Tänd ett ljus!

levande ljus

Jag är hemkommen från dagens första hundpromenad i minus 12 grader. Det är kallt för att vara Helsingborg. Köldknäppen verkar ha förvandlats till ett köldtäcke. Och nu varnar Aftonbladet för att strömmen inte räcker. ”Stora elavbrott hotar”, läser vi i dag. Och redan igår berättade Lars Bern att han satt i ljuset av ett stearinljus hemma i Stockholm.

Orsaken till elbristen: kärnkraftindustrins modernisering tog flera månader längre än beräknat. Så nu står två av tio reaktorer stilla och en tredje går på mindre än halvfart. Uppgraderingen tog helt enkelt längre tid än beräknat.

Återigen en miss i maskineriet. Medan man desperat försöker täppa till alla koldioxidutsläpp glömmer man att rusta för motsatsen till en uppvärmning. Även om AGW-hypotesen skulle stämma så betyder det inte att varje kommande vinter blir varmare än den föregående. Köldvågor som denna kan förekomma i såväl varmare som kallare klimat. Och vi bör vara beredda på alla eventualiteter. Men nu när media tutat i de flesta att den globala uppvärmningen innebär varmare och regnigare vintrar på våra breddgrader tycks alla fullständigt ha glömt hur vintern normalt sett brukar vara i Norden. Och snart sitter vi alla och knaprar på knäckebröd i skenet av de värmeljus som blivit kvar sen i julas.

För majoriteten svenskar tycks inte alls vara beredda på strömavbrott. I varje fall om man ska tro Aftonbladet.

Skärmavbild 2010-01-08 kl. 09.11.44

Samtidigt berättar DN att dagens väder tillhör egentligen undantagen.

”Detta är en tillfällighet och det kan man säga med bestämdhet”, säger Sten Bergström, professor på SMHI och expert på klimatförändringar och dess konsekvenser. Så nu vet ni det.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. S. Andersson

  Detta är helt otroligt. Jag skäms för att vara svensk nu. Varför ställs inte våra makthavare till svars för denna oförmåga att säkerställa ett av de viktigaste infrastrukturelementen: Energiförsörjningen. Att de kvarvarande kärnkraftverken måste uppgraderas efter den helt vansinniga och onödiga Barsebäcksnedläggningen var helt klart. Att detta inte är en enkel uppgift är också klart. Men var är en långsiktig energipolitik? Vad händer när de nuvarande reaktorerna faller för åldersstrecket? Den dagen kommer, förr eller senare.
   
  Skamligt är ordet. När jag växte upp var el en billig råvara. Vi var stolta över att ha tillgång till billig el. Vi visste att det var bra inte bara för privatkonsumenterna utan också för svensk industris konkurrenskraft.  Det finns ingen anledning för Sverige att ha elbrist. Vi kunde ju t o m bygga egna kärnkraftverk för 30 år sedan.
   
  Vilka är de dunkla krafter som håller på att förstöra vårt land?

 2. SatSapiente

  Fler orsaker till att kärnkraftverkens moderniseringar tar längre tid än förväntat:

  ”Tankeförbudslagen” som togs bort först 2005. Det var förbjudet att planera, tänka på, ny kärnkraft i Sverige. En hel generation ingenjörer med kärnkraftsinriktning saknas, vem vill utbilda sig till något som är förbjudet och som saknar framtida utvecklingsmöjligheter?

  Ökade säkerhetskrav på kärnkraftverken. Många av moderniseringarna som genomförs ger ökad säkerhet utan att höja effekten.

  Tillkommande problem som upptäckts vid moderniseringarna, exempelvis sprickor i styrstavsskaften på Oskarshamn 3 och Forsmark 3. Problemen har åtgärdats men det tog extra tid.

  Notervärt är att den effekt som ”saknas” och nu får importeras, se http://www.svk.se/Energimarknaden/El/Driftlage1/ , motsvarar nästan exakt den saknade energiproduktionen i kärnkraftverken.
  Hur trovärdigt är MP’s tal om att kärnkraften är onödig och kan avvecklas?

 3. Björn

  Mitt råd är: Starta Barsebäck!! Börja planera nya reaktorer vid sidan om de gamla reaktorerna över hela Sverige. Stoppa vindkraftutbyggnaden, för dessa kraftverk kommer att bli värdelösa om vi får liknade eller ännu kallare vintrar och de kommer bara dessutom att dränera ekonomin.

  Att kylan är så utspridd över hela norra halvklotet, tyder på en övergripande förändring eller trend, i klimatsystemet.

 4. Jag tycker att det är bra med skenande elpriser och kanske strömavbrott som skapar extrema skador.
  Då kanske de fattar att elkraft är viktigare än sjukvård för ett välfärdssamhälle.
  Med fri utbyggnad borttagandet av straffskatter och klassning av elkraft som lika viktigt som livsmedel (ingen skatt mer än moms) kommer kanske Sverige räta upp ryggen och skaka av sig alla okunniga propagandister, som skadat så mycket.
  Det kunde sitta tavlor i rosenbad på Fäldin Dhaleús Dahl och andra som helt utan kunskap deltagit i en uppskrämning  av obildade medborgare, vilket kostat enormt mycket för miljön och 1000tals miljarder för landet.
  Det kunde sitta en tavla på fenomenet miljöpartiet med i samma grupp.
  Detta ska alltid påminna kommande politiker om skadan av kunskapsbefriad agitation.
  Liknande bör finnas på mediaredaktioner (om det blir några kvar, tidningar lär försvinna, de har ju inte tillfört något).
  Så bör utbildningen reformeras, matematik och fysik tar tid och kräver koncentration.
  Vilket inte passar dagens elever som lärt sig att sittande i grupp och babbla mot drömjobbet som journalist är hårda studier.
  Må kylan vara tillräckligt länge och bli tillräckligt svår.
   
   

 5. S. Andersson

  Björn #3: Tyvärr är det inte längre möjligt att återstarta Barsebäck. Man har redan satt igång nermonteringen. Dessutom är allt bränsle borttransporterat (till CLAB). Man hade bråttom med att fullborda den största enskilda kapitalförstöringen i svensk historia.
   
  Varför sitter inte Birgitta Dahl i fängelse?

 6. Peter Stilbs

  Sten Bergström är pensionerad hydrolog på SMHI (tidigare forskningschef) – som kört hårt senaste åren med översvämningar etc i ”sårbarhetsutredningen”. En utmärkt affärsidé. Skräm vettet ur dom i Arvika och Kristianstad. 

  Jag tror dock knappast han har egentlig sakkunskap i vad man normalt menar med klimatfrågor.

 7. Dotto

  Tack alla grannar för att vi slipper frysa!
  http://www.energinet.dk/Integrationer/ElOest/ElsystemetLigeNu/energinet1.swf

 8. S. Andersson

  Dotto #7: Och återigen tjänar danskarna pengar på Barsebäcksnedläggningen. Det är rent omoraliskt. Om isen lägger sig över sundet så förslår jag att vi, likt 1658,…. nej visst ja, vi har ju lagt ner armén också! 🙂

 9. Alvin Stoltz

  Är det inte fantastiskt att ett så litet parti som miljöpartiet kunnat göra så mycken skada. Hur bär dom sig åt?
  Men det har kunnat varit värre.  ”Avveckla all kärnkraft nu på en gång” har det låtit i många år. Tänk om det hade lyckats! Brrrr…

 10. Tege Tornvall

  Sten Bergström: Djupt solminimum med flera cykler samtidigt på minimum. Kraftigt ökad kosmisk strålning in i atmosfären. Inte längre någon varm havsström in i Arktis. Det är klimat som ger stark kyla över hela norra halvklotet.

 11. ThomasJ

  Nu kör Vattenfall igång t.o.m. de ’nedlagda’ reserv-verken i Stenungsund… [enl. radions nyheter 11:00].

  Dé é nära nu….
  och vi har endast eluppvärmning i området, f.n. -13 C. Brrr..

  Mvh/TJ

 12. S.Andersson
  Har du studerat denna i grunden U-båtsreaktor?
  Den 25/12 2009 slöts ett samarbetsavtal mellan Rosatom och en industrigrupp om att masstillverka reaktorerna.
  De planerar att modifiera tekniken så de kyls med flytande bly utan vismut då det är en sällsynt metall.
  De ska ge elkraft och värme under priset för orenad obeskattad kol.
  Små pluttar på drygt 100MWe men de ska gå att koppla ihop i max 16 enheter.
  De blir dessutom utmärkta att driva världens handelsflotta.
  Denna gen4 reaktor driver sedan en tid 7 ryska U-båtar.
  De flytande kraftverken som snart seglar ut i Östersjön har den reaktormodellen men något svagare.
  De flytande ska klara 15års perioder mellan bränslefyllning, de masstillverkade för land 7-8år.
  Avfallet måste slutförvaras i 550år för att avklinga till bakgrundsstrålning vilket låter sig göras i övervakade lager typ Svenska mellanlager.
  De masstillverkade tänks startas på U235 upparbetat till 16%, men de går att köra på U238, då det i sanning
  är snabba bridreaktorer.
  Uranbrytningen har fullständigt exploderat.
  2008 var Kanada störst med 10.000ton så Australien med knappt 9000ton.
  2009 bröt Kazakstan 13.900ton uran i sina 21 gruvor, modern gruvteknik gör det lönsamt med lägre halter då så många andra sällsynta metaller utvinns samtidigt.
  Uranproduktionen lär klara en hundra dubbling av dagens kärnkraft, införandet av snabba bridreaktorer ger hundrafallt till, vilket ger 10.000 gånger dagens.
  Nu har vi knappt 400GWe kärnkraft globalt, bara Kina har nu över 500GW kolkraft.
  Ett hundrafalt i ökning ger 40TW vilket räcker för en global välfärd och alltså kan uppnås bara genom att byta till reaktorer som utnyttjar bränslet effektivare.
  Jag blir så glad ty:
  SVBR-100 är en gen4 som har drifterfarenhet i militärt bruk.
  Den ska priskonkurrera ut kol!!!!
  Kol som i Kina grävs upp med bland annat 4 av världens största paternosterverk köpta från Tyskland.
  Det måste vara nästan gratis att få det kolet in i ugnarna.
  Aldrig någonsin har folkbildning varit så viktig som nu, jag ska försöka öka på min blogg, utan att skrämma bort alla kvinnor.
  Jag får mail även av gymnasieungdomar så av de få som läser skapar teknikinformationen hopp.

 13. Björn

  Gunnar littmarck: ”Det kunde sitta tavlor i rosenbad på Fäldin Dhaleús Dahl och andra som helt utan kunskap deltagit i en uppskrämning  av obildade medborgare…..”.

  S. Andersson: ”Varför sitter inte Birgitta Dahl i fängelse?”

  Det var mycket humor i den här tråden! Jag skrattade gott. Det är så innovativa människor avreagerar sig.

