The Hockey Stick Illusion

Montford

Gästinlägg av professor emeritus Wibjörn Karlén

Nyligen rekommenderades vi läsa om IPCC i Donna Laframboises bok ”The delinquent teenager who was mistaken for the world’s top climate expert”.  Jag vill här göra läsare uppmärksamma på ytterligare en bok som kom för ett år sedan: Montford, A.W., 2010: The Hockey Stick Illusion. Climategate and the Corruption of Science. Independent Minds. (482 p.) ISBN: 978 1 906768 35 5.

Boken framhåller de omfattande arbete som Steve McIntyre och Ross McKitrick lagt ner på att granska de klimatrekonstruktioner som Michael Mann och forskare i samarbete med honom publicerat. Boken ger en detaljerad bild av de ansträngningar som en stor grupp forskare lagt ned på att försvara ”hockeyklubban”, en rekonstruktion av klimatet som Michel Mann skapat och som förvrängt alltför mångas syn på klimatet. Enligt Mann varierade klimatet måttligt fram till 1900-talet varefter temperaturen steg och då framför allt från slutet av1970-talet – en uppfattning som IPCC värnat om alltsedan rekonstruktionen publicerats. Den skrämmande bild av uppvärmning som Mann och IPCC visat ansågs helt bero på människans utsläpp av växthusgaser, främst CO2. Den klimatrekonstruktion som presenterades har medfört en rad politiska beslut som inte är befogade.

Den första av Manns rekonstruktioner av temperaturen, som omfattade tiden från 1400-talet och fram till 1980, var baserad på ganska få trädringsserier. Enligt Mann et al. har temperaturen under de senaste 600 åren inte varit högre än under sent 1900-tal. Hockeyklubban blev ett viktigt argument i IPCC-rapporten och Mann fick det ansvarsfulla uppdraget att vara huvudansvarig för det paleoklimatologiska kapitlet i IPCCs rapport 2001. Självklart kom Manns syn på klimatet att dominera.

I samband med den senare IPCC rapporten (2007) utsågs K. Briffa att vara huvudansvarig för det paleoklimatologiska avsnittet. Eftersom han är en medlem av ”the Hockey Team” fortsatte försvaret av temperaturkurvan med den markanta uppvärmningen under sen tid. Ett antal kronologier från bl.a. Sibirien kunde inkluderas varför gruppen nu ansåg att temperaturkurvan visade ett medelvärde för hela norra hemisfären. Ett antal problem med rekonstruktionerna diskuteras i Montfords bok.

Valet av träd i dendrokronologin bidrog till att Manns klimatkurva visade en mycket snabb uppvärmning. Orsaken till denna uppgång under sent 1900-tal var ett antal träd av arten Bristelecones pine från ett litet område i sydvästra USA samt en kronologi från halvön Gaspé i Québecc. Uppenbarligen har serier som visar formen av en hockeyklubba valts även om de i en del avseenden varit udda. De statistiska metoder varmed temperaturen rekonstruerats ifrågasätts i boken. Eftersom Mann inte redovisade metodiken i detalj har någon direkt verifiering/falsifiering inte kunnat genomföras. 

I boken framhåller Montford många skrämmande aspekter på händelserna omkring den grupp som kallas ”the Hockey Team”. Hit hör ansträngningarna att dölja data om de trädringsserier på vilka hockeyklubban vilar och ansträngningar för att förhindra publicering av studier som inte styrker hockeyklubban.

Montfords bok är mycket läsvärd! Utöver diskussioner av vetenskapliga problem är boken intressant då den visar på styrkor och svagheter i peer review systemet.  Boken visar också att vetenskapliga problem kan diskuteras på ett begripligt och intressant sätt. Den ger en skrämmande inblick i hur världen manipulerats för att mänskligheten skall förledas att tro på en av människan förstärkt global uppvärmning.

 Wibjörn Karlén

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Bäckström

    En mycket bra bok.
    Jag tycker att Thomas ska läsa den 😉

    /Bäckström 

  2. hahn

    Boken verkar spegla min uppleveles rätt bra. Fiffel man själv kan slå ihop med den strypta och oärliga debatt som friseras till på UI, adderat med kul typer som ramlar in här då och då och ifrågasätter denna bloggs berättigande.

