Tege Tornvall recenserar två intressanta böcker

Jennifer Marohasy

Tege Tornvall har läst två stycken nyutkomna böcker som beskriver klimatdebatten. Det är Marc Moranos The Politically Incorrect Guide to Climate Change, samt Jennifer Marohasys  Climate Change, The Facts 2017. Teges artikel finns I Nya Tider:

NyT34recension

https://www.nyatider.nu/kritiska-klimatbocker-varnar-for-bisarra-overdrifter/

Tege är aktiv inom nätverket Klimatsans och kan nås på mejladressen tege@klimatsans.com.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. femman

  Nya tider är dock under betalvägg. För den som har intresse finns hon dock på YouTube gratis.
  Alltid trevligt att det finns fler som ifrågasätter klimathotet samt CO2 som huvudorsak till allt ont.
  Jag har en dröm att en dag att även sådant diskuteras i SVT osv. Man måste få drömma.

  https://www.youtube.com/watch?v=qX2vQizE6bk

 2. Ingemar Nordin

  femma #1 Pröva den första länken ovan. Pdf:en ligger tryggt på vår server.

 3. femman

  Tack för det Ingemar missade detta.
  För övrigt så talar Jennifer som ryska forskare om kommande kalla period pga av solen ca 2023 – 2045. Blir lite som pest eller kolera. Antingen dubbel flygskatt eller dubbla långkalsonger. Den som lever får se.

  https://principia-scientific.org/modern-solar-grand-maximum-ends-little-ice-age-cooling-coming/

 4. Lars Kamél

  Om det nu skulle komma en ny, liten istid: Kommer klimataktivisterna erkänna det ens om snön ligger kvar på midsommarafton? Antagligen kör de då med försöket att det är bevis på att vädret har blivit mer instabilt på grund av den globala uppvärmning som växthusgasutsläppen orsakar. Solens klimatpåverkan vill de inte veta av.

 5. pekke

  På tal om istid, det är ju faktiskt det ” normala klimatet ” !
  De senaste miljoner åren så har ju jordens medeltempen varit 5 – 6 grader kallare än nu, temperaturen har varierat från 3 – 4 grader varmare och ner till dryga 10 grader kallare under den värsta delen av istiden jämfört med dagens medeltemp.

  Men snittemperaturen har varit dryga 5 – 6 grader kallare än nu.

  Vill verkligen alarmisterna och även vanligt folk ha ett ” normalt klimat ” med tanke på att det innebär en ny istid ?

 6. Lasse

  http://notrickszone.com/2018/08/26/near-record-lows-set-across-central-europe-snow-blankets-alps-below-2000-meters-surface-frost-in-germany/#comments

  Klimatet är tydligen på väg mot en ny istid!
  Eller kallas kallt väder för väder?

  På Hawaii så har vinden knappast orsakat problem trots USAs prognos om det motsatta.
  Alarmen kan kopplas till en felaktig modell.
  https://www.weatherbell.com/

 7. Ingemar Nordin

  Förr så kunde man kanske se en ny klimathotsskeptisk bok per vartannat år. Nu duggar det tätare. Jag vet att åtminstone två böcker enbart på svenska är på G 2019. Själv är jag lite tveksam till boken som medium. Hur når man bäst ut? Bok, tidningsartiklar (med allt färre läsare), eller blogg? Andra alternativ är förstås twitter, emejllistor, telefonsamtal och gammaldags brev ( ja, underskatta inte detta – tänk på Samizdat https://en.wikipedia.org/wiki/Samizdat).

 8. Karl Eider

  #7 Ingemar N

  Jag tror att vi håller på att få hjälp från oväntat håll: allas vår professor Rockström. Precis som alla mytomaner så blir han mer och mer extrem i sina uttalanden ju mer uppmärksamhet han får. Desto mer tokigheter han kommer med desto fler människor börjar inse att det han säger inte är sannt. När man börjar göra detta så ifrågasätter man hela klimathotfrågan. Kan själv vittna om flera i min bekantskapskrets som börjat göra just detta.

 9. #7 Ingemar Nordin#

  Du glömde video. För några dagar sedan skickade jag ett e-mail till Klimatsans just om detta. Här nedan en lätt redigerad kopia av mailet:

  ” … Du har på sistonde skickat ut några meddelande om aktiviteter inför valet. Jag tror att det blir bortkastade pengar och tid. Sverigedemokraterna kommer inte att få egen majoritet i detta val och därför blir det någon sorts koalitionsregering stödd och / eller tolererad av övriga partier, förutom SD. Om Miljöpartiet kommer in i riksdagen eller ej, gör ingen märkbar skillnad på den förda politiken.

  Vi kan konstatera, att inför svenska allmänheten framföra vetenskapliga sakargument är meningslöst, främst av två skäl: För det första, gemene man är inte intresserad och för det andra, han kan inte förstå och värdera argumenten. Att argumentera med sakargument har vi gjort i flera år och det fungerar helt enkelt inte. När det gäller politiker, journalister och kändisar, har dessa en agenda och är därför inte påverkbara.

