Maggie övertar stafettpinnen på Newsmill

Skärmavbild 2010-01-07 kl. 15.41.08

Det verkar som om, trots kylan, en varm vind av skepticism sveper fram över media efter Köpenhamnsmötet.  Wibjörn Karlén i dagens Expressen och just nu publiceras Maggies egen artikel på Newsmill under rubriken ”Vargavintern”.

”Köldknäppar kommer och går men klimatet består”

Dags att gå in och milla och kommentera? Jajamän

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Håkan S

  Som så ofta har sagts: ”Definitionen på mannaminne ärt tidsrymden mellan två snöstormar på Österlen”.
  Det förtjänas att upprepas  – ofta.

 2. Du é snabb du, Jonny. Jag hann inte lägga ut MIN EGEN artikel. 😉

 3. La in en kommentar till din artikel som tydligen inte passade eftersom den försvann:
   Väl skrivet Maggie, som vanligt. Du är klok som en pudel och då avser jag inte en sådan som Reinfeldt, Carlgren m. fl. snarast borde ägna sig åt!

 4. Jonny Fagerström

  Ja, jag är snabb som en vinthund med bloggen nu. har lärt mig tekniken. Kul var det också. Hejda mig vid behov

 5. Lennart

  Håkan S

  En anna definition på mannaminne är ”tiden mellan två utgåvor av Expressen”

 6. Slabadang!

  Minnet var kort redan 1922!
  Klimatalarmister under Charlstone dansen peak.Underbar läsning.

  http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2008/03/changing-artic_monthly_wx_review.png

 7. tty

  Slabadang! #6

  Alarmismen var mera motiverad på 1920-talet eftersom temperaturerna i Arktis steg betydligt snabbare och mera än under det sena 1900-talet.

  Men sedan kom plötsligt krigsvintrarna 1939-42, och ca 25 års kyla…

 8. Hin Håle

  Liten parantes (jag är en mästare på paranteser) så skickar jag med vad som ska va en bild på Storbrittaniens snötäcke. http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/gallery/?2010007-0107/GreatBritain.A2010007.1150.1km.jpg

 9. Håkan Bergman

  Per Kågeson, om ni minns, den gamle kärnkraftstalibanen, har idag en debattartikel i DN där han ifrågasätter byggandet av banor för höghastighetståg. Intressant, han kan mycket väl ha rätt, jag ställer mig tvivlande också, vi talar om investeringar på minst 125 miljarder, vore kanske bättre att försöka bättra på underhållet av dom spår vi har idag,  vem vet hur transportbehoven ser ut om 20-30 år? Men så klart, det är bra mycket roligare att klippa blågula band, gärna med assistans av nån kunglighet, än att lägga pengarna på tråkigheter som träd- och/eller snö-röjning. Kolla gärna in Banverkets trafikinfo finns här för Stockholm:
  Trafikinformation för Stockholm C
  Men visst hade det väl varit bra mycket bättre om Per Kågeson hade skrivit en artikel om hur totalt fel han hade i kärnkraftsfrågan för 30 år sen?

 10. Nu börjar det bli riktigt gulligt. Aftonbladets halmstrå
  i alarmsammanhang är en s.k. vit dvärg:
  ”Vit dvärg” hotar jorden | Nyheter | Aftonbladet
  Och i senaste nyhetssändning framgick att tv4 ämnar koka vidare på den spiken. 

 11. Lars Bern

  Nu börjar avbrotten i energiförsörjning till följd av att politikerna ägnar sig åt global warming isf att se till att samhället har en fungerande energiförsörjning. Jag sitter och skriver det här till ljuset från ett stearinljus. I UK får industrier slå igen. Snart blir folk förbannade Reinfeldt och Brown!

 12. Och en liten påminnelse  om tidvarv som har försvunnit:YouTube – Vädret i TV 1950-90-tal

 13. Micke Johnsson

  Är ganska ny här men den här sidan tycker jag är relevant…

  http://climatescience.blogspot.com/2009/05/10-questions-to-ask-al-gore-if-you-get.html

 14. Håkan Bergman

  Rosenhane # 10
  Vita dvärgar skrämmer mig inte så mycket, värre faktiskt med  alla dessa ”intelektuella dvärgar” som man hört så mycket om, verkar farliga. 10 miljoner år, få se nu, jag har lite att uträtta nästa vecka, kan kanske engagera mig i problemet sen, behövs det månne folk till en utredning kriskommitè eller så, jag kan möjligen ställa upp.

