To Make a Difference

No one is to small

(Egen bild)

På bilden ser ni platsen där Greta Thunberg satt på sina Fredagsstrejker innan Coronan satte stopp för henne. Det står ”No One Is Too Small to Make a Difference” vilket också är titeln på hennes bok. Greta har i dagarna fyllt 18 år och kan inte längre kallas för ett barn men hon kommer säkert att fortsätta som klimataktivist i någon form.

Det finns många unga personer som likt Greta Thunberg har talat inför exempelvis FN och World Economic Forum genom åren. En annan ung tjej, Melati Wijsen, höll även hon ett tal på samma möte som Greta inför just World Economic Forum. Mötet var för ungefär ett år sedan och hon berättade om sitt stora engagemang för att få bort plast och framför allt plastpåsar i naturen och på stränderna på Bali. Melati och hennes syster Isabel startade projektet Bye Bye Plastic Bags på Bali när de bara var 12 och 10 år gamla. De lyckades med sitt projekt så nu är bland annat engångsplastpåsar förbjudna på Bali men det tog sex år och de jobbade verkligen hårt. Melati berättade att hon nu har kommit ur sin platsbubbla och insett att nu måste de gå vidare. Därför har systrarna Melati och Isabel Wijsen  startat projektet YOUTHTOPIA. Det syftar till att utbilda nästa generation ”changemakers” så att de får verktyg att göra skillnad och det handlar inte längre om bara plastfrågan utan om miljön i stort och då även klimatförändringar. Hon sa i sitt tal:

“The education system is outdated. It is not keeping up with the changes in the real world. It is not preparing us for the real issues, the urgent issues that are happening.”

“We wanted to help empower other young kids around the world to be able to find a tangible action that they could do,”

“We wanted to equip them with the right tools, the right skills and the right resources to look into where they could start making a difference and find their voice as a changemaker.”

”Utbildningssystemet är föråldrat. Det följer inte förändringarna i den verkliga världen. Det förbereder oss inte för de verkliga problemen, de brådskande frågorna som händer. ”

”Vi ville hjälpa andra unga barn runt om i världen att kunna hitta en konkret handling som de kunde göra”

”Vi ville utrusta dem med rätt verktyg, rätt kompetens och rätt resurser för att undersöka var de kunde börja göra skillnad och hitta sin röst som changemakers.”

Hon avslutade sitt tal med orden:

“You’re never too young to make a difference, and it’s not too late to take action.”

Det är ju bra att unga engagerar sig men jag har tittar på deras Twitterkonto för att få lite mer kött på benen. Vad det handlar om är Agenda 2030 och de 17 globala målen. De har skapat ett nätverk som de kallar ”Circle of Youth” som är unga aktiva ”changemakers” som ska vakna upp varje dag och vilja förändra något i sin värld. De frågar frågor som om du kunde förändra något i världen, vad skulle det vara? Initiativet till förändring och vad de vill förändra ska alltså komma från barnen själva. Sedan ska de få hjälp med utbildning kring den frågan av YOUTHTOPIA och dess nätverk. Ungefär så om jag har förstått det rätt.

Men bara för att du är ett barn som lyfter en fråga och är väldigt engagerad innebär ju inte att du har rätt. Framför allt inte på lösningen till det problemet som du vill lyfta i din del av världen. När jag läser det här upplägget får jag en känsla av att man på det här viset går förbi dem som barnen kanske först ska prata med, sina föräldrar. Det bästa är kanske inte att förbjuda saker som är på fel plats utan att jobba för att det hamnar på rätt plats. Då kanske platspåsarna på Balis stränder hade försvunnit mycket snabbare än på sex år.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Tack Lena
  Plasten har åter kommit på mode.
  Engångsartiklar som slängs i en ökad omfattning.
  Efterfrågan är så stor att regeringar tvingas be företag ställa om och producera allt mer.
  Nu skall vi därtill sätta på oss munskydd av engångskaraktär.
  Plast eller papper direkt in i sopcirkulationen-utan en tanke på återvinning. Tur att vi har förbränning av soporna!
  Tänk vad en liten viruspartikel kan ändra på verkligheten!

