SVT vilseleder grovt om den minskade vintersäsongen

SVT påstår att många skidorter kommer att få en kraftigt minskad vintersäsong om ”den globala uppvärmningen fortsätter”:

Siffror visar: En månad kortare vintersäsong om 70 år

Till sin hjälp, i detta snyftreportage, har man naturligtvis utnyttjat några skidstjärnor som får beklaga sig över utvecklingen. Förmodligen har dessa skidstjärnor inte fått korrekt information om varför vintersäsongen har minskat utan de, som många andra, litar på de så kallade experterna.

Jag har inget data över själva snötäcket, men om man till exempel tittar på antalet dagar där medeltemperaturen har varit under noll grader under vinterhalvåret får vi följande bild för Uppsala:
uppsala below zero
Enligt ovanstående bild kan vi se att antalet dagar där medel-temperaturen har varit under noll har minskat kraftigt. Eftersom SVT pratar om 70-års-perioder kan man göra en uppskattning av vad de senaste 70 åren har inneburit. Den streckade linjen i figuren ovan visar trenden för de senaste 70 åren och det ser ut som att antalet dagar med minusgrader har minskat med c:a 30. Så om vi har lika mycket global uppvärmning som vi har haft så borde vi alltså få ytterligare 30 dagars minskad vintersäsong? Problemet här är bara att det inte är den globala uppvärmningen som är orsaken, utan att vi har har haft mer lågtryck i närheten av Island:

nao uppsala below zero

NAO-index är ett mått på hur mycket lågtryck det ligger kring Island. Man mäter helt enkelt tryckskillnaden mellan Island och Portugal. Ju mer lågtryck runt Island, ju mer varm Atlant-luft kommer att blåsa in över Sverige. Detta har naturligtvis inget med den globala uppvärmningen att göra utan handlar om naturliga variationer. Läs mer om NAO-index i ett tidigare inlägg.

Om man plottar antalet dagar med minusgrader som funktion av NAO-index får man följande figur:

nao uppsala scatter below zero

Det finns alltså ett mycket starkt samband mellan NAO-index och antalet dagar med minusgrader. Man kan därför säga att den minskning av vintersäsongen vi har sett till största delen beror på naturliga variationer, och inte på utsläpp av växthusgaser. Om 70 år skulle vi därför lika gärna kunna ha en mycket längre snösäsong eller en mycket kortare. Utsläppen av växthusgaser förefaller ha haft en obetydlig påverkan på vintersäsongen hittills, så varför skulle den ha det i framtiden? Eftersom SVT, med hjälp av SMHI, helt förbiser det uppenbara faktum att vintersäsongen varierar av andra orsaker än utsläpp av växthusgaser, anser jag att de grovt vilseleder tittarna.

Data har hämtats från:
Hurrel North Atlantic Oscillation Index
Uppsalas långa temperaturserie, justerad för urbaniseringseffekter

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Magma

    För att spinna lite ytterligare på mediernas nyhetsrapportering så var ytterligare en envis fråga var i dag uppe uppe på TV4 morgonnyheter, att Stora Barriärrevet (åter?) är blekare och kraftigt hotat av klimatförändring.
    Jag tror mig för bara några månader sedan ha läst att det repat sig eller i vart fall var betydligt mindre påverkat än vad som påstås.
    Någon som har bättre koll?

  2. Karl Eider

    #1

    Det är väl som vanligt: ”Follow the money”. Man vill skramla ihop så mycket pengar man kan. Att då skrämmas med att korallerna mår dåligt kan var en bra strategi. Men samtidigt så inser man att om man hamnar på ” World Heritage In Danger List”, så kan det innebära att turismen måste begränsas. En turism som också drar in mycket pengar.
    Verkar vara flera krafter som drar åt olika håll.

    https://www.abc.net.au/news/2022-01-27/federal-government-commits-one-billion-for-great-barrier-reef/100786412

    https://www.abc.net.au/news/2021-07-23/great-barrier-reef-avoids-in-danger-unesco-tag/100319652

    https://www.bbc.com/news/world-australia-32894863

    https://whc.unesco.org/en/danger/

  3. JonasW

    Tack för en bra artikel.