    Kan dom ha rätt i alla fall?
    Man blir nästan generad av att bara skriva frågan, även om man gör det med lite ironi.

  3. Staffan D.

    Temperatur juli, genomsnitt, Uppsala, decennier:
    1960-t   15,4º
    1970-t   15,9º
    1980-t   16,3º
    1990-t   17,0º
    2000-t   17,8º
    År 2010  20,3º
    Vad sägs?

    Tips:   Den 28 april 1975 hade Newsweek artikeln ”The Cooling World”.  Texten finns här:
    http://sweetness-light.com/archive/newsweeks-1975-article-about-the-coming-ice-age

  4. 1975 hade vi i Sverige en mycket lång varm period,från Juli till OKt.
    Hot summer,men var tydligen kallt på annat håll.
    S.D# tänk på, att ofta är det varmare i Augusti,ta med även dessa
    temperaturer.
    ALI.K.

  5. Magnus A

    Helt apropå är här en kort men naggande god kommentar om peer review, på Under lagerbladet:

    http://lagerbladet.blogspot.com/2011/10/peer-review.html

    Montford har fått strålande recensioner. Första sidor i Kindleformat:

    http://www.amazon.com/Hockey-Stick-Illusion-Independent-ebook/dp/B005A54KEM/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1320261590&sr=8-2#reader_B005A54KEM

  6. Staffan D.

     
    Lite mer siffror:
    DEC….. MEDEL…… LÄGSTA……. HÖGSTA
    ………… DEC………… ÅR………….. ÅR
    1850-t….17,5º………..15,4º………….20,4º
    1910-t….16,5º………..14,3º………….20,8º
    1930-t….17,0º………..15,5º………….18,0º
    1940-t….17,1º………..15,1º………….19,2º
    Att jämföras med
    1960-t….15,4º………..13,4º………….17,1º
    och alltså nu
    2000-t….17,8º………..15,4º………….19,9º
    Ja, 2000-talet var varmt. Tänker ni jämföra det med 1960-talet? Eller med 1940-talet? Klimatet nästan exploderar nu, eller?

  7. Staffan D.

    Siffror för juli i Uppsala.  (Botan?)

  8. Thomas

    Det här låter som ett kul experiment att göra hemma för den som tycker datorer är för modernt och teoretiskt:
    http://climatesight.org/2011/11/02/my-dishpan-climate-model/

  9. Lena Krantz

    Thomas #8

    Ha ha ha Jisses…kvällesn skratt! Tack för den!

    Men varför gummihandskar?

  10. Pehr Björnbom

     
    Utmärkt recension av Montfords bok av Wibjörn Karlén.
     
    Jag har själv läst boken och kan rekommendera den till alla som vill ha en noggrann genomlysning av dessa märkligheter med hockeyklubbskurvan. Mina intryck stämmer väl med Wibjörn Karléns.
     

  11. Helt OT, men en fundering om klimat och väder.

    Vilket kommer först? Är det kallt eller varmt väder som tyder på ett kallare eller varmare klimat, eller är det ett kallare eller varmare klimat som garanterar kallare eller varmare väder?

    Bara en fundering. (klimatbluffen kanske är en väderbluff?)  🙂

  12. Video, på experiment med CO2 på Climate Realist.
    Absorberas snabbt med vatten.
    ALI.K.

  13. Ja Väderbluffen,klimat är inom 1 grad,ingen klimatförändring mer än
    efter ’The little ice years’ tiden.
    ALI.K.

  14. Som en metrolog sa bra i S.V.T nyhets halvtimme före 18.00 den
    Norra ishavs mössan flyttar över den norra hemisfären lite hur som helst och irrar kring,nu med kallt i Usa och Kina,men Skandinavien har varmt med ingen snö ännu.
    Metrologer har inte sagt nånting om klimat elller förändringar alls.
    Det var den unga killen med ljust krulligt hår,han har lite humor
    den metrologen,även Pia  m.fl har varit bra med sina väderutsikter.
    ALI.K.
     

  15. Åke N

    Intervju med prof. Muller:
    http://tomnelson.blogspot.com/2011/11/videos-new-13-minute-interview-with.html