 15. Kåmpjuttern og modemet slår av sig själv flera gånger om dygnet nu. Mistenker at spänningsfall är orsaken. Komm ihåg att denna köldknäppen inte på nåt sätt är extrem i Norden. Men her i Norge står togen. Skäms.

 16. Elling # 15
  Enligt nyheterna  i kväll så går kraftproduktionen i Sverige nu på absolut max. Även reservkraft (vad som nu menas med det?) används. Det kanske blir ett handfast exempel på att staten inte ska lägga ”kraftäggen” i fel korg.  

  Dags att dra igång vindsnurrorna kanske? 😉

 17. Lars Bern, det finns fler att bli förbannad på   ur ett svenskt perspektiv om vi bortser från storheter på den internationella arenan som Gore och Pachauri: 
  Carlgren, Wetterstrand, Eriksson, Ohly, Sahlin, Svt, tv4, DN, Aftonbladet, Expressen, Svd, Wijkman med kompisar,
  WWF, Greenpeace, Natutskyddsföreningen,
  Vargförbundet ”hellre 278 vargar i  skogen än 249,” minkutsäpparnas sambandscentral, Antiköttföreningen Helv(tes)eganerna under parollen i julas: Spola din skinka, utan å blinka, 
  En gris blir ingen glad spis ”  osv osv osv.
  Mer svensk galenskap att läsa om:
  Tanja Bergkvists Blog
   

 18. HåkanB#14
   
  Skulle gissa att kamraten Patrik Lindenfors hade ha sagt: 
  ”Håru ingen framförhållning?”

 19. ThomasJ

  Reservkraft = t.ex. verken i Karlshamn (olja), turbinerna i Väröbacka (gasoil – svindyrt). I Stenungsund ville man dra igång 3x stora, oljedrivna verk med modernaste reningsteknik = zero emission – bränslet avsågs komma från Scanraff [sista ’steget’ – residual – i processen], ca. 380Kton/år. Projektet stoppades av ca. 75 väldans högröstade personer och nu kör man residual:en till bl.a. Italien, där den förbränns UTAN nämnvärd rening. Snacka om att balansera på ’urinens’ brant… hela samhället. Ca. 30% av boendytan i landet är eluppvärmd… På måndag drar [’tunga] industrin igång igen…
  Tack förra regeringen m.h.a. MP för skapandet av denna risksituation. Grr…  🙁

  Mvh/TJ

 20. Jag hoppas det blir en tillräckligt långvarig köldknäpp så straffskatt och etableringsregler tas bort för ny kärnkraft.
  Men de som köpte för några år sedan fick dyrare än de som köper nu och de som köper om några år år än bättre och billigare reaktorer.
   
  Som med kompjuttrar..
  but if you wait to long you be dead.
  Det duger nu då det är avsevärt billigare än alla andra nybyggda energisystem.
   
  Vad tror ni om de små ryska snabba bridreaktorerna?
  Kylda med en blandning av vismut och bly, gen4 går att köra på U238… ger 550års lagring av restprodukter och 100ggr större energiuttag en dagens Svenska.
  En massa smårektorer kanske är bättre är några stora?
  Snart flyter de ut från St:Petersburg
  De första var dyra vad jag kunde se… men industriell massproduktion kommer göra skillnad.
  10.000 till världens handelsflotta och 500.000 stationära…
   
  Nej de blir inte ensamna på banan.
  Nu ska politikerna kratta managen och sopa bort mp, och V en gång för alla.

 21. Rosenhane # 10: Vill inte vara nån surpuppa eller nåt men det tipsade jag om redan igår morse. Se tråden till inlägget Klokskap á la HD så hittar du min länk där. Men visst är det gulligt.