    Det verkar som MSM inte fattar att det finns naturliga variationer. De tolkar allt som ”bevis”.

    Jag har fått intrycket att vintrarna i Nordamerika har varit ovanligt kalla de sista åren. Vet inte om det stämmer?

    Egentligen är det väl ganska självklart att man måste titta på hela klotet om man ska prata om klimatförändringar. Om det är varmare i Nordeuropa och kallare i Nordamerika så är det en ändring av fördelningen – t.ex. p.g.a. NAO som beskrivs i artikeln – och inte en förändring av klimatet.

  4. Magnus Cederlof

    Det kan vara värt att notera att jag hade en e-mail-konversation med just denne Erik Kjellström, professor i klimatologi, för ungefär ett år sen. Då var han iallafall medveten om att det var NAO som styrde vinter-temperaturen. Men den kunskapen verkar ha gått förlorad.

  5. Sigge

    Där jag bor så är vintersäsongen märkbart kortare nu än den var under åren 1955-1999. De senaste fyra åren så har snön varit borta när mina barnbarn har haft sportlov. (de har bara haft fyra sportlov än så länge)

    Jag tycker inte SVT vilseleder, det är snarare Magnus Cederlöv som gör det.

    Hur mycket bortförklaringar som Magnus Cederlöv än hittar på så kommer man inte ifrån att vi har en global uppvärmning och det finns ingenting som tyder på att den avtar.

  6. Magnus Cederlof

    Sigge #5:
    Har du ens läst det här inlägget? Under 1955-1999 så var väderläget annorlunda. NAO var mycket mer i sitt negativa läge vilket gör att vi fick kallare vinterväder.
    Du menar att det pågår en global uppvärmning, men den märks inte i temperaturen? Jag tycker inte att din logik håller ihop.

  7. JonasW

    #5 Sigge

    Det är väl ingen som förnekar att de senaste årens vintrar varit rätt milda.

    Problemet kommer väl när man påstår att den globala uppvärmningen är orsaken.
    Som Magnus C skriver så är det mycket troligt att det beror på den naturliga variationen av vindströmmarna över atlanten.

    Jag tycker absolut att man vilseleder om man ger fel förklaring.

    Det finns en naturlig variation, och det blir en mycket konstig diskussion om alla naturliga variationer ska ses som bevis för global uppvärmning.

    Läs gärna denna länk om de varma vintrarna på 30-talet.
    https://www.svd.se/under-strecket-1938-den-aktuella-klimatforbattringen

    Var de också bevis för global uppvärmning?

  8. Lennart Svanberg

    #5 Sigge, du är för rolig ju 😁. Och igår var det ju faktiskt kallt här i Stockholm och det brukar det inte vara så här års så nu kommer istiden..

    Du är ju alltid på oppositionens sida här i bloggen men kan du inte försöka vara lite mer sofistikerad i dina angrepp så att det åtminstone finns ett korn av vetenskapligt angreppssätt i din argumentationsteknik?

  9. Oroad

    Det är intressant att även om det skulle vara sant så spelar det ingen roll. Inget som görs vare sig i Sverige eller världen kring koldioxidbekämpning har den allra minsta lilla betydelse. Anpassning och innovation är nyckeln för överlevnad. Kanske man kan odla vin på sydsluttnigarna i Åre och apelsiner i mälardalen om 70 år. Jag föredrar det framför inlandsis och permafrost.

  10. Simon

    Om det nu är synd om skidåkarna så är det ju desto trevligare för såväl friidrottarna som fotbollsspelarna.

