SvD om Václav Klaus

Provokativ bromskloss. Hyser en djup ovilja mot EU. Avfärdar oron för global uppvärmning som hysterisk panik. Det, mina damer och herrar, är Tjeckiens president, om SvD får beskriva honom. Václav Klaus har säkerligen fler fiender än vänner. Å andra sidan tror jag inte att han bryr sig om det.
Läs Svenskans artikel och kommentera gärna.
PS Jag har för övrigt haft nöjet att träffa Václav Klaus inte bara en, utan två gånger, och är djupt imponerad av hans integritet. Ingen är perfekt, men Klaus är en beundransvärd person.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Dartagnan

  Vilken klok och sunt tänkande man! Fler av hans sort behövs verkligen!

 2. FcH

  Jag tror att Vaclav Klaus hyser en berättigad misstro mot EU. Och mot EU:s klimatalarmism i synnerhet. Vaclav Klaus och Tjeckien  har också blivit djupt förolämpade av EU:s gröna och vänster. Han har beskrivit detta på sin hemsida. Han har inte fått något stöd från EUs liberalkonservativa. Dessvärre inte heller från Fredrik Reinfeldt!! Glöm inte att det finns en djup vänskap mellan Sverige och Tjeckien som bl.a resulterat att Tjeckien köpt ett antal Gripen flygplan från Sverige. Allt detta har vår ”konservativa” regering raserat genom att överge Vaclav Klaus. Kan bara betraktas som en djup skandal från svensk horisont. Nu överges han än en gång av Frerik Reinfeldt. Vaclav Klaus är den enda EU statschef som har rätt i klimatfrågan.
  Sveriges regering har ännu en gång gjort ett magplask. SKANDAL!
  SvD är numera en boulevardblaska som kacklar med i kören liksom en papegoja med IQ= 0.01.

 3. FcH

  Jag högaktar Vaclav Klaus och ser honom som den enda riktiga och ärliga statsmannen i Europa idag. Resten är bara populister. Fredrik Reinfeldt inkluderad.

 4. sptvk

  Support Vaclav Klaus! Stop the Lisbon Treaty!
  http://supportvaclavklaus.wordpress.com/
  http://www.petitiononline.com/sptklaus/petition.html
  http://www.facebook.com/group.php?gid=144395234460
   

 5. Ja, han är go’. Här kan och bör ni visa ert stöd för hans motstånd mot Lissabonfördraget: http://www.petitiononline.com/sptklaus/petition.html

 6. L

  Hoppas Klaus kan sätta stopp för alla fartblinda och makthungriga politiker som försöker skaffa sig en position som EU-ledare. Hoppas också att han får chansen att slå näven i bordet i Köpenhamn.
   
  Reinfeldt har totalt missat vad politiskt ledarskap betyder…

 7. L – Klaus kan knappeligen förändra världen, EU, eller alla som vill komma åt alla de olika köpttgrytorna som EU-byråkratin innebär.
  Vi kan hoppas på en enda sak, och det är att han fördröjer påskriften för Lissabonfördraget så länge att Storbritannien hinner (tvingas) gå till val och där en den nya (kommande) majoritet redan har lovat att riva upp beslutet.

 8. Torsten Wedin

  Jag ansluter mig till Vaclav Klaus fan club!
  Han är den enda politiker som tänkt till i ”icke-frågan” om klimatet.

 9. AOH

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3635741.svd
   
  Reinfeldt har retat upp Klaus
  ……..Enligt Klaus skulle ingen få veta vad de båda talat om på telefon. I stället kallade Reinfeldt till pressträff……………
  ……………..Klaus anklagade därefter EU-ordföranden Reinfeldt för att ha brutit en överenskommelse om att inte avslöja vad de båda talat om på telefon. Nu tvingades Klaus ”ut på banan” för att stoppa spekulationer…………
  ………Reinfeldts stab tillbakavisar helt Klaus uppgifter om en överenskommelse mellan Reinfeldt och presidenten om att ingenting säga till pressen……….
  http://www.vaclavklaus.cz/klaus2/asp/default.asp?lang=EN&CatID=YJrRHRsP
  Statement of President Václav Klaus on the ratification of the Lisbon Treaty
  9.10.2009
  To start with, let me say I was planning this press conference a little bit later, definitely not this afternoon. After the phone call with the Swedish Prime Minister Reinfeld yesterday and after the disclosure of the contents of our conversation that – according to our agreement – was to stay confidential, a number of speculations appeared that I’d like to stop.
  Zhlédnuto 482x
  Är de den „store“ klimatledaren FR som ljuger eller är det Vaclav Klaus ???