 22. Ännu ett exempel på att datormodeller inte kan förklara allt:
   
  http://science.nasa.gov/headlines/y2010/07jan_nustar.htm
   
  Om jag förstått artikeln rätt så kan inte datorprogrammet framtaget för att förklara hur en supernova uppkommer förklara hur den blir till för enligt programmet skulle gravitationen vinna hela tiden och stjärnan snarare kollapsa under sin egen massa än explodera som man kunnat se på himlen så vi har observerat den.

 23. S. Andersson

  Carl #22: Men om det här händer så får man väl i alla fall anse att Global Warming är ett faktum.

 24. Gunnar 20
  De där ”små” reaktorerna tycker jag låter mycket intressant. Var kan man läsa mer?
  >En massa smårektorer kanske är bättre är några stora?
  Jo det tycker jag nog. Framför allt att ersätta den otroligt skitiga olja som ”alla” fartyg kör på. Och för Elproduktion förståss

 25. Christopher E

  Carl (och Rosenhane);

  Aftonbladet missar lite tidsperspektivet i artikeln. Den vita dvärgen ligger 3260 ljusår bort enligt artikeln. Det senaste kända novautbrottet ägde då inte rum för 44 år sedan (1967), utan för 3304 år sedan…

  Kanske har redan dvärgen blivit supernova sedan dess… men ”nyheten” har inte nått oss ännu… förhöjer inte den spekulationen undergångsstämningen ytterligare? Man kanske skulle blivit journalist istället?

 26. tty

  Rosenhane #10

  En supernovaexplosion ”nära” Jorden skulle otvivelaktigt vara högst ohälsosam, men ingalunda ”koka” jorden eller ens värma upp den nämnvärt. Det farliga är den intensiva gammastrålningen (och andra laddade partiklar, om det är mycket  ”nära”, säg inom något hundratal ljusår).
  Vad jag inte fattar är varför journalister/politiker inte satsar på mera frekventa stora katastrofer t ex riktigt stora vulkanutbrott och stora asteroid/kometnedslag, saker som vi vet inträffar flera gånger per miljon år, och som snabbt skulle ta kål på större delen av mänskligheten.
  Vad har du mot vargar förresten?

  Carl #22

  Vid datormodellering av komplexa processer måste man nästan alltid göra förenklande antaganden för att beräkningsarbetet skall bli hanterligt även med moderna datorer (jag har praktisk erfarenhet inom området).
  Problemet är att om man inte har en grundlig förståelse av den process man modellerar så är det svårt att veta om de förenklingar man gör är hållbara, eller om de kommer att förrycka slutresultatet. Vi har begränsdad kunskap om processerna inne i en kollapsande stjärna. Läggg märke till att artikeln du länkade till gäller ett projekt för att öka den empiriska kunskapen supernovautbrott. Det är sådant som behövs även inom klimatologin, inte större datorer (vi kommer aldrig att få en dator som kan simulera klimatet med med millimeterupplösning, vilket egentligen behövs för att lösa Navier-Stokes ekvationer någorlunda exakt).

 27. En bra artikel
  http://www.renewamerica.com/columns/roberts/100107
  Tex:
  the U.S. Senate, President Obama’s signature ”cap-and-trade” bill was shunted to the back burner. Six Georgia Congressmen charged the EPA’s emission regulations were based on ”questionable and potentially fraudulent data.” In France the Constitutional Council KOed an impending national carbon tax as unconstitutional.

 28. tty

  Gunnar Littmarck #20

  Ryssarna hade ju våldsamma problem med de metallkylda reaktorerna i Alpha-klassens ubåtar. Bl. a. gick de ju inte att återstarta utan en yttre värmekälla som kunde leverera stora mängdet överhettad ånga och reaktorerna var dessutom inte omladdningsbara. Vet du hur man löst de problemen?

 29. Här är en till:
  http://www.firstthings.com/blogs/secondhandsmoke/2010/01/07/global-warming-hysteria-declining-poll-numbers-from-a-rational-public/

 30. Peter Stilbs

  Gunnar & tty – här på avdelningen har vi en del gammalt energirelaterat material – bla en bok från 50-talet med stadsplanering i Malmö med något 20-tal kärnkraftverk utspridda i staden för värmeproduktion, om jag minns rätt på siffrorna. Fascinerande.

