To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Tack Ingemar och tack Elsa för allt arbete som ni iägger ner i sanningens tjänst.
Jag undrar bara vad man skall göra med alla nerdragna brallor. Borde kunna gå att elda med i något värmekraftverk.
Bra inlägg som vanligt Elsa.
Lyssnade nyss på Klimatexpert Erika Bjerström i P1:s talk-show Nordegren och Epstein. Erika meddelade att det finns förluster i eldistributionen från Norrland till södra Sverige, tar vi bort dem får vi 4% mer el att använda. Det låter ju toppen, att vi inte tänkt på de:)
#2
Ulrika Björnsten? i SR talade om detta. Mer kommer i klotet i morn.
SVD debatt låter Kårberger höra av sig om batterier i nätet.
(Killen som MP satte i Vattenfalls styre för att släcka ner)
Tydligen är han inte direkt stolt över sin insats eftersom han förtiger detta faktum i debattartikeln-däremot hyllar han Birgerson!
#2 Det var vetenskapsradions chef Ulrika Björksten som pratade i radio idag på Epstein&Nordegren. Björksten skall enligt Wikipedia ha doktorerat i fysikalisk kemi men mest verkat inom Public service. Hon talade om problemen att skicka elektricitet från Norrland till Sydsverige, och behovet att stötta energiöverföringen ’som en slak lina’ på mitten. Hon har nu gjort en programserie om detta som snart ska sändas (Klotet?), men hon var väldigt försiktig med det för oss uppenbara att Sveriges elproblem helt beror på att man plockat bort den stora tunga produktionen i Sydsverige utan någon väsentlig ersättning. Hon borde rimligen ha lyssnat/läst Jan Blomgren om det absoluta behovet av tung svängmassa för frekvensstabiliseringen som bara kan fås av kärnkraft, stora vattenkraftverk eller fossileldade kraftverk. Man får istället intryck av att hon noggrant väger sina ord för att inte bli alltför tydlig med den högst motiverade avhyvlingen av MP/S-regeringen utan vill upprätthålla Public Services agendajournalistiska linje.
Nordegren tog upp om elbilarnas batterier kunde fungera som effektreserv, men inte den uppenbara frågan om vi borde införa moratorium för elbilar vid svag vind under vinterhalvåret.
(ursäkta dubletten med föregående inlägg)
Jag ser på,
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
Det har hänt något. Med situationen av litet tillskott av vindkraft borde, utifrån vad som tidigare hänt, elpriset vara mycket högre nu än 143 €/MWh som nu.
Prissätter och upphandlar man på annat sätt nu?
#5
Milt och blåsigt i Europa och franska reaktorer åter i drift bidrar säkert.
Gunnar J #4,
Så bra att Ulrika Björksten tillsammans med ett forskargäng på KTH löst hela enerikrisen. 4 % minsann! Och frånvaron av elproduktion i södra Sverige? Jomenvisst. Man kan ju utnyttja att privatpersoner som har köpt elbilar och extra batterier för dyra pengar. Där borde finnas upplagrad el för åtminstone två timmar. Det är väl tvång som gäller som vanligt i det grönt styrda Sverige? /Sarc off
#5 Lars: Det blåser upp i (och söder om?) Danmark så att Tysklands behov fylls väl på därifrån ett tag.
När det mojnar rusar priserna igen
#7
Det kostar minst 8kr/kWh att lagra i ett Tesla batteri, det tycker jag att elbilsentusiasterna kan ställa upp gratis på, för den goda sakens skull.
Har man sagt A får man stå ut med B
Detta är en del av ett inlägg av Jan Blomgren angående lagring av energi i Batterier ”Den totala tillverkningen i världen år 2020 av litiumbatterier skulle kunna lagra en terawattimme. Detta motsvarar Sveriges el i två dagar, eller hela världens el i 20 minuter. Det finns prognoser att kapaciteten att framställa batterier kommer att tredubblas till 2025. De totala volymerna är långt ifrån tillräckliga för att fylla funktionen att minska väderberoendet mer än marginellt hos sol- och vindkraft.
Med elproduktion som går dygnet runt behövs ingen lagring
Ingen teknik är ens i närheten av att kunna uppfylla de politiska önskedrömmarna om att kunna basera elsystemet på opålitlig väderberoende kraft. Det finns dessutom ingen möjlighet att någon av teknikerna kan genomgå ett kraftigt tekniksprång. Det som begränsar allihop är naturlagar, och naturlagar kan man inte köpa för pengar – och man kan inte heller ändra dem med politiska beslut.
Man kan däremot besluta att bygga elproduktion som går dygnet runt, året runt. Då behövs ingen lagring”.