 10. Torsten Wedin

  Tack AOH för länkarna!
  Totte

 11. Torsten Wedin

  Tillägg:
  Om det blir en tävling om vem som ljuger mest så är Fredrik Reinfeldt en lågoddsare, dvs säker vinnare.
  Titta på hans ansiktsuttryck när han intervjuas. Han ser ut som en bilförsäljare. Han blåljuger.

 12. ThomasJ

  SvD ’tillåter’ inga kommentarer till artiklarna om Václav Klaus. Rätt typiskt denna [numera] ack så fullödiga boulevardblaska, suck!  🙁
  Mvh/TJ

 13. Jadu

  Vaclav Klaus är en unik man som har varit med och störta kommunismen i dåvarande Tjeckoslovakien.
  Nu kan han vara med och krossa den nya superstaten EU, som i mina ögon är likadant skräp som Warszawa-Pakten ( denna gång under täckmanteln ”demokrati”) .
  Skönt att det finns folk med vett kvar som värnar om folkets bästa.

 14. Tobias

  Per T Ohlsson skrev igår i Sydsvenska något liknande om Vaclav Klaus:
  http://sydsvenskan.se/opinion/pertohlssonkronika/article557072/I-vantan-pa-pennan.html

 15. Peter Stilbs

  Ja – denna Gunilla von Hall hör till den politiskt korrekta huvudfåran som mer och mer tar över SvD. I övrigt håller jag helt med FcH #3 och Maggie. 
  Reinfeldt har målat in sig i ett hörn, och börjar se alltmer besvärad ut för varje dag. Egentligen tror jag inte att han bryr sig om vad som är rätt och fel i klimatvetenskapen – men liksom nästan alla andra politiker i Europa  – så vill han inte dessmindre genomföra åtgärder som närmast för tankarna till Stalinistisk planekonomi.

 16. Denna opinionsmakare (Gunilla von Hall) är dessutom oförskämd mot Klaus i den där ”artikeln”.  Så här beskriver hon honom: Där i sitt slott sitter den 68-årige presidenten som gjort sig vida (ö)känd som EU-skeptiker och provokativ bromskloss för europeisk integration.
   
  Jag upplever i alla fall det som ett påhopp på hans person, hon jämför honom i det närmaste med en omnipotent kung från renässansen. Har man inget att komma med kan man alltid göra ner sina motståndare med elaka ordval.

 17. Tyvärr tillhör nog Klaus en försvinnande skara politiker med integritet och tro på den väg framtiden skall ta. Han kombinerar kunskap om mänskliga svagheter och historia för att formulera sin kritik/politik.
  Det är strålande!
  Opportunism/populism fungerar helt enkelt inte i längden.

 18. Åke Rullgård

  Jag stöder också Klaus. Finns det någon möjlighet att meddela vårt stöd för hans uppfattning och agerande. Hur har Reinfeldt kunnat bära sig åt som han gjort gentemot Klaus? Svaret är: Reifeldt är Reinfeldt, och det innebär inte något statsmannaskap.

 19. Kjell_A Jönsson

  Kjell-A  Jönsson
  Politiken blir allt mer farsartad.  Barack Obamas nobelpris är en del av denna  utveckling.  Nästa steg blir troligen att Tony Blair blir EU-President. Om så blir fallet kommer Al Gore och Bill Clinton att få ett stort inflytande på Europa-politiken som rädddare av klimatet. AGW är en guldkalv för avdankade politiker.  Politiker som Klaus kommer effektivt att tystas ner.
  Kjell-A  Jönsson

 20. Länge leve Vaclav Klaus!
  Den sk kultureliten tar upp mediaplats med att debattera all möjlig och omöjlig pladderlitteratur men missar kanonlitteratur som Blue Planet in Green Shackles av Vaclav Klaus: What is endangered: Climate or Freedom?  Ansvaret för den kollektiva okunnigheten faller tungt även på den.
  Ställer samma fråga som Åke rullgård i #18

 21. Åke Rullgård

  Re #19 Kjell_A Jönsson:
  Jag är rädd för att din profitsia kommer att slå in. Och då har man anledning att bli rädd på riktigt!

 22. Om ni vill stödja Klaus så kan ni börja med att gå in på bloggen Support Vaclav Klaus. Där står det hur man bär sig åt för att visa sitt stöd.