 2. Anders

  Intressant! Man kan undra om grundskolornas sätt att hantera begreppet forskning kan ligga bakom dessa tonårsaktivister? Minns än idag hur jag ryggade till när mina barn kom hem och sa att de i klassen skulle ”forska” om ditt eller datt. Respekten för verklig kunskap och kompetens samt mångårig erfarenhet verkar ha pedagogisterats bort…

 3. mattias

  #1,
  Munskydd i offentligheten är ju ett nytt påfund så det kan vara intressant att studera. Jag har nog redan noterat ett 10-tal slängda munskydd på marken. Synd att de inte slängs i soporna för att bidra till mer energi vid sopförbränning. Sorgligt också att se nedskräpningen – tråkigt om det behövs förbud eller skatt för att de ska hamna i soporna efter användning.

 4. Göran J

  ”Göra skillnad” är ett uttryck som kan betyda mycket. I alarmisterna ögon är det fint att göra skillnad utan någon som helst tanke på vad det kan innebära. Hitler gjorde stor skillnad på 1930 talet och i dagens samhälle är det många som gör skillnad inte minst barn och ungdomar som sysslar med bl.a. drogverksamhet.
  Oavsett hur t.ex. Munskydd används kan man utan tvekan säga att de gör skillnad.

 5. Rolf Mellberg

  Tack Lena, bra att du tog upp Indonesien som har ett enormt behov att bygga ut sin el-generering, motsvarande hundratals stora kraftverk. Här kan vi prata om att göra skillnad vad gäller utsläpp av CO2 i alla fall.

  Ska det bli kol eller vågar de välja kärnkraft enligt ThorCons djärva förslag?
  Detta är det enda riktigt folkrika landet i världen som fortfarande inte har någon kärnkraft alls.
  Plastpåsar på stränderna i all ära men…..
  Lars Jorgensen är med i många filmer, här kommer en:
  https://www.youtube.com/watch?v=fsi7lzbiq5k&t=2s

 6. Lasse

  Skatt på avfallsförbränning-en MP skatt.
  En skatt som ökar värdet av plastavfall!
  https://www.tekniskaverken.se/om-oss/tekniska-verken-tycker-bloggen/skatten-som-framjar-plasteldning/

  Som vanligt blir det fel när MP skall bestämma!
  Återvunnen plast är därtill för dyr för tillverkare av ny-eftersom oljan är billig.

 7. Johan Tisell

  Som gammal strategikonsult och i samband med läxhjälp åt bekants barn, läste jag dessa 17 ”mål”.

  En handfull av dem är inte mål utan rubriker på områden.

  17 mål är orimligt många, vi kan max hålla 7 saker i skallen samtidigt.

  Mål 1 att bekämpa fattigdomen är i praktiken lösningen på flera andra mål. Jag har aldrig sett en rik person som är hungrig (undantaget om man kraschar på Grönland eller om ens troféhustru bantar!)

  Maken till politiskt hopkok är svårt att hitta.

 8. Argus

  Apropå #7

  Nånstans såg jag detta:

  ’You should focus…….., on many things.’

  Javisst är 17 ’mål’ tokigt. Heltokigt.

 9. Rolf Mellberg

  #7 Johan

  Den här filmen har nog alla sett men vid fyra minuter anknyter Jordan till det du var inne på:
  https://www.youtube.com/watch?v=y564PsKvNZs&t=140s

  Den är i början rätt dråplig, man kan tycka lite synd om Greta.

 10. Anders Tengsved

  Jag var tonåring på 60 talet och vi hade många galna ideer om Mao, kommunism mm. Skillnaden då var att det fortfarande fanns journalister som insåg att det inte är troligt att tonåringar vet bäst.

 11. LBt

  Men vad som fått barnen att reagera är ju vuxenvärldens tillkortakommanden, att plastpåsar hamnat fel eller att världens makthavare inte tar till sig vad forskarna säger.

  Barnen måste tex med undran följa det vuxenspektakel som pågår i USA där en vuxen ledare sen många år tillåts förneka vad som för alla barn är uppenbart och som tydligt började för 4 år sen när han tilläts hävda att det fanns fler människor på ett fotografi än på ett annat trots att man lätt kunde se motsatsen.

 12. Anders

  #11… ”vad forskarna säger”?? Har inte forskarna alltför länge varit urdåliga på att säga någonting alls som rör samhället?