HelaJan Blomgrens inlägg kan du läsa här:
https://timbro.se/smedjan/onskedrommar-om-lagrad-el/
Lars C. #5
Som nämnts milt och blåsigt väder, dessutom har OL3 den senaste tiden fortsatt attt leverera under provdriften, men fr.o.m. just nu går den ner, utvärdering inspektion antar jag, och återkommer för sista testfasen i början av februari.
https://www.tvo.fi/en/index/production/plantunits/ol3/ol3forecast.html
Göran J #10
Har just fullbordat och konfirmerat en graf över i princip all vindkraft i Västeuropa, jag ska slänga in Portugal också, för 2022, och det ser inte vackert ut, många batterier blir det.
https://drive.google.com/file/d/1_4tgt48XpF85zwA8B7LpUESOMBH_fi23/view?usp=share_link
#12
Toppen, kan du dra ett sträck vid medel?
#13
Fixat
https://drive.google.com/file/d/1_4tgt48XpF85zwA8B7LpUESOMBH_fi23/view?usp=share_link
#13 Snyggt, hoppas någon kan sätta stopp för detta vansinne.
#12 Håkan Bergman
Fin graf du visade. Vilka är källorna bakom siffrorna?
#12 Håkan Bergman
Skulle du kunna lägga in medelvärdet för okt-dec resp Jan-mar också?
Det är ju vinterperioden och uppenbart att det blåser mer och högre medeleffekt.
TorbjörnR #12
https://transparency.entsoe.eu/dashboard/show
och för UK https://www.bmreports.com/bmrs/?q=eds/main
Jag använder csv-filer och python, entsoe har ett format för alla länder, tyvärr redovisar länderna data med olika tidsintervall, per timme eller per 15 minuter, överkomligt man får slå samman till per timme, motsatsen är ju lite omöjlig minst sagt. Tog lite tid häromdan att upptäcka att Spanien bytte från per timme till per 15 minuter 23/5 2022, bussigt! Men man lär sig, häromåret trodde jag att belgisk data var omöjligt tills jag insåg att belgare tror att 0 är lika med ingenting, bara att ersätta ”” med ”0” innan man tar bort alla ” dom bombat filen med, nu fick jag användning för det för den franska filen, fransmän verkar också tro att 0 är lika med ingenting, eller om det möjligen är tvärtom?
Britterna då? Okey bortsett att man bara kan ladda ner 89 dar i taget, klipp och klistra, självklart har dom ett eget csv-format men det är överkomligt, dessutom redovisar dom per halvtimme som dock också är överkomligt. Dom har en ny sajt där man kan ladda ner ett helt år i taget, men formatet är komplett galet, går att fixa formatet sen upptäcker man att där är så många luckor så det är bara att ge upp.
Jag börjar få en bestämd känsla av att det inte är meningen att det här ska gå att göra.
#18 Håkan Bergman
Ler lite när jag läser din text. Du har nog rätt, det ska inte gå att sammanställa. EU kan dock bestämma radier på bananer😄
Har du lust att fixa medelvärden på Jan-mar och okt-dec?
TorbjörnR #19
Kan kan jag väl, men tänk efter nu, grafen visar Västeuropa kontinenten, där har man inte byggt villor med el som basvärme i massor. Fransmännen använder, använde, en hel del el som extravärme på vintern, men annars är el som basvärme ett norsk-svenskt fenomen. Globalt lär vi använda mer el för AC än för värme, lite svårt att kyla med nåt annat, även om det finns gasoldrivna kylskåp. Jag kan, och ska, visa gas- och kol-användningen för elproduktion i Europa för 2022, men för värme?
Jag växte upp i ett hus som bara värmdes av elradiatorer, vi hade fri kraft som en del av ersättningen för fallhöjden när kraftverken byggdes, Vattenfall fick t.o.m. komma och installera fotogenkaminer när det var elavbrott, avtalet gällde nämligen effekt.
Lars Mellbom kanske kan berätta om Frankrike och elvärme, mina minnen om världen utanför Sverige börjar bli minst sagt rostiga.
# Håkan Bergman 20 #
Uppvärmningen av bostadshus är ganska varierande i Frankrike. Fram till början av 1990-talet var olja dominerande. Därefter var det gas. Nuförtiden installeras luftvärmepumpar och mera sällan grundvattenvärmepumpar. Vattenburen golvvärme är också ganska vanligt. På landet är det vanligt med vedkaminer av olika slag. Lagstiftningen säger att vid nybyggnad ska en biobränslekamin vara automatiskt reglerbar, vilket utesluter rena vedkaminer, men tillåter pelletskaminer. Det har varit brist på pellets sedan i höstas och priserna har gått upp kraftigt. Det går inte längre att få byggtillstånd för uppvärmning med elelement. Nästan alla bostäder har löst stående direktvärmande elelement som komplement till den ordinarie uppvärmningen.
