Här ovan är kartan över temperaturerna igår hämtat från Climate Reanalyser. Områden som är varmare än normalt har jag ringat in med en röd ring och områden som är kallare än normalt fick en blå ring.
Klimatkorrespondenten på SVT, Erika Bjerström verkar ju tycka om att åka till varma platser på vår jord för att med bekymrad min rapportera om den sk ”klimatkrisen” så jag tänkte tipsa om bra ställen att åka till just nu medan andra med fördel kan undvikas.
Dr Roy Spencer har skrivit på sin blogg om att är det varmare än normalt i ett område så är det ofta kallare än normalt i området bredvid. Ett sådan exempel ser vi här ovan i Nordamerika. Norra Kanada är stället att åka till men hon bör undvika mellersta USA.
Hon vill kanske åka till västra Australien och mellersta Europa men inte gärna till Grönland detta år. Ett ställe att helt undvika just nu är Sydafrika.
Så det är bara att boka flygbiljetter för teamet, packa väskorna och fara iväg. Men det gäller att passa på för vädret kan ändra sig snabbt och det vore ju en smula nesligt om det hade gjort det när de väl kom fram.
SR/SVT skall börja spara så det blir väl indragna resepengar för Erika.
Annars vore det intressant med återbesök på diverse katastrofplatser hon besökt.
Fast det kanske räcker med en koll på kartorna.
Just nu pågår flera vädersystem där temperaturreglering är aktiva. Orkanerna Lee och Margot ger Atlanten välkommen avkylning och över Medelhavet har ett vädersystem drabbat Grekland och Libyen med katastrofala regn, men även tydlig avkylning.
https://www.ventusky.com/?p=38.2;4.4;3&l=precipitation-anomaly
Katastrofala regn eftersom bebyggelsen inte anpassats till dem.
Dammarna i Libyen förvärrade/skapade stormfloden.
Ja man undrar ju hur koldioxid skulle kunna värma på ett ställe men inte på andra. Koldioxiden är väl jämnt fördelad i atmosfären.
Solen kan värme på ett område om det är klart väder där och där det är mulet blir det inte så mycket uppvärmning.
Har Erika aldrig tänkt på det?
Fast kanske skulle en trip till Mars vara ultimata resan för Erika B?
Fast då kanske inte bara globala uppvärmningen skulle stå i centrum 😉
https://notrickszone.com/2023/09/12/no-one-talks-about-it-solar-system-climate-change-happening-beyond-planet-earth/
Nästan hela nordnytt imorse handlade om att kebnekaise blivit 1,5 meter lägre på ett år. Pga varmare klimat. Med den takten är kebnekaise borta om drygt 1000 år. Domedagen är nära. Är det inte dags för Erika B att åka till Kebnekaise medan det finns kvar. Eller vill hon hellre åka till varmare breddgrader.
#3 Lasse
Hon skulle också kunna åka till Neptunus sydpol.
https://earthsky.org/space/neptunes-temperatures-very-large-telescope/
Fast frågan är om Svt:s budget medger det.
Får man lämna ett tips till?
Gör en tidsresa i USA.
Det har Tony Heller gjort:
https://realclimatescience.com/hiding-the-decline-in-hot-days/
Nr 4 Daniel W.
Antar att dom inte nämnde att glaciären på nordtoppen hade smält bort 1947, eller att sydtoppen hade sitt högsta mätvärde 1995 med 2118m…
Liksom många glaciärer runt skandinavien å grönland satte en avsmältning in 10 år efter att havstemperaturen runt Island steg rejält från 1985.
Dock är perioden från 2014 intressant för då tycks en mer varierande period inledas och för 2021 – 2022 var det ingen avsmältning.
2014 – 2015 växte sydtoppen 0,3 m.
2016 – 2017 växte sydtoppen 1,4 m.
2019 – 2020 växte sydtoppen 0,4 m.
Så – ett höjdmaximum 1995 tyder inte på att 1900 – talets Co2 utsläpp är en katastrof för glaciärer i våra regioner.
MEN däremot följer dom, någorlunda, havets tempvariation med en fördröjning på ca 10 år.
Atlanten runt Island slutade att öka i värme för flera år sedan, efter den kraftiga värmehöjningen från 1985 – det blir intressant att följa om det är en tillfällig stagnation eller början på en vändning neråt…det kommer att betyda mycket för klimatet i norra europa.
Att nu regnovädren på norra halvklotet återigen uppvisar liknande beteende som slutet på förra värmeperioden på 40- 50 talet är även det intressant…googla gärna ” floods Spain” och andra europeiska länder – kanske ser vi en atmosfärisk reaktion på våran värmeperiod, som började i havet 1985 och på land 10 år senare…
Jag har också ett tips till Erika – något om klimat och rasism.
I veckan som gick kunde vi se feta rubriker i finanstidningarna ” VATTEFALL VINNER STRIDEN MOT SAMEBYN”.
Det stod INTE – SAMEBY FÖRLORAR STRIDEN MOT VATTENFALL.
Det handlade naturligtvis om att vattenfall nu fått Grönt ljus att bygga, nästan, 250m höga vindkraftverk i en stor vindkraftpark i renbetesland.