 14. Hayek

  Starta Barsebäck NU!
  Det är sorgligt att Sverige kunde ha varit världsledande på kärnteknik men idiotiska politiker förstörde det. Jag var och besökte Ringhals i höstas. De håller på och moderniserar och har 1000-tals utländska tekniker som sköter jobbet. Westinghouse har en enorm bostadspråm på plats för bara för sina anställda. Miljard efter miljard skickas till utländska företag eftersom Sverige har skrotat hela sin kompetens på området. Hade vi haft vettiga politiker så hade vi haft en lysande exportindustri med enorma expansionsmöjligheter. Vi hade varit tvungna att lägga ner SAAB & Volvo bara för att frigöra kapacitet 🙂

 15. ThomasN

  Ett tips om en bokrecention, med något förvirrade slutsatser i dagens AB. Plats för kommentarer finns.
  http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article6395696.ab

 16. Hayek

  forts.
  Men det är klart, Maud tycker att vi bör satsa på low-tech istället. När vi bygger vindsnurror kanske vi kan bära en timlön på 10 kr när vi skall konkurrera med kineser och indier. Det blir väl bra?

 17. S. Andersson

  Hayek #14:  Så är det. Vi kan istället glädja oss åt världens i särklass starkaste barnpassningsindustri. I framtidens Sverige kommer ena halvan av befolkningen att passa den andra halvans barn.
   
  Björn #13: Min fråga avseende eventuellt frihetsberövande av Fru Dahl var inget skämt. Borde inte den där domstolen i Den Haag ta upp det här? Brott mot mänskligheten.

 18. Håkan S

  Med risk för att bli beskylld för att tro på konspirationsteorier, vill jag belysa den nuvarande situationen från min egen erfarenhet:
  När beslutet om nedläggningen av ett av världens modernaste kärnkraftverk fattades, i ohelig allians mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet, bl a för att tillgodose krav från Danmark, arbetade jag med lanseringen av den danska affärstidningen Børsen i Sverige. Den aktuella dagen hade jag ett möte i Köpenhamn med tidningens marknadschef. Löpsedeln som hängde i entrén hade krigsrubriker: ”675” stod det över hela löpet. Jag frågade vad det betydde och fick svaret, att nedläggningen av Barsebäck I kommer att leda till en kraftigt ökad drift av de danska kol- och oljeeldade kraftverken. Eftersom man redan nått utsläppstaket (av föroreningar som förgiftar luft och vatten ända upp till Jönköping, min anm), fick man bara öka utsläppen om man betalade en straffavgift. Denna avgift beräknades till 675 miljoner danska kronor per år. Alltså nästan en miljard svenska. Gissa vem som fick vara med om att betala den notan!
  Samtidigt var jag engagerad i en landsomfattande svensk verksamhet, som skulle värna om livet och framtiden på landsbygden, med devisen att hela Sverige ska leva. Denna verksamhet hade ett starkt inslag av centerpartister – som på toppnivån präglades av skogsägare. En fråga som diskuterades, var hur man skulle kunna få all skräpskog lönsam. Svaret var lokala, vedeldade kraftverk. Men för att få lönsamhet, inte minst med de bidrag, utan vilka projekt av den här typen inte kan förverkligas, måste det först uppstå en märkbar elbrist i Sverige.
  Att Barsebäck stängdes för att miljön skulle må bra av det, är inte sannolikt. Att danskarna ville stänga en konkurrent är betydligt troligare. Hur det gick med skräpskogen, vet jag inte. Men Centerns motiv för stängningen av en av våra renaste energiproducenter är värd en närmare analys.
  I dag är båda reaktorerna i Barsebäck stängda – enligt ovanstående kan det handla om ett par miljarder extra om året, som svenska och danska elkonsumenter betalar till den danska staten. Samtidigt köper vi vindsnurror från danskarna – som själva inte tycks lita på den tekniken. Om inte annat, så kan man i alla fall konstatera, att somliga är smartare än andra.
  PS Läs ledaren i Svenska Dagbladet idag.

 19. Håkan R

  Jag hoppas att vinterkylan håller i sig,  att vi får se elbrist med
  höga elpriser, överbelastade nät och strömavbrott.
  Detta skulle förhoppningsvis kunna leda till ett ”energiuppvaknande” hos svenska folket där man upptäcker att en säker elförsörjning inte är en självklarhet, bristerna i den ”gröna” energipolitiken och att allt inte kan lösas genom 1000 nya vindkraftverk,  att kärnkraft kanske inte är gammalmodig och dyr teknik som ingen skulle märka om de avvecklades.
  Det skulle behövas en ”reboot” av energipolitiken och den lär knappast komma från Wetterstrand, Eriksson eller Ohly.

 20. Vi måste bygga högtempsreaktorer som kan växla mellan tillverkning av drivmedel, konstgördsel, cement och elkraft.
  Häromdagen slog Norge elrekord, 43GWh mellan 8 och 9.
  Det skulle kräva 430st ryska reaktorer enl. ovan.
  Norge och kanske Sverige kan lagra i vattenmagasin, men om vi ser Europa som helhet, krävs det ett nytt tankesätt, där reaktorer slår över till den produktion som för tillfället är mest lönsam.
  Då får vi ett extremt säkert system, om vi dessutom låter ABB mångdubbla överföringskapaciteten.
  ABB är ett av Sveriges mest lovande framtidsföretag, har jag ansett sedan skadestånden i USA blev avklarade.
   
  Hade inte Birgitta Dahl och några till fått babbla oemotsagda, skulle Asea-atom funnits och utvecklats.
  Den typen av avancerade yrken måste ett land som vill ha högre välfärd än konkurrentländerna, bäras av.
  Om vi bortser från de som kan berika sin befolkning kortsiktigt från exploatering av jordskorpans värden.

 21. wilgon

  <!– @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } –>
  1987 kom en SOU utredning som handlade om ett antal tänkta katastroftillstånd i landet. Ett av dem var ett tänkt längre elavbrott i Västsverige under en kraftig köldperiod i januari. Man beskrev olika samhällsfunktioner som bröt samman. De flesta bostäder blev relativt snabbt utkylda, även sjukhus och andra anläggningar som hade reservkraft fick stora problem då dieselreservkraften i de flesta fall bara gick någon dag.
   
  De första dödsfallen kom i äldreboende. Samtliga transporter stannade eftersom det inte fanns någon manuell möjlig att få upp bränsle ur bensinstationerna. Pengarna tog slut då bankomater och datasystem stannade. Affärer stängde då kassaapparater och prissystem slutade fungera.
   
  Militärförläggningar runt om som ej berördes av strömavbrotten satte in sin personal med bandvagnar för att evakuera människor ut ur områdena. Den undre världen drog in i området för plundra butiker och pengainrättningar i skydd av mörkret.
   
  Det är mer än 20 år sedan den här SOU utredningen kom och det var skrämmande läsning. Om våra makthavare har läst kan jag inte förstå att de inte tagit någon lärdom av den.

 22. Hayek

  Var kan man se aktuell vindkraftproduktion? Skulle tippa att det inte är många kwh som produceras just nu . . . (när de behövs som mest).
  Är det förresten någon som vet vad den rörliga kostnaden för att producera kärnkraft är? Kan inte vara många öre. Det verkar uppenbart att kraftproducenterna under året håller nere kärnkraftproduktionen för att hålla uppe priset. Om de skulle producera ner till den rörliga kostnaden så skulle vi se betydligt djupare prisdippar när efterfrågan är låg. De producerar hellre 75% och får 1 kr/kwh än 100% och får 10 öre.  Kallas marknadsmanupilation.
  En sak till – hur går det med den ”trasiga” ledningen från Norge. Den har tydligen varit ”trasig” i två år (vem går på den?).

 23. Måns B

  Det är ju inte omöjlig att de ’gröna partierna’ svänger.  Kan Greenpeace så lär det ju inte vara omöjligt för miljöpartiet.
  http://www.world-nuclear-news.org/NP_Greenpeace_change_the_politics_1310091.html

  Fast det är ju förstås i CO2-bekämpningens namn, men man kan kanske inte få allt 😛 .

  Vad många inte tänker på med vindkraft (nu kanske) och motstvarande väderberoende energikällor, är att man alltid måste kunna buffra med motsvarande mängd reglerkraft. Dvs energi producerad från drifssäkra källor som vatten-, kärnkraft eller fossila bränslen.  Detta är ett av skälen till att vattenkraft måste öka sitt innehav i Europeiska kolkraftverk när vindkraften ökar kraftigt i Sverige, men denna debatt är ju i det närmaste obefintlig i dag.

  Ska vi ersätta de fossila bränslena så kommer det krävas en rad olika tekniker, men de är ju enligt Gunnar L på utveckling.

 24. L

  Hayek, vindstat.nu visade 17 procent effekt i morse

 25. Måns B

  Vattenfall måste öka sitt innehav…ska det vara inte vattenkraft i posten ovan.

 26. Slabadang!

  Gunmnar Littmark!

  Jag får läsa dina inlägg om kärnkraften sakta ord för ord.Jag läste ditt suveräna inlägg om enrgiproduktion på Newsmill också.För mig tar det lite tid att läsa ikapp de tekniker och rektorer du refererar till men jag börjar komma komma in i matchen. Sverige har verkligen totalt missat vad som händer och vad som är på G i den del av världen som tror på framtiden.Det blir en lång och omfattande utredning om kan ska gå igenom bakgrunden till alla historiska svenska idiotbeslut om energiförsörjningen.Kärnkraften är ett fyrdubbelt baklänges mål i den centerpartistiska och Miljöpartistiska miljölogiken.Om man nu tror på AGW profetian så borde…nää ja orkar inte ens gå igenom alla dumheterna. Vi kan konstatera att om det finns teknik tillgänglig för att bygga reaktorer som kan konkurera med kolet i produktionskostnad så borde det vara behängt med fängelse för politiker att INTE omedelbart ta vara på den.
  Du nämnde 550 år för lagringstid och det förändrar och reducerar kärnkraftens största problem.
  Trots att jag inte är tekniker eller fysiker har frågan om varför inte de reaktorer som sitter i isbrytare ubåtar hangar fartyg också sitter i handelsflottans största fartyg.Har jag förtått rätt att det är genom kunskapen om dessa reaktorer de nu nått dit som du beskriver.?
  Medans vi i Sverige sitter med de handikapp vi skapat oss genom tankeförbudslagen?

 27. Håkan Bergman

  Fantastisk framförhållning av Vattenfall:
  http://www.vattenfall.se/www/vf_se/vf_se/518304omxva/525534media/1684239news-/index.jsp?pmid=160134

 28. L

  Håkan B, nu kör man igång igen..
   
  http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.285474-reservkraftverk-startas

 29. Björn

  Ett scenario är att det blir så kallt att utloppen från vattenkraftsstationerna fryser igen. Detta är väl inte otänkbart om det blir mycket kallt en längre tid. Är det någon som har erfarenheter från 40-talets kallperiod?

 30. Peter Stilbs

  Vore intressant med en snapshot av hur många procent vindkraft som är aktiv just nu ? 

 31. Leo

  Man får känslan av att de flesta beslutsfattare i Sverige gräver vår egen grav. Vilket i och för sig blir svårt med tanke på tjälen…
   
  Undrar hur MP m.fl. har tänkt att svensk industri skall kunna klara de elpriser som blir ett resultat av rådande läge och väder i Sverige?

 32. Håkan Bergman

  Peter # 30
  Ser ut såhär:
  http://www.vindstat.nu/driftsamfalla.htm

 33. Ulrik

  Peter Stilbs –

  Jag ser ut över Öresund. Minus 10 grader. Isen ligger flera hundra meter ut. På danska sidan ryker det ur alla skorstenar på de kustnära kolkraftverken. Propellrarna på Vattenfalls 50 vindkraftverk på Lillgrund snurrar sakta i den svaga vinden.  De propellrar som knappt skulle synas enligt Vattenfalls reklambroschyr när man sökte bygglov.