I mina hus, som om kunden isolerar efter mina anvisningar, hamnar på passivnivå, brukar jag rekommendera kunden att deklarera att han ska installera en pelletskamin, men montera en vedkamin, vilken ju fungerar även vid elavbrott och är mycket billigare. Men samtidigt montera, eller i varje fall kabla för små direktvärmande elelement. Saken kontrolleras inte och i värsta fall får kunden byta från ved-till pelletskamin. Ett av mina hus om 150 m2 isolerat korrekt, använder mindre än 1 000 kWh / år till elelementen för uppvärmning. Förutom under kalla vinterdagar räcker det med att bo i huset för att temperaturen ska hålla sig över 20°.
Alla avgifter och skatter inkluderade, har jag själv under hösten och vintern betalt ungefär 0.20 € / kWh, upp från 0.17 € i våras.
Lars M. #21
Jo det är väl vad jag kunde tänka mig om Frankrike trots allt som sägs om deras användning av el för värme, men det är nog mest i städerna man använder elradiatorer som stödvärme på vintern, som ändå är betydligt mildare och kortare än vår nordiska vinter. Sen undrar jag om Frankrike har nån motsvarighet till vårt miljonprogram, svårslaget när det gäller energieffektivitet med ytter- och inner-vägg i ett stycke, men det kostade ju inget med dom energipriser vi hade då.
Lite vid sidan om, jag skriver elradiator inte elelement som ofta används i svenskan. Jag hade turen att ha en riktigt bra klassföreståndare och fysik- och matte-lärare i realskolan och han förklarade för oss hur begreppet värmeelement hade uppkommit och hur fel det var och att man skulle använda ordet radiator i stället. Den enkla förklaringen var att vattenradiatorer i början bestod av element som man byggde ihop till kompletta radiatorer i lämplig längd för just den platsen. Sen när platta färdigbyggda radiatorer kom tvivlade många på deras funktion eftersom luften inte kunde cirkulera igenom dom, en intressant iakttagelse på en blogg som i mycket handlar om just infraröd strålning. Min franska är usel och mina korta minnen från Frankrike säger mig inget om hur fransmännen eller fransyskorna benämner en radiator, men britterna kallar den radiator och ser ut som veritabla frågetecken när nån påstår att den är ett element.
#18 Håkan Bergman
Du verkar flink framför datorn! Jag är gammal och synsvag och pallar inte längre jobba som förr.
Något jag efterlyst länge är en särredovisning av egenproduktion, import och export av varje EO för sig, MWh såväl som MSEK. Alltså där transiterad el genom ett EO är nollad.
Underlag för varje enskild timme inklusiva pris finns ju.
Det finns folk som debatterar om Sveriges elproduktion och Sveriges export. Men det intressanta är ju varje EO för sig.
Den här Maths Nilsson har nog missuppfattat, inte bara det som Elsa gett svar på utan även vad en recension brukar vara. Boken är allsidig och genomtänkt, den bjuder på en mängd olika infallsvinklar med deras fakta och funderingar att grunna vidare på, men det verkar han inte befatta sig med. Hur reagerar han till exempel på Ingemars diskussion om Public Service, det fria ordet och demokratin? Det hade varit intressant att få veta.
Håkan Bergman, #22
intressant etymologisk utvikning angående radiatorer. Framför allt att konstruktionens design, där element sammanfogades med stora öppna volymer mellan dem vilket ger stor möjlighet till konvektion. Gamla tiders radiatorer värmde eventuellt då främst genom konvektion snarare än strålning in i rummet. Namnförbistringen får då en ytterligare dimension.
#3,#4 Tack för rättningen. Måste ha trott att jag lyssnade på TV. Blir intressant att lyssna på Klotet om dans på slak el-lina.
#14 Håkan, tack för grafen och allt jobb du lagt ned. En bild säger verkligen mer än 1000 ord ibland.
# Håkan Bergman 22 #
Du får ha förståelse för att min svenska i stort sett har stått stilla sedan 1973 när jag först flyttade till Frankrike.
När jag skrev elelement avsåg jag det som ett samlingsnamn. På franska säger man ”radiateur éléctrique”, sen kan man vid behov lägga till vilken sort. Vanligast är vad vi på 70-talet kallade genomströmningselement, som alltså verkar med konvektion. De verkliga elradiatorerna här är oljefyllda. De kan antingen se ut som ett tjockt elradiator eller vara en hög handukstorkare som sitter i badrummet. En egentlig elektrisk radiator har jag aldrig sett här, förutom i mitt eget sovrum. Ordet ”radiateur” enbart avser i allmänhet en gjutjärnsradiator för vatten.