Sveriges och norges regeringar har satsat stort under sommaren på kampen mot rasism och miljöförstöring, främst i andra länder..någon annanstanns är jättepoppis när det gäller rasism och naturförstöring.
Skandinavien är skenhelighetens högborg – behandlingen av våra samers kultur och livsmiljö är ett utmärkt bevis på detta.
Daniel W #4
De mäter den snötäckta toppen i september ser jag.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/sa-mycket-har-toppen-pa-kebnekaise-smalt
Kanske andra anledningar till att snötäcket minskar ?
https://www.google.com/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.naturfoto.se%2Fimages%2Fgallery%2F4422.jpg&tbnid=AVpAoonanAdVJM&vet=12ahUKEwinptHwlaeBAxXJHRAIHYLMAZYQMygeegUIARCVAQ..i&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.naturfoto.se%2Fgallery%2Fpictures%2F4422&docid=RuZ_wZbZ8-tdFM&w=900&h=600&q=sydtoppen%20kebnekaise&ved=2ahUKEwinptHwlaeBAxXJHRAIHYLMAZYQMygeegUIARCVAQ
Undrar hur många tusen som är uppe på toppen och stampar runt under sommaren ?
Ser bildlänken i #9 inte fungerar så jag provar så här i stället så får ni leta bilder själva.
https://www.google.com/search?sca_esv=564954462&q=sydtoppen+kebnekaise&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwirpp3rlaeBAxVdX_EDHf-kDloQ0pQJegQIDBAB&biw=1480&bih=678&dpr=1.25
Nr 4 ochnr 9.
Man kan läsa statistiken för sydtoppen så här också.
1947 2115m
1995 2118m
2010 2102m
2020 2096m
Som nr 9 påpekar, trampas det runt av 1000- tals människor och smutsas ner av dessa kan man räkna med påverkan.
MEN – oavsett hade det varit betydligt läskigare om glaciärerna hade uppvisat en stark tillväxt.
ELLER – det är väldigt mycket att begära av klimatet och glaciärerna att miskningen och tillväxten skall vara 0, varje år.
MEN, Erika kan säkert få lite ångest och darr på rösten av glaciärutvecklingen på kebnekaise…men jag ser att vi har viktigare reportage att genomföra, inom Co2 budgeten.
Angående Kebnekaise. I min värld består berg av sten av olika slag. En snöhög är inte berg. Så mäter man bergens höjd så får man väl borra sig igenom snö/is för att hitta berg. Annars kommer ju ”bergen” att variera i höjd.
För övrigt har ju Mount Everest blivit nån meter högre på sistone. 8849 är ju det nya måttet. Det beror inte på nån snöhög på toppen.
#12
Håller med. Det är berget som räknas.
(Men nu får ju klädmärket byta namn till 8849…
De skulle tänkt på kontinentaldrift och orogenes när de tog namnet.)
Här kommer en spaning till för Erika B
Ursula von der leyen – sa i förra veckan att europas vargstam behöver decimeras och denna veckan sa hon att vindkraftens snabbspår behöver skyndas på.
Vän av ordning kanske minns att ursulas ena häst blev attackerad av en varg förra året…
OCH, vän av ordning kan också påminna sig om ursulas gigantiska Co2 utsläpp, som ägare av mängder av djur och tredubbelt så många barnafödslar som europeiska genomsnittet för kvinnor – hennes Co2 budget är, i privatlivet, gigantisk.
Att leva som man lär, gällande hållbarhet och Co2 går dåligt för Erika och ännu sämre för ursula von der bleyen.
När så nu ursula fortsätter att kräva mer och snabbare utbyggd vindkraft och mindre vargstam – så kan vi fråga oss hur vi skall se på detta, som ett framåtskridande eller ett bakåtsträvande?
Låt oss säga europa inom kort dubblar vindkraftindustrin, sannolikt mesta byggnation i norra skandinavien och på våra sista havsgrund – vad blir då back – upen och var återfinns då all lagring och infrastruktur för distribution till konsumenterna?
Vem betalar utbyggnaden, mitt under brinnande Ukraina krig – pensionfonder och skattebetalare?
Vem får vinsten från försäljningen av vindkraftparkerna till västvärldens pensionsfonder och skattebetalare?
Kommer ursulas europa att lida av energifattigdom – precis som Storbritannien – och vad innebär energifattigdom för europas konkurrenskraft och dess trygghetssystem.
Okej, lite tryggare kanske det blir – för ursulas hästar – om vi skjuter av vargstammen men utan värme i husen och utan energi till fabrikerna kan det nog ändå räknas som Ett vanskligt läge för europas framtid – så länge vi väljer att ledas av denna nya europeiska elit av ryggdunkare, samehatare, varghatare och vetenskapsförnekare och alarmister.
Tacka vet ja en välutbildad ingenjör och kritisk vetenskapsman/kvinna på posten som europas ledare – men det lär inte hända så länge som den alarmistiska dumhetens vindar viner genom europaparlamentets korridorer…
Det lär vara ett europeiskt nödläge ett bra tag till – jag hoppas vi får en rejäl, klimatologisk, avkylning – först då kan den kritiskt granskande ingenjören och naturvetaren vädra morgonluft.