  Förhoppningsvis firade du, liksom jag, med Champagne till frukost den morgon Donald Trump vann presidentvalet. I samband därmed gjordes flera komiska videos med hånfulla och självsäkra kommentarer från hans motståndare före valet, följt av bilder från valnatten. Här en av de bättre versionerna med 2 200 000 visningar, men det finns flera andra: https://www.youtube.com/watch?v=YZ46I3kMOr0

  Min tanke är att en välgjord humoristisk video, med den om Trumps val som förebild, skulle kunna påverka allmänheten långt mer än våra sakargument. Kom ihåg att ”Ett land Ett parti” nu har över 500 000 views. En kort satirisk video går säkerligen hem lättare än torr saklighet. Det måste finnas massor av inspelade huvudlösa påstående om klimatet av olika kändisar och ”experter”. Vi känner alla till Al Gores förespåelse om Arktis sjöis försvinnande 2013 och om havsnivåhöjningen. Sätt in klippet om sjöisen och genast efter ett klipp med aktivistbåtar som fastnar i isen och sedan en bild av Gores lyxvilla vid den Kaliforniska kusten. I Sverige har vi Väder-Pärs vasalopp. Om alla vi klimatrealister letar befängda uttalande (helst av kända svenskar), borde det vara möjligt att få ihop en 5-minuters video. Jag tror inte att den bör vara mycket längre.

  Om videon ska innehålla några fakta, visa då de kända graferna över Grönlandsisens temperatur de senaste 10 000 åren och det liknande diagrammet från Antarktis över de senaste 450 000 åren.

  Kanske borde också en snutt om hur dyr klimatpolitiken är för Svensson också komma med. Hitta någon snubbe som förklarar hur billig ”förnyelsebar” el är och visa sedan hur elräkningarna skjuter i höjden för konsumenterna.

  Att sätta ihop en sådan video blir inte dyrt, men tar naturligtvis tid. Med ett upprop på Klimatsans och Klimatupplysningen om tips om lämpliga klipp, blir det en fråga om att sovra och strukturera.

  Det finns massor av svenska bloggar som inte är inriktade på klimatet, men där bloggaren delar vår syn på klimatpolitiken. De skulle säkert hjälpa till med att sprida videon. Om vi kunde lösa finansieringen, kunde man också vid lämpligt tillfälle skicka ut en CD till ett större antal hushåll. På en CD finns plats att lägga till mer information. Eftersom budskapet riktas till medelsvensson, tror jag att det som kan göra mest intryck är att förklara vilken enorm börda klimatpolitiken lägger på privatekonomin för var och en.

  Det finns inget makthavare fruktar mer än löje och att förlora ansiktet. Låt oss ta fasta på det. ”

 10. Olav Gjelten

  Vi som daglig hämtar vår information via alternativmedia får ofta den bilden att folk i dag vänder politikerna ryggen.
  Hur går det ihop med den kompakta klimathotstron bland svenskarna? Inget tyder på att folk tröttnat på maktens lögner vad gäller klimatet. Tvärt om, de är gärna med och betalar för att vi ska ställa om till extremdyr förnybar el. Givetvis för”klimatets” skuld. Inget uppror mot politikerna över de hutlösa bensinpriserna heller. När politikerna hittade på att dieseln ska bort…hur blev reaktionerna då??
  Jag kan inte förklara det på annat sätt än att i Sverige här älskar folk sina politiker!

 11. latoba

  #7 E-bok tycker jag är ett bra alternativ.

 12. Ulf

  Det stora tunga argumentet mot en planekonomisk energiomställning är förstås att den liksom alla planekonomiska omställningar kommer att kosta miljontals människors liv. Den fattigdomsutrotning som pågår sedan 20-30 år är helt driven av marknadsekonomi och frihet. Idiot omställningen kommer att drabba de fattiga länderna stenhårt. Detta är mycket svårt att förklara för folk i Sverige eftersom folk knappt förstår vad planekonomi och marknadsekonomi är för något. De saknar dessutom kunskap om kommunismens katastrofala resultat. Detta är mycket lättare att förklara i USA där man har marknadsekonomi i blodet.
  Dock är förstås budskapet att klimathetsarna faktiskt dödar människor både tungt och sant. Frågan är hur man ska få vidskepliga outbildade svenskar att fatta detta?detta

 13. Ingvar i Las Palmas

  Ulf #12
  >Frågan är hur man ska få vidskepliga outbildade svenskar att fatta detta?
  Det där tycker nog jag är dumt formulerat.
  Svenne och Lisa är i de flesta fall vare sig outbildade eller vidskepliga. Däremot är de i många fall hänvisade till MSM för sin kunskapsinhämtning eftersom de är fullt upptagna med att hålla igång jobb och familj.
  I övrigt håller jag med om vad du skriver.
  Och vad MSM styrs av är betydligt intressantare

 14. Lasse

  Kan rekommendera en annan bok:
  Factfullness av Hans Rosling.

  Hans sista bok där han andas optimism för världen.
  I ett kapitel berättar han om hur han avvisade Al Gore när han vill ha hjälp skrämma oss med klimatet.
  Men Hans R var övertygad om att klimatet var en av ödesfrågorna.
  Han hänvisade till denna sida: http://nsidc.org/greenland-today/
  Grönlands is smälter.
  Synd att Hans inte fick vara med längre:
  http://www.dmi.dk/groenland/maalinger/indlandsisens-massebalance/
  http://polarportal.dk/havis-og-isbjerge/havisens-tykkelse-og-volumen/