  11. Mats Kälvemark

    #5 Sigge
    Jag tror inte att någon klimatrealist förnekar att vi har en pågående global uppvärmning. Sedan ca 1980 går den i en långsam takt med ca 0,15 gr/decennium., men den dris inte i första hand av utsläppen av fossil CO2. Samma takt som vi hade under perioden 1910-1940. Du kan läsa mer om den perioden i den utmärkta länken ovan som #7 JonasW ger oss. Då pratade professor Hans W:son Ahlmann om den pågående ”klimatförbättringen”. Nivåerna för utsläpp av fossil CO2 var då så låga så de kan man nog bortse ifrån. Sedan blev det kallare, trots att CO2 fortsatte att stiga och klimathotsnarrativet var då att vi snabbt gick mot en katastrof i form av en ny istid. Men sedan vände det på nytt! Det vi realister hävdar är att i den pågående värmningen så finns det garanterat med en påverkan av naturliga faktorer på samma sätt som under perioden 1910-1940. Dessutom har temperaturökningen avstannat, kanske temporärt, under perioden 2015 fram till nu mätt med 4 oberoende serier med mätning med satellit.
    Du kan få mer info av bilderna 10 och 11 i nedanstående länk.

    https://klimatupplysningen.se/wp-content/uploads/2021/12/Klimat-211213.pdf

  12. Lasse

    Tack Magnus.
    NAO styr vädret på vintern och solen på vår, sommar och höst. 😉
    Väder har betydelse för klimatet!
    Men lite annat också?
    https://www.researchgate.net/figure/The-North-Atlantic-Oscillation-NAO-index-obtained-from-gov-wd52dg-data-indices_fig3_231844531

    Kittlande samband eller bara slump?

  13. Ann Löfving-Henriksson

    Men Magnus, Du har missuppfattat det där med klimatförändring. Glöm det där tramset med temperaturen.
    Enligt UNFCCC, klimatkonventionen, som sedan 1992 råder över alla länder som skrivit under på den, är det hur mycket antropogena växthusgaser det finns i atmosfären som räknas när det gäller klimatförändringarna. 🤭🤫
    Lår oss skippa UNFCCC, IPCCs SPM och både klimatminnet om forna tider och de naturliga svängningarna med vinter och allt återuppstår. 😇

  14. PeterF

    Så här sammanfattar SMHI själv det hela på sin hemsida

    ”Det finns observationer som sträcker sig tillbaka till 1800-talet där man kan studera de naturliga variationerna. Idag finns inget känt samband mellan NAO och den globala uppvärmningen.”

  15. Ivar Andersson

    I bilden för Uppsala skulle jag vilja att Sigge förklarar ökningen av kalldagar från 1940 till 1970. Minskade koldioxiden under denna period så att det blev kallare? Sigge när du är igång så förklara också varför ökade temperaturen före 1940?

  16. Magnus Cederlof

    Ann Löfving-Henriksson:
    Det du skriver förklarar så väldigt mycket här i världen. Nu kan jag sluta ligga sömnlös och fundera på varför temperaturen inte stiger 🙂

  17. Lasse

    Lite bilder på NAO
    Scrolla genom bilderna så ser ni hur viktigt NAO tycks vara för vintersport eller skördar i Kina!
    Sök på ”nao index data” bilder.

    NAO kanske styrde äldre mannen NOA också-den påverkar i alla fall nederbörd. För den som vill klättra vidare i detta:
    https://www.olympus-climbing.gr/index.php?page=news&id=98

  18. #5 Sigge Senaste två veckorna har det varit fint och människovänligt väder i Luleå. Bara några minusgrader och emellanåt sol. Har upplevt vintrar när det i januari och februari varit mellan minus 15 och minus 35 . Om den sk globala uppvärmningen innebär att man slipper iskalla vintrar så välkomnar jag den globala uppvärmningen. Hellre varmhjärtad än kallhjärtad. Snart ut på en cykeltur i ett fint januariväder. Minus 5 grader. Och förhoppningsvis lite sol. Ganska precis för 23 år sen hade vi minus 43 grader. Den dagen gick jag delvis med cykeln till jobbet, hade bara 600 meter dit.

  19. jax

    #18 Daniel Wiklund
    Det kan ju också tilläggas att vi har rätt lite snö här i Luleå. Detta beror dock inte på någon uppvärmning imho, utan att det har varit kallt och högtrycksbetonat väder under andra halvan av december och första halvan av januari, med bara kall pudersnö som nederbörd några dagar. Denna snö har snabbt smält ihop under de senaste dagarnas blidväder. Allt detta troligen kopplat till NAO-index.