  Kanske kunde behövas i dag ? Varför inte återstarta Barsebäck 1, förresten ? 😉

  Hoppas Birgitta Dahl fryser i stugan förresten. Bara idén med en tankeförbudslag är ju helt bisarr – konstigt att inte några tyngre personer vågade knysta mot denna politiska korrekthet in absurdum.

  Och Sverige har tappat sin ledande position inom kärnkraftteknologi på kuppen.

 31. tty#26
  ”Vad har du mot vargar förresten?”
  Svar:
  Jag har inget alls emot varg och tycker att de är ganska trevliga djur. Däremot den vargdebatt som blossade upp härom veckan fick proportioner som inte kändes rimliga.
  Dessutom tror jag(och nu sticker jag ut hakan) att väldigt många vargtillskyndare i denna bagatellartade fråga är av samma skrot och korn som en hel del agw-anhängare, dvs aktivister på vänsterkanten som söker något att bråka om.

 32. Nytt axiom. Om det är en film är det propaganda.
  http://news.wooeb.com/NewsStory.aspx?id=155091&ret=AccountSummary.aspx

 33. Pingback

  […] Jag är själv en stor vän av kritiskt tänkande, men inom rimliga gränser. Man ska aldrig säga aldrig heter det ju, men jag dristar mig ändå till att påstå att Elvis Presley inte lever, att jorden inte är platt och att den gigantiska klimatkrisen är ett faktum, inte en åsikt. […]

 34. Adolf Goreing

  I kylan en nyhet som värmer: ett motpol till kidnappade Wikipedia har lanserats i en beta-version. Den ska till en början enbart hantera klimatdebatten – dvs. den vetenskapliga sidan.

  http://www.neutralpedia.com

 35. L

  Håden, tillägg; …och den sista idioten är inte född. God fortsättning!

 36. Iven

  När man läser Göran Hådéns funderingar kring något han kallar klimatkrisen, kommer man osökt att påminna sig om Jean-Jaques Rousseau´s träffande aforism: Felet med världen är att de dumma är så säkra på sin sak och de kloka fulla av tvivel. 🙂

 37. Labbibia

  Håååååååld(your horses)en…..

  Det är inlägg som ditt # 33 som gör mig  övertygad om att de flesta av alla ”klimathysteriker” inte har en aning om vad de pratar om. Jag tackar för att du på ett så tydligt sätt visar att du står helt utan seriösa argument. Tack!  

 38. Labbibia #37
  🙂

 39. #33 har rätt vad gäller den gigantiska klimatkrisen.
  Den ligger i avsaknad av ett enda mätdatahot, ( betänk att 10C som rådde före denna istid gav avsevärt bättre globala livsbetingelser) helt på den mentala nivån i vissa västerländska länder.
  Hur ska de kunna slingra sig ur detta?
   
  Får vi se uppgivna klimatforskare med kompensation av avsaknade fysikkunskaper, genom engagemang, begå självmord, eller bara hamna uppgivet håglösa spelandes läpp på låste institutioner?
  CO2-hotet avfärdades första gången med eftertryck av Niels Bohr, sen dess har många fysiker styrkt det.
  AGW och AGC finns, men hotet är fullständigt avvisat, inte minst genom Lindzen 26okt 09.
   
  Så jag vidhåller #33 har rätt, men kanske inte som menades?
   
  Eller?

 40. Gunnar L # 33
  Glad att se dig tillbaka i gammal god form här hos Maggie! 🙂
  Vi tolkar tydligen # 33 olika?

 41. Ursäkta…..Gunnar L # 39, naturligtvis!

 42. Labbibia
  Vi får se om Hådén preciserar.
  Annars gäller min tolkning, vilket jag tror menades. 😉

 43. Gunnar L # 42
  Jag har en känsla av att Solen går upp i Väster innan Hr Håååååålden behagar precisera.
  Så, ok, din tolkning får väl duga då. 😉

 44. Iven

  Gunnar L. och Labbibia # 42 och 43:

  Om Ni läser Göran Hådéns inlägg på Hållplats Hådén så klarna kanske bilden och den rätta tolkningen blir något lättare…