Svart på vitt om SvD

Som ni minns skrev jag igår ett inlägg med anledning  av Fredrik Reinfeldts utspel på SvD Brännpunkt. Om jag i ett blogginlägg länkar till en opinionsartikel på SvD innebär det i vanliga fall att det i nättidningen dyker upp en Twingly-länk till min blogg. SvD tycks dock inte gilla mig och min blogg, så det första de gjorde var att städa undan Twingly-länken.
Jag kommentade detta och artikelns innehåll, vilket ni kan se på bilden till vänster. Naturligtvis läses även kommentarerna av SvD:s ”cleaners”, för inte långt efter dök Twingly-länken upp. Kommentaren plockades dock bort (se bilden till höger), så att ingen känslig läsare skulle se att SvD bara publicerar sådant som passar dem. 🙂
Jag är glad att jag för länge sen slutade att prenumerera på Svenska Dagbladet.
SvD 090510 före och efter

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Mina kommentarer på SvD brukar inte ens komma in. Dom har kanske blockerat min IP-adress..?

 2. Peter Stilbs

  Jag fick i går två kommentarer borttagna på SvD – och en tidigare bara försvann när man tryckte på Send. Gunnar L utsattes för liknande saker. Vi hade ändå inga påhopp på andra debattörer.
  Kanske mitt andra inlägg togs bort därför att jag kallade rensarna på SvD för miljötalibaner

 3. Magnus

  L: Samma här.
  Efter 16 år prenumeration på en kvalitetstidningen SvD slutade jag för ett år sedan. Få saker känns så rätt.

 4. Hans B

  Svd har blivit nästan som syndikalisttidningen Dn

 5. Torsten Wedin

  Varför ska man idag prenumerera på ”gammelmedia”?

 6. Red Hansen

  SvD har en databas och sessionshanterare som suger. Bästa sättet att få in saker är att ha texten färdigskriven,
  uppdatera medelandesviten,
  ha minimalt med tecken i rubriken,
  klicka kommentar och
  klistra in texten i rutan.
  Finns massa konstigheter i systemet. Den som satte upp det lär inte ta med det i sitt CV.

 7. Hayek

  Oändligt korkat av SvD. Är dock övertygad om att de kommer att få äta upp det så småningom. Tror de verkligen att de kan klara av att censuera fakta i internettidsåldern? Maggies bevis och alla kommenterer kommer att finnas kvar sökbara på Google. De undergräver sin absolut viktigaste tillgång (förtroende) av helt outgrundliga orsaker.

 8. L

  Red Hansen, du kan ha rätt. Vid andra försöket fick jag in en kommentar. Första skrev jag på någon minut, andra klistrade jag in på fem sekunder…

 9. Red Hansen

  Ibland verkar hela kommentarsystemet på SvD stå helt stilla i timmar och tar inte emot någonting. Känns som om dom kör det på nån överbliven 486a

 10. Red Hansen: Ovanstående förklarar dock fortfarande hur en kommentar först kan vara publicerad och sedan bortplockad. Det sker inte automatiskt, utan någon gör det manuellt.

 11. Gunnar Littmarck

  maggie det var inte bara din som försvann framfgör våra ögon vid uppdatering

 12. Fredrik

  Jag råkade ut för att kommentar inte kom med på SVD när jag försökte få med en länk till uppmätta värden av isens utbredning i arktis. Kanske temporärt fel men med information från ditt inlägg känns det nu bara skumt.
  Länken var iaf
  http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/sea.ice.anomaly.timeseries.jpg 

 13. Red Hansen

  Ibland helt obegripligt vad som försvinner bland kommentarerna på SvD. Expressen har väl annars den mest trångsynta och partiska censuren bland dom stora tidningarna

 14. Claudius

  Jag fick just in en kommentar till Reinfelts artikel. Hur funkar deras censur, blir man stoppad direkt, eller bortplockad senare när dom har hunnit fatta vad man skrev?

 15. Peter Stilbs

  Claudius – mina försvann inom en halvtimme.

 16. Claudius

  Peter Stilbs: Min lilla kommentar till Reinfelt ligger kvar, efter en dryg timma.
  I mars 2008 skrev jag till Lars Leijonborg, eftersom han är ”forskningsminister”, och argumenterade för att man skulle stödja annan forskning än CO2 och IPCC när det gäller klimatet. Jag framförde särskilt Henrik Svensmarks forskning.
  Efter en månad kom ett vänligt svar, där man framhöll att man inom departementet
  ”mycket väl känner till de teorier som du [dvs jag] beskriver” etc. ”Vilken slutsats som är mest korrekt, den som Svensmark drar eller den som IPCC har dragit är dock inte en fråga som vi på utbildningsdepartementet ska eller kan svara på. Härifrån styrs forskningspolitiken men absolut inte forskningen i sig.”

  Men är man från regeringens sida objektiv i sin tilldelning av forskningsmedel? Kan den som fördelar forskningsmedel göra detta utan att ta någon ställning till den förväntade nyttan av forskningen? Har inte i själva verket regeringen redan för länge sedan valt sida i klimatfrågan, till förmån för IPCC:s argument och slutsatser? Statsministerns inlägg i SvD går ju helt på IPCC och bortser från allt annat.