    Kan tillägga att vi bodde i Uppsala 1980-1989 och upplevde några riktigt kalla och snörika vintrar, vilket också framgår av diagrammet. Som också framgår av diagrammet så dök antalet dagar med minusgrader kraftig i slutet av åttiotalet, vilket ledde till att vi bestämde oss för att flytta till den riktiga vintern som vi visste fanns i Luleå efter att ha vuxit upp här. Vintern 1988-1989 var bedrövlig i Uppsala. Bara regn och dimma. Tror det var elva soltimmar under perioden januari-februari eller mars. Ingen visste då att detta berodde på klimatförändringarna 😉

  20. Sven Hanssen

    Kallt när det blåser från nord och nordost. Mildare och slaskigt när det blåser från Atlanten då NAO pumpar på. Finska snökanonen med vindar från öst över finska viken..

    CO2 är inte intressant vad gäller detta utan vad som kan tänkas skapa dessa decennielånga mönster med svagare eller starkare NAO. Ändringar i havsströmmar? ”Självsvängningar” i jordens rotationsmönster. Gravitationsamverkan mellan planeter som Wibjörn Karlén var inne på ? etc.

  21. Benny

    Rent generellt kan man säga att kalla vintrar i Nordamerika ger milda vintrar hos oss och den tesen håller nog bra om man jämför hur det såg ut på 1930-talet där vintrarna var milda hos oss och kalla i Nordamerika. Detta beror på att de varma vindarna från Mexikanska Golfen får en för oss förmånlig bana som håller kylan från norr och öster borta. Golfströmmen gör inte så mycket nytta för oss utan blåsten för strömmens påverkan blir då mer lokal vid kusterna där den passerar!

  22. pa

    #1 https://wattsupwiththat.com/2019/08/16/surprise-great-barrier-reef-is-not-dying-from-global-warming/

  23. Roland Salomonsson

    Vad då ”utsläpp” av ”växthusgaser”???

    95% av växthuseffekter genereras ju av VATTENÅNGA/MOLN. detta har inget med ”utsläpp” att göra.

    Hur mycket CO2 läcker årligen från sprickzonerna i jordytan?

  24. johannes

    1932 och 1990 ställdes vasaloppet in pga snöbrist.

  25. johannes

    #11 Mats
    Jag får det till att alla fossila utsläpp totalt innan 1945 motsvarar utsläppet för året 1984.
    Före 1932 kan vi helt bortse från mänskliga utsläpp.

  26. johannes

    Heja Sigge.
    Till skillnad mot de klimatreligösa anser jag att det främjar med opposition, så länge dialogerna är relevanta.

  27. Joachim

    Fråga helt Off Topic:
    I två dagar har inte klimatupplysningen.se laddat via mitt Wi-Fi (internet från Bahnhof). På telefon med 4G från Hallon inga problem.
    Någon annan som märkt strul?

  28. tty

    Det finns ju faktiskt statistik på mängden snö tack vare vädersatelliterna. Det skedde en markant minskning av den snötäckta ytan på norra halvklotet i slutet i slutet av 1980-talet, men ingen tydlig trend sedan dess:

    https://climate.rutgers.edu/snowcover/images/rutgers-sce-anom-202110.png

    Tittar man på trenden månad för månad ser man att snön minskat under senvintern och våren, men ökat på hösten när man bläddrar igenom månaderna:

    https://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_anom.php?ui_set=1&ui_region=nhland&ui_month=1

  29. Robert Norling

    #Joacim 27
    Inga problem för mig. Telia.
    #Johannes
    Och 1933 slogs det Svenska rekordet för värme med +38 grader. En temperatur vi inte varit i närheten av – på mer en 70 år – trots ständigt stigande halter av CO2

  30. Lasse

    #28 tty
    Om snön minskat på senvåren så är det snösmältning med solens hjälp:
    https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.169001.1614098424!/image/g8lt_mam.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/g8lt_mam.png
    Jo maj ser väldigt tydligt ut: https://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_anom.php?ui_set=1&ui_region=nhland&ui_month=5
    Ändra den till Nov så ser man trenden.
    Gick en runda vid lunchtid. Snölagret som kom i natt smälte där solen kom åt. Det såg lustigt ut eftersom den stod så lågt. Man kunde även se en viss eftersläpning , dvs smältningen och skuggan var inte helt överensstämmande. ( om det går att förstå?)