 13. Simon

  #11
  Mina barnbarn undrar varför vi förstör skogarna och naturen genom att bygga enorma vindsnurror. Inte helt lätt att förklara att det beror på att andra ungdomar fått för sig att det är det som krävs för att ”rädda” planeten.

 14. Bengt Abelsson

  Då och då förekomma i pressen notiser om att klimatet håller på att bli varmare. Särskilt från arktiska områden äro sådana meddelanden vanliga, och de angiva en så betydande under senare år försiggången förändring, att naturen på ett i ögonen fallande sätt tagit intryck därav.

  Nyligen upplyste sålunda, enligt Svenska Dagbladet, den främste kännaren av Spetsbergen, docent Ad. Hoel i Oslo, att han under sin i sommar företagna femtonde expedition till denna ögrupp funnit resultaten av denna klimatförändring större än någonsin förut. Glaciärerna sjunka ihop och draga sig tillbaka, drivisen har minskat så starkt, att man skulle kunna skeppa kolen från gruvorna vid Isfjorden hela året runt, medan detta var möjligt blott under tre månader för något årtionde sedan;
  Från Svenska Dagbladet, 16 sept 1938.
  Om dagens ungdomar läste mer historia, och mindre pamfletter vore mycket vunnet.

 15. Lars Kamél

  LBt: Forskarna och forskningen säger mycket tydligt att det inte pågår någon klimatkris. Varför håller då både barn och vuxna på och hävdar att motsatsen?

 16. Anders

  #15 Fråga: Gäller inte det uttalandet endast de allt färre hederliga forskare som inte gör (behöver göra) karriär och därför inte bryr sig om att vara politiskt korrekta? Med andra ord tror jag att många forskare tvingats till tystnad.

 17. Daniel Wiklund8

  # LBt Du verkar ha träffat på många barn där hjärnans utveckling gått snabbt. Det som utvecklas sist är ju det högre tänkandet, att se skogen för bara träden. Finns ju skäl till att man ska vara 18 innan man får rösta. Att det även finns många vuxna som har problem med att se mönster som binder samman är ju en annan historia. Var Dan Eliassons förmåga att se vad som är viktigt i pandemin tagit vägen kan man ju undra. Däremot verkar hans förmåga att alltid landa på fötterna vara väl utvecklad.

 18. Fredrik S

  LBt #11

  När de intervjuade barn på en förskola för några år sedan var det en kille som fick frågan om han visste vem som var Sveriges statsminister.

  ”Ingen aning men jag tror han går här på dagis” blev svaret.

  De är smarta utan påverkan från vuxna och bryr sig nog inte egentligen så mycket om saker som retar upp tex dig och mig om de inte måste.

 19. Munin

  #13

  Vindkraftens säkerhetsrisker var uppe här på Klimatupplysningen den 2020-11-15. Nu ser det ut som att regeringen inte vet vad som gäller. Är det regeringsbeslut I:6 av 2011-03-17 (vindkraftverk är byggnad) eller det maskindirektivet (vindkraftverk är maskin), vilket minister hävdar i svar i riksdagen 2020-12-02, se länk nedan:

  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svar-pa-skriftlig-fraga/sakerhet-kring-vindkraft_H812648

  Vad skulle ett barn svara? Byggnad eller maskin?

 20. Simon

  #19
  Ett fult torn med en propeller säger dom

 21. Robert Norling

  SPANIEN UNDER SITT LÄGSTA TEMPERATURREKORDET IGEN: -35.8
  VEGA DE LIORDES, I LIONESS SEKTORN I PICOS DE EUROPA, NÅDDE DEN LÄGSTA TEMPERATUREN SOM REGISTRERATS I SPANIEN.
  España vuelve a batir el récord de temperatura mínima: -35,8°C – AS.com

  Hemsedal, Norge -32 Sälen -25

 22. mattias

  #21
  Det lär väl dröja innan den nyheten letar sig hit.
  https://www.sydkusten.es/sk/11/a/31007/historiskt-koldrekord-pa-34-grader/

 23. Fredrik S

  Robert, Mattias #21,22

  Jo, det har varit bistert kall där nere nu. Det gamla rekordet, -32, var från februari 1956 i Katalanska Pyreneerna innan det sjönk till -34,1 igår i samma bergskedja.