 23. Åker R & Ann L-H
  Kolla länken i #5
  Jag vet inte hur mycket sådant är värt, har ej själv skrivit på, men det är iaf ett ganska bra initiativ. Och man kan ju dessutom kommentera: ’Tex jag/vi har aldrig tillfrågats om fördraget. Du, Klaus får alltså härmed officiellt även representera mig’, inte bara tjeckierna’.
  Jag vill påminna om när EU-komminsionen skulle avgöra ifall Sverige fick fortsätta ha extrema införselbegränsningar (undantag från fri rörlighet) av sprit/vin för att skydda Systement. EU-kommisionär Frits Bolkenstein, som hanlade frågan, blev formligen dränkt i email från svenskar.
  Och socialminister Lars Engqvist formligen gick i taket, stod i riksdagen och förklarade för undersåtarna att det var han som var vald representant för folket och skulle föra deras talan. Att de skulle tala direkt och själva var att undergräva demokratin, tycktes han mena.
  Den gången gick det väl, frågan är om det kan göra det även i frågor som Lissabonfördraget eller klimattokerierna. (Ang Lissabonfördraget, är det franska diplomater som är argast på Klaus. Fransmännen hade ju en folkomröstning, där svaret blev nej. Alltså skrev man på ändå. Rena parodin på cirkus är vad det är)

 24. Peter Stilbs

  Jag minns att Klaus – strax innan Tjeckien fick ordförandeskapet – uppvaktades av en grupp ”torpeder” från andra EU-länders byråkratkår som läste lusen av honom – och fick honom att kommentera det hela något i stil med att ”han inte hört sådana tongångar på 17 år”  (underförstått under tiden när Tjeckoslovakien var en kommunistisk lydstat).

 25. Angående support to Vaclav Klaus så är det i första hand hans hållning i klimatfrågan som jag är beredd att stödja. Men ändå, om han kan fördröja ett undertecknande av lissabonfördraget så att Storbritannien hinner rösta … och möjligen därmed hindra  Tony Blair att bli EUpresident så kanske det är en väg att störta eller åtminstone underminera vår tids totalitära regim, klimathotet. 
  Förr eller senare måste väl ändå allmänheten i USA och EU vakna upp och börja ifrågasätta den icke hållbara utvecklingen i hela klimatfrågan, naturligtvis den obefintliga vetenskapliga grunden men framför allt ekonomin som kommer att  drabba oss alla.  

 26. ThomasJ

  Peter S. (#24): I ’torpedgruppen’ återfanns la Daniel Cohn-Bendit [”Danny the Red”], som skällde likt en rabiessmittad hund på Klaus’ ställningstagande i klimatfrågan, oder? Den röde Danny är f.n. vice president i EU-gruppen ’European Greens-European Free Alliance” i EU-parlamentet. En i sanning rabiat kollektivist med förflutet från bl.a. oroligheterna i Frankrike 1968, där han var studentledare.
  (Eller var det måhända nåt annat tillfälle..?)
   
  Mvh/TJ

 27. Peter Stilbs

  ThomasJ – jo det var nog denna typ av folk bland torpederna  – men det finns också den stora massan som bara vill driva allting vidare för egen karriär och försörjning.  Undrar hur många miljoner exempelvis Margot Wallström håvat in genom att spela sitt spel ?

 28. Peter Stilbs

  Beställde f.ö. i morse Klaus’ bok Blue Planet in Green Shackles som jag länge velat läsa den fanns på amazon.com i USA – men inte på amazon.co.uk England. Verkar som jag också fick sista exet i lager.

 29. S. Andersson

  Jonas N #23: Eftersom socialdemokraterna aldrig accepterat en icke-socialdemokratisk regering (man hänvisar alltid till att den borgerliga regeringen för ”fel” politik och att man t ex genom fackföreningarna ska undergräva regeringens auktoritet) så måste man ju dra slutsatsen att socialdemokraterna är för en enpartistat. Det här avspeglar sig naturligtvis också i reaktionerna från vanligt folk är ”fel”.
   
  Definitionen på demokrati för en folkavald sosse är alltså: ”Demokrati är när jag får bestämma”.

 30. ThomasJ

  Peter S. (#27): M.W. har ju ’lyckats väl’.. med att roffa åt sig skattebetalarnas pengar, vill säga. Hon sitter med en årslön om 2,4 miljoner [kanske mer?], allting fritt/gratis, en fallskärm som t.o.m. torde få Anitra Steen att bli grön av avund [samma partibok!].
   