  31. tty

    #21

    ”Golfströmmen gör inte så mycket nytta för oss utan blåsten för strömmens påverkan blir då mer lokal vid kusterna där den passerar!”

    Det fina med golfströmmen är att den INTE stryker utmed den europeiska kusten utan istället ”sjunker” och försvinner ned i djuphavet i Grönlandshavet och Norska havet. Den är varm när den passerar norrut längs östra nordamerika men kyls sedan av alltmer och p g a att vattnet är mycket salthaltigt efter stark avdunstning i Karibiska havet blir vattnet så tungt att det sjunker och bildar NADW (North Atlantic Deep Water). Däremot får vi nytta av den värme vattnet avgett och som förs in över Europa av vindarna.

    I Stilla Havet fungerar det annorlunda, den varma Kuroshioströmmen kyls av, men vattnet är mindre salt och det sjunker därför inte, utan den böjs av österut av Aleuterna och kommer söderut som den kalla Californiaströmmen. Det vimlar av fina sandstränder längs amerikanska västkusten, men ingen badar utom längst ned i södra Kalifornien, och t o m med där är vattnet i kalllaste laget, typ 18 grader. Kusterna kyls i stället för att värmas av deras ”Golfström”.

    En ledande teori för varför extrema köldperioder som t ex Yngre Dryas uppstår är att Golfströmmen späds ut av sötvatten så att den inte sjunker, utan istället sveper ned längs den europeiska kusten. Resultat: istid.

  32. Sören G

    För att det ska bli värmerekord fordras väl att det är solsken, Och har varit det en längre tid.
    Enligt vad som kan utläsas från statistik över max- och min-temperaturer så verkar max-temperaturer inte ha ökat medan mini-temperaturer kan ha gjort det.
    CO2 bromsar väl utstrålningen på natten. Om det är solsken på dagen så blir det väl turbulens och luften stiger och kyls av.
    Min slutsats är alltså att om det är solsken så får koldioxiden mindre betydelse.

  33. tty

    #29

    ”Och 1933 slogs det Svenska rekordet för värme med +38 grader. En temperatur vi inte varit i närheten av – på mer en 70 år – trots ständigt stigande halter av CO2”

    Jodå, det har vi faktiskt – 1947.

    https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/svenska-temperaturrekord/hogsta-temperaturer/hogsta-temperaturer-i-juni-1.76480

    Och det kom ganska nära i augusti 1975 med 36,8 grader.

    Men det sista halvseklet har det varit dåligt med rekordvärmen. I SMHI:s statistik ovan finns värmerekord under 2000-talet bara för månaderna november-mars. Vintrarna har blivit varmare, men inte somrarna.

    En kuriositet som visar på hur effektivt de tropiska haven fungerar som termostater är att Singapore (150 km från ekvatorn), som har en lång och tillförlitlig statistik, har ett värmerekord på 37 grader, en grad lägre än Sverige.

  34. jax

    Har tidigare visat plottar av medeltemperaturer per månad som uppmätts av familjen Bohnsack i Luleå. Nu har jag plottat dessa och lagt in en linjär trend enbart för tjugohundratalet för att titta på ändringar som skett under de senaste tjugotvå åren. Resultatet finns här:

    https://imgur.com/aQQsLii

    Som synes har egentligen ingenting hänt överhuvud taget under dessa år, har använt samma temp-skala i alla plottar för att visa att temperaturskillnaderna under vintern har mycket större betydelse än sommartemperaturen för skillnader i årsmedel.

    Är medveten om att det bara är väder! Men om åtta år övergår mätningarna till att vara klimat och då får de här tjugotvå åren stor betydelse.