  Enligt Vattenfalls tabell så gav de olika aggregaten mellan 10 och 15 procent under natten. Det är nog inte mera just nu.

 34. Peter Stilbs

  Jag köpte som första bok till min Amazon Kindle, Steve Milloys bok Green Hell : How Environmentalists Plan to Ruin Your Life and What You Can Do to Stop Them. 

  Jag har inte hunnit igenom den, men en av huvudteserna är att de verkligt gröna egentligen är emot ALL energikonsumtion – vare sig den är skenbart förnybar eller inte – sidolinjer om alternativa energikällor är bara ett fördröjande sabotage. 

  Mycket tänkvärt i boken – återkommer när jag är färdig.

  Milloy driver f.ö. bloggen junkscience

 35. S. Andersson

  Slabadang! #26: Det finns många anledningar till att det inte sitter kärnreaktorer i handelsfartyg (har vi några kvar förresten?). Inte minst behövs det relativt höganrikat bränsle för att man inte ska behöva ”tanka” så ofta. Fast den avgörande faktorn är säkert kostnad. Det kostar helt enkelt skjortan.
   
  Tankelagen var ju lyckad såtillvida att den orsakade ett de facto stopp för framtida kärnkraftverk. Många unga och duktiga kärnkraftsingenjörerna stack utomlands. De finns numera i USA, Schweiz och Tyskland framförallt. Och utan kunnig personal blir det inget.
   
  Jag tycker fortfarande att Birgitta Dahl hör hemma bakom galler.

 36. S. Andersson

  Jag skrev ett litet inlägg på DN idag där jag uppmanade dem att aktivera sin vetenskapsredaktion för att undersöka de verkliga orsakerna till problemen med elförsörjningen. En vanlig kommentar till artikeln ”Varning för strömavbrott”.
   
  Min kommentar blev censurerad och bortsopad. Dagens Nyheter 2010 mina vänner. Det här är så jävla obehagligt.

 37. Anders L

  Om man är intresserad av väder så kan man leta på ”Arctic Oscillation” på Google. Just nu har vi ett läge där AO är extremt negativt, vilket i lekmannatermer betyder att det är högtryck över Arktis och lågtryck längre söderut (i st f tvärtom, som läget varit för det mesta under de senaste åren). Då blir det extra kallt över Skandinavien, Östra Nordamerika och delar av Sibirien. Andra delar av nordkalotten har det i stället ovanligt varmt. Man kan tänka det lite som en kylande mössa som alltid sitter lite på snedden, och just nu har den halkat ner över oss. TV-meteorologerna nämner aldrig dessa ting, förmodligen av tidsbrist, men det finns icke desto mindre stor kunskap om fenomenet.
   
  När det gäller elproduktionen så är min tolkning av de senaste årens utveckling att elindustrin numera är ytterligare en apparat för att i första hand göda tio-tolv toppbefattningshavare och där det egentliga syftet med verksamheten – att säkra samhällets behov av billig och miljövänlig elkraft – kommer mycket långt ned på prioritetslistan. Detta var ett problem redan under den senaste socialdemokratiska regeringen, och Alliansen har ju inte precis gjort saken bättre.

 38. Anders L #37

  Bra och saklig kommentar i den heta debatten om det kalla vädret på sina håll.

  Läste nyss på yr.no att det är ovanligt milt på södra Grönland.

 39. … tillägg:

  Utan det envisa högtrycket och klara vädret över mellansverige så hade vi sluppit minus 30-35 i lågterrängen.
  I högre terräng är det 15 grader varmare.

  Men från måndag lär vi få lite vind som rör om i lufthavet och en del moln. Så då blir det kanske behagliga 10 minusgrader eller mildare.

 40. S. Andersson

  En av Schweiz största tidningar har just nu uppmärksammat pinsamheterna från den skandinaviska halvön.
   
  http://www.tagesanzeiger.ch/ausland/europa/Wird-Schweden-heute-ausgeknipst/story/18017503
   
  Lustigt nog verkar det finnas folk på denna tidnings redaktion som kan svenska. När svenska tidningar skriver något om Tyskland eller Schweiz brukar nyheten komma via BBC. Det finns inte en katt på t ex Aftonbladets redaktion som kan tyska eller franska längre.

 41. Magnus A

  Kan någon kritisera detta, som kanske kan vara en skiss för en replik i Aftonbladet? Den går väl ut på vad jag anser är orsaken till att Reinfeldt, Merkel, Torys m fl är s a s för klimatfrågan, och det är inte för att få in mer skatt (den ståndpunkten finner jag omöjlig och kräver konspiration).


  Denna artikel visar tydligt att denna fråga drivs av dagens socialister/kommunister. DesmogBlog publicerar bl a databaser med forskare som falskt och förtalsmässigt beskylls för koppling till ”den onda” oljeindustrin. Det kan baseras på enstaka gamla föreläsningar på ”fel” think tank.

  Påståendet om Peiser stämmer inte. Schulte replikerade Oreskes undersökning och visade en helt annan bild, med bara hälften av rapporterna talande för teorin. Bray och von Storch, berömd klimatforskare resp biolog (och inte ”skeptiker”), publicerade (peer reviewed) frågor och svar för klimatforskare globalt och visade att nära hälften av inte ansåg att människan står för det mesta av klimatförändring och under hälften tycks oroliga för de katastrofer bl a IPCC utmålat. Bara 3 av 10 ansåg IPCC:s klimatmodeller kan säga något om framtidens klimat.

  En orsak till klimatfrågans framgång är synsättet environmentalism som med katastrofalarmism kom på 60-talet; att människan står i skuld till naturen och därför måste offra sig (låter ju i sig religiöst). Den saken är ett perfekt budskap för vänstern. Att sanning idag är relativ i (verklighets)konstruktioner utgör framsteg för dialektik bör vara i samklang med marxism/socialism. Praktiskt innebär det att vinnare i åsiktsutbyte avgör sanning vilka kan ge diskurser som upprätthålls med att avvikare straffas. Diskurser finns och fyller en funktion – t ex försvar av demokrati (som klimatdiskursens portvaktare angripit!), att vi har ett försvar eller att arbete är bra – men bör om något tveksamt försvaras bli till religiöst förtryck.

  Därför är det viktigt att försvara tankens frihet, men den friheten har klimatdiskursens portvaktare klandrat som charlatanmässig ovilja att lyssna på ”forskningen”. Detta klandrande visar att man inte förstår att forskning inte är fastlagd sanning. Klimatdiskursen säger att den är enig och odelad, men det är förljuget och jag är övertygad om att de flesta med akademisk forskarbakgrund som likt Oreskes påstår det har politiska motiv.

  Att t ex DeSmogBlog och  flera svenska klimatalarmister har politiska motiv blir tydligt när ”skeptiker” anklagas för att förorda marknadsekonomi/kapitalism.

  Klimatfrågans existens inom ramen för environmentalistisk grundsyn/diskurs gör att politiker inte vågar uttrycka sig kritiskt. Forskningen är som sagt allt annat än settled. Det enda som är settled är IPCC:s, CRU:s och andras sätt att hävda osäkerheter som säker dogm — inte sällan med fusk.

 42. Magnus A

  #15 ThomasN:s  länkade artikeln gällde repliken.

 43. S.Andersson då kanske du ska ta del av ledaren för världens största handelsflotta.
  Kina har startat förberedelsen för kärnkraftsdriven handelsflotta, enbart för att det numer är det billigaste.
  Nästa år certifieras ett antal små lämpliga reaktorer.
  Den militära kärnreaktortekniken har äntligen börjat nå den civila tillämpningen.
  Ska vi slå vad om hur många fission, fusion eller hybrider av tekniken som ex. US. Navy utvecklar, som är i drift 2020?
   
  Antingen sjunker oljepriset varaktigt under 40$/fat eller så kommer olja priskonkurreras ut.
  Inte bygger man stenåldersreaktorer som stängs av och omladdas vart år… det är ju en 40 år gammal teknik…..
  Refueling on full power är vad som gäller.
  Jag tror framtidens handelsflotta kan sälja elkraft för…5öre/kwh under hamnbesök så hamnavgifter byts mot inkomster.
   
  Tuffast för gamla kärkrafttekniker tycks vara att lära sig tekniker med fusion/fission och de som mest liknar avancerad kemiindustri.
   
  Jag gillar tanken att alla tekniker och ingenjörer vid pass 50……… får alternativen:
  Tillbaka till skolbänken eller gå in i en nedåtsluttande karriärtrappa.
   
  Bäst är om forskning, drift och utveckling integreras, så en ständig fortbildning och breddning sker tills alzheimer tagit över.
   
  Eller hur S.A?
   

 44. Peter Stilbs:
    Jo, de gröna är nog i grunden mot ALL energiproduktion. Jag menar att miljörörelsen (i alla fall de ”ideologiskt” ledande delarna av den) är ett anti-modernistiskt projekt. De är emot industrialism, hi-tech (som kärnkraft, genmodifiering, m m) och egentligen all avancerad utveckling. Tillbaka till naturen, leva i ”harmoni”, och allt det där vill de ha istället.
    Att ta bort 70% (eller vad det är) av världens energi i form av fossila bränslen är ur det perspektivet perfekt. Och kärnkraft får vi inte heller ha.
    Att ”grön” teknologi skapar nya jobb är en myt. Nu minns jag inte från var, men jag såg en rapport om att varje nytt jobb som tillkommer från ”alternativ” teknologi, samtidigt förstör 2,2 jobb i övrigt. Så det blir ett steg fram och två steg tillbaka…
    Som jag brukar säga: om det de föreslår är så vettigt och lönsamt, skulle det redan uppstå spontant. Om något skall regleras, styras och beskattas fram är det bara ett tecken på att det är dyrt och ovettigt.

  –Ahrvid

 45. Det är inte konstigt att det finns svenskkunskaper i Schweiz men få tyskkunskaper på svenska redaktioner.
  Vart tror ni intelligentian flytta, till Aftonbladet och Expressen??? Drivna av Birgitta Dahl???
  Destruktivare politik än den Sverige bedrivit i 40 år, saknar motstycke i västvärlden.
  Robert Mogabe spelar i samma liga, lite pinsamt för den svenska väljarkåren.
  Men mobbas fysik och mattematik, blir resultatet som då skickliga jordbrukare slås ihjäl och deras marker ges till korrupta krigsherrar.
   

 46. Erik

  S Andersson: Pas un chat eller hur? Det är förfärligt. Jag tycker ofta att utlandsnyheterna på större tidningar världen över är ungefär desamma. Dvs de kommer från en större nyhetsbyrå och tröskas sedan runt.

 47. Toprunner

  Med risk att bli utpekad för både det ena och det andra vill jag ändå informera om att det finns ett politiskt parti som kan påverka framtida energipolitik i en vettig riktning.
  Speciellt följande tilltalar mig:
  ”Efter avregleringen av elmarknaden under nittiotalet har det visat sig att många av de elbolag som har distributionsmonopol inom sina geografiska områden tar ut oskäligt höga elnätavgifter av sina kunder. För att stävja detta bör staten äga och driva alla elnät i form av ett ”elnätverk”. Sedan får olika marknadsaktörer sälja sin elenergi via detta nät.”
  Att sälja ut infrastrukturen är ett av de största svek mot skattebetalarna som jag upplevt. Förbjuda utveckling av kärnkraft ett annat.