OT
EU:s senaste klimatgalenskap: Vill tvinga dig renovera – ”Enorma kostnader”
Makteliten inom EU vill göra det ännu svårare att äga bostäder. Du kan få ”tvångsrenovera” huset för att nå upp till EU:s klimatkrav, enligt Villägarna. Det kan kosta dig över en halv miljon kronor. Det handlar om ”enorma summor”, säger Elsa Widding i det senaste avsnittet av Fjärde Statsmakten i Swebbtv. Enligt Widding är detta galenskap och det är nu dags att ta tillbaka Sveriges självbestämmande från EU. Det EU sysslar med numera, och tvingar på folk, är ”planekonomi”, påpekar hon.
Klimatalarmisterna inom EU fortsätter sitt tokeri. Ett nytt direktivet kan tvinga dig ”tvångsrenovera” för att leva upp till Bryssels krav, rapporterade Villaägarna den 7 september.
Det handlar om att hus ska ha rätt ”energiklass”, annars måste de renoveras.
”För Sveriges del innebär det att 46 procent av landets bostäder måste renoveras för att uppnå energiklass D senast år 2033. 2050 ska samtliga byggnader uppnå energiklass A, oavsett om det är torp från 1800-talet eller radhus från 60-talet”, skriver Villägarna.
Dessa initiala krav kan kosta dig över en halv miljon kronor, enligt tidningen.
Energianalytikern och riksdagsledamoten Elsa Widding kommenterar detta i Swebbtvs senaste avsnitt av Fjärde Statsmakten.
– Det är enorma kostnader, säger hon. Tänk alla småhus ute på landet. Eller alla äldre torp, som kanske eldar med ved. Då ska de börja tilläggsisolera tak och väggar, sätta in ny ventilation.
– Det kommer den ena galenskapen efter den andra. Man måste ta ett litet steg tillbaka och försöka åtgärda grundproblemet, och säga att vi faktiskt måste ta tillbaka vårt självbestämmande.
Enligt Widding håller EU, av någon anledning, på med saker som inte ens är ett problem. Svenskar släpper ut väldigt lite ”växthusgaser”, gaser som EU påstår är ett problem.
– Vi har redan gjort väldigt mycket sedan 1970-talet. Så det här är ingen fråga som vi behöver bekymra oss så mycket om. Kom inte dragandes med sån skit. Tryck tillbaka den där von der Leyen (EU-kommissionens ordförande). Kan de inte bara ta ett möte och säga att nu får du fan ta och ge dig? Hur svårt kan det vara? Detta kostar bara pengar.
– Det är förödande. Det kommer drabba bostadsrättsföreningar, det kommer drabba alla. Och det är ju bara en kostnad som är helt meningslös. Jag är helt övertygad om att alla bostadsrättsföreningar gör allt de kan för att hålla nere förbrukningen. Vem vill inte det idag?, fortsätter Widding. Och det drabbar hyreslägenheter, hyrorna kommer ju gå upp också.
Det EU sysslar med är ”planekonomi”, påpekar Elsa Widding.
– Kan man inte bara konstatera att vi släpper ut 26 kilo. Det är ingenting. Det är inte ett problem för oss. Vi är inte med.
Exakt hur EU-bestämmelserna kommer se ut är inte helt klart. Villaägarna kräver att den svenska regeringen arbetar för att direktivet anpassas efter nationella förutsättningar.
Andra experter har dock redan konstaterat att ”klimatkrisen” är en bluff, ett globalistiskt bedrägeri, och att koldioxid inte ens orsakar uppvärmning (läs nedan).
https://nyheter.swebbtv.se/eus-senaste-klimatgalenskap-vill-tvinga-dig-renovera-enorma-kostnader/
Angående Kebnekaise så kanske STF kan minska slitaget genom att begränsa antalet besök som de planerar göra på andra ställen.
För att återgå till den lättillgängliga bilden som Climate reanalyser ger oss så kan dess relevans lätt kollas genom att studera kända förhållanden.
Östersjöns temperatur som ex SSTAnomali: Blodrött även idag.
Kollas mot dessa mätningar som visar normala temperaturer.
https://www.ostersjon.fi/sv-FI/Ostersjon_nu/Vattenkvalitet/Temperatur
Så Lena lura inte bort Erika till verkligheten baserat på denna kartbild, hon lär bli besviken!
#8 Magnus bloggen
Ang. Stormyrprojektet:
• Renskötselområdet påverkas i mycket större utsträckning än de 23 km^2 som inringats av Vattenfall för utplacering av de 36 vindfläktsaggregaten.
• I en studie presenterad i mars 2023 av SLU författad av Ulla Skarin, professor i renskötsel, undviker renar helt av sig själva att vistas inom ett avstånd om 7 km från en vindmölla.
• Renars självbevarelsedrift är bättre än människors (ofta anförs för människor 10×höjden som säkerhets/obehagsavstånd). Undvikandet är mest troligt betingat av de biofysiska skador som kan uppkomma av vindfläktsenheternas infraljudproduktion.
Undrar på vilket sätt Mark- och Miljööverdomstolen tagit hänsyn till detta? Inget alls är min förmodan. Skadeståndsanspråk från berörd sameby med hänsyn härtill?