  35. johannes

    #31 tty
    Varifrån skulle såda enorma sötvattenmängder plötsligt komma ifrån?

  36. Simon

    #34 Jax
    Stort tack!

    Värdefullt, inte minst i debatter med bekanta.

    Utvecklingen är ungefär lika upphetsande som att sitta och stirra på färg som torkar. 🙂

  37. Lasse

    #33
    tty
    Extrem temperatur i Singapore:
    http://www.weather.gov.sg/wp-content/uploads/2018/02/CCS-Figure5.png
    min 20 max 37

    #35 Grönlands avsmältning!

    Fö är det storm NV Island-borde sätta fart på isen.

  38. Robert Norling

    # 33 tty
    ”Jodå, det har vi faktiskt – 1947.”
    Jodå jag hade koll på det därför skrev jag drygt 70 år annars hade jag skrivit 89 år.

    Lite kuriosa. 9 juli 1927 så slog Jokkmokk med det svenska rekordet på +36,8.
    1930 den 3 juli hade Kölfors i dåvarande Älvsborgs län +37,5.
    Gångbart med varma temperaturer första veckorna i Juli då ju även Ultunas rekord är från den 9 juli.
    Frågan är då varför vi inte har sett dessa temperaturer på 70 till 100 år när CO2 klättrar mot nya ”rekordhöjder”.

  39. Här i Skåne hade vi kallt i slutet på november och början på december. En hel del snö och trafikproblem. Efter Jul lugnade det ned sig och det börjar knoppa sig i trädgården nu i slutet av januari. (Som en trevlig iakttagelse så kan jag meddela att skåningarna på Kullahalvön är ute och skördar kål nu – vintergrödor)

    Har årstiderna förskjutits? Är hela världens klimat ur led??? Stoppa koldioxiden! Kanske skall jag ringa Bjerström och berätta denna andlöst spännande historia? 🙂

  40. Benny

    Att Golfströmmen saktade av vid istidens slut beror på att isvallen som bildat en enorm sötvattenssjö i Nordamerika brast och enorma mängder sötvatten kom ut i Nordatlanten vilket fick Golfströmmen att minska i styrka och det påverkade Europa negativt så att en kall period inleddes.

  41. Mats Kälvemark

    #38 Robetrt
    ”Frågan är då varför vi inte har sett dessa temperaturer på 70 till 100 år när CO2 klättrar mot nya ”rekordhöjder”.

    Svaret är ju uppenbart. Koldioxidens klimatpåverkan är överdriven av IPCC. Bekräftas också av att global temp. mätt med satellit de senaste 7 åren ligger på samma nivå utan ökning trots att halten CO2 enligt Keeling-Mauana Loa har ökat i genomsnitt med 2,5 ppm/år. Se:
    https://gml.noaa.gov/ccgg/trends/gr.html

  42. Lars i Huddinge

    Jag har följt John Robson det senaste året. Han har en Ph.D. i amerikansk historia från University of Texas i Austin och har arbetat som historiker, policyanalytiker, journalist och dokumentärfilmare i tre decennier. Han har undersökt klimatförändringsfrågan i många år, inklusive både vetenskapen och politiska debatter.
    Jag gillar hans uppföljningar och synpunkter på klimatet och hur det står till med alarmismen. Hans senaste inlägg behandlar Europas energisjälvmord och är värt att lyssna till, When Magic Met Reality.
    https://climatediscussionnexus.com/videos/when-magic-met-reality/
    Han är samtidigt underhållande och spot on när det gäller att konfrontera alarmisterna.
    Ni som ännu inte lyssnat, ta lite tid och gör det, han är lyssningsbar.
    Kopierat från Klimatsans.com

  43. JonasW

    Magnus Västerbro´s bok ”Svälten” är en bra påminnelse om att väder varierar.
    1867 – kallt i Norland (och missväxt)
    1868 – varmt och torrt i Södra Sverige med åtföljande hungerkatastrof.

    År 1867 finns med i den nuvarande historieskrivningen, men värmen/torkan 1868 verkar ha försvunnit.