 48. Arvid det var en undersökning från spansk satsning på solkraft..
  2,4 jobb bort i den konkurrensutsatta ekonomiskt mervärdesskapande sektorn för var i solsektorn, så har landet ett av Europas djupaste lågkonjunktur med.
   
  Sverige kunde ta de ytterst få som duger något till och låta de bygga vinkraft (inte blir det byråkrater, kulturarbetare, hemspråkslärare, humanistforskare, politiker, långtidssjukskrivna, psykologer, diplomater eller arbetslösa).
  Lycka till…. flyttlassen mot Schweiz lär inte minska och det är inte grupperna ovan som flyttar.
  Snart får kanske svenska dagstidningar be om översättning från redaktioner utomlands, till svenska av svenska skriven på aningen djupare naturvetenskaplig nivå.
  Det skulle vara intressant att studera en relativ förmåge utarmning genom utvandring/invandring.
  De duktigaste invandrarna tar sig såklart till länder där de uppskattas, som USA, Kanada med fler…

 49. Erik

  Mmm och sedan utbildas maskinbefäl på maskiner med tjockolja och separatorer eller disel. Sedan händer det faktiskt en del olyckor i handelsfarten också. Ett fåtal ubåtar, hangarfartyg och isbrytare med atomreaktor är väl en sak.

 50. AOH

   
  En liten uppvärmning i den just nu ” kalla debatten”

  http://www.nrk.no/programmer/tv/schrodingers_katt/1.6915894

  ”Badesesongen utvides med en måned”

  ……………………………………….

  Norska IPCC-filialen ” Bjerknessenteret” hävdar ”utan global uppvärmning” hade det varit ännu kallare.
  http://www.stavangeravisen.com/art.asp?id=53474

  Erik Kolstad som er ansatt ved Bjerknessenteret for klimaforskning sier at kulden ikke beviser at global oppvarming ikke finner sted. Han hevder at vi er gått inn i en naturlig kald periode idet vindene i stratosfæren bremset voldsomt i november. I løpet av de to kommende månedene skjer ofte det samme på bakken. Det resulterer i kaldt vær og kan medføre at vi gå inn i en kald periode. Han hevder at uten global oppvarming ville det vært enda kaldere
   

 51. Magnus A

  ”Olja räddar Växjöbor från kylan”

  http://www.sr.se/cgi-bin/kronoberg/nyheter/artikel.asp?artikel=3354050

  Och det lär bli svårt med biobränsle under en liten istids typ vindpinade tillväxt…

 52. S.Andersson #40

  Tack för tipset!

  Jag använde det på min blogg… med ett litet tack för tipset.

 53. Dan

  Re. AOH #47:

  Jag vill bestämt hävda att med global warming hade det varit betydligt mildare.
  Lika omöjligt att bevisa eller motbevisa.

 54. Lars Bern

  Jag tillhörde de som trodde att vi i framtiden skulle klara uppvärmningen med Luftvärmepumpar. Torsk! Med vad jag vetat det senaste året hade jag aldrig gjort det.
  Hur många svenska familjer sitter inte nu och fryser därför att luftvärmepumpen inte orkar med när det kryper under 10-15 grader C? Och det är nog inte den enda felinvestering som många gjort till följd av fuskande forskares bluffprognoser.

 55. Sören

  Att polarhavet fortfarande är lite varmare nu när vi har kallt påminner kanske om att det är inte just därifrån vi kan förvänta oss ev mildare vindar vintertid; kylan är den sibiriska. Vet någon om det var också i detalj likadant för 70 år sen, kring slutet av 30-talet-början i 40-talet, att en värmetopp i Arktis ganska snabbt avlöstes av en serie vargavintrar?

 56. AOH #47

  Jag är böjd att tro på norrmannen, eftersom vi här uppe i det Skandinaviska inlandet haft det betydligt kallare förr om åren med samma intensiva högtryck som nu.

  Och snacket om att hela norra halvklotet är ovanligt kallt är fel.
  Enligt vad jag läste på yr.no tidigare idag så är det nära noll på södra Grönland…

  Det kanske var därför som Vikingarna for i den riktningen?
  Ungefär som när svalorna brukar sticka iväg mot kallfronten istället för att fly bort från den… men det kanske är en myt.

 57. Lars Bern #50

  Dåligt isolerat kanske?  Nog ska dom klara neråt minus 17-20, men där går nog gränsen.  Åtminstone för hyggligt moderna luftvärmepumpar. Jag vet inte hur det fungerar med äldre modeller.

 58. Erik

  Södra grönland är ju utsatt för atlanten och golfströmmen är bara några mil bort. Latitud 60 någonting kanske, som oslo eller uppsala. Klart att det måste kunna vara nollgradigt där även mitt i vintern  beroende av varifrån vädret kommer ifrån, samma som här.

 59. S. Andersson

  Gunnar Littmarck: Tja, jag får nog erkänna att jag inte riktigt hängt med i utvecklingen de senaste åren. Har varit fullt upptagen med finansieringsfrågor och med vissa naturgasprojekt… Min karriär går alldeles säkert utför och jag tvivlar på att skolbänken skulle kunna ändra på det särskilt mycket 🙁
   
  Erik: Min aningen magsura kommentar baserar sig på observationen att Sverige numera är helt inriktat på den engelskspråkiga världen. Ibland känns det som om Tyskland inte finns överhuvudtaget i Sverige. Det här blir särskilt lustigt när man betänker dels vilken otrolig kulturvulkan Tyskland är f n. I mitt tycke mycket intressantare än Storbritannien och USA. Dels är Tysklands beundran av den svenska kulturen stor och man ser svenska filmer på tysk TV varje vecka. Extra kul blir det när man ser Kronprinsessan intervjuas i tysk TV. På engelska. Suck. Fick hon ingen hemspråksundervisning? Dessutom, tycker ni inte att kungahusets hemsida borde ha en tyskspråkig översättning för de MILJONER fans de har i Tyskland? Men tji det har man inte.
   
  Och samtidigt finns det alltså tidningsredaktioner i Schweiz som läser Aftonbladet. På svenska som är ett verkligt litet språk.
   
  Det blev rätt mycket off pist här. Nu tänker jag gå hem och korka upp en vinare.

 60. Erik #54

  Vad är din poäng? Vill du påstå att vädret på norra halvklotet är olika beroende på var man befinner sig?

  Grattis i så fall. Du har fattat att vi inte håller på att sänka jordens medeltemperatur på grund av diverse vinterväder.

 61. István

  Gunnar
  Det var mycket svårt en gång i tiden att komma in på KTH eller CTH.
  Idag raggar man folk på gatorna för att fylla kurserna.
  Man får anordna stödundervisning i matte, annars fattar teknologerna nada.
  Så långt all sämre än förr.
  Var någonstans inträffar kvantsprånget på högskolan, som gör nybakade ingenjörer så överlägsna?
  Själv har jag bara erfarenhet på mekanik området, och där kunde jag inte konstatera dylik fenomen hos de unga lejonen. Tvärtom. En övertro på datorer och ringa förmåga att utvärdera resultatet. Ingen känsla för var decimalkommat skall lämpligen sitta. Etc.
  Lysande undantag har jag också mött.
  Sedan är det klart att ingenjörsyrket fordrar livslångt lärande. Just det som är tjusningen.

 62. Slabadang
  De reaktorer som militären länge använt har som S.Andersson skriver inte haft en chans att priskonkurrera.
  Men de har utvecklat tekniken och den lilla ryska fbr jag länkar till beräknas komma under kolkraft i pris redan vid 50upplaga..
  Vad räknade IAEA med 500 sådana i drift före 2050?
  Jag tror att det kanske blir andra modeller, visst den är idiotsäker och skapar trotts att det är en snabb brid reaktor inget kärnvapenmaterial, men jag tror att vi får reaktorer till halva priset, Jag glömde att det är 2010 i år certifieras ett antal lämpliga småreaktorer ner till 10MWe  med kostnad ner till 2,3$/W.
  Jag hoppas på LFTR som bör komma mot 0,5$/w i produktionskostnad och kanske säljas för 1$/w d.v.s. under hälften av priset för de billigaste små och APR-1400.
   
  LFTR har fullständigt extrema fördelar och är en teknik som först blev kritisk 1954 i en högtempsreaktor avsedd att driva atombombsplan, interkontinentala robotar gjorde att projektet lades ner efter extrema utvecklingskostnader.
  En civil liten 8MWth reaktor byggdes snabbt som drevs i 20.000timmar och lade grunden till konstruktionen av en 1GWe reaktor.  USA tog fram 3200ton Torium (som nu ligger nedgrävda i container i Nevadas sand).
  Projektet stoppades på högsta nivå och den ledande forskaren avskedades.
  Han åberopade bl.a. de enorma säkerhetsfördelarna med tekniken bortsett den extremt billiga elkraften.
  Ansvarig senator ansåg att var man fokuserad på säkerhet ska man inte ha det yrket.
  Militären trodde då att de kunde ha nytta av civil kärnkraft för vapenmaterial, det tillverkas inte i civila reaktorer, då faller LFTR eller TMSR som den då kallades.
  Vidare trodde ledarna i USA att uran var en oändlig tillgång så upparbetning skulle inte ske (vilket är anledningen till att ex. Sverige ska betala 67GSkr för att gräva ner kärnbränsle).
  Vidare hade Oak Ridge hela kompetensen på smältsaltreaktorer inga andra forskare hade en aning och politiker förlitar sig på experter från flera konkurrerande forskningsinstitut (utom i CO2-hot frågan)
  Kuriosa är att patentet på svenska lättvattenreaktorer innehas av just skaparen av den 1GWe reaktor som just före byggandet stoppades i slutet av 70:talet.
   
  Att göra det klyvbara bränslet flytande genom att blanda det med fluorsalter ger enorma fördelar.
  Radioaktiva restprodukter (kortlivade gaser) avskiljs kontinuerligt med helumgas, så reaktorn innehåller inga farliga mängder radioaktivitet.
  Under reaktorn finns grova rör som är täta genom samma bränslesalt men i fast form, skulle temperaturen stiga smälter saltpluggarna och allt rinner ner i kylda dump tankar under.
  Så stängdes reaktorn på 60:talet av var fredag för att värma saltet och pumpa upp det igen på måndag morgon.
  Vidare har systemet en extremt hög termisk reglering.
  Saltet har stor termiskt utvidgning så om man tar ut ökad effekt kommer saltet som pumpas in i reaktorn vara kallare, vilket ökar tätheten på de klyvbara atomerna och därmed effekten, motsatt om man tar ut lägre effekt ökar saltet i volym och en lägre effekt erhålls.
  Problemet har varit för drift på Th232 då Th232 inte är klyvbart utan måste absorbera en neutron och bli Th233 vilket sönderfaller ganska snabbt till Pa233 som inte får uppta en neutron och bli U234 utan avskiljs för att med halveringstiden 27,5dygn bli reaktorns bränsle U233.
  Det finns flera lösningar kanske den elegantaste är med två vätskesystem där det fissionerande bränslet åtskiljs från det som ska upparbetas.
  Eller kontinuerlig avskiljning i en en saltlösning, även växling av hela bränslesaltet har skissats.
  Metoden kan användas för att i dag driva smältsaltreaktorer på det som kallas avfall, då slipper vi svårigheterna ovan.
  Den reaktorn som konstruerades av ryssar för det heter MOSART 2,4GWth  enkel konstruktion då denna modell inte har något övertryck faller behovet av den svindyra betonginneslutningen bort.
  Den kunde Sverige tillåta fri utbyggnad av och låta få medel ur slutförvarsfonderna i samma takt som den destruerar avfallet.
  Jag skrev i våras till ledande politiker och bifogade utvärderingar av MOSART, jag fick inte något svar.
  De ville inte ha evig billig elkraft, även om det skulle ta bort den oro vissa har av slutförvaret.
  Förstå det den som kan?