I min ovan kommentar står ’Magnus bloggen’. Det ska såklart stå ’Magnus blomgren’. Datorn ändrade beklagsvis själv min skrift.
Får väl vara generös med ett tips till;
Resa till Alpefjord med Ocean Explorer.
Gissar att hon kan visa på kalvande glaciärer vilket säljer klimathotet bra.
Men se upp för grunden!
https://edition.cnn.com/travel/cruise-ship-ocean-explorer-runs-aground-greenland/index.html
Om det på en bergstopp under vintern inte faller exakt lika mycket snö som kommer att smälta under sommaren har vi en klimatförändring. En otäck sådan till och med.
#20 Dan
I Sverige har vi alltid klimatförändringar. De kallas Vår, Sommar, Höst och Vinter. Jämför vi dessutom Sommar i Söder med Vinter i Norr så har vi dramatiska skillnader även ett vanligt år. 60 graders skillnad. +25 – -35 grader.
”Men det gäller att passa på för vädret kan ändra sig snabbt”
I synnerhet på södra halvklotet där vädersystemen cirklar runt, runt, runt Antarktis som de gjort i 35 miljoner år nu.
Är det kallare än normalt idag, så vet du att det är varmare än normalt om några dagar och vice versa. Och däremellan är det ”normal” temperatur ett litet tag.
https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=total_cloud_water/orthographic=46.54,-84.25,292/loc=109.291,-55.510
# Dan 20
Och det här med glaciärer och deras liv är ju ett särskilt kapitel … de minskar av varm luft, men de kan mycket väl även minska genom sublimering trots rejält kall luft om bara solen får arbeta utan att störas av moln, yrsnö eller liknande.
Samtidigt tycks många tro att det enda som får dem att växa är kyla som frammanar snöfall, men även det är en halvsanning eftersom det krävs värme för att lyfta vatten ur haven, som sedan kondenserar till regn eller snö när det möter kylan på höjd … är det månne spårgasen koldioxid som styr denna komplexitet av värme och kyla, eller finns det fler faktorer inblandade? Som det där gula klotet i skyn som man kallar för solen. 🌞
Hoppas ni såg nyhetsprogrammet rapport och deras totalt felvinklade och cherry -:picking reportage från Kebnekaise.
Man sa inget om att det var 0 höjdförändring 2022.
Man valde att jämföra höjdminskningen från 1997 ist för 1947 – för att ge sken av klimatkris.
Dom visade forskare och turister som hasade runt i stegjärn och åkte kana på den, av stegjärn och medföljande grus, uppluckrade snöisen – en orörd topp består av en hård, vindslipad, yta av snöis – den grusiga, från kängor och stegjärn, uppluckrade snön toksmälter av vind och nederbörd.
Ett katastrof reportage.
Nu är Rockström igång igen. Nu är det inte lång tid kvar för våran planet. Jorden är ” En multisjuk patient”. Nu larmas det flera ggr varje dag. Rockström borde kyla av sig lite. Tar han i mer brinner han upp. Om han nu egentligen bryr sig om jordens framtid. Det är nog sin egen framtid han bryr sig om. Alla hans larm ger ju ökade anslag. Nya larm, nya forskningspengar osv i evigheters evighet. En ”multisjuk patient” kanske är en projektion.
Magnus Blomgren #24
Ja, statistiken finns ju där och är tydlig.
Men det är ju inte det det handlar om utan att förvilla, något de bara blir bättre och bättre på.
Vissa delar av deras produktion är det redan DDR-klass på.
#24
Jag blev faktiskt lite chockad när jag såg inslaget på Rapport. och hörde att över 10 000 personer bestiger toppen varje år! Över 10 000 personer som klampar runt på snön med grova kängor, ofta med stegjärn. Inte sällan dessutom med vassa vandringtavar som hackar djupt ner i den packade snön. Jag blir ju mest förvånad att det inte smält mer med tanke på det.
#25 Daniel Wiklund:
Länk till rockströms flummeri…
https://sverigesradio.se/artikel/sex-av-planetens-nio-granser-ar-passerade
#2
Jag trodde att klimatkompenserade solresor innebar att man släppte ut mer CO2 över stranden så att semestern blev solig och varm? 🙂
Det verkar inte finnas någon brist på sidor på nätet där man kan köpa ”avlatsbrev”!
”Därför är det bra att klimatkompensera
När du flyger genereras utsläpp, men genom att klimatkompensera resan köper du en utsläppsminskning någon annanstans som motsvarar vad flygresan genererar. Det innebär att du skänker pengar till projekt som ska minska koldioxidutsläppen.”