    Om katastrofåret 1868 hade inträffat idag så hade det omedelbart blivit ett bevis för att den globala uppvärmningen leder oss mot undergången.
    (Inom parentes så kanske 2018 var ungefär som 1868, och 2018 blev ju ett ”bevis” för klimatkatastrofens närmande)

  44. Fredrik S

    Tack Magnus.

    Smhi har några diagram över antal dagar med snötäcke.

    Trenden pekar något upp för Norrland de senaste åren, tvärtemot intervjuade skidåkares erfarenheter.

    Vore intressant att följa längre tillbaka i tiden än 1950.

    https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-antal-dagar-med-snotacke-1.91081

  45. Lasse

    #44 Nostalgiker kan se hur det var under 1900 talet med förlängning till 2006:
    https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.6407!/faktablad_varmasteochkallaste%5B1%5D.pdf

  46. Karl Erik R

    Apropå köldrekord. Jag arbetade tillsammans med en kuban för ca 25 år sedan. Han gick skola på Kuba på 70-talet. En vinterdag var det så fruktansvärt kallt att hans mamma förbjöd honom att gå till skolan, pga risk för liv och hälsa. Temperaturen var +17 C den dagen!

  47. tty

    #35

    ”Varifrån skulle såda enorma sötvattenmängder plötsligt komma ifrån?”

    Isdämda sjöar. Ofta nämns Lake Agassiz, men Hudson bay är nog mer troligt. Under tidigare istider har det också funnits mycket stora isdämda sjöar i Sibirien, men troligen inte under den senaste. Östersjöbäckenet är däremot troligen för litet.

  48. tty

    #43

    Det var inte bara kallt i Norrland. Våren 1867 var unikt kall i hela Nordeuropa.

  49. tty

    #44

    Lägg märke till denna text:

    ”Den svarta kurvan i figuren är en utjämnad kurva som ungefär motsvarar medelvärdet under 10 år.”

    Nyckelordet är ”ungefär”, det finns nämligen inget sätt att ta ut medelvärden som går ända från början till slutet på en dataserie. Till början eller slutet, ja, men inte båda. Undrar just hur SMHI fipplat till den där kurvan?

  50. JonasW

    #48 tty

    Korrekt, men svälten var huvudsakligen i Norrland.

    Jag har bett SMHI om data för 1868, men tyvärr inte fått några. Vet inte om ”extremvärmen” 1868 var ett Svenskt fenomen eller om det gällde större områden.

  51. Rossmore

    Magnus,

    Hittade denna för någon dryg vecka sedan (som jag tolkar som en stark indikation) och den visar väl knappast på någon akut minskning av snötäcket på norra halvklotet. Obs att den dessutom säger ”excluding mountains” som väl är platser där man hittar ännu mer snö.

    https://globalcryospherewatch.org/state_of_cryo/snow/fmi_swe_tracker.jpg

    WMOs generella Global Cryosphere Watch här:

    https://globalcryospherewatch.org/

  52. tty

    #50

    ”Jag har bett SMHI om data för 1868, men tyvärr inte fått några. Vet inte om ”extremvärmen” 1868 var ett Svenskt fenomen eller om det gällde större områden.”

    Du lär inte få något heller. Kolla här:

    https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/svenska-temperaturrekord/hogsta-temperaturer/hogsta-temperaturer-i-juni-1.76480

    och här:

    https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/svenska-temperaturrekord/hogsta-temperaturer/hogsta-temperaturer-i-juli-1.76481

    så framgår det att SMHI har strukit alla rekordtemperaturer från 1868 som ”felaktiga”.

  53. jax

    #36 Simon
    Precis, ingenting har hänt på tjugotvå år, ändå kan en del påstå att temperaturen ökar exponentiellt och komma undan med det, klimathysterin fortgår i uppskruvad takt och kostnaderna rusar trots detta. Och ingenting kan man göra för att hejda den pågående hysterin. Vart tog förnuftet vägen?

  54. JonasW

    #48

    Missade att skriva att den den tidiga hösten var det som ”knäckte” det Norrländska lantbruket.
    En kall vår + en tidig höst resulterade i svält.