 63. Steve

  Varmast i Wunderground’s Grönlands-lista just nu är Narsarsuaq med hela +9ºC kl 1150 lokal tid.  Qaqortog (Julianehåb) dito.  Båda nära varandra i allra sydvästligaste Grönland. 
  Kallast är Pituffik (Thule Air Base !) med -33ºC kl 0955.  Uppe i nordväst.
  Men Wundergrounds temp-karta över Canada visar ingen värme alls där!  (Lite över noll vid Stillahavskusten, bara.)
  http://www.wunderground.com/global/Region/CN/Temperature.html
  ”Select a Country or Region” (välj kartbild) och få konstaterat att det är kallt överallt på hela norra halvklotet!

 64. tty

  Apropå att det inte är kallt överallt. Nej östra Labrador, sydvästra Grönland, Aleuterna och västra Centralasien har litet varmare än normalt. Annars är det svinkallt rakt över, vilket är högst ovanligt.

 65. tty

  Steve #59
  Törs man gissa att det är ostlig vind och låg luftfuktighet i Narsarsuaq? Stället är känt för föhnvindar.

 66. Erik

  UffeB: Det är min poäng. Det innebär också att jag aldrig kommer tro på att det är milda vintrar pga global uppvärming eftersom min amatörlogik säger mig att om ryssluft lägger sig över västeuropa och lågtrycken med mildluft från atlanten styrs bort blir det kallt. Tillåts de härja fritt blir det milt. Oaktat 0,7 graders höjning av den globala medeltemperaturen sedan mitten av 1800-talet. Så AO verkar vara grejen och den skall jag läsa på lite mer om.

  S. Andersson: jo precis och jag håller med dig överlag. Vad gäller medlemmar ur kungafamiljen så borde de verkligen lära sig både tyska och franska.

   Mer ovidkommande: strindberg spyr galla över sveriges så kallade kultur i tjänstekvinnans son. Något i stil med, all litteratur i skolan var importerad från Frankrike eller Tyskland, engelska talades inte. Han håller på en sida eller så, det är festligt.

 67. István #57

  Jag tror att just undervisningen i matte och naturvetenskap har tappat förmågan att väcka nyfikenhet och hitta elevernas intresse för ämnet.

  Vad det beror på kan alla ana och jag tänker inte ge mig in på några längre utläggningar.

  Men ett litet mattexempel vill jag berätta om.

  En trött kille i grundskolan som hade noll intresse för siffror eftersom hans nära anhöriga hade ett fungerande företag utan att kunna lösa en enkel ekvation.

  Grabben skulle inte klara gymnasiet utan att vilja lösa en enkel ekvation med en bokstav bland alla siffror.

  Jag fick locka honom genom att räkna på cylindervolym och lufthastigheten i insuget till en otrimmad respektive uppborrad moppe.

  Då satt det! Då lyfte han huvudet från bordet och tog fram både penna och papper. Och kom in på gymnasiet efter bara tre veckors nyfiken slutspurt.

  När det gäller nästa steget från gymnasiet till högskola så handlar det nog om ungefär samma sak.

  Det måste vara kul, och det måste kännas som att man kan ha nytta av att vara nyfiken…

 68. Jag vet inte om någon här uppmärksammat fallet Peter Spencer, i Australien? Nå, det förtjänar att nämnas (igen, om någon missat det).
    Peter Spencer är en australisk farmare som just nu, sedan 1,5 månad tillbaka, bedriver en hungerstrejk mot Australiens s k klimatpolitik, närmare bestämt vad den inneburit för honom och tusentals andra farmare. Han sitter i ett tio meter högt torn och vägrar äta eller komma ned innan en Royal Commission inrättas för att undersöka saken.
    För att klara Kyotoavtalet bestämde sig australiska politiker för att i princip förbjuda ”clearing” (busk- och övrig landrensning) på farmer. De buskar m m som inte rensades skulle ”binda CO2” och då möta Australiens ”klimatmål”.
    Det är bara det att förfarandet gör marken oanvändbar för farmändamål. Och detta utan att Australiens farmare får någon som helst ekonomisk kompensation. Det är en sorts konfiskation av Australiens farmer (i alla fall rätten att använda marken på dem till produktiva ändamål).
    Peter Spencer har försökt med alla lagliga medel att motverka konfiskationen. Han har gått till domstol gång på gång, suttit över 200 timmar i rättegångsförhandlingar, och bara mötts av kalla handen. Och då han inte kan använda sin farm produktivt kan han inte betala sina lån och hotas av utmätning.
    Detta är ett tydligt exempel på vad ”grön” politik betyder i praktiken. Det är inte bara förlorade jobb, energibrist, en förbaskad massa krångel i vardagslivet, m m – det är också kränkande av medborgarrätten, att beslagta och reglera de resurser människor behöver för sina liv.
    Man kan läsa mer om saken på Joanne Novas site, http://joannenova.com.au. Och naturligtvis har australisk gammelmedia försökt tysta ned historien, och har de vågat skriva något litet har det varit smäfullt och irrelevant för sakfrågan.

  –Ahrvid

 69. István

  MOSART borde man kunna sälja in hos våra politiker.
  Dom naturorienterade kunde få för sig att det var frågan om en typ sjöfågel.
  De mera kulturellt lagda reagerar igenkännande. Vill gärna låtsas satsa på skön musik.
  (eine kleine Nachtmusik)

 70. Adolf Goreing

  Ang. kylan och klimat. Wikipedia har ju länge varit kidnappat och gatekeepets http://www.neutralpedia.com ser till att den pk uppfattningen om AGW håller ställningarna. Nu har några tröttnat och startat en motpol. Ni kan kolla den här:

  http://www.neutralpedia.com

  Den är bara i sin Beta-form ännu så länge. Intressant nog ska huvudämnet vara klimatdebatten, speciellt den vetenskapliga sidan. Den nyheten värmde i mitt 13-gradiga hus, utkylt av ett underdimensionerat nät avsett enbart för oljeuppvärmning inte elslukande, förnyelsebara, ekologiska, pk, värmepumpar med därtill hörande elstavar på 9 kW!! Är den någon mer som är lurad? 

 71. MOlten SAltReacTor

 72. Anders L

  Istvan #57,
   
  Det svåra med Teknis är ju inte att komma in, utan att komma ut …. Så var det redan på min tid, på 70-talet. Och inget var så svårt att komma in på som frisörlinjen. Därför har Sverige också världens intelligentaste frisörer. Och det är ju bra om man vill ha en upplysande pratstund medan man blir klippt!

 73. Teknis … frisörlinjen … va?

 74. L

  Ann L-H, …låt Anders L tycka att han är rolig. Dom behöver tröst… 🙂

 75. Iven

  Ann L-H:
  Det var nog så, att Anders L sökte till frisörlinjen på 70-talet, men det var för svårt. Så kom han in på Teknis istället och där hade han tydligen svårt att komma ut. 🙂

 76. Magnus A

  Ahrvid. Ja, ett fall som visar hur okänslig politiken under ideologin environmentalism är. Direktlänk till Nova:

  http://joannenova.com.au/2009/12/wholesale-theft-in-the-name-of-carbon

  Ett radioprogram med intervjuer (två delar) :

  http://www.youtube.com/watch?v=MQUEmV7Fv58

  http://www.youtube.com/watch?v=dM0DpWYYbrY


  En annan fascistisk okänslighet med environmentalism-symbolen vindkraft till ingen som helst nytta är utbiggnaden i vattenkraftslandet Norge, där en NRK-film är mycket bra. Jag bloggade om den här:

  http://klimathot-gameover.blogspot.com/2010/01/vindkraftsfilm-fran-norge.html

 77. Labbibia

  OT
  Säga vad man vill om Google, men att översätta från Tyska till Svenska är de kanske inte sådär jättebra på?

  Om man inte visste vad detta mästerverk handlar om, så skulle man ju tro att det var något ur ex Starwars:

   

  Tidningen Aftonbladet rubriken: ”
   Sverige är nu avstängd!
  Tidningen Aftonbladet rubriken: ”Sverige kommer att raderas.” För arktisk kyla leder till en enorm energi – medan onda makten försvagas.

   (Googles översättning från tyska till svenska  i tidningen S. Andersson länkade till i sitt # 40)

  http://www.tagesanzeiger.ch/ausland/europa/Wird-Schweden-heute-ausgeknipst/story/18017503

 78. JR

  Iven #75
  Du borde haft 3 skrattgubbar. Det var den värd. Här får du två till. :D.  😀

 79. JR

  Iven #75
  En menade jag, den andra skrattade ihjäl sig.

 80. Björn

   Uffeb [67]; Det ligger något i det du skrev om att väcka intresset hos pojkar. Visa vad matten skall användas till så kommer intresset. Vad är det för mening att lära sig matematik om det inte finns konkreta problem, annat än för dem som har siktet på att bli matematiker. Att lära sig matematikkurser utantill visar inte att man kan någonting annat än utantilläxan. Testet kommer först vid tillämpningen, som exempelvis av differential och integralkalkylen. Tragiskt nog är det många universitets- och högskoleutbildade som inte förstår matematiken, men däremot kan rabbla teoremen. Till vilken nytta?
   
   

 81. AOH

  Thomas N  # 15

  Läs en av de senaste kommentarer och fundera.
  Är RW en ny David Johnstad eller Erik Svensson Lund eller möjligen Anders Emretsson?  Välj själv.
   
  http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article6395696.ab

  „Idag 19:04 Fakta om författaren till artikeln som detta forum berör -> Rikard Warlenius, född 1970, är journalist och sedan 2004 chefredaktör för den syndikalistiska tidningen Arbetaren (tillsammans med Rebecka Bohlin). Han har varit aktiv i den syndikalistiska rörelsen sedan 1994 och jobbar på Arbetaren sedan år 2000. Warlenius har utgivit ett par böcker, såsom Revo! Tankar om den frihetliga revolutionen (tillsammans med Arwid Lund 1998) och Sabotage. Texter av Frans Severin (red, 2006). Sedan 2008 sitter Warlenius i styrelsen för föreningen Klimataktion. _____________ Trovärdig kille, NOT! dölj

 82. tty

  Ahrvid Engholm #68

  Det kan bli knepigt att göra något på juridisk väg. Problemet är att australiska farmare inte äger sin mark, utan arrenderar den av staten på långtidskontrakt (oftast 49 eller 99 år). Rent juridiskt är det alltså inte frågan om konfiskation utan bara en ”justering” av arrendevillkoren.

 83. tty

  Lars Bern #54

  Jag har bergvärmepump, och den slog nyss på tillsatselvärmen när yttertemperaturen passerade -19. Tur att industrin inte är igång för fullt just nu för troligen gör ett antal tusen värmepumpar just detsamma.
  Måndag morgon kan bli dramatisk…..