 17. John L

  En utmärkt ide vore att lägga upp en sida med ett namn som ”censurerat.nu” eller liknande där någon programmerar en avsökning av de fyra storas kommentarsfält och jämför slutresultatet med screendumps och sammanställer det förbjudna…skulle vara riktigt roligt….
  Just SvD verkar vara särskilt känsliga mot antydningar om censur, de brukar försvinna på 3-4 minuter medan annat kan få ligga kvar uppåt 30…. Sen har de väl bara en Stasi-kille i tjänst på samma gång o han kanske måste får rast då och då…..

 18. fogge

  Papperstigrar är förgängliga…

 19. Claudius: Jag tror att SvD-snubben lugnar sig andra dagen. Då är ju artikeln inte lika intressant, följaktligen inte lika stor anledning att städa bland kommentarerna.

 20. En annan tidning som är duktig på att plocka bort kommentarer är Dagens Industri. Där ryker var och varannan kommentar om ämnet är känsligt, exempelvis om artikeln handlar om jordens klimat.

 21. FcH

  Svensla dagladet har en moderator (i) som läser alla inlägg. Meningen med honom/henne är väl att plocha bort påhopp och endra pedofiler. Denna person verkar tyvärr ha missuppfattat sin roll. Dessutom verkar SvDs server tyvärr ha drabbats av ett tekniskt fel. Om för många skickar in inlägg samtidigt kastar servern bort dom inlägg som den inte hinner med (lost in space). Vidare finns ett filter som tar bort inlägg med samma signatur som återkommer för ofta.  Har provat att ta en kopia och återsända, brukar funka. Ibland hat jag bytt användarnamn. Censurerade inlägg beror nog mest på dålig teknik hos SvD.

 22. FcH

  Kallar man Susanna B för en sovjetisk politiruk tas inlägget bort. Prova själva. Det är moderatorns uppgift.

 23. Torsten Wedin

  Jag hatar både Dagens Dumheter (DN) och Svensk Vetenskaplig Dynga (SvD).
  Varför ska man läsa ”gammelmedia” idag? Det finns ingen orsak.

 24. Torsten Wedin

  Tyvärr så tror den ointelligente medelsvensson på det det som skrivs i gammelmedia, tex att polarisarna smälter när Arktis is nu är tillbaka till normalnivå och Antarktis is vuxit med 10 procent per decennium sedan slutet på 70-talet.
  Bojkotta gammelmedia!

 25. Steve

  För länge sedan — under förra årtusendet!  90-talet, som man sade då — var det många dagstidningar som tog in debattinlägg från hoi polloi, enkelt folk som vi.  Eh, som jag, alltså.  Men i varje fall den tidning jag har närmast fick sedan en ny debattredaktör, som alldeles tydligt ville byta ut sådana simpla skriverier mot inlägg från viktiga människor, folk med inflytande, politiker.  Så nu får vi veta vad, typ, suppleanter i kommunfullmäktige tycker om dagens problem. 
  Vi gräsrötter får i stället rösta numera.  ”Tror du på UFOn?  Ja – Nej – Vet inte riktigt”.
  Fast det finns förstås också möjligheten att debattera och kommentera.  Bloggar (2371 diskussioner), Nyheter (500 diskussioner), Fristående debatt (68 diskussioner).   ”Vi betalar inte, vi betalar inte!”, 48 inlägg.
  Rätt genialt, egentligen, att hålla plebset på mattan på det sättet, och spara den viktiga debatten för de viktiga människorna.
  Men den tiden då jag gick ner till stadsbiblioteket för att se om det fanns intressanta debattinlägg i bladen runt om i landet, den är definitivt förbi.

 26. Magnus A

  Sanslöst dåligt av SvD att radera Maggies länk och kommentar!
  Ett tips annars: Spara er kommentar i en editor. Jag tycker mig ha märkt (och just det har nog inte vara censur att göra) att om man använder en signatur så ”fastnar” den första men inte efterföljande kommentarer. Men när jag lagt till en punkt efter mit namn i den andra kommentaren så har den ”fastnat”.
  (Mina kommentarer har sen oftast fått stå kvar — ta i trä!…)

 27. Magnus A

  Torsten Wedin. Hur är det med t ex populärvetenskapliga tidningar? De har varit lika skygglappsförsedda och enspåriga.
  Met Office har nu spått het torr sommar för Storbritannien. Det gjorde de de senaste åren och fick käpprätt fel, men någon gång ska de väl få rätt tänker de nog. Minsta torr strupe kommer att slås upp som Ragnarök med krav på radikala beslut i Köpenhamn i december, om det så snöar i juni.
  Miskolczis arbete borde förresten vetenskapsredaktionerna studera och ta upp! Men…

 28. Skall det censureras, borde det för guds skull ske på et profesionellt sätt. Ska det vara så svårt att få Ericsson att implementera kinesisk serverscanning i realtid. De här glitcharna på 15 mins of fame är ju supertöntiga och amatörmässiga.. 

 29. Thomas

  TV4:s vädersida är verkligen duktiga på censureringar också. Där fick jag för 2 veckor sedan inte mindre är 4 inlägg censurerade trots att de int bröt mot någon av deras regler.

 30. fogge

  Papperstigrar är förgängliga…