På ”ClimateHero” står;
” Bli en klimathjälte och sponsra världens bästa klimatlösningar
Lev klimatpositivt för bara 120 kr per månad”
#23
Åtminstone följande faktorer är viktiga för en glaciärs massbalans:
temperatur
solsken
vind
luftfuktighet
nederbörd
stoftnedfall
algtillväxt
geotermiskt värmeflöde (inklusive vulkanism)
glaciärens tjocklek
underlaget (topografi och konsistens)
För glaciärer som kalvar i hav (eller insjö) tillkommer:
vattentemperatur
vattendjup
strömmar
tidvatten
salthalt
#30 tty
Du glömde den viktigaste faktorn som är de antropogena växthusgaserna🤓
Såg just nordnytt som ägnade nästan hela programmet åt klimattoppmötet i kebnekaise. Idag handlade det om klimatsmarta resor till fjällen. En grupp som heter Skjutsgruppen tog upp att man kunde samåka, kanske cykla en bit, det fantastiska tåget en bit, klimatsmart buss en bit. Kandke gå och jogga en bit. Det är revolutionerade nyheter. Att ingen tänkt på det förut. Kanske för att klimatförändringarna inte hållit på så länge, ungefär sen 1991. Verkar vara dumskallarnas förening som har möte. Det är inte bara kebnekaise som krymper, IQ verkar också krympa i takt med klimatförändringarna.
#32 Daniel W
Att cykla är väl framtidens melodi?
En som är ute i media och cyklar eller snarare rider är Rockström-med sin käpphäst-Planetens gränser.
https://www.stockholmresilience.org/research/planetary-boundaries.html
Vi lever alla på en planet där vi utmanar gränser dagligen.
Sammantaget så går det väl sådär men det har aldrig gått bättre!
Medellivslängden och populationen ökar stadigt samtidigt som matproduktionen stiger tack vare bättre odlingsmetoder.
Jag skulle rekommendera att Rockström stallar upp sina hästar och gör ett besök på dessa sidor:
https://ourworldindata.org/
Som vanligt bra ämne och intressanta kommentarer här på forumet. Mycket faktakunskap och ofta med en liten humoristisk knorr. Det är bara synd att läsekretsen inte är större.
Eller är den det?
Jag minns inte att jag sett något om hur många unika besökare forumet har och liknande statistik. Det vore intressant att få lite sånt sammanställt om det inte är för mycket jobb. Nu kan jag missat det här helt om det redan finns men då kanske någon kan tipsa om var jag kan hitta det.
Sedan vill jag lyfta en fråga jag haft uppe tidigare som gäller just spridningen av alla fakta som finns samlad i forumets alla inlägg. Jag ser ofta mycket bra inlägg om ett ämne där det sedan kompletteras och vässas med ytterligare information i kommentarerna. Men efter 2-3 veckor har det hamnat långt ner på hemsidan och hamnar ”i källaren”.
Det här är ju väldigt synd då det ofta är mycket bra information, bra skrivet, med länkar mm. Tänk om det fanns en möjlighet för författaren av inlägget att spara det för eftervärlden samlat som ett dokument (pdf) i ett ”bibliotek” på forumet? , Kanske uppdaterat utifrån de kommentarer som gjorts? Vilken källa till information det skulle bli! Författaren själv gör jobbet och det ”enda” forumet gör är att ha dokumenten tillgängliga för nedladdning. Enkelt att bifoga ett mail eller skriva ut på papper. Om forumet hade en enkel mall i Word att utgå från skulle alla dessa faktablad dessutom få en enhetlig framtoning och inte spreta åt olika håll.
Nu vet jag att en del tänker: ”Men vadå, det är ju bara att i ett mail länka till inlägget här på forumet?”. Då kommer vi in på en känslig punkt. Tyvärr kommer många som skulle behöva läsa ett inlägg att direkt avfärda det när de ser forumets hemsida. Så är det i dagsläget, det vet vi och det kan vi tycka vad vi vill om. Men om syftet med att skriva saker här är större än att bara prata för de redan frälsta måste vi förhålla oss till det. Därför ser jag också att dessa ”faktablad” jag föreslår ska vara neutrala. Ingen stor ”header” med loggan för Klimatupplysningen utan det kan ligga diskret i slutet på bladet. Det är innehållet som är det viktiga, inte avsändaren. Självklart ska författaren tydligt framgå, men det måste inte vara ett krav. Jag själv t ex har valt att skriva under med förnamn vid mina kommentarer och andra går som vi vet längre. Full respekt för det.
Att bara idag skriva ut eller spara inlägget som en pdf rakt från hemsidan blir inte bra då det är mycket reklam som bryter av mm så det funkar inte. Jag har själv någon gång suttit och försökt kopierat över text från forumet till ett Worddokument men det är i stort sett omöjligt med all reklam mm. Kommentarerna missar man ju. Och så har vi upphovsrättsfrågan förstås…
Att ge bort en hel bok, t ex Elsa Widdings, har jag också provat. Det blir för mycket för någon som lever i klimatkris ”bubblan”. En sådan person är inte mottaglig för en tjock bok. Här vore ett kort, begränsat faktablad om ett ämne personen är intresserad av bättre. Men idag finns inte det vad jag vet.
Ja, jag känner förstås till Clintel och även den nedladdningsbara, flersidiga sammanställningen här på hemsidan. Men det är precis som med boken ovan för mycket på en och samma gång. Det skulle behövas något enklare att kommunicera helt enkelt. Så jobbar ju klimatalarmisterna, och med stor framgång tyvärr, så då borde vi på den andra sidan kunna göra något liknande.
Så, det blev längre än vad jag tänkte. Ber om överseende med det. Hiss eller diss på detta? Finns bättre förslag på hur kunskapen här kan spridas?
Klaus Schwab är inte blygsam när han samtalar om klimatet på ett WEF möte.