  Nu har det alltså slagits igen. Två temperaturrekord i ett EU-land på två dagar.

  Är det inte rätt ofattbart att ingen av våra pigga klimatreportrar rapporterat om detta?

 24. Sören+G

  ”The mercury in China’s capital Beijing plunged to -19.6C (-3.3F) on Thursday morning, January 7 as the powerful Arctic air mass currently gripping the majority of Asia intensified further.

  The reading marked the capital’s coldest temperature since 1966 (solar minimum of cycle 19), in record-books dating back to 1912.”
  https://electroverse.net/city-of-beijing-just-recorded-its-coldest-temperature-since-1966/?fbclid=IwAR0Hvh7ivJ26d0qiCDrL_edocla5YyLuUhB9y7UUrDVDYWyaIiSLMxZ1T4U

 25. Lars Kamél

  En TV-meteorolog berättade faktiskt om köldrekordet i Spanien i kväll. Fast jag har lyckats glömma om det var i SVT eller i TV4.

 26. Göran J

  Prognos Madrid, Spanien.
  Fredag
  Snö och temperatur mellan-2 till +1 grader C

 27. Goran@soltek.se J

  Mera prognoser för Madrid att se fram emot.
  Kommande vecka minusgrader ner till MINUS 14 grader C på söndag 15/01.
  Verkar som den ”global Uppvärmningen” har kommit av sig. JAG TROR INTE VI FÅR NÅGON RAPPORT OM DETTA FRÅN SVT1 KLIMATREPORTER Erika Bergström.

 28. Göran J

  Mera prognoser för Madrid att se fram emot.
  Kommande vecka minusgrader nern till MINUS 14 grader C på söndag 15/01.
  Verkar som den ”global Uppvärmningen” har kommit av sig. JAG TROR INTE VI FÅR NÅGON RAPPORT OM DETTA FRÅN SVT1 KLIMATREPORTER Erika Bergström

 29. Göran J

  SVT 1:s KLIMATREPORTER heter Erika Bjerström och inget annat.

 30. Fredrik S

  På SMHI nämnde de Spanien och skrev kort och gott att det snöar en hel del där.

  Det är nog roligare när det är varmt.

 31. Daniel Wiklund8

  Göra skillnad… Dan E har skrivit ett brev till sina före detta anställda i MSB. Han säger att han i 20 år satt sin familj på undantag pga av hans yrkeskarriär med flera ledande befattningar. Men denna jul skulle han äntligen få träffa sin familj. Dom har sen länge eget boende där. Timingen kanske inte var så bra. Att just under pandemin skulle han ge sina vuxna barn tid. Strax efter att MSB skickat 22000000 sms om pandemin (men tydligen inte till Dan E) så äntrar han planet. I sitt brev, där han inte erkänner några fel, avslutar han med att hylla sina före detta anställda för att dom gör skillnad. Där kom det igen.

 32. Simon

  #30 Daniel
  Dessutom tycks han varit utomlands redan i november. Att han inte då passade på att besöka sin så eftersatta familj:

  https://www.expressen.se/nyheter/dan-eliassons-pa-flera-utlandsresor/

 33. Gunnar Strandell

  Jag anser att en av spaningarna i dagens P1 är på rätt spår. Han menade att Coronaviruset plockat fram ”En man som heter Ove” ur oss och vi påpekar oblygt avvikelser från regler och rekommendationer för varandra.

  Sådana har mina mina barnbarn varit så länge de kunnat tala. Hårdast går de fram om jag bryter en regel jag själv satt upp.

  Detta ser jag som positivt för barn och ungdom, samtidigt som jag bara kan förakta dem som sätter upp regler som de inte själva kan följa.

 34. LBt

  …. och barnen följer förundrat hur en världsledare och hans parti vägrar finna sig i att landets medborgare i sann demokratisk anda valt en annan väg ….

  …. måste de gripa in även här ?

 35. Simon

  #33 LBt
  Här hemma följer ledarna barnet istället. Sist vi lät barns utsagor ligga till grund för åtgärder var under häxprocesserna.

 36. Lasse

  #33 Pass på den provokationen!
  Splittringen USA är ovärdig och det är svårt för ena parten att finna bjälken eller för den delen grandet , de är helt förblindade!