Ungefär 3 milj bostäder är kopplade till fjärrvärme som till 50% använder biobränsle.
Jodå, Frankrike hade ett stort miljonprogram som vi fortfarande lider av. I flerfamiljshusen tror jag att den vanligaste uppvärmningsformen är en central gas-eller oljepanna som värmer vatten till vattenradiatorerna. Google bekräftar.
Generellt sett är franska bostäder dåligt isolerade och dåligt uppvärmda med mögelproblem som följd. Alla gamla mer eller mindre pittoreska (ofta fula) hus byggda av murad natursten är i stort sett omöjliga att isolera utan att få mögelproblem. Vanligast är att på insidan skruva fast en metallstruktur som fylls med 10 cm glasull och avslutas med 13 mm gipsplattor skruvade i metallstrukturen. Det blir garanterat mögel i glasullen efter ett par år.
Denna vinter med många kärnkraftsreaktorer ur drift har vi hittills haft tur med vädret. Efter en mindre köldvåg i november har det varit milt, blåsigt, vått och grått.
Lars Mellblom #28
Tack alltid intressant med fakta från folk med verklig
kunskap. Den där mindre köldvågen kröntes ju också med ett fall i vindproduktionen i hela Västeuropa runt månadsskiftet november-december, nåt som fick tyskarna att gasa på med gaselen så att man t.o.m. producerade en TWh mer än 2021. Men dom gröna sitter kvar utan att rodna.
https://drive.google.com/file/d/1JjE-335uy9WwRdJ39jemsJ1DNAv6qum_/view?usp=share_link
https://drive.google.com/file/d/1qXWj-Jaf0Oh92m6kgSjKnMOV83e1FaP6/view?usp=share_link
#28 Lars Mellblom
Förstår att du är i husbranschen i Frankrike.
Hur är det med uppvärmningen via luftvärmepumpar där?
Vi har kompletterat vår uppvärmning, som mest var direktverkande el, med en ny luftvärmepump.
Måst säga att jag är imponerad.
Både av pumpens förmåga att värma och hustruns tolerans av kalla dagar.
Vi har stängt alla element och tar den värme vi får från en centralt placerad luftvärmepump som vi kör på så mycket det går. Ca 2 KW in och ut allt från 4 till 8 KW.
Sänkt från 100 KWh till 50 KWh/dag vid 0 ute.
Där har vi en hel del el besparingar att hämta.
# Lasse 30 #
Ja, jag driver ett enmans byggbolag genom vilket jag säljer byggsatser till lösvirkeshus för självbyggare . Byggsatsen utgör endast skalet av huset som alltid är lika brett och kan vara enplans eller 1 + 3/4 plan. Min närvaro under montaget är obligatorisk och ingår i priset. Sedan 2004 86 st levererade hus och ingen reklamation. Du kan klicka på mitt namn för att se min website.
https://www.tiro.fr/wp-content/uploads/2015/09/a-maison-ossature-bois-coupe-maison-plain-pied-30.pdf
https://www.tiro.fr/wp-content/uploads/2015/09/a-maison-ossature-bois-coupe-maison-avec-combles-45.pdf
https://www.tiro.fr/realisations-maisons-tiro/
Luftvärmepumpar är vanliga. Grannen har en sådan kopplad till de vattenvärmda radiatorerna. De bor 200 meter bort. Pumpens brummande hörs hem till mig.
Staten har olika program som subventionerar tilläggsisolering, värmepumpar och solceller. Detta har lett till ett omfattande bedrägeri av firmer och personer som påstår sig utföra dessa subventionerade arbeten. De koncentrerar sig på äldre människor. I bästa fall säljer de ett fuskarbete, men lika ofta ringer de upp åldringen och påstår att de ska inspektera redan utförda arbeten. Detta för att komma in i huset och stjäla. Själv får jag sådana påringningar dagligen. Numera svarar jag alltid den privata telefonen med ett enkelt hallå och låter bedragaren prata en stund. Sen fräser jag ”allez vous faire enculer”, en grövre variant av det engelska F/O och slänger på luren. Lägg dock märke till att jag är artig och niar vederbörande.
Några gånger under sommaren knackar bedragarna på dörren utan att ringa först. Då ställer jag mig framför det stora fönstret bredvid ytterdörren där jag demonstrativt laddar antingen hagelgeväret eller studsaren. Det fungerar utmärkt.