Citat ”Covid-19 gav oss ett gyllene tillfälle att driva narrativen”
Erika Bjerström och Johan Rockström med flera har en mäktig uppbackning.
#34
Håller med, en sammanställning eller kartotek.
”Det blir för mycket för någon som lever i klimatkris ”bubblan””.
Många har försökt och det finns enligt mitt tycke flera bra skrifter. Men:
Problemet är att det inte går att bemöta alarmismen på vettigt sätt för de har rört till det så gruvligt. Det är svårt att hugga den gordiska knuten.
Vi skall bekämpa en religion.
Jämför Darwinismen mot vanföreställningarna gudar. 150 år har inte hjälpt utrota iden om en en farbror i himlen eller ”nått” som har skapat oss av okänd anledning. Senast i går halkade jag in på en youtuber som hävdade att alla fossil är skapade i syndafloden.
Historien är idag alarmisternas största fiende och som de attackerar med förnekelse. Historiska data från vitt skilda discipliner såsom geologi, arkeologi, biologi, skrivna källor, borrkärnor från is och mossar osv gör de nu om.
När historieböckerna är omskrivna och en ny generation fått lära annat så blir det än krångligare.
Dessutom är klimatnarrativet den största ekonomiska omvälvning någonsin. Många har direkt sin utkomst från narrativet.
Därför är det inte lätt att på ett enkelt sätt bemöta klimatalarmismen.
#34 Johan, Uppsala
Det enklaste är att skaffa en AI-chattbotprogramvara som du tilldelar vilken roll den ska ha, t.ex. att inte använda sig av klimatalarmistisk information, yttrycka sig vårdat, trovärdigt och vetenskapligt osv.
https://adminvista.com/hur-man-bygger-din-egen-ai-chatbot-med-chatgpt-api-en-steg-for-steg-handledning/
https://powervirtualagents.microsoft.com/sv-se/build-a-chatbot/
Plånboken, klimatpolitiken har blivit en plånboksfråga. Folk måste medvetandegöras om energiprisernas betydelse för det allmänna kostnadsläget, från ax till limpa så att säga. Maten har på två år blivit 24% dyrare, det känns för många idag men hur många förstår övriga konsekvenser, vård-skola-omsorg drabbas också t.ex. Tron att subventioner till dödfödd energiteknologi ska lösa det här måste smulas sönder.
Skrämmande bilder från Libyen där minst 10 000 bedöms ha blivit offer i en flodvåg som svepte igenom Derna.
Kraftig nederbörd i kombination med en översvämmad och bortspolad jorddamm flödade genom staden.
Tragiskt och svårt att ta in.
Kanske en föraning om klimatförändringar och en företeelse som blir allt vanligare? Eller?
Vi har forskare som gör dessa utvärderingar.
Men får de verka opåverkade av klimatalarmisterna?
Knappast!
https://wattsupwiththat.com/2023/09/14/the-wolf-and-the-lamb-alimonti-et-al-2022/
#35
Citat ”Covid-19 gav oss ett gyllene tillfälle att driva narrativen”
Det borde stått ”Genom att vi iscensatte Covid-19 så skapade vi ett gyllene tillfälle att driva narrativen”
https://www.di.se/hallbart-naringsliv/sista-vapnet-mot-klimatkollapsen-stoppa-solen/
Som argument tar man till falska uppgiften som media inte lyckats förtränga:
”Utanför Florida har havstemperaturen nyligen nått över 38 grader. ”
Men de är ju på rätt sida om solförnekelsen-det är svavelförorening som ändrat klimatet 😉
#37 Adepten
Tack för tipset med en AI-chattbotrobot! Det ska jag titta på.
#36 johannes
Jag inser att jag i min kommentar drev iväg från min ursprungliga tanke: att ta tillvara och enklare sprida aktuella och upplysande inlägg på forumet. Sommarens larm om olika värmerekord är ett sådant exempel där forumet varit en befriande källa av vett och sans.
Och som du skriver är det en religion vi kämpar mot och då är det svårt med fakta.
#37 Adepten
Ha, ha! Jag tänkte vara lite lat och testa den vanliga ChatGPT 3.5 och se om den kunde vara ett verktyg, men det är ju helt omöjligt att få den att skippa klimatalarmismen! Lika intressant är att ChatGPT även är precis lika omöjlig att få till att ge några konkreta exempel på klimatkrisen! Det blir mest en massa påståenden och floskler om ”konsensus” och ”etablerad forskning säger” när jag försöker pressa roboten. Både frustrerande och konstigt underhållande på samma gång.
Upplevelsen är väl ungefär som att diskutera med Erika Bjerström gissar jag.
Johan, Uppsala #43
Just vad jag misstänkt hela tiden, AI är på den nivån. Behövs ingen programvara för att emulera enfald, vi har gott om äkta vara där.
En länk till en artikel om vilka meningsskiljaktigheter som finns inom vetenskapen men som inte ofta når fram till allmänheten pga akademisk och medial censur (på engelska och lång men värd att läsa):
https://www.realclearinvestigations.com/articles/2023/09/13/heres_the_climate_dissent_youre_not_hearing_about_because_its_muffled_by_societys_top_institutions_978511.html
Personer som nämns för sina ”borde censureras” åsikter är John Clauser, Steven Koonin, Judith Curry, Björn Lomborg, Roger Pielke Jr, Ivar Giaever, Patrick Brown m.fl.