 84. Natrix

  Jag hörde för en stund sedan höra regeringens energitalesman (en CENTERPARTIST!) säga att vi kan vara lugna eftersom de arbetar på att frigöra oss från behovet av vatten- och kärnkraft.
  Man suckar, det kan väl bara betyda att de tänker göra oss än mer beroende av väder och vind. Hur korkade tror de befolkningen är?

 85. tty:
    Jag har läst ett antal artiklar om Peter Spencers hungerstrejk (även hans belackades) och INGENSTANS har jag hört ditt argument framföras. Så en referens till att så gäller vore bra (och gärna att det specifikt skulle gälla mr Spencer!).
    Men även om det vore sant, är det ju så att ett hyresavtal gäller och avtal kan inte ensidigt ändras av den ena parten.
    I grunden är det en politisk fråga, förstås. Det är nästan bara i USA domstolar kan ändra politiska beslut. Jag har intrycket att en Royal Commission* dock är ett organ som kan ha politisk vikt (och det är därför mr Spencer vill ha en sådan).

  –Ahrvid

  Ps. Australien är en monarki, mer bestämt en dominion under den brittiska kronan (om förhållandet är av mer formell art och dominions är självständiga – drottningen företrädes av en generalguvernör).

 86. #76 nu har jag lyssnat på filmen från NRK.
  Jag blir nästan gråtfärdig av mänsklig dumhet.
  Förtjänar vi att finnas, då vi väljer så destruktiva och okunniga ledare?
  Jag lade upp en video där det filmas när en stor seglande fågel dräps, jag ser inte vad det är gam?
  I den 30 sek korta videon inses varför stora fåglar som seglar på spaning efter mat lever så farligt.
  Tänk att skattebetalare finansierar det.
  Om de måste kan de bygga vertikala vindkraftverk med mycket lägre rotorspetshastighet.
  Men varför måste vi subventionera ett så destruktivt energisystem?
  Den nya religionen är allt annat än naturvänlig.

 87. Gunnar Littmark
  Imponerad av ditt kunnande om moderna reaktorer.  Och också av de möjligheter som dessa reaktorer erbjuder.  Jag är ingenjör och allmänt teknikintresserad men har aldrig stött på denna information tidigare. Om jag inte gjort det så är det ännu mer osannolikt att våra politiker gjort det.  Här behövs en stor upplysningskampanj! Och för det behövs upplysningsmaterial.  Upplysningsmaterial på svenska och i olika svårighets/detaljeringsgrad! Det är ju helt otroligt att det finns alternativ som är billigare än kolkraften. Vilket vetenskapligt mörker vi lever i!! Jag kan knappt tro att det är sant.

 88. Håkan Bergman

  Och det blir ännu värre:
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/vattenfall-storsatsar-pa-nordsjovind-1.1024022
  Intressant namn på fältet!

 89. AOH

  Ingvar Engelbrecht # 87
   
  Du kom före mig att berömma Gunnar Littmarck och hans eminenta kunskaper om moderna energimöjligheter. Mycket imponerande.
  Fredrik R. borde sparka Maud O. omedelbart och ersätta henne med Gunnar L.

 90. ThomasJ

  AOH #89: Medhåll + att där finns många, många fler personer som tarvar – akut – ersättning!

  Mvh/TJ

 91. AOH # 81
  Tack för länken.Läste dyngan i prasselupplagan på lunchen…..
  Samma gamla obsoleta argument som vanligt…..
  Men det ser jag som något positivt.
  Exxon, Konsensus, plattjordare, medelålders gubbar….är de enda argument klimathysterikerna åberopar numer
  dvs, de är numera helt utan relevanta argument. De enda som eventuellt köper det där skitsnacket (på ren svenska) är ju deras religionstillskyndare. Fler och fler människor som försöker ta till sig vad som är relevant i klimatdebatten, genomskådar dessa ickeargument för vad de är!

 92. Ingvar E
  Jag startade min blogg i våras med den naiva förhoppningen att kunna sprida kunskap före beslutet som slutförvar.
  Maggie hjälpte mig att formulera brev och ThomasJ hjälpte mig med information om vilka som kanske var mottagliga.
  Det blev ett stort läsande på min blogg just efter det, men överhuvudtaget ingen reaktion.
  Registator meddelande de mail som var till offentliga och blev registrerade.
  Då började jag fundera på om det finns dolda agendor?
  De kunde ju sopat rent hus politiskt mot oppositionen, avslutat mp och skapat början på ett återtåg till ett av världens ledande industri och kunskaps nationer.
  De kunde skapat ett land som har betydelse för global välfärd, konfliktminskning och global miljövård.
  De kunde ersatt ångest hos befolkningen med hopp och framtidstro.

 93. ChristoperE har en träffande liknelse om svensk kärnkraftspolitik.
  Granen fälls, kottarna eldas upp, resten grävs ner.
   

 94. Torsten Wedin

  Gunnar L #93:
  Gokväll! Den var jävligt bra! Min eloge till ChristopherE också.

  Jag har smyglyssnat litet på dej Gunnar i kväll och jag håller med många andra, det lätt att bli impad.
  /Totte

 95. tty

  Ahrvid Engholm #85

  Jag har varit en hel del  i Australien och känner till förhållandena där väl, men om du inte tror mig kan du ju kolla här:

  http://www.ga.gov.au/education/geoscience-basics/land-tenure.jsp

  Som du kan se så är 23% ”public land”, 14% ”aboriginal” och 62 % ”private”, av dessa 62% är 20% ”freehold” (alltså ägt av brukaren) och 42% ”crown leasehold” (alltså arrenderat). Det är alltså bara 20% av Australiens yta som är i strikt mening privatägt, till och med tomterna i huvudstaden Canberra är ”leasehold”. 
  Hur det är i det specifika fallet vet jag däremot inte.

 96. ThomasJ

  S. Andersson #17[m.fl.]: Fru Dahl i fängelse? Yes!
  Brottsrubrik: Landsförräderi [grovt!].
   
  Mvh/TJ

 97. Iven

  Natrix # 84, AOH # 89, Thomas # 90:

  ”Energitalesmannen” var Ola Alterå (C), som nämnde som lösning för den akuta energikrisen, att man planerar en utbyggnad av bl. a. vindkraften för att bli oberoende av
  vattenkraft och kärnkraft i framtiden.
   
  Centerpartiet är tydligen ockuperat av flumpolitiker i värsta MP-klass. Andreas Carlgren, Ola Alterå och Maud Olofsson.

  Kan de inte begripa att vindkraftverken inte fungerar vintertid
  och har de aldrig hört talas om kärnkraftens G4?

 98. Torsten Wedin

  ThomasJ #96:
  Birgitta Dahl bakom galler? Jag tog upp det med en kompis idag, och han hävdade att dumhet inte är straffbar.
   

 99. Torsten Wedin

  Gunnar, Iven eller någon annan:
  Hur många vindsnurror (fågeldödare) ersätter ett modernt kärnkraftverk? Jag är nyfiken och jag orkar inte räkna en fredagskväll.

 100. ThomasJ

  Iven #97: Näst efter Maud O., Andreas C., [och för att ’vara snäll’ Fälldin] är Ola Alterå – vid sidan om Anders Wijkman – det största politiska stolpskottet i världens historia – åtminstone inom svenska territorialgränserna. Jösses!
   
  Totte #98: Din kompis har helt rätt ; där finns ingen lag mot dumhet/dumbom… är där en dum förvånad att det ser ut som det gör… mådä!  😉

   
  Mvh/TJ

 101. Torsten Wedin

  ThomasJ #96 tillägg:
  Och betänk att det var vi som röstade fram Fru Dahl, nej inte jag men svenska folket. Vi får de politiker vi förtjänar. Det är tydligen bara på Tjörn man förtjänar bra politiker (en i alla fall). Vi andra får ta vad vi får. 😉

  Eller som en amerikan sa: ”We have the best politicians money can buy!”  😉 

 102. Torsten Wedin

  Nu kom jag på en idé! Det blir så när man druckit litet MASI CAMPOFIORIN (på rekomendation från Gunnar L).

  Kan vi inte sätta upp vindsnurror i riksdagshuset, och i trapphusen på Rosenbad?  Där blåser det ju som fan när politikerna babblar. Om om de högg huvudet av någon politiker, so what?

 103. Totte # 101
  Man kanske skulle kunna tolka om ditt iofs utmärkta påstående…..Till

   ”We have the best politicians their money can buy!”   

 104. ThomasN

  AOH #81
  Din hänvisning måste ha censurerats (eller modererats som det kallas på UI) bort, för inte ligger den kvar nu. Bra att du hann med att citera. Ja nog framgår det med all tydlighet att det är en aktivist som skrivit. Men som det står i en annan av kommentarerna: Han straffar ut sig själv. Sant.
  Ang. diskussionen om de höga temperaturerna över Grönland och Arktis. Såg igår på följande länk, som är läsvärd, en bra förklaring:
  http://nsidc.org/arcticseaicenews/
  Arcitc oscillation i mer negativ fas än normalt (index = -3,41).
  Detta är det lägsta värdet uppmätt sedan åtminstone 1950.

 105. ThomasJ

  Totte #101: Betänk också, att Sverige är enda ’demokratiska’ land som ’tillåter’ negativ parlamentarism utan författningsdomstol & tjänstemannanssvar, dvs. minoritetsregeringar och detta över decennier av val. Där finns inget, säger inget, land i den ’demokratiska världen’ som har slikt.
  ’Den svenska modellen’? Eller?
  Kan måhända föranleda en och annan tankegång, oder?  😉

   
  Mvh/TJ

 106. Torsten Wedin

  Labbibia #103:
  Nja, jag menade nog att amerikanska politiker är betalda med andras pengar (köpta alltså). Vilkas pengar? Det är upp till var och en att spekulera i.

 107. Topprunner #47
  Hej det var länge sedan!
  Jag mailade lite till partiet för ett år sedan.
  Frågor jag ansåg de borde kunna besvara ex:
  Hur ska de praktiskt skilja ut och motivera de invandrade folken som vägar att assimilera sig till svenska normer, så de flyttar ”hem” (till ett land de ofta inte ens är födda i)?
  Kanske ska även de som är svenskar sen tio generationer, men vägrar att integrera sig, motiveras att flytta hem?
  Var kommer Hells Angels ifrån? undrar om Arnold vill ha våra? I Kanada är de förbjudna att sätta sin fot, alla medlemmar fängslas och sänds åter till senaste destination.
  De har en lång väg att gå, visst enskilda tankar kan vara bra, men det måste finnas en genomtänkt helhetssyn.
  Kanske de har den synen men inte vill lufta den offentligt?
   
  Uffeb #67 visst är det underbart att tända ett ljus?
  Jag har många ggr gjort så, skoltrötta grabbar och flickor älskar helt plötsligt verktyget mattematik.
  Skolan är för teoretisk, i verklighetens vardag uppstår många tillfällen där det verktyget ökar förståelse, kontroll, resultat och glädjen av att kunna.
  Fysik, mekanik och kemi, ska läras och förstås i verkligheten med verktyget mattematik.
  Bara en enkel grej, på en bro undrar jag hur lång det är till vattenytan?
  En sten kastas och sekunder räknas..
  Så får vi en funktion där andraderivatan är given av gravitationen, vid integrering så fås hastighet och höjd över vattnet, allt med huvudräkning och noggrant redovisat på svarta tavlan i pingisrummet efteråt.
  Vad många svåra steg de tog i ett kliv….
  När läraren ritade kurvor kunde de sova… allt var ju uppenbart…
   

 108. Torsten Wedin

  Labbibia igen:
  OK, det beror på vilka du lägger in i ordet ”their”.  Jag tolkade dej som att du menade politikerna. Jag menade andra ”finansiärer”.Intressant kommentar från dig i alla fall. Det kan tolkas på båda sätt.