  #28: Shoot! Försökte ävenledes i morse beställa boken, men det funkade inte som vanligt med ’one-click-buy’. Var det sista exet du fick tag på? Grattis! Får la mobilisera lite tålamod då… 🙂
  (Märkligt att amazon.uk inte har den…)
   
  Mvh/TJ

 31. Peter Stilbs

  ThomasJ – den står fortfarande kvar som ”1 available” – prova vanlig beställning istället för 1-click. Det är CEI som publicerat den – men de säljer direkt bara i stororder.

 32. S. Andersson  🙂
  Det finns många som är för åsiktsfrihet (bara folk tycker rätt)
  Det finns många som är för yttrandefrihet  (bara folk säger rätt)
  Det finns många som är för demokrati (bara folk röstar rätt)
  Det är ingen nyhet …

 33. ThomasJ

  Peter S.  (#31): Tack för tipset! Det gick ok, om än med visst ’strul’. Bekräftad, leverans i november.
  Mvh/TJ

 34. István

  Visst stödjer jag Klaus. I allt han säger i klimatfrågan. Det är en rakryggad politiker, sällsynt i våra dagar. I EU frågan förstår jag hans reaktion. Han har blivit förolämpad i sin egen residens just av salongsbolsheviken Cohn Bendit. Mannen som har stått på barrikaden i Paris -68 samtidigt som de ryska tankerna rullade in i Prag. Det är synd att den gamla sedvänjan defenstrering är numera avskaffad i Prag. Annars hade banditen åkt ut med huvudet före genom fönstret ner i vallgraven. I presidentens person förolämpar man faktiskt nationen! Så visst förstår jag Klaus.
  I fördragsfrågan måste vi dock konstatera att den demokratiska processen är numera avslutad. Vi får kanske acceptera demokratin.  Det minst dåliga av alla styrelseskick om får tro Churchill
   
   
   

 35. Anders L

  Om tjeckerna verkligen inte gillar EU får de väl hoppa av då. EU behöver inte Tjeckien för fem öre.

 36. Peter Stilbs

  Anders L: Jag gillar inte heller ”EU” i form av Lissabonfördraget – men har heller aldrig blivit tillfrågad. Det borde ha folkomröstats om detta i Sverige.
  Alla som tycker som jag och många andra på denna blogg bör i alla fall skriva på denna, som även Anders L borde läsa
  http://www.PetitionOnline.com/sptklaus/
  Jag hittar en del kända namn där redan. Tack för ordet.

 37. Anders L.
  Nu behöver  i EU i stort bara Tyskland, eller?
  Men Tjeckien var världens starkaste militärmakt då Hitler fick makten över den.
  Tjeckien har mycket goda industritraditioner och leder kanske framtagningen av LFTR.
   
  Om EU ska fortsätta fjärma valda från väljare, kanske Tjeckien kommer klara sig fint.
  Men de kommer inte gå ur, kanske Frankrike får som de vill med två EU?
  Det tror jag vore bra, en överbyråkratisk kärna som står allt mer stilla i utvecklingen, så om 20 år ansöker den inre att få ansluta sig till den yttre.

 38. ”EU behöver inte Tjeckien för fem öre” – Vad är det för obegripligt påstående?
  Jag menar nog tvärtom, dvs att det finns väldigt mycket EU behöver som ft inte blir av, och där finns också väldigt mycket EU skulle må gott av att ha mindre av, men som istället ökar …
  Det är inte mycket som går i rätt riktning där. Och tom grundkonceptet om fri rörlighet för varor och tjänster verkar dom allt mer sumpa bort …

 39. Anders L

  Sverige är fortfarande tredje största nettobetalare till EU efter Nederländerna och Tyskland.
  Jag röstade nej till EU, men nu är vi en gång för alla med och det lär inte ändras förrän efter nästa europeiska storkrig/-konflikt. Förr eller senare kommer även EU att brytas sönder, och det kommer att gå fortare ju fler länder som kommer med, ironiskt nog. När Romarriket delades kom Västrom och Östrom, och jag skulle kunna sätta ett par spänn på att detta kommer att upprepas senast om 100 år.
   