Just nu på nordnytt. Ännu ett inslag om klimatförändringarna ( andra i samma program) och det elände som följer med det. Kortare vintrar och mindre snö. Det är ”katastrofala” nyheter. Men det skjuts i varje fall inte i fjällvärlden (om man inte räknar jakten dit ), alltid något i dessa tider med skjutningar dagligen.
#45 Rossmore
Din länk kan sammanfattas så här enligt ChatGPT:
Denna artikel presenterar kritiska synpunkter från klimatskeptiker på den nuvarande klimatdebatten och klimatåtgärderna som föreslås av politiska ledare och experter.
Här är en sammanfattning av de huvudsakliga kritiska punkterna som framförs i artikeln:
1. Tvivel om en klimatkris: Klimatskeptiker ifrågasätter om det verkligen råder en klimatkris eller ett existentiellt hot som framställs av många klimataktivister och media. De hävdar istället att klimatet förändras gradvis, och att samhällen historiskt sett har anpassat sig till sådana förändringar.
2. Ovisshet om mänsklig påverkan: Kritikerna är oense om hur mycket människor faktiskt påverkar den globala uppvärmningen genom utsläpp av koldioxid från fossila bränslen. Vissa anser att mänsklig påverkan är osäker eller försumbar, medan andra erkänner att människor påverkar klimatet men anser att det är möjligt att anpassa sig till dessa förändringar.
3. Ekonomisk risk med snabb omställning: Det hävdas att snabba övergångar från fossila bränslen till förnybara energikällor och el kan vara ekonomiskt riskabla och ha en försumbar effekt på den globala uppvärmningen. Det kan leda till högre energikostnader och arbetslöshet.
4. Politiskt tryck och brist på debatt: Kritikerna påpekar att det finns ett bristande utrymme för en öppen debatt om klimatfrågan, och de som ifrågasätter den rådande konsensusen kan utsättas för motstånd och censur.
5. Bristande vetenskaplig integritet: Det hävdas att klimatforskningen har blivit politiserad och att vissa forskare kan ha manipulerat data och modeller för att stödja den dominerande klimatberättelsen.
6. Överdrivna påståenden om extremt väder: Kritikerna ifrågasätter påståenden om att extremt väder, som skogsbränder och översvämningar, ökar dramatiskt på grund av klimatförändringar. De pekar på statistik som visar att människor är säkrare från sådana katastrofer än tidigare.
7. Skepticism mot konsensus: Kritikerna ifrågasätter begreppet vetenskaplig konsensus och hävdar att det inte finns enighet om många viktiga frågor, inklusive hastigheten på att minska utsläpp av fossila bränslen.
8. Positiva aspekter av uppvärmning: Vissa klimatskeptiker argumenterar för att en ökande global temperatur kan ha fördelar, som förbättrad jordbruksavkastning och ökad vegetation.
Slutligen är det viktigt att påpeka att en kritisk granskning av artikeln bör bygga på solida vetenskapliga bevis och expertutlåtanden snarare än på politiska eller ideologiska ståndpunkter. Klimatdebatten är komplex och kräver en noggrann och objektiv bedömning av forskning och data från pålitliga källor.
Som vi här på KU fick lära oss häromveckan har vi ett synnerligen ovanligt vulkanutbrott (Jan-2022) att ”tacka” för en del EXTRA-extrema väderhändelser under detta år – det kan inte vara något annat!
Kanske lite stort och omvälvande t.o.m. för garvade klimatdebattörer här bland allt vardagligt klimathårklyveri?
150 miljoner ton salthaltig vattenånga rakt upp i stratosfären kan snart brisera som en bomb i nyhetsflödet, inget snack om netto-effekt där, om någon listig jäkel räknar ut hur många års antropogena utsläpp det motsvarar, teoretiskt.. och Rockström som häromdagen var tacksam över hur ”hålet”i ozonskiktet repar sig, tydligen helt ovetande om Verkligheten som vanligt, liksom Erika Bjerström…
Här lite om Hunga Tongas ovanlighet;
https://www.youtube.com/watch?v=tmOjL7sjNxE
#47 Adepten
Fantastiskt! Tänkte inte på att testa AI. Bra där! Många fler borde läsa.
Känns väl ändå som att narrativet är på väg att skifta? Hade ”Vissa klimatskeptiker argumenterar för att en ökande global temperatur kan ha fördelar, som förbättrad jordbruksavkastning och ökad vegetation.” ens varit tänkbart för ett år sen?
Plånboken för h*lv*t*!
#47 Adepten
Toppen! Jag har testat själv nu via Bing Chat där det går att lägga in länkar till hemsidor och få tillbaka översättningar och sammanfattningar. Fungerar förvånansvärt bra. Ren kopiering av text får inte programmet göra tyvärr, men det här kan vara användbart som exemplet du tog fram.
#50
Ok, jag håller med och här kommer ett konkret förslag jag vill se i debatten:
Trafikverket har räknat ut att underhållsskulden på järnväg kräver 400 miljarder under en drygt 30-årsperiod för att få upp järnvägen till god nivå.