 109. Lars C

  En lång kall vinter lär inte övertyga de troende. Men en kylslagen sommar med små skördar och höga livsmedelspriser kommer att bli den näst sista spiken i kistan.  Den sista blir om nästa vinter blir ännu kallare, något som är fullt möjligt om solen fortsätter vara loj. Då åker flumkooperativet all världens väg och nya robusta beslut kommer att fattas.
   
  För övrigt så anser jag att socialdemokraterna i ren självbevarelsedrift bör undvika regeringsbildning med V+Mp. Om en sådan regering kör huvudet i väggen så kommer S att bli ett mycket litet parti.

 110. Iven

  Totte # 99:

  Hittade en intressant artikel om vindkraften, som  är läsvärd även när man avnjutit ett utsökt Toscanavin:

  http://klimathot_gameover.blogspot.com/2009/12/vindkraft_vagen_till_traldom_och_ingen.html

 111. Iven

  # 110 korr.
  Sorry, men länken fungerar inte.

 112. Christopher E

  Alla borde se den sorgliga men viktiga filmen som Magnus A länkar till på sin blogg i kommentar #76 ovan. Se den! Vindkraft är vårt största hot mot naturen numera.
   
  Gunnar Littmarck, såg också filmen du länkat till där en gåsgam vid Lendos, södra Kreta slås sönder av en vindturbin. Förskräckligt.
   
  Båda dessa filmer ska jag använda i min argumentation mot en vindsnurrepark i en viktig rovfågelslokal här i mina trakter.

 113. Torsten Wedin

  Iven #110:
  Jag har läst artikeln men tack i alla fall!

  Men din länk funkade inte. Du bör byta ut alla (tror jag) underscore mot bindestreck.
  /Totte

 114. Steve

  Det oljeeldade kärnkraftverket i Marviken utanför Norrköping ska trots kylan inte startas upp.   Vattenfall ska i stället köra igång det oljeeldade reservkraftverket i Stenungsund.
  http://www.sr.se/ostergotland/nyheter/artikel.asp?artikel=3358403

 115. Steve

  Länk # 110:
  http://klimathot-gameover.blogspot.com/2009/12/vindkraft-vagen-till-traldom-och-ingen.html

 116. Totte# 99
  Om vi bygger 2.500.000 stora vindkraftverk om året i evig tid (20 års medellivslängd??) så kan vi klara jordens befolkning med det, sammankopplat i ett globalt elnätverk och med motsvarande dagens militära resurser att underhålla.
  Jag skulle gå med på det om alla därefter lovade att vara snälla mot varandra och aldrig utsätta någon för något de inte trodde skulle uppfattas väl.
  Kan vi hålla sams till 100% kan vi klara vad som helst även vindkraft.
  Alternativt så byggs 1000 reaktorer om året i 40 år, så softar vi och fixar än billigare system under 60 år då de första ska bytas.
  Går det att skrapa fram material till alla ledningar och alla vindkraftverk som skulle behövas för att spela en global roll?
  Det orkar inte jag räkna på, enklare att asfaltera Grönland så vi får ett behagligare klimat och kan softa på playa del Scandinavia.
  Jag är övertygad om att vi får se en revolution vad gäller energisystem som liknar den datautveckling vi haft de senaste 40 åren.
   
  Elkraft och drivmedel kommer bli så gott som gratis, med det alla andra produkter.

 117. Torsten Wedin

  Gunnar och ni andra som kommenterat den film Gunnar länkat till:
  Jag har just skickat den länken till mina politikerkontakter i Västerås. Jag bifogade också tipset att det bästa stället att installera små vindgeneratorer är i politikernas talarstolar, i riksdagshuset, på Rosenbad, i kommunfullmäktige etc. Då får vi i alla fall någon nytta av deras munväder. Men som någon annan skrev, vindkraft funkar inte utomhus på vintern. 
   

 118. tty

  Torsten Wedin #99

  Om vi räknar med ett kärnkraftverk om 1000 MW och 70% tillgänglighet (rätt låga siffror) och vindkraftverk av samma genomsnittliga storlek som vi har idag (1 MW) och samma tillgänglighet (20%) så går det åt 3500 vindsnurror för att producera lika mycket elkraft som ett kärnkraftverk.
  Detta är dock mycket optimistiskt. Med ett kärnkraftverk kan man relativt väl planera när man skall producera elen, med vindkraftverk har man ingen kontroll alls. Om man skall ersätta vattenkraft och kärnkraft med vindkraft som den centerpartistiska tomhylsan tydligen trodde måste vindkraften vara dimensionerad så att den täcker behovet även i maximalt ogynnsamt väderläge. Vad som är realistiskt att räkna med som värsta alternativ kan diskuteras, men den lägsta dygnsproduktionen av vindkraft under 2009 låg på 1,3% av nominell effekt (det var en dag i februari minns jag). I så fall går det åt ca 54000 vindkraftverk för att ersätta ett kärnkraftverk och ca 2 000 000 (just det två miljoner) vindkraftverk för att täcka den högsta belastningen idag. Med de vindförhållanden som defacto rådde idag skulle det dock ha räckt med 160 000 stycken.

 119. Torsten Wedin

  Tack Gunnar, men vad tycker du om min idé att montera in små vindsnurror i alla politiska talarstolar i världen? Det var lite ironi och antydde att politiker bara genererar munväder.
  /Totte
   

 120. Toprunner

  Gunnar L #107: Hej på dig själv. Kul att se dig i full fart. Man har ju gått över till kärnkraftsindustrin nu så dina inlägg är extra intressanta. Ser fram mot mer.
  Vad gäller det partiet så känns det inte helt bekvämt då min fru kommer från långt, långt bort. Man ska dock inte räkna ut dem då jag gärna köper Energifrågan i den affären vilken känns väldigt angelägen. Det var många är sen man röstade sist.. kanske dags i år. De andra virrpannorna känns omöjliga att stödja.
  Tittade på Odenfors på nyheterna ikväll.. oj oj! Det är ju precis det vi hamnat i nu som man befarat med det som numer kallas ”klimat-politik” ( fy f*n)

 121. Torsten Wedin

  Tack tty #118:
  Dessutom kommer ju det här med våra örnar in i bilden.
  Men tty, är det inte vindstilla just nu?

  Jag säger som jag alltid sagt: ”Vindkraften är snurrig”.
  /Totte

 122. AOH

  Thomas N # 104
   
  Du har rätt- Aftonbladet liknar UI d.v.s kommentarer modificeras ( Hi Hi )

  http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article6395696.ab

  Jag tror att den som kommenterade 19.o4 var signaturen:

  skumbit, 42 år, huskvarna, Idag 19:55

  skumbit, 42 år, huskvarna, Idag 18:40

  Hans kommentar mellan dessa båda tider försvann helt enkelt.

  Kanske det var Anders Emretsson UI (tidigare bloggare i Aftonbladet under COP15 ) som lyckades påverka Aftonbladet?

 123. Björn

  Torsten Wedin [99]; 1000 MW är ett vanligt värde på en reaktor. När man pratar om ett kärnkraftverk så kan det bestå at flera reaktorer. Men om vi håller oss till 1 reaktor så behövs det enkelt räknat 1000 vindsnurror om de har en effekt av 1 MW vardera. Men nyare snurror kan vara på både 2-7 MW, så det är bara att räkna. 1000/2… osv för att se hur många snurror det går på en reaktor.

 124. tty

  Björn #123

  Du har glömt en liten detalj. Det blåser inte alltid. När det är riktigt kallt blåser det i regel inte alls.

 125. Christopher E

  Björn;
   
  Glöm inte att multiplicera din siffra med åtminstone 4, då snurror i bästa fall bara ger i snitt 25% av installerad effekt.

 126. tty

  Torsten Wedin #121

  Sverige är ju ett stort land, och oftast (men inte alltid) blåser det någonstans. En snabb koll på SMHI visar att just nu så blåser det hyfsat (>3 m/s)  i Kiruna, Östersund, Umeå, Skåne, Blekinge och Kalmarsund.

 127. Torsten Wedin

  tty #118:
  Hmmmm, 2 000 000 vindkraftverk. Sveriges yta är knappt en halv million kvadratkilometer (Wikipedia). Det betyder att vi skulle behöva mera än fyra vindkraftverk per kvadratkilometer. Jag hoppas att jag räknat rätt trots Toscanavinet. OT: Visst är det underbart, årgång 2006?

 128. Björn

  tty [124]; Men magister Torstens uppgift var ju inte att ta hänsyn till tillgängligheten. Den gick bara ut på att ta reda på hur många snurror som det går på en reaktor. Så svaret ger full poäng!

 129. Torsten Wedin

  tty #126:
  Jo, jag har sett att högtrycket givit vika där uppe.

  Men som du så korrekt beskriver, man får inte räkna med alla vindsnurror hela tiden. Jag köper din analys i #118. Tack för den.
  /Totte

 130. Torsten Wedin

  Björn #128:
  Nej, det har du fattat fel så totalt. För att veta hur många vindsnurror man behöver för att ersätta ett kärnkraftverk måste man, säger måste man, ta hänsyn till praktiskt nyttjandegrad som beror på t.ex. vinden. Det är ju faktiskt så självklart att man inte skulle behöva poängtera det.

 131. tty

  Torsten Wedin #127

  Man måste nog räkna bort hus, vägar, gator, järnvägar, hamnar, djupa sjöar, dito kärr och myrar, bergsbranter och terräng som är alltför oländig för att bygga vägar, så det blir nog 5-6 verk per användbar kvadratkilometer.
  Sedan har det påpekats i USA att en vindkraftsutbyggnad i den skala som krävs för att vindkraften skall få någon betydelse nog skulle ha en avsevärd inverkan på klimatet eftersom vindförhållandena (framförallt höjdgradienten) skulle påverkas över en avsevärd del av landets yta med svårförutsägbara effekter.

 132. Björn

  Christopher E [125]; Menar du att verkningsgraden bara är 25%, eller har inkluderat tillgängligheten också i dina siffror?

 133. Ni ska multiplicera snurrorna med 20 ty de håller 25 år mot 100 för den billigaste av dagens reaktorkonstruktioner


  Såklart kör vi med 98% tillgänglighet, vart 33:dje år stoppas de 😉
   
  Toprunner läs beskrivningen om du inte redan gjort det.
  Kolla vilka smarta lösningar…
  Om du läser mer i andra länkar så finner du att den certifieras för 100års drifttid och kommer kosta runt 1$/w att tillverka, kanske de säljer för 1,7$/W? de vill ju tjäna max och än är inte de kinatillverkade AP-1000 på världsmarknaden.
  Jag gillar stort Indiskt säkerhetstänkande.
  Märk att exportversionen har lägre andel torium än deras inhemska ska drivas med.
  De har konstruerat den så exportversionen inte duger att producera vapenmaterial.
   