 40. AOH

  Tack Peter Stilbs för länken- EU kallas numera i tyskspråkiga länder även E UdSSR som vi alla känner igen.
  Lika allvarligt som det hela är finns ibland någonting att le åt som t.ex. en kommentar  i listan:
  8683.— Kris — I back you up. Don’t sing it. — Poland

 41. AndersL. jag röstade ja för fred och gemenskap, men förstod då inte styrkan i Parkinsons lag.
  Då germaner intog Östrom gick inte ens befolkningen ut från gladiatorspelen i Coloseum.
  Jag tror EU-parlamentet förhandlar om egna förmåner, då EU´s tid är slut.

 42. Anders L.
  Jag hoppas EU återgår till en massa självständiga regioner, med gemensam valuta, fyra friheterna, miljölagar invandringspolitik och polisiärt samarbete.
  Skandinavien kunde bli regioner över nuvarande landgränser, då det passar.
  Eller?

 43. Gunnar L #42
  För många år sedan, kanske tio, så fanns det en tanke om att skapa nya regioner inom EU. Regioner med likartade förutsättningar och intressen oavsett nationella gränser. Regioner som skulle kunna utvecklas var för sig och tillsammans på ett effektivare sätt än idag.
  Ingen dum tanke, men nationalstater och bymentalitet är inte lätt att rå på.

 44. Åke Rullgård

  Re#42:
  Måste bloggen besudlas med ordstapling av det slag som serveras i #42?

 45. Uffeb jag ser några vettiga, men först då vi fått ett styrelsesystem som vi hade förr, politiska uppdrag var oavlönade hedersuppdrag.
  Vidare att all onödig byråkrati avskaffas.
  Alla regioner kan betala för att endast ha en ambassad (helst på Internet) och av det ytterst få myndigheter som skapar ökad livskvalitet bör endast en i EU finnas.
  Sen maximal frihet så får regionerna konkurrera med system som tillfredsställer medborgarna bäst.
  Öresund
  Lappland, över Finland, Sverige och Norge.
  Östlandet i Norge med Värmland.
  Jag tror att medborgare skulle trivas bättre i ett sådant system, fullskalig subsidaritetsprincip.
  Brysselbyråkraterna får vi nog jaga ut med våld, de kommer aldrig släppa sina privilegier frivilligt. 😉

 46. Åke R #44
  ..eller konstiga frågor som din nyss. Och den här kommentaren från mig?  🙂

 47. Åke
  Sorry
  Jag tyckte jag för en gångs skull höll mig i närheten av tråden.
  Ökade spänningar i EU och hur det långsiktigt kanske kan lösas.

 48. Gunnar L #45
  Du skriver så kort och intensivt att det ibland är svårt att förstå vad du menar…
  Jag var engagerad i några tidiga EU-projekt där det handlade om betydligt mindre regioner än de som du skissar. Och dessutom med färre begränsningar i geografin.
  Men jag hade nog missuppfattat de goda ideerna och blev fort trött. Har  många minnen från den tiden.
  En klok synpunkt som alla kunde ställa upp på i en fikapaus blev alldrig diskuterad eftersom den inte framlagts som en proposition.. eller vad det hette. 
  Men när en badbrygga för barnen i grannkommunen inte kunde repareras med ett EU-bidrag  på gund av jäv så tröttnade jag.
  På den tiden byggdes det motorvägar, golfbanor, badbassänger och annat kul med hjälp av EU-stöd ute i Europa.
  Men här hemma skickade vi pengar till EU och vågade inte tillstyrka utbyte av ruttna brädor och rostiga spikar i en badbrygga i grannkommunen…

 49. István

  Gunnar 37
  Tjeckerna var naturligtvis aldrig världens starkaste militärmakt.
  Men starka nog var dom kunna stå emot tyskarna, som var ännu långt från fullrustade år -38. Dom har häller inte kunnat lämna sin västgräns mot Frankrike obemannat för att mobilisera mot öst. Hitler var då ännu den uppkäftiga korporalen inför sin egen generalstab. Det finns dom som är tveksamma om att han hade blivit åtlydd ifall han hade startat kriget -38. Som sagt tjeckerna var mycket väl rustade. Vad dom saknade var typ polsk motståndsanda. Kanske en Klaus hade behövts.
  Nu fick Hitler rubbet. Landet med dess enorma vapenarsenal och krigsindustri, samt enormt politisk prestige på hemmaplan. Korporalen har vuxit till segerherre.

 50. Jonas Pettersson

  Sånt nonsens!

 51. Åke Rullgård

  Re #50:
  Det är önskvärt att varje kommentar förses med uppgift om vad som kommenteras i form av referns till det nummer som finns för varje kommentar. Vad är det som enligt #50 är ”Sånt nonsens!”?