Om biljettpriset på SAMTLIGA personresor med SJ sänktes med 75% (!) under 50 år skulle det ”kosta” staten 400 miljarder i minskade intäkter.
Hybrit – den statliga satsningen på fossilfritt stål – kommer kosta totalt 800 miljarder. Hälften på själva fabriken och andra hälften på utbyggnad av nödvändigt elnät enligt Svenska kraftnät.
Stoppa Hybrit och satsa istället dessa pengar på att rusta upp järnvägen och subventionera resande för 50 års säkrare och mycket billigare tågresande åt folket!
Det borde väl gå hem i stugorna och utmana de gröna drömmarna om fossilfritt stål?
Klimatvinsten lämnar jag till någon annan att räkna på. 😊
Johan, Uppsala #52
”Det borde väl gå hem i stugorna och utmana de gröna drömmarna om fossilfritt stål?”
Ett alldeles för abstrakt argument. Vi har redan en ekonomisk katastrof för många hushåll, fokus måste ligga där. Sen gör du samma misstag som många andra debattörer när du utgår från att järnvägen i första hand handlar om persontrafik, så är det inte järnvägens stora värde ligger i dess potential att hantera stora tunga godstransporter. SJ är f.ö. bara en operatör inom persontrafiken och har ingen verksamhet inom godstrafiken idag. Spårbunden persontrafik kan vara en god idé i och runt våra storstäder, men glöm att det skulle kunna konkurrera med flyg och buss på längre sträckor. SHL, Svenska HockeyLigan startade idag, tror du nåt lag där, eller i Fotbollsallsvenskan, skulle våga satsa på tåg till en bortamatch, om det ens finns en tågförbindelse till destinationen?
# 52 Johan
Se bild nr 44 i länken.
Kostnaden för Hybrit blir ca 1600 miljarder.
De leker med våra pengar. (LKAB, Vattenfall och delvis SSAB)
Klimateffekt någon tiotusendels grad om 80 år.
https://klimatupplysningen.se/wp-content/uploads/2022/10/Energi-221016.pdf
Lite off-topic men jag läste klimatministerns uttalande angående demonstranterna som sätter sig på vägarna:
– Vill man höras, grattis. Vill man göra skillnad, vill man lösa klimatkrisen – ja, då har man inte gjort ett skvatt, säger hon.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/romina-pourmokhtari-l-om-aterstall-vatmarker-gor-ingen-skillnad
Jag tycker inte att Liberalerna eller regeringen har speciellt bra klimatpolitik (jag anser att det inte finns någon klimatkris och inte behövs någon klimatpolitik) men jag gillar ändå Romina Pourmokhtari – hon är inte så ängslig och undfallande som många andra politiker, utan säger rent ut vad hon står för.
Romina Pourmokhtari ger intryck av att inte låta sig begränsas av åsiktskorridorer och att hon har förmåga att ta till sig relevant och rationell information även från de som är på vår sida, vi som är skeptiska till det påstådda klimathotet. Det skulle kanske vara något även för Erika Bjerström att ta fasta på.
Nr 55 Peter S
Bra spanat! Jag håller med – och det är mycket viktigt för hur våran klimat och energipolitik har och skall utvecklas.
En skogstokig alarmist från mp kunde ha blivit alternativet – hujedamej!
#53 Håkan
Jo, så är det. Men jag ville bara visa ett konkret, enkelt exempel så vanligt folk kan börja fundera på vad de skulle kunna få istället för att det plöjs ner miljarder och åter miljarder av skattepengar i ”gröna”satsningar. Jag tycker det väldigt sällan hörs i debatten vad pengarna tas från alternativt skulle kunna läggas på. Otroligt nog kan ju samma politiker först stå och prata om mångmiljardsatsningar på något knappt begripligt, för att nästa sekund beklaga att de nu måste göra nedskärningar inom äldrevården. Som att det är vattentäta skott mellan dessa områden i statskassan och helt omöjligt att flytta pengar mellan olika sektorer.
#54 Mats, tack jag ska kolla länken. Då är det dubbelt så illa som jag förstått det. Kanske räcker dessa ytterligare 800 miljarder att kraftigt förbättra landets vård- och äldreomsorg i 50 år också… 16 miljarder extra per år borde väl märkas kan man tycka.
Johan #57
Jag fortsätter på järnvägsspåret, regeringen har ju lagt ner planerna på höghastighetsspår mellan våra storstäder, bra så. Dom planerna visade hur den där maffian tänker, spåren skulle inte gå längre än till Järna. Varför kan man undra, ska vi flytta statsledning och alla huvudkontor till Järna, kul för Järna i så fall? Men så var det naturligtvis inte tänkt, när man väl byggt till Järna skulle kraven på utbyggd kapacitet Järna-Stockholm City komma som ett brev på posten, lite haltande liknelse där, och kostnaden och tillståndsprocessen för ett sånt projekt skulle få alla havererade infrastrukturprojekt vi har plågats med hittills att se ut som en barnlek. Det måste bli ett slut på sånt här, galna projekt där man aldrig redovisar vad kostnaden i slutändan blir.
Från ax till limpa!