    Oklart för mig om den tidiga hösten var ett europeiskt fenomen, eller om det främst gällde Norrland.

  55. PK

    Tack Magnus och ni som kommenterat. Ännu lite mer lärdom i detta otroligt svåra ämne. Otroligt är också att det aldrig någonsin i media eller av SMHI görs försök att förklara ett liknande sammanhang mellan temperaturförändringar och fysiska faktorer. Varken NOA eller solen nämns. Kan en delförklaring vara att frågan i media mest drivs av nyhets- och kulturjournalister? Tex skrev nyhetschefen på AB en domedagsbok. Hur många universitetspoäng har han i ämnet?

  56. johannes

    #47 tty
    Isdämda sjöar innan istiden?

  57. johannes

    #52 tty
    Väldans många osäkra värden och bristfälliga strålskydd förr. Men hur kan man då med en dåres envishet hävda 1/10 delars grader i medeltemp för jorden på 1800 talet?

    När lantmätaren förr skulle använda sitt stålband hade de slungtermometer för mer exakt temp för kalibrering av måttbandet.
    Bara det visar ju på grovheten hos alla mätstationer som lästes av såväl skelögda som långsynta.

  58. ttty

    #56

    Det har varit ca 50 istider de senaste 2,5 miljoner åren. Isdämda sjöar har troligen funnit och avtappats under de flesta. Avtappningarna sker ju när isen retirerar, alltså mest i slutet av varje istid, men inte uteslutande då eftersom isens utsträckning kan variera kraftigt under en glaciation.

  59. Magnus Cederlof

    När det gäller klimatkatastrofen som inträffade 1867 finns det ett inlägg om detta som jag gjorde 2014:
    https://www.klimatupplysningen.se/sveriges_senaste_klimatkatastrof/
    Filmen ”Ett satans år” som finns på SVTs öppna arkiv är också väldigt sevärd:
    https://www.svtplay.se/video/28762098/ett-satans-ar

  60. Lennart Bengtsson

    Magnus

    Bortsett från meteorologin. Det måste ju finnas uppgifter från landets olika skidorter från Småland och norrut. Har Du kollat dessa uppgifter?

    När det gäller NAO så är det självklart viktigt såvida inte NAO också har ändrats antingen i variation eller struktur som en i genomsnitt en nordligare jetström över Atlanten och Nordeuropa. Ett annat bra mått på temperaturändringen vintertid år isläggningeni Östersjön och på Västkusten. Här finns det tillförlitliga data för lång tid och dessutom borde det finnas ett samband med vintersporten i landet.

  61. Anders

    #20 Sven Hanssen
    ”Kallt när det blåser från nord och nordost. Mildare och slaskigt när det blåser från Atlanten då NAO pumpar på.”

    Precis min reflektion om vad som styr temperaturen (klimatet). Det är dessutom slående hur naturen är betydligt artrikare och frodigare i lägen skyddade från den hemska arktiska nordosten. Skulle tro att en officiell väderstation (a la SMHI) i en sådan miljö och en dito i en miljö exponerad för nordostvindar skulle resultera i avsevärt skilda ”klimat” trots exakt samma CO2-påverkan.

  62. Fredrik S

    tty #49

    ”Den svarta kurvan i figuren är en utjämnad kurva som ungefär motsvarar medelvärdet under 10 år.”

    Ja, det var ju en konstig beskrivning, förstår inte vad de menar. Man kan ju undra.

  63. tty

    #62

    Som jag skrev i #49, det är något fiffel med kurvan, för det går inte att göra den matematiskt korrekt.

    Antingen de 5 första och de 5 sista åren eller de 10 första eller de 10 sista måste bli utan medelvärde om en matematiskt korrekt metod används.

  64. Fredrik S

    tty 63

    Ja, ok nu såg jag vad du menade. Hängde upp mig på deras beskrivning av kurvan.

    Man kan ju undra vad de har för krav på den statisik de publicerar offenligt. Tycker också det verkar vara fiffel.