västland som helst. Alla valresultat minst fyra år framåt kommer bli som en hink med iskall citronsaft över den förljugna, totalitära ideologiskt narcissistiska PK-eliten. Köp en hel pall med både popcorn och bärs när dramerna utspelar sig och njut av varenda surskrynklade min som kommer synas i rutan när de skall försöka bortförklara resultaten.

  De har liksom satt sig själva i en sits de inte kommer ur! Att kalla vanligt hyggligt folk för klimatförnekare,rasister, sexister, fascister, homo-islamofober, högerextrema, nationalister och populister , gick och går faktiskt inte så där skitbra hem hos allmänheten. Å inte kan de nu heller vända på kuttingen och ta argumenten på allvar och seriöst, för då framgår det ju att PK-folket var totalt ute och cyklade om precis ALLT redan från början. KARMA!! 🙂 🙂 🙂 🙂 Krona ….. förnuftet vinner , klave …. PK-förlorar ! Karma.
  Vi har nått en annan irreversibel tippingpoint i samhällsdebatten och debattklimatet än den Skrockström yrar om! 🙂 Ahhhhh Victory…. Victory!

  Utan förtroendekapital spelar det ingen roll hur totalitärt intoleranta de är mot oppositionella argument och personer. De har redan förskingrat sin makt och inflytande. Att håna systemmedia idag i skadeglädjen är numer inte mer modigt än att skjuta på ett lik. När samtidigt allt fler och i allt större omfattning lämnar systemmedia ryggen än vad den lockar så är det ett bevis på att folk har ett luktsinne. Någon måste ta fram spaden för att gräva ner skiten av sanitära och humanitära skäl.

  MSM har ju inga som helst polare bland allmänheten. Trump läste korten perfekt och att med stöd av den stora folkmajoriteten tvåla till MSM så de blev groggy var lysande och efterlängtat. Nu sitter systemmedias skådespelare och prostituerade där med dumflinen på läpparna och med matchande strutar på huvudet och tvingas ta den välförtjänta skit i den sits de själva satt sig i.

  Vi kan lika gärna konstatera att USA valet och Brexit var ett folkval där majoriteten valde bort MSM och avsatte systemmedias journalister från inflytande över deras liv och uppfattningar. En manifestation av insikten i att systemmedia inte representerar folkens intressen eller åsikter och viktigast av allt inte heller kan styra den längre.

 97. sibbe

  Tack rider för länken. Än en gång en njutning att se hur Clintongänget förlorade fattningen…

 98. Ann L-H

  A propos Slabadangs senaste i # 96.
  GP förnekar sig inte. I dagens upplaga får Göran Persons gamle rådgivare m.m. Stefan Edman en helsida på debatt.
  http://www.gp.se/nyheter/debatt/det-finns-hopp-f%C3%B6r-klimatet-om-vi-v%C3%A4xlar-upp-insatserna-1.4079203
  Mer eller mindre opåverkbar av verkligheten beskriver den hyllade Edman från sin upphöjda bubbla utvecklingen under de senaste tio åren, nu när effekterna av bl.a. hans insatser syns
  …Medeltemperaturen i världen fortsätter att stiga…men insatser ser ut att ha bromsat utsläppen… (Hört tals om upp och nedgång i Kinas ekonomi t.ex.?)
  Han hyllar
  …”En obekväm sanning”, en gastkramande dokumentär om vår febriga planet med USAs förre vicepresident som superpedagog… (Jojo, inga invändningar om sanningshalten där inte)
  …Effekten blir allt tydligare, torka översvämning osv … (det vanliga tugget)
  …en källa till optimism är förstås FNs Parisavtal … (vem bryr sig)
  Ang. den snabbt expanderande gröna tekniken ligger bl.a. USA i täten något som:
  ….kolkramaren Trump näppeligen kan ändra på utan att skada amerikans ekonomi… (hört talas om Spanien, Tyskland m.fl. floppar?
  Ja, vad kan man förvänta sig av en tidning där ägaren själv hyllar Klimatrockis och där endast fossilerade klimathotsåsikter är välkomna!
  Arma Alice och Aleksandra som gör ett jättejobb på ledarsidan.

 99. Slabadang

  He he he he !!

  SVT lägger ner satsningen ”sant eller falskt”. Ironin är av tsunamiformat ! 🙂

  http://www.gp.se/n%C3%B6je/svt-program-l%C3%A4ggs-ner-1.4079696

  Robert Karlsson den gamle kommunisten berättar inte vad som utgör beslutsunderlaget 🙂 🙂 Men man ska inte sparka på den MSM som redan ligger? Jamen va fasen lite relativisering av principer kan man väl tillåta sig när det gäller framförallt SVT? Kan någon ange ett skäl varför någon som inte är kommunist inte tar avstånd från kommunismen? Hittar du inget rimligt svar eller idè om ärligt skäl så har du identifierat majoriteten av SVTs ledningsgrupp som just kommunister! Ska du riktigt göra det jobbigt för SVT så fråga varför ideologisk mångfald inte finns med i personal eller sändningspolicy ? Kanske dags för lite ”normkritik”? Att egenskaper ideologi kompetens eller värderingar inte sitter i hudens färg eller i könet eller i efternamnet kanske kan vara ett faktum att utbilda SVTs könsseparatister och rasister om?
  Kanske Hanif Bali och Tino Sanandaji kan stå för SVTs personalutbildning i dessa frågor.

  Helin och Carlsson får vi önska all lycka med deras politruk TV.