  Livet leker men Sverige har frivilligt ställt sig på baklinjen.

 134. Torsten Wedin

  tty #131:
  Bra kommentar! Däremot köper jag inte Björns lite stolliga inlägg (#128).

 135. Äh min kommentar till Toprunner och vindkraftsberäknar kom inte in…
  Kontentan var:
  Multiplicera inte med 4 utan 20.
  Toprunner kolla här om du inte redan gjort det.

 136. Torsten Wedin

  tty #131:
  5-6 vindsnurror per användbar kvadratkilometer. Visst är det snurrigt? Och vilken fågeldöd vi skulle uppleva! Kanske t.om. bidöd. För mig är örnutrotningen av emotionell karaktär, men bidöd, då dör vi allihopa.

 137. Björn #128
  Räkna med 4ggr livlängd och 98% tillgänglighet de jag länkar till ovan.  då blir det 20ggr så stor medeleffekt på vindkraftverken för att antalet ska bli relevant.
  Så 300MWe till dels torium drivna indiska exportversionen, med 100 års livsläng ger 6000MW vindkraft i fyra omgångar, inkl lagringskapacitet och med kompensation av den färskvattenproduktion de Indiska reaktorerna gör med spillvärmen.

 138. Björn

  Torsten Wedin [128]; Skärpning! Förutsättningarna var inte att ta hänsyn till verkningsgraden på reaktorn eller vindsnurran. Om man bara tar hänsyn till märkeffekten så var ju mitt svar rätt. Men börjar man räkna in en reaktors konstanta energileverans med vindsnurrans stillestånd och andra faktorer, då blir det frågan om helt andra nuffror. Rätt skall vara rätt, eller hur?

 139. Rättelse: maxeffekt…. med medel effekt (som såklart alla vindmøller bör räknas i… blir 1,5MW  300KW oder?.
  Energisystem ska till skillnad mot ex. bilmotorer beräknas efter vad de ger i årsmedeleffekt och därefter inkluderas energilagringssystem och infrastruktur.

 140. Torsten Wedin

  Gunnar Littmarck #136:
  Om Björn ska förstå måste du skriva VÄLDIGT TYDLIGT och pedagogiskt.

  Jag förstod det du skrev men Björn? Jag vet inte. Jag förstår mig inte på honom. Du kanske kan hjälpa mej med det Björn.

 141. Torsten Wedin

  Björn #137:
  Jag anser det fortfarande vara underförstått i frågan. Att du inte förstod det som tty förstod är en helt annan sak. Det tänker jag inte debattera här.

 142. Torsten Wedin

  Tillägg Björn #137:
  Om du inte tvingar mig. Men för din skull, gör inte det!

 143. Tackar för en trevlig kväll, jag tänker inte se vad den tråd vi leker i handlar om… he he he
  Godnatt.

 144. Iven

  Björn # 132:

  Under de senaste 30 dygn var av installerad effekt för Vattenfalls vindkraftverk 814 MW  det verkliga utfallet i aktuell effekt 142 MW
  = 17 %.
      (Idag står 44 möllor helt still). 

 145. Torsten Wedin

  God natt Gunnar!
  Om det blir en fortsättning i denna tråd blir den nog inintellektuell. Jag känner det på mig. Men tack Gunnar för all info, även tack till tty. Jag hoppas jag inte glömt någon.
  /Totte

 146. tty:
    OK. Det innebär att Peter Spencers mark mycket väl kan vara hans ägandes, och inte arrenderad. (I artiklar om hans fall har talats om brott mot hans äganderätt, o dyl formuleringar.) Men rent principiellt innebär det ingen skillnad. Att konfiskera hans rätt att bruka marken är lika fel, oavsett om han äger eller arrenderar den.
    Australiska regeringen tyckte nog den var ”klimatsmart” när man kom på att förbjuda land clearing för att tillräckna sig CO2-sänkor alldeles gratis. På det sparar man många tiotals miljarder – på farmarnas bekostnad! Det är helt enkelt fel.  Tar man någon från något (och rätten att bruka mark är något) bör man ersätta det. Man döljer de enorma kostnaderna för ”klimatpolitik” och skickar räkningen till farmarna.
    Och gammelmedia mörkar. *
    Ett ”hide the decline” ånyo.

  –Ahrvid

  * Jag tror inte mörkande av info funkar i långa loppet, i något sammanhang. Nixon fixade inte det heller. Och det är ännu svårare idag med ännu intensivare infoflöde.

 147. Lena Krantz

  Ramlar in mitt i tråden utan någon särskild mening. Har tänt några värmeljus här nu och det är ju inget problem med det (om man inte vill läsa) om strömmen går. Men vad gör jag om värmen slutar komma i mina rör?

 148. Torsten Wedin

  Jo, jag glömde Iven, kanske många andra också, ThomasJ ja,  och Labbibia, men om jag glömt andra, förlåt!
  /Totte

 149. Lena Krantz

  Om man bor i ett hus och har tillgång till kamin eller öppen spis så ordnar det ju sig men bor man som jag i stan så är det att förlita sig på fjärrvärmen.

 150. Torsten Wedin

  Till slut Björn #137:
  ”Torsten Wedin [128]; Skärpning! Förutsättningarna var inte att ta hänsyn till verkningsgraden på reaktorn eller vindsnurran. ”

  Det  är helt din förfelade uppfattning. Jag har i tidigare kommentarer visat hur fel din uppfattning är. Men alla kan inte fatta allt rätt alltid. Eller?

 151. Lena Krantz #146

  Sov gott. Här är jag nyss hemkommen efter en skön promenad under gnistrande stjärnhimmel. Cirka minus 30 och vacker skog att vandra genom ett hundratal meter hemifrån.  Tänker jag när jag är nästan hemma.
  Och nu är jag hemma.

  En ny skön och varm säng och en bok lockar. Att det blir lika kallt imorgon struntar jag i just nu.

 152. Lena Krantz

  Uffeb
  Nej, visst har du rätt. Varför ens fundera om framtida bedrövelser?

  Jag får väl skaffa en heatpal…

  😉

  På nåt sätt löser det sig ju hur som helst

  Sov gott själv du!

 153. Slabadang!

  Torsten!

  Kul ide med vindsnurror i riksdagen.Varför inte koppla en klimattaliban direkt till ugnen?? Varmluften lär räcka till att baka maränger……eller en schysst luftsufflè?
  Jag pratade med en kompis i London som berättade att om man googlar på Metoffice + fult engelskt ord som börjar på F + ord som börjar på O så fär man 375.000 träffar”!!! Klimattalibanerna har det lite tufft i England just nu och kritiken är inte så där värst engelskt artig längre.

 154. Torsten Wedin

  God natt!
  Nu ska jag sova!
  God natt Lena!
  /Totte

 155. Kjell-A  Joensson
  Givetvis foeraendras klimatet liksom temperaturerna inom langa cykler.  Men den koeldvag som nu drar oever Europa talar nog  likvael foer att AGW-teorierna  om att vi skulle ha passerat en ”tippingpoint” varefter temperaturen pa jorden skulle rusa mot ett oeverhettat inferno, kan laeggas pa hyllan foe ett bra tag .
  Haer i Puncak /Cipanas-omradet  nordost  om Jakarta  menar ortsbefolkningen, att de inte kan minnas att det nagonsin har varit sa kallt haer tidigare.
  Haelsningar fran Indonesien!
  Kjell-A  Joensson

 156. Kjell-A  Joensson
  STEARINLJUS  !!
  I mitt hus i Stockholms skaergard  finns  manga maessingsljusstakar, bade Gusum,   Skultuna,  etc etc , och  ett otal vaemeljushallare.  De vaemer gott .
  Naer vi aer tillbak i Sverige skall vi taenda dem alla.
  Men det gaeller att utanfoer denna krets tala tyst om saken.
  Risken finns att Maria Wetterstrand och Mattias Carlgren driver igenom en sarskilld CO2-skatt foer stearinljus.
  Kjell-A  Joensson

 157. Olaus

  Nu exporterar även lilla Bornholm elström till Sverige (förutom Själland, Jylland, Tyskland, Polen, Finland och Norge).

  I Västerbottenskuriren skrivs i dag, att Vestas vindkraftverk automatiskt stoppas vid temperaturen -30 grader. Materialet i bl a vingarna blir för sprött i sträng kyla.

  Allvarligare än vindkraftens begränsningar är dock, att vattenkraften vintertid kämpar med brister i vattentillströmning. Stornorrfors kraftstation i Umeälven, som är vår största elproducerande vattenkraftverk, går nu med endast två turbiner av fyra installerade. Detta förhållande kommer att vara oförändrat tills vårfloden kommer i juni.
  Vintertid är tillströmningen av vatten reducerad, uppger VK.

 158. Inge

  Vindläget för ett vindkraftverk är mycket betydelsefullt och de som bygger vill bara lägga dem vid kusterna. Vill man lägga dem inne i landet måste man göra tornen högre, om det nu hjälper, och då syns de ännu mer.
  Som framgått i några inlägg ovan så stannar vindkraftverk när det är kallare än -30 grader och att vattenkraften går med reducerad effekt vid sträng kyla pga dålig vattentillgång. De enda som fortsätter att snurra är kärnkraftverken så det verkar ändå vara bästa alternativet. Som Gunnar förklarat har en Bridreaktor 100 gånger högre verkningsgrad än den gamla modellen som vi har idag, samt att det använda kärnbränslet bara behöver, 650 år(?) för att nå bakgrundsstrålning. Det låter ju förnämligt! Kan man då använda gammalt utbränt kärnbränsle från vår nuvarande mellanlagring vore det toppen. Men säg det till en miljöpartist!

 159. HenrikM

  En spricka i fasaden?
  Jag höll på att sätta morgongröten i luftstrupen när jag läste följande citat från en vanlig artikel i DN:s nätupplaga: ”Sannolikt avgörs också under tiotalet den kontroversiella frågan om huruvida klimathotet är så stort som det framställs. Ligger FN:s klimatpanel rätt i sina prognoser lär vi få se nya globala temperaturrekord. Annars väntar en intressant debatt”
  Vad är det om har hänt? Var har konsesus tagit vägen? Det är det första klimatskeptiska jag har läst i DN-artikel som inte varit en opinion-artikel.

  Sen kommer givetvis någon som säger i och för sig att klimatet inte är på väg att gå åt fanders utan vi går mot en ”allmän ekologisk kris”. Först global warming, sen climate change och när det inte fungerar så är det allmän ekologisk kris. Världen måste gör upp med den grön-bruna smörjan…
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/varldens-utmaningar-under-tiotalet-klimatet-och-miljon-1.1024003

 160. FcH

  Vestas vindkraftverk stängs av vid temperaturer under -30. Orsaken är hållfasthetsproblem.  Så blir det kallare än -30, ingen vindkraft!

 161. Sören

  Hur som helst inget solfläcksminimum då kring klimatövergången 1937-42, tvärtom – kollade just. Men hav snarare än sol ligger bakom PDO.

 162. Alvin Stoltz

  Solkraft!?
  Häromdagen var solkraft i Sahara åter på tapeten. Oavsett vilken teknik man skulle använda, så funderar jag på ev. överföring upp till Europa. Det verkar långt.
  Om inte de Afrikanska länderna vill köpa all energi förstås vilket de skulle kunna göra om vi öser på med mera biståndspengar. Man behöver mycket